Životné poistenie
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Životné poistenie
Dobrý deň,
skončilo mi životné investičné poistenie a riešim dilemu či znovu uzatvoriť životnú poistku. Samozrejme bez investovanie čisto len životnú poistku. Mám portfólio ETF fondov v hodnote zhruba 10 tis eur. Mesačne nakupujem etf v hodnote 200 eur + mám peniaze bokom pripravené na nákup pri väčších poklesoch. Mesačne by ma poistenie vyšlo na ca 50 eur. Plnenie poistky by bola 30 tis pri smrti, invalidita následkom úrazu a poistenie vážnych chôrob. Iné veci som do poistky nezahŕňal aby sa "zbytočne" nenavyšovala cena mesačnej splátky poistenia. Viem že je to moje rozhodnutie ale pár iných názorov by mi možno pomohlo. Moja otázka je či nie je lepšie pridávať tých ca 50 eur mesačne do ETF fondov aby sa to lepšie zhodnotilo. Ak by sa mi niečo stalo tieto peniaze by sa dali použiť aj keď by to bolo menej ako z poistky. Alebo platiť životné poistenie kým nebude mať portfólio hodnotu ca 30 tis ako by bolo plnenie poistenia a potom životné poistenie zrušiť.
Ďakujem za Vaše názory a rady
skončilo mi životné investičné poistenie a riešim dilemu či znovu uzatvoriť životnú poistku. Samozrejme bez investovanie čisto len životnú poistku. Mám portfólio ETF fondov v hodnote zhruba 10 tis eur. Mesačne nakupujem etf v hodnote 200 eur + mám peniaze bokom pripravené na nákup pri väčších poklesoch. Mesačne by ma poistenie vyšlo na ca 50 eur. Plnenie poistky by bola 30 tis pri smrti, invalidita následkom úrazu a poistenie vážnych chôrob. Iné veci som do poistky nezahŕňal aby sa "zbytočne" nenavyšovala cena mesačnej splátky poistenia. Viem že je to moje rozhodnutie ale pár iných názorov by mi možno pomohlo. Moja otázka je či nie je lepšie pridávať tých ca 50 eur mesačne do ETF fondov aby sa to lepšie zhodnotilo. Ak by sa mi niečo stalo tieto peniaze by sa dali použiť aj keď by to bolo menej ako z poistky. Alebo platiť životné poistenie kým nebude mať portfólio hodnotu ca 30 tis ako by bolo plnenie poistenia a potom životné poistenie zrušiť.
Ďakujem za Vaše názory a rady
- aviceN
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
- Has thanked: 259 times
- Been thanked: 226 times
- Kontaktovať používateľa:
Re: Životné poistenie
Čau,
čo sa týka životného poistenia, je to komplexnejšia téma ako sa môže zdať.
V rýchliku sa oplatí poisťovať len: smrť (v prípade záväzkov - hypo/úver, rodina), kritické choroby, invalidita (ideálne od 40%, nie len úrazom, lebo vo väčšine prípadov je dôvodom práve choroba) a trvalé následky úrazu s progresiou. Všetko sú to pripoistenia veľkých rizík, čiže neoplatí sa tam pripoisťovať hospitalizácie a nejaké drobné úrazy, ktoré vieš jednoducho vykryť z rezervy.
Musíš si zvážiť, či si ready zohnať peniaze svojou cestou v prípade fuckup-u alebo si ochotný premieňať tých 50€ za možné plnenie v XY tisícoch. Samozrejme aj tých 50€ môže byť nedostatočné a môže to plniť len časť tvojich potrieb. Rovnako výber poisťovne, každá má svoju cenotvorbu, výhody/nevýhody a prípadné akcie.
čo sa týka životného poistenia, je to komplexnejšia téma ako sa môže zdať.
V rýchliku sa oplatí poisťovať len: smrť (v prípade záväzkov - hypo/úver, rodina), kritické choroby, invalidita (ideálne od 40%, nie len úrazom, lebo vo väčšine prípadov je dôvodom práve choroba) a trvalé následky úrazu s progresiou. Všetko sú to pripoistenia veľkých rizík, čiže neoplatí sa tam pripoisťovať hospitalizácie a nejaké drobné úrazy, ktoré vieš jednoducho vykryť z rezervy.
Musíš si zvážiť, či si ready zohnať peniaze svojou cestou v prípade fuckup-u alebo si ochotný premieňať tých 50€ za možné plnenie v XY tisícoch. Samozrejme aj tých 50€ môže byť nedostatočné a môže to plniť len časť tvojich potrieb. Rovnako výber poisťovne, každá má svoju cenotvorbu, výhody/nevýhody a prípadné akcie.
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.milosbubniak.sk/
V globále mne príde životné poistenie a všetky jeho deriváty ako "vyhadzovanie" peňazí. V tvojom prípade 600€ ročne. Niečo ako havaríjne poistenie auta.
---
Rgdz,
Spyros
Rgdz,
Spyros
-
rmaly
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
- Has thanked: 1119 times
- Been thanked: 117 times
hmm... tak to co spominal Avicen mi pride skor ako PzP, nie ako havarijne (i ked aj tam by sa dalo polemizovat... lebo teda z vlastnej skusenosti to nesluzi len na to ked ja havarujem... ale tak nie som expert)...
Ako by si riesil ak je zena na materskej a rodina ma 200k eur zasek v podobe hypo (napriklad)?
-
hifron
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ut 01 03, 2022 1:40 pm
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 13 times
musia si povedať, že za 15 rokov by to malo byť splatené, pretože štatisticky sú za 7 rozvedení. a rozvedení sú preto, že sa o seba žena alebo muž nestarajú... prípadne až príliš... a keď to nejde, niečo je chybne... alebo si môžu povedať, že to nie je až taká priorita a riešiť niečo iné...
- iosephus
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
- Has thanked: 66 times
Spoliehať sa na to, že ti bude škoda rýchlo a v potrebnej výške preplatená z PZP sa možno môžeš keď jazdíš na Felícii, v každom inom prípade havarijné poistenie má zmysel. Nehovoriac o tom, že kryje aj škody mimo nehody.
Ale aby som neodbočoval od témy, za mňa platí všetko tak ako písal aviceN.
Trh dokáže byť iracionálny dlhšie, ako my solventní.
https://smartinvestor.sk/
- aviceN
- Platinum Member ***
Podľa mňa najlepší pomer cena/kvalita majú: Youplus a Uniqa (ex-AXA produkt Activelife)
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.milosbubniak.sk/
Ahojte,
pripojil by som sa do vlakna s mojou situaciou ohladom zivotneho poistenia.
Spolu s manzelkou mame 10 rokov IZP (nechali sme sa opantat a vtedy verili, ze to je dobry produkt
)
Teraz sme sa rozhodli, ze IZP zrusime, vyberieme odtial peniaze, ktore sa daju a rozmyslame, ze si dame len klasicke RZP s tymi najdolezitejsimi pripoisteniami.
Nasa situacia:
- 38 rokov
- bez deti
- bez hypo a inych financnych zavazkov
- nemame rizikove zamestnanie a pracujeme v oblasti, kde nie je problem si najst zamestnanie
- mame uz nasporene/investovane peniaze, ktore by sme v pripade mimoriadnej situacie mohli pouzit
- v pripade, ze by jeden prijem vypadol na xx mesiacov, vieme bezne vydaje vykryt z jedneho prijmu
- neplanujeme v blizkej buducnosti ziadne velke vydaje
Tu vsak rozmyslam, ci je pre nas RZP vobec potrebne.
Napada niekomu racionalny dovod, ze by v nasej situacii bolo rozumne si este davat RZP?
Diky za postrehy
Spolu s manzelkou mame 10 rokov IZP (nechali sme sa opantat a vtedy verili, ze to je dobry produkt
Teraz sme sa rozhodli, ze IZP zrusime, vyberieme odtial peniaze, ktore sa daju a rozmyslame, ze si dame len klasicke RZP s tymi najdolezitejsimi pripoisteniami.
Nasa situacia:
- 38 rokov
- bez deti
- nemame rizikove zamestnanie a pracujeme v oblasti, kde nie je problem si najst zamestnanie
- mame uz nasporene/investovane peniaze, ktore by sme v pripade mimoriadnej situacie mohli pouzit
- v pripade, ze by jeden prijem vypadol na xx mesiacov, vieme bezne vydaje vykryt z jedneho prijmu
Napada niekomu racionalny dovod, ze by v nasej situacii bolo rozumne si este davat RZP?
Diky za postrehy
-
hifron
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ut 01 03, 2022 1:40 pm
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 13 times
predstav si, že dosiahneš staroby a budeš mať veľa chorôb, ale platenie poistného ti nezaručí, že budeš mať na nejakú drahú liečbu, ktorú by normálne pokryla nejaká časť majetku, ale IŽP to akurát nevykryje pretože si síce platil dlho ale v starobe si už rizikový klient... samozrejme sú aj drahé choroby a preto je aj zdravotné poistenie(ale nie všetko je o zdravotnom poistení ale niekedy aj o inom prístupe ktorý môže zlepšiť stav alebo zmeniť situáciu), lenže je tu aj problém straty príjmu alebo iné katastrofy, ale tiež za teba nebude poisťovňa platiť naveky ale mal by si s tým niečo robiť a keď nevieš, tak toto v kapitalizme nie je až taká ojedinelá vec... a navyše sa môže stať, že nebudeš si môcť dovoliť odísť prestať pracovať, pretože aj toto je bežný stav v kapitalizme a práve majetok to trocha chráni, teda okrem rodiny a podobne, lenže to môže byť tiež ošemetná vec...
- aviceN
- Platinum Member ***
Čau, malé riziká ako drobné úrazy ako píšeš vieš pokryť z krátkodobej rezervy, čo je základ. To, že nemáš záväzky (okrem manželky) je pozitívum, lebo nemusíš nejakým výrazným spôsobom nakrývať smrť - predpokladám, že máš 2. pilier, ktorý je teda dedičný a môže pomôcť manželke (tu odporúčam skontrolovať oprávnenú osobu - výplata je vtedy rýchlejšia než čakať na dedičské konanie). Takže smrť by som nakrýval možno na 2-3 roky tvojho príjmu mínus majetok v 2. pilieri napr.shaolin napísal: ↑Ne 17 11, 2024 5:39 pm Ahojte,
Spolu s manzelkou mame 10 rokov IZP (nechali sme sa opantat a vtedy verili, ze to je dobry produkt)
Nasa situacia:
- 38 rokov
- bez deti
Diky za postrehy
Ostáva ti invalidita, kde teda ak si IT, vieš uvažovať o 70ke (samozrejme ideálne 40%ka, ale je to logicky drahšie), keďže ako čiastočný invalid predpokladám že by si vedel ťukať do klávesnice, samozrejme chrbtica je častý problém pri tomto povolaní. Treba si teda uvedomiť, ak bude treba prerobiť byt/dom na bezbarierový, bude to stáť kopec peňazí, možno rehabilitácie atď, to sme zas v desiatkách tisícov. Kritické choroby sú čoraz častejšie - v tomto prípade najmä rakoviny na Slovensku. Ročná liečba je tiež minimálne 12k.
Posledné čo by som odporučil nakryť je trvalý následok úrazu, jedno z tých lacnejších pripoistení, ale kryje ťa ak sa "rozlámeš" pri nejakom úraze, kľudne to môže byť havária - operácia, strata orgánu - trvalý následok... Vždy si treba zrátať pre a proti, ja osobne odporúčam 3-5% príjmu vyčleniť na poistku, ak má človek zamieňať 50-100-150€ mesačne za možné plnenie v XYZ tisícoch aby nemusel šiahnuť na ETFka alebo iné svoje peniaze. Človek čo má 3-4 investičné nehnuteľnosti vie jednu dve predať a pokryť si to...
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2391 times
- Been thanked: 2778 times
Ja nevidím nič, čo by si tým poistením potreboval kryť.shaolin napísal: ↑Ne 17 11, 2024 5:39 pm
- 38 rokov
- bez deti
Za mňa: zhruba v tvojom veku som sa zbavil všetkých životných poistení na ktoré ma nahovorili ,,dobrí ľudia,,.
Odvtedy mám poistený jedine majetok. Poistenie rizík uzatváram, ked idem na dovolenku, alebo sa niekam štverať v Tatrách.
Môj postreh je, že zamestnanci majú v odvodoch zahrnuté celkom dobré krytie.
Platia totiž poistenie v nezamestnanosti, invalidné i nemocenské a zamestnávateľ platí aj úrazové.
Napriek tomu majú ľudia pocit, že potrebujú platiť ešte viac.
Súhlasím iba v takom prípade, ked riziko je veľké a rodina bez živiteľa by sa dostala do existenčných problémov.
Pripájam čísielka. Pri hrubej mzde 1500 € platí zamestnanec + zamestnávateľ mesačne:
Zdravotné poistenie: 225 €
Nemocenské poistenie: 42 €
Invalidné poistenie: 90.00 €
Úrazové poistenie: 12.00 €
Poistenie v nezamestnanosti: 22,50 €
Spolu poistenie: 391 € mesačne
Môj osobný názor je, že lepšie ako poisťovať sa (teda niekomu platiť) je budovať vlastné rezervy na horšie časy.
Teda ja by som nevyhadzoval peniaze na pripoisťovanie, ale budoval rezervy/majetok cez sporo-investovanie.
-
dobrunoc
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Ne 27 11, 2011 8:53 am
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 12 times
JUGGLER napísal: ↑Ne 17 11, 2024 7:50 pmČo sa týka poistenia zamestnanca a zamestnávateľa zo mzdy, tak to nemá s reálnym poistením zhola nič spoločné.shaolin napísal: ↑Ne 17 11, 2024 5:39 pm
Môj postreh je, že zamestnanci majú v odvodoch zahrnuté celkom dobré krytie.
Platia totiž poistenie v nezamestnanosti, invalidné i nemocenské a zamestnávateľ platí aj úrazové.
Napriek tomu majú ľudia pocit, že potrebujú platiť ešte viac.
Súhlasím iba v takom prípade, ked riziko je veľké a rodina bez živiteľa by sa dostala do existenčných problémov.
Pripájam čísielka. Pri hrubej mzde 1500 € platí zamestnanec + zamestnávateľ mesačne:
Zdravotné poistenie: 225 €
Nemocenské poistenie: 42 €
Invalidné poistenie: 90.00 €
Úrazové poistenie: 12.00 €
Poistenie v nezamestnanosti: 22,50 €
Spolu poistenie: 391 € mesačne
Môj osobný názor je, že lepšie ako poisťovať sa (teda niekomu platiť) je budovať vlastné rezervy na horšie časy.
Teda ja by som nevyhadzoval peniaze na pripoisťovanie, ale budoval rezervy/majetok cez sporo-investovanie.
Je to len ďalšia forma dane.
Lebo napríklad rovnaké zdravotné krytie má človek z minimálnej mzdy, ako ten ktorý zarába 10tis mesačne a platí na poistnom násobne viac. (Teda krytie myslím v uvodzovkách.)
Inak súhlasím, že najlepšie je robiť si rezervy sám, bez ohľadu na štátnu politiku.. Ale nejaké poistenie je naozaj treba zvážiť a poistiť možno úraz, smrť, kritické choroby tak, aby v prípade nasledku mala rodina len nejaké rýchle peniaze na prekonanie ťažkej životnej situácie v začiatkoch.
-
Croven
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Po 18 04, 2022 8:14 am
- Has thanked: 33 times
- Been thanked: 77 times
Ahoj, chcel by som poprosiť o radu, či je vhodné nejako poistiť dieťa (nemá ani rok). A ak áno tak prosím ako, na čo sa zamerať? Aby som sa nenehal dobehnúť a nepreplácal na nezmysloch.
- aviceN
- Platinum Member ***
Trvalé následky úrazu a kritické choroby, zvyšok nepotrebuješ, toto by malo byť pár eur.
-
Croven
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Po 18 04, 2022 8:14 am
- Has thanked: 33 times
- Been thanked: 77 times
To práve neviem a to čo napisal aviceN tak neviem či je životné alebo úrazové, ale podla popisu tipujem životné.
- aviceN
- Platinum Member ***
Čisto drobné úrazy sa ti neoplatí riešiť, vo všeobecnosti ako u dospelého, tak aj u dieťaťa potreubuješ riešiť fuckupy - čiže veľké riziká.
Vo všeobecnosti sa tomu nadáva Rizikové životné poistenie, nejak by som to nerozdeľoval na "úrazové" a "životné".
Vo všeobecnosti sa tomu nadáva Rizikové životné poistenie, nejak by som to nerozdeľoval na "úrazové" a "životné".
-
mapper
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Ut 05 01, 2016 4:11 pm
- Has thanked: 153 times
- Been thanked: 27 times
Moj pohlad laika z vlastnych skusenosti je asi takyto (aj ked urcite neplati na kazdeho ale vacsina tych co prispievaju v tomto fore sa tvaria ze su uz za vodou)
1. ak si mlady, mas rodinu, mas hypo, nemas uspory -> poistka dava zmysel
2. ak si dokazal sporit, dokazes zarobit -> uz investujes, zostatok hypo je 0 alebo sa neoplati predcasne splatit -> mne uz poistky nedavaju zmysel. Co by si dal mesacne do poistky radsej investujes a peniaze ostavaju Tebe. So stupajucim vekom samozrejme je poistka ovela drahsia.
Z mojich skromnych zivotnych skusenosti:
1. smrt - ak si zamestnanec (a nebol si lenivy sa presunut do indexovych fondov) tak pravdepodobne zistis v istom momente ze Tvoj 2. a 3. pilier je celkom slusna suma a nema zmysel poistovat toto riziko (ako pisal Juggler hore)
2. invalidita - opat ak si zamestnanec a platil si odvody a nieco sa stane -> od statu tiez zacnes dostavat invalidny dochodok. Poistovna Ti sice slubuje nieco jednorazovo alebo rentou co nie je na zahodenie ale opat otazka ak by si investoval sumy co mesacne davas pravidelne za poistenie ci by si nemal po case dostatocnu sumu, mozno aj vacsie krytie.
3. poistne plnenie - toto je podla mna najvacsi kamen urazu a neprijemnych prekvapeni. Par ludi z okolia uz sa dostalo aj do tejto situacie a ich skusenosti su na zamyslenie. Nepoznam ziadneho co bol spokojny s plnenim a par z nich sa uz sudi nakolko mali drahe poistky ale poistovne sa rozhodli uplatnit velmi zvlastne vyluky a kratenia.
aviceN si vazim za jeho ferovy a transparentny pristup, pre niektorych to poistenie naozaj dava zmysel (ludia co nevedia sporit, nizkoprijmove a rizikove skupiny manualnych profesii atd.) ale za mna je lepsie zacat investovat miesto poistiek (podobne ako odpisal Juggler). Po case mas sumu vlastnych penazi rovnu krytiu z poistky, vies sa k nim dostat ked budes potrebovat, nemusis nikomu nic dokladovat ked sa nieco stane, cakat na plnenie kym niekto v poistovni rozhodne, mat zly pocit ze si nedostal kolko si cakal atd. Tiez by som pamatal na to ze poistovna je firma ktorej primarnym cielom je zisk a poistenie = obchod so strachom a pravdepodobnostou. Tvoj ciel je ochrana pred neocakavanymi okolnostami a budovanie majektu (kedze citas toto forum tak asi chapes kam mierim -> iste sumy generuju rocne tolko co je mozno znacna cast plnenia danej poistky).
2. ak si dokazal sporit, dokazes zarobit -> uz investujes, zostatok hypo je 0 alebo sa neoplati predcasne splatit -> mne uz poistky nedavaju zmysel. Co by si dal mesacne do poistky radsej investujes a peniaze ostavaju Tebe. So stupajucim vekom samozrejme je poistka ovela drahsia.
Z mojich skromnych zivotnych skusenosti:
1. smrt - ak si zamestnanec (a nebol si lenivy sa presunut do indexovych fondov) tak pravdepodobne zistis v istom momente ze Tvoj 2. a 3. pilier je celkom slusna suma a nema zmysel poistovat toto riziko (ako pisal Juggler hore)
2. invalidita - opat ak si zamestnanec a platil si odvody a nieco sa stane -> od statu tiez zacnes dostavat invalidny dochodok. Poistovna Ti sice slubuje nieco jednorazovo alebo rentou co nie je na zahodenie ale opat otazka ak by si investoval sumy co mesacne davas pravidelne za poistenie ci by si nemal po case dostatocnu sumu, mozno aj vacsie krytie.
3. poistne plnenie - toto je podla mna najvacsi kamen urazu a neprijemnych prekvapeni. Par ludi z okolia uz sa dostalo aj do tejto situacie a ich skusenosti su na zamyslenie. Nepoznam ziadneho co bol spokojny s plnenim a par z nich sa uz sudi nakolko mali drahe poistky ale poistovne sa rozhodli uplatnit velmi zvlastne vyluky a kratenia.
aviceN si vazim za jeho ferovy a transparentny pristup, pre niektorych to poistenie naozaj dava zmysel (ludia co nevedia sporit, nizkoprijmove a rizikove skupiny manualnych profesii atd.) ale za mna je lepsie zacat investovat miesto poistiek (podobne ako odpisal Juggler). Po case mas sumu vlastnych penazi rovnu krytiu z poistky, vies sa k nim dostat ked budes potrebovat, nemusis nikomu nic dokladovat ked sa nieco stane, cakat na plnenie kym niekto v poistovni rozhodne, mat zly pocit ze si nedostal kolko si cakal atd. Tiez by som pamatal na to ze poistovna je firma ktorej primarnym cielom je zisk a poistenie = obchod so strachom a pravdepodobnostou. Tvoj ciel je ochrana pred neocakavanymi okolnostami a budovanie majektu (kedze citas toto forum tak asi chapes kam mierim -> iste sumy generuju rocne tolko co je mozno znacna cast plnenia danej poistky).
-
incognito
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ut 05 07, 2011 10:03 am
- Has thanked: 41 times
- Been thanked: 57 times
Poistenie je nezivotne a zivotne. To co chces/potrebujes je zivotne poistenie, rizikove zivotne poistenie (dalsie su kapitalove a investicne). Urazove poistenie je v kategorii nezivotne a nemoze riesit choroby (cca 90% vaznych veci).
Pre dieta - invalidita z mladosti, odkazanost na starostlivost, trvale nasledky a kritickeho choroby (cca 300€/rok).
-
incognito
- Gold Member **
Poistujes len to, co by ta financne zruinovalo. Kazdy co to porovnava s odkladanim penazi je fuser, lebo pointa je, ze poistenie chrani od zaciatku, ale 10tky a 100ky tisic EUR pri sporeni mas po 10-15-20 rokoch... navyse, tieto 2 cinnosti sa nevylucuje a kazdy pri zmysloch ich kombinuje a v case upravuje poistenie podla vysky uspor...mapper napísal: ↑Št 19 12, 2024 7:28 pm Moj pohlad laika z vlastnych skusenosti je asi takyto (aj ked urcite neplati na kazdeho ale vacsina tych co prispievaju v tomto fore sa tvaria ze su uz za vodou)
-
mapper
- Silver Member *
Viac menej si potvrdil co som napisal a suhlasim okrem toho "fusera". Prve roky poistujes co by Ta zruinovalo lebo si mlady a poistenie je relativne lacne kvoli veku (nizsia pravdepodobnost poistnej udalosti). Casom ho aj nemusis potrebovat (navyse stupa z dovodu stupajucej pravdepodobnosti poistnej udalosti).incognito napísal: ↑Št 19 12, 2024 7:43 pm Poistujes len to, co by ta financne zruinovalo. Kazdy co to porovnava s odkladanim penazi je fuser, lebo pointa je, ze poistenie chrani od zaciatku, ale 10tky a 100ky tisic EUR pri sporeni mas po 10-15-20 rokoch... navyse, tieto 2 cinnosti sa nevylucuje a kazdy pri zmysloch ich kombinuje a v case upravuje poistenie podla vysky uspor...
"Kazdy co to porovnava s odkladanim penazi je fuser, lebo pointa je, ze poistenie chrani od zaciatku" - toto mi pride ako slova poistovaka
-
miror
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ut 06 04, 2021 9:13 pm
- Been thanked: 284 times
Ja by som to napisal podla seba, tie dva body:
1. Mladi su hlupi a daju sa lahko nachytat poistovakom, tak maju poistenie
2. Starsi su rozumnejsi, poculi uz co to o poisteni, od znamych poculi o vyplacani a casovej hodnote penazi a preto na to kaslu, realna hodnota platenych penazi na poistenie bola desatnasobne vyssia ako v case vyplaty po 20 rokoch, aj ked im vyplatia aspon nominal co do toho dali.
Nie pre nic za nic je odkupna hodnota tak planovana, ze prve roky nedostane clovek nic. Tie dve alebo viac rocnych poisteni ako odmena sprostredkovatela musi byt na vynose citit, su to vlastne najstasie peniaze, najdlhsie vlozene a mali by sa najviac zhodnotit a ony sa stratia na proviziach.
2. Starsi su rozumnejsi, poculi uz co to o poisteni, od znamych poculi o vyplacani a casovej hodnote penazi a preto na to kaslu, realna hodnota platenych penazi na poistenie bola desatnasobne vyssia ako v case vyplaty po 20 rokoch, aj ked im vyplatia aspon nominal co do toho dali.
Nie pre nic za nic je odkupna hodnota tak planovana, ze prve roky nedostane clovek nic. Tie dve alebo viac rocnych poisteni ako odmena sprostredkovatela musi byt na vynose citit, su to vlastne najstasie peniaze, najdlhsie vlozene a mali by sa najviac zhodnotit a ony sa stratia na proviziach.
- iosephus
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
Starší sú rozumnejší, a preto majú na bežných účtoch v bankách 50 miliárd eur
Klasické IŽP je kvôli tomuto normálna zlodejina, prvé dva roky "odkladania" idú na výplatu sprostredkovateľovi, každý rok priebežne ďalšie poplatky a na konci ešte aj dane. Napríklad Allianz (snáď sa to rozbehne aj u iných) už ponúka IŽP, ktoré je presne opačné, teda finančný sprostredkovateľ nedostane z uzatvorenej zmluvy ani prd, ale poplatky narastajú postupne, teda čím dlhšie tam človek má peniaze, tým viac poplatkov platí. Pre klienta ale z pohľadu podielových fondov veľmi výhodné.
Klasické IŽP je kvôli tomuto normálna zlodejina, prvé dva roky "odkladania" idú na výplatu sprostredkovateľovi, každý rok priebežne ďalšie poplatky a na konci ešte aj dane. Napríklad Allianz (snáď sa to rozbehne aj u iných) už ponúka IŽP, ktoré je presne opačné, teda finančný sprostredkovateľ nedostane z uzatvorenej zmluvy ani prd, ale poplatky narastajú postupne, teda čím dlhšie tam človek má peniaze, tým viac poplatkov platí. Pre klienta ale z pohľadu podielových fondov veľmi výhodné.
Trh dokáže byť iracionálny dlhšie, ako my solventní.
-
iceberg8
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
- Has thanked: 557 times
- Been thanked: 246 times
Podla mna je to dost o stasti (a nestasti) v zivote. Ak sa niekto ocitne na invalidnom voziku v case, ked uz ma dost penazi, nejak to asi dokope, ale ak sa tam ocitne niekto, kto buduje karieru, tak - podla mojho nazoru - ale radsej si ho necham pre seba ten moj nazor..
Pointa je, ze taky clovek (na vozicku) ma znacne vyssie naklady na zivot, a treba velmi dobre prepocitat ci mu tieto zvysene naklady poistne vynahradi (aj dekadu neskor, inflacia), samorejme bavime sa tu aj o samotnom zivote a pocite z neho, cize poriadne velke "bolestne" k tomu patri tiez. (Nemozno niekoho priputat na vozik a len mu ho zaplatit ako odskodne)
Podla mna je to nesmierne citliva a zlozita tema a niekde som pocul, ze "komentator v radiu, hoci aj bez jedinej koncatiny, si na seba zarobi ustami a preto mu nepatri invalidny dochodok" - tu podla mna narazame na socialnu stranku veci, kde sikovnemu nepreplatime nic, lebo ved sa o seba starat vie a nesikovnemu nejake minimum aby prezil. A teraz je otazne, aky zivot by mal nesikovny bez invalidity a aky zivot by mal sikovny bez invalidity. Len neviem, ci je mozna takato debata "co by bolo ak by bolo" v praktickom svete. Napriklad ak ma zrazi auto na priechode a to vyhradnou chybou sofera vozidla, mozem argumentovat, ze som "planoval" zivot bez vozicku? Ocitol by som sa na vozicku v tomto istom zivote, ak by ma nezrazil? atd atd (to bol fiktivny priklad)
Dalsia neprijemna vec je napriklad geneticka mutacia (ktora sa prejavi neskor, napr vo veku 3-4 roky, alebo aj 20-25rokov). Tych "pruserov" ktore mozu nastat nezavinenim pacienta je smutne vela. A sice suhlasim, ze peniaze nie su dolezite, ale tam podla mna existuje urcita hranica a dokonca to ma aj nazov " diminishing returns" alebo "saturačný efekt peňazí " alebo "teória klesajúcich výnosov" alebo "teória vzťahu medzi peniazmi a šťastím" alebo "Easterlin paradox" - alebo jednoducho povedane, napriklad dnes v 2024-2025 "prva tisicka" je zivotne dolezite a vsetko nad to je len "bonus" - ale, ak sa rozpada invalidny vozik a nemam na jeho opravu, alebo vymenu, tak mi to dobry pocit z nefinancnych zalezitosti asi nepomoze..
Pointa je, ze taky clovek (na vozicku) ma znacne vyssie naklady na zivot, a treba velmi dobre prepocitat ci mu tieto zvysene naklady poistne vynahradi (aj dekadu neskor, inflacia), samorejme bavime sa tu aj o samotnom zivote a pocite z neho, cize poriadne velke "bolestne" k tomu patri tiez. (Nemozno niekoho priputat na vozik a len mu ho zaplatit ako odskodne)
Podla mna je to nesmierne citliva a zlozita tema a niekde som pocul, ze "komentator v radiu, hoci aj bez jedinej koncatiny, si na seba zarobi ustami a preto mu nepatri invalidny dochodok" - tu podla mna narazame na socialnu stranku veci, kde sikovnemu nepreplatime nic, lebo ved sa o seba starat vie a nesikovnemu nejake minimum aby prezil. A teraz je otazne, aky zivot by mal nesikovny bez invalidity a aky zivot by mal sikovny bez invalidity. Len neviem, ci je mozna takato debata "co by bolo ak by bolo" v praktickom svete. Napriklad ak ma zrazi auto na priechode a to vyhradnou chybou sofera vozidla, mozem argumentovat, ze som "planoval" zivot bez vozicku? Ocitol by som sa na vozicku v tomto istom zivote, ak by ma nezrazil? atd atd (to bol fiktivny priklad)
Dalsia neprijemna vec je napriklad geneticka mutacia (ktora sa prejavi neskor, napr vo veku 3-4 roky, alebo aj 20-25rokov). Tych "pruserov" ktore mozu nastat nezavinenim pacienta je smutne vela. A sice suhlasim, ze peniaze nie su dolezite, ale tam podla mna existuje urcita hranica a dokonca to ma aj nazov " diminishing returns" alebo "saturačný efekt peňazí " alebo "teória klesajúcich výnosov" alebo "teória vzťahu medzi peniazmi a šťastím" alebo "Easterlin paradox" - alebo jednoducho povedane, napriklad dnes v 2024-2025 "prva tisicka" je zivotne dolezite a vsetko nad to je len "bonus" - ale, ak sa rozpada invalidny vozik a nemam na jeho opravu, alebo vymenu, tak mi to dobry pocit z nefinancnych zalezitosti asi nepomoze..
Tato tema, az teraz pri dopisani tohoto riadku, mi pripomenula jednu udalost.. Tak sa podelim... Jedneho pre mna dalsieho bezneho dna, veziem rodinneho clena na polikliniku na vysetrenie, zrazu kolony na ceste. Nic nevidno, vyzera to ako nehoda , takzvany "ťukanec" ale nemam cas otacat hlavu (aby som este ja nieco nezavinil nevenovanim sa riadeniu vozidla), ziadne roztrieskane auta, nic. Hovorim si, zas niekto nedaval pozor, hm. Ale nevadi, zivot ide dalej. Po prichode na polikliniku cakame a cakame, a potom pocujeme nejake "klebety" typu "rano tu boli policajti, isli za nou, asi vysluch" a potom po par minutach tahaju pacientku s prekrytym a krvavym okom (alebo hlavou) na mobilnom lozku (postel na kolieskach) ulickou, bola pri vedomi atd, ale nerad "čumím" na niekoho, aby som ho neurazil a neznervoznil. Potom sme si uvedomili, ze tam kde sme isli cez kolony, tam bola nehoda s touto pacientkou - neplnoleta skolacka zrazena z bycikla. A to rano bolo take obycajne, neuveritelne rutinne, nasadla na bicykel a isla len do skoly, chybalo jej len zopar metrov, doslova menej ako 10 metrov.Easterlin paradox tvrdí, že po dosiahnutí určitej úrovne príjmu, ktorá pokrýva základné potreby a poskytuje komfort, ďalší nárast príjmu už nezvyšuje subjektívny pocit šťastia. To naznačuje, že existuje kritická hranica, po ktorej sa šťastie už nezlepšuje v rovnakom pomere k nárastu bohatstva.
Odoslané z počítača
- aviceN
- Platinum Member ***
Miešaš hrušky s jablkami, lebo Rizikové životné poistenie nie je IŽP/KŽP, žiadne odkupné hodnoty a podobne... pri RŽP neplatíš žiadne vstupný poplatky, žiadne sporenie, platíš si len riziká, ktoré môže nastať, čiže ak o 2 roky dostaneš invaliditu alebo zomrieš, je vyplatené podľa zmluvných podmienok...miror napísal: ↑Pi 20 12, 2024 7:28 am Ja by som to napisal podla seba, tie dva body:
-
incognito
- Gold Member **
Ked nie je lepsi argument, aj toto sa urcite hodi. Co ti "pride a nepride" je jedna vec, to co ja pisem je o matematike. Uz v tej rozpravke o 3 grosoch, ked tak chces, je ten jeden gros synovi "poistne", za ktory ma prislub grosu ked sam nebude vladat.mapper napísal: ↑Št 19 12, 2024 9:41 pmViac menej si potvrdil co som napisal a suhlasim okrem toho "fusera". Prve roky poistujes co by Ta zruinovalo lebo si mlady a poistenie je relativne lacne kvoli veku (nizsia pravdepodobnost poistnej udalosti). Casom ho aj nemusis potrebovat (navyse stupa z dovodu stupajucej pravdepodobnosti poistnej udalosti).incognito napísal: ↑Št 19 12, 2024 7:43 pm Poistujes len to, co by ta financne zruinovalo. Kazdy co to porovnava s odkladanim penazi je fuser, lebo pointa je, ze poistenie chrani od zaciatku, ale 10tky a 100ky tisic EUR pri sporeni mas po 10-15-20 rokoch... navyse, tieto 2 cinnosti sa nevylucuje a kazdy pri zmysloch ich kombinuje a v case upravuje poistenie podla vysky uspor...
"Kazdy co to porovnava s odkladanim penazi je fuser, lebo pointa je, ze poistenie chrani od zaciatku" - toto mi pride ako slova poistovakaprepac.
Potom miesas poistenie rizik so zdravotnym poistenim a dochodkovym zabezpecenim a to je taky koktail... o kazdom viem dost, ale nemienim o tom pisat, prsty mam len jedny.
Ze mam jasne vyriesene financne otazky a temy neznamena, ze zivot zakladam na peniazoch. Akurat nechcem byt na obtiaz blizkym, ktori mi pomozu kolko budu chciet, nie kolko ja budem potrebovat.
-
incognito
- Gold Member **
Toto je krasny priklad toho ako to vyzera, ked tomu ludia nerozumeju. Bud tu mame debilov, co poistuju bez znalosti hlava nehlava... alebo tu mame ludi, ktori su mudri ako radio, nieco poculi a o poisteni vidia len ako blbost. A ako so vsetkym, extremy su skodlive a realita byva niekde uprostred...miror napísal: ↑Pi 20 12, 2024 7:28 am Ja by som to napisal podla seba, tie dva body:
-
mapper
- Silver Member *
incognito nechcem sa hadat a nepopieram ze asi mas vacsie vedomosti ak sa niecomu venujes (tiez by si ma netromfol v tom comu sa venujem denne). Vychadzam len zo svojich drahych skusenosti s niekolkymi predajcami (uz mi to prislo ako bezny "standard" ktory som nemienil akceptovat neskor) a tiez zo skusenosti tych u ktorych k plnenu prislo (zvacsa IZP ale aj neskor RZP). Ked sme s aviceN preberali RZP uz som bol v bode ked to v mojej situacii nedavalo zmysel a podla mna je to jeden z mala ludi co nie je "predajca" ale aj tomu rozumie a vie dat prijatelne moznosti.
Nechcem aby si si zodral prsty, len sa snazim hladiet na veci komplexne - preto podla Teba mix veci. Ako si napisal, rozumne je poistit velke rizika. Avsak tie kazdy ponima inak a vela ludi to "riskne". Niekto si da poistenie, niekto nie ale zase vie ze ma silnu rodinu kde si pomahaju a ak sa nieco stane tak riesenie sa najde. Samozrejme ak beries hypoteku tak nerozporujem ze asi chces byt poisteny. Aj ja trosku rozumiem matematike a pravdepodobnosti cize chapem kam mieris ale ak nemas za mlada peniaze navyse prip. ziskas skusenost ako napisal kolega kde Ta niekto krasne ovali o stovky ci tisice a ako bonus k tomu mas problemy s plnenim ak sa nieco stane, potom taku spolocnost a jej predajcu platit nechces. Mozno aj preto sa menia pravidla ako tu niekto pisal. A nie som ani naivny ze ludia neskusaju podvodom ziskat viac (vid statistiky PZP - na poistenie o ktorom sa bavime som take nevidel ale asi budu podobne co sa podvodov tyka).
Nechcem aby si si zodral prsty, len sa snazim hladiet na veci komplexne - preto podla Teba mix veci. Ako si napisal, rozumne je poistit velke rizika. Avsak tie kazdy ponima inak a vela ludi to "riskne". Niekto si da poistenie, niekto nie ale zase vie ze ma silnu rodinu kde si pomahaju a ak sa nieco stane tak riesenie sa najde. Samozrejme ak beries hypoteku tak nerozporujem ze asi chces byt poisteny. Aj ja trosku rozumiem matematike a pravdepodobnosti cize chapem kam mieris ale ak nemas za mlada peniaze navyse prip. ziskas skusenost ako napisal kolega kde Ta niekto krasne ovali o stovky ci tisice a ako bonus k tomu mas problemy s plnenim ak sa nieco stane, potom taku spolocnost a jej predajcu platit nechces. Mozno aj preto sa menia pravidla ako tu niekto pisal. A nie som ani naivny ze ludia neskusaju podvodom ziskat viac (vid statistiky PZP - na poistenie o ktorom sa bavime som take nevidel ale asi budu podobne co sa podvodov tyka).
- wladas
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
- Has thanked: 81 times
- Been thanked: 247 times
Hraje v tom vela aj individualita. Poznam napr pripad hlava rodiny do 40r, dve decka na krku, manzelka toho moc nezarobi. Samozrejme hypo na krku. Tak na rizikove poistenie + urazove s nahradom prijmu minie 7% z platu. V mojich ociach spalene peniaze.
-
iceberg8
- VETERAN MEMBER *****
Ide aj o to, ci by poistovna nehladala vyluky.
Potom je otazne, ci 2 deti a hypoteka nie je "prepakovanie"
Pokryt prepakovane riziko je vzdy drahe.
Porovnam to s autami, vseobecne - niekto jazdi na 100k aute, plati poistku rocne 2-3k (havarijna), velmi dobra cena, neviem ci trhovo vobec dosiahnutelna. A niekto jazdi na uate v hodnote 2-3k a ak ho rozbije, rovno ho tam aj necha. Kto urobil lepsie, "uvidime" - uvidime napriklad pri tej nehode.
Matematika je tazka veda, a strach sa da dobre speňažiť. AK napisem, ze som prezil 40 rokov bez poistenia, som dobry, alebo len gambler so stastim?
Potom je otazne, ci 2 deti a hypoteka nie je "prepakovanie"
Pokryt prepakovane riziko je vzdy drahe.
Porovnam to s autami, vseobecne - niekto jazdi na 100k aute, plati poistku rocne 2-3k (havarijna), velmi dobra cena, neviem ci trhovo vobec dosiahnutelna. A niekto jazdi na uate v hodnote 2-3k a ak ho rozbije, rovno ho tam aj necha. Kto urobil lepsie, "uvidime" - uvidime napriklad pri tej nehode.
Matematika je tazka veda, a strach sa da dobre speňažiť. AK napisem, ze som prezil 40 rokov bez poistenia, som dobry, alebo len gambler so stastim?
Odoslané z počítača
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Prežil si bez pripoistenia. Ako zamestnanec normálne cvakáš mesačne niekoľko stoviek za zdravotné poistenie, nemocenské, poistenie invalidity.
Pri priemernej mzde 1480 € dostane štát mesačne za každého zamestnanca:
222 € zdravotné poistenie,
41,50 € nemocenské poistenie
88,80 € invalidné poistenie
22.20 € poistenie v nezamestnanosti
11,84 € - úrazové poistenie - platí len zamestnávateľ
7,40 € poistné na financovanie podpory ( pri skrátenej práci ) - platí len zamestnávateľ
3,70 € garančné poistenie - platí len zamestnávateľ, keby bol neschopný platiť svoje záväzky
SPOLU toto poistné: 730 € mesačne.
Nechápem prečo majú ľudia ďalšiu potrebu poisťovať sa, alebo poisťovať deti...ale nevadí.
Viem pochopiť ak sa niekto pripoistí ak má na krku veľkú hypo a manželku vkuse na materskej...
Takisto uznávam poistenie majetku (domu, bytu ), auta (do 10r. ) a cestovné poistenie.
Ale životné poistenie považujem za najväčší omyl svojho života a som šťastný, že všetky poistky som už dávno zrušil...
V živote som nepočul happy story, že by niekomu poistenie pomohlo...Podeľte sa s nejakým príkladom.
-
miror
- Platinum Member ***
Ako som vyssie pisal z vlastnej skusenosti, tak myslel som sam seba, bol som sprosty, ze som uzavrel zivotnu poistku. Poistenie bolo na tak malo rizik a vela vyluk, ze aj ked sa mi stali vazne zdravotne udalosti, nikdy to poistenie nepokryvalo. Poviete si, mal citat zmluvu a viac rizik mat. Ale tym by bolo aj poistenie este vacsia zlozka z investicneho a este viac by sa neoplatilo a vzdy sa stane nieco, co nie je kryte.
A nechcem, aby tym smejdom to prechadzalo a preto otvorene hovorim, ze co sa tyka financii, nachytavaju mladych, lebo su hlupi a naletia im na tie reci. Poistovaci vedia len strasit alebo slubovat nerealne zhodnotenie pri IZP.
A nachytaju vacsinu ludi, su na to skoleni. Je ich denna rutina oklamavat, takze su to profici a proti tym nie je obrana pre vacsinu. A preto je tolko poistovakov, aby sa Vam dostali pod kozu ako kamarati, rodina. Ked Vas nedostane cudzi, lebo ste zbehlejsi a nedovercivy, dostane Vas niekto, komu verite. A dostane Vas mozno nechtiac, lebo aj jeho predtym dostali a vidi v tom dobru vec.
A pre jednoduchsich: Tie obrovske budovy, luxusne platy poistovni a zaistovni a agentov a agentur, to vsetko je z toho, o co Vas obabrali. Poistovaka rovno posielajte do … lebo ked sa date do reci, 50% ludi dostane, najde nieco, kde prejavite aspon trochu obavy alebo zaujmu a dostane Vas.
Je to najvacsi nezmysel a zrovna ozobracovanie chudobnych. Ten bohaty sa nepoisti, lebo ma dost, aby si kupil nove ukradnute auto, postavil novy vyhorety dom, zaplatil dobreho lekara ale zrovna Ti co nato nemaju, su tercom smejsov, ktori im zoberu peniaze ale v pripade udalosti zaplatia zlomok skody alebo nezaplatia nic pre vymysleny dovod.
Napr. uz 20 rokov nepoistujem havarijne auta. Ked som niekde mimo, hladam ubytovanie s parkoviskom. Ked parkujem pri nakupnych centrach, su miesta menej pouzivane v rohoch, ked som vo velkom meste, zaplatim drahsie parkovne v strazenom dome. Tie navyse naklady su mozno dvadsatina z toho, co by stalo poistenie a ak mi skodu sposobi niekto iny, nato je PZP a ak je vinnik neznamy, tak garancny fond. To je jeden priklad, pri nehnutelnostiach si precitajte, co vsetko musite mat absolvovane, aby poistovna platila (revizie, rocne prehliadký), to treba pricitat k poisteniu, popytat sa na podpoistenie a zasa sme ako pri autach.
-
iceberg8
- VETERAN MEMBER *****
pretoze z toho verejneho poistenia dostanes niekedy prd makovy.
alebo su dostupne kalkulacky?
vezmi si,ze napriklad 21 rocny chalan, ktory prvy tyzden mal uraz, ale medzi 18 a 21 nepracoval, lebo cestoval.
kolko dostane invalidne?
kolko dostane deita, invalidne, ked dovrsi 18 rokov?
neviem ako to presne pocitaju, ale pamtam si z JPP, ze je to okolo 200-300eur mesacne, podla % invalidity a to je u nas na Lovensku vysoko individualne.
"ja ti nevim Karle", ale podla mojho skromneho nazoru ani 300eur nestaci pre invalida - je to taka naplast, ze "ná tu máš, nejak uz doži"
Naozaj sa staci opytat ziveho invalida, ci je spokojny, a ci mu nieco chyba, alebo ma dostatok, ci prebytok...
Odoslané z počítača
-
miror
- Platinum Member ***
nájdi jedného, aj so všetkými komeršnými pripoisteniami, ktorý je spokojný
poistenie nie je o spokojnosti ale o prežití a základných potrebách (jedno, bývanie, zdravotná starostlivosť) a to nenechá štát nikoho v núdzi, sociálny systém nie je len invalidný dôchodok ale postupne podľa zázemia invalida sa aktivujú aj ďalšie príspevky na bávanie, energie, zdravotné pomôcky, opatrovateľa,...)
štátne poistenie nemôže byť o starostlivosti z amerického firlmu ale nikoho štát nenechá umrieť od hladu alebo bývať na ulici
-
iceberg8
- VETERAN MEMBER *****
Napriklad, ak zdravotna pomocka stoji 50 EUR, stat preplati 10-20EUR, 2x rocne.
Realita, alebo skutocnost, je taka, ze pacient vynosi tuto pomocku za 2 az 3 mesiace, v ziadnom priapde nemoze vydrat zdravotna pomocka v plnom rozsahu plne funkcna po dobu 6 mesiacov. A najvacsi vtip je v tom, ze casto potrebuej pacient pomocku "šitú na mieru" a ta je zvacsa 2x drahsia, ale stat plati stale len 20-40% z danej pomocky, niekedy aj menej. (zalezi od rozsahu a zavaznosti diagnoz).
A potom su tu napriklad operacie na zlepsenie zdravotneho stavu, tema sama o sebe, ale v skratke - u nas pacietna zoperuju, a vysledok bude aky bude (lekar sa na pacientovi bude ucit). Alebo moze ist pacient na zapad (staci EU, alebo az USA), ale tam to stoji 70-100tisic EUR, napriklad. Tych expertov je na jednotky po celom svete. Mozes to mat u nas zadarmo, ano, ale ci na tom budes lepsie, no neviem.
Vsetko tieto veci ktore pisem, su z rozhovorov zivych ludi, prvej ruky, od invalidov rozneho rozsahu. Preto nepisem uplne konkretne cisla, diagnozy, atd.
Niekedy ale tu operaciu na zapade preplati aj nasa poistovna, ale nepodarilo sa to kazdemu, kto sa o to pokusal (co je asi divne, ale nevenoval som sa tomu az tak podrobne).
Umriet ta štát mozno nenecha, ale "starostlivost" nie je lahko meratelna, vezmi si "starostlivost" o dieta v domacnosti kde rodicia prechlastaju vsetko, take dieta si mozno zije lepsie, ako niekdev Afrike, to ano, ale rozhodne ma narok na lepsiu "starostlivost". Tym nehovorim aby sa stat staral v plnom rozsahu o kazdeho komu sa zlomi necht. Ale urcite by sa system dal zlepsit, podla mna.
Realita, alebo skutocnost, je taka, ze pacient vynosi tuto pomocku za 2 az 3 mesiace, v ziadnom priapde nemoze vydrat zdravotna pomocka v plnom rozsahu plne funkcna po dobu 6 mesiacov. A najvacsi vtip je v tom, ze casto potrebuej pacient pomocku "šitú na mieru" a ta je zvacsa 2x drahsia, ale stat plati stale len 20-40% z danej pomocky, niekedy aj menej. (zalezi od rozsahu a zavaznosti diagnoz).
A potom su tu napriklad operacie na zlepsenie zdravotneho stavu, tema sama o sebe, ale v skratke - u nas pacietna zoperuju, a vysledok bude aky bude (lekar sa na pacientovi bude ucit). Alebo moze ist pacient na zapad (staci EU, alebo az USA), ale tam to stoji 70-100tisic EUR, napriklad. Tych expertov je na jednotky po celom svete. Mozes to mat u nas zadarmo, ano, ale ci na tom budes lepsie, no neviem.
Vsetko tieto veci ktore pisem, su z rozhovorov zivych ludi, prvej ruky, od invalidov rozneho rozsahu. Preto nepisem uplne konkretne cisla, diagnozy, atd.
Niekedy ale tu operaciu na zapade preplati aj nasa poistovna, ale nepodarilo sa to kazdemu, kto sa o to pokusal (co je asi divne, ale nevenoval som sa tomu az tak podrobne).
Umriet ta štát mozno nenecha, ale "starostlivost" nie je lahko meratelna, vezmi si "starostlivost" o dieta v domacnosti kde rodicia prechlastaju vsetko, take dieta si mozno zije lepsie, ako niekdev Afrike, to ano, ale rozhodne ma narok na lepsiu "starostlivost". Tym nehovorim aby sa stat staral v plnom rozsahu o kazdeho komu sa zlomi necht. Ale urcite by sa system dal zlepsit, podla mna.
Odoslané z počítača
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
O čom to ty točíš, človeče.iceberg8 napísal: ↑Ne 22 12, 2024 10:31 am
pretoze z toho verejneho poistenia dostanes niekedy prd makovy.
alebo su dostupne kalkulacky?
vezmi si,ze napriklad 21 rocny chalan, ktory prvy tyzden mal uraz, ale medzi 18 a 21 nepracoval, lebo cestoval.
kolko dostane invalidne?
kolko dostane deita, invalidne, ked dovrsi 18 rokov?
neviem ako to presne pocitaju, ale pamtam si z JPP, ze je to okolo 200-300eur mesacne, podla % invalidity a to je u nas na Lovensku vysoko individualne.
Bavíme sa o tvojom poistení, že sa tu hraješ na hrdinu, že nie si poistený 40 rokov.
A pritom ked máš aspoň priemerný plat, tak platíš 200 € mesačne zdravotné poistenie, nemocenské, poistenie invalidity a poistenie nezamestnanosti.
A ďalších 530 € mesačne za teba platí zamestnávateľ !
Čo to má spoločné z nepoisteným 21 ročným, ktorý má úraz pri cestovaní a nepracoval?
Odpoveď je, že do zahraničia mal mať cestovné poistenie, ktoré stojí pár eúr, možno 1€ na deň.
Ináč ho tu doma len bezplatne ošetria, prevezú záchrankou, spravia rontgeny, CT, inú diagnostiku...
-
iceberg8
- VETERAN MEMBER *****
Temu som pochopil tak, ci ma zmysel pripoistit sa, pre pripad umrtia alebo invalidity. Nad ramec toho co ponuka "automaticky" stat.
Narok na invaliditu vznika, ale treba si pozriet aj pravidla priznania invalidity. Mozes byt nemilo prekvapeny, ak nezapadnes do tabuliek.
Ak tieto statne prispevky nestacia, v pripade invalidity, tak sa pripoisti pre lepsie krytie.
Narok na invaliditu vznika, ale treba si pozriet aj pravidla priznania invalidity. Mozes byt nemilo prekvapeny, ak nezapadnes do tabuliek.
Ak tieto statne prispevky nestacia, v pripade invalidity, tak sa pripoisti pre lepsie krytie.
Odoslané z počítača
-
iceberg8
- VETERAN MEMBER *****
JUGGLER napísal: ↑Ne 22 12, 2024 1:02 pm
Čo to má spoločné z nepoisteným 21 ročným, ktorý má úraz pri cestovaní a nepracoval?
Odpoveď je, že do zahraničia mal mať cestovné poistenie, ktoré stojí pár eúr, možno 1€ na deň.
Ináč ho tu doma len bezplatne ošetria, prevezú záchrankou, spravia rontgeny, CT, inú diagnostiku...
Tak ako investovanie, poistenie je vysoko individualna vec, napriklad:
https://www.socpoist.sk/kto-som/dochodc ... y-dochodok
Zoberme si priklad 20 a pol rocneho cloveka, ktory nestuduje (cize by uz mal pracovat), ale je dobrovolne nezamestnany a cestuje, napriklad na Slovensku, alebo pomaha invalidnej mame v domacnosti, proste nie je poisteny. A nastane uraz, alebo choroba. Co myslis, kolko dostane od statu invalidne?
Dalsi priklad:
Dieta, napriklad 6 rocne, nastane invalidita. Ako 18 rocny moze poziadat o ID, a priznana vyska bude niekde do urovne zivotneho minima, mozno viac ak by bol plne invalidny.
Teraz si to porovnajme s pripadom, ak niekto pracoval 40 rokov, alebo hoci aj len 3 roky, ale odvadzal velmi vysoke odvody (poistenie) statu. Za tu istu diagnozu dostane daleko viac. (Tieto pripady tu spominal myslim ze duves).
Clovek sa moze spoliehat na tento tabulkovy aparat, alebo si poisti zdravie komercne niekde inde.
Preto si myslim, ze nemozno povedat v skratke, ze sme uz prepoisteni (ked pracujeme), Podla mna sme skor prezdaneni, ale zaroven sme podpoisteni (nieco ako II. pilier a jeho politika/manazment)
Odoslané z počítača