FIO banka - cvičenie krízovej komunikácie.

Termínované vklady, sporiace účty, bežné účty, úroky v bankách, stavebné sporenie
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
vsadebol
Dátum registrácie: Ne 22 12, 2024 10:46 am
Has thanked: 4 times
Been thanked: 3 times

FIO banka - cvičenie krízovej komunikácie.

Príspevok od používateľa vsadebol »

co to ma znamenat? treba vybrat peniaze/preposlat rychlo prec? alebo verite rozpravke ze to bol len test?

na reddite pisu diskusiu dnes. /r/Slovakia/comments/1hjgfqm/zmazaný_článok_od_fio_banky/#lightbox
vsadebol

Re: FIO banka - krachuje???

edit: nemal som tam vela ale presunul som vsetko zatial zobralo prikaz na transfer aj ked bol nad 2000 Eur ak v pondelok nepipnu v inej banke dam vediet ze blokuju peniaze a treba osobne asi ist a vyberat aj z bankomatov a tak..

aj tu pisu ze vraj test
na mesec bodka cz /aktuality/fio-banka-si-testovala-krizovou-komunikaci-ke-svym-klientum-trosku-je-tim-ale-vydesila/

ked to bol fakt test a ten zodpovedny nebude prepusteny tak neviem uz takto pred vianocami stresovat klientov neuveritelne dal by som jej hodinovu vypoved zodpovednej

zbytocne stresujem? ci? kto normalny by tam teraz nechal peniaze? alebo ako to riesite vy? viem ze tu vela ludi ma fio lebo na toto forum pasivne pozeram uz roky a tie 3% na fio ucte boli super akcia - moze to s tym byt spojene ze vedeli ze uz je zle?
Makak
Dátum registrácie: So 29 04, 2023 7:36 pm

Príspevok od používateľa Makak »

Tiež som to večer čítal a nechápal čo sa deje.
Ale zrejme bude výhodený len nejaký babrák, nepanikáril by som keď všade komunikujú že išlo o "test" :| ja tam peniaze nechávam, keďže som niekoľko rokov veľmi spokojný, nebol by som rád keby bol run na banku kvôli babrákovy :( snáď to naše médiá nenafúknu?
Prílohy
Screenshot_20241222_111047_Chrome.jpg
Používateľov profilový obrázok
aviceN
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
Has thanked: 259 times
Been thanked: 226 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa aviceN »

Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.milosbubniak.sk/
vsadebol

Ja som stara škola - keď buchol cernobyl a namerali radiáciu na západe tak sa komunikovalo že šlo len o test - takže som rad že nechávate lepšie tak aby to neskrachovalo ale aby som nemal zlu karmu - mojich pár destatok tisíc už bol príkaz zadaný.. uvidíme ďalší rok by malo zverejniť finančne ukazovatele (keď ich nesfalšuju alias šlo len o test PDF rezortu :))) no nechajme sa prekvapiť ale po dvojnásobnom účtovaní platieb ktoré komunikovali až po 6tich dňoch neako po tomto teste stratili u mňa dôveryhodnosť.. ta ochrana vkladov je česká alebo Slovenska inak?
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 557 times
Been thanked: 246 times

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Nebyt tejto temy, nic si nevsimnem :)
A aj preto zostanem s Fio.

na margo toho, ze banka uctovala platbu 2x, tak tu je zopar inych bank, treba odtial utekat prec tiez?

https://www.denik.cz/ekonomika/sporitel ... 00726.html
Česká spořitelna omylem účtovala platby kartou dvakrát. Chybu již napravila

https://regiony.zoznam.sk/zakaznici-naj ... e-reakcia/
ŠOK pre zákazníkov veľkého reťazca s potravinami: Banka im zrazu STRHLA stovky až tisícky eur! Toto je REAKCIA

Ta ista CSOB, pre zmenu, obchodnikom peniaze previedla, ale klientom peniaze nestrhla - je extremne zaujimave, ze neboli bulvarne clanky v style "pozri pozri csob NESTRHAVA peniaze za platby!!!!!!"
„Mrzí nás vzniknutá situácia, ale je to problém na strane banky. Ide o oprávnené zúčtovania starých platieb, ktoré v čase keď vznikli, aj rok dozadu, Vám neboli z účtu odpísané, nám však boli preplatené korektne. My, ako Lidl s tým nemáme vôbec nič spoločné a žiaľ, to ani nevieme nijakým spôsobom riešiť,“ reagoval Lidl na jednu zo sťažností na sociálnej sieti.
Statisticka odchylka, podobna tomu, ak niekto schyta falosnu bankovku, tak ma hold neprijemnosti.
Odoslané z počítača
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2397 times
Been thanked: 2787 times

Re: FIO banka - cvičenie krízovej komunikácie.

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Som zmenil názov vlákna. Nevyvolávajte prosím poplach na základe nepreverených správ.
Žiadna banka nekrachuje a keby sa aj nejaká zložila, vklady do 100 000 sú garantované štátom a EÚ:
https://smartinvestor.sk/diskusia/viewt ... 09e6c5bfe7
JUGGLER napísal: Ut 07 12, 2021 8:25 pm VKLADY V BANKÁCH:

- limit: 100 000 € ( na jedného vkladateľa v jednej banke )

- vklady v bankách sú chránené cez Fond ochrany vkladov
- ak by ste mali v jednej banke uložených 100 tisíc eur a v druhej banke 80 tisíc eur, pri krachu oboch bánk naraz by vám bolo vyplatených 100 +80 tisíc
- ak by ste mali úspory vo výške 180 tisíc v jednej banke a banka by sa dostala do platobných problémov, Fond na ochranu vkladov by vám vyplatil len 100 tisíc.

- Fond ochrany vkladov sa vzťahuje na vklady fyzických osôb a právnických osôb:
- bežný účet
- sporiaci účet
- termínovaný vklad
- vkladná knižka

- Podmienkou je, že tieto vklady musia obsahovať meno, priezvisko, rodné číslo / dátum narodenia a adresu trvalého bydliska vkladateľa, ak je vkladateľom fyzická osoba. Vklady, ktoré neobsahujú identifikačné údaje vkladateľa, chránené nie sú.

- Fond ochrany vkladov sa nevzťahuje na investičné nástroje (dlhopisy, podielové fondy, akcie,...).
https://banky.sk/poistenie-vkladu-fond- ... cnUxSuC-5A
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
vsadebol

JUGGLER - ja viem pravne veci - preto to bola otazka ci krachuje - ten otaznik za tym nieje teda sirenie poplasnej spravy. nenapisal by som ze krachuje bez otaznika to by som mohol mat pravne opletacky.

iceberg8 - to si robis srandu s tou sporitelnou? samozrejme ze z tamad treba odist :)))) na svk je to najdrahsia banka a sluzby ako za totality tak predpokladam ze v cz je to obdobne - aj keby nebol problem treba zmenit do inej :)

ok tak snad mate pravu, ja si dam peniaze inde ale vy nechajte aby to nekrachlo lebo chcem fio pouzivat aj nadalej, ak niekto bude mat neake info tak sem piste dakujem
RadoD
Active Member
Dátum registrácie: Št 21 09, 2017 12:16 am
Has thanked: 2 times
Been thanked: 9 times

Príspevok od používateľa RadoD »

pamatam si ze v US kedysi nieco podobne vedelo banku dokonca polozit na kolema, spravu som zachytil dneska rano ale vcera som tam aj naspat posielal 3k bez problemov,,
tu mal asi nastupim management krizovej komunikacie pretoze toto je seriozne reputacny damage :D som racionalny clovek ale tiez som hned prvu myslienku mal ze peniaze preposielam vsetky do inej banky cez okamzity prevod. Potom som to zhodnotil ze tie peniaze tam mozu zostat kedze aktualne tych 2,5 pa je super ale uz na to pozeram aj tak cez prsty ...
RadoD
Active Member

vsadebol napísal: Ne 22 12, 2024 2:05 pm JUGGLER - ja viem pravne veci - preto to bola otazka ci krachuje - ten otaznik za tym nieje teda sirenie poplasnej spravy. nenapisal by som ze krachuje bez otaznika to by som mohol mat pravne opletacky.

iceberg8 - to si robis srandu s tou sporitelnou? samozrejme ze z tamad treba odist :)))) na svk je to najdrahsia banka a sluzby ako za totality tak predpokladam ze v cz je to obdobne - aj keby nebol problem treba zmenit do inej :)

ok tak snad mate pravu, ja si dam peniaze inde ale vy nechajte aby to nekrachlo lebo chcem fio pouzivat aj nadalej, ak niekto bude mat neake info tak sem piste dakujem
s tymi bankami je to celkom zaujimave ,, na SLSP teraz nepoviem ani pol kriveho slova ked zavadzali georga pisal som im a ako jedina banka realne niekto so mnou aj konzultoval spatnu vazbu a mam pocit ze niektore veci sa dokonca tam aj impleenovatli tak ako som popisoval..moyzno by som pisal inak ak by som tam nemal ucty zadarmo.
ja zasa mam takto zafixovanu TB ktora je podla mna jedno z toho najhrosich co tu mame na trhu ,, pritom to mam tak zafixovane roky a mozno to uz ani nieje pravda..
vsadebol

RadoD - tak v tatrabanke uz mam 3.5% som stihol otvorit a viem tam vkladat a vyberat pocas roka cize pohoda a tiez si myslim ze uplne normalna reakcia je "presuniem radsej a uvidim co dalej" ako "verim im, necham tam" lebo podla mna minimalne kazdy druhy presunie "co keby" a to uz staci na bank run - teda otazka - bude to bank run ked to nieje hotovost? banka na v pocitaci predsa hocikolko penazi alebo sa to kontroluje? keby aj kazdy vybral ale nie realne ale len cez prevod, tak bank run nehrozi nie?

a ano - uprimne? su to ch-u-j-i ked si neuvedomuju ako je dolezite teraz krizovo komunikovat ze je vsetko ok lebo media sa toho chyta (z redditu vela krat post prejde na topky ako som odsledoval) a uz to bude - fakt nechapem koho tam platia a ta zodpovedna osoba v pondelok 8:01 by mala vypoved na stole takto pred vianocami stresovat ludi ja tam mam vsetky peniaze nasporene no "super" tak jasne ze nebudem riskovat ale vy nechajte uz ked som ja presunul tak sa na to pozeram triezvejsie ze mohlo by to byt v poriadku.. teda snad v pondelok pipnu v druhej banke, ked nie tak je to jasne co sa deje..

este k slsp - si normalny? radit im zadarmo a este si spokojny ze ta vypoculi? tak to ja mam inu sebahodnotu.. ja za darmo by som miliardarom neradil a este bol rad ze ma vypoculi :))

edit: este rozmyslam ze take veci nema jedna osoba na starosti, to niekto napisal ten clanok a dalsi to schvalil a dalsi to mozno postol + dalsi schvalil uverejnenie alebo myslite ze je to pochybenie jednej osoby? mozno niekto od konkurencie aby poskodil banku? dnes je vsetko mozne
Naposledy upravil/-a vsadebol v Ne 22 12, 2024 2:49 pm, upravené celkom 1 krát.
RadoD
Active Member

vsadebol napísal: Ne 22 12, 2024 2:26 pm RadoD - tak v tatrabanke uz mam 3.5% som stihol otvorit a viem tam vkladat a vyberat pocas roka cize pohoda a tiez si myslim ze uplne normalna reakcia je "presuniem radsej a uvidim co dalej" ako "verim im, necham tam" lebo podla mna minimalne kazdy druhy presunie "co keby" a to uz staci na bank run - teda otazka - bude to bank run ked to nieje hotovost? banka na v pocitaci predsa hocikolko penazi alebo sa to kontroluje? keby aj kazdy vybral ale nie realne ale len cez prevod, tak bank run nehrozi nie?

a ano - uprimne? su to ch-u-j-i ked si neuvedomuju ako je dolezite teraz krizovo komunikovat ze je vsetko ok lebo media sa toho chyta (z redditu vela krat post prejde na topky ako som odsledoval) a uz to bude - fakt nechapem koho tam platia a ta zodpovedna osoba v pondelok 8:01 by mala vypoved na stole takto pred vianocami stresovat ludi ja tam mam vsetky peniaze nasporene no "super" tak jasne ze nebudem riskovat ale vy nechajte uz ked som ja presunul tak sa na to pozeram triezvejsie ze mohlo by to byt v poriadku.. teda snad v pondelok pipnu v druhej banke, ked nie tak je to jasne co sa deje..

este k slsp - si normalny? radit im zadarmo a este si spokojny ze ta vypoculi? tak to ja mam inu sebahodnotu.. ja za darmo by som miliardarom neradil a este bol rad ze ma vypoculi :))

TB - mala svojho casu IB na flash :D to bol slusny fail,, do toho nutenie zakaznikov na pokusnych kralikov cez overovanie hlasu aby bol ucet zdarmo a kopec kopec dalsich pre mna absolutnne neakceptovatelnych podmienok . Neviem ci si toto pamatas ci nie ale ja hej a bola to cista katastrofa. ,,, spatna vazba ziadna mozes sa stazovat na lamparen nikto neriesil nic svojho casu ,,, a ano doba sa pohla nastastie vdaka konkurecii smerom ku zakaznikovi a teda clovek vie odist zo dna na den a preto sa tie banky troska spamatali ,,,Je to sice uz davnejsie ale tak mam tu banku ja zafixovanu . A ano mali sme v rodine TB a ked bola s niecim nespokojnost tak nikto nic neriesil preto som bol prekvapeny ze ked som nieco napisal na SLSP tak sa tomu niekto aj normalne venoval a nie ze preposlal vygenerovanu PR odpoved.

Ultimatne toto generalizovanie je uplne jedno pretoze to co vyhovuje jednemu je pre druhe no go zona ... :) Banky menim hala bala podla toho kde je co vyhodne a nemam problem ich menit kazdy rok . A mozem teda povedat ze SLSP nieje take zle a z toho co pouzivam a ze tych bank pouzivam viajej tak su urcite na priemerom co sa tyka sluzieb.

btw ty mas v TB sporenie za 3.5% s vedenim uctu zadarmo ? Lebo to znie zaujimavo a nemam probem zmigrovat z FIO tam
Naposledy upravil/-a RadoD v Ne 22 12, 2024 2:57 pm, upravené celkom 2 krát.
wladas
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 81 times
Been thanked: 247 times

Príspevok od používateľa wladas »

vsadebol napísal: Ne 22 12, 2024 2:05 pmto si robis srandu s tou sporitelnou? samozrejme ze z tamad treba odist :)))) na svk je to najdrahsia banka a sluzby ako za totality tak predpokladam ze v cz je to obdobne
Sakra musim im zavolat a vynadat im preco nemam skoro ziadne poplatky. A poviem im ze nechcem osobneho bankara lebo vsak sluzby maju zle.
vsadebol

RadoD - hej to si pamatam ja som im aj pisal ze flash je deravy a nebude uz podporovany a oni ho aj tak zaviedli ako vsade su 1d1ot1 zase normalny schopny by v banke nepracoval cize tak to ber ale su lepsi a horsi..

ja tam mam ucet zdarma teraz cize mne sa to oplatilo ale samorejme typicky pouzivatel je tam cesany z kazdej strany.. slovaci su take ovecky, ponadavaju, pobeeekaju ale nakoniec sklopia uska a platia cize banka ma z coho zit..

podla mna nechaj vo fio neze fakt ta banka teraz krachne chapes neposielajte z nej von ved to mate garantovane do 100 000 Eur.. mne sa nebude chciet zadavat trvale prikazy v inej banke keby to klaklo kvoli tomu.
vsadebol

wladas napísal: Ne 22 12, 2024 2:53 pm
vsadebol napísal: Ne 22 12, 2024 2:05 pmto si robis srandu s tou sporitelnou? samozrejme ze z tamad treba odist :)))) na svk je to najdrahsia banka a sluzby ako za totality tak predpokladam ze v cz je to obdobne
Sakra musim im zavolat a vynadat im preco nemam skoro ziadne poplatky. A poviem im ze nechcem osobneho bankara lebo vsak sluzby maju zle.
ja tam mam tiez ucet zdarma ale
pozicka rpmn? 19% chceli (neaka poistka co sa nedala zrusit v cene) - inde okolo 6-7% rpmn
investovanie? si pozri cennik a sa ti zakruti hlava oproti broker priamo
platba v inej menej? +2% ci kolko este extra ku kurzu no proste tam NIC nemas lacnejsie ako v inych bankach cize neviem ako si spokojny ale je mi to jedno
RadoD
Active Member

vsadebol napísal: Ne 22 12, 2024 2:55 pm RadoD - hej to si pamatam ja som im aj pisal ze flash je deravy a nebude uz podporovany a oni ho aj tak zaviedli ako vsade su 1d1ot1 zase normalny schopny by v banke nepracoval cize tak to ber ale su lepsi a horsi..

ja tam mam ucet zdarma teraz cize mne sa to oplatilo ale samorejme typicky pouzivatel je tam cesany z kazdej strany.. slovaci su take ovecky, ponadavaju, pobeeekaju ale nakoniec sklopia uska a platia cize banka ma z coho zit..

podla mna nechaj vo fio neze fakt ta banka teraz krachne chapes neposielajte z nej von ved to mate garantovane do 100 000 Eur.. mne sa nebude chciet zadavat trvale prikazy v inej banke keby to klaklo kvoli tomu.
ale co to mas za sporenie ked mas 3.5% lebo to pozeeram a nikde to nevidim v porovnavacoch . Dufam ze sa nebavime o nejakom zaokruhlovani platieb alebo podobnej hluposti ale o serioznom sporiacom ucte kde si vies odlozit par tisic evro a zo dna na den vybrat ked treba bez poplatkov.
vsadebol

asi to uz nemaju . ja som to niekedy v lete robil 3.5% bolo na rok a 3.0% na 2 roky take ako keby terminaky kde vies vybrat a vlozit podla potreby.

tak potom asi zatial fio vyhrava ( aj ked bmg invest tiez davali najviac a vyhravali .. :)))))
RadoD
Active Member

vsadebol napísal: Ne 22 12, 2024 2:58 pm
ja tam mam tiez ucet zdarma ale
pozicka rpmn? 19% chceli (neaka poistka co sa nedala zrusit v cene) - inde okolo 6-7% rpmn
platba v inej menej? +2% ci kolko este extra ku kurzu no proste tam NIC nemas lacnejsie ako v inych bankach cize neviem ako si spokojny ale je mi to jedno
pozicku som vcera riesil 8.25% pa cez IB ak zavolas na info linku vedia ti ist na 6.99 problem je ale to ze si pytaju 1% poplatok za vybavenie v Raifke to je bez poplatkov takze nic .. co sa tyka investovania ,,, netreba si zamienat Interactive Broker a SLSP to su dve uplne rozdilne svety :)
vsadebol

ved ja viem. len fakt jednoduchy clovek ma slsp a riesi tam veci lebo nechape % a rpmn a podobne preto som prekvapeny ze tu niekto tu banku chvali asi tu mame zamestnanca zodpovedneho za to lebo inak to nedava zmysel
RadoD
Active Member

vsadebol napísal: Ne 22 12, 2024 3:07 pm ved ja viem. len fakt jednoduchy clovek ma slsp a riesi tam veci lebo nechape % a rpmn a podobne preto som prekvapeny ze tu niekto tu banku chvali asi tu mame zamestnanca zodpovedneho za to lebo inak to nedava zmysel
Ano priemerneho cloveka podoja ale to uz s kazdy musi vediet sam ustrazit. pretoze toto sa deje v kazdej banke na SVK ( cest vynimkam)
iceberg8
VETERAN MEMBER *****

Co robi ten osobny bankar?
Odoslané z počítača
iceberg8
VETERAN MEMBER *****

vsadebol napísal: Ne 22 12, 2024 2:58 pm
Porovnavaj ale s inymi SK bankami, investovat nemozno ani u jednej. (s poplatkami ako u brokera)
To je na slovensku cielena bieda, alebo tie supe rduper ultra hyper sonic paradne ziskove banky nie su schopne skopirovat sluzby brokera?

SLSP bola jedneho casu najuzernickejsia banka co sa poplatkov tykalo za vyber hotovosti z bankomatu v zahranici, bratskom susednom Cesku napriklad +2% a +5EUR, ci to zmenili som uz nikdy nehladal, zrusil som ucet. Ani TB jedneho casu nemala konkurenciaschopny kurz.
Ine banky maju sice lancejsi kurz, niekto to tu aj postol (kurz velmi blizko k spotu), ale to su veci, ktore sa mozu relativne casto menit a bez varovania, a nemam zaujem stale sledovat kto s kym kde a co, a tak pouzivam ine metody, ale tie tiez maju plavajuci poplatok.
Ono paradoxne, niekedy je +2% vo fio je lacnejsie, ako ine sluzby kde je +0.4% ale zaroven +40centov fix.. Napr ak potrebujem zamenit doslova 3 CZK.
Odoslané z počítača
vsadebol

Peniaze prišli.. tak asi fakt nekrachujú
DanteUnchained
Guru Member ****
Dátum registrácie: So 05 06, 2021 12:26 pm
Has thanked: 34 times
Been thanked: 127 times

Príspevok od používateľa DanteUnchained »

Akoze zverejnit cvicnu spravu bez toho aby hned hore v texte bolo jasne napisane "IDE O CVICNU SPRAVU" na zaklade zmeny zakona alebo co, je na vyhadzovat a nahradu skody, fakt hrozil mozny bankrun.
wladas
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 81 times
Been thanked: 247 times

Príspevok od používateľa wladas »

Naco by sluzila ta cvicna sprava keby nebola zverejnena?
12gb54as
Silver Member *
Dátum registrácie: Po 04 11, 2024 3:39 pm
Has thanked: 38 times
Been thanked: 29 times

Príspevok od používateľa 12gb54as »

Toto robia aj ine banky, ked to je povinne zo zakona?
vsadebol

Dobrá otázka. Mám viacero bánk ale za posledných 20 rokov som u žiadnej také cvičenie nezaznamenal. Buď je to neaka novinka a Fio malo smolu že šlo prvé alebo fakt neviem. Peniaze sú veľmi citlivá téma tak by som tiež čakal veľmi dobre odkomunikovať niečo také
12gb54as
Silver Member *
Dátum registrácie: Po 04 11, 2024 3:39 pm
Has thanked: 38 times
Been thanked: 29 times

Príspevok od používateľa 12gb54as »

Podla mna je hlupost, zeby v zakone stalo, aby si banka cvicne nicila meno.
DanteUnchained
Guru Member ****
Dátum registrácie: So 05 06, 2021 12:26 pm
Has thanked: 34 times
Been thanked: 127 times

Príspevok od používateľa DanteUnchained »

12gb54as napísal: Po 23 12, 2024 10:41 pm Podla mna je hlupost, zeby v zakone stalo, aby si banka cvicne nicila meno.
Akoze mozeme polemizovat ci je to len PR upokojenie vasni pred pripadnym bankrunom, ale oficialne sa odvolali na zakon, ale fakt tam mohli dat klauzulu ze ide o cvicny test /fiktivny text. Ako IT ti mozem povedat ze je obdobie odstavok, a testov, mozno mali napojenu DEV instanciu na PROD web, staci ak ma FIO indicky support.. :D
V souladu se zákonem č. 374/2015 Sb., o ozdravných postupech a řešení krize na finančním trhu, jsme dne 17. 12. 2024 provedli cvičení krizové komunikace.
Tento krok posiluje naši schopnost rychle a efektivně reagovat na případné mimořádné situace a chránit zájmy našich klientů.
Rádi bychom zdůraznili, že Fio banka se v žádné krizové situaci nenachází.
Omlouváme se za případné nejasnosti ohledně této situace.

https://www.fio.cz/spolecnost-fio/media ... 74-2015-sb
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Divné hlášky. Akoby sa niečo dialo s bankami. Podobný smrad sa šíril pred 2008, len ho prekrývala vôňa peňazí...
Dám dokopy tie hlášky, aby sme to mali na jednom mieste?
Možno to nič neznamená, ale ani pád Silicon Valley Bank, ktorá bola v super kondícii a krachla minulého roku nikto nepredpokladal.
A bola z toho banková kríza v USA na ktorú sme rýchlo zabudli...
Odkryli sa kostlivci v súvahách bánk a následne po 160 rokoch v marci 2023 padla slávna Credit Suisse....
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
rand
Active Member
Dátum registrácie: Po 17 06, 2024 9:29 pm
Has thanked: 8 times
Been thanked: 49 times

Príspevok od používateľa rand »

Podľa mňa tú správu nezverejnili zámerne. Zrejme to bol iba interný draft/návrh vypracovaný pre prípad skutočnej krízy a niekto to omylom zverejnil. Dosť pochybujem, že plánovali takúto správu zverejniť bez upozornenia, že ide iba o cvičenie alebo že by toto od nich vyžadovala ČNB. Zdá sa mi to trochu ako fail zo strany Fio banky, ale inak nevidím dôvod na paniku.

Ako už bolo viackrát spomenuté, ak by sa naozaj dostali do problémov, tak vklady sú poistené do 100 000 € na osobu.
vsadebol napísal: Ne 22 12, 2024 12:23 pm ta ochrana vkladov je česká alebo Slovenska inak?
Vklady vo Fio banke sú poistené v Česku cez Garanční systém finančního trhu (do 100 000 € na osobu). V ČR platí zákon, že náhrady sa vyplácajú v mene štátu, v ktorom je účet vedený. Takže ak ide o účty vedené v slovenskej pobočke Fio banky (teda v SR, kde je mena euro), tak náhrada by mala byť vyplatená priamo v eurách. Pri účtoch vedených v inej mene (napr. CZK, USD) by sa mal zostatok prepočítať na eurá podľa kurzu ČNB.

To je menšia výhoda oproti mBank, ktorá má ochranu vkladov v Poľsku a tam sa náhrady vyplácajú len v poľskej mene (poľský zlotý - PLN), aj keby išlo o eurové účty v slovenskej pobočke mBank.
vsadebol

rand - Takže ak ide o účty vedené v slovenskej pobočke Fio banky (teda v SR, kde je mena euro), tak náhrada by mala byť vyplatená priamo v eurách. Pri účtoch vedených v inej mene (napr. CZK, USD) by sa mal zostatok prepočítať na eurá podľa kurzu ČNB. - dobre vediet. cakal som tie ich smiesne monopoly peniaze CZK a problem so stredovym vs realnym kurzom
iceberg8
VETERAN MEMBER *****

Netreba spekulovat. Zamestnanec zrejme preklikol na nejakom tačfóne nieco, co nemal. To sa bezne deje vsade.. tačfóny, no..
Odoslané z počítača
jaroslav81
Silver Member *
Dátum registrácie: So 17 04, 2010 6:31 pm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 123 times

Príspevok od používateľa jaroslav81 »

Makak
Dátum registrácie: So 29 04, 2023 7:36 pm

Príspevok od používateľa Makak »

No takéto články by cez šéfredaktora nemali ani prejsť.. už len za ten nadpis :| čistý clickbait.. a potom pozerám že to napísal práve šéfredaktor :lol:
No snáď zarobia z reklám a nepôjde to v podobnom duchu a horšie ďalej :lol: všade inde to už stíchlo, len u nás sa aktuálne, práve teraz, zobudili že z toho bude návštevnosť :D
Baba Jaga
Gold Member **
Dátum registrácie: St 25 08, 2021 6:56 pm
Has thanked: 52 times
Been thanked: 126 times

Príspevok od používateľa Baba Jaga »

21.12.24 mi nešlo odoslať Sepa Instant platbu v ramci Slovenska a mi hodilo hlášku ,že to nie je možné. Mali poslať správu všetkým klientom ,že niečo také bude prebiehať.
IB-https://ibkr.com/referral/roman3131
Tasty-https://tastytrade.com/welcome/?referralCode=CEKTJ78ZFX
Alpaca 3 ref na mesiac.Vklad 500USD 30 dní výplata do 10 prac. dní dostaneme obidvaja 100USD prvý mesiac je do 28.02.2026) V prípade záujmu cez správu
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Baba Jaga napísal: So 28 12, 2024 5:53 pm 21.12.24 mi nešlo odoslať Sepa Instant platbu v ramci Slovenska a mi hodilo hlášku ,že to nie je možné. Mali poslať správu všetkým klientom ,že niečo také bude prebiehať.
Zaujímavé. Ja a jeden podnikateľ sme poslali eurá do Kanady - rovnakému príjemcovi.
Moja platba zo SLSP došla za 2 dni. Jeho platba z Fio nedošla doteraz ( v pondelok to bude 2 týždne ).
Včera to reklamoval. Mne až teraz došlo, že má FIO.
Robo_1
Active Member
Dátum registrácie: Št 17 11, 2016 11:28 pm
Has thanked: 71 times
Been thanked: 46 times

Príspevok od používateľa Robo_1 »

JUGGLER napísal: So 28 12, 2024 6:48 pm Zaujímavé. Ja a jeden podnikateľ sme poslali eurá do Kanady - rovnakému príjemcovi.
Moja platba zo SLSP došla za 2 dni. Jeho platba z Fio nedošla doteraz ( v pondelok to bude 2 týždne ).
Včera to reklamoval. Mne až teraz došlo, že má FIO.
Zaujimave, posielal som peniaze z FIO do IBKR a na druhy den som ich mal v IBKR.

Taketo parcialne info bez blizsieho contentu maju 0 vypovedaciu hodnotu a iba umelo zivia tento topic.
Mozno zle zadal parametre platby, moze to ist cez ine intermediary banky a podobne.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Robo_1 napísal: Ne 29 12, 2024 11:23 am Taketo parcialne info bez blizsieho contentu maju 0 vypovedaciu hodnotu a iba umelo zivia tento topic.
Mozno zle zadal parametre platby, moze to ist cez ine intermediary banky a podobne.
Ked to pre teba má nulovú vypovedaciu hodnotu. Pre mňa nie. Je to FAKT.
Nezadal nič zle. Poslal mi potvrdenie o prevode. Všetko tam sedí. Som pedant na také veci.
Komunikujem s príjemcom v Kanade, ktorý už 2x bol kvôli tomu v banke.
Mysleli sme že to mešká ,,lebo sviatky,, ale 2 týždne je silná káva.

Prevod do IB je automatický prevod v rámci IBAN, väčšinou do Nemecka.
Prevod do Kanady a USA je zahraničný prevod, ktorý musí niekto v banke nahodiť ručne.
Intermediary bank už dnes odosielateľ nezadáva. Len SWIFT (BIC), najlepšie CC kod - routing number.
Na druhej strane IBAN je iba číslo. Kým pri zahraničnom udávaš plné informácie o príjemcovi, takže platba by nemala byť priradená inde.

Som zvedavý v čom to nakoniec bude. Netvrdím, že to nejak súvisí s témou, ale fakt že platba z FIO nedošla je reálny.
Posielali sme to v rovnakom čase, rovnakému príjemcovi, obaja z účtov v SR...len z jednej bánk to proste nedošlo.
Robo_1
Active Member
Dátum registrácie: Št 17 11, 2016 11:28 pm
Has thanked: 71 times
Been thanked: 46 times

Príspevok od používateľa Robo_1 »

Reagoval si na koment, ze niekomu nesla instant platba 21.12 s tym ze ani platba do Kanady nepresla a to v topicu, kde sa riesi kolaps FIO banky. Cize umelo zivis(te) temu, s ktorou to nesuvisi, tak ako nesuvisel ani ten povodny post.

Preto pisem, ze mne platba do IBKR presla, tak ako mi prechadzaju vsetky ostatne platby aj po 24.12. a nieje dovod tu sirit paniku (ci uz vedome alebo nevedome). Ano, nerobim SWIFT-ove prevody a ano, je mozne ze v case sviatkov v malej banke maju extra delay, ak je potreba robit manualny step.
Napísať odpoveď

Návrat na "Banky, vklady, sporenie, stavebné sporiteľne"