Nehnuteľnosť ako investícia

Nehnuteľnosti ako alternatíva k (ne)existujúcemu slovenskému akciovému trhu. Hypotekárne úvery - na bývanie aj investovanie.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
matt
Dátum registrácie: Ut 27 01, 2015 9:37 pm
Has thanked: 1 time

Re: Nehnuteľnosť ako investícia

Príspevok od používateľa matt »

Rokosák napísal: Pi 12 01, 2024 3:26 pm Ak ide o zrekonstruovany byt, tak je lepsie ak bol aspon rok obyvany v rekonstruovanom stave. Inak zalezi na kvalite rekonstrukcie, ktoru je tazsie zistit.
Rok a pol tam žije nájomník, ktorý tam naďalej ostáva.
polovnik napísal: Pi 12 01, 2024 4:20 pm
Trnava ? ZIlina ?
Košice
JanH
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ne 06 02, 2022 6:31 am
Has thanked: 152 times
Been thanked: 225 times

Príspevok od používateľa JanH »

V poslednych rokoch sa rozmohol nakup zahranicnych investicnych bytov. V skratke som zhrnul nejake skusenosti a odporucania. Pripadne co som si pred kupou preveroval ja:

Lokalita
  • Kvalita zivota by mala byt v danom meste na vysokej urovni. Skolstvo, zdravotnictvo, bezpecnost, volny cas, pracovne prilezitosti..
  • Platovy median v meste by mal byt vyssi ako je priemer krajiny
  • Vyvoj poctu obyvatelov mesta by mal mat pozitivny trend. Rocny narast poctu obyvatelov nad 0.5% je super. Idealne ale niekde pri 1% rocne
  • Lepsi biznis case mi davalo krajske mesto na rozdiel od hlavneho mesta (hl. mesto ->horsi pomer najom/cena)
  • Pokial su projekty situotovane mimo centrum, co novostavby vacsinou su, zamerajte sa na lokality s blizkostou k dialnicnemu privadzacu alebo letiska. Dolezita je aj blizkost uzlov hromadnej dopravy a samotna blizkost zastavky MHD. Do centra by sa malo dat dostat idealne do 15 minut.
Investicna nehnutelnost - najdolezitejsie parametre.
  • Kompaktna dispozicia - idealne 1-2i byty do 50-60m2
  • Idealne velka terasa alebo balkon
  • Pokial je to mozne, okno v kazdej miestnosti
  • Blizkost bytu k vytahu/garazovemu statiu
  • Neutralne podlazie- radsej vyssie ako nizsie urcite nie prizemie
  • Slnecna orientacia bytu
Priklad:
podorys.PNG
podorys.PNG (211.41 KiB) 7216 zobrazení
Dalej pred kupou
  • Overte si serioznost predavajucej strany. Platba jedine v tranzach po ukonceni kazdej fazy
  • Informujte sa a dajte si zalezat na pochopeni vsetkych lokalnych zakonov a specifik pri kupovani a prenajimani nehnutelnosti v zahranici (dane, povinnosti atd.)
  • Ak je moznost kupit byt priamo od developera je to urcite lacnejsie ako cez sprostredkovatela
  • Informujte sa o moznosti odovzdania spravy do ruk developera, pokial je vasa nehnutelnost velmi daleko
uhlikova_stopa
Silver Member *
Dátum registrácie: Ne 12 06, 2022 8:14 am
Has thanked: 64 times
Been thanked: 37 times

Príspevok od používateľa uhlikova_stopa »

Vdaka za sumar hore. Doporucujem pozriet aj uzemny plan mesta, ci ti tam nepostavia fabriky vedla. Urcite pozrite kataster, ci su tam neni nejake “podozrive” tarchy. Kludne aj na bytovku celu. Velky pozor na realitky a ich rezervacne zmluvy, aby si neprisiel o zalohu. Poznam aj takych. Urcite dat pravnikovi vsetko precitat
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 70 times
Been thanked: 154 times

Príspevok od používateľa Rokosák »

V pripade, ze nepoznate pomery v zahranici, tak je transakcia daleko riskantnejsia ako na rodnej hrude.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1566 times

Kataster - najväčší kyberškandál v histórii Slovenska

Príspevok od používateľa MiBi »

Nefunkčnosť katastra má na svedomí ransomvérový útok hackerov, pri ktorom útočníci na serveroch zašifrujú dáta a potom si pýtajú výkupné.
Ide o jeden z najhorších útokov hackerov, pravdepodobne najhorší, za celú históriu Slovenska.
Podľa dobre informovaných zdrojov úradu chýbajú komplexné zálohy dát, ktoré by boli použiteľné na rýchlu obnovu. Žiadne časté, automatické zálohy uložených údajov sa totiž vraj nerobili.

Zatiaľ vychádzajme z predpokladu, že nejaké digitálne zálohy existujú. Možno nie komplexné, ale sú. Len odborníci zatiaľ analyzujú situáciu a nezačali s obnovou, aby neriskovali kompromitovanie záloh. Už teraz je však zrejmé, že obnova nebude ani rýchla, ani jednoduchá.
Zdroje Živé.sk tvrdia, že útočníci pýtajú sedemmiestne výkupné. V amerických dolároch. Zdá sa vám to veľa? Nuž, hodnota samotných katastrálnych dát je omnoho vyššia. Pokojne si na koniec pridajte aj dve nuly.

Vôbec by som sa nečudoval, keby zodpovední na ministerstve koketovali s myšlienkou, že útočníkom zaplatia. Problém je, že aj keby to spravili, nemajú vôbec žiadnu istotu, že dáta dostanú späť. A aj keby ich po zaplatení výkupného odšifrovali, nikto negarantuje, že útočníci nemajú kdesi uloženú ich kópiu. A že ju neposkytnú aj niekomu inému. Za ďalšie peniaze...

Cely clanok: https://www.aktuality.sk/clanok/lmG9ArK ... -trangela/

Za zalohovanie a security im zodpoveda Slovanet:
https://www.crz.gov.sk/data/att/5433936.pdf
JanH
Platinum Member ***

Re: Kataster - najväčší kyberškandál v histórii Slovenska

MiBi napísal: Št 09 01, 2025 8:23 am Nefunkčnosť katastra má na svedomí ransomvérový útok hackerov, pri ktorom útočníci na serveroch zašifrujú dáta a potom si pýtajú výkupné.
Ide o jeden z najhorších útokov hackerov, pravdepodobne najhorší, za celú históriu Slovenska.
Podľa dobre informovaných zdrojov úradu chýbajú komplexné zálohy dát, ktoré by boli použiteľné na rýchlu obnovu. Žiadne časté, automatické zálohy uložených údajov sa totiž vraj nerobili.

Zatiaľ vychádzajme z predpokladu, že nejaké digitálne zálohy existujú. Možno nie komplexné, ale sú. Len odborníci zatiaľ analyzujú situáciu a nezačali s obnovou, aby neriskovali kompromitovanie záloh. Už teraz je však zrejmé, že obnova nebude ani rýchla, ani jednoduchá.
Zdroje Živé.sk tvrdia, že útočníci pýtajú sedemmiestne výkupné. V amerických dolároch. Zdá sa vám to veľa? Nuž, hodnota samotných katastrálnych dát je omnoho vyššia. Pokojne si na koniec pridajte aj dve nuly.

Vôbec by som sa nečudoval, keby zodpovední na ministerstve koketovali s myšlienkou, že útočníkom zaplatia. Problém je, že aj keby to spravili, nemajú vôbec žiadnu istotu, že dáta dostanú späť. A aj keby ich po zaplatení výkupného odšifrovali, nikto negarantuje, že útočníci nemajú kdesi uloženú ich kópiu. A že ju neposkytnú aj niekomu inému. Za ďalšie peniaze...

Cely clanok: https://www.aktuality.sk/clanok/lmG9ArK ... -trangela/

Za zalohovanie a security im zodpoveda Slovanet:
Tento flagrantny amaterizmus fungovat bez zalohy je zarazajuci a nepochopitelny. Tento stav zasiahne zivoty mnohych ludi, ktori chcu kupit alebo predat nehnutelnost, kedze realitny a hypotekarny trh sa aktualne na Slovensku zastavil.
Glogol
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 138 times
Been thanked: 339 times

Re: Kataster - najväčší kyberškandál v histórii Slovenska

Príspevok od používateľa Glogol »

JanH napísal: Št 09 01, 2025 9:13 am
MiBi napísal: Št 09 01, 2025 8:23 am Za zalohovanie a security im zodpoveda Slovanet:
Tento flagrantny amaterizmus fungovat bez zalohy je zarazajuci a nepochopitelny. Tento stav zasiahne zivoty mnohych ludi, ktori chcu kupit alebo predat nehnutelnost, kedze realitny a hypotekarny trh sa aktualne na Slovensku zastavil.
Mam obavy ze to moze byt vacsi pruser ako si momentalne vieme prestavit. Zazil som obnovovanie so zaloh pred vyse 10 rokmi a bola to dost katastrofa. Zalohy su jedna vec ( ak aj su a ktovie ci tu vobec su ) a plne obnovenie ku nejakemu dnu druha. Mam pocit ze realne sa take plne obnovenie nikde netestuje a ked k tomu pride je to ozaj problem. Rad by som sa mylil.
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Ficova vláda povyhadzovala IT odborníkov z geoúradu

Ked Ficova vláda odvolala, J. Mrvu, vyhodili IT architekta, ktorý mal na starosti rozvoj a bezpečnosť“.
„Do mesiaca bol vyhodený šéf IT odboru. Rovnako nekorupčný odborník, ktorý mal na starosti rozbehnuté projekty, čo sa týka rozvoja aj bezpečnosti. Do pol roka bol vyhodený tretí odborník. Všetko začali riešiť takzvane dodávateľsky súkromnými firmami a neriešili to s internými pracovníkmi,“ opísal situáciu Mrva.

Cely clanok: https://www.postoj.sk/168487/v-problemo ... pravdivost

Bývalý predseda inštitúcie zdôraznil, že problém je o to väčší, že niektoré dáta už nie sú ani na papieri. „Od roku 2014 sa nemusia viesť listy vlastníctva v papierovej forme. Na Slovensku máme približne 4,7 milióna listov vlastníctva, z ktorých asi 4,2 milióna je už elektronických, čo je 92 percent,“

https://zive.aktuality.sk/clanok/r09VH4 ... sef-uradu/

Ale aby nam z toho nebolo len do placu, trochu humoru: https://www.facebook.com/reel/1507851166542399
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2397 times
Been thanked: 2787 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Som zvedavý čo sa vyšetrí:

„Obdobný kybernetický veľký útok bol realizovaný v stredu (8. 1.) a vo štvrtok (9. 1.) v Ruskej federácii na takúto istú infraštruktúru a sú veľké indície a podozrenia o tom, že pravdepodobne takéto útoky išli zo strany Ukrajiny.

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/ ... mpaign=rss

Plus: V zahraničných médiách sa objavili správy o kybernetických útokoch na ruské kartografické a katastrálne úrady.
Podľa denníka Kyiv Independent sa k týmto útokom prihlásila hackerská skupina Silent Crow. Moskva však tieto informácie oficiálne poprela

alebo: https://zive.aktuality.sk/clanok/j1lbWY ... nov-rusov/
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Kataster bol deravý ako rešeto

Martin Fabry Cybersecurity Consultant spravil post mortem analýzu perimetra hacknutého Katastra z verejných zdrojov.
https://www.linkedin.com/in/martin-fabr ... ivity/all/

Z analyzy vyberam:

Hneď na začiatok som v Shodane vylistoval TOP bezpečnostné zraniteľnosti per IP range adresy, patriacie Katastru. Zoznam domén s identifikovanými službami dostupných z Internetu.
Shodan má tú obrovskú výhodu, že drží históriu skenovaných zraniteľností daného koncového bodu aj keď dojde k jeho vypnutiu. Čize je možné spätne dohladať, akými kritickými zariadeniami server trpel.

Zoznam otvorených portov obsahuje UDP 161 (SNMP) a NTP (123), ktoré by nikdy nemali byť otvorené do internetu !!!
NTP protokol: náchylný napr na NTP amplification útoky. Útočník zneužije NTP server na zosilnenie DDoS útokov prostredníctvom malého požiadavkového paketu na server, ktorý vyprodukuje oveľa väčšiu odpoveď smerovanú na obeť. Tento protokol mal byť by default zakázaný.

Povolené SNMP načo? kvôli sieťovému monitoringu z Ruska, WTF ??
SNMP sa používa na vzdialený monitoring systémových prostriedkov zariadení a nikdy by nemal byť vystavený do internetu.
Boli identifikované zastaralé verzie TLS
TLS 1.1: Je zastarané a obsahuje množstvo zraniteľností. Nemalo by sa používať. V reporte je vidno, že TLS 1.1 beží až na 12 serveroch.
TLS 1.2: Je stále bezpečné, ak je správne nakonfigurované, ale môže byť zraniteľné, ak sa povolia slabé šifry alebo sa nepoužije Forward Secrecy.
TLS 1.3: Predstavuje súčasný bezpečnostný štandard a odporúča sa pre moderné aplikácie a systémy.
Teraz začína zaujímavejšia časť a to zraniteľné servre s kritickými zraniteľnosťami (CVE 10):

Celkovo mal tento server 230 !! zraniteľností:
Vyzerá to byť nejaký testovací server so starou reverzkou, avšak last seen je podľa Shodanu 3/1/2025 kedy Shodan spravil HTTP GET - Date: Fri, 03 Jan 2025 05:50:56 GMT, ciže krátko pred útokom, ktorý sa údajne stal 5.1.2024 o cca 9 AM, bol ešte tento testovací server dostupný a obsahoval kritické zraniteľnosti, ktoré mohli byť zneužité útočníkmi.
Je dosť pravdepodobné, že tento deravý server sa dlhšie nepoužíval a niekto ho zabudol na Katastri vypnúť.
Dostupnosť servera som ešte preveril pomocou BinaryEdge skenera, kde nesedí dátum poslednej viditeľnosti, ten hovorí, že server naposledy videl 18/12/2024 , Shodan ho videl 3/1/2025. Každopádne na fakte to nič nemení, pretože server obsahoval obrovské množstvo kritických zraniteľností už v Decembri 2024, kedy mohli byť útočníci už dávno rezidentní v infraštruktúre Katastra.

195.28.70.27 obsahuje extrémne množstvo zraniteľností s vysokou závažnosťou. T.j útočník nemusel byť nijak sofistikovaný na to, aby si stiahol exploit z verejne dostupných databáz tieto následne zneužil.

Navyše mnoho z týchto zraniteľností sú RCE (Remote Code Execution) čo útočníkovi v mnoho prípadoch poskytne velmi ľahkú cestu komprimitácie systému.

Sumár krátkej analýzy: Analýza z verejne dostupných databáz mi zabrala cca 2 hod čistého času a vyplýva z nej, že Kataster značne podcenil bezpečnosť svojho perimetra a to kardinálnym zanedbaním patchovania služieb a hardeningom. Vysokozraniteľné služby exponované do internetu, mohli byť týmto zneužité útočníkmi a to bez väčšieho úsilia.

Samozrejme, ide len o čisto moj subjektívny názor a je dosť pravdepodobné, že investigátori incidentu odhalia iný vektor útoku.

Otázky, ktoré si treba klásť:
Prečo neboli vykonané penetračné testy na externý perimeter Katastra, prípadne, prečo tieto závažné zraniteľnosti neodhalil pravidelný sken zraniteľností z CSIRT.SK cez program Achilles. (prečo tam Kataster nebol registrovaný?)
Audítor, ktorý naposledy audititoval Kataster, mal samozrejme tieto nálezy identifikovať a okamžite ich reportovať šatutárovi a MKB , aby tieto servre urýchlene aktualizovali. Treba len dúfať, že si urobil svoju prácu poriadne.
Nie je vylúčené, že útočníci sú aktuálne rezidetní aj v iných štátnych inšitúciách a čakajú na vhodnú doby spustenia ďalšieho útoku, vzhľadom na to, že kyberhygiena štátnych systémov je v takomto žalostnom stave.

Každopádne to nemení nič na fakte, že perimetrová bezpečnosť Katastra bola v Katastrofálnom stave.
rastislaf
Active Member
Dátum registrácie: Ut 21 10, 2014 10:07 pm
Has thanked: 15 times
Been thanked: 18 times

Príspevok od používateľa rastislaf »

JUGGLER napísal: Pi 10 01, 2025 2:25 pm Som zvedavý čo sa vyšetrí:
Podla mna sa realne nevysetri nic - pokial sa k tomu utoku vyslovene nejaka skupina neprihlasi, je takmer nemozne preukazat odkial ten utok isiel, pokial to zrovna neurobil nejaky stredodkolak co sa prave nudil a nie nejaki sofistikovanejsi hackeri.

Vzdy sa to vsak da na niekoho hodit..
Myk
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ne 29 11, 2009 8:05 am
Has thanked: 3 times
Been thanked: 86 times

Príspevok od používateľa Myk »

Rokosák napísal: Po 15 01, 2024 7:05 pm V pripade, ze nepoznate pomery v zahranici, tak je transakcia daleko riskantnejsia ako na rodnej hrude.
Platí to stále? :lol:
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 70 times
Been thanked: 154 times

Príspevok od používateľa Rokosák »

Podla mna to stale plati. V niektorych krajinach je to blizsie k slovenskemu systemu a niekde inde to je inak. Napriklad v USA nemaju centralny katastralny system ako my.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Myk
Platinum Member ***

Tak doufejme, že až obnoví zálohy, tak budou tvoje nemovitosti stále tvoje :)

Pardon, nemohl jsem si to odpustit.
stary gambler
Gold Member **
Dátum registrácie: Ne 04 12, 2022 10:37 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 43 times

Príspevok od používateľa stary gambler »

Myk napísal: So 11 01, 2025 12:11 pm Tak doufejme, že až obnoví zálohy, tak budou tvoje nemovitosti stále tvoje :)

Pardon, nemohl jsem si to odpustit.
sirit paniku , je bludne, ja mam zhruba 10 nehnutelnosti a som v klude, verim aj v tom ze stat sa tym dokaze vysporiadat , od kazdej nehnutenosti mam vypis vlastnictva, a v kazdej nehnutelnioti bez mojho dovoleniea nebyva iny clovek, -to patri k dnesnemu datumu.
tomáš virdzek
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 838 times
Been thanked: 487 times

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

Gambler: ja to ako šírenie paniky neberiem, ja som sa náhodou na Mykových príspevkoch dobre zasmial. Podľa mňa dobrý vtip :lol: Tiež sa medzi nami ale neobávam. Človek má vždy aj vlastné papiere.
Glogol
VETERAN MEMBER *****

No ja som sa o pozemkoch svojho otca dozvedel az na dedicskom konani. Pred 6 rokmi. Neviem o tom že by medzitým kataster posielal sám papierové výpisy. Neboli to veľké pozemky- ale ak by neboli v dedičskom - ani by som nereklamoval …Chcem tym len povedat ze urcite existuje vela hlavne starsich ludi ktori nevedia co maju a nemaju k tomu papierove podklady …..
Naposledy upravil/-a Glogol v So 11 01, 2025 2:31 pm, upravené celkom 1 krát.
tomáš virdzek
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 838 times
Been thanked: 487 times

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

Toto ma Glogol veru nenapadlo, v tomto máš pravdu, že by to mohol byť problém...
Glogol
VETERAN MEMBER *****

tomáš virdzek napísal: So 11 01, 2025 2:30 pm Toto ma Glogol veru nenapadlo, v tomto máš pravdu, že by to mohol byť problém...
JJ. Stačí sa spýtať rodičov pripadne starých rodičov či maju papierové podklady ku všetkým svojim pozemkom ….
Max100
Gold Member **
Dátum registrácie: Ne 15 08, 2021 12:46 pm
Has thanked: 40 times
Been thanked: 80 times

Príspevok od používateľa Max100 »

JUGGLER napísal: Pi 10 01, 2025 2:25 pm Som zvedavý čo sa vyšetrí:

„Obdobný kybernetický veľký útok bol realizovaný v stredu (8. 1.) a vo štvrtok (9. 1.) v Ruskej federácii na takúto istú infraštruktúru a sú veľké indície a podozrenia o tom, že pravdepodobne takéto útoky išli zo strany Ukrajiny.

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/ ... mpaign=rss

Plus: V zahraničných médiách sa objavili správy o kybernetických útokoch na ruské kartografické a katastrálne úrady.
Podľa denníka Kyiv Independent sa k týmto útokom prihlásila hackerská skupina Silent Crow. Moskva však tieto informácie oficiálne poprela

alebo: https://zive.aktuality.sk/clanok/j1lbWY ... nov-rusov/

Patolizacski ministri informovali,ze utok prichadza z Ukrajiny.Jasne jasne oni co nic nevedia,teraz vedia predcasne aj odkial utok prichadza.Hlavne teraz,ked sefko potrebuje aby sa verejne utocilo na UA sa nasi ministri pripajaju.Ti by skocili aj do studne keby sefko prikazal.
frakan
Gold Member **
Dátum registrácie: St 23 09, 2009 8:24 am
Has thanked: 92 times
Been thanked: 46 times

Príspevok od používateľa frakan »

Rokosák napísal: Pi 10 01, 2025 6:17 pm Podla mna to stale plati. V niektorych krajinach je to blizsie k slovenskemu systemu a niekde inde to je inak. Napriklad v USA nemaju centralny katastralny system ako my.
V USA nepotrebujú centrálny systém, lebo majú guľovnice a prípadné konflikty sa riešia operatívne. U nás to bude odteraz asi tiež niečo podobné. Minister obrany už má pripravenú tzv. žandársku výpomoc, keďže u nás tých zbraní v obehu nie je dostatok. :D
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

rastislaf napísal: Pi 10 01, 2025 4:30 pm Podla mna sa realne nevysetri nic - pokial sa k tomu utoku vyslovene nejaka skupina neprihlasi, je takmer nemozne preukazat odkial ten utok isiel, pokial to zrovna neurobil nejaky stredodkolak co sa prave nudil a nie nejaki sofistikovanejsi hackeri.
Zaujímavé. Lebo ak útok príde z Ruska alebo Číny tak to vždy vedia :lol:

P.S.
Z reálnej skúsenosti : pán X pozrel na LV a zistil, že už nie je majiteľ pozemkov. Prebehol podvodný prepis vlastníckych práv na základe fake zmluvy.
Rozbehol sa kolotoč, nahlásenie , vyšetrovanie, žaloba...Po 15 rokoch súd vyhral a veci sa dali do pôvodného stavu. Happy End :potlesk:
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
miror
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 06 04, 2021 9:13 pm
Has thanked: 66 times
Been thanked: 284 times

Príspevok od používateľa miror »

tomáš virdzek napísal: So 11 01, 2025 1:44 pm Gambler: ja to ako šírenie paniky neberiem, ja som sa náhodou na Mykových príspevkoch dobre zasmial. Podľa mňa dobrý vtip :lol: Tiež sa medzi nami ale neobávam. Človek má vždy aj vlastné papiere.
Vlastný papier až tak moc neznamená, lebo v minulosti tie vlastné papiere mali viacerí vlastníci súčasne, alebo ako myslíte, že sa robili podvody ? list vlastníctva vytlačený v T602 a pečiatka, ktorú urobil každý úplatný výrobca pečiatok ?

Kataster v minulosti sprístupnil dáta cez API a kompletné katastre verím tomu, že majú stiahnuté niekoľké registre. Problémom je, čomu veriť, lebo do hry môžu vstupovať rôzne záujmy, veľa pozemkov je v súčasnosti bez vlastníkov.
Obnova bude ešte to jednoduchšie, verifikácia dát to horšie. A prípadné riešenie nezrovnalostí môže trvať desiatky rokov, keď sa na niečo postupne vlastníkmi bude prichádzať.

A nedá mi teraz nenapísať jedno slovo - blockchain. Kryptomeny ukázali svetu distribuované ukladanie dát a ich potvrdzovanie formou konsenzu, keby takto bežal kataster, toto sa nestane. Hacknutím jedného uzlu sa nič nestane.

Ako IT ma napáda aj ďalšia vec, predsa katastre majú podľa katastrálnych území oddelené evidencie, nehnuteľnosť síce mení vlastníkov ale svoje umiestnenie vrámci okresu nemení. Prečo nebola architektúra navrhnutá tak, že katastrálne úrady (väčšinou okres) majú svoje čiastkové databázy, ktoré sa následne aktualizujú do jednej centrálnej, ktorá poskytovala služby či už webovej službe pre verejnosť alebo aj na len informačné účely (read-only) ostatným okresom ? Bolo správne, aby boli dáta na jednom centrálnom mieste a jednotlivé úrady (ktoré aj tak manipulujú len so svojimi údajmi vrámci svojho územného členenia) k nim pristupovali vzdialene ?

Niečo podobné som v minulosti riešil svojim softvérom pre väčšiu zahraničnú spoločnosť s množstvom predajných pobočiek na SK, kde bola centrálna databáza na SK centrále a jej kópia v oneskorení minút bola na každej pobočke. Medzi pobočkami a centrálou prebiehala neustála aktualizácia dát (pobočka mohla poslať len doklady vytvorené u nej ale prijímala všetky z centrály vytvorené všetkými pobočkami). Všetky pobočky mali neustále prístup ku všetkému lokálne a zároveň porucha servera na pobočke znamenala len stratu niekoľkých minút - pár posledných nahodených dokladov, čo nebol problém.
Toto som riešil ešte v nejakom 2007 pred prvými kryptomenami ale to je vlastne ich architektúra - lokálne uzly s kópiou všetkých dát, samozrejme bez toho najhlavnejšieho, potvrdzovania transakcií ale to vrámci internej firmy nebolo potrebné.
Riešil som to hlavne kvôli pomalému internetu, kedy pobočkám stačili bežné ADSL linky na synchronizáciu a nebolo treba online spojenie. Výpadok internetu nič nespôsobil, pobočka predávala ďalej a pri obnove spojenia doposlala veci - prebehla aktualizácia. Skoro dokonalá redundancia dát a záloha bola bonusom, ktorý som si uvedomil až neskôr.
frakan
Gold Member **

"Vlastný papier až tak moc neznamená, lebo v minulosti tie vlastné papiere mali viacerí vlastníci súčasne, alebo ako myslíte, že sa robili podvody ? list vlastníctva vytlačený v T602 a pečiatka, ktorú urobil každý úplatný výrobca pečiatok ?"

A čo overovanie u notárov alebo na matrikách? To Ti nič nehovorí?
Myk
Platinum Member ***

Nejde jen o papíry. Nevím jak v SK, ale v CZ už velká část zápisů běží jen na základě elektronických podání. Např. exekutoři zapisují a stahují exekuce jen elektronickým přípisem. Já jsem taky pár transakcí odeslal elektronicky.
Vůbec netuším, jestli si ta elektronická podání KN tiskne a zakládá jako papírové dokumenty nebo jestli to jen uloží do elektronické databáze s názvem "sbírka listin". A pak by bylo dost zajímavé, kdyby ten ransomware zašifroval i uložiště elektronických dokumentů.

Kdyby se tento průšvih stal u nás, tak bych se hodně orosil. Teď je to pro mě asi lepší, protože věřím, že CZ katastr v pátek spustil dvojité zálohy.
frakan
Gold Member **

Myk napísal: Ne 12 01, 2025 10:26 am Nejde jen o papíry. Nevím jak v SK, ale v CZ už velká část zápisů běží jen na základě elektronických podání. Např. exekutoři zapisují a stahují exekuce jen elektronickým přípisem. Já jsem taky pár transakcí odeslal elektronicky.
Vůbec netuším, jestli si ta elektronická podání KN tiskne a zakládá jako papírové dokumenty nebo jestli to jen uloží do elektronické databáze s názvem "sbírka listin". A pak by bylo dost zajímavé, kdyby ten ransomware zašifroval i uložiště elektronických dokumentů.

Kdyby se tento průšvih stal u nás, tak bych se hodně orosil. Teď je to pro mě asi lepší, protože věřím, že CZ katastr v pátek spustil dvojité zálohy.
Ono nepomôže ani štvorité zálohovanie, keď tie zálohy sú dostupné pre hackerov
miror
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 06 04, 2021 9:13 pm
Has thanked: 66 times
Been thanked: 284 times

Príspevok od používateľa miror »

frakan napísal: So 11 01, 2025 6:04 pm "Vlastný papier až tak moc neznamená, lebo v minulosti tie vlastné papiere mali viacerí vlastníci súčasne, alebo ako myslíte, že sa robili podvody ? list vlastníctva vytlačený v T602 a pečiatka, ktorú urobil každý úplatný výrobca pečiatok ?"

A čo overovanie u notárov alebo na matrikách? To Ti nič nehovorí?
List vlastníctva sa neoveruje na matrike. Príde pán s listami vlastníctva k pozemkom zomrelých vlastníkov, v katastri figurujúcich ako kedysi naimportovaných zo starých kníh spred prvej republiky, kto overí, že medzi 110 rokmi starou evidenciou prenesenou do systému a nenastali zmeny, keď má list vlastníctva , ak nie je isté, do akej doby a koľko z dát sa podarilo vrátiť späť zo záloh ? Alebo myslíš, že všetci majú ku všdtkému zmluvy ? Vúčšinou si odkladajú listy vlastníctva.
jaroslav81
Silver Member *
Dátum registrácie: So 17 04, 2010 6:31 pm
Been thanked: 123 times

Príspevok od používateľa jaroslav81 »

frakan napísal: Ne 12 01, 2025 11:10 am
Myk napísal: Ne 12 01, 2025 10:26 am Nejde jen o papíry. Nevím jak v SK, ale v CZ už velká část zápisů běží jen na základě elektronických podání. Např. exekutoři zapisují a stahují exekuce jen elektronickým přípisem. Já jsem taky pár transakcí odeslal elektronicky.

Ono nepomôže ani štvorité zálohovanie, keď tie zálohy sú dostupné pre hackerov
Všetko sa tlačí a zakladá, aj pri plne elektronickom podaní
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Glogol napísal: So 11 01, 2025 1:52 pm No ja som sa o pozemkoch svojho otca dozvedel az na dedicskom konani. Pred 6 rokmi. Neviem o tom že by medzitým kataster posielal sám papierové výpisy. Neboli to veľké pozemky- ale ak by neboli v dedičskom - ani by som nereklamoval …Chcem tym len povedat ze urcite existuje vela hlavne starsich ludi ktori nevedia co maju a nemaju k tomu papierove podklady …..
Je to na dlhú debatu, ktorú nechcem rozvíjať, ale tisíce ľudí vôbec nevedia, že majú nejaké pozemky.
Čiže tvoj otec o tom pravdepodobne ani nevedel.
Stručné vysvetlenie: po revolúcii v 1989 trebalo napraviť krivdy režimu, ktorý ľuďom pozemky zhabal, zoštátnil, znárodnil, previedol na družstvá, alebo vôbec neviedol v evidencii. Kataster sa zaviedol tuším v 1964. Dovtedy bol len bordel.

Takže plných 30 rokov po revolúcii v 1989 sa postupne zapisovalo zo starých pozemkových kníh, komu čo patrilo - väčšinou ešte pred vojnou, alebo pred 1948.
Tomu sa vraví ROEP a také pozemky sú v evidencii ,,E,, teda ešte nesplňajú novodobé parametre, že každý pozemok musí byť geodeticky zameraný, mať identifikovaného vlastníka atd. (= to sa volá kataster ,,C,, ).

Pozemky ,,E,, spravuje pre štát SPF, ale nikto sa neunúva pátrať po tom, či vlastník ešte žije, alebo kde žije, kto to je.
Preto žiadny LV v katastri C k tomu spravidla nie je založený.

Takže si tipnem, že notár ktorý mal na starosti dedičské konanie zistil, že tvoj otec - dostatočne identifikovaný bol vlastníkom zapísaným na ,,E,, ( a nevedel o tom) alebo vedel a neunúval informovať vás dedičov, že má nejaké podiely v poľnoh. pôde, urbariáte a pod. Tieto podiely sú spravidla takmer bezcenné - resp. nelikvidné (nevieš ich predať ).

Perličkou sú vzácne pozemky, ktoré majú neznámeho vlastníka. Čiže predstav si, že nejaký cenný pozemok alebo podiel by bol zapísaný na tvojho deda, alebo pradeda, ale nebol by prededený na tvojho otca, teda ani zahrnutý do dedičského konania po tvojom otcovi. Takže ty ani nemusíš vedieť že máš vlastnícky alebo spoluvlastnícky nárok na nejaký pozemok, ktorý prešiel medzičasom do intravilánu, alebo sa môže predať ako stavebný pozemok a ktorý stojí dajme tomu 500 000 €...
Takto ležia milióny ladom-skladom a len pár špecialistov sa venuje takýmto prípadom :)
Glogol
VETERAN MEMBER *****

JUGGLER napísal: Ne 12 01, 2025 3:15 pm
Glogol napísal: So 11 01, 2025 1:52 pm No ja som sa o pozemkoch svojho otca dozvedel az na dedicskom konani. Pred 6 rokmi. Neviem o tom že by medzitým kataster posielal sám papierové výpisy. Neboli to veľké pozemky- ale ak by neboli v dedičskom - ani by som nereklamoval …Chcem tym len povedat ze urcite existuje vela hlavne starsich ludi ktori nevedia co maju a nemaju k tomu papierove podklady …..
Je to na dlhú debatu, ktorú nechcem rozvíjať, ale tisíce ľudí vôbec nevedia, že majú nejaké pozemky.
Čiže tvoj otec o tom pravdepodobne ani nevedel.
JJ nevedel a tak to aj bolo s tym ROEP. Su to spolupodiely dokopy nieco medzi 1 - 2 ha. Ten co na nich hospodari by aj kupil ale podla mna pod cenu - to je ale ina tema - skusal som to rozvinut tu ale nedotiahol som to - nesuri to. https://ako-investovat.sk/diskusia/view ... 78#p196578 Chcel som len v tejto teme povedat ze vela - hlavne starsich ludi si nedokazu po nabehu zo zaloh na katastri nic skontrlovat kedze ani nevedia co maju. Pred casom kolega na katastri ( este bol kataster funkcny ) nasiel pozemky na dedovi co uz vyse 20 rokov nezije, Je ale tak vela dedicov ze sa mu ani nechce sa do toho pustat aby to dal do poriadku. V pozemkoch na Slovensku je velky bordel ze to neda ho do poriadku asi ani najlepsi kvantovy pocitac na svete ....
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Dokelu. Ten kataster vyzerá , že bude nefunkčný niekoľko týždňov.
V Grécku hackerský útok kataster ochromil na 3 mesiace, na Cypre pol roka
Glogol
VETERAN MEMBER *****

JUGGLER napísal: Ne 12 01, 2025 10:59 pm Dokelu. Ten kataster vyzerá , že bude nefunkčný niekoľko týždňov.
V Grécku hackerský útok kataster ochromil na 3 mesiace, na Cypre pol roka
Od pondelka začnú fungovať niektoré katastrálne odbory. , Ale ci bude aj kataster to mi nie je jasne.
Čítajte viac: https://www.sme.sk/minuta/23434887/od-p ... lne-odbory
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Glogol napísal: Ne 12 01, 2025 11:16 pm Od pondelka začnú fungovať niektoré katastrálne odbory. , Ale ci bude aj kataster to mi nie je jasne.
Čítajte viac: https://www.sme.sk/minuta/23434887/od-p ... lne-odbory

Dík Super. Je tam zoznam. BA a KE ešte nie. Resp. z Košíc len jeden odbor: KE - okolie (obce )
Malo by to byť tak, že každý okres má katastrálny odbor. Velké mestá majú viac okresov - viac odborov - napr. Košice 1,2,3,4 a okolie
ale Katastrálny úrad pre ľudí je na jednom mieste (južná trieda ).
V Blave je BA1,2,3 atd...proste viac okresov, ale jeden centrálny Kataster v Ružovej doline.
Vyzerá to tak, že velké katastrálne odbory ešte kontrolujú pred spustením záloh...
Glogol
VETERAN MEMBER *****

Mate niekto info ako je to s online sluzbami inde ?
Kataster v Topoľčanoch začal poskytovať služby. Elektronicky nefungujeme, informuje riaditeľ odboru
Čítajte viac: https://mytopolcany.sme.sk/c/23434934/k ... ml?ref=mnt
JanH
Platinum Member ***

Glogol napísal: Po 13 01, 2025 10:56 am Mate niekto info ako je to s online sluzbami inde ?
Kataster v Topoľčanoch začal poskytovať služby. Elektronicky nefungujeme, informuje riaditeľ odboru
Čítajte viac: https://mytopolcany.sme.sk/c/23434934/k ... ml?ref=mnt
"Elektronicky nefungujeme. Funguje len podateľňa. Listiny prijmeme s tým, že dostanete prezenčnú pečiatku, dátum a čas prijatia. Nič iné,"

Kedze register je centralny, bude to identicke vo vsetkych okresoch. V podstate su offline a su schopni robit offline ukony.
Backup restore a nasledna kontrola integrity dat moze trvat tyzdne.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Kataster - provizórny web

Spustili provizórny web https://kataster.vugk.sk , kde si môže verejnosť overiť údaje z katastra nehnuteľností. Zverejnené údaje sú platné k 3. januáru 2025.
Vyzera, ze vsetko budu nanovo instalovat a programovat, teda zo zaloh maju asi len databazu, nie cele servery.
JanH
Platinum Member ***

Re: Kataster - provizórny web

MiBi napísal: Št 23 01, 2025 8:51 am Spustili provizórny web https://kataster.vugk.sk , kde si môže verejnosť overiť údaje z katastra nehnuteľností. Zverejnené údaje sú platné k 3. januáru 2025.
Vyzera, ze vsetko budu nanovo instalovat a programovat, teda zo zaloh maju asi len databazu, nie cele servery.
This site can’t be reached -> niekomu to ide?
MiBi
VETERAN MEMBER *****

mne to rano "obcas" islo, podarilo sa mi skontrolovat, ci mam vsetko "naporiadku"
Glogol
VETERAN MEMBER *****

Tento graf ( asi priemerny plat a priemerny byt ) sa tu uz asi vela krat preberal ale clovek co teraz zacina s investicou do bytu by ho mal mat na pamati ( bez skusenosti mala sanca ze natrafi na zlatu rybku ). Nevravim ze je bez chyby a urcie sa da povedat x krat ALE ....
https://www.trend.sk/biznis/statisice-l ... ceny-bytov
Prílohy
b.jpg
JanH
Platinum Member ***

Glogol napísal: Pi 14 02, 2025 11:35 am Tento graf ( asi priemerny plat a priemerny byt ) sa tu uz asi vela krat preberal ale clovek co teraz zacina s investicou do bytu by ho mal mat na pamati ( bez skusenosti mala sanca ze natrafi na zlatu rybku ). Nevravim ze je bez chyby a urcie sa da povedat x krat ALE ....
https://www.trend.sk/biznis/statisice-l ... ceny-bytov
@Glogol. Mozes sa prosim Ta rozpisat, ako si graf vyssie vysvetlujes Ty v teme nehnutelnosti ako investicia? Lebo Slovensko moze byt investicne aj najvhodnejsie. Je to vec pohladu. Ja som to napriklad cital tak, ze pokial je na Slovensku vysoka nedostupnost vlastneho byvania, tak ti jednotlivci, co na investicny byt dosiahnu maju najlepsie investicne podmienky. (Vela najomcov, bez moznosti vlastneho byvania).
Napísať odpoveď

Návrat na "Nehnuteľnosti / Nemovitosti, Reality, Hypotekárne úvery"