Rok a pol tam žije nájomník, ktorý tam naďalej ostáva.
Košice
Tento flagrantny amaterizmus fungovat bez zalohy je zarazajuci a nepochopitelny. Tento stav zasiahne zivoty mnohych ludi, ktori chcu kupit alebo predat nehnutelnost, kedze realitny a hypotekarny trh sa aktualne na Slovensku zastavil.MiBi napísal: ↑Št 09 01, 2025 8:23 am Nefunkčnosť katastra má na svedomí ransomvérový útok hackerov, pri ktorom útočníci na serveroch zašifrujú dáta a potom si pýtajú výkupné.
Ide o jeden z najhorších útokov hackerov, pravdepodobne najhorší, za celú históriu Slovenska.
Podľa dobre informovaných zdrojov úradu chýbajú komplexné zálohy dát, ktoré by boli použiteľné na rýchlu obnovu. Žiadne časté, automatické zálohy uložených údajov sa totiž vraj nerobili.
Zatiaľ vychádzajme z predpokladu, že nejaké digitálne zálohy existujú. Možno nie komplexné, ale sú. Len odborníci zatiaľ analyzujú situáciu a nezačali s obnovou, aby neriskovali kompromitovanie záloh. Už teraz je však zrejmé, že obnova nebude ani rýchla, ani jednoduchá.
Zdroje Živé.sk tvrdia, že útočníci pýtajú sedemmiestne výkupné. V amerických dolároch. Zdá sa vám to veľa? Nuž, hodnota samotných katastrálnych dát je omnoho vyššia. Pokojne si na koniec pridajte aj dve nuly.
Vôbec by som sa nečudoval, keby zodpovední na ministerstve koketovali s myšlienkou, že útočníkom zaplatia. Problém je, že aj keby to spravili, nemajú vôbec žiadnu istotu, že dáta dostanú späť. A aj keby ich po zaplatení výkupného odšifrovali, nikto negarantuje, že útočníci nemajú kdesi uloženú ich kópiu. A že ju neposkytnú aj niekomu inému. Za ďalšie peniaze...
Cely clanok: https://www.aktuality.sk/clanok/lmG9ArK ... -trangela/
Za zalohovanie a security im zodpoveda Slovanet:
https://www.crz.gov.sk/data/att/5433936.pdf
Mam obavy ze to moze byt vacsi pruser ako si momentalne vieme prestavit. Zazil som obnovovanie so zaloh pred vyse 10 rokmi a bola to dost katastrofa. Zalohy su jedna vec ( ak aj su a ktovie ci tu vobec su ) a plne obnovenie ku nejakemu dnu druha. Mam pocit ze realne sa take plne obnovenie nikde netestuje a ked k tomu pride je to ozaj problem. Rad by som sa mylil.JanH napísal: ↑Št 09 01, 2025 9:13 amTento flagrantny amaterizmus fungovat bez zalohy je zarazajuci a nepochopitelny. Tento stav zasiahne zivoty mnohych ludi, ktori chcu kupit alebo predat nehnutelnost, kedze realitny a hypotekarny trh sa aktualne na Slovensku zastavil.MiBi napísal: ↑Št 09 01, 2025 8:23 am Za zalohovanie a security im zodpoveda Slovanet:
https://www.crz.gov.sk/data/att/5433936.pdf
Podla mna sa realne nevysetri nic - pokial sa k tomu utoku vyslovene nejaka skupina neprihlasi, je takmer nemozne preukazat odkial ten utok isiel, pokial to zrovna neurobil nejaky stredodkolak co sa prave nudil a nie nejaki sofistikovanejsi hackeri.
sirit paniku , je bludne, ja mam zhruba 10 nehnutelnosti a som v klude, verim aj v tom ze stat sa tym dokaze vysporiadat , od kazdej nehnutenosti mam vypis vlastnictva, a v kazdej nehnutelnioti bez mojho dovoleniea nebyva iny clovek, -to patri k dnesnemu datumu.
JJ. Stačí sa spýtať rodičov pripadne starých rodičov či maju papierové podklady ku všetkým svojim pozemkom ….tomáš virdzek napísal: ↑So 11 01, 2025 2:30 pm Toto ma Glogol veru nenapadlo, v tomto máš pravdu, že by to mohol byť problém...
JUGGLER napísal: ↑Pi 10 01, 2025 2:25 pm Som zvedavý čo sa vyšetrí:
„Obdobný kybernetický veľký útok bol realizovaný v stredu (8. 1.) a vo štvrtok (9. 1.) v Ruskej federácii na takúto istú infraštruktúru a sú veľké indície a podozrenia o tom, že pravdepodobne takéto útoky išli zo strany Ukrajiny.
https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/ ... mpaign=rss
Plus: V zahraničných médiách sa objavili správy o kybernetických útokoch na ruské kartografické a katastrálne úrady.
Podľa denníka Kyiv Independent sa k týmto útokom prihlásila hackerská skupina Silent Crow. Moskva však tieto informácie oficiálne poprela
alebo: https://zive.aktuality.sk/clanok/j1lbWY ... nov-rusov/
V USA nepotrebujú centrálny systém, lebo majú guľovnice a prípadné konflikty sa riešia operatívne. U nás to bude odteraz asi tiež niečo podobné. Minister obrany už má pripravenú tzv. žandársku výpomoc, keďže u nás tých zbraní v obehu nie je dostatok.
Zaujímavé. Lebo ak útok príde z Ruska alebo Číny tak to vždy vedia
Vlastný papier až tak moc neznamená, lebo v minulosti tie vlastné papiere mali viacerí vlastníci súčasne, alebo ako myslíte, že sa robili podvody ? list vlastníctva vytlačený v T602 a pečiatka, ktorú urobil každý úplatný výrobca pečiatok ?tomáš virdzek napísal: ↑So 11 01, 2025 1:44 pm Gambler: ja to ako šírenie paniky neberiem, ja som sa náhodou na Mykových príspevkoch dobre zasmial. Podľa mňa dobrý vtipTiež sa medzi nami ale neobávam. Človek má vždy aj vlastné papiere.
Ono nepomôže ani štvorité zálohovanie, keď tie zálohy sú dostupné pre hackerovMyk napísal: ↑Ne 12 01, 2025 10:26 am Nejde jen o papíry. Nevím jak v SK, ale v CZ už velká část zápisů běží jen na základě elektronických podání. Např. exekutoři zapisují a stahují exekuce jen elektronickým přípisem. Já jsem taky pár transakcí odeslal elektronicky.
Vůbec netuším, jestli si ta elektronická podání KN tiskne a zakládá jako papírové dokumenty nebo jestli to jen uloží do elektronické databáze s názvem "sbírka listin". A pak by bylo dost zajímavé, kdyby ten ransomware zašifroval i uložiště elektronických dokumentů.
Kdyby se tento průšvih stal u nás, tak bych se hodně orosil. Teď je to pro mě asi lepší, protože věřím, že CZ katastr v pátek spustil dvojité zálohy.
List vlastníctva sa neoveruje na matrike. Príde pán s listami vlastníctva k pozemkom zomrelých vlastníkov, v katastri figurujúcich ako kedysi naimportovaných zo starých kníh spred prvej republiky, kto overí, že medzi 110 rokmi starou evidenciou prenesenou do systému a nenastali zmeny, keď má list vlastníctva , ak nie je isté, do akej doby a koľko z dát sa podarilo vrátiť späť zo záloh ? Alebo myslíš, že všetci majú ku všdtkému zmluvy ? Vúčšinou si odkladajú listy vlastníctva.frakan napísal: ↑So 11 01, 2025 6:04 pm "Vlastný papier až tak moc neznamená, lebo v minulosti tie vlastné papiere mali viacerí vlastníci súčasne, alebo ako myslíte, že sa robili podvody ? list vlastníctva vytlačený v T602 a pečiatka, ktorú urobil každý úplatný výrobca pečiatok ?"
A čo overovanie u notárov alebo na matrikách? To Ti nič nehovorí?
Všetko sa tlačí a zakladá, aj pri plne elektronickom podanífrakan napísal: ↑Ne 12 01, 2025 11:10 amOno nepomôže ani štvorité zálohovanie, keď tie zálohy sú dostupné pre hackerovMyk napísal: ↑Ne 12 01, 2025 10:26 am Nejde jen o papíry. Nevím jak v SK, ale v CZ už velká část zápisů běží jen na základě elektronických podání. Např. exekutoři zapisují a stahují exekuce jen elektronickým přípisem. Já jsem taky pár transakcí odeslal elektronicky.
Vůbec netuším, jestli si ta elektronická podání KN tiskne a zakládá jako papírové dokumenty nebo jestli to jen uloží do elektronické databáze s názvem "sbírka listin". A pak by bylo dost zajímavé, kdyby ten ransomware zašifroval i uložiště elektronických dokumentů.
Kdyby se tento průšvih stal u nás, tak bych se hodně orosil. Teď je to pro mě asi lepší, protože věřím, že CZ katastr v pátek spustil dvojité zálohy.
Je to na dlhú debatu, ktorú nechcem rozvíjať, ale tisíce ľudí vôbec nevedia, že majú nejaké pozemky.Glogol napísal: ↑So 11 01, 2025 1:52 pm No ja som sa o pozemkoch svojho otca dozvedel az na dedicskom konani. Pred 6 rokmi. Neviem o tom že by medzitým kataster posielal sám papierové výpisy. Neboli to veľké pozemky- ale ak by neboli v dedičskom - ani by som nereklamoval …Chcem tym len povedat ze urcite existuje vela hlavne starsich ludi ktori nevedia co maju a nemaju k tomu papierove podklady …..
JJ nevedel a tak to aj bolo s tym ROEP. Su to spolupodiely dokopy nieco medzi 1 - 2 ha. Ten co na nich hospodari by aj kupil ale podla mna pod cenu - to je ale ina tema - skusal som to rozvinut tu ale nedotiahol som to - nesuri to. https://ako-investovat.sk/diskusia/view ... 78#p196578 Chcel som len v tejto teme povedat ze vela - hlavne starsich ludi si nedokazu po nabehu zo zaloh na katastri nic skontrlovat kedze ani nevedia co maju. Pred casom kolega na katastri ( este bol kataster funkcny ) nasiel pozemky na dedovi co uz vyse 20 rokov nezije, Je ale tak vela dedicov ze sa mu ani nechce sa do toho pustat aby to dal do poriadku. V pozemkoch na Slovensku je velky bordel ze to neda ho do poriadku asi ani najlepsi kvantovy pocitac na svete ....JUGGLER napísal: ↑Ne 12 01, 2025 3:15 pmJe to na dlhú debatu, ktorú nechcem rozvíjať, ale tisíce ľudí vôbec nevedia, že majú nejaké pozemky.Glogol napísal: ↑So 11 01, 2025 1:52 pm No ja som sa o pozemkoch svojho otca dozvedel az na dedicskom konani. Pred 6 rokmi. Neviem o tom že by medzitým kataster posielal sám papierové výpisy. Neboli to veľké pozemky- ale ak by neboli v dedičskom - ani by som nereklamoval …Chcem tym len povedat ze urcite existuje vela hlavne starsich ludi ktori nevedia co maju a nemaju k tomu papierove podklady …..
Čiže tvoj otec o tom pravdepodobne ani nevedel.
Od pondelka začnú fungovať niektoré katastrálne odbory. , Ale ci bude aj kataster to mi nie je jasne.JUGGLER napísal: ↑Ne 12 01, 2025 10:59 pm Dokelu. Ten kataster vyzerá , že bude nefunkčný niekoľko týždňov.
V Grécku hackerský útok kataster ochromil na 3 mesiace, na Cypre pol roka
Glogol napísal: ↑Ne 12 01, 2025 11:16 pm Od pondelka začnú fungovať niektoré katastrálne odbory. , Ale ci bude aj kataster to mi nie je jasne.
Čítajte viac: https://www.sme.sk/minuta/23434887/od-p ... lne-odbory
"Elektronicky nefungujeme. Funguje len podateľňa. Listiny prijmeme s tým, že dostanete prezenčnú pečiatku, dátum a čas prijatia. Nič iné,"Glogol napísal: ↑Po 13 01, 2025 10:56 am Mate niekto info ako je to s online sluzbami inde ?
Kataster v Topoľčanoch začal poskytovať služby. Elektronicky nefungujeme, informuje riaditeľ odboru
Čítajte viac: https://mytopolcany.sme.sk/c/23434934/k ... ml?ref=mnt
This site can’t be reached -> niekomu to ide?MiBi napísal: ↑Št 23 01, 2025 8:51 am Spustili provizórny web https://kataster.vugk.sk , kde si môže verejnosť overiť údaje z katastra nehnuteľností. Zverejnené údaje sú platné k 3. januáru 2025.
Vyzera, ze vsetko budu nanovo instalovat a programovat, teda zo zaloh maju asi len databazu, nie cele servery.
@Glogol. Mozes sa prosim Ta rozpisat, ako si graf vyssie vysvetlujes Ty v teme nehnutelnosti ako investicia? Lebo Slovensko moze byt investicne aj najvhodnejsie. Je to vec pohladu. Ja som to napriklad cital tak, ze pokial je na Slovensku vysoka nedostupnost vlastneho byvania, tak ti jednotlivci, co na investicny byt dosiahnu maju najlepsie investicne podmienky. (Vela najomcov, bez moznosti vlastneho byvania).Glogol napísal: ↑Pi 14 02, 2025 11:35 am Tento graf ( asi priemerny plat a priemerny byt ) sa tu uz asi vela krat preberal ale clovek co teraz zacina s investicou do bytu by ho mal mat na pamati ( bez skusenosti mala sanca ze natrafi na zlatu rybku ). Nevravim ze je bez chyby a urcie sa da povedat x krat ALE ....
https://www.trend.sk/biznis/statisice-l ... ceny-bytov