Bitcoin ฿
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
- Adammd
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
- Has thanked: 483 times
- Been thanked: 264 times
Re: Bitcoin ฿
finacnu krizu sposobi nekonecne tlacenie novych penazi a nie BTC, ktore mozno bude ako rezerva 2-5%(ak vobec)...trochu sudnosti priatelia
₿.a.r.i.s.t.a.
₿ has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
f.i.r.e.
₿ has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
f.i.r.e.
- BudFox
- Active Member
- Dátum registrácie: Ut 14 06, 2022 1:05 pm
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 35 times
Nechcem sa púšťať do Tomáša ani Peťa, lebo si ich oboch veľmi vážim, ale myslím, že sa tu Bitcoin (BTC) až príliš hejtuje. Od všetkých kritikov počúvam, že nemá žiadnu skutočnú hodnotu a nevidia za ním „fundament“, je to len ponzi schéma založené na dôvere a príleve nových „investorov“ do hry. Tak skúsim nadhodiť malé porovnanie so zlatom, do ktorého tu bez akýchkoľvek problémov skoro každý odporúča investovať aspoň pár percent majetku na ďalšie dekády.
1. Akú hodnotu má zlato? Pri zlate sme sa pred x tisíc rokmi dohodli, že nejakú hodnotu má hlavne pre svoje materiálové vlastnosti a obmedzené množstvo. Jeho cenu nevieme ospravedlniť priemyselným využitím, keďže aj tam je nenahraditeľnosť zlata diskutabilná a v priemysle využijeme len okolo 10 %. Mne to vychádza tak, že rovnako ako pri zlate, aj pri BTC máme obmedzenú ponuku a aj zaujímavé „materiálové“ vlastnosti príznačné pre dobu, v ktorej sa pohybujeme (blockchain, bezpečnosť, overovanie transakcií).
2. Tak ako zlato, ani BTC nie je „kontrolované“ žiadnou konkrétnou vládou, či bankou, alebo inou inštitúciou a teda ho vieme vziať, preniesť a predať bez obmedzenia.
3. Zhodneme sa verím, že ak by sme našli obrovské náleziská zlata (iné planéty, asteroidy?) a vedeli ho lacno a jednoducho prepraviť na zem, trhová hodnota by prudko klesla, tak ako aj stovky rokov platné tézy o zlate ako uchovávateľovi hodnoty. Niekto môže namietať, že tam ale ešte nie sme a nič také nebude ešte dekády možné, no nie sme ani pri kvantových počítačoch, ktoré by vedeli čo i len trochu BTC uškodiť a tiež sa táto idea (roky, možno dekády vzdialená od reality) používa voči BTC.
4. Apropo kvantové počítače - snáď neveríme, že tak ako sa ekosystém okolo BTC dodnes vyvíjal, že od teraz jeho pokrok zaspí a zo dňa na deň sa stane zraniteľným voči kvantovým počítačom.
Hovorím iba o BTC, nie o iných kryptomenách, ktoré sám považujem za zbytočné. Zároveň chcem rovno napísať, že sa mi do debaty na túto tému nechce, ale pohybujem sa v krypto komunite od 2017 a síce netvrdím, že som v téme doma, mám pocit ako by som ten "fundament" uchopil a pochopil viac a tak mám pre BTC viac pochopenia
1. Akú hodnotu má zlato? Pri zlate sme sa pred x tisíc rokmi dohodli, že nejakú hodnotu má hlavne pre svoje materiálové vlastnosti a obmedzené množstvo. Jeho cenu nevieme ospravedlniť priemyselným využitím, keďže aj tam je nenahraditeľnosť zlata diskutabilná a v priemysle využijeme len okolo 10 %. Mne to vychádza tak, že rovnako ako pri zlate, aj pri BTC máme obmedzenú ponuku a aj zaujímavé „materiálové“ vlastnosti príznačné pre dobu, v ktorej sa pohybujeme (blockchain, bezpečnosť, overovanie transakcií).
2. Tak ako zlato, ani BTC nie je „kontrolované“ žiadnou konkrétnou vládou, či bankou, alebo inou inštitúciou a teda ho vieme vziať, preniesť a predať bez obmedzenia.
3. Zhodneme sa verím, že ak by sme našli obrovské náleziská zlata (iné planéty, asteroidy?) a vedeli ho lacno a jednoducho prepraviť na zem, trhová hodnota by prudko klesla, tak ako aj stovky rokov platné tézy o zlate ako uchovávateľovi hodnoty. Niekto môže namietať, že tam ale ešte nie sme a nič také nebude ešte dekády možné, no nie sme ani pri kvantových počítačoch, ktoré by vedeli čo i len trochu BTC uškodiť a tiež sa táto idea (roky, možno dekády vzdialená od reality) používa voči BTC.
4. Apropo kvantové počítače - snáď neveríme, že tak ako sa ekosystém okolo BTC dodnes vyvíjal, že od teraz jeho pokrok zaspí a zo dňa na deň sa stane zraniteľným voči kvantovým počítačom.
Hovorím iba o BTC, nie o iných kryptomenách, ktoré sám považujem za zbytočné. Zároveň chcem rovno napísať, že sa mi do debaty na túto tému nechce, ale pohybujem sa v krypto komunite od 2017 a síce netvrdím, že som v téme doma, mám pocit ako by som ten "fundament" uchopil a pochopil viac a tak mám pre BTC viac pochopenia
I don't know. I guess I realized that I'm just Bud Fox... and as much as I wanted to be Gordon Gekko, I'll always be Bud Fox. https://www.youtube.com/@PeniazeNikdyNespia
-
mapper
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Ut 05 01, 2016 4:11 pm
- Has thanked: 155 times
- Been thanked: 29 times
Povazujes za taku aj ethereum? Inac som si rad precital aj iny pohlad. Sam som zvedavy ako vyraznejsi pokles akciovych trhov bude vplyvat na kryptomarket.
- BudFox
- Active Member
Ako píšem, načrtol som svoj pohľad a viem že na všetkých problémoch, ktoré sa s BTC spomínali sa vždy pracovalo a pracuje. Čo sa týka Etherea (ETH) bolo mi povedané, že jeho najväčším problémom je Proof of Stake a ten sa vraj prehĺbil schválením ETFiek.... ak raz bude napr. Blackrock držať väčšinu ETH môže si v podstate s tým jeho environmentom robiť, čo uzná za vhodné. V BTC toto podľa všetkého nehrozí keďže funguje na princípe Proof of Work. Znovu, ťažko sa ma budete pýtať do hĺbky, lebo sám nechápem ako to funguje aj keď som vždy chcel aby mi to chlapci z brandže vysvetľovali ako "zlatému retrieverovi". Pri Proof of Work zas niektorí namietajú, že je treba stále viac a viac výpočtového výkonu a vraj teda budú najväčší ťažiari mať najväčší vplyv + teda že systém zaťažuje životné prostredie. Toto mi bolo debunkované tým, že to neplatí, rovnako ako že na vyťaženie ďalších BTC je potrebný stále vyšší výkon. Sieť si vraj sama upravuje obtiažnosť a výkon potrebný na vyťaženie ďalšieho bloku sama klesne ak sa celkový výkon siete zníži odlivom ťažiarov.
K tej otázke o stratených BTC, starká mi hovorila, že za 2. sv. vojny židia z ich dediny zakopávali zlato kde kade po okolí a tí, ktorí sa už domov nevrátili ho už asi nevykopali a niekde tam stále bude. Takto isto to funguje aj s tými stratenými mincami. Na začiatku sa kopec BTC seedov povaľovalo kde kade na papierikoch, prípadne ich mali ľudia v notepade na počítači. Je normálne, že sa ich dosť vyhodilo do koša... pri cene 1 dolára za BTC sa vtedy nikto neunúval silne premýšlať ako svoj seed ochrániť
Ja sám som mal pár peňaženiek odložených na papierikoch doma na stolíku. Cena vzrástla, vzrástla aj snaha o zabezpečenie seedov.
K tej otázke o stratených BTC, starká mi hovorila, že za 2. sv. vojny židia z ich dediny zakopávali zlato kde kade po okolí a tí, ktorí sa už domov nevrátili ho už asi nevykopali a niekde tam stále bude. Takto isto to funguje aj s tými stratenými mincami. Na začiatku sa kopec BTC seedov povaľovalo kde kade na papierikoch, prípadne ich mali ľudia v notepade na počítači. Je normálne, že sa ich dosť vyhodilo do koša... pri cene 1 dolára za BTC sa vtedy nikto neunúval silne premýšlať ako svoj seed ochrániť
I don't know. I guess I realized that I'm just Bud Fox... and as much as I wanted to be Gordon Gekko, I'll always be Bud Fox. https://www.youtube.com/@PeniazeNikdyNespia
-
tomáš virdzek
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
- Has thanked: 838 times
- Been thanked: 487 times
Ahoj Boris (BudFox), vitaj nazad človeče, som rád, že si sa celkom nestratil 
No do nejakých siahodlhých debát sa nechce ani mne, hlavne keď do týchto technologických adventure sa rozumiem minimálne (nie som IT-čkár). Budem sa teda snažiť byť stručný a výstižný a nebrať to po tej stránke IT.
Nejde ani tak o hejtenie BTC či krypta, skôr o akúsi obavu.
Aby som bol presný... Kedysi som povedal, že BTC nemôže ísť nad 1000 a vidíš, kde sme teraz. Nemal som pravdu. Každopádne, keď stál tých 1000, vtedy ešte celý ekosystém bol len v plienkach, teraz sa už bavíme o skutočnej ozrute, pomôžem si tým, čo sem dal Juggler: trhová hodnota crypta je cca 3 300 miliárd USD ( z toho 1 860 miliárd je v BTC). Ozruta teda nie je len BTC, ale aj to ostatné krypto naokolo. Budeš určite vedieť aj sám, že napr. len taký dogecoin, ktorý ak si dobre pamätám vznikol len ako vtip, je trhovou kapitalizáciou $47,889,962,180 7-mou najväčšou kryptomenou. Dosť šialené na nejaký vtip, nemyslíš?
Tento graf Ti ako nadšencovi BTC asi nemusím vysvetľovať, už som sa s ním stretol dávno a v podstate sa interpretuje tak, že uvoľnená monetárna politika je sprevádzaná rastom ceny BTC. Nič výnimočné vravím si, nič nelogické. Keď tlačím peniaze do ekonomiky jak na bežiacom páse, niet sa čo diviť, že kopa peňazí končí aj v risky krypte. No ale tu práve začína moja obava. Vďaka lacným peniazom som nafúkol market cap niečoho na taký kolos, u ktorého by problém prerástol už aj svoje hranice.
To, že sú dnes už aj rozličné fondy na crypto, btc je síce pekná vec a iste aj záslužná pre taký retail, každopádne to však neznamená, že hodnota BTC bude aj jeho cena, resp. že BTC nejakú hodnotu vôbec má. Nie, tieto fondy sú len fondy, cez ktoré žijú správcovia na poplatkoch, a keď bude chcieť retail fond na vzduch, určite ho radi vyrobia a bude im skutočne jedno, za koľko sa ten vzduch bude predávať. Dôležitejšie je to, že tieto fondy možnosť investovať do crypta ešte viac sprístupnili. Čo tlačí ceny nahor? No predsa dopyt = nové peniaze. Takto premiestňujeme čoraz väčšiu sumu do tohto kolosu, pričom sa už ale prípadný prúser stáva dosť risky business, nemyslíš? Keď nie BTC, nemyslíš si to aspoň o tom zvyšku crypta, že sa ten market share nebezpečne zväčšil a nafúkol a pritom o hodnote krypta nevidíme nič seriózne iba teoretické úvahy?
V minulosti (1996-2000) sme tu mali tiež niečo podobné. Market share dot.com spoločností a celého Nasdaqu najskôr brutálne narástol a neskôr sa zistilo, že kopa tých projektov a spoločností mala cenu úplne mimo reality a ich skutočná hodnota bola 0. Vieme ako to dopadlo, keď tá bublina praskla. Bola už moc veľká a nielen že sa skydal Nasdaq a celý akciový trh, prišla aj recesia, množstvo bankrotov, prepúšťanie...
Prepad akcií, naštrbená dôvera investorov v akciové trhy a audítorské firmy upriamili potom pozornosť obyvateľstva na niečo celkom nové = realitný trh, lebo ten zaznamenal ako jediný nenarušený rastúci trend cien nehnuteľností od roku 1998. Neustále narastajúce ceny nehnuteľností v kombinácii s nízkymi úrokovými sadzbami vytvorili super bomba špica podmienky pre vznik ďalšej špekulačnej bubliny, tento krát na trhu s nehnuteľnosťami a hypotékami v nasledujúcich rokoch. Tento príbeh iste poznáš ako skončil, áno kopa CDO popadala za necelý rok takmer na 0. Opäť cena nebola dobrým príkladom (odrazom) skutočnej hodnoty... To sme určite naplno pochopili, keď sa rozbehla finančná, neskôr hospodárska či dlhová kríza...
Popálili sme sa na dot.com akciách, potom na nehnuteľnostiach... Hmm, ale stále musíme hľadať niečo, čo rastie stále na cene, ideálne čo najviac, aby sme sa špekuláciami nejak rýchlo nabalili... Stačí to nájsť a uvoľniť menovú politiku, lacné prachy sa postarajú o to, aby sa nám rozum zastavil. Možno sme do tretice našli to krypto? Čas ukáže...
No do nejakých siahodlhých debát sa nechce ani mne, hlavne keď do týchto technologických adventure sa rozumiem minimálne (nie som IT-čkár). Budem sa teda snažiť byť stručný a výstižný a nebrať to po tej stránke IT.
Nejde ani tak o hejtenie BTC či krypta, skôr o akúsi obavu.
Aby som bol presný... Kedysi som povedal, že BTC nemôže ísť nad 1000 a vidíš, kde sme teraz. Nemal som pravdu. Každopádne, keď stál tých 1000, vtedy ešte celý ekosystém bol len v plienkach, teraz sa už bavíme o skutočnej ozrute, pomôžem si tým, čo sem dal Juggler: trhová hodnota crypta je cca 3 300 miliárd USD ( z toho 1 860 miliárd je v BTC). Ozruta teda nie je len BTC, ale aj to ostatné krypto naokolo. Budeš určite vedieť aj sám, že napr. len taký dogecoin, ktorý ak si dobre pamätám vznikol len ako vtip, je trhovou kapitalizáciou $47,889,962,180 7-mou najväčšou kryptomenou. Dosť šialené na nejaký vtip, nemyslíš?
Tento graf Ti ako nadšencovi BTC asi nemusím vysvetľovať, už som sa s ním stretol dávno a v podstate sa interpretuje tak, že uvoľnená monetárna politika je sprevádzaná rastom ceny BTC. Nič výnimočné vravím si, nič nelogické. Keď tlačím peniaze do ekonomiky jak na bežiacom páse, niet sa čo diviť, že kopa peňazí končí aj v risky krypte. No ale tu práve začína moja obava. Vďaka lacným peniazom som nafúkol market cap niečoho na taký kolos, u ktorého by problém prerástol už aj svoje hranice.
To, že sú dnes už aj rozličné fondy na crypto, btc je síce pekná vec a iste aj záslužná pre taký retail, každopádne to však neznamená, že hodnota BTC bude aj jeho cena, resp. že BTC nejakú hodnotu vôbec má. Nie, tieto fondy sú len fondy, cez ktoré žijú správcovia na poplatkoch, a keď bude chcieť retail fond na vzduch, určite ho radi vyrobia a bude im skutočne jedno, za koľko sa ten vzduch bude predávať. Dôležitejšie je to, že tieto fondy možnosť investovať do crypta ešte viac sprístupnili. Čo tlačí ceny nahor? No predsa dopyt = nové peniaze. Takto premiestňujeme čoraz väčšiu sumu do tohto kolosu, pričom sa už ale prípadný prúser stáva dosť risky business, nemyslíš? Keď nie BTC, nemyslíš si to aspoň o tom zvyšku crypta, že sa ten market share nebezpečne zväčšil a nafúkol a pritom o hodnote krypta nevidíme nič seriózne iba teoretické úvahy?
V minulosti (1996-2000) sme tu mali tiež niečo podobné. Market share dot.com spoločností a celého Nasdaqu najskôr brutálne narástol a neskôr sa zistilo, že kopa tých projektov a spoločností mala cenu úplne mimo reality a ich skutočná hodnota bola 0. Vieme ako to dopadlo, keď tá bublina praskla. Bola už moc veľká a nielen že sa skydal Nasdaq a celý akciový trh, prišla aj recesia, množstvo bankrotov, prepúšťanie...
Prepad akcií, naštrbená dôvera investorov v akciové trhy a audítorské firmy upriamili potom pozornosť obyvateľstva na niečo celkom nové = realitný trh, lebo ten zaznamenal ako jediný nenarušený rastúci trend cien nehnuteľností od roku 1998. Neustále narastajúce ceny nehnuteľností v kombinácii s nízkymi úrokovými sadzbami vytvorili super bomba špica podmienky pre vznik ďalšej špekulačnej bubliny, tento krát na trhu s nehnuteľnosťami a hypotékami v nasledujúcich rokoch. Tento príbeh iste poznáš ako skončil, áno kopa CDO popadala za necelý rok takmer na 0. Opäť cena nebola dobrým príkladom (odrazom) skutočnej hodnoty... To sme určite naplno pochopili, keď sa rozbehla finančná, neskôr hospodárska či dlhová kríza...
Popálili sme sa na dot.com akciách, potom na nehnuteľnostiach... Hmm, ale stále musíme hľadať niečo, čo rastie stále na cene, ideálne čo najviac, aby sme sa špekuláciami nejak rýchlo nabalili... Stačí to nájsť a uvoľniť menovú politiku, lacné prachy sa postarajú o to, aby sa nám rozum zastavil. Možno sme do tretice našli to krypto? Čas ukáže...
- BudFox
- Active Member
Ok skúsim, ale idem si úplný freestyle, keďže toto fakt nie je téma na písanie, ale skôr dlhú debatu podloženú faktami na jednej aj druhej strane. Ak sa niekomu nechce čítať tak TL;DR: Zlato je obsolete, BTC to the moon, AI je bublina
1. DOGE - tak ako som povedal, 99,99% všetkých krypto projektov sú asi hlúposti a mali by dopadnúť ako dot.com bublina. Nič výnimočnejšie ako ako BTC som nevidel, no kto som ja, aby som súdil. Pravda ale je, že čokolvek vyšlo, buď sa to len hralo na nejaký BTC klon, alebo to bol vyslovene scam, ktorý vznikol ako ďalší z tokenov v štandarde ERC-20 na Ethereovej sieti, ktorých je dnes myslím okolo 15 - 20 miliónov. A to som pred vytvorením ETF na ETH odporúčal luďom dokupovať k BTC aj nejaké to ETH ako "diverzifikáciu". Priznám sa bez mučenia, že ako úplný laik (kým som nestretol ludí okolo Paralelnej Polis), som sa okolo roku 2017 nechal nachytať na rôzne shitcoiny a dodnes mám v peňaženke pár z nich (DOGE, Navcoin, Reddcoin, Vertcoin). Niektoré prežili - Litecoin, Xrp, Monero a tie v podstate asi frčia v nejakom móde dodnes no viac menej sa už okolo nich nič nedeje a ak prinášali niečo, čo BTC environment nepodporoval, už je to často v BTC zapracované a tak sa tie ostatné mince stali zbytočnými (berte s rezervou). Ak sa pozrieme konkrétne na DOGE, tak samozrejme je to hlúposť, už len z dôvodu, že do obehu sa dostáva každý rok 5 miliárd mincí. Takže v tomto s tebou jednoznačne súhlasím
Existuje však zákon dopytu/ponuky a ak k nemu primiešame sociálne siete a nejaký fajn marketing tak získame výbušnú zmes. A netreba ani chodiť tak ďaleko, čo taký český XIXOIO, ktorý onoho času tlačil Radovan Vávra. Po tomto prúseri sa u mňa umiestnil niekde vedľa Gladiša, ktorý rátam viac zarobil na predaji knižiek, než na manažovaní jeho fondu (ale to odbieham a možno mierne preháňam)
2. ETF - súhlasím, že správcovia ETF vytvoria kde čo len aby zarobili. Na druhej strane trh tieto ETF celkom rýchlo "ocení" a kopec ich zanikne rovnako rýchlo ako vznikli. To je ďalší bod pre BTC, lebo je tu s nami ak správne rátam 17 rokov, prešiel si pádmi, hejtom a zatial si ide ďalej. Ale teda aby sme si naliali čistého vína. Rovnaké hlúposti sa objavia aj na akciovom trhu a s príchodom kdejakých gamifikovaných platforiem hračkárskych brokerov sa potom pumpuje kde čo - Rivian, GameStop, WeWork, Luckin Coffee, Wirecard... za tými firmami bol tiež akýsi čarovný fundament, ktorý sa po nazretí pod pokrievku ukázal ako vycucaný z prsta (aj keď také Luckin Coffee stále funguje a úprimne, do ich loga som sa zamiloval). Prípadne nejakých 900 miliónov utopených v Theranose
3. Bublina ktorej sa najviac obávam: AI (nechcem spamovať tému, takže to ďalej nerozvediem)
Aby som to nejak zhrnul. Pre mňa je BTC digitálne zlato. Páči sa mi na ňom bezpečnosť a hlavne transparentnosť:
- do jeho kódu každý vidí a vie, že ani bájny Satoshi s ním sám nič neurobí
- aj laik si vie skontrolovať koľko BTC bolo vyťažených
1. DOGE - tak ako som povedal, 99,99% všetkých krypto projektov sú asi hlúposti a mali by dopadnúť ako dot.com bublina. Nič výnimočnejšie ako ako BTC som nevidel, no kto som ja, aby som súdil. Pravda ale je, že čokolvek vyšlo, buď sa to len hralo na nejaký BTC klon, alebo to bol vyslovene scam, ktorý vznikol ako ďalší z tokenov v štandarde ERC-20 na Ethereovej sieti, ktorých je dnes myslím okolo 15 - 20 miliónov. A to som pred vytvorením ETF na ETH odporúčal luďom dokupovať k BTC aj nejaké to ETH ako "diverzifikáciu". Priznám sa bez mučenia, že ako úplný laik (kým som nestretol ludí okolo Paralelnej Polis), som sa okolo roku 2017 nechal nachytať na rôzne shitcoiny a dodnes mám v peňaženke pár z nich (DOGE, Navcoin, Reddcoin, Vertcoin). Niektoré prežili - Litecoin, Xrp, Monero a tie v podstate asi frčia v nejakom móde dodnes no viac menej sa už okolo nich nič nedeje a ak prinášali niečo, čo BTC environment nepodporoval, už je to často v BTC zapracované a tak sa tie ostatné mince stali zbytočnými (berte s rezervou). Ak sa pozrieme konkrétne na DOGE, tak samozrejme je to hlúposť, už len z dôvodu, že do obehu sa dostáva každý rok 5 miliárd mincí. Takže v tomto s tebou jednoznačne súhlasím
Existuje však zákon dopytu/ponuky a ak k nemu primiešame sociálne siete a nejaký fajn marketing tak získame výbušnú zmes. A netreba ani chodiť tak ďaleko, čo taký český XIXOIO, ktorý onoho času tlačil Radovan Vávra. Po tomto prúseri sa u mňa umiestnil niekde vedľa Gladiša, ktorý rátam viac zarobil na predaji knižiek, než na manažovaní jeho fondu (ale to odbieham a možno mierne preháňam)
2. ETF - súhlasím, že správcovia ETF vytvoria kde čo len aby zarobili. Na druhej strane trh tieto ETF celkom rýchlo "ocení" a kopec ich zanikne rovnako rýchlo ako vznikli. To je ďalší bod pre BTC, lebo je tu s nami ak správne rátam 17 rokov, prešiel si pádmi, hejtom a zatial si ide ďalej. Ale teda aby sme si naliali čistého vína. Rovnaké hlúposti sa objavia aj na akciovom trhu a s príchodom kdejakých gamifikovaných platforiem hračkárskych brokerov sa potom pumpuje kde čo - Rivian, GameStop, WeWork, Luckin Coffee, Wirecard... za tými firmami bol tiež akýsi čarovný fundament, ktorý sa po nazretí pod pokrievku ukázal ako vycucaný z prsta (aj keď také Luckin Coffee stále funguje a úprimne, do ich loga som sa zamiloval). Prípadne nejakých 900 miliónov utopených v Theranose
3. Bublina ktorej sa najviac obávam: AI (nechcem spamovať tému, takže to ďalej nerozvediem)
Aby som to nejak zhrnul. Pre mňa je BTC digitálne zlato. Páči sa mi na ňom bezpečnosť a hlavne transparentnosť:
- do jeho kódu každý vidí a vie, že ani bájny Satoshi s ním sám nič neurobí
- aj laik si vie skontrolovať koľko BTC bolo vyťažených
-
tomáš virdzek
- VETERAN MEMBER *****
Vďaka za reakciu, k tým 2 bodom ešte napíšem neskôr, lebo to bude na dlhšie...
Zaujal ma ale ten Tvoj tretí bod. Kľudne si napíš názor aj sem, je to diskusné fórum, tému iste nespamujeme, rád si prečítam a zrejme nielen ja, že prečo fanúšik BTC nie je aj fanúšikom AI, resp. sa jej obáva? Keď toho bude viac, prenesiem to do inej témy, neboj.
Mimochodom v tej Polis je ten šikovný chalan Juraj Bednár nie? Toho si nejak pamätám ako totálneho profíka na tieto technológie. Zrejme máš potom dobrú školu
Zaujal ma ale ten Tvoj tretí bod. Kľudne si napíš názor aj sem, je to diskusné fórum, tému iste nespamujeme, rád si prečítam a zrejme nielen ja, že prečo fanúšik BTC nie je aj fanúšikom AI, resp. sa jej obáva? Keď toho bude viac, prenesiem to do inej témy, neboj.
Mimochodom v tej Polis je ten šikovný chalan Juraj Bednár nie? Toho si nejak pamätám ako totálneho profíka na tieto technológie. Zrejme máš potom dobrú školu
- BudFox
- Active Member
Pri tom AI to je len pocit, ale vychádzam z toho, že tak ako ty pri BTC a blockchaine správne identifikuješ množstvo hlúpostí, ktoré sa s niečím unikátnym len snažia zviezť, tak som si istý, že sa niečo podobné deje aj pri AI. Doteraz som nejakú pravú esenciu AI nikde nepostrehol, len čisté strojové učenie na základe enormného množstva dát, ktoré zatiaľ generuje viac hlúpostí a primitívneho kontentu, než niečo použiteľné. Čo mi v rýchlosti napadne a vidím v praxi - chatboti na stránkach (za mňa zatiaľ silne otravné a nepoužiteľné), chatgpt, perplexity a pod. (používam denne na superrýchle vyhľadávanie, ale následne musím každý výsledok pracne kontrolovať), generovanie nejakého digitálneho kontentu (texty, hudba, obrázky - skúsil som a hudba ma fakt prekvapila, obrázky, video zatiaľ nič moc a text bol čistý fail). Netvrdím že nás to neposunie brutálne dopredu, ale identifikovať kto z toho vyjde ako víťaz je momentálne asi nemožné (už len kto dodá ten najlepší hardvér, to je otázka za milión, viď Nvidia vs. Broadcom, ako úplne banálny príklad).
Ja si pod skutočným AI predstavujem napríklad chatbota v štýle Samanthy vo filme Her, alebo Joi z Blade Runnera. Prípadne niečo, do čoho nasúkame všetky dáta, ktoré vieme o našej realite a v sekunde nám vypluje odpoveď na otázku typu "Ako liečiť rakovinu?"
Čo sa týka Polis, tých známych mien tam bolo samozrejme viac (Habovštiak, Matuška, Lupták...), ale áno, Juraj bol a medzi tými najznámejšími, ktorí vtedy tú komunitu budovali.
Ja si pod skutočným AI predstavujem napríklad chatbota v štýle Samanthy vo filme Her, alebo Joi z Blade Runnera. Prípadne niečo, do čoho nasúkame všetky dáta, ktoré vieme o našej realite a v sekunde nám vypluje odpoveď na otázku typu "Ako liečiť rakovinu?"
Čo sa týka Polis, tých známych mien tam bolo samozrejme viac (Habovštiak, Matuška, Lupták...), ale áno, Juraj bol a medzi tými najznámejšími, ktorí vtedy tú komunitu budovali.
-
miror
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ut 06 04, 2021 9:13 pm
- Has thanked: 66 times
- Been thanked: 284 times
ešteže tie krízy predtým boli spôsobené zodpovednými aktívami ako nehnuteľnosti, hypotéky alebo pákové obchody, nie nejakým hnojom a nie nenažranými finančníkmi, ktorá zneužili nedokonalosť právnych noriemtomáš virdzek napísal: ↑Pi 10 01, 2025 12:32 am Ešte si dovolím jedno tvrdenie. BTC a ten krypto hnoj okolo tu spôsobí serióznu finančnú krízu. Nie som jediný ani posledný, kto si to myslí.![]()
-
PredsaJa
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Po 25 04, 2022 9:27 pm
- Has thanked: 73 times
- Been thanked: 88 times
A to je nejaký argument alebo ospravedlnenie za krypto? Akože krypto je síce potenciálna bublina, ale je to ok, lebo aj v minulosti tu boli bubliny?miror napísal: ↑So 11 01, 2025 10:13 amešteže tie krízy predtým boli spôsobené zodpovednými aktívami ako nehnuteľnosti, hypotéky alebo pákové obchody, nie nejakým hnojom a nie nenažranými finančníkmi, ktorá zneužili nedokonalosť právnych noriemtomáš virdzek napísal: ↑Pi 10 01, 2025 12:32 am Ešte si dovolím jedno tvrdenie. BTC a ten krypto hnoj okolo tu spôsobí serióznu finančnú krízu. Nie som jediný ani posledný, kto si to myslí.![]()
- BudFox
- Active Member
Môj argument pre Bitcoin (viem že ty píšeš o celom krypto svete, kde s tebou na 99,9% súhlasím) je že BTC je absolútne transparentný, čo také CDOs pri hypotekárnej bulbine, prípadne XY firiem pri Dot-com bubline ako aj iné aktíva pri iných bublinách istotne neboli. To je fundamentálny rozdiel v tomto konkrétnom prípade.PredsaJa napísal: ↑So 11 01, 2025 10:17 amA to je nejaký argument alebo ospravedlnenie za krypto? Akože krypto je síce potenciálna bublina, ale je to ok, lebo aj v minulosti tu boli bubliny?miror napísal: ↑So 11 01, 2025 10:13 amešteže tie krízy predtým boli spôsobené zodpovednými aktívami ako nehnuteľnosti, hypotéky alebo pákové obchody, nie nejakým hnojom a nie nenažranými finančníkmi, ktorá zneužili nedokonalosť právnych noriemtomáš virdzek napísal: ↑Pi 10 01, 2025 12:32 am Ešte si dovolím jedno tvrdenie. BTC a ten krypto hnoj okolo tu spôsobí serióznu finančnú krízu. Nie som jediný ani posledný, kto si to myslí.![]()
-
miror
- Platinum Member ***
krypto nie je bublina, krypto je normálny digitálny výmenný prostriedok a aj uchovateľ hodnoty ako zlato, pomer týchto dvoch účelov sa časom meníPredsaJa napísal: ↑So 11 01, 2025 10:17 amA to je nejaký argument alebo ospravedlnenie za krypto? Akože krypto je síce potenciálna bublina, ale je to ok, lebo aj v minulosti tu boli bubliny?miror napísal: ↑So 11 01, 2025 10:13 amešteže tie krízy predtým boli spôsobené zodpovednými aktívami ako nehnuteľnosti, hypotéky alebo pákové obchody, nie nejakým hnojom a nie nenažranými finančníkmi, ktorá zneužili nedokonalosť právnych noriemtomáš virdzek napísal: ↑Pi 10 01, 2025 12:32 am Ešte si dovolím jedno tvrdenie. BTC a ten krypto hnoj okolo tu spôsobí serióznu finančnú krízu. Nie som jediný ani posledný, kto si to myslí.![]()
chápem, že je to niečo nové a prechod na digitálnu ekonomiku nie je pre všetkých pochopiteľný, ale nazývať to bublinou odvážne tvrdenie po tom, ako bol BTC vymenený za toľké statky
obchodníci zabúdajú, že za hodnotou BTC je ten náklad na jeho vyťaženie (podobne ako pri zlate) a nie je to len klasická bublina v štýle, že niekto vypustí fámu a všetci kupujú, bez reálneho vynaloženia práce a zdrojov
ja som ku všetkým kryptomenám prišiel ťažbou a preto v nich vidím určitý fundament odzrkadľujúci tieto náklady či už na IT infraštruktúru, energie, prácu, know-how, čo netechnicky založení terajší používatelia, ktorí ho považujú len za niečo, čo podľa grafu hodnoty v USD kúpia alebo predajú, nevidia
BTC môže klesnúť aj na pätinu alebo stúpnuť na päťnásobok ale stále mám 1 BTC, je jedno aká je jeho hodnota v bezcennom papieri nazvanom USD alebo EUR
-
tomáš virdzek
- VETERAN MEMBER *****
Miror: Rešpektujem Tvoj názor. Každopádne, keď už na internete nachádzam aj články s úvahami o ETF na dogecoin, som už úplne v kľude
-
tomáš virdzek
- VETERAN MEMBER *****
Iste sa medzi krypto nájdu aj také, čo neboli od začiatku vtip, podvod, pyramída alebo nejaký pokus. Len ich zrejme musíme nejako citlivo oddeliť a spraviť 2 skupiny. Môžeme ich teda deliť na tie zlé a na tie dobré.miror napísal: ↑So 11 01, 2025 10:13 amešteže tie krízy predtým boli spôsobené zodpovednými aktívami ako nehnuteľnosti, hypotéky alebo pákové obchody, nie nejakým hnojom a nie nenažranými finančníkmi, ktorá zneužili nedokonalosť právnych noriemtomáš virdzek napísal: ↑Pi 10 01, 2025 12:32 am Ešte si dovolím jedno tvrdenie. BTC a ten krypto hnoj okolo tu spôsobí serióznu finančnú krízu. Nie som jediný ani posledný, kto si to myslí.![]()
-
stary gambler
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ne 04 12, 2022 10:37 am
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 50 times
Paci sa mi tvoje zanietenie ozaj tomu veris, vidno to z tvojho prispevku , zial ja ja skor zatancom tamasovho pristupu , ale to neznemena ze my dvaja budeme mat pravdu , a ty budes porazeny, len ja si asi ani halier krypto meny nekupim kym budem zit, , ale respektujem tvoj nazor,presvdeccneym a zanitenim patri buducnost. Toto je len forum , kde kazdy ma pravo povedat si svoj nazor.miror napísal: ↑So 11 01, 2025 10:28 amkrypto nie je bublina, krypto je normálny digitálny výmenný prostriedok a aj uchovateľ hodnoty ako zlato, pomer týchto dvoch účelov sa časom meníPredsaJa napísal: ↑So 11 01, 2025 10:17 amA to je nejaký argument alebo ospravedlnenie za krypto? Akože krypto je síce potenciálna bublina, ale je to ok, lebo aj v minulosti tu boli bubliny?miror napísal: ↑So 11 01, 2025 10:13 amešteže tie krízy predtým boli spôsobené zodpovednými aktívami ako nehnuteľnosti, hypotéky alebo pákové obchody, nie nejakým hnojom a nie nenažranými finančníkmi, ktorá zneužili nedokonalosť právnych noriemtomáš virdzek napísal: ↑Pi 10 01, 2025 12:32 am Ešte si dovolím jedno tvrdenie. BTC a ten krypto hnoj okolo tu spôsobí serióznu finančnú krízu. Nie som jediný ani posledný, kto si to myslí.![]()
chápem, že je to niečo nové a prechod na digitálnu ekonomiku nie je pre všetkých pochopiteľný, ale nazývať to bublinou odvážne tvrdenie po tom, ako bol BTC vymenený za toľké statky
obchodníci zabúdajú, že za hodnotou BTC je ten náklad na jeho vyťaženie (podobne ako pri zlate) a nie je to len klasická bublina v štýle, že niekto vypustí fámu a všetci kupujú, bez reálneho vynaloženia práce a zdrojov
ja som ku všetkým kryptomenám prišiel ťažbou a preto v nich vidím určitý fundament odzrkadľujúci tieto náklady či už na IT infraštruktúru, energie, prácu, know-how, čo netechnicky založení terajší používatelia, ktorí ho považujú len za niečo, čo podľa grafu hodnoty v USD kúpia alebo predajú, nevidia
BTC môže klesnúť aj na pätinu alebo stúpnuť na päťnásobok ale stále mám 1 BTC, je jedno aká je jeho hodnota v bezcennom papieri nazvanom USD alebo EUR
-
miror
- Platinum Member ***
ja mám názor na kúpu rovnaký ako ty, nikdy som nekúpil ani za cent krypto, držím len to čo som vyťažil a aj ke%d klesne na dvadsatinu hodnoty, je to viac ako som do toho dal všetkých zdrojov na počítače, čas, elektrinu, takže v tom sme zajednostary gambler napísal: ↑So 11 01, 2025 1:35 pmPaci sa mi tvoje zanietenie ozaj tomu veris, vidno to z tvojho prispevku , zial ja ja skor zatancom tamasovho pristupu , ale to neznemena ze my dvaja budeme mat pravdu , a ty budes porazeny, len ja si asi ani halier krypto meny nekupim kym budem zit, , ale respektujem tvoj nazor,presvdeccneym a zanitenim patri buducnost. Toto je len forum , kde kazdy ma pravo povedat si svoj nazor.miror napísal: ↑So 11 01, 2025 10:28 amkrypto nie je bublina, krypto je normálny digitálny výmenný prostriedok a aj uchovateľ hodnoty ako zlato, pomer týchto dvoch účelov sa časom meníPredsaJa napísal: ↑So 11 01, 2025 10:17 amA to je nejaký argument alebo ospravedlnenie za krypto? Akože krypto je síce potenciálna bublina, ale je to ok, lebo aj v minulosti tu boli bubliny?miror napísal: ↑So 11 01, 2025 10:13 amešteže tie krízy predtým boli spôsobené zodpovednými aktívami ako nehnuteľnosti, hypotéky alebo pákové obchody, nie nejakým hnojom a nie nenažranými finančníkmi, ktorá zneužili nedokonalosť právnych noriemtomáš virdzek napísal: ↑Pi 10 01, 2025 12:32 am Ešte si dovolím jedno tvrdenie. BTC a ten krypto hnoj okolo tu spôsobí serióznu finančnú krízu. Nie som jediný ani posledný, kto si to myslí.![]()
-
miror
- Platinum Member ***
presne tak, veľa kryptomien vzniká a zaniká za jedným účelom ale taktiež aj medzi inými oblasťami vyberáme - nekupujeme nedostavané byty od podvodných developerov, nekupujeme africké meny ale keď tak dolár na dioverzifikáciu cash, to je samozrejmétomáš virdzek napísal: ↑So 11 01, 2025 1:24 pmIste sa medzi krypto nájdu aj také, čo neboli od začiatku vtip, podvod, pyramída alebo nejaký pokus. Len ich zrejme musíme nejako citlivo oddeliť a spraviť 2 skupiny. Môžeme ich teda deliť na tie zlé a na tie dobré.miror napísal: ↑So 11 01, 2025 10:13 amešteže tie krízy predtým boli spôsobené zodpovednými aktívami ako nehnuteľnosti, hypotéky alebo pákové obchody, nie nejakým hnojom a nie nenažranými finančníkmi, ktorá zneužili nedokonalosť právnych noriemtomáš virdzek napísal: ↑Pi 10 01, 2025 12:32 am Ešte si dovolím jedno tvrdenie. BTC a ten krypto hnoj okolo tu spôsobí serióznu finančnú krízu. Nie som jediný ani posledný, kto si to myslí.![]()
![]()
napríklad pri minulej vlne tokenov to bolo úplne odtrhnuté a ja som tiež neveril, že z toho niečo bude a mal som na túto špecifickú oblasť názor ako ty na krypto ako elok, preto som rád, že si pozmenil názor a nie je dôvod hádzať všetko krypto do jedného vreca ale vyberať len zaujémavé
dominancia BTC sa časom zvúčšuje a je teraz okolo 60%, takže aj krypto zažíva "samočistenie"
-
miror
- Platinum Member ***
a nie je to skôr chyba tých podvodných správcov ETF, že robia ETF aj na Dogecoin (Muskovu kryptomenu) ? veď aj v iných oblastiach sú ETF, na ktoré by nikto rozumný nešiahola predsa je ponukatomáš virdzek napísal: ↑So 11 01, 2025 1:12 pmMiror: Rešpektujem Tvoj názor. Každopádne, keď už na internete nachádzam aj články s úvahami o ETF na dogecoin, som už úplne v kľudea čo tak nazvať ich (krypto) tak ako im prislúcha najviac? Najšpekulačnejšie aktívum všetkých dôb? Však tomu zodpovedá aj priebeh ceny, keď sme pri tom...
dogecoin.jpg
v posledných rokoch to vyzerá, že ETF je úplne na všetko, na každú hlúposť, proste ak wall street vidí záujem, prečo neurobiť a neúčtovať ročné poplatky ? a rozumnejší majú tie svoje tri ako NASDAQ,SP500,MSCI ale na trhu sú tisíce rôznych ETF a povie niekto, že ETF je blbosť ?
-
frakan
- Gold Member **
- Dátum registrácie: St 23 09, 2009 8:24 am
- Has thanked: 92 times
- Been thanked: 46 times
Mirror napísal:
"BTC môže klesnúť aj na pätinu alebo stúpnuť na päťnásobok ale stále mám 1 BTC, je jedno aká je jeho hodnota v bezcennom papieri nazvanom USD alebo EUR"
Tak toto ma pobavilo. Dám Ti číslo účtu a pošli mi prosím ťa tie bezcenné USD a EUR, mňa potešia aj tie bezcenné.
"BTC môže klesnúť aj na pätinu alebo stúpnuť na päťnásobok ale stále mám 1 BTC, je jedno aká je jeho hodnota v bezcennom papieri nazvanom USD alebo EUR"
Tak toto ma pobavilo. Dám Ti číslo účtu a pošli mi prosím ťa tie bezcenné USD a EUR, mňa potešia aj tie bezcenné.
-
miror
- Platinum Member ***
Nepoznáme sa, tak prečo by som Ti posielal ? Zarob si.frakan napísal: ↑So 11 01, 2025 3:54 pm Mirror napísal:
Nepochopil si môj text, hodnota BTC je stále rovnaká - 1 BTC a to že prechodne padá alebo klesá, na to sme my hodleri už imúnni. Nás zaujíma, koľko máme BTC, nie koľko je to v inflačnej mene, ktorá stratí každých 10 rokov polovicu hodnoty.
-
Martin7
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: So 19 03, 2016 11:49 am
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 440 times
Aj Bitcoin je inflačná mena, ešte do roku 2140. A toho sa ani nedožije. Teda aj skončí ako inflačná mena. Možno sa skôr prestanú tlačiť nové USD a dolár prestane byť inflačný skôr ako bitcoin, ktovie.
If you don´t find a way to make money while you sleep, you will work until you die. Warren Buffett
-
miror
- Platinum Member ***
Podľa mňa je to práve naopak, BTC je práve DEFLAČNÁ mena. Počet BTC je obmedzený - 214 miliónov a vďaka halvingu náročnosť uvoľňovania nových mincí z tohto obmedzeného množstva stúpa - to sú vlastnosti deflačnej meny, nie inflačnej.
Alebo jednoduchšie - zdá sa Ti, že za 1BTC si môžeš kúpiť menej statkov ako zan 1 BTC v minulosti ?
-
Martin7
- Guru Member ****
Miror, do roku 2140 ho bude stále pribúdať až na 21 miliónov (to predsa vieš). Ale tým, že pribúda a bude pribúdať ešte cca 115 rokov, tak je celkom určite inflačný. To je rovnaká vlastnosť ako USD. Až potom, keď sa vyťaží posledný, tak prestane byť inflačný. To, že jeho cena prudko rastie je práve tá bublina. Fundament sa vôbec nezlepšuje, naopak je podobný ako pri bežných menách. Prakticky nikto z nás sa nedožije deflačného bitcoinu.
Predstav si earning nejakej firmy a CEO povie: zisky budú najbližších 115 rokov rovnaké, ale potom očakávame ich prudký rast. Myslíš, že akcie tej firmy pôjdu hore? Nie, cena zletí dole aj keby miesto 115 rokov povedal o 6 mesiacov. Bitcoin určite hodnotu má, o tom nepochybujem, ale nemyslím si, že je to viac ako 10 USD/1 BTC. Aj keď cena je teraz okolo 100k. To je tá bublina.
Predstav si earning nejakej firmy a CEO povie: zisky budú najbližších 115 rokov rovnaké, ale potom očakávame ich prudký rast. Myslíš, že akcie tej firmy pôjdu hore? Nie, cena zletí dole aj keby miesto 115 rokov povedal o 6 mesiacov. Bitcoin určite hodnotu má, o tom nepochybujem, ale nemyslím si, že je to viac ako 10 USD/1 BTC. Aj keď cena je teraz okolo 100k. To je tá bublina.
If you don´t find a way to make money while you sleep, you will work until you die. Warren Buffett
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
- Has thanked: 251 times
- Been thanked: 607 times
- Kontaktovať používateľa:
zakladna otazka je kolko % z celkoveho poctu BTC pribudne za rok u zlata to je cca 2% aspon tak si pamatam.Martin7 napísal: ↑So 11 01, 2025 7:16 pm Miror, do roku 2140 ho bude stále pribúdať až na 21 miliónov (to predsa vieš). Ale tým, že pribúda a bude pribúdať ešte cca 115 rokov, tak je celkom určite inflačný. To je rovnaká vlastnosť ako USD. Až potom, keď sa vyťaží posledný, tak prestane byť inflačný. To, že jeho cena prudko rastie je práve tá bublina. Fundament sa vôbec nezlepšuje, naopak je podobný ako pri bežných menách. Prakticky nikto z nás sa nedožije deflačného bitcoinu.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
-
miror
- Platinum Member ***
Martin7, berieš to ako že keď pribudne ročne niekoľko BTC, tak je inflačný ? Tak potom je inflačné skoro všetko, lebo pribúda aj zlato a nehnuteľnosti a tie väčšina investorov berie ako bezpečný prístav pred infláciou, tak neviem.Martin7 napísal: ↑So 11 01, 2025 7:16 pm Miror, do roku 2140 ho bude stále pribúdať až na 21 miliónov (to predsa vieš). Ale tým, že pribúda a bude pribúdať ešte cca 115 rokov, tak je celkom určite inflačný. To je rovnaká vlastnosť ako USD. Až potom, keď sa vyťaží posledný, tak prestane byť inflačný. To, že jeho cena prudko rastie je práve tá bublina. Fundament sa vôbec nezlepšuje, naopak je podobný ako pri bežných menách. Prakticky nikto z nás sa nedožije deflačného bitcoinu.
-
miror
- Platinum Member ***
Po poslednom halvingu, ktorý sa uskutočnil 19. apríla 2024, je súčasná miera emisie bitcoinov nasledovná:osamely chodec napísal: ↑So 11 01, 2025 7:23 pm zakladna otazka je kolko % z celkoveho poctu BTC pribudne za rok u zlata to je cca 2% aspon tak si pamatam.
Denne sa vyťaží približne 450 nových bitcoinov. To znamená, že ročne pribúda do obehu približne 164 250 bitcoinov.
Emisná miera bitcoinu
Súčasná ročná miera inflácie bitcoinu je približne 0,84%. To je výrazne menej ako miera inflácie mnohých tradičných mien.
-
miror
- Platinum Member ***
Zobral som na pomoc Perplexity Pro, keďže sa mi nechce argumentovať mojím rozumom (mimochodom kto by chcel, za Magenta kupón v Telekom aplikácií je teraz ročné predplatné Pro verzie zdarma):
Bitcoin nie je inflačný, ale naopak, je deflatívny aktívom. Existuje niekoľko kľúčových dôvodov, prečo je Bitcoin považovaný za deflatívnu kryptomenu:
Obmedzená ponuka
Bitcoin má pevne stanovený maximálny počet mincí, ktoré kedy budú existovať - 21 miliónov1. Tento limit je zakódovaný priamo v protokole Bitcoinu a nemôže byť zmenený. Na rozdiel od fiat mien, ktorých množstvo môžu centrálne banky neobmedzene zvyšovať, ponuka Bitcoinu je fixná3.
Klesajúca miera emisie
Množstvo nových bitcoinov vstupujúcich do obehu sa postupne znižuje vďaka mechanizmu známemu ako "halving"2. Každé štyri roky sa odmena za vyťaženie nového bloku znižuje na polovicu, čo spomaľuje tempo, akým sú nové bitcoiny vytvorené4.
Rastúca vzácnosť
S postupom času sa Bitcoin stáva čoraz vzácnejším. Po poslednom halvingu v apríli 2024 klesla ročná miera inflácie Bitcoinu pod 1%, čo je menej ako polovica ročnej miery inflácie zlata4. Táto vzácnosť v kombinácii s rastúcim dopytom má potenciál zvyšovať hodnotu Bitcoinu v čase.
Straty a neprístupné mince
Značná časť celkovej ponuky Bitcoinu (odhadom až 20%) bola v priebehu času stratená kvôli zabudnutým kľúčom alebo neprístupným peňaženkám1. To ďalej znižuje efektívnu ponuku a zvyšuje vzácnosť.
Vďaka týmto faktorom je Bitcoin považovaný za deflatívne aktívum, ktoré má potenciál udržať si alebo zvyšovať svoju hodnotu v čase. To z neho robí atraktívnu voľbu pre dlhodobých investorov hľadajúcich ochranu pred infláciou5.
Bitcoin nie je inflačný, ale naopak, je deflatívny aktívom. Existuje niekoľko kľúčových dôvodov, prečo je Bitcoin považovaný za deflatívnu kryptomenu:
Obmedzená ponuka
Bitcoin má pevne stanovený maximálny počet mincí, ktoré kedy budú existovať - 21 miliónov1. Tento limit je zakódovaný priamo v protokole Bitcoinu a nemôže byť zmenený. Na rozdiel od fiat mien, ktorých množstvo môžu centrálne banky neobmedzene zvyšovať, ponuka Bitcoinu je fixná3.
Klesajúca miera emisie
Množstvo nových bitcoinov vstupujúcich do obehu sa postupne znižuje vďaka mechanizmu známemu ako "halving"2. Každé štyri roky sa odmena za vyťaženie nového bloku znižuje na polovicu, čo spomaľuje tempo, akým sú nové bitcoiny vytvorené4.
Rastúca vzácnosť
S postupom času sa Bitcoin stáva čoraz vzácnejším. Po poslednom halvingu v apríli 2024 klesla ročná miera inflácie Bitcoinu pod 1%, čo je menej ako polovica ročnej miery inflácie zlata4. Táto vzácnosť v kombinácii s rastúcim dopytom má potenciál zvyšovať hodnotu Bitcoinu v čase.
Straty a neprístupné mince
Značná časť celkovej ponuky Bitcoinu (odhadom až 20%) bola v priebehu času stratená kvôli zabudnutým kľúčom alebo neprístupným peňaženkám1. To ďalej znižuje efektívnu ponuku a zvyšuje vzácnosť.
Vďaka týmto faktorom je Bitcoin považovaný za deflatívne aktívum, ktoré má potenciál udržať si alebo zvyšovať svoju hodnotu v čase. To z neho robí atraktívnu voľbu pre dlhodobých investorov hľadajúcich ochranu pred infláciou5.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
- Has thanked: 316 times
- Been thanked: 206 times
Za prvych 15 rokov od vzniku BTC pribudlo z nula na 20 milionov BTC. Cize inflacia nekonecno, obzvlast v prvych rokoch. Nasledujucich 100 rokov bude inflacia 0,84% rocne a menej a pribudne uz len milion BTC.osamely chodec napísal: ↑So 11 01, 2025 7:23 pm zakladna otazka je kolko % z celkoveho poctu BTC pribudne za rok u zlata to je cca 2% aspon tak si pamatam.
-
Martin7
- Guru Member ****
,,Obmedzená ponuka"
Nie je ho obmedzená ponuka, obchoduje sa na burze a je likvidný.
,,Klesajúca miera emisie"
,,Rastúca vzácnosť"
Bude ho 21 miliónov, nie dva tri kusy. Zajtra vytlačím sto tisíc kópií Moneta a myslíte, že za každú dostanem 100k EUR? 21 milónov a dá sa kúpiť akákoľvek jeho časť/zlomok. Čo je na tom vzácne? Možno o rok povie Trump, že už nevytlačia ani jeden dolár, teda sa USD stane okamžite deflačný a proti stále inflačnému BTC by sa mala cena hneď preklopiť z 100.000 USD / BTC na 100.000 BTC / USD. Pri zlate máte aspoň ten šuter, pri cibulkách tulipánov vám ostane aspoň tá cibuľka, pri byte máte kde bývať, ale tu nemáte nič len toto:
sjfvbfviufuifvofufewrrvurvu7669uifvuivuJKSJKFJKFJFJKFíáíffdáífdáífdáífdáfdídfáíjkdsajjšľšččflkjfcvdvfdfldflddfgkl
a seed:
fjflflfifsfsfsjfsj766fkfdsjkffj90909009ffdsjfdjkfdkjfdjk0099878fjsfhjsfhfshfshfsshsfhjfsjhfs666767jhdgsdfhjfdhjfhjfxkj
kto z vás mi dá zato 100k USD?
,,Rastúca vzácnosť"
Bude ho 21 miliónov, nie dva tri kusy. Zajtra vytlačím sto tisíc kópií Moneta a myslíte, že za každú dostanem 100k EUR? 21 milónov a dá sa kúpiť akákoľvek jeho časť/zlomok. Čo je na tom vzácne? Možno o rok povie Trump, že už nevytlačia ani jeden dolár, teda sa USD stane okamžite deflačný a proti stále inflačnému BTC by sa mala cena hneď preklopiť z 100.000 USD / BTC na 100.000 BTC / USD. Pri zlate máte aspoň ten šuter, pri cibulkách tulipánov vám ostane aspoň tá cibuľka, pri byte máte kde bývať, ale tu nemáte nič len toto:
sjfvbfviufuifvofufewrrvurvu7669uifvuivuJKSJKFJKFJFJKFíáíffdáífdáífdáífdáfdídfáíjkdsajjšľšččflkjfcvdvfdfldflddfgkl
a seed:
fjflflfifsfsfsjfsj766fkfdsjkffj90909009ffdsjfdjkfdkjfdjk0099878fjsfhjsfhfshfshfsshsfhjfsjhfs666767jhdgsdfhjfdhjfhjfxkj
-
tomáš virdzek
- VETERAN MEMBER *****
Písal si predsa:
V máji 2010 programátor Laszlo Hanyecz uskutočnil prvú obchodnú transakciu, keď za 10 000 bitcoinov objednal a dostal dve pizze."
Ktovie, či by dostal za 10 000 BTC tie dve pizze aj dnes, keď má stále rovnakú hodnotu
-
miror
- Platinum Member ***
1 BTC je stále 1 BTC a ako som písal, je to hodnota pre mňa, v mojej filozofii zvyšovať počet BTC,ktoré mám, nie sa zaujímať o ich vyjadrenie v USDtomáš virdzek napísal: ↑So 11 01, 2025 8:05 pmPísal si predsa:
V máji 2010 programátor Laszlo Hanyecz uskutočnil prvú obchodnú transakciu, keď za 10 000 bitcoinov objednal a dostal dve pizze."
Ktovie, či by dostal za 10 000 BTC tie dve pizze aj dnes, keď má stále rovnakú hodnotualebo teda akú? Vyššiu? Treba si v tom urobiť poriadok, keďže kým si nespojím BTC s vyjadrením v klasickom USD, či inej fiat mene, nemôžem sa baviť o nejakej a teraz čo... cene, či hodnote?
jeho hodnota je deflačná vzhľadom na okolie, nakoľko za BTC si môžem tých pizzas kúpiť teraz niekoľko desaťťisíc bez ohľadu na nejaké vyjadrovanie jeho hodnoty vo fiat papierikoch, nepotrebujem poznať jeho hodnotu v fiat mene, stačí že viem, čo za to dostanem v momente, keď ho chcem použiť
Napríklad kolega (BTC hodler) FF alias Franto Fuka proste vymenil časť svojich BTC za celkom veľký dom pri Prahe a pritom ich nadobudol ako dar od čitateľov jeho portálu, ktorí hodnotu BTC považovali za jedno pivo pred 15 rokmi. Potreboval sa zaoberať ich hodnotu v USD ? Nie, chcel dom a čakal, keď ho za niekoľko BTC dostane a dostal (pre ľudí, čo majú radi fiat vyjadrenie: kupoval dom pred niekoľkými rokmi pri cene BTC 36000€, dostal ich pri cene 1,2,5€).
-
tomáš virdzek
- VETERAN MEMBER *****
Keby BTC na cene vyjadrenej v USD či EUR špekulatívne nenarástlo na tie úrovne, možno by za to nedostal ani tie 2 pizze, čiže naopak iste áno, musel sa zaoberať aktuálnou cenou, inak by si to nekúpil (nevymenil), jedine žeby bol ten predávajúci na hlavu a predal to z čírej lásky k BTC
-
tomáš virdzek
- VETERAN MEMBER *****
a ešte jedna vec, na ktorú si nereagoval vôbec
Toto si treba normálne vytapetovať a nezabudnúť na to.
Edit: vieš prečo som zvýraznil to, že je trh s BTC likvidný? Nie preto, že som chcel zvýrazniť, čo už povedal vlastne Martin, že o žiadnej obmedzenej ponuke sa baviť nemôžeme. Je to z úplne iného dôvodu. Ten trh je likvidný, vieš čo to znamená? Že keď sa tejto ozrute čokoľvek stane + tej ozrute zvyšného krypto trhu tiež, bude to veľmi rýchle, jak zápalka do benzínu
Toto bol pre info objem CDOs + ostatných mortgage backed CP kedysi. Schválne si pozri MCap krypta. No ja by som povedal, že toto už veru vie/je schopné spraviť prúser, keď sa s tou hodnotou a cenou mýliš nielen Ty. Už tie menšie čísla v tých grafoch vyššie, vedeli narobiť chaos. Pozor tým hneď apriory nestanovujem, že sa mýliš, len diskutujeme, len sa zamýšľam nad tým, čo keby to tak naozaj len bolo... Veď pri tej téme sme pôvodne začali a o takú úvahu mi aj šlo.
---Martin7 napísal: ↑So 11 01, 2025 8:02 pm ,,Obmedzená ponuka"
,,Rastúca vzácnosť"
a seed:
Edit: vieš prečo som zvýraznil to, že je trh s BTC likvidný? Nie preto, že som chcel zvýrazniť, čo už povedal vlastne Martin, že o žiadnej obmedzenej ponuke sa baviť nemôžeme. Je to z úplne iného dôvodu. Ten trh je likvidný, vieš čo to znamená? Že keď sa tejto ozrute čokoľvek stane + tej ozrute zvyšného krypto trhu tiež, bude to veľmi rýchle, jak zápalka do benzínu
Toto bol pre info objem CDOs + ostatných mortgage backed CP kedysi. Schválne si pozri MCap krypta. No ja by som povedal, že toto už veru vie/je schopné spraviť prúser, keď sa s tou hodnotou a cenou mýliš nielen Ty. Už tie menšie čísla v tých grafoch vyššie, vedeli narobiť chaos. Pozor tým hneď apriory nestanovujem, že sa mýliš, len diskutujeme, len sa zamýšľam nad tým, čo keby to tak naozaj len bolo... Veď pri tej téme sme pôvodne začali a o takú úvahu mi aj šlo.
- BudFox
- Active Member
Martin7 napísal: ↑So 11 01, 2025 8:02 pm Bude ho 21 miliónov, nie dva tri kusy. Zajtra vytlačím sto tisíc kópií Moneta a myslíte, že za každú dostanem 100k EUR? 21 milónov a dá sa kúpiť akákoľvek jeho časť/zlomok. Čo je na tom vzácne? Možno o rok povie Trump, že už nevytlačia ani jeden dolár, teda sa USD stane okamžite deflačný a proti stále inflačnému BTC by sa mala cena hneď preklopiť z 100.000 USD / BTC na 100.000 BTC / USD. Pri zlate máte aspoň ten šuter, pri cibulkách tulipánov vám ostane aspoň tá cibuľka, pri byte máte kde bývať, ale tu nemáte nič len toto:
a seed:
Absolútne nechápem prečo sa do tohto púšťam
Absolútne nechápem čo si chcel povedať tvrdením "zajtra vytlačím sto tisíc kópií malieb Moneta a myslíte, že za každú dostanem 100k EUR?". Asi nie, keďže pri každom Monetovi vieme overiť jeho pravosť a poznáme technológie na overenie veku dreva, chemického zloženia farieb a pod. Pri BTC to platí úplne rovnako. O každom BTC vieme úplne všetko. No ak dokážeš skopírovať Moneta tak, aby si oklamal aj tú najsofistikovanejšiu analýzu a majiteľa originálu presvedčíš, aby držal klapačku o tom, že predsa on má ten originál, tak áno, dostaneš zaň cenu za akú Monet ide, keďže si každý bude myslieť, že ti ho dotyčný predal a ty ho predávaš ďalej. Ak skopíruješ BTC a informácie o ňom podsunieš do blockchainu tak ako sa to deje s každým jedným kúskom BTC (až na jednotlivé SATy) a uhráš to tak, že objem zostane 21 miliónov, tak áno, zajtra zaň dostaneš cenu za ktorú sa obchoduje. Znamená to prepísať kompletne celú históriu na blockchaine, good luck with that. Problém je, že ho nedokážeš skopírovať ani ty, ani nikto iný. A pritom jeho kód poznáš, kompletne celý, keďže ako som písal, BTC je úplne transparentný, nemá žiadny back door a jeho "tvorca" (alebo skupina ľudí, prípadne Soroš, židojašteri, či ilumináti) nič pred nami neskrýva, čo ti potvrdí každý kto sa téme rozumie (ja to nie som, ale vyššie som písal, prečo verím, že to tak je). Tak držím palce s tou kópiou. Iba že by to nebolo také jednoduché, respektíve momentálne (k 11.01.2025) absolútne nemožné.
A tak sa dostávame k tvojmu spochybňovaniu hodnoty "21 miliónov BTC a dá sa kúpiť akákoľvek jeho časť/zlomok. Čo je na tom vzácne?". Hodnota BTC nie je v jeho seede (aj keď čiastočne aj v ňom, keďže je bezpečne zakryptovaný). Spočíva v jeho decentralizovanej sieti (blockchaine), transparentnosti, bezpečnosti a nezávislosti od vlád, centrálnych bánk (zatiaľ). Nerozumieš, nevadí. Tak sa analogicky pozrime na "vzácne" zlato. Ak zajtra niekto položí na stôl 10000000 ton nového zlata, tak sa zlatý domček z karát zosype a tiež ti zostane len bezcenný šuter, ktorý môžeš použiť jedine ako ťažítko na ten BTC seed vytlačený na papieriku po tom, ako celý blockchain skompromituješ
Ako som písal, keby som fakt dobrý informatik, vysvetlím ti to lepšie, ale nie som... holt, zlú fakultu som vyštudoval
-
tomáš virdzek
- VETERAN MEMBER *****
BudFox: ja si nemyslím, že keď sa o tom bavia laici, že to je niečo zlé, mimochodom však mirora môžeme chápať ako profíka, keď ťaží
Skôr naopak, však kto ten crypto trh kupuje, no retail. Vidieť do hláv a motívov/zdôvodnení laikov a retailu je práve to cenné nie? Však ten to celé tlačí dopredu 
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
- Has thanked: 316 times
- Been thanked: 206 times
Tvoje analogie sa mi zdaju chybne.BudFox napísal: ↑So 11 01, 2025 10:21 pm Absolútne nechápem čo si chcel povedať tvrdením "zajtra vytlačím sto tisíc kópií malieb Moneta a myslíte, že za každú dostanem 100k EUR?". Asi nie, keďže pri každom Monetovi vieme overiť jeho pravosť a poznáme technológie na overenie veku dreva, chemického zloženia farieb a pod. Pri BTC to platí úplne rovnako. O každom BTC vieme úplne všetko. No ak dokážeš skopírovať Moneta tak, aby si oklamal aj tú najsofistikovanejšiu analýzu a majiteľa originálu presvedčíš, aby držal klapačku o tom, že predsa on má ten originál, tak áno, dostaneš zaň cenu za akú Monet ide, keďže si každý bude myslieť, že ti ho dotyčný predal a ty ho predávaš ďalej. Ak skopíruješ BTC a informácie o ňom podsunieš do blockchainu tak ako sa to deje s každým jedným kúskom BTC (až na jednotlivé SATy) a uhráš to tak, že objem zostane 21 miliónov, tak áno, zajtra zaň dostaneš cenu za ktorú sa obchoduje.
Tak sa analogicky pozrime na "vzácne" zlato. Ak zajtra niekto položí na stôl 10000000 ton nového zlata, tak sa zlatý domček z karát zosype a tiež ti zostane len bezcenný šuter, ktorý môžeš použiť jedine ako ťažítko na ten BTC seed vytlačený na papieriku po tom, ako celý blockchain skompromituješ![]()
Ak dokonale naklonujes Moneta a zaplavis nim trh, tak urcite za tie dokonale klony nebudes dostavat plnu cenu, ako teraz, ked je len jeden.
Ak by Hitler pocas vojny dokazal dokonale klonovat britske libry a hodil ich z lietadla nad Britaniou, tak by tam vyvolal financy kolaps. Neudrzali by si tie libry cenu aj ak by boli dokonalymi klonami.
Ze ti niekto pocas tvojho zivota polozi na stol 10 milionov ton noveho zlata je tiez sci-fi. Resp. je to ovela nizsia pravdepodobnost nez to, ze ludia rozoznaju, ze BTC je len zhluk cislic, ktore kupuju.
Predstav si, ze niekto vytvori velku sietovu pocitacovu hru, kde vytvori 20-milionov virtualnych pozemkov a nastavi pravidla tak, ze nasledujucich sto rokov vytvori uz len dalsi milion tych virtualnych pozemkov v tej jeho hre. A ludia ako dementi zacnu nakupovat tie jeho virtualne pozemky a predbiehat sa, kto zaplati viac. Tak take nieco je BTC. Zhluk cisiel, ktore su vysledkom vypoctu komplikovanej ale nezmyselnej matematickej hadanky.
Na druhu stranu je pravda, ze ludia za zaznam cisiel vo SWIFT bankovom systeme chodia do zamestnania. Pripadne ti za zmenu zaznamu v cislach predaju chleba alebo auto. Dokonca tie cisla nemusia byt ani zlozito vypocitane, staci, ze s nimi suhlasi aktualna vladna statna moc. Samozrejme aktualna statna vladna moc sa moze rozhodnut, ze niektorym osobam tie cisla selektivne zmensi - povedzme niektorym Rusom, Venezualcanom, Afgancom... . A na vlastnom ucte si FED a ECB (podriadene aktualnej statnej moci) samozrejme kazdy rok "dotlacia" dalsiu hromadu tych cisiel a znizia tak hodnotu cisiel vo zvysnych uctoch ich SWIFT systemu.
A tiez ludia prezmenu zaznamu v zopar papieroch na katastri alebo v serveroch katastra niekedy chodia do zamestnania aj 30 rokov.
Cize vsetko je to len o dohode medzi ludmi.
Naposledy upravil/-a jaroslav80 v Ne 12 01, 2025 9:36 am, upravené celkom 1 krát.
-
miror
- Platinum Member ***
Jaroslav80 vidim na Tebe uvazovanie ako ja pred 20 rokmi, uznavas len nieco hmotne, nie nehmotne hluposti, nejaky zhluk jednotiek a nul. Ale aj vacsina penazi dnes su zhluky jednotiek a nul na uctoch, len cast fiat je v obehu. Ako su tie jednotky a nuly chranene v porovnani s BTC, no neviem ci stat ma lepsie algoritmy a zabezpecenie (vid kataster). A aj ked ma, je tam jedno ALE - co rozhodnu politici a to je ta najvacsia neznama.jaroslav80 napísal: ↑Ne 12 01, 2025 9:25 am
Ze ti niekto pocas tvojho zivota polozi na stol 10 milionov ton noveho zlata je tiez sci-fi. Resp. je to ovela nizsia pravdepodobnost nez to, ze ludia rozoznaju, ze BTC je len zhluk cislic, ktore kupuju.
Predstav si, ze niekto vytvori velku sietovu pocitacovu hru, kde vytvori 20-milionov virtualnych pozemkov a nastavi pravidla tak, ze nasledujucich sto rokov vytvori uz len dalsi milion tych virtualnych pozemkov v tej jeho hre. A ludia ako dementi zacnu nakupovat tie jeho virtualne pozemky a predbiehat sa, kto zaplati viac. Tak take nieco je BTC.
Kolko najvacsich a najziskovejsich firiem dnes je spatych s niecim nehmotnym, sluzbami ? Dokonca aj Apple, najhodnotnejsia firma sveta prisposobuje svoj hardware tomu, aby predavala sluzby - jednotky a nuly cez internet.
A sluzba je nieco, co nepotrebuje sklad, nepotrebuje financie na skladove zasoby, nepotrebuje manualnu pracu, nepotrebuje nakladnu dopravu.