Kúpiť byt v Bratislave?
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
-
ericson1998
- Dátum registrácie: So 16 03, 2019 10:29 pm
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Kúpiť byt v Bratislave?
Ahojte,
Mám 26 rokov, som z Bratislavy, mám stabilné, relatívne dobre platené zamestnanie (cca 1700€ v čistom). Chcem kúpiť byt, ale nie som si na 100% istý, keďže je to obrovská investícia a nikdy som to predtým nerobil. Preto by som rád počul vás názor, najmä ľudí, ktorí majú skúsenosti s kúpou bytu/domu, ideálne v Bratislave.
Jedná sa o dvojizbák, 57 m2, na Riazanskej ulici v Bratislave (Nové Mesto). Je to tehlová nadstavba 6. poschodie z 8, s výťahom. Cena 205 tisíc €. Má balkón, veľkú pivnicu, výborne dispozične riešený, skoro kompletne zariadený. Nízke mesačné náklady. Nemá proste žiadnu výraznú chybu. Jediná chyba je, že nie je zariadený podľa mojich predstáv. Zariadené to bolo pred 13 rokmi. Páčia sa mi tie moderne zariadené dizajnové byty. Nevyzerá vôbec zle, ale parkety sú tmavé (skoro do čierna), na niektorých stenách sú hrozné tapety, staré záclony, gauč čo bude treba vymeniť, a tiež svetlá (myslím lustre, nie elektriku). Bude treba dokúpiť práčku, televízor a pracovný stôl. Cenu to navýši o pár tisíc, ale stále to bude lacnejšie ako podobné byty čo by boli moderne zariadené (cca 230tis. z pozorovania inzerátov).
Ide o to, že ten byt nevyhnutne nepotrebujem teraz. Bývať mám kde. Ale predsa len by som už rád býval sám, a samozrejme by to bola dobrá investícia. Peniaze by som dal dokopy. Mám našetrené ja, rodičia by mi niečo dali, niečo požičali, takže hypo by som bral len cca 50 tisíc.
Keď sme boli na obhliadke, mali sme z neho super pocit, až po pár dňoch keď sme nad tým začali uvažovať viac racionálne, tak sme začali trochu pochybovať kvôli vyššie uvedeným nevýhodám.
Moja otázka na vás, či dať na pocit (čo je najdôležitejšie, cítiť sa v byte dobre), alebo rácio (ktoré tiež nemusí mať vždy pravdu). Lebo byt má výrazné výhody a tieto malé nevýhody. Myslím si že je takmer nemožné nájsť byt ktorý by vyslovene na 100% spĺňal úplne všetko čo si človek predstavuje. Áno, byty boli aj budú, ale či sa pokúšať taký byt hľadať, alebo na uspokojiť s bytom tak na 85% a zvyšných 15% sa dorobí. Možno poviete, že keď nie som presvedčený na 100% tak nech ho neberiem. Ide mi o to, či už len neoverthinkujem...
Potenciálne o pár rokov by som ho predal (čo neplánujem) určite za drahšie, byty v BA podľa mňa nepôjdu dlhodobo dole, aj napriek demografickej kríze.
Čo si o tom myslite?
Mám 26 rokov, som z Bratislavy, mám stabilné, relatívne dobre platené zamestnanie (cca 1700€ v čistom). Chcem kúpiť byt, ale nie som si na 100% istý, keďže je to obrovská investícia a nikdy som to predtým nerobil. Preto by som rád počul vás názor, najmä ľudí, ktorí majú skúsenosti s kúpou bytu/domu, ideálne v Bratislave.
Jedná sa o dvojizbák, 57 m2, na Riazanskej ulici v Bratislave (Nové Mesto). Je to tehlová nadstavba 6. poschodie z 8, s výťahom. Cena 205 tisíc €. Má balkón, veľkú pivnicu, výborne dispozične riešený, skoro kompletne zariadený. Nízke mesačné náklady. Nemá proste žiadnu výraznú chybu. Jediná chyba je, že nie je zariadený podľa mojich predstáv. Zariadené to bolo pred 13 rokmi. Páčia sa mi tie moderne zariadené dizajnové byty. Nevyzerá vôbec zle, ale parkety sú tmavé (skoro do čierna), na niektorých stenách sú hrozné tapety, staré záclony, gauč čo bude treba vymeniť, a tiež svetlá (myslím lustre, nie elektriku). Bude treba dokúpiť práčku, televízor a pracovný stôl. Cenu to navýši o pár tisíc, ale stále to bude lacnejšie ako podobné byty čo by boli moderne zariadené (cca 230tis. z pozorovania inzerátov).
Ide o to, že ten byt nevyhnutne nepotrebujem teraz. Bývať mám kde. Ale predsa len by som už rád býval sám, a samozrejme by to bola dobrá investícia. Peniaze by som dal dokopy. Mám našetrené ja, rodičia by mi niečo dali, niečo požičali, takže hypo by som bral len cca 50 tisíc.
Keď sme boli na obhliadke, mali sme z neho super pocit, až po pár dňoch keď sme nad tým začali uvažovať viac racionálne, tak sme začali trochu pochybovať kvôli vyššie uvedeným nevýhodám.
Moja otázka na vás, či dať na pocit (čo je najdôležitejšie, cítiť sa v byte dobre), alebo rácio (ktoré tiež nemusí mať vždy pravdu). Lebo byt má výrazné výhody a tieto malé nevýhody. Myslím si že je takmer nemožné nájsť byt ktorý by vyslovene na 100% spĺňal úplne všetko čo si človek predstavuje. Áno, byty boli aj budú, ale či sa pokúšať taký byt hľadať, alebo na uspokojiť s bytom tak na 85% a zvyšných 15% sa dorobí. Možno poviete, že keď nie som presvedčený na 100% tak nech ho neberiem. Ide mi o to, či už len neoverthinkujem...
Potenciálne o pár rokov by som ho predal (čo neplánujem) určite za drahšie, byty v BA podľa mňa nepôjdu dlhodobo dole, aj napriek demografickej kríze.
Čo si o tom myslite?
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2397 times
- Been thanked: 2788 times
Re: Kúpiť byt v Bratislave?
ericson1998 napísal: ↑St 25 12, 2024 11:17 pm Má balkón, veľkú pivnicu, výborne dispozične riešený, skoro kompletne zariadený. Nízke mesačné náklady. Nemá proste žiadnu výraznú chybu. Jediná chyba je, že nie je zariadený podľa mojich predstáv.
...podobné byty čo by boli moderne zariadené (cca 230tis. z pozorovania inzerátov).
hypo by som bral len cca 50 tisíc.
Za mňa YES.
Nie som však bratislavčan, nepoznám lokalitu...ale páči sa mi, že si mal z bytu super pocit.
To bolo vždy u mňa dôležité - aby prvý dojem bol YES.
Zariadenie je podľa mňa to posledné na čo by som bral ohľad. Máš vankúš (rezervu ) 30 tisíc !
Neviem s kým si tam bol a v kolkých bytoch si bol predtým, ale poradil by som sa ešte s 2 ľudmi:
- skúseným realiťákom, najlepšie miestnym
- stavebným inžinierom
To pre prípad, aby si časom nezistil, že v tej nižšej cene bol nejaký chyták.
Ak si bol na obhliadke s ľudmi čo sa vyznajú - potom OK.
Ešte jednu vec by si mal urobiť ked sa nevyznáš v danej lokalite.
Ísť sa tam pomotať, s víziou, že tam možno prežiješ celý život.. pozorovať okolie a popýtať sa miestnych, alebo priamo niekoho, čo vychádza
z toho vchodu - starý človek., mamička s kočíkom...proste niekoho kto má čas si pokecať a pozná pomery, či sa mu tam dobre býva a či okolo tvojho bytu nie je niečo negatívne ( napríklad susedia, hluk, šváby...a pod. )
A nezabudni na parkovanie. V Bratislave to môže byť velké kritérium pre spokojný život.
Držím palce!
-
RadoD
- Active Member
- Dátum registrácie: Št 21 09, 2017 12:16 am
- Been thanked: 9 times
Cauko,
dam ti len par postrehov
- pri byvani ide v prvom rade o pocit cize ak je to nieco kde sa citis dobre a hladas byvanie tak samozrejme toto je asi alfa omega
- pri investicii za cca 200k - by som sa nepozastavoval nad tym ze tam treba kupit pracku gauc a podobne drobnosti kedze sa bavime asi o 0,5 az 2% tej investicie 205k
- pri byvani v byte to bude vzdy o kompromisoch a asi nikdy to nebude nieco na 100% takze s tym by som sa zmieril uplne v pohode.
A odpoved je za mna ANO.
Co ma ale zarazilo je ta veta ze by si si zobral hypoteku na 50k a ak som spravne pochopil vies dat dokopy cca 150k z uspor + s tym ze ti rodicia pozicaju/daju. Je tu nejaky dovod preco sa chces takto "vyhadzat " z penazi? Preco nejdes do vyssej hypoteky bez toho aby si si musel poziciavat od rodicov a hlavne aby ti zostala este zmysluplna rezerva ?
(Nie kazdy dlh je zly ). Poviem to inak - zobral by som si hypoteku aspon na 100k na ten byt a tych "zbytocnych " 50k vies investovat a nechat pracovat ...
dam ti len par postrehov
- pri byvani ide v prvom rade o pocit cize ak je to nieco kde sa citis dobre a hladas byvanie tak samozrejme toto je asi alfa omega
- pri investicii za cca 200k - by som sa nepozastavoval nad tym ze tam treba kupit pracku gauc a podobne drobnosti kedze sa bavime asi o 0,5 az 2% tej investicie 205k
- pri byvani v byte to bude vzdy o kompromisoch a asi nikdy to nebude nieco na 100% takze s tym by som sa zmieril uplne v pohode.
A odpoved je za mna ANO.
Co ma ale zarazilo je ta veta ze by si si zobral hypoteku na 50k a ak som spravne pochopil vies dat dokopy cca 150k z uspor + s tym ze ti rodicia pozicaju/daju. Je tu nejaky dovod preco sa chces takto "vyhadzat " z penazi? Preco nejdes do vyssej hypoteky bez toho aby si si musel poziciavat od rodicov a hlavne aby ti zostala este zmysluplna rezerva ?
(Nie kazdy dlh je zly ). Poviem to inak - zobral by som si hypoteku aspon na 100k na ten byt a tych "zbytocnych " 50k vies investovat a nechat pracovat ...
-
Vigrem
- Active Member
- Dátum registrácie: Ne 02 01, 2022 4:07 pm
- Has thanked: 59 times
- Been thanked: 47 times
Zariadenie vobec neries. Ked som kupoval svoj prvy byt, tiez som sa prilis sustredil na zariadenie, viem, ze to dotvara celu atmosferu toho bytu a tazko sa predstavuje, aky by bol bez toho. Zariadenie vies ale cele vymenit (aj ked sa ti to mozno teraz zda byt ako velka vec, je to tak), steny premalovat, ak by si bol prilis odvazny, zmenit aj dispoziciu. Sustred sa na to, co nevies zmenit a to je lokalita, okolie bytu, vchod, okna v byte (umiestnenie, velkost) a vsetky dalsie dobre rady, ktore ti dali chalani. Ak mas z toho vsetkeho dobry pocit, chod do toho. a urcite zvaz aj to, co ti pisal RadoD ohladne pomeru hypoteka:vlastne peniaze.
-
ericson1998
Áno, tiež mi to napadlo. Viem, že cudzie zdroje sú vždy lacnejšie ako vlastné, ale sú to z väčšej časti peniaze rodičov, a tí sú čo sa týka investovania pomerne dosť konzervatívni. Nepochopia, že ekonomicky sa viac vyplatí si zobrať hypotéku za 3,7% ako peniaze investovať a dostávať 8-10%. Som rád, že som ich pred pár rokmi vôbec presvedčil na nejaké investovanie. Takže asi tak... Ale ďakujem za radu.RadoD napísal: ↑Št 26 12, 2024 12:24 am Cauko,
dam ti len par postrehov
A odpoved je za mna ANO.
-
jaroslav81
- Silver Member *
- Dátum registrácie: So 17 04, 2010 6:31 pm
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 123 times
Určite ho kúp...aj tá cena sa mi zdá super na Bratislavu. O 5-10 rokov pôjdu také byty možno po 300k a budeš ľutovať že si nekúpil skôr. Pri nehnuteľnostiach sa všeobecne neoplatí čakať, ceny takmer vždy len stúpajú
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
- Has thanked: 970 times
- Been thanked: 529 times
Riazanská v Ba je pomerne dlhá ulica, takže je otázka konkretne ake číslo. Ale vo všeobecnosti je to dobrá oblasť.
6. poschodie z 8 je z mojho pohladu uplne super. Vzhladm k tomu vsetkemu je cena bytu primerana. O byt v Ba bude velký zaujem aj v buducnosti, z toho treba vychadzat.
6. poschodie z 8 je z mojho pohladu uplne super. Vzhladm k tomu vsetkemu je cena bytu primerana. O byt v Ba bude velký zaujem aj v buducnosti, z toho treba vychadzat.
-
Wolf
- Active Member
- Dátum registrácie: Po 19 04, 2021 10:29 am
- Has thanked: 59 times
- Been thanked: 52 times
Som v úplne rovnakej situácii (vek, príjem…) a uvažujem nad prvým bytom.
Tiež mi odporučili zobrať si radšej väčšiu hypo a vlastne zdroje radšej investovať do indexu a asi to tak aj urobím.
Nepremýšľal si nad tým ten byt prenajímať? Pretože ja mám výhodný nájom, ktorý mi stačí a dvojizbak by som ani nevyužil, takže chcem svoj prvý byt mať investičný. Nájom by splatil aspoň 90% hypo, ale byt by mi ostal a jeho cena rástla.
Tiež mi odporučili zobrať si radšej väčšiu hypo a vlastne zdroje radšej investovať do indexu a asi to tak aj urobím.
Nepremýšľal si nad tým ten byt prenajímať? Pretože ja mám výhodný nájom, ktorý mi stačí a dvojizbak by som ani nevyužil, takže chcem svoj prvý byt mať investičný. Nájom by splatil aspoň 90% hypo, ale byt by mi ostal a jeho cena rástla.
Pessimists sound smart. Optimists make money.
-
ericson1998
Premýšľal jasné, hlavne preto že u rodičov mám stále kde bývať, čiže nevyhnutne ten byt nepotrebujem hneď. Ale asi sa mi nechce hľadať nájomcu, je to risk, a nechce sa mi do toho. Jedine to prenajímať nejakému známemu, ale tam by som zase nedával trhový nájom...Wolf napísal: ↑Št 26 12, 2024 2:35 pm Som v úplne rovnakej situácii (vek, príjem…) a uvažujem nad prvým bytom.
Bude tam pomaly vymieňať veci a možno o pol roka sa tam nasťahujem, kto vie...
-
ericson1998
Áno, boli sme okolo šiestej večer. Dokonca dvakrát. Jediná škoda že sme ho nevideli za svetla, to by vyzeral inak, ale podľa mňa ešte lepšie.
-
12gb54as
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Po 04 11, 2024 3:39 pm
- Has thanked: 38 times
- Been thanked: 29 times
Slo mi o to, ze som sa uz stretol s pripadom, ked si chlap zobral hypo na byt, ktory sa mu na obhliadke pacil, bol tichy.. Ked ho kupil, zistil, ze ked su ludia z prace doma, byt uz taky tichy nie je. 
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
v každej bytovke je počuť, ak obyvatelia nie su tichí. Závisí to od susedov a tí sa zvyknú pomerne často meniť. Takže aj ked su dnes v pohode, neznamena to že to bude rovnaké aj o pol roka.
-
12gb54as
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Po 04 11, 2024 3:39 pm
- Has thanked: 38 times
- Been thanked: 29 times
Toto boli tichi obyvatelia, nie kazda bytovka rovnako izoluje zvuk. Bol som v jednej, kde som pocul rozporavat suseda vedla alebo jeho telku alebo chodzu toho hore. V inom byte som nepocul nic, resp. max pracku.
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
je to aj o tom, ako maju ludia blizko audio video zariadenia k tej ktorej stene. Vo vedlajsom byte mali Tv hned pri stene susediaciou so mnou a celkovo boli trochu hlučnejší. A samozrejme bolo to velmi rušivé. Potom sa tam nastahovali postupne po sebe dalsi dvaja majitelia a od nich nepocut v podstate skoro nič.
Tiež je to aj trochu o tom, ktory majitel ma ake vybavenie konkretnej izby: napr koberce a vela nabytku pohlcuje zvuk. Ale niektorí ludia nemaju koberce kvoli alergii a nechcu vela nabytku. To potom sa zvuk viacej odráža do stien..
-
ericson1998
Hmm, znova som sa nad tým zamyslel a neznie to vôbec ako zlý nápad. Niečo mám našetrené ja, a rodičia by mi požičali do 100k. Zvyšných 105k by som zobral hypo. Rodičia mi plánujú darovať 50k, o čo sme si pôvodne chceli znížiť hypo, ale ak by som tieto peniaze investoval, tak by to ekonomicky dávalo väčší zmysel. Ale je to skutočne dobrý nápad? Z praktického hľadiska? Hypo chcem splatiť čo najskôr, ideálne okolo do 5 rokov, pri tej 100-tisícovej asi skôr do 10. Plus samozrejme rodičom vrátiť ich pôžičku.RadoD napísal: ↑Št 26 12, 2024 12:24 am Cauko,
dam ti len par postrehov
A odpoved je za mna ANO.
- iosephus
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
- Has thanked: 66 times
- Been thanked: 117 times
Hypotéka je páka, peniaze ti banka požičiava zadarmo, z dlhodobého pohľadu. Si mladý, hypotéku si nechaj na 30 rokov a v priebehu času ju refinancuj, navyšuj, využívaj na ďalšie investície. Splácať ju predčasne je vyhadzovanie peňazí, po 10 rokov už súčasná splátka nebude pre teba taká ako dnes, kvôli inflácii.
Viď napr tu: https://www.youtube.com/watch?v=33GfxCRDG9Q
Viď napr tu: https://www.youtube.com/watch?v=33GfxCRDG9Q
Trh dokáže byť iracionálny dlhšie, ako my solventní.
https://smartinvestor.sk/
-
miror
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ut 06 04, 2021 9:13 pm
- Been thanked: 284 times
Mám uplne opacny pohlad, ja byt rodicom a pocut teraz, ze budes mat mensiu hypoteku a peniaze nepouzijes na byt, nic Ti nedam. Radsej Ta potom s nimi budem zachranovat, ked nebudem vladat splacat hypoteku. Kde je napisane, ze byty budu stupat na cene viac ako urok hypoteky ? Mam dvoch znamych, ktori kupuli byty na hypoteku v 2008-mom a jeden z nich chcel vymenit za dom a byt mal problem po 15 rokoch splacania predat tolko, aby splatil hypoteku. S tou pakou by som bol v dnesnej dobe po rapidnom stupnuti cien nehnutelnosti velmi opatrny.
Vojna je na konci, dotovane najmy a prilev utecencov je prec, v minulych rokoch sa stretlo viacej okolnosti naraz (helikopterove peniaze cez koronu), co sa uz nemusi opakovat.
Urcite by som v prvom rade chcel mat cistu mysel a svoj byt ako na krku hypoteku a rozmyslat, kde zhodnotit “volny” cash.
Vojna je na konci, dotovane najmy a prilev utecencov je prec, v minulych rokoch sa stretlo viacej okolnosti naraz (helikopterove peniaze cez koronu), co sa uz nemusi opakovat.
Urcite by som v prvom rade chcel mat cistu mysel a svoj byt ako na krku hypoteku a rozmyslat, kde zhodnotit “volny” cash.
- wladas
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
- Has thanked: 81 times
- Been thanked: 247 times
Za mna urcite ist do hypo ale nie malej 50k ale viac. Ja osobne preferujem maximalnu vysku ale nemam zavazky. Tak nejaky kompromis treba zvolit.
Zvysne peniaze zainvestovat. Mat +1r recervny vankus je vzdy dobre. Navyse aj na dochodok nieco treba.
Nieco odlozit na prerabku.
Riazanska je blizko centra, vsetko mas po ruke. Len je to troska rusnejsia ulica.
miror - to si nejak protirecis. Si proti hypo ale na mieste rodica by si v podstate donutil syna do hypoteky. To mi nevychadza.
Zvysne peniaze zainvestovat. Mat +1r recervny vankus je vzdy dobre. Navyse aj na dochodok nieco treba.
Nieco odlozit na prerabku.
Riazanska je blizko centra, vsetko mas po ruke. Len je to troska rusnejsia ulica.
miror - to si nejak protirecis. Si proti hypo ale na mieste rodica by si v podstate donutil syna do hypoteky. To mi nevychadza.
- iosephus
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
- Been thanked: 117 times
A to za 15 rokov tú hypotéku nerefinancovali alebo ako tomu máme chápať?miror napísal: ↑Pi 27 12, 2024 11:22 am Mám uplne opacny pohlad, ja byt rodicom a pocut teraz, ze budes mat mensiu hypoteku a peniaze nepouzijes na byt, nic Ti nedam. Radsej Ta potom s nimi budem zachranovat, ked nebudem vladat splacat hypoteku. Kde je napisane, ze byty budu stupat na cene viac ako urok hypoteky ? Mam dvoch znamych, ktori kupuli byty na hypoteku v 2008-mom a jeden z nich chcel vymenit za dom a byt mal problem po 15 rokoch splacania predat tolko, aby splatil hypoteku. S tou pakou by som bol v dnesnej dobe po rapidnom stupnuti cien nehnutelnosti velmi opatrny.
Byty rastú na hodnote hlavne kvôli inflácii, nie len kvôli prílevu utečencov. Nehovoriac o tom, že veľká časť Ukrajincov tu zostane aj po vojne, ale tak to je v tomto prípade jedno keďže hladá byt pre seba a nie na prenájom.
Trh dokáže byť iracionálny dlhšie, ako my solventní.
-
miror
- Platinum Member ***
Ak byty boli kupene za dost vysoke ceny v case bubliny (ako teraz), tak ich hodnota klesala rychlejsie ako bola splatka istiny. V hypoteke musi clovek platit urok a v prvych rokoch zcasti aj istinu. Ked klesne hodnota bytu, refinanc nepomoze, ten znizuje urok, nie istinu. Po predaji po 10 rokoch pomaly nevychadzalo z ceny bytu na predcasne splatenie hypoteky. Bol to len drahy najom.iosephus napísal: ↑Pi 27 12, 2024 5:55 pm A to za 15 rokov tú hypotéku nerefinancovali alebo ako tomu máme chápať?
Byty rastú na hodnote hlavne kvôli inflácii, nie len kvôli prílevu utečencov. Nehovoriac o tom, že veľká časť Ukrajincov tu zostane aj po vojne, ale tak to je v tomto prípade jedno keďže hladá byt pre seba a nie na prenájom.
Ceny za poslednych 5 rokov stupli o 100% ? Potom stagnovali a otocka k poklesu. O com bola hypotekarna kriza ?
Nejde o utecencov, hlavnym faktorom bol enormny narast cien, utecenci len pozastavili pokles, lebo byty sa nepredavali ale prenajimali za dotovane najomne. Alebo si niekto mysli, ze za dalsich 5-8 rokov mame dalsich 100% ceny hore ?
Len pisem, ze by som nekombinoval mensiu hypoteku a cash na zarabanie, ale zobral co najmensiu hypoteku a co najviac zaplatil.
-
xy11
- Active Member
- Dátum registrácie: Ne 27 11, 2022 4:25 pm
- Has thanked: 30 times
- Been thanked: 22 times
Ja sa zhodujem. Nerozumiem kde všetci berú odvahu tvrdiť, že cena prevažne bytov ide stále hore. No, pozrite sa Taliansko, Španielsko, Maďarsko, Japonsko.miror napísal: ↑Pi 27 12, 2024 11:22 am Mám uplne opacny pohlad, ja byt rodicom a pocut teraz, ze budes mat mensiu hypoteku a peniaze nepouzijes na byt, nic Ti nedam. Radsej Ta potom s nimi budem zachranovat, ked nebudem vladat splacat hypoteku. Kde je napisane, ze byty budu stupat na cene viac ako urok hypoteky ? Mam dvoch znamych, ktori kupuli byty na hypoteku v 2008-mom a jeden z nich chcel vymenit za dom a byt mal problem po 15 rokoch splacania predat tolko, aby splatil hypoteku. S tou pakou by som bol v dnesnej dobe po rapidnom stupnuti cien nehnutelnosti velmi opatrny.
Na Slovensku dokonca stagnujú ceny nájmu čo hovorí asi niečo.
Vojna ak sa skončí, Ukrajinci, Rusi asi niektorý pôjdu domov.
Mladý sa chystajú odťahovať a nechcú si tu začínať rodiny.
Inflácia sa môže vrátiť a s ňou aj urokove sazby.
10 ročne sk dlhopisy su na 3 percenta. Ak padne vláda, asi budúci rok nrklecnu pod 3.
Na druhej strane nezamestnanosť je nizska ale ktovie čo bude v Nemecku a z energiami...oboje može mať vpliv na nezamestnanosť.
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
xy11
Tu je napr rast cien nehnutelnosti v Miláne https://www.statista.com/statistics/673 ... y-monthly/
To znamená že mestá ktoré maju dostatok dobre platenych volnych pracovnych miest budu mat vzdy ziadané byty.
ceny v tebou vymenovanych krajinach ako celku môžu stagnovať, resp rásť pomaly. Suvisi to s tym, že mladí odchádzajú z malých mesteciek a dedín do najväčších aglomerácii kde ja najviac dobre platených jobov.Nerozumiem kde všetci berú odvahu tvrdiť, že cena prevažne bytov ide stále hore. No, pozrite sa Taliansko, Španielsko, Maďarsko, Japonsko.
Tu je napr rast cien nehnutelnosti v Miláne https://www.statista.com/statistics/673 ... y-monthly/
To znamená že mestá ktoré maju dostatok dobre platenych volnych pracovnych miest budu mat vzdy ziadané byty.
áno- niektorí. Ale veľká časť Ukrajincov sa nebude chcieť vrátiť domov kde je vyrazne nižšia životná uroven a krajina sa bude z vojny spamätávať dlhé desiatky rokov.. Nehovoriac o tom, ze Rusko sa bude snazit Ukrajinu ovladat priamo ci nepriamo vzdy..Vojna ak sa skončí, Ukrajinci, Rusi asi niektorý pôjdu domov.
-
miror
- Platinum Member ***
Pochybujem, to nás nevytrhne. Pamätám rozpad Juhoslávie a koľko prišlo ľudí a koľkí ostali tu. Väčšina odíde či už domov alebo na západ. Domov ich ťahajú vzťahy a ak už nie, tak budú vyberať, kde sa budú mať najlepšie a to je západ. Ak sa majú už usadiť v cudzom prostredí, vyberú si to výhodnejšie. Tu nemajú vzťah ale prechodný hotel a prácu na prežitie, nie budovanie kariéry.Trumpeta1978 napísal: ↑St 01 01, 2025 6:42 amáno- niektorí. Ale veľká časť Ukrajincov sa nebude chcieť vrátiť domov kde je vyrazne nižšia životná uroven a krajina sa bude z vojny spamätávať dlhé desiatky rokov.. Nehovoriac o tom, ze Rusko sa bude snazit Ukrajinu ovladat priamo ci nepriamo vzdy..Vojna ak sa skončí, Ukrajinci, Rusi asi niektorý pôjdu domov.
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
to sa neda moc porovnavat.miror napísal: ↑St 01 01, 2025 9:14 amPochybujem, to nás nevytrhne. Pamätám rozpad Juhoslávie a koľko prišlo ľudí a koľkí ostali tu. Väčšina odíde či už domov alebo na západ. Domov ich ťahajú vzťahy a ak už nie, tak budú vyberať, kde sa budú mať najlepšie a to je západ. Ak sa majú už usadiť v cudzom prostredí, vyberú si to výhodnejšie. Tu nemajú vzťah ale prechodný hotel a prácu na prežitie, nie budovanie kariéry.Trumpeta1978 napísal: ↑St 01 01, 2025 6:42 amáno- niektorí. Ale veľká časť Ukrajincov sa nebude chcieť vrátiť domov kde je vyrazne nižšia životná uroven a krajina sa bude z vojny spamätávať dlhé desiatky rokov.. Nehovoriac o tom, ze Rusko sa bude snazit Ukrajinu ovladat priamo ci nepriamo vzdy..Vojna ak sa skončí, Ukrajinci, Rusi asi niektorý pôjdu domov.
1/z Juhoslavie ludia utekali na Západ hlavne do NSR už predtým, to znamená že tam v case rozpadu existovali vlastné komunity a pribuzní
2/Ti Ukrajinci ktorí chceli odist na Zapad resp do Čiech už tam sú, nie je dovod preco by tak urobili neskor, ak tak doteraz neurobili.
3/rozdiel v zivotnej urovni Juhoslavia-CSFR nebol tak velký ako je rozdiel Ukrajina - Slovensko.
-
xy11
- Active Member
- Dátum registrácie: Ne 27 11, 2022 4:25 pm
- Has thanked: 30 times
- Been thanked: 22 times
Neviem, tu je Rim: https://www.statista.com/statistics/670 ... y-monthly/Trumpeta1978 napísal: ↑St 01 01, 2025 6:42 am Tu je napr rast cien nehnutelnosti v Miláne https://www.statista.com/statistics/673 ... y-monthly/
A od 2016 do 2019 bol pokles.
Bude tu asi nieco ine. Mozno v Milane cakas povolenie na stavbu 4 roky, neviem. Nezamestnanost v Rime a Milane je plus/minus:
https://ycharts.com/indicators/rome_me_ ... yment_rate
https://ycharts.com/indicators/milan_nh ... yment_rate
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
v Ríme sú drahé prenájmy. To znamená, že aj ked niekto nahodou kupil byt v Ríme v nedobrom období, tak zarába aspon na prenájme a časom zarobí aj na celkovom raste ceny nehnutelnosti. V akciach sa tiez stáva, že nejaka spolocnost urcite obdobie klesa na hodnote ale neskôr stratu doženie nad hodnotou aku mala predtým.xy11 napísal: ↑St 01 01, 2025 5:39 pmNeviem, tu je Rim: https://www.statista.com/statistics/670 ... y-monthly/Trumpeta1978 napísal: ↑St 01 01, 2025 6:42 am Tu je napr rast cien nehnutelnosti v Miláne https://www.statista.com/statistics/673 ... y-monthly/
A od 2016 do 2019 bol pokles.
Bude tu asi nieco ine. Mozno v Milane cakas povolenie na stavbu 4 roky, neviem. Nezamestnanost v Rime a Milane je plus/minus:
https://ycharts.com/indicators/rome_me_ ... yment_rate
https://ycharts.com/indicators/milan_nh ... yment_rate
K tomu Madarsku. V mestach a dedinach kde nie je poriadna robota, tak to asi moc nerastie. Ale Budapest je "raketa":
https://www.numbeo.com/cost-of-living/c ... n/Budapest
rok 2010 cena 354211, 2024 1481363
Z dlhodobeho hladiska mzdy rastu, co sa musi vzdy skor ci neskor odrazit na raste cien nehnutelnosti, samozrejme mame na mysli niekde kde su aspon trochu perspektivy.
-
ericson1998
Prosím vás, tí, čo radia zobrať maximálnu hypotéku:, predpokladajme, že mám k dispozícii spolu s peniazmi rodičov plnú sumu 205 tisíc € v cashi. Čo by ste poradili? Vyplatiť celú sumu za byt v cashi (povedzme, že by nám ostala dostatočná rezerva), alebo si zobrať maximálnu hypotéku, povedzme 170 tisíc € na 30 rokov, a cash investovať? Áno, logicky, akcie dávajú v priemere 8-10%, náklad na hypotéku momentálne 4% s výhľadom, že to bude v budúcnosti nižšie. Budem teda splácať nejakú minimálnu čiastku, povedzme 200-300€ mesačne a zvyšok výplaty môžem investovať. No ale ten záväzok mám stále na 30 rokov, plus čím dlhšia splatnosť, tak tým viac preplatím? Takto je to myslené, keď niekto radí zobrať maximálnu hypotéku?
- wladas
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
- Has thanked: 81 times
- Been thanked: 247 times
Ja ti neporadim lepsie riesenie, ja ti viem poradit ako by to mne vyhovovalo.
Niekto spokojnejsie spava ked nema ziadne dlhy, ani hypo (ktora sa povazuje za dobry dlh).
Peniaze by som investoval a vzal max hypo, resp blizko maxu podla potreby.
Preco by si mal splacat minimalnu ciastku? 170k, 3,9%, 30r = 800€ mesacne
Zavazok mas ale v pripade potreby vies hocikedy cast/celu investiciu ukoncit.
Ano, cim dlhsia splatnost tym viac preplatis. Ale s kratsou splatnostou budes mat vyssie splatky a tym padom menej budes vediet mesacne zainvestovat.
Niekto spokojnejsie spava ked nema ziadne dlhy, ani hypo (ktora sa povazuje za dobry dlh).
Peniaze by som investoval a vzal max hypo, resp blizko maxu podla potreby.
Preco by si mal splacat minimalnu ciastku? 170k, 3,9%, 30r = 800€ mesacne
Zavazok mas ale v pripade potreby vies hocikedy cast/celu investiciu ukoncit.
Ano, cim dlhsia splatnost tym viac preplatis. Ale s kratsou splatnostou budes mat vyssie splatky a tym padom menej budes vediet mesacne zainvestovat.
-
miror
- Platinum Member ***
Ak máš na byt bez hypotéky, skvelá správa, ber ho bez a maj čistú myseľ.ericson1998 napísal: ↑Ne 12 01, 2025 6:20 pm Prosím vás, tí, čo radia zobrať maximálnu hypotéku:, predpokladajme, že mám k dispozícii spolu s peniazmi rodičov plnú sumu 205 tisíc € v cashi. Čo by ste poradili? Vyplatiť celú sumu za byt v cashi (povedzme, že by nám ostala dostatočná rezerva), alebo si zobrať maximálnu hypotéku, povedzme 170 tisíc € na 30 rokov, a cash investovať? Áno, logicky, akcie dávajú v priemere 8-10%, náklad na hypotéku momentálne 4% s výhľadom, že to bude v budúcnosti nižšie. Budem teda splácať nejakú minimálnu čiastku, povedzme 200-300€ mesačne a zvyšok výplaty môžem investovať. No ale ten záväzok mám stále na 30 rokov, plus čím dlhšia splatnosť, tak tým viac preplatím? Takto je to myslené, keď niekto radí zobrať maximálnu hypotéku?
"Akcie dávajú v priemere" ale neboli obdobia keď nedávali ? Máš svoju prácu, zamestnanie, tak prečo mať ďalšiu prácu a podnikať vo financiách navyše s neistým výsledkom ? Lebo zobrať hypo a čakať na zhodnotenie, ktoré nemusí prísť, je riziko. Pri 30 ročnej hypotéke samozrejme veľa preplatíš a prvé roky budeš splácať hlavne úrok, nie istinu, dlh bude stále. Obdobie 1% a menej hypoték tu bolo a podľa väčšiny analytikov sa nevráti, nie sú to peniaze zadarmo.
-
Adammd
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
- Has thanked: 460 times
- Been thanked: 258 times
Ak by som mal kupit svoju prvu nemovitost(kde budem byvat) a mam celu sumu, urcite by som do hypoteky nesiel. Nikdy clovek nevie, co sa stane s akciovym trhom, nahodou by si prisiel zaroven o pracu, dlhodoba PN a investovan suma -50%, ptom co?
Hrat sa na investora na paku az po zabezpeceni seba a rodiny byvanim a sumou aspon na 5 rokov zivota bez pravidelneho prijmu...
Hrat sa na investora na paku az po zabezpeceni seba a rodiny byvanim a sumou aspon na 5 rokov zivota bez pravidelneho prijmu...
f.i.r.e.
₿ has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
₿ has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci