Bitcoin ฿

Forex - forein exchange, obchodovanie s cudzími menami.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.

Prieskum BTC sentiment pri cene tesne pod 100 000 USD (začiatok hlasovania piatok 22.11. 2024 )

Hlasovanie ukončené Ut 31 12, 2024 2:50 pm

1. Raz bude stáť 13 miliónov USD ( Michael Saylor)
2
8%
2. Raz bude stáť 1 milión USD (Jim Cramer)
3
13%
3. Raz bude stáť 500 000 USD (Cathie Wood )
4
17%
4. Nové rekordy budú, ale 2024 skončí pod 100 000 USD
1
4%
5. Nové rekordy budú v 2024, aj v budúcnosti.
9
38%
6. Nový rekord nad 100 000 už nebude.
0
Žiadne hlasovania
7. Som pesimista - BTC nemá budúcnosť. Cena skôr, či neskôr bude klesať.
1
4%
8. Som extrémny pesimista - časom bublina praskne a BTC sa zrúti.
4
17%

Celkom hlasov: 24

jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 315 times
Been thanked: 206 times

Re: Bitcoin ฿

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

miror napísal: Ne 12 01, 2025 9:35 am uznavas len nieco hmotne, nie nehmotne hluposti, nejaky zhluk jednotiek a nul.
Ja samozrejme uprednostnujem minanie penazi za hmotne veci, ale vsimam si, ze vo svete ludia kopu penazi minaju aj na nehmotne a mnohi aj na nezmysly.
Napriklad - Facebook, len nehmotna socialna siet kam si ludia davali fotky a prispevky. A ako to medzi ludmi zarezonovalo, ze FB(/META) dokaze z ludi zrejme vytiahnut nejako aj peniaze.
Dalej - predsa nikto z nas uz neplati zlatom. Papierove peniaze najprv boli len akousi poukazkou nahradzajucou zlato, a neskor sa dokonca stali len "poukazkou na dlh spolocnosti voci mne". A uz ani nie je papierova, mam to len cislo v nejakom serveri, ktore mi umensia kedykovek si kupim nejaky produkt alebo sluzbu.
Velmi pekne (a trochu prehnane)to bolo znazornene v jednom filme, kde kazdy clovek bol naramkovymi hodinkami napojeny na centralny serverovy system a cislo v jeho hodinkach zodpovedalo jeho majetku a zaroven casu do smrti.

Ludia su za koncert jedneho spevaka schopni zaplatit stovky EUR, hromada ludi, pricom show, ktoru spevak predvedie je velmi diskutabilna, ci stoji za to. Podobne aj ci nejaky obraz stoji za astronomicke sumy, ktore zan pytaju, kedze podobnych obrazov sa ti povaluje hromada vo vsemoznych galeriach a pivniciach. Ale "znalci umenia" to vidia inak.

Z mojho pohladu ale sluzba, ktoru BTC poskytuje jeho majitelovi, ktory zan zaplatil 100K EUR za 1 BTC je takmer nulova. Ale ako chce.
Kopa ludi predsa hadze peniaze aj do automatov, o ktorych je vseobecne zname, ze vydavaju na "vyhrach" 30% z toho, co tam ludia nahadzu.
Zelensky a jeho spolocnici predvedu nejaku show, a ludia su ochotni zaplatit. Aj ked pojde o zjavne stratovy biznis. Cize logiku v tom, za co ludia su ochotni a za co nie su ochotni platit, netreba hladat.
Trebars za hmotnu rusku ropu a plyn nie su ochotni poniektori platit, aj ak by mali mrznut.

Cize ak chce niekto zaplatit 100K EUR (tiez len cislo v serveroch) za jeden BTC alebo 100K EUR za heroin alebo 100K EUR za pozemok vo virtualnej pociatacovej hre - preco by som mu v tom mal ja branit??
Truncus
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 25 04, 2023 10:39 am
Has thanked: 88 times
Been thanked: 104 times

Príspevok od používateľa Truncus »

BudFox napísal: So 11 01, 2025 10:21 pm Ak zajtra niekto položí na stôl 10000000 ton nového zlata, tak sa zlatý domček z karát zosype a tiež ti zostane len bezcenný šuter, ktorý môžeš použiť jedine ako ťažítko na ten BTC seed vytlačený na papieriku po tom, ako celý blockchain skompromituješ :wink:
A je toto reálne ? Dosť ťažko. Ťažiť nedostupné zlato z oceánov...predpoklad 20 mil.ton nie je v súčasnosti vo veľkom možné...Celkovo je zlato cca 198 tisíc ton...
Prekonanie digitálneho BC, možeš zaručiť, že nič také nehrozí, alebo ho raz najvačší majitelia neskasírujú voči ostatným ?
Veď finanćné trhy sú v podstate pyramída...fiat meny tvorené zo vzduchu sú drźané len doverou, ktorú prikázal vlastník systému...

Na bitcoin je hlavná výhoda, že može rásť ďalej. Ale tak ako vo všetkom, tak tí, čo budú mať šťastie sa ho zbavia na vrchole. A nikto z bežných ĺudí nepozná, kde bude ten vrchol a preto hovorím o šťastí...
Používateľov profilový obrázok
BudFox
Active Member
Dátum registrácie: Ut 14 06, 2022 1:05 pm
Has thanked: 10 times
Been thanked: 35 times

Príspevok od používateľa BudFox »

Truncus napísal: Ne 12 01, 2025 9:25 pm
BudFox napísal: So 11 01, 2025 10:21 pm Ak zajtra niekto položí na stôl 10000000 ton nového zlata, tak sa zlatý domček z karát zosype a tiež ti zostane len bezcenný šuter, ktorý môžeš použiť jedine ako ťažítko na ten BTC seed vytlačený na papieriku po tom, ako celý blockchain skompromituješ :wink:
A je toto reálne ? Dosť ťažko. Ťažiť nedostupné zlato z oceánov...predpoklad 20 mil.ton nie je v súčasnosti vo veľkom možné...Celkovo je zlato cca 198 tisíc ton...
Prekonanie digitálneho BC, možeš zaručiť, že nič také nehrozí, alebo ho raz najvačší majitelia neskasírujú voči ostatným ?
Veď finanćné trhy sú v podstate pyramída...fiat meny tvorené zo vzduchu sú drźané len doverou, ktorú prikázal vlastník systému...

Na bitcoin je hlavná výhoda, že može rásť ďalej. Ale tak ako vo všetkom, tak tí, čo budú mať šťastie sa ho zbavia na vrchole. A nikto z bežných ĺudí nepozná, kde bude ten vrchol a preto hovorím o šťastí...
Ja som nikde nepísal, že je niečo reálne. Tie príklady, ktoré uvádzam je treba chápať v kontexte môjho komentára. Ťažko sa inak argumentuje :? Preto sa mi do tej debaty ani nechcelo. Čiže ešte raz, tak ako som napísal, že je asi veľmi ťažké, až nemožné skopírovať JEDNÉHO Moneta (pri dnešnej schopnosti overenia jeho pravosti), tak je nemožné položiť na stôl tony zlata a rovnako je nemožné (dnes) skopírovať BTC. Tam sa skrýva tá hodnota, ako JEDNÉHO obrazu od Moneta, tak zlata a aj BTC, ktorú stále niektorí nedokážu pochopiť (a určite ich o tom presviedčať nebudem). A to, že je to celé len o dohode - samozrejme že je a ja som to nikdy nikde nespochybnil. Ale tak, ako považujeme za vzácne zlato (pričom len 10% používame na niečo iné než uchovanie hodnoty), že umenie je vzácne (čo je tiež samozrejme diskutabilné), tak rovnako je teraz na stole dohoda, že z transparentného open source kódu a jeho jednotiek a núl sa vytvorilo niečo (konkrétne hovorím len o BTC), čo nie je možné (dnes) skopírovať (narozdiel od nejakých NFT a podobných sprostostí, ktorých ako som už písal je v krypto svete 99,99%) :wink:
I don't know. I guess I realized that I'm just Bud Fox... and as much as I wanted to be Gordon Gekko, I'll always be Bud Fox. https://www.youtube.com/@PeniazeNikdyNespia
Truncus
Gold Member **

BudFox napísal: Po 13 01, 2025 9:05 am tak rovnako je teraz na stole dohoda, že z transparentného open source kódu a jeho jednotiek a núl sa vytvorilo niečo (konkrétne hovorím len o BTC), čo nie je možné (dnes) skopírovať (narozdiel od nejakých NFT a podobných sprostostí, ktorých ako som už písal je v krypto svete 99,99%) :wink:
Nie je možné dnes ? Stavil by si na to celý svoj majetok ? Ja nie. Všetko digitálne je možné prelomiť. A ak nie dnes, tak zajtra.A potom budeš mať to, ćo písal Martin :

"Pri zlate máte aspoň ten šuter, pri cibulkách tulipánov vám ostane aspoň tá cibuľka, pri byte máte kde bývať, ale tu nemáte nič len toto:

sjfvbfviufuifvofufewrrvurvu7669uifvuivuJKSJKFJKFJFJKFíáíffdáífdáífdáífdáfdídfáíjkdsajjšľšččflkjfcvdvfdfldflddfgkl

a seed:

fjflflfifsfsfsjfsj766fkfdsjkffj90909009ffdsjfdjkfdkjfdjk0099878fjsfhjsfhfshfshfsshsfhjfsjhfs666767jhdgsdfhjfdhjfhjfxkj"

Ale, OK končím v tomto, lebo to nemá zmysel. Je to aj tak každého súkromná vec a rozhodnutie, čomu verí...
miror
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 06 04, 2021 9:13 pm
Has thanked: 66 times
Been thanked: 284 times

Príspevok od používateľa miror »

Truncus napísal: Po 13 01, 2025 10:45 am "Pri zlate máte aspoň ten šuter, pri cibulkách tulipánov vám ostane aspoň tá cibuľka, pri byte máte kde bývať, ale tu nemáte nič len toto:

sjfvbfviufuifvofufewrrvurvu7669uifvuivuJKSJKFJKFJFJKFíáíffdáífdáífdáífdáfdídfáíjkdsajjšľšččflkjfcvdvfdfldflddfgkl

a seed:

fjflflfifsfsfsjfsj766fkfdsjkffj90909009ffdsjfdjkfdkjfdjk0099878fjsfhjsfhfshfshfsshsfhjfsjhfs666767jhdgsdfhjfdhjfhjfxkj"

Ale, OK končím v tomto, lebo to nemá zmysel. Je to aj tak každého súkromná vec a rozhodnutie, čomu verí...
Keď už si chcel byť múdry, aspoň si mohol použiť 16-kovú sústavu alebo BASE64 kódovanie ako v maile, lebo hentie hlúposti len Tvoje ostatné slová premenilo na rovnaký zhluk znakov.

Ale to je presne to, čo som písal aj jaroslavovi - väčšina nedokáže pochopiť zmenu materiálnej na digitálnu dobu. Ohánať sa trvácnosťou nejakého bytu, ktorý môže pri zmene štátneho režimu alebo rozvode alebo konkurznom podvode alebo len nedbalostnom trestnom čine - dopravnej nehode a následnej exekúcií na odškodnenie ľahko zmeniť majiteľa, pri rôznych živelných alebo vojnových udalostiach ziež zmiznúť z povrchu, nie je zďaleka tam bezpečné ako celosvetovo vymeniteľný a od miesta nezávislý výmenný prostriedok zvaný BTC.
Truncus
Gold Member **

miror napísal: Po 13 01, 2025 3:31 pm
Keď už si chcel byť múdry, aspoň si mohol použiť 16-kovú sústavu alebo BASE64 kódovanie ako v maile, lebo hentie hlúposti len Tvoje ostatné slová premenilo na rovnaký zhluk znakov.

Ale to je presne to, čo som písal aj jaroslavovi - väčšina nedokáže pochopiť zmenu materiálnej na digitálnu dobu. Ohánať sa trvácnosťou nejakého bytu, ktorý môže pri zmene štátneho režimu alebo rozvode alebo konkurznom podvode alebo len nedbalostnom trestnom čine - dopravnej nehode a následnej exekúcií na odškodnenie ľahko zmeniť majiteľa, pri rôznych živelných alebo vojnových udalostiach ziež zmiznúť z povrchu, nie je zďaleka tam bezpečné ako celosvetovo vymeniteľný a od miesta nezávislý výmenný prostriedok zvaný BTC.
:D . Nadradenosť nedokážeš poukazovaním na nejakú domnelú chybu v texte alebo neschopnosť chápať digitálnu dobu. Mnohí do konca živote nepochopia, čo sú reálne aktíva.
miror
Platinum Member ***

Truncus napísal: Po 13 01, 2025 3:58 pm
miror napísal: Po 13 01, 2025 3:31 pm

:D . Nadradenosť nedokážeš poukazovaním na nejakú domnelú chybu v texte alebo neschopnosť chápať digitálnu dobu. Mnohí do konca živote nepochopia, čo sú reálne aktíva.
Ja reálne aktíva chápem veľmi dobre a mám v nich zainvestovanú veľkú časť majetku (ak myslíš nehnuteľnosti) ale navyše chápem aj modernú dobu ...

Predstav si, že postavíš presne rovnaký dom na dvoch rozdielnych miestach, niekde na dedine na východe a niekde na západe pri veľkom meste - reálne si vynaložil rovnaké prostriedky (cena práce a cena materiálu a jeho množstvo) a predsa tie domy majú úplne inú cenu. Je to ponukou a dopytom ? Je to polohou ? Čím to je ? Kde je tá reálna hmotná hodnota ? Alebo už do reálnej hodnoty vstupuje niečo nehmotné ? Stačí fáma o výstavbe fabriky a zrazu stúpa cena alebo naopak o výstavbe smetiska alebo ubytovne utečencov a Tvoja reálna hodnota je v ...

Dve firmy vyrábajú to isté a používajú na to rovnaké techológie ale jedna z nich investuje do reklamy a predáva o moc lepšie. Zároveň vďaka zvýšeným predajom má vyššiu tržnú hodnotu - akú má reálnu hodnotu ? Určite vúčšiu ako firma s menším obratom. A zrazu príde fáma o otrockej práci detí a firma stratí tretinu obratu. Kde je tá jej reálna hodnota spred pol roka ? Veď sa nič nezmenilo, má tie budovy, stroje, ľudí - len tým, že nejaký novinár vytiahol fámu.

Čo je reálna hodnota ? Asi takto sa dá filozofovať a k čomu to vedie ? Že ľudia, čo sa neprispôsobia aktuálnej dobe, strácajú časť hodnoty majetku alebo ich nedokážu zhodnotiť tak ako Tí, čo sú otvorení novým veciam.
12gb54as
Silver Member *
Dátum registrácie: Po 04 11, 2024 3:39 pm
Has thanked: 38 times
Been thanked: 31 times

Príspevok od používateľa 12gb54as »

Co znamena prisposobit sa aktualnej dobe? Na zaklade akych faktov sa v tomto pripade mal clovek prosposobit? Ziadny dokaz o tom, ze bitcoin bude takto stupat, nikdy nebol.. Tak na zaklade coho teda – dobreho pocitu, intuicie? :)
Truncus
Gold Member **

miror napísal: Po 13 01, 2025 4:17 pm
Ja reálne aktíva chápem veľmi dobre a mám v nich zainvestovanú veľkú časť majetku (ak myslíš nehnuteľnosti) ale navyše chápem aj modernú dobu ...

Predstav si, že postavíš presne rovnaký dom na dvoch rozdielnych miestach, niekde na dedine na východe a niekde na západe pri veľkom meste - reálne si vynaložil rovnaké prostriedky (cena práce a cena materiálu a jeho množstvo) a predsa tie domy majú úplne inú cenu. Je to ponukou a dopytom ? Je to polohou ? Čím to je ? Kde je tá reálna hmotná hodnota ? Alebo už do reálnej hodnoty vstupuje niečo nehmotné ? Stačí fáma o výstavbe fabriky a zrazu stúpa cena alebo naopak o výstavbe smetiska alebo ubytovne utečencov a Tvoja reálna hodnota je v ...

Dve firmy vyrábajú to isté a používajú na to rovnaké techológie ale jedna z nich investuje do reklamy a predáva o moc lepšie. Zároveň vďaka zvýšeným predajom má vyššiu tržnú hodnotu - akú má reálnu hodnotu ? Určite vúčšiu ako firma s menším obratom. A zrazu príde fáma o otrockej práci detí a firma stratí tretinu obratu. Kde je tá jej reálna hodnota spred pol roka ? Veď sa nič nezmenilo, má tie budovy, stroje, ľudí - len tým, že nejaký novinár vytiahol fámu.

Čo je reálna hodnota ? Asi takto sa dá filozofovať a k čomu to vedie ? Že ľudia, čo sa neprispôsobia aktuálnej dobe, strácajú časť hodnoty majetku alebo ich nedokážu zhodnotiť tak ako Tí, čo sú otvorení novým veciam.
Reálna hodnota je niečo čo ti zostane a je to možné za niečo hodnotné zameniť v čase...A myslené aj po dlhom čase. Može v čase klesať a može rovnako stúpať.
Rovnako nad tým máš určitú mieru kontroly. Alebo to možeš aj priamo subjektívne ovplyvniť rozumom a správnym prístupom..

Spájaš protichodné veci. Isteže ľudia, čo sa neprisposobia aktuálnej dobe strácajú časť majetku a nedokážu zhodnocovať dostatočne svoje aktíva.
Ale zabúdaš, že tí, ćo sú otvorení novým veciam nemusia tento boj o zhodnotenie vždy vyhrať. Možu byť ľahko oklamaní, pretože zľahćovali a bagatelizovali moźné riziká vlastníctva takej novinky. Chceli sa cítiť moderní a nadradení nad "sedliakmi" a zarvali...
Tí, ćo verili takému Sam Bankman-Fried ,ako dopadli ? Dostali 100 % náhradu ?

Dám ti úplne jednoduchý príklad. Máš v ruke 100 USD a niekto ťa chce okradnúť tak, že ti priamo neukradne bankovku, ale zariadi, aby nemala žiadnu cenu, alebo minimálnu.
Je to urobiť ľahšie alebo ťažšie ako zariadiť, aby tvoje BC v podobnej hodnote dopadlo rovnako ?

Samozrejme, źe ťažšie. Je iná vec zruinovať USD a iná vykradnúť BC. Keby padlo BC, pojde kvoli tomu USD a Západ do vojny ? Bude brániť BC nielen politicky ,ale aj silou ?
Preto je v súćasnom ćase 100 USD bankovka v tvojej ruke stále bezpečnejšia ako podobná suma v BC. Reči o zabezpečení BC...že sa nikdy nemože nič stať, atď...tomu veriť je naivné...To je podobné, ako keby som ja veril, že USD a EUR sú skutočne kryté zlatom... :)
Ale stále moźeš vyhodnotiť, ćo je viac alebo menej rizikové vlastniť v danom ćase...To je tá reálna hodnota, s ktorou pracuješ. Tiež sa mení v čase.

Tým vobec netvrdím, že, ten kto vlastní BC je hlúpy, alebo, źe BC neporastie. Len naznačujem, že je to rizikovejśia záležitosť a dovodov je mnoho. Nič iné. To by normálneho inteligentného človeka nemalo vobec rozčulovať.
Mal by to brať ako fakt. S novotou alebo modernosťou to nemá nič spoloćné.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

miror napísal: Po 13 01, 2025 4:17 pm Ale to je presne to, čo som písal aj jaroslavovi - väčšina nedokáže pochopiť zmenu materiálnej na digitálnu dobu.
Mirror ale predsa ja som ti dal v mojom prispevku v podstate za pravdu. Ze doba sa posunula. Ze kedysi mal velku hodnotu trebars dobry kon a teraz sa uz skoro nikto nezhana za dobrym konom. Teraz su ludia ochotni platit za ine veci, niektori za nieco na Facebooku, niekto za vyssi level zbrani v rozsiahlej sietovej pocitacovej hre, niekto za ucast na sportovom zapase alebo koncerte nejakeho spevaka, ktory tu pred 20 rokmi nebol. Cele tisicrocia trebars ludia neminali peniaze na ziadne lyzovanie a vleky a posledne desatrocia ich minaju hufne. Doba sa meni, priority sa menia.
Ja len nadalej ostavam a investujem do toho starsieho typu, ale respektujem, ze je aj kopa ludi, co si nakupia BTC. Pripadne je mozno aj kopa ludi, ktori by mozno aj doma dobrovolne platili 4 nasobok ceny za kurenie ak by mali plyn z tankera od sudruhov v USA, nez z plynovodu od sudruhov v Rusku. Proste kazdy ma ine priority. Niekto je ochotny dat stripterke 200 EUR a niekto ani cent. Kazdy ma ine priority. A tak to bolo celu historiu.
Mozno je to tak aj v ocenovani produktov ponukanych na NASDAQ.
miror
Platinum Member ***

12gb54as napísal: Po 13 01, 2025 4:38 pm Co znamena prisposobit sa aktualnej dobe? Na zaklade akych faktov sa v tomto pripade mal clovek prosposobit? Ziadny dokaz o tom, ze bitcoin bude takto stupat, nikdy nebol.. Tak na zaklade coho teda – dobreho pocitu, intuicie? :)
jasne never, 15 rokov nestačilo ? tu ľudia investujú do nvidie kvôli AI, ktorá bola predstavená pred rokom a 15 rokov stúpania o tisíce % nie je určitý trend vhodný povšimnutia ?

to je podobné ako elektromobily - tiež pred 20 rokmi neboli komerčne predávané

alebo tepelné čerpadlá, ach to je výmysel, plyn je plyn a vykúri poradne a lacno
Joki
Guru Member ****
Dátum registrácie: Po 30 08, 2021 1:24 pm
Has thanked: 297 times
Been thanked: 328 times

Príspevok od používateľa Joki »

MICROSTRATEGY) PORTFOLIO TRACKER ONLINE

https://saylortracker.com/
Prílohy
IMG_0339.jpeg
Interactive Brokers referral link, ak má niekto záujem. Ďakujem

https://ibkr.com/referral/jozef473
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2479 times
Been thanked: 2863 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Pre mňa super debaty, chlapi. :potlesk:

Crypto je nové aktívum a totálna neznáma, čo sa týka budúcnosti. Je super, že o tom debatíme !
Niektorí akoby toho mali dosť a berú to ako politický názor ( neveria, že druhá strana môže mať iný ), ale netreba do toho vkladať emócie.
Treba argumentovať a z toho si postupne urobiť vlastný názor.

Verte mi, že každé rozmýšlanie, každá konštruktívna kritika nás môže urobiť lepšími investormi/trejdermi, prípadne zachrániť od zlyhaní.

Mňa crypto fascinuje, núti ma rozmýšľať, aj ked momentálne nevidím dôvod aby som investoval.

Nie som nadšený, že Buddy napísal, že ja a Tomáš sme ,,hejteri,, crypta.
Myslím si, že je to práve naopak. Berieme crypto vážne, pretože vidíme, že crypto sa stalo vážnou súčasťou finančného systému.

Konkrétne ja som na BTC zmenil názor a považujem ho za úspešný projekt vytvorenia nového investičného aktíva.

Pri ostatnom crypte som presvedčený, že je tam kopa nadhodnotených a bezvýznamných mincí/projektov.

V súčasnosti pomaly skúmam a rozmýšlam o tom, či tézy na ktorých je postavená viera investorov v rast ceny BTC ( a to aj vážnych celoživotných finančníkov ako Cathie Wood, Jim Cramer ) je správna. Teda zaujíma ma len ocenenie a budúcnosť ceny

Ale teraz nemám čas k tomu písať ... ja rozmýšlam pomaly, krok za krokom a vždy sa potrebujem na to vyspať...

Tak dnes len k tomu, čo sme sa zhodli už viacerí: že ostatné crypto ( okrem BTC ) nemá veľkú hodnotu a pravdepodobne skončí zle.

V 2021 (myslím že vtedy) som trejdil na pokles bublinu na LTC a BCH..to boli mince považované medzi 5-6 základných crypto mincí...len BTC a ethereum som vtedy videl na ďalší rast ( a teda velké riziko shortovať ).

Pozrite sa ako LTC a BCH slabnú ( ak by ste v nich boli zainvestovaní tak prerábate, lebo ich rast nie je deflačný - neporazíte ním infláciu).

Podľa mňa sa naša prvá téza na ktorej sme sa zhodli viacerí napĺňa:
Prílohy
LTC25.png
BCH25.png
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

JUGGLER napísal: Po 13 01, 2025 9:07 pm Konkrétne ja som na BTC zmenil názor a považujem ho za úspešný projekt vytvorenia nového investičného aktíva.

Pri ostatnom crypte som presvedčený, že je tam kopa nadhodnotených a bezvýznamných mincí/projektov.
Na zaklade coho si dospel k tomuto nazoru?
BTC bol prvy, ale to neznamena, ze po vsetkych strankach musel byt nastaveny najoptimalnejsie. Nepoznam technicke detaily medzi BTC a Etherom - ale ved prave preto si nemozem dovolit tvrdit ze BTC je jediny cenny a Etherum bude po technickej stranke odpad. To ze komercne je BTC zatial najuspesnejsi s realnymi vyhodami po technickej stranke nemusi mat nic spolocne.

Mercedes Benz bol povedzme prvy uspesne predavany benzinovy automobil, ale to neznamena, ze ostatni nemohli urobit nejake vylepsenia a ze nimi vyrabane auta nemohli byt lepsie nez Benzove.
Zeny trebars kupuju auto najma podla farby a tvaru kapoty, cize parametre ako cena udrzby, spolahlivost motora a podobne mozno ani vobec neberu do uvahy.
BudFox
Active Member

JUGGLER napísal: Po 13 01, 2025 9:07 pm Nie som nadšený, že Buddy napísal, že ja a Tomáš sme ,,hejteri,, crypta.
Myslím si, že je to práve naopak. Berieme crypto vážne, pretože vidíme, že crypto sa stalo vážnou súčasťou finančného systému.
Ja som to nemyslel tak že ste hejteri, ale skôr že sa tu púšťame do debaty na ktorú nemáme "knowledge" :beer: Lebo ako som písal, aj keď sa v tejto téme naozaj dlhodobo pohybujem, neviem vám poriadne na tvrdých faktoch vysvetliť, prečo je BTC taký výnimočný a ktoré iné krypto má akú takú šancu prežiť. Viem, že by to chalani z Polis dokázali tak, že by ste podľa mňa zmenili názor, ale nie som s nimi zas taký kamoš aby napríklad kvôli mne dobehli do Ružomberku a spravili nám prednášku, skúsim ale možno niekoho presvedčiť, keď to bude aktuálne :(

Lebo aj teraz jaroslav píše, že nerozumie, prečo by napríklad ETH nemalo byť časom lepšie, než BTC, ktorý bol prvý.
K tomuto viem tolko, že k dnešnému dňu je pre ETH problém jeho prechod (v minulosti asi dobre zamýšľaný) fungovania na systém Proof of Stake oproti BTC, ktorý pracuje v systéme Proof of Work. Vyššie píšem prečo (ovládnutie siete a defakto následná možnosť úplnej manipulácie s ETH ekosystémom jednou spoločnosťou ktorá bude držať najväčší share ETH - asi BlackRock) a rovnako som napísal, že do vzniku ETFiek tento problém nebol tak vypuklý, teraz sa však zmnohonásobil a ak sa nevyrieši tak to pre ETH môže byť veľká nevýhoda (ale nemám kryštálovú guľu).

Jaroslav tiež píše, že BTC bol prvý a teda nemusel byť optimálne nastavený, čo je tiež nepochopenie systému ako BTC a aj iné krypto funguje. To že bol BTC prvý ešte neznamená, že jeho prvotné nastavenie je finálne a nevie sa meniť, BTC sa stále vyvíja a mení, čiže niektoré jeho detské choroby boli vychytané a ak sa objaví nejaká ďalšia (napríklad problém s kvantovými počítačmi), tiež sa na nej zapracuje. A znovu vám nevysvetlím prečo a ako sa to deje, keď niekto bude kontrovať, že ak sa bude predsa BTC meniť, tak sa môže zmeniť aj zlým smerom. Asi môže, preto je nutné tento segment sledovať.

Takže neberte to čo píšem ako útok voči komukoľvek z vás. Ja som BTC maximalista a všeobecne uznávam ako nejaký ďalší projekt len ETH (aj s vyššie spomenutými problémami). Ostatné shitcoiny, NFT a podobné hlúposti robia len zlobu na tomto trhu a akurát prehlbujú skepticizmus voči BTC. A možno sa budem mýliť a hlboko v budúcnosti zaplačem, neviem :?
I don't know. I guess I realized that I'm just Bud Fox... and as much as I wanted to be Gordon Gekko, I'll always be Bud Fox. https://www.youtube.com/@PeniazeNikdyNespia
miror
Platinum Member ***

BudFox napísal: Ut 14 01, 2025 10:00 am Ja som BTC maximalista a všeobecne uznávam ako nejaký ďalší projekt len ETH (aj s vyššie spomenutými problémami). Ostatné shitcoiny, NFT a podobné hlúposti robia len zlobu na tomto trhu a akurát prehlbujú skepticizmus voči BTC. A možno sa budem mýliť a hlboko v budúcnosti zaplačem, neviem :?
Také naladenie mám teraz aj ja, v minulosti 90% ETH vs 10% BTC kvôli lepším možnostiam, teraz 80% BTC vs 20% ETH. Neviem Vám tu napísať úplne presne prečo taký pomer, ale preto ho tu uvádzam, že to je moje naladenie na základe mojich 10 ročných aktívnych skúseností v krypte, samozrejme ako pozorovateľ celú dobu od vzniku BTC (aj keď som stratil prvé BTC vyťažené v prvom roku vzniku ešte na staručkom procesore v cene pár centov vtedy :) - ale krypto prináša aj také veci, že vymažete niečo, čo má o 15 rokov cenu statisícov €, resp. pre jhejtoerov nemá cenu ale dalo sa na burze v tomto období speňažiť).

Takže áno, píše sa tu o krypte, ale aspoň ja tým myslím dve hlavné meny, ten ostatok vlastne je mimo môjho pozorovania, to je len tipovanie alebo stávkovanie v športke a na to nie som.

A jaroslav80, tým že BTC bol prvý, je najviac rozšírený, zrovna to mu pomáha, že sa adaptuje medzi laikov. ETH malo veľké možnosti, ktoré boli zneužité vlnou NFC, čo dôvere v krypto veľmi uškodilo (ako akciová burza pred 300 rokmi bez akýchkoľvek pravidiel a obmedzení) ale BTC profituje z najširšieho záujmu. Už z minulosti sú známe štandardy, ktoré sa nepresadili aj napriek odborníkmi uznanej vyššej úrovni ale prijala ich lepšie laická verejnosť ako použiteľnejšie (VHS vs Betamax pre pamätníkov).
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

BudFox napísal: Ut 14 01, 2025 10:00 am Jaroslav tiež píše, že BTC bol prvý a teda nemusel byť optimálne nastavený, čo je tiež nepochopenie systému ako BTC a aj iné krypto funguje. To že bol BTC prvý ešte neznamená, že jeho prvotné nastavenie je finálne a nevie sa meniť, BTC sa stále vyvíja a mení, čiže niektoré jeho detské choroby boli vychytané a ak sa objaví nejaká ďalšia (napríklad problém s kvantovými počítačmi), tiež sa na nej zapracuje. A znovu vám nevysvetlím prečo a ako sa to deje, keď niekto bude kontrovať, že ak sa bude predsa BTC meniť, tak sa môže zmeniť aj zlým smerom. Asi môže, preto je nutné tento segment sledovať.

Takže neberte to čo píšem ako útok voči komukoľvek z vás.
Ja som len a len rad ak tu pises (alebo hocitko iny) cokolvek zrozumitelne, vysvetlujuce pre laika tazko pochopitelnu problematiku, akou su kryptomeny.
A to ze casto a v rozlicnych temach pisem nieco nesuhlasne je tiez casto zbytocne vykladane ako hejt. Povedzme ze sa s diskutujucim v 90% zhodujem s jeho pohladom a na 10% sa mi nieco nepozdava, tak napisem moje protiargumenty k tym 10% co sa mi nepozdavaju - a je to obycajne brane ako "hejt".

Mne sa na BTC nepaci nastavenie, akym sposobom rastla a rastie jeho zasoba. Kazdy si vieme predstavit hyperbolu, ktora sa blizi k nule. Tak zasoba BTC je taka obratena hyperbola, ktora sa blizi k 21-milionom. Za 15 rokov vytazili 95% BTC a na dalsich 100 rokov si nechali 5%. Ten system sa dal nastavit inak a oni to umyselne nastavili takto. To je pre mna znakom podvodu, lebo obycajne pyramidove hry su nastavovane takto.

Dalej si myslim, ze projekt ako BTC malo byt nieco riesene na urovni akademikov na univerzitach zaoberajucich sa tym. Ze to zacinaju ponukat retailu sa mi tiez zda podozrive.
Je to akoby o vyhodach/nevychodach jednotlivych typov nuklearnych reaktorov alebo o technologii Tokamakov mali rozhodovat laici. Ze ktorym smerom sa ludstvo vyda a ktory bude najlepsie financovany. Z mojho pohladu je to nezmysel, aby o niecom takomto rozhodovali laici. A BTC, enkryptovaniu, blockchainu sa laici rozumeju rovnako ako koza petrzali podobne ako fuznym reaktorom.

Z mojho pohladu vo forme BTC laikom predavaju taky pocit akoby sebestacnosti. Akoby mu predali noz do divociny, ktory ma v rukovani schovanu udicu. Nieco, co tomu laikovi nikdy na nic nebude, lebo aj tak bude mat drvivu vacsinu uspor vo fiat menach a v beznych bankovych produktoch. Lebo pri vsetkej ich korupcii a neduhoch su stale daleko zodpovednejsie, lepsie kryte fyzickymi vecami a lepsie vymahatelne, nez BTC.
Alebo to porovnajme k predaju malych dieselgeneratorom chatarom, ktory chcu mat ten pocit, ze sa mozu odpojit od elektrickej sustavy s jej atomovymi a vodnymi elektrarnami... Aj ked mu ten jeho minigenerator poskytne tu istu sluzbu v daleko horsej kvalite, daleko pracnejsie a za daleko horsiu cenu, nez keby to bral z tej gigantickej sustavy a prisposobil sa beznej byrokracii okolo toho.
dusantt
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Št 16 06, 2016 12:14 pm
Been thanked: 65 times

Príspevok od používateľa dusantt »

Ked niekto pride s tym, ze FIAT mena je zla, pretoze sa tlaci (generuje, inflatuje), tak je oznaceny za hlupaka, ktory nevie nic o ekonomike.
Ked niekto pride s tym, ze BTC je super, pretoze je ohraniceny na 21 milinov kusov, tak je BTC oznaceny za vseliek.
Inflacia je predsa nula.
2025: Lekár už nemá voľné termíny
2025: Táto elektronická služba momentálne nie je dostupná
Posledný nech zhasne.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

BudFox napísal: Ut 14 01, 2025 10:00 am To že bol BTC prvý ešte neznamená, že jeho prvotné nastavenie je finálne a nevie sa meniť, BTC sa stále vyvíja a mení, čiže niektoré jeho detské choroby boli vychytané a ak sa objaví nejaká ďalšia (napríklad problém s kvantovými počítačmi), tiež sa na nej zapracuje.
Ja zijem v domneni, ze niektore zakladne parametre boli nastavene ako nemenne a ze nezalezia dalej uz na dohode "komunity" (resp. prevadzkovateloch hlavnych nodoch a hlavych BTC burz).
Napr. to je BTC bude len 21 milionov beriem ako vec, ktoru uz nemaju sancu nejakou dalsou dohodou menit.
Ak sa mylim, budem velmi rad, ak ma niekto vyvedie z omylu.
dusantt napísal: Ut 14 01, 2025 11:13 am Ked niekto pride s tym, ze FIAT mena je zla, pretoze sa tlaci (generuje, inflatuje), tak je oznaceny za hlupaka, ktory nevie nic o ekonomike.
Ked niekto pride s tym, ze BTC je super, pretoze je ohraniceny na 21 milinov kusov, tak je BTC oznaceny za vseliek.
Navyse ak pravidla okolo BTC stanovuje nejaka anonymna komunita, resp. zopar anonymnych nevolenych majitelov najvacsich BTC burz a nodov - o co je toto lepsie a spolahlivejsie spravovanie nez guverneri centralnych bank fiat mien?
dusantt
Platinum Member ***

BTC moze byt "inside job" v zmysle, ze bol vytvoreny cielene aby vyzeral ako "slobodna mena", ale pracujme s moznostou, ze nie, tak:
Co je na mene, ktoru mozes kupit za natlacene FIAT meny, slobodne?
Je fer nakupit nejaku menu v predstihu, vytlacit ju do stratosfery cenovo, aby si ju nemohol priemerny obcan dovolit?
Tomu sa hovori aj "pump and dump"

Ako ma teraz svet prejst na BTC? Ked nemaju bezni obcania BTC?
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1647 times

Príspevok od používateľa MiBi »

Největší italská banka Intesa Sanpaolo uskutečnila svůj první obchod s bitcoinem, když investovala jeden milion eur a aktuálně vlastní 11 bitcoinů.

https://www.reuters.com/business/financ ... 025-01-14/
BudFox
Active Member

jaroslav80 napísal: Ut 14 01, 2025 11:20 am Ja zijem v domneni, ze niektore zakladne parametre boli nastavene ako nemenne a ze nezalezia dalej uz na dohode "komunity" (resp. prevadzkovateloch hlavnych nodoch a hlavych BTC burz).
Napr. to je BTC bude len 21 milionov beriem ako vec, ktoru uz nemaju sancu nejakou dalsou dohodou menit.
Ak sa mylim, budem velmi rad, ak ma niekto vyvedie z omylu.
Nemýliš sa, 21 miliónov by malo platiť kým nepríde k zmene protokolu a hard forku
Navyse ak pravidla okolo BTC stanovuje nejaka anonymna komunita, resp. zopar anonymnych nevolenych majitelov najvacsich BTC burz a nodov - o co je toto lepsie a spolahlivejsie spravovanie nez guverneri centralnych bank fiat mien?
Úprimne, či je to spoľahlivejšie, na to ti neodpoviem. Ale nie je to anonymná komunita a tiež si nemyslím, že je tých hráčov "pár"..... k dohode musí dôjsť medzi všetkými ťažiarmi, poolmi a vývojármi aby sa hard fork implementoval a od určitého bloku k nemu došlo. Ja si zatial pamatám len BTC Cash, Gold a Classic, iné nie. Všetky v podstate zhoreli a od vtedy je zatial o hard forkoch ticho. Snáď to tak aj ostane. No momentálne (a berte to k dnešnému dňu) sa nemôže udiať to čo v prípade ETH, ak sa do ETF BlackRocku preleje väčšina Etherea a BlackRock sa stane neobmedzeným vládcom ETH univerza s neobmedzenou mocou
BudFox
Active Member

dusantt napísal: Ut 14 01, 2025 12:08 pm Je fer nakupit nejaku menu v predstihu, vytlacit ju do stratosfery cenovo, aby si ju nemohol priemerny obcan dovolit?
Tomu sa hovori aj "pump and dump"
Ako ma teraz svet prejst na BTC? Ked nemaju bezni obcania BTC?

1. Kto ju nakúpil v predstihu? "Satoshi Nakamoto" má síce niečo uzavreté na peňaženke, ale s mincami sa nehýbalo dodnes (netvrdím nikde, že ani nebude). BTC predsa vznikol v jeden deň a každý mal možnosť si ho kúpiť, nikto nebol o túto možnosť ukrátený, všetko bolo verejné. A nikde netvrdím, že to nakoniec nebude Pump and Dump, možno sa "Satoshi" (židojašteri, ilumináti, Soroš, Putin...) jedného dňa objaví a všetko dumpne, aby nás "poučil". No bude to asi najdlhšie trvajúca pump and dump schéma aká kedy vznikla. Pump a dump je inak na BTC bežná prax každé 4 roky cyklu, akurát že potom príde ďalšia pumpa.

2. Prečo by si priemerný občan nemohol dovoliť nakúpiť BTC? Však cena jedného satu je dnes predsa 0.000941 EUR

3. Ani zlato sme dodnes neprijali ako "menu" a nevieme naň teda prejsť keďže bežní občania (ako ja) zlato nemajú... pričom ja s takou alternatívou ani nerátam, pre mňa je BTC digitálne zlato, ďalší investičný asset na trhu.
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1647 times

Príspevok od používateľa MiBi »

JUGGLER napísal: Po 13 01, 2025 9:07 pm Pri ostatnom crypte som presvedčený, že je tam kopa nadhodnotených a bezvýznamných mincí/projektov.
Stacia jedny volby v USA a bezvyznamne krypto ma +1500%

Returns since election...
Fartcoin: +1,500%
Dogecoin: +13.1%

Bitcoin: +52%
Prílohy
GfDNJgoWkAA6VmI.png
dusantt
Platinum Member ***

To si snad robis srandu s tou prvou otazkou :) nie ?

1. Na svete je cez 8 miliard ludi, kolko z nich skutocne vedelo, ze sa da BTC kupit, kolko malo tu (legislativnu) moznost nakupit, a kolko ludi dostalo BTC zadarmo, ked bol este bezcenny? Je naozaj "fer" aby sa par stastlivcov zmocnilo assetu tymto sposobom? Pisem o early adopters vseobecne, nie o Satoshi.

2. pretoze FIAT milionari jednoduco kupia vsetok BTC skor, nez sa nejaky African, Ind, a podobne dostane k zmenarni. BTC by bol len pusty transfer FIAT nahrabaneho bohatstva do crypta. (vezmi si uz len fees pri malych investoroch). Chyba tu spravodliva distribucia od zaciatku a hlavne pravidla pre transfer bohatstva z FIAT do BTC. A ta cena 1 satu nebude fixna, logicky - okamzite ako sa do toho nahrnie masa ludi, cena nebude predsa 0.000941 EUR.

3. aby bolo crypto fer, to si ani neviem predsatvit, ako by sa na neho preslo, kedze FIAT uz je pokriveny dost (prerozdzelenie bohatstva).

BTC neriesi:
- koncentraciu bohatstva (neprimerany podiel ekonomickej moci)
- dostupnost pre novych pouzivatelov (1 satoshi by mohol stat okolo $1 pri $21T valualizacii)
- podobnu hierarchiu moci ako FIAT (investicie, pozicky, paky), kde chudobni tahaju za kratky koniec

Dobre splna definiciu digitalne zlato, ale nie (platobnu) menu, podla mojho nazoru. Je to jednoducho hracka pre bohatych, podla mojho nazoru.
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

BudFox napísal: Ut 14 01, 2025 2:18 pm Prečo by si priemerný občan nemohol dovoliť nakúpiť BTC? Však cena jedného satu je dnes predsa 0.000941 EUR
Práve v tom vidím istý typ odrbu. Retail si BTC kupoval/ťažil v domienke, že limitované množstvo 21 miliónov musí rásť na cene donekonečna.
Ono to tak vyzerá a dáva to pre laika logiku.
Lenže aj pri firmách na burze máme často fixný - limitovaný počet akcií a vôbec to neznamená, že musia rásť.

Na to aby rástli, musí rásť HODNOTA firmy, aby investori mali istotu, že rast hodnoty im zabezpečuje výnos.
Tá hodnota u firiem znamená schopnosť generovať tržby a zisk.
Čím viac tržieb a zisku, tým viac rastie hodnota firmy, pričom môže mať limitovaný počet akcií.

Ak nerastie hodnota (tržby, zisk ), firmy musia buď vyplácať dividendy, alebo robiť buyback.

Buyback znamená, že skupujú z trhu akcie, teda počet akcií KLESÁ. Robia to kvôli tomu aby zvýšili hodnotu/cenu akcií na trhu...
Chápte to tak, že celá hodnota firmy môže byť napr. v 21 miliónoch kusoch akcií (ako BTC), ale keď chcú aby bola cena o 10% vyššia, tak z trhu musia buybackovať 10% akcií.

Nuž a BTC vyriešili cez Satoshi(SAT), čo znamená, že každý z 21 miliónov BTC je deliteľný na 100 miliónov SAT.

To je akoby som čakal od rastovej firmy ktorej hodnota rastie donekonečna, že neurobí split, ale povie ľudom, ved si kupujte zlomkové akcie, každá naša akcia je deliteľná na 1 milión kusov.

To by bolo teoreticky v poriadku, niečo podobné umožnil Buffett, tým, že Berkshire má 2 typy akcií: BRK.A a BRK.B
Ale podstata je v tom, že BRK-A stojí 666 000 USD preto, lebo za tie roky narástla hodnota firmy o milióny %.
A BRK-B je akoby Satoshi: stojí 440 USD aby si ju mohol kúpiť retail.

Takže pozor! Pri BTC sa ráta s rastom ceny BTC, lebo ľudia si myslia, že musí rásť kvôli limitovanému počtu BTC 21 miliónov.
Ale realita je podľa mňa taká, že cena bude rásť iba vtedy, ked bude rásť hodnota celého projektu, teda celej BTC siete.

Teraz je tá hodnota 1860 miliárd USD.

Tu vôbec nie je podstatné, či BTC bude 21 miliónov: veď vyťažených je 19,5 miliónov ks a postupne sa vyťaží ešte 1,5 milióna ks.

Otázka na zamyslenie. Čo keby sa tých 1,5 milióna vôbec nevyťažilo? Veď aj tak 4 až 6 miliónov BTC sa stratilo, teda sú nenávratne preč...
My vieme, že existujú, vidíme ich v sieti, ale nedajú sa použiť. Tak prečo svet lipne na tých 1,5 milióna, ktoré sa ešte majú vyťažiť?

To je podľa mňa ďalší odrb a súhlasím s Jaroslavom, že sa sekli a zbytočne naplánovali ťažbu 7,5% na dalších 100 rokov.
Ved keby boli vyťažené a pustené do obehu zajtra, tak by to logicky malo efekt ako 7,5% offering u korporácie.

Prečo by 1,5 mil. BTC malo byť vôbec dôležitých? Ved BTC funguje aj bez nich, aj bez tých 5 miliónov stratených BTC.
Experti zrejme povedia, že kvoli tomu, že ťažiari kontrolujú sieť... Nedáva mi to logiku...veď budú ťažiť iba vtedy ked cena BTC im vráti náklady.

Poďme dalej. Pre porovnanie, hodnota všetkých BTC je zhruba ako jedna z najväčších svetových firiem, napríklad META.
To by som aj prijal, ved si celý projekt BTC aj tak predstavujem: ako jednu úspešnú technologickú firmu.

Len má to jeden háčik. Firma ako je META robí každý rok tržby zhruba 150 miliárd USD a z toho 55 miliárd zisku.
Ked si chce udržať cenu akcií, jej tržby musia rásť, alebo musí vyplácať dividendy, prípadne skupovať vlastné akcie.
Ak to nedokáže, akcie sa zosypú: nikto nebude nakupovať ani držať akcie, ktoré nerastú na cene, alebo neprinášajú výnos.

U firmy je to jednoduché: každý kvartál sa zverejnia fundamenty (čísla) a trh/ľudia cez nákupy/predaj akcie ocenia.

U BTC všetko stojí len na viere, že cena musí rásť, lebo dopyt bude navždy prevyšovať ponuku, ktorá je limitovaná počtom 21 mil. kusov.

Nuž ono to zatiaľ funguje. Dopyt existuje. Cena rastie.
Katalyzátory ďalšieho dopytu fungujú: BTC prijali inštitúcie, vznikol trh futures, ETF a budú aj opcie...
Stabilizovaná je regulácia, pridávajú sa politici...najmocnejší muž sveta rozprestrel nad BTC ochranné krídla ( nevieme, či to nebol len populistický ťah ) a vyslal signál, že BTC má takú hodnotu, že USA ho bude kupovať do strategických rezerv!

....len to nejak nesedí s tým, že tie zlé peniaze, fiat meny ktoré možno tlačiť, manipulovať s nimi, mať nad nimi moc nejak ustupujú dobrej neinflačnej a decentralizovanej mene... Veď zlato ako strategická rezerva chráni štát pred bankrotom, pred nezvládaním dlhu, pred oslabením vlastnej meny ...
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

JUGGLER napísal: Ut 14 01, 2025 3:08 pm Prečo by 1,5 mil. BTC malo byť vôbec dôležitých? Ved BTC funguje aj bez nich, aj bez tých 5 miliónov stratených BTC.
Experti zrejme povedia, že kvoli tomu, že ťažiari kontrolujú sieť... Nedáva mi to logiku...veď budú ťažiť iba vtedy ked cena BTC im vráti náklady.
Ja zijem v tom, ze aby si mal transakcie platne a prijala ich BTC siet, tak to musi potvrdit nejaky taziar. Ci to musi byt taziar, ktory sa snazi vypocitat BTC alebo nejake "hashe" pouzitelne aj v inych kryptomenach, to netusim.
Niekto zasveteny by mohol vysvetlit, ci by sa dali prevadzkovat platne transakcie medzi BTC penazenkami aj bez taziarov. A ci sa jedna o to tazenie tych poslednych nevytazenych BTC, ktore su este k dispozicii na potvrdzovanie transakcii.

Resp. pri vytazeni vsetkych 21 milionov BTC sa uz nebudu dat robit transakcie medzi penazenkami?
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 198 times
Been thanked: 457 times

Príspevok od používateľa jogo »

Včera som nakúpil prvýkrát v živote Bitcoin cez ETF u XTB, ale nechcelo sa mi to tu hlásiť cez smartfon.
Keď už som sa roku 2022 odklonil od čisto indexového investovania, tak myslím, že je to rozumný krok na tejto ceste pridať k AI akciam aj Bitcoin. Plánujem do neho investovať max 1% úspor, ale vzhľadom na hlboké prepady to bude investícia bez SL.

Nechápem vašu debatu nad cenou resp. hodnotou Bitcoinu. Tak ako nevieme fundamentálne určiť cenu resp. hodnotu zlata, tak ju nevieme určiť ani pri Bitcoine. Jeho cena bude výsledkom ponuky a dopytu, tak isto ako pri zlate.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
kaspy
Dátum registrácie: Št 15 08, 2024 9:06 pm
Has thanked: 9 times
Been thanked: 3 times

Príspevok od používateľa kaspy »

jogo napísal: Ut 14 01, 2025 8:06 pm
Mozes prosim napisat, ktore konkretne ETF? Vdaka
BudFox
Active Member

kaspy napísal: Ut 14 01, 2025 9:35 pm
XTB má len tieto:
- Bitcoin Exchange Traded Crypto ETN (BTCE.DE - https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 000A27Z304)
- Bitcoin ETN VanEck (VBTC.DE - https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 000A28M8D0)
- Galaxy Physical Bitcoin ETC AG (XXBT.DE - https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 1315732250)

Ja kupujem to od VanEcku, majú síce TER 1%, ale AUM 637 mil. takže je tam lepšia likvidita (ja to trejdujem), to Xtrackers má TER len 0.35%, ale zas AUM 24 miliónov AUM. Bitwise (BTCE) má AUM najvyšší 1193 mil. ale TER až 2%. Tak uprednostňujem VanEck pre prípad, že by som musel držať pozíciu dlhšie (nezatváram pozície ktoré mám v strate)...
BudFox
Active Member

jaroslav80 napísal: Ut 14 01, 2025 4:27 pm
JUGGLER napísal: Ut 14 01, 2025 3:08 pm Prečo by 1,5 mil. BTC malo byť vôbec dôležitých? Ved BTC funguje aj bez nich, aj bez tých 5 miliónov stratených BTC.
Ja zijem v tom, ze aby si mal transakcie platne a prijala ich BTC siet, tak to musi potvrdit nejaky taziar. Ci to musi byt taziar, ktory sa snazi vypocitat BTC alebo nejake "hashe" pouzitelne aj v inych kryptomenach, to netusim.
Niekto zasveteny by mohol vysvetlit, ci by sa dali prevadzkovat platne transakcie medzi BTC penazenkami aj bez taziarov. A ci sa jedna o to tazenie tych poslednych nevytazenych BTC, ktore su este k dispozicii na potvrdzovanie transakcii.

Resp. pri vytazeni vsetkych 21 milionov BTC sa uz nebudu dat robit transakcie medzi penazenkami?
Po vyťažení všetkých BTC budú naozaj ťažiari dostávať odmenu len za overovanie transakcií a teda bez nich by to asi potom nefungovalo (aj keď sa dokáže náročnosť znížiť ako som už vyššie spomínal, no pokiaľ viem asi by to nebolo dostatočné na bezpečné overenie transakcie) - ale toto berte s rezervou, len premýšlam

No dovtedy sa môže stať kde čo, napríklad:
- už roky predtým znížia nové technológie náklady na ťažbu
- následne tým znížia aj náklady na overovanie transakcií
- dôjde k väčšej adopcii a tak aj k nárastu počtu transakcií čím nebude prekážať ani nižšia cena jednotlivej transakcie
- narastie cena BTC a nebude teda prekážať ani prípadná vyššia cena transakcie
- začne sa používať iná forma overovania transakcií (ako napríklad Lightning Network), ktorá nepotrebuje okamžité uzavretie transakcie, ale počká si na nazbieranie "poplatkov"
- kombinácia všetkého a možno aj niečo čo mi nenapadlo :|
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

BudFox napísal: Ut 14 01, 2025 10:08 pm - kombinácia všetkého a možno aj niečo čo mi nenapadlo :|
Stále rátaš s nárastom ceny :)

Mňa napadá ,,Pump and Dump,,... v hlavnej úlohe Donald Trump a Elon Musk

Donald už viac kandidovať nemôže a o 4 roky bude mať 83.
Čo tak vypumpovať cenu BTC a krypta na maximum..napr. mohutnými nákupmi do štátnych rezerv?
Celý svet sa nakazí optimizmom a naloží do digitálneho zlata..

Potom v nejakom bode Trump zošpúli gamby a povie, že FED tajne predal štátne rezervy, aby znížil štátny dlh
a že ho to mrzí, ale BTC ohrozoval dominanciu USD... a sorry ,,America first,, :)

USA by znížilo dlh, USD by zosilnel, Trump by sa zabezpečil na niekolko generácii a Elon by bol najbohatší človek na svete...
Aj Tesla drží BTC za pár miliárd, takže by to pomohlo aj Tesle...

P.S. hodnota BTC teraz: 1860 mld. USD...hodnota crypta 3 300 mld USD....dlh USA cca 36 000 mld. USD..
tomáš virdzek
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 838 times
Been thanked: 487 times

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

BudFox napísal: Ut 14 01, 2025 10:08 pm
Po vyťažení všetkých BTC budú naozaj ťažiari dostávať odmenu len za overovanie transakcií a teda bez nich by to asi potom nefungovalo (aj keď sa dokáže náročnosť znížiť ako som už vyššie spomínal, no pokiaľ viem asi by to nebolo dostatočné na bezpečné overenie transakcie) - ale toto berte s rezervou, len premýšlam
Hmm.. a čo keď to už nebudú chcieť robiť? Čo keď je motivácia ťažiarov rovnako len rast ceny vo fiate? Čistá špekulácia teda rovnako, ťažím len preto, že cena vo fiate rastie? Nie som ťažiar, ale mňa ako minera by zaujímalo koľko za to dám a za koľko to predám, teda vstupy vs. výstupy. Videl som viac stránok, kde sa predávajú tie mašiny na ťaženie a bolo z nich jasné, že čím sú náklady vyššie, tým je to celé drahšie, tým menší záujem. ale! s očakávaním rastu v budúcnosti sa to oplatí kúpiť (investovať do ťaženia) nielen vtedy, keď je cena nízko. Však bude len rásť :) Však na tom špekulačnom raste sú závislí celkom aj ťažiari...

PS: kedy sa najviac rôznych špekulantov snaží čokoľvek hľadať na trhu a posúvať ďalej dopytu, no vtedy keď to rastie na cene.
jogo
VETERAN MEMBER *****

kaspy napísal: Ut 14 01, 2025 9:35 pm
XXBT.DE
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
jogo
VETERAN MEMBER *****

Truncus napísal: Ne 12 01, 2025 9:25 pm

V minulosti už bolo obdobie, keď sa svetové zásoby vyťaženého zlata za relatívne krátku dobu zdvojnásobili(po objavení Ameriky), ale dôsledok toho bol ten, že ceny sa behom krátkej doby tiež zdvojnásobili. Proste dvojnásobné množstvo zlata, v tom čase predstavovalo dvojnásobné množstvo peňazí a to malo za následok 100% nárast cien, lebo množstvo vyrobeného tovaru sa nezvýšilo.
dusantt
Platinum Member ***

tomáš virdzek napísal: Ut 14 01, 2025 11:12 pm
BudFox napísal: Ut 14 01, 2025 10:08 pm
Hmm.. a čo keď to už nebudú chcieť robiť? Čo keď je motivácia ťažiarov rovnako len rast ceny vo fiate? Čistá špekulácia teda rovnako, ťažím len preto, že cena vo fiate rastie? Nie som ťažiar, ale mňa ako minera by zaujímalo koľko za to dám a za koľko to predám, teda vstupy vs. výstupy. Videl som viac stránok, kde sa predávajú tie mašiny na ťaženie a bolo z nich jasné, že čím sú náklady vyššie, tým je to celé drahšie, tým menší záujem. ale! s očakávaním rastu v budúcnosti sa to oplatí kúpiť (investovať do ťaženia) nielen vtedy, keď je cena nízko. Však bude len rásť :) Však na tom špekulačnom raste sú závislí celkom aj ťažiari...

PS: kedy sa najviac rôznych špekulantov snaží čokoľvek hľadať na trhu a posúvať ďalej dopytu, no vtedy keď to rastie na cene.
Vzdy sa najde niekto, komu sa to oplati overovat. Ludi je vela, sme rozmaniti, mozno to budu robit iste znacky smartfonov v pozadi. :)
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

jogo napísal: St 15 01, 2025 4:47 am V minulosti už bolo obdobie, keď sa svetové zásoby vyťaženého zlata za relatívne krátku dobu zdvojnásobili(po objavení Ameriky), ale dôsledok toho bol ten, že ceny sa behom krátkej doby tiež zdvojnásobili. Proste dvojnásobné množstvo zlata, v tom čase predstavovalo dvojnásobné množstvo peňazí a to malo za následok 100% nárast cien, lebo množstvo vyrobeného tovaru sa nezvýšilo.
Europski dobrodruhovia a spanielski conquistadori si robili velke nadeje na objavenie El Dorado a 7 zlatych miest Ciboly v Amerike. Pobrali, co mali Aztekovia a Inkovia nahromadene zlato za storocia, ale ziadne vyznamne nove naleziska zlata nenasli (na rozdiel o striebra). Az o 200 rokov po Kolumbusovi nastala tato seria udalosti:
1700 - objavene vyznamne naleziska zlata v Brazilii
1750 - objavene vyznamne naleziska zlata pri Jekaterinburgu (zaciatok Sibire)
1800 - zlata horucka v Severnej Karolinii
1850 - zlata horucka v Kalifornii a Australii
1870 - objavene naleziska zlata v Juznej Amerike, odkial do prelomu milenii pochadzalo 40% vsetkeho zlata vytazeneho vo svete
1900 - zlata horucka na Aljaske (Klondajk). Zacina sa tiez tazba v Juznej Afrike.

Zaujimavost:
1931 - Roosvelt zakazal sukromne drzanie zlatych minci, odliatkov a certifikatov
1961 - Americania maju zakazane vlastnictvo zlata v zahranici aj doma. Zakaz bol zruseny az od 1975.
(Tie USA boli o trochu menej slobodne a demokraticke, nez ako sa u nas prezentovalo.)

K BTC. Ak by spolahlivo na vsetkych kontinentoch bol aspon jeden stat, kde by velmi lahko a spolahlivo prebiehala zmena FIAT na BTC a BTC naspat na FIAT - tak BTC by bol vhodnym kandidatom na prevody penazi mimo SWIFT. Nie naliat tam FIAT a drzat to v crypto v nadeji na narast ceny. Ale pouzivat to na jednodenne prevody FIAT-BTC a o hodinu neskor ten isty objem BTC na FIAT.

BRICS by tym padom nemusel vytvarat ziaden paralelny platobny system popri SWIFT.
dusantt
Platinum Member ***

To by ti nepreslo, "pranie spinavych penazi".
Musel by si mat BTC "penazenku" preverenu skrz na skrz a kazdy den uploadnut selficko ako drzis pas, a v druhej ruke obciansky, pripadne pri tom este otvarat usta ako ryba. Mozno potom by bolo vhodne dovolit obcanovi prevot penazi mimo "system", ale samozrejme, bolo by nevyhnutne to zdanit pochopitelne.
Ved vid ako dopadli obdobne projekty paypalu..
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

dusantt napísal: Št 16 01, 2025 9:45 am To by ti nepreslo, "pranie spinavych penazi".
Musel by si mat BTC "penazenku" preverenu skrz na skrz a kazdy den uploadnut selficko ako drzis pas, a v druhej ruke obciansky, pripadne pri tom este otvarat usta ako ryba. Mozno potom by bolo vhodne dovolit obcanovi prevot penazi mimo "system", ale samozrejme, bolo by nevyhnutne to zdanit pochopitelne.
Ved vid ako dopadli obdobne projekty paypalu..
Nerozumiem. Predsa niekde na Binance si moze otvorit ucet aj Argentincan, aj Slovak, aj Rus, aj Cinan, kazdy z nich tam moze naliat FIAT, mozu si BTC posielat medzi sebou a ak kazdy z nich zada do Binance prikaz na zmenu BTC na FIAT, tak Binance by mu mala poslat na bankovy ucet v SWIFT systeme FIAT menu.

Nefunguje to tak?
dusantt
Platinum Member ***

Hm, zhodou okolnosti neviem ci Rus nema nejake obmedzena, ale dajme ich stranou na teraz - zhodou okolnosti neviem ci Argentina nema tiez nejake obmedzenia. Napriklad taka Venezuela to ma este horsie.
Mas velky rozhlad, ale tieto veci su omnoho zlozitejsie a velmi nestabilne.

https://www.binance.com/en/support/faq/ ... e29cb83f8b

Ale dajme tomu, ze chcem ako Slovak poslat peniaze niekam do inej spolupracujucej krajiny, tak pouzit Binance mi pride tazkopadne - dalsi sprostredkovatel. Tam moze nastat problem. A tiez tam budu poplatky a to 2x (EUR > BTC a BTC>USD) namiesto EUR > USD. Nie som si isty, ci je to udrzatelne, technicky by to bol len akysi "PayPal" alebo "banka v banke" ten Binance konkretne (alebo niekto iny). Nie som si ani isty, ci by tymto utrpel SWIFT, ak by islo o to. Respektive, co by bolo cielom tejto schemy. (asi som trochu prepracovany dnes)
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
Napísať odpoveď

Návrat na "Forex, menové páry, cudzie meny, kryptomeny"