Predaj omylom kúpeneho DIST ETF so stratou (2025)

Zdaňovanie investícií a dividend
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
luky3004
Dátum registrácie: Št 16 11, 2017 11:18 am

Predaj omylom kúpeneho DIST ETF so stratou (2025)

Príspevok od používateľa luky3004 »

Ahojte, chcem sa pre istotu opýtať, i keď som čítal z minulých rokov odpoveď, ale začal som (učím sa ešte) s investíciami na XTB a skladal som si investičné portfólio na dlhodobé obdobie - dal som si tam tri ETF, a skladal som to z akumulačných ETF. Neviem ale prečo, no po troch dňoch som si všimol, že nechtiac jedno ETF som mal distribučné (keďže sa učím, tak to bolo ETF kúpené za drobné 2€) - ale urobil som chybu priznávam - takže som to predal dnes (teda už v roku 2025) so stratou -0,01€ (jeden cent). Stále platí, že nemusím to nikde priznávať v DP za rok 2025 v roku 2026, že som predal ETF so stratou, ak by sme brali do úvahy, že tie zvyšné ETF už nepredám a budem ich držať dlhšie ako rok? Je to síce drobná suma a asi aj keby tam bol zisk, tak by to daňový úrad asi neriešil, ale nechcem nič nechať na náhodu, nikdy nevieme fakt, aké filtre tam budú mať. Vďaka.
12gb54as
Silver Member *
Dátum registrácie: Po 04 11, 2024 3:39 pm
Has thanked: 38 times
Been thanked: 29 times

Re: Predaj omylom kúpeneho DIST ETF so stratou (2025)

Príspevok od používateľa 12gb54as »

Do 500€ zisku z akcii za rok tusim nemusis podavat DP
luky3004
Dátum registrácie: Št 16 11, 2017 11:18 am

Re: Predaj omylom kúpeneho DIST ETF so stratou (2025)

Príspevok od používateľa luky3004 »

Áno, aj podľa finančnej správy webu som k tomuto záveru dospel - samozrejme za predpokladu, že mi neboli vyplatené žiadne dividendy z toho distribučného ETF za tie tri dni, čo neboli a ani si neviem predstaviť aké pri strate, a tiež nemám iné ostatné príjmy ako príjem z prenájmu a podobne, čo nemám bez ohľadu už teraz na to, že vlastne ja som bol v strate. Ešte mi napadla taká otázka, že mám vytvorený investičný plán 3 akumulačných ETF, kde mám na každé ETF pridelené % podielu zo svojho vkladu (55%, 35%, 10%) - otázka je, že ak dopĺňam investičný plán každý mesiac o nejakú sumu menšiu, povedzme 20€, berie sa to znova ako kúpa, či len proste na začiatku s prvými 20€ sa vykonala kúpa a každý ďalší mesiac je už len dopĺňanie a navyšovanie súm? Myslím teraz z hľadiska finančnej správy a toho oslobodenia od zdaňovania po roku vlastníctva ETF.
Napísať odpoveď

Návrat na "Dane a naše investície"