Kupit byt, ci ostat v prenajme
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Kupit byt, ci ostat v prenajme
Ahojte, potrebujem poradiť s rozhodnutím ohľadom bývania. Mám 26 rokov, bývam v Bratislave. Môj čistý príjem je 2100 eur mesačne, v lete by sa mal zvýšiť na 2300-2400 eur. Momentálne som v prenájme, za dvojizbový byt platím 650 eur mesačne, ale očakávam zvýšenie nájmu.
Plánujem o 3-4 roky odísť pracovať do zahraničia (najskôr Rakúsko alebo Nemecko), takže sa rozhodujem, či sa mi na toto obdobie oplatí kúpiť dvojizbový byt za cca 200 000 eur (s hypotékou na 30 rokov) alebo zostať v prenájme. Podľa hypotekárnych kalkulačiek mi vychádza úver medzi 170 000 a 205 000 eur, mám vlastné úspory vo výške 30 000 eur. Vyšlo by mi to vôbec na kúpu bytu vrátane poplatkov a rezervy?
Oplatí sa do toho ísť, alebo je lepšie ostať v prenájme, prípadne investovať úspory inak? Aký máte na to názor? Vďaka za každú radu!
Plánujem o 3-4 roky odísť pracovať do zahraničia (najskôr Rakúsko alebo Nemecko), takže sa rozhodujem, či sa mi na toto obdobie oplatí kúpiť dvojizbový byt za cca 200 000 eur (s hypotékou na 30 rokov) alebo zostať v prenájme. Podľa hypotekárnych kalkulačiek mi vychádza úver medzi 170 000 a 205 000 eur, mám vlastné úspory vo výške 30 000 eur. Vyšlo by mi to vôbec na kúpu bytu vrátane poplatkov a rezervy?
Oplatí sa do toho ísť, alebo je lepšie ostať v prenájme, prípadne investovať úspory inak? Aký máte na to názor? Vďaka za každú radu!
-
rmaly
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
- Has thanked: 1119 times
- Been thanked: 117 times
Re: Kupit byt, ci ostat v prenajme
Za tych tvojich okolnosti (odchod do zahranicia) by som sa na to asi vykaslal... Dve otazky (ktore si skor ty musis zodpovedat):
1, ako velmi si si isty, ze pojdes do zahranicia (v takom "skorom" horizonte)
2, musis si kupit 2izbak, nekupis ked tak na tu chvilu 1izbak "keby si neodisiel"?
1, ako velmi si si isty, ze pojdes do zahranicia (v takom "skorom" horizonte)
2, musis si kupit 2izbak, nekupis ked tak na tu chvilu 1izbak "keby si neodisiel"?
-
Vigrem
- Active Member
- Dátum registrácie: Ne 02 01, 2022 4:07 pm
- Has thanked: 59 times
- Been thanked: 47 times
Ja by som kupil. V Bratislave ceny nehnutelnosti dole nepojdu a 3 - 4 roky su dost dlha doba. Mozno nakoniec neodides a ak ano, mozes to stale predat, respektive prenajimat.
Som si celkom isty, ze odidem, nemyslim si ze existuje vela veci, ktore by ma prinutili zostat.
Jednoizbak dava zmysel, v pripade ze by siel do prenajmu bola by z neho aj pravdepodobne vyssia navratnost. Sli by ste v tomto pripade stale do hypo na 30 rokov a zvysok mesacne nakladat do etf, resp. inak investovat?
Nerozhodny som hlavne preto, lebo doslova v par km vzdialenej viedni idu nehnutelnosti len o par desiatok % vyssie nez v ba, (nemam presne info, opravte ma ak sa mylim, rad by som sa) pricom rozdiel miezd je omnoho vyssi. Ak by som pockal tie 4 roky a naskreckoval dostatocne vela, mohol by som si omnoho skor kupit nehnutelnost (3izbak) v zahranici, kde by sa dala aj vyriesit rodina. Ak by som sa uviazal teraz na BA, mal by som dvojizbak a vlastnu nehnutelnost v zahranici (kde chcem zostat) v nedohladne. Rozumiem vsak ze postupom casu by ma hypo stala menej a menej a za prenajom by som inkasoval viac a viac, zaroven je predpokladany rast platu zvlast v zahranici, takze by tieto sumy pre mna boli mensie.
Snad co som napisal dava zmysel a budem rad ked mi napisete v com sa mylim
Jednoizbak dava zmysel, v pripade ze by siel do prenajmu bola by z neho aj pravdepodobne vyssia navratnost. Sli by ste v tomto pripade stale do hypo na 30 rokov a zvysok mesacne nakladat do etf, resp. inak investovat?
Nerozhodny som hlavne preto, lebo doslova v par km vzdialenej viedni idu nehnutelnosti len o par desiatok % vyssie nez v ba, (nemam presne info, opravte ma ak sa mylim, rad by som sa) pricom rozdiel miezd je omnoho vyssi. Ak by som pockal tie 4 roky a naskreckoval dostatocne vela, mohol by som si omnoho skor kupit nehnutelnost (3izbak) v zahranici, kde by sa dala aj vyriesit rodina. Ak by som sa uviazal teraz na BA, mal by som dvojizbak a vlastnu nehnutelnost v zahranici (kde chcem zostat) v nedohladne. Rozumiem vsak ze postupom casu by ma hypo stala menej a menej a za prenajom by som inkasoval viac a viac, zaroven je predpokladany rast platu zvlast v zahranici, takze by tieto sumy pre mna boli mensie.
-
JanH
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ne 06 02, 2022 6:31 am
- Has thanked: 152 times
- Been thanked: 225 times
Investícia do nehnutelnosti cez hypotéku dáva väčší zmysel v krajskom meste ako v hlavnom. Či už v Rakúsku alebo na Slovenku. Za byt das napr o polovicu menej a vytlak z nájmu je len o pár % nižší( reálne sa pohybujeme okolo 70-80%).themidd77 napísal: ↑Ut 28 01, 2025 7:19 pm Som si celkom isty, ze odidem, nemyslim si ze existuje vela veci, ktore by ma prinutili zostat.
Pokial máš cash je to jedno kde kúpiš lebo nemusíš myslieť ako najlepšie vykryť hypotéku.
Ty podľa toho čo píšeš patríš do prvej skupiny. Pokým nemáš job v zahraničí nemá zmysel riešiť bývanie.
Ja som sa napr. najskôr usadil a potom riesil svoje vlastne bývanie.
-
Vigrem
- Active Member
- Dátum registrácie: Ne 02 01, 2022 4:07 pm
- Has thanked: 59 times
- Been thanked: 47 times
Toto je velmi dobry point. V kombinacii s tymto, plus s tvojou istotou toho, ze odides, je argumentov pre kupu v BA malo, resp. su slabsie. Tak ci tak by som si to minimalne hodil do Excelu a porovnal dva scenare, t.j. kupa bytu so vsetkymi nakladmi, platenie hypo a nakladov za byt a nasledny predaj so vsetkymi nakladmi verzus byvanie v prenajme. Porovnavat mozes, kolko ti na konci ostane cashu (treba ratat aj mierne navysenie ceny nehnutelnosti) a kolko si budes vediet mesacne odkladat. Ked budes mat v ruke tieto cisla, bude sa ti informovanejsie rozhodovat.
-
stary gambler
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ne 04 12, 2022 10:37 am
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 43 times
pekne to ma osetrene Rakusko , , plat preiemrny tam cca 4500 euro hrubeho , dostnes na ruku cez 3000 euro, maju tam bezirki- obvody, hovorim o Viedni, , das si ziadost do max pol roka mas byt, zaplatis zaabezpeku cca 10 000-15 000 euro, nastahujes sa si v centra, max do 500 metrov zastavka na metro, platis komerncny najom porovnatelny z Bratislavou cca 600-1000 euro, podla toho kde byvas, a aky byt mas, pracku nemusis mat, vo vchode kazde dva roky vymienuju modernu pracku aj zo sucickou kde si mozes prat-to mas v cene najmu. Ides robit do Luxebusrska -patroit do Podbrezovej oznamis, ze byt odovzdavaas, , vratia ti zabezbepku kratenu zhuba o zhrubaa cca400 euro za kazdy rok byvania ,a a nic ta neviaze., nemusis riesit hypoteky, kupu bytu, predaj byt,, len ten prijem na tento model nemoze byt cca 2000 euro hrubeho ako je to u nas, ale dvojnasobny aby to fungovalo.. Inak je to super model, a nemuseli by sa davat redakciou trivailne clanky do fora chcem kupit byt a odstahujem sa.
-
Adammd
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
- Has thanked: 460 times
- Been thanked: 258 times
Ak by som chcel odist za 3 roky, nehnutelnost by som nekupoval. Iba v pripade, ak by som to mal v ramci diverzifikacie- tzn. neviem kde ich uz pichnut(tzn. 90% majetku mal ulozenych inak)
f.i.r.e.
₿ has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
₿ has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
-
Okoloiduci
- Dátum registrácie: Ne 15 10, 2023 7:14 pm
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 7 times
Ja by som si nehnutelnost kupil aj ak planujes odchod.
Predat byt v BA je to najmenej, ceny tu nemaju preco klesat a ak sa aj fakt nahodou rozhodnes ze nikam nepojdes tak aspon si nebudes buchat hlavu o stenu ze preco si nic nekupil ked o 3 roky budu ceny vyssie.
Okrem toho sa ti v Nemecku nemusi pacit a budes sa mat kam vratit.
Predat byt v BA je to najmenej, ceny tu nemaju preco klesat a ak sa aj fakt nahodou rozhodnes ze nikam nepojdes tak aspon si nebudes buchat hlavu o stenu ze preco si nic nekupil ked o 3 roky budu ceny vyssie.
Okrem toho sa ti v Nemecku nemusi pacit a budes sa mat kam vratit.