Birdwingo (ex-Tatrym)

Výber, skúsenosti, poplatky
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Adammd
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 459 times
Been thanked: 258 times

Re: Birdwingo (ex-Tatrym)

Príspevok od používateľa Adammd »

Pri takom T212 su peniaze pripisane v ten isty den, do 2h od poslania.
Pri predaji su peniaze k dizpozicii hned(napr. mozno ich vybrat z bankomatu, nabit Revolut, zaplatit v obchode s 0,5% cashbackom :) ), alebo poslat na ucet v banke - pripisane do druheho dna.

Nechapem, preco niekto Birdwingo riesi, ked maju nehorazne poplatky za predaj/nakup 0,49%. To je pre lowcost brokera proste moc.
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Croven
Gold Member **
Dátum registrácie: Po 18 04, 2022 8:14 am
Has thanked: 33 times
Been thanked: 77 times

Príspevok od používateľa Croven »

Adammd napísal: Št 06 02, 2025 8:36 am Pri takom T212 su peniaze pripisane v ten isty den, do 2h od poslania.
Pri predaji su peniaze k dizpozicii hned(napr. mozno ich vybrat z bankomatu, nabit Revolut, zaplatit v obchode s 0,5% cashbackom :) ), alebo poslat na ucet v banke - pripisane do druheho dna.

Nechapem, preco niekto Birdwingo riesi, ked maju nehorazne poplatky za predaj/nakup 0,49%. To je pre lowcost brokera proste moc.
Nechapem, preco niekto Birdwingo riesi, ked maju nehorazne poplatky za predaj/nakup 0,49%. To je pre lowcost brokera proste moc. Kde si má človek kúpiť za lacno americké ETF? Nehorázne poplatky? pre teba 0,49% max 1 USD je nehorázny poplatok? Myslím si, že ten poplatok max 1 usd je úplne v pohode.

Ináč k téme: neviem kedy som naposledny ja posielal peniaze, ale mne trvalo pripísanie pár hodín a výber max 3 dni. Ale všimol som si, že v ich skupine na FB sa dosť ľudí sťažovalo, že dlho trvá kým sa peniaze pripíšu.
segi
Active Member
Dátum registrácie: So 27 02, 2021 5:29 pm
Has thanked: 219 times
Been thanked: 17 times

Príspevok od používateľa segi »

Príde mi divné porovnávať brokerov ktorý držia cenné papiere na OMNIBUS účte s tými kde sú cenné papiere vedené na meno klienta. V tom je väčšinou ten rozdiel v poplatkoch.
Komu vyhovujú nízke poplatky a nevadí mu že v depozitári sú jeho cenné papiere na brokera a broker si vedie evidenciu koľko ktorí klient má akcií, tak nech používa takých borkerov.
Kto si želá aby u depozitára boli akcie písané priamo naňho tak využije zase iných brokerov.
Nevidím v tom nič zlé.

To s pripísaním vytiahnutých peňazí iba odhaduje že môže byť spôsobené tým že Birdwingo za voľnú hotovosť nakúpuje klientom ETF ktoré drží krátke americké dlhopisy (ktoré sú aktuálne celkom dobre úročené). Pri výbere peňazí musí dôjsť teda k odpredaju čo by malo prebehnúť v rámci dňa, ale je možné že tam dochádza ešte k nejakým clearingom a kvôli tomu sa čaká.
Používateľov profilový obrázok
Baba Jaga
Gold Member **
Dátum registrácie: St 25 08, 2021 6:56 pm
Has thanked: 52 times
Been thanked: 126 times

Príspevok od používateľa Baba Jaga »

segi napísal: Št 06 02, 2025 11:08 am To s pripísaním vytiahnutých peňazí iba odhaduje že môže byť spôsobené tým že Birdwingo za voľnú hotovosť nakúpuje klientom ETF ktoré drží krátke americké dlhopisy (ktoré sú aktuálne celkom dobre úročené). Pri výbere peňazí musí dôjsť teda k odpredaju čo by malo prebehnúť v rámci dňa, ale je možné že tam dochádza ešte k nejakým clearingom a kvôli tomu sa čaká.
Vysporiadanie v USA je T+1 ak aj Birdwingo odpredá SGOV tak stále to je T+1 čiže na druhý deň od predaja je možné vybrať už peniaze otázka prečo to držia tak dlho (asi chcú zarobiť na tom) a pustia tú platbu až na 10 deň.
IB-https://ibkr.com/referral/roman3131
Tasty-https://tastytrade.com/welcome/?referralCode=CEKTJ78ZFX
Alpaca 3 ref na mesiac.Vklad 500USD 30 dní výplata do 10 prac. dní dostaneme obidvaja 100USD prvý mesiac je do 28.02.2026) V prípade záujmu cez správu
Adammd
Guru Member ****

Na t212 mozes kupit aj americke akcie a ETF. A zdarma :-)
Problem v 1$ vidim pri nizkych nakupoch. Kritizujem rozne banky za ich "1%" poplatky, preto to nemozem tolerovat u brokera, ktory sa tvari low cost(napr kupa akcii za 100$)

Komu nieco chyba v T212, moze kombinovat s XTB(sice poplatok za zmenu z € na $ je 0,5%, ale $ mozes dostat z Revolutu(cca 0,15% od stredu) cez paypal zdarma....
f.i.r.e.
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Croven
Gold Member **

Adammd napísal: Št 06 02, 2025 4:26 pm Na t212 mozes kupit aj americke akcie a ETF. A zdarma :-)
Problem v 1$ vidim pri nizkych nakupoch. Kritizujem rozne banky za ich "1%" poplatky, preto to nemozem tolerovat u brokera, ktory sa tvari low cost(napr kupa akcii za 100$)

Komu nieco chyba v T212, moze kombinovat s XTB(sice poplatok za zmenu z € na $ je 0,5%, ale $ mozes dostat z Revolutu(cca 0,15% od stredu) cez paypal zdarma....
Americké ETF si určite nemožeš kúpiť na T212 ani u iného europskeho brokera (jedine cez opcie) a o tom to celé je, preto je ten broker zaujímavý, že si možeš kúpiť US ETFka. V ČR si to človek vie kúpiť cez FIO, Patriu (ČSOB) a Českú sporiteľňu, ale tam sú také poplatky že najlacnejšie vychádza FIO s poplatkom za nákup 8 USD tuším a v porovnaní stýmto je poplatok max 1 USD zanedbateľný. IBKR si účtuje 1,25€ keď nakupujem na XETRE a je to v pohode. Komu to príde veľa a chce službu využívať tak nech nakupuje 1x za 2 mesiace a poplatok sa stratí.
miobaspe
Active Member
Dátum registrácie: Pi 01 01, 2021 10:26 pm
Has thanked: 4 times
Been thanked: 16 times

Príspevok od používateľa miobaspe »

Birdwingo ma urcite svoje opodstatnenie. Pre ludi v Europe je to jednoznacne broker vdaka ktoremu mozu kupovat vsetky americke akcie a ETFka. Aj poplatky su vzhladom k tomu ok. Mali by ale okamzite vyriesit dlzku tych vkladov a vyberov ak chcu dalej expandovat. Stazuju sa na to ludia na vsetkych forach. Mnohi napr. urobia depozit cez platobnu kartu, tam im za to stiahnu poplatok aby to bolo ihned a potom aj tak cakaju niekolko dni kym to system Birdwingo spracuje. Takto by to vsak v dnesnej dobe fungovat nemalo. Ked som im o tom pisal, tak mi prisla reakcia ze oni nie su urceni na aktivny trading a preto musi kazdy klient takuto dobu spracovania akceptovat a mal by tam mat volnu hotovost dlhodobo ulozenu lebo sa mu tam navyse vyhodne uroci ...
Referral link pre založenie účtu u Interactive Brokers:
https://ibkr.com/referral/peter2274
Croven
Gold Member **

Súhlas, ja keď som ich využíval tak peniaze so mal vždy v ten istý deň pripísané.
Adammd
Guru Member ****

Ja som nenarocny investor a preto nemam potrebu nejakych secial US ETF/akcii.
Ale urcite by som sa nepreniesol cez vstupne poplatky v dnesnej dobe, dlhe cakanie na trasfery atd.

Ake akcie kupujete na platforme, ktore nie su bezne dostupne? A taktiez ETF.
f.i.r.e.
ro_so
Dátum registrácie: St 05 01, 2022 9:47 am
Has thanked: 2 times
Been thanked: 7 times

Príspevok od používateľa ro_so »

Bitcoin ETF - kvôli tomu mám účet na BIrdwingo. Zatiaĺ všetky peniaze ktoré som tam poslal bankovým prevodom (SLSP banka) prišli do sekundy na účet. S výberom nemám skúsenosť.
Adammd
Guru Member ****

ktore konkretne?
f.i.r.e.
ro_so

IBIT
Baba Jaga
Gold Member **

Pred 10 minútami som dostal mail ,že Birdwingo už nebude môcť poskytovať služby k 1.3.25.

Birdwingo sa pripája k Alpaca
Zdravíme, Birdwingo komunita!
Máme pre vás novinky a radi by sme vám vysvetlili niekoľko zásadných zmien.
Tím Birdwingo sa spája s naším dlhodobým partnerom z Kalifornie – spoločnosťou Alpaca. Alpaca poskytuje Birdwingu investičnú infraštruktúru a zároveň funguje ako depozitár investičných účtov našich používateľov. Sme nadšení, že môžeme spojiť sily so špičkovým tímom a spoločne pracovať na misii sprístupniť investovanie nielen v Európe, ale globálne.
Vaše finančné prostriedky a investície sú v bezpečí, avšak dôjde k zmenám v našom fungovaní.
V rámci tejto transformácie od 1. marca Birdwingo nebude môcť ďalej poskytovať investičné služby. To znamená, že už nebudete môcť vkladať finančné prostriedky ani investovať a váš účet bude postupne uzavretý. Chápeme, že to môže byť pre vás nečakané a nepríjemné. Preto sme sa pre vás snažili zabezpečiť čo najviac možností:
Uzavretie účtu (predvolená možnosť, ak si nevyberiete inú možnosť nižšie)
Ak nezvolíte inú možnosť, vaše cenné papiere budú predané 28. februára. Váš účet bude uzavretý a všetky finančné prostriedky vám budú odoslané na váš bankový účet v polovici marca.
Prenos cenných papierov k inému brokerovi
Ak si zvolíte túto možnosť, váš nový broker musí najneskôr do 26. februára informovať spoločnosť Alpaca prostredníctvom automatizovaného systému prevodu alebo brokersupport@alpaca.markets. Na prevod budete potrebovať číslo svojho účtu v Alpaca, ktoré nájdete vo svojich mesačných výpisoch.
Otvorenie nového účtu v Alpaca
Vaše cenné papiere nebudú predané a budete mať prístup k svojim investíciám vykonaným cez Birdwingo prostredníctvom novej platformy Alpaca. Mobilnú aplikáciu Birdwingo už ale nebude možné používať na investovanie.
Ak chcete pokračovať v investovaní cez Alpaca, prosím, otvorte si nový účet v Alpaca a informujte Birdwingo do 20. februára odpoveďou na hello@birdwingo.com so správou „Chcem previesť do Alpaca“ spolu s vaším novým číslom účtu v Alpaca. Následne partner pomôže s prevodom vašich aktív na váš nový účet. Upozorňujeme, že tento proces môže nejaký čas trvať.
Ako si otvoriť účet v Alpaca?
Navštívte https://alpaca.markets/ a kliknite na Sign Up v pravom hornom rohu.
Vyberte možnosť „Trading API“.
Postupujte podľa pokynov na obrazovke a dokončite registráciu.
Často kladené otázky k procesu: kliknite sem
Rozumieme, že čas na vaše rozhodnutie je kratší, ako by bolo optimálne. Táto lehota je podmienená právnymi požiadavkami, ktoré sme napriek našej snahe nedokázali predĺžiť. Mrzí nás to.
Rovnako chápeme, že mnohí z vás si aplikáciu Birdwingo obľúbili najmä pre jej jednoduchosť, priateľskosť a nízke poplatky – niečo, čo sme ako bratia videli v USA a rozhodli sa priniesť do nášho regiónu. Alebo ste sa možno nechali inšpirovať našou víziou spravodlivého a dostupného investovania. Sme vám nesmierne vďační za podporu a za to, čo sme spoločne vybudovali za posledné tri roky.
Forma sa mení, príbeh pokračuje. Ďakujeme a zostávame v kontakte.
Adam, Andrej a zvyšok tímu Birdwingo.

Ak nebude možné urobiť vklad cez ACH prevod z Wise tak to bude hlboko viete kde. Pre vacšinu ludí to bolo super vklad cez SEPA instatnt.
Alpaca 3 ref na mesiac.Vklad 500USD 30 dní výplata do 10 prac. dní dostaneme obidvaja 100USD prvý mesiac je do 28.02.2026) V prípade záujmu cez správu
Baba Jaga
Gold Member **

Odoslal som mail priamo na support Alpaca markets ohľadne vkladov cez ACH.
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1559 times

Koniec Birdwingo

Príspevok od používateľa MiBi »

Skoda...Trochu som im drzal palce, ale asi neziskali potrebny pocet klientov, aby dokazali udrzat platformu a prinasat inovacie.
Croven
Gold Member **

Mohli napísať aj dovod prečo sa to tak deje.

To som zvedavý či Alpaca bude mať nejaký zberný účet v EU. Hlavne Alpaca určite ako US based broker bude riešiť prípadnú estate tax.
Baba Jaga
Gold Member **

Baba Jaga napísal: Št 13 02, 2025 11:31 am Odoslal som mail priamo na support Alpaca markets ohľadne vkladov cez ACH.
Takže našiel som aj na ich fóre,že fungujú aj vklady cez ACH via Wise tie sú zadarmo a využívajú aj CurrencyCloud na vklady v EUR a klientovi sa pripíše USD poplatok je 1,5% max (25USD)
https://forum.alpaca.markets/t/what-is- ... us/10701/9
xerces
Silver Member *
Dátum registrácie: Ne 20 06, 2021 12:20 am
Been thanked: 38 times

Príspevok od používateľa xerces »

Prave mi ten mail prisiel tiez. No neviem. Alpaca nepoznam a nebudu ani komunikovat v SK/CZ, takze tu vidim problem. Neviem ci sa mi oplati pokracovat do alpaca. A tiez ako to bude s nakladmy. Nemal som tam vela penazi ale mohol som investovat do ETF, ktore v EU nie su. Teraz neviem ci pokracovat alebo zobrat prachy investovat inde.
Croven
Gold Member **

xerces napísal: Št 13 02, 2025 2:25 pm Prave mi ten mail prisiel tiez. No neviem. Alpaca nepoznam a nebudu ani komunikovat v SK/CZ, takze tu vidim problem. Neviem ci sa mi oplati pokracovat do alpaca. A tiez ako to bude s nakladmy. Nemal som tam vela penazi ale mohol som investovat do ETF, ktore v EU nie su. Teraz neviem ci pokracovat alebo zobrat prachy investovat inde.
Neviem aké možnosti má na Slovensku slovenský Fio broker alebo Patria finance, ale v ČR sa cez českého fio brokera alebo Patriu finance dajú normláne nakupovať Americké ETFka, akurát su vyššie poplatky za nákup
rastislaf
Active Member
Dátum registrácie: Ut 21 10, 2014 10:07 pm
Has thanked: 15 times
Been thanked: 18 times

Príspevok od používateľa rastislaf »

Tiez som tam mal par drobnych na skusku, zaujimalo by ma, ci nam umoznia bezplatny transfer pozicii napr. do IBKR. Podla Alpaca cennika si Alpaca za outbound ACAT transfer uctuje 100 USD: https://files.alpaca.markets/disclosure ... eSched.pdf (uz len kvoli tomu by som v Alpaca nepokracoval)
sipo12
Dátum registrácie: Št 22 08, 2024 4:04 pm
Been thanked: 1 time

Príspevok od používateľa sipo12 »

ahojte, vie niekto dokedy bude pristupna apka birdwingo?
bude potrebny urcite vypis ku uzavretiu, lebo danove priznanie na rok 2025 sa samo neurobi (ak teda nechcem pokracovat v alpace alebo inde)

ls
ra7
Dátum registrácie: Ut 15 11, 2022 12:52 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times

Príspevok od používateľa ra7 »

**Ako sa dostanem k svojim peniazom?**

Do 28. 2. 2025 máte stále prístup k svojim investíciám a peniazom prostredníctvom aplikácie Birdwingo, rovnako ako doteraz.

**Kedy dostanem peniaze naspäť, ak sa pre žiadnu možnosť nerozhodnem a môj účet bude 1. 3. zatvorený?**

Predpokladáme, že najneskôr do 31. 3. 2025 budú všetky prevody vysporiadané. Záleží však aj na rýchlosti našich partnerov, partnerských bánk, technických obmedzeniach a akýchkoľvek dodatočných zákonom vyžadovaných kontrolách, vrátane opatrení proti praniu špinavých peňazí.
Investor123
Dátum registrácie: Ne 08 12, 2013 1:34 pm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Príspevok od používateľa Investor123 »

Predavat pozicie nechcem, kedze by som nesplnil casovy test pre oslobodenie od dane.

Takze ostava len otvorit Alpaca ucet, alebo presun k inemu brokerovi.

Nevie niekto, ci sa bude dat presunut pozicie do Irskeho Interactive Brokers, ak sa jedna o US-based ETFs, ktore nemaju KIID? Mam konkretne tieto tickery: IVV, URTH, ESGV.
Pri transfere do IBKR sa mi objavuje taketo varovanie: "If your portfolio includes mutual funds that we cannot support, we will reject the FULL ACATS transfer. Additional action will be required on your part if you wish to proceed with an ACATS transfer. You may submit a PARTIAL ACATS transfer excluding the unsupported fund(s) or liquidate the fund(s) at your current broker before initiating another FULL ACATS transfer."
aviceN
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
Has thanked: 259 times
Been thanked: 226 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa aviceN »

Tak čisto laicky, predpokladám, že to čo na Interactive Brokers nie je, nebudeš vedieť presunúť.
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.milosbubniak.sk/
Baba Jaga
Gold Member **

Investor123 napísal: Št 13 02, 2025 5:28 pm Predavat pozicie nechcem, kedze by som nesplnil casovy test pre oslobodenie od dane.

Nevie niekto, ci sa bude dat presunut pozicie do Irskeho Interactive Brokers, ak sa jedna o US-based ETFs, ktore nemaju KIID? Mam konkretne tieto tickery: IVV, URTH, ESGV.
Pri transfere do IBKR sa mi objavuje taketo varovanie: "If your portfolio includes mutual funds that we cannot support, we will reject the FULL ACATS transfer. Additional action will be required on your part if you wish to proceed with an ACATS transfer. You may submit a PARTIAL ACATS transfer excluding the unsupported fund(s) or liquidate the fund(s) at your current broker before initiating another FULL ACATS transfer."
EU regulacia neumožnuje nakupovať, ale nezakazuje vlastniť americké ETF takže presun bude možný. Na reddite niečo take riešil občan ČR ,ktorý vlastnil amrické ETF myslím ,že v Patria broker a transfer US ETF prebehol úspešne.
Baba Jaga
Gold Member **

aviceN napísal: Št 13 02, 2025 5:44 pm Tak čisto laicky, predpokladám, že to čo na Interactive Brokers nie je, nebudeš vedieť presunúť.
bude sa dať presunuť
Baba Jaga
Gold Member **

Alpaca si neučtuje komisie za nakup a predaj akciíí a opcií (PFOF) jediné poplatky su exchange,clearing a poplatky regulatora
https://files.alpaca.markets/disclosure ... eSched.pdf
Investor123

Baba Jaga napísal: Št 13 02, 2025 5:52 pm
Investor123 napísal: Št 13 02, 2025 5:28 pm Predavat pozicie nechcem, kedze by som nesplnil casovy test pre oslobodenie od dane.

EU regulacia neumožnuje nakupovať, ale nezakazuje vlastniť americké ETF takže presun bude možný. Na reddite niečo take riešil občan ČR ,ktorý vlastnil amrické ETF myslím ,že v Patria broker a transfer US ETF prebehol úspešne.
vyskusam teda ten Interactive Brokers. Mam este aj TastyTrade (to je cisto americky broker a vsetky US tickery sa tam daju normalne obchodovat), ale bohuzial, pri presune uctu nepodporuju Alpacu - nie je v ponuke na vyber.

Takze uvidim, ako dopadne IB. Tam tie tickery sice vsetky vidim, len nedaju sa nakupit.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Neoverene info:
WEM vraj vypovedali zmluvu/spolupracu s Birdwingo, tuto informaciu vedeli uz dlhsie a nebolo to zo dna na den. V Birdwingo vraj dufali, ze najdu ineho partnera ale to sa im ocividne nepodarilo.
ro_so

Tak ako som sa tešil zo svojho IBIT…..
Trading212 neumožňuje prevod US ETF. Ak ma v chate neklamali. Zoznam podporovaných akcii a etf
To check if we have the relevant ETF available search for it in this list here: https://www.trading212.com/trading-instruments/invest
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Zakladatelia platformy Birdwingo Adam a Andrej Hanovci sa tento týždeň dohodli na jej predaji americkému brokerovi Alpaca, s ktorým doteraz spolupracovali. Klienti, ktorí cez slovenskú aplikáciu investovali, majú investičné účty práve u neho.
Výkonný šéf Birdwinga Andrej Hano pre Denník E povedal, že Alpaca kúpila Birdwingo ako predajnú platformu a bude ju ďalej využívať vo svete. „Poslúži firemným klientom, ktorí budú chcieť začať s tým, čo máme teraz my,“ hovorí. No na Slovensku Birdwingo končí.
Hoci bola táto investičná platforma v prvých viac než troch rokoch stratová, čo je pri nových projektoch bežné, nie je to podľa Hana dôvod, prečo odchádza zo slovenského trhu. „Mali sme ponuku investorov, mohli sme pokračovať,“ poznamenáva. No ponuka amerického partnera ho oslovila viac. „Nie je ľahké čestne robiť biznis na Slovensku,“ poznamenáva.
Cenu transakcie Hano komentovať nemohol, viaže ho mlčanlvosť. Sám by sa mal v Alpace, ktorá je americkou obdobou obchodníka s cennými papiermi, ďalej venovať strategickým investíciám.
Na email Birdwinga adresovaný klientom okamžite zareagoval konkurenčný Finax. „Ak vás váš správca majetku nechal v štichu, vyskúšajte to u nás a polovicu majetku vám budeme 2 roky spravovať bez poplatku,“ núka.
https://e.dennikn.sk/4466821/platforma- ... o-partnera
capitalcapital
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 27 02, 2018 8:51 am
Has thanked: 95 times
Been thanked: 86 times

Príspevok od používateľa capitalcapital »

rastislaf napísal: Št 13 02, 2025 2:39 pm Tiez som tam mal par drobnych na skusku, zaujimalo by ma, ci nam umoznia bezplatny transfer pozicii napr. do IBKR. Podla Alpaca cennika si Alpaca za outbound ACAT transfer uctuje 100 USD: https://files.alpaca.markets/disclosure ... eSched.pdf (uz len kvoli tomu by som v Alpaca nepokracoval)
Chápem to správne ako jednorazový poplatok za vysporiadanie presunu (ľubovoľný počet akcii)?
aviceN
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
Has thanked: 259 times
Been thanked: 226 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa aviceN »

Keď som robil ja ACAT smerom von z Interactive Brokers, tak to bolo jednorazovo 5$ tuším, vtedy to bolo xy akcií jednej spoločnosti.
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.milosbubniak.sk/
capitalcapital
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 27 02, 2018 8:51 am
Has thanked: 95 times
Been thanked: 86 times

Príspevok od používateľa capitalcapital »

Ako sa v takýchto prípadoch riešia dividendy ktoré budú vyplatené tesne po 28.2.?
A potom výpisy k tomu?
xerces
Silver Member *
Dátum registrácie: Ne 20 06, 2021 12:20 am
Been thanked: 38 times

Príspevok od používateľa xerces »

MiBi napísal: Št 13 02, 2025 6:49 pm Zakladatelia platformy Birdwingo Adam a Andrej Hanovci sa tento týždeň dohodli na jej predaji americkému brokerovi Alpaca, s ktorým doteraz spolupracovali. Klienti, ktorí cez slovenskú aplikáciu investovali, majú investičné účty práve u neho.
Výkonný šéf Birdwinga Andrej Hano pre Denník E povedal, že Alpaca kúpila Birdwingo ako predajnú platformu a bude ju ďalej využívať vo svete. „Poslúži firemným klientom, ktorí budú chcieť začať s tým, čo máme teraz my,“ hovorí. No na Slovensku Birdwingo končí.
Hoci bola táto investičná platforma v prvých viac než troch rokoch stratová, čo je pri nových projektoch bežné, nie je to podľa Hana dôvod, prečo odchádza zo slovenského trhu. „Mali sme ponuku investorov, mohli sme pokračovať,“ poznamenáva. No ponuka amerického partnera ho oslovila viac. „Nie je ľahké čestne robiť biznis na Slovensku,“ poznamenáva.
Cenu transakcie Hano komentovať nemohol, viaže ho mlčanlvosť. Sám by sa mal v Alpace, ktorá je americkou obdobou obchodníka s cennými papiermi, ďalej venovať strategickým investíciám.
Na email Birdwinga adresovaný klientom okamžite zareagoval konkurenčný Finax. „Ak vás váš správca majetku nechal v štichu, vyskúšajte to u nás a polovicu majetku vám budeme 2 roky spravovať bez poplatku,“ núka.
Nerozumiem tomu. Ak alpaca kupila birdwingo, tak preco proste nepokracuje dalej?
niktoalebokadekto
Active Member
Dátum registrácie: So 16 12, 2023 11:43 am
Has thanked: 10 times
Been thanked: 23 times

Príspevok od používateľa niktoalebokadekto »

xerces napísal: Št 13 02, 2025 10:47 pm
MiBi napísal: Št 13 02, 2025 6:49 pm Zakladatelia platformy Birdwingo Adam a Andrej Hanovci sa tento týždeň dohodli na jej predaji americkému brokerovi Alpaca, s ktorým doteraz spolupracovali. Klienti, ktorí cez slovenskú aplikáciu investovali, majú investičné účty práve u neho.
Nerozumiem tomu. Ak alpaca kupila birdwingo, tak preco proste nepokracuje dalej?
myslim, ze ak chces mozes s nimi pokracovat, ale uz priamo cez Alpacu

https://www.birdwingo.com/birdwingo-is-joining-alpaca/
Croven
Gold Member **

čital som celý článok na denniku N, odmoknutý článok: https://e.dennikn.sk/4466821/platforma ... _M7dlUn6Ag
Ak to správne chápem, tak Alpaca broker kúpil celú platformu ktorú birdiwngo vytvoril pre svojich uživatelov. A túto platformu následne budú využívať noví firemní užívatelia - predpokladám, že nové platformy ako birdwingo. A Hanovci budu stale na tejto platforme v pre Alpaca pracovať. No je to škoda, pretože ta ich appka bola super a jednoduchá. Ale je to poučenie, že netreba sypať veľa peňazí do nových "brokerov". - Takto som to ja pochopil.

Ináč podla mňa ta ich appka nevynášala toľko aby ich to uživilo alebo aby plnili nejaké ciele investora pre tento start-up. Ináč ak by ta aplikácia bola úspešná, že by mala viac užívazeľov ktorý by pravidelne investovali.
Aj keď si investičnú aplikáciu stiahlo zhruba 27-tisíc ľudí, viacerí ju podľa Hana využívali skôr na vzdelávanie, v skutočnosti malo investičné účty len 15-tisíc ľudí a aktívne cez ne investovala zhruba polovica. Z toho väčšina pochádzala zo Slovenska a z Čiech.
7 - 8 tísic aktívných investorov ktorý pravidelne na mesačnej bázi investujú je málo.

A tento krok učtie zase podkope na Slovensku dôveru v investovanie.
rastislaf
Active Member
Dátum registrácie: Ut 21 10, 2014 10:07 pm
Has thanked: 15 times
Been thanked: 18 times

Príspevok od používateľa rastislaf »

aviceN napísal: Št 13 02, 2025 8:14 pm Keď som robil ja ACAT smerom von z Interactive Brokers, tak to bolo jednorazovo 5$ tuším, vtedy to bolo xy akcií jednej spoločnosti.
IBKR ma ACATS fees nulove oboma smermi:
While IBKR does not charge for incoming or outgoing ACATS transfers, customers should consult with their sending or receiving firm to determine if there will be any applicable fees for the transfers.
(https://www.interactivebrokers.ie/en/pr ... r-fees.php)

Takze zostava len zistit ci sa pri prevode z Birdwingo bude uctovat ten 100 USD ACATS out fee co ma v cenniku Alpaca. Pisal som im, zatial neodpisali. Ten fee by mal byt jednorazovy za presun lubovolneho poctu akcii / instrumentov:
ACATS Transfers (Outbound) $100 / full or partial ACAT
(https://files.alpaca.markets/disclosure ... eSched.pdf)
Croven
Gold Member **

Každopádne je to pekný výser pre ľudí a určite o tomto vedeli dlho dopredu.
Investor123

vcera sa mi vecer v appke objavili 3 prevody, ktore som ja nerobil - predaje malej casti z kazdej z mojich pravidelnych investicii. Su to uplne nahodne pocty kusov, aj ciastka je vsade ina, dokopy to je cca $320, ktore teraz mam na ucte, namiesto v ETF. Nerozumiem, na zaklade coho sa to zrealizovalo. Asi hodinu predtym som zadal pokyn z IBKR na prevod portfolia ku nim, ale to s tym asi tazko moze suvisiet. Na ucte v Birdwingo som nechal aj rezervu na pripadny $100 Alpaca poplatok za prevod portfolia.

Nema niekto dalsi podobnu skusenost?
Napísať odpoveď

Návrat na "Brokeri - cez koho na burzu"