Slovenské štátne dlhopisy

Garantované fondy, zaistené vklady, investičné certifikáty, dlhopisy a obligácie
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Kosa
Silver Member *
Dátum registrácie: Št 27 10, 2016 11:24 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 37 times

Re: Slovenské štátne dlhopisy

Príspevok od používateľa Kosa »

MiBi napísal: Št 28 11, 2024 2:58 pm Tak dan zo statnych dlhopisov nakoniec nebude rovna 0: …
Nie, to čo píšeš sa týka iba v prípade predaja dlhopisu. Pokiaľ ho držíš do splatnosti neplatíš žiadnu daň.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 557 times
Been thanked: 246 times

Príspevok od používateľa iceberg8 »

jaroslav80 napísal: Št 07 11, 2024 9:50 am
Nedavno vyhrabala libry, ktore jej v Britanii povedali, ze jej ich vymenia za aktualne jedine s 10% poplatkom... Pricom si ich z britskej banky vyberala len snad pred 7-8 rokmi.
Libra uz nestoji za nic.
Nemoze nimi platit v UK? Tak nech ich preda ako zberatelsky kus, s +10% prirazkou :) :) :)
Odoslané z počítača
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1559 times

Slovenské štátne dlhopisy „INVESTOR“ a „PATRIOT

Príspevok od používateľa MiBi »

Dlhopisy sa budu volat „INVESTOR“ a „PATRIOT“ a budu so splatnosťou 2 roky a 4 roky. Dlhopisy bude možné kúpiť v sieti vybraných 5 bánk na Slovensku v priebehu marca 2025. Výnosy z týchto dlhopisov (kupón a kapitálový výnos) budú oslobodené od dane z príjmov fyzických osôb a pri predaji na primárnom trhu bude tento nákup oslobodený od poplatkov. Minimálna veľkosť nákupu dlhopisov každého dlhopisu bude 1000 eur. Dlhopisy budú prijaté na obchodovanie na Burzu cenných papierov v Bratislave a občania ich budú môcť predať prostredníctvom banky alebo iného obchodníka s cennými papiermi pred ich splatnosťou.
https://dlhopisypreludi.ardal.sk/dlhopi ... -a-patriot
MiBi
VETERAN MEMBER *****

nové pravidlá zdanenia státnych dlhopisov a pokladničnych poukážok platné od 1. januára 2025.
Fyzické osoby – nepodnikatelia
Výhody:
  • Úrokové výnosy a tiež príjmy z predaja z dlhopisov sú oslobodené od dane z príjmov.
  • Neplatia sa zdravotné odvody.
  • Žiadne poplatky za držbu alebo obchodovanie (centrálny depozitár, banky, obchodníci).
  • Daňové priznanie sa pri výnosoch zo štátnych dlhopisoch pre občanov podávať nemusí.
Uvedené platí len pre štátne dlhopisy označené ako „štátne dlhopisy pre občanov“ s jedinečným ISIN kódom.

Právnické osoby a fyzické osoby podnikatelia
Výnosy z držby a predaja štátnych dlhopisov a pokladničných poukážok vydaných na území Slovenska, EÚ a EHP.
  • Vylúčia sa zo štandardného základu dane a zdaňujú sa v osobitnom základe dane podľa §51ea zníženou sadzbou.
  • Pre daňovníkov nezaložených alebo nezriadených na podnikanie prebehne zdanenie formou zrážkovej dane.
  • Výnos zo štátneho dlhopisu znižuje tiež základ dane osobitného odvodu z podnikania v regulovaných odvetviach. Platiteľ odvodu zaplatí menej.
Znížené sadzby dane:
16 % pre výnosy plynúce v roku 2025.
13 % pre výnosy plynúce od roku 2026.
Tieto sadzby predstavujú výrazné zníženie oproti štandardnej sadzbe dane 21 % resp. 24 % pre právnické osoby, čo robí štátne dlhopisy zaujímavým investičným nástrojom pre firmy a podnikateľov.

zdroj: https://www.linkedin.com/posts/juraj-%C ... 60258-z6BR
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Štátne dlhopisy pre ľudí môžu mať úrokovú sadzbu 3, možno 3,3 percenta ročne, povedal riaditeľ štátnej dlhovej agentúry ARDAL Daniel Bytčánek. Zverejnia to začiatkom februára. Výnos dlhopisov, ktoré štát začne predávať v marci, sa nebude zdaňovať.

Porovnanie s vkladom v banke, ktoreho urok je vsak zdaneny
Prílohy
ako-banky-ro-ia-term-novan-vklady-.jpg
sibal4441
Silver Member *
Dátum registrácie: Ne 24 09, 2023 11:15 am
Has thanked: 51 times
Been thanked: 36 times

Príspevok od používateľa sibal4441 »

Je nieco nove ohladom urokovej sadzby alebo datumu predaja dlhopisov pre obcanov? Malo byt zverejnene zaciatkom februara
JanH
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ne 06 02, 2022 6:31 am
Has thanked: 152 times
Been thanked: 225 times

Príspevok od používateľa JanH »

sibal4441 napísal: Ut 04 02, 2025 10:55 am Je nieco nove ohladom urokovej sadzby alebo datumu predaja dlhopisov pre obcanov? Malo byt zverejnene zaciatkom februara
Mas zlu informaciu. Vsade sa uvadza zaciatok marec 2025.
sibal4441
Silver Member *

JanH napísal: Ut 04 02, 2025 11:57 am
sibal4441 napísal: Ut 04 02, 2025 10:55 am Je nieco nove ohladom urokovej sadzby alebo datumu predaja dlhopisov pre obcanov? Malo byt zverejnene zaciatkom februara
Mas zlu informaciu. Vsade sa uvadza zaciatok marec 2025.
pozri o 2 riadky vyssie prispevok od mibiho, tam je napisane ze Malo byt zverejnene zaciatkom februara :D
Vigrem
Active Member
Dátum registrácie: Ne 02 01, 2022 4:07 pm
Has thanked: 59 times
Been thanked: 47 times

Príspevok od používateľa Vigrem »

Odporucam sledovat oficialnu stranku, predpokladam, ze tam to bude zverejnene ako prve. Zatial informacia o vynosoch chyba, posledne dve aktuality su len prelinkovane clanky z Dennika N :D
sibal4441
Silver Member *

JanH
Platinum Member ***

"Dlhopis Investor so splatnosťou dva roky bude ponúkať ročný výnos 3 %, Patriot so splatnosťou štyri roky 3,3 %."

Vzhladom na viazanost dva resp. styri roky a pomerne konzervativny produkt s nizkym zhodnotenim som velmi zvedavy ako uspesne sa budu tieto dve emisie predavat. Hoci ich spolocna hodnota je "iba" 400M. Ale pokryje to aspon inflaciu :roll: (Inflácia v roku 2024 bola 2,8 %)
Glogol
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 138 times
Been thanked: 339 times

Príspevok od používateľa Glogol »

JanH napísal: Ut 11 02, 2025 8:42 am
"Dlhopis Investor so splatnosťou dva roky bude ponúkať ročný výnos 3 %, Patriot so splatnosťou štyri roky 3,3 %."

Vzhladom na viazanost dva resp. styri roky a pomerne konzervativny produkt s nizkym zhodnotenim som velmi zvedavy ako uspesne sa budu tieto dve emisie predavat. Hoci ich spolocna hodnota je "iba" 400M. Ale pokryje to aspon inflaciu :roll: (Inflácia v roku 2024 bola 2,8 %)
Urocenie do splatnosti ( oslobodene od dani) nie zle na sucasnu dobu - osobne vidim skor riziko ze starsi ludia pojdu do toho s peniazmi z matraca alebo z bezneho uctu a v pripade predcasneho predaja na sekundarnom trhu mozu byt dost sklamani. O tom riziku pri predcasnom predaji by trebalo viac informovat kupujucich - 4 roky je dost dhla doba - stat sa moze hocico.
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
MiBi
VETERAN MEMBER *****

ja si osobne myslim, ze ani predaj na sekundarnom trhu nebude stratovy, kedze sadza ECB na konci r.2025 sa predpoklada 2% a teda sadzby na vkladoch v bankach budu este nizsie, o tieto dlhopisy bude velky zaujem aj na sek. trhu a mozno urokovy vynos pri takomto predaji bude este vyssi ako nominalny.
PredsaJa
Silver Member *
Dátum registrácie: Po 25 04, 2022 9:27 pm
Has thanked: 73 times
Been thanked: 88 times

Príspevok od používateľa PredsaJa »

Ale inflácia v 2025 sa očakáva >4%
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Iny pohlad od https://www.linkedin.com/posts/michal-m ... 92897-U28X

Keby štát teraz vydal 2-ročný dlhopis veľkým finančným inštitúciám a fondom, tak by zaplatil výnos 2.29% na 2 roky a 2.48% na 4 roky. Za to, že vydáva malým investorom si tak priplatí 0.71% na 2-ročnom dlhopise (3-2.29) a 0.82% na 4-ročnom dlhopise. Ročne. Počas celej doby splácania dlhopisu.
Alebo v eurách. Pri 200 miliónovej emisii 2-ročného dlhopisu to za dva roky robí 2 840 000 eur. Pri 200 miliónovej emisii 4-ročného dlhopisu 6 560 000 eur.
Takže dokopy za tie 4 roky zaplatí štát o 9.4 milióna eur viac, ako keby ich štandardne vydal na finančnom trhu. ‼️

Stojí 9.4 milióna za údajné "finančné zvyšovanie gramotnosti a diverzifikáciu investorskej základne", ktoré má tento krok priniesť?
Podľa mňa neprinesie jedno ani druhé. Nie je náhoda, že väčšina krajín sveta tieto emisie nerobí alebo to spraví symbolicky.
Ako daňový poplatník si myslím, že sa tých 9.4 milióna dalo v tomto rozpadajúcom sa štáte použiť lepšie.

Celá emisia bude stáť ešte o nejaké 4 milióny viac, lebo to zaplatí štát bankám za to, aby tieto dlhopisy ľuďom predávali. Ale aj keď vydáva dlhopisy na finančnom trhu, tak to niečo stojí (aj keď pochybujem, že 1% z objemu), tak som to do prepočtu nezahrnul.
Glogol
VETERAN MEMBER *****

MiBi napísal: Ut 11 02, 2025 11:27 am Podľa mňa neprinesie jedno ani druhé.
Sice som este necital ten link ale mozno by som k nakladom este priratal nizsie zisky bank - > nizsie dane zo zisku bank...Tazko to ale vycislit.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 293 times
Been thanked: 198 times

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Poznam zopar dochodcov, ktori drzia na beznom ucte cele roky desiatky tisic EUR. Bez akehokolvek investicneho produktu. Tak mozno cast z nich nakupi tie statne dlhopisy a bude to predsa len nejaky pokrok.

Tiez nezabudajte, ze volicmi SMER nie su 25 rocni mladickovia, ktori s v appke hraju s Revolutom a kryptomenami. Su to ludia, ktorym X-krat v 90-tych rokoch ponukali "vyssie zhodnotenie za prijatelne riziko" a takmer vzdy ich okradli. Takze nich vo veku 60-80 rokov este aj do nejakeho statneho dlhopisu s vynosom 3% a bez zdanenia bude velky problem dostat...
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 245 times
Been thanked: 593 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Pre konzervativnych seniorov, co mali doteraz vkladne knizky (alebo ich nahrady) je to urcite lepsia volba. V konecnom dosledku je to vsetko iba stavka na inflaciu, ak bude nizka , je to dobry produkt ak vysoka nie. Terminaky su zdanene takze toto je pre ulozenie penazi na 2 roky ok. Na 4 roky nadvynos nestoji za neistotu.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
DanteUnchained
Guru Member ****
Dátum registrácie: So 05 06, 2021 12:26 pm
Has thanked: 34 times
Been thanked: 127 times

Príspevok od používateľa DanteUnchained »

Ako poznam Kamenickeho a vladu celkovo, toto je take predjedlo pre reakciu verejnosti kym vylezu s navrhom v zakone ze 2. a (možno) 3. pilier bude povinne musiet alokovat nejaku cast do statnych dlhopisov, u 3: piliera mozno bude nejake tlacivo, ze o to nemas zaujem a peniaze si zachranis :). Stat si tak peniaze pozicia, hovno sa spravi/zlepsi, nebude z akeho zisku vyplacat uroky (nie je to firma ktora vdaka pozicke znasobi obrat), takze to znova pociti statny rozpocet. Cize dlh vytvori extra dlh pre stat, akurat mensi ako keby sa poziciava v banke na ich volebnu kampan.

Zaujem u verejnosti podla mna nebude, ludia ktori sa vyznaju (cize my) maju daleko lepsi produkt k dispozicii, po roku bez danovej povinnosti a s lepsim urokom a bez zmrazenia penazi. Vacsina volicov vlady netusi co je investovanie a ked im povedia ze zmrazia alokovane prostriedky na 2 roky, tak to odmietnu.

To ze to bude bez dani a odvodov cize realne ako dlhopis s 3,7% urokom po zdaneni a odvodoch(podla Kamenickeho), nie je stale ziadna slava.

"Dogshit wrapped in catshit".

jaroslav80 napísal: Ut 11 02, 2025 2:30 pm Poznam zopar dochodcov, ktori drzia na beznom ucte cele roky desiatky tisic EUR. Bez akehokolvek investicneho produktu. Tak mozno cast z nich nakupi tie statne dlhopisy a bude to predsa len nejaky pokrok.

Tiez nezabudajte, ze volicmi SMER nie su 25 rocni mladickovia, ktori s v appke hraju s Revolutom a kryptomenami. Su to ludia, ktorym X-krat v 90-tych rokoch ponukali "vyssie zhodnotenie za prijatelne riziko" a takmer vzdy ich okradli. Takze nich vo veku 60-80 rokov este aj do nejakeho statneho dlhopisu s vynosom 3% a bez zdanenia bude velky problem dostat...
Dochodca, ktory drzi likvidny cash si ma kupit dlhopis aby mu zmrazili alokovane peniaze na minimum 2 roky a zarobi mu to v priemere 30€ za kazdych 1000€ ročne? No musel by som mat na cele nalepku ze som idiot aby som na toto pristupil :D

MiBi napísal: Ut 11 02, 2025 11:27 am
Vitaj v bananovej republike.

Joj strasne ma zaujima akym "buzzwordom" to budu hrat na city obcanom, ake uzasne to je ako sa podielaju na raste krajiny kde ziju, ako to robili komunisti. Slovensko zostalo visiet v dajakom komunistickom bermudskom trojuholniku, kazdych x rokov sa vytiahne nejaka komunisticka idea a prezentuje ako velkolepy napad a narod tlieska. :D
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

DanteUnchained napísal: Ut 11 02, 2025 3:24 pm Dochodca, ktory drzi likvidny cash si ma kupit dlhopis aby mu zmrazili alokovane peniaze na minimum 2 roky a zarobi mu to v priemere 30€ za kazdych 1000€ ročne? No musel by som mat na cele nalepku ze som idiot aby som na toto pristupil :D
Ti dochodcovia, ktorych ja poznam, drzia na ucte likviditny cash ROKY vo vyske 10 nasobku ich rocneho obratu v domacnosti. Cize to, ze ho maju "likviditny na ucte" im je na dve veci.
Ide o to, ze:
1) Bud neveria nicomu, vcetne terminovaneho vkladu (a nechapu ze z bezneho uctu im peniaze vykradnu lahsie nez z terminaku)
2) Su lenivi. Lenivi si cokolvek o peniazoch precitat a este lenivejsi cokolvek urobit. Proste im to je uplne proti srsti. Miluju este dobu, ked proste boli papierove peniaze a bodka.
DanteUnchained
Guru Member ****

jaroslav80 napísal: Ut 11 02, 2025 6:39 pm
DanteUnchained napísal: Ut 11 02, 2025 3:24 pm Dochodca, ktory drzi likvidny cash si ma kupit dlhopis aby mu zmrazili alokovane peniaze na minimum 2 roky a zarobi mu to v priemere 30€ za kazdych 1000€ ročne? No musel by som mat na cele nalepku ze som idiot aby som na toto pristupil :D
Ti dochodcovia, ktorych ja poznam, drzia na ucte likviditny cash ROKY vo vyske 10 nasobku ich rocneho obratu v domacnosti. Cize to, ze ho maju "likviditny na ucte" im je na dve veci.
Ide o to, ze:
1) Bud neveria nicomu, vcetne terminovaneho vkladu (a nechapu ze z bezneho uctu im peniaze vykradnu lahsie nez z terminaku)
2) Su lenivi. Lenivi si cokolvek o peniazoch precitat a este lenivejsi cokolvek urobit. Proste im to je uplne proti srsti. Miluju este dobu, ked proste boli papierove peniaze a bodka.
Ja tomu rozumiem, to su taki konspiratori ako radsej mat peniaze v matraci a potom to hodit oknom niekomu kto ich ojebabre, ale pointa je nemenna ze 2 roky tie peniaze nemas pristupne (resp. mas ale za akych podmienok) a to je ten problem. Keby sa ludia dovzdelavali a vedeli o MMF, kde maju naspat peniaze prakticky kedykolvek, je to likvidny fond a nemas tam ziadny "freeze", jedine keby sa chces vyhnut dani ked ti kolonka ostatnych prijmom atakuje 500€
stary gambler
Gold Member **
Dátum registrácie: Ne 04 12, 2022 10:37 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 43 times

Príspevok od používateľa stary gambler »

jaroslav80 napísal: Ut 11 02, 2025 6:39 pm
Ide o to, ze:
dokazal by som to spresnit, moja matka 86 rokov vek , vzdy veri paniam co su za prepazkou sloven, spritelni , ja tie panie neobvinujem , oni su len zamestkyme, mussia plnit pokyn raiaditestva, , ze za poslednych cca 5 rokov podla ich odporucnania pri objeme cca 500 000 euro ma tam cca nulove navyssenie je na zamyslenie -ked nie kradez- ale zial bohu vedenie sporitelni do vazenia nepojde( ersta baanka vykaze zisk cca 20%na tychto ludoch, -co je u nich vaacsina a ja to telorujem/ nechcep sa rozhnevaa s mojou matkou na konci jej zivota, tak ju tam dovediem vzdy ukazem co si vybrala a to podpise,pritom ked jej to esste myyslelo , nakupila na moje moje odpurcaanie drustevny byt metrov v Dimitrovke za cenu 380 000 SK , v roku 1992 ktory vdaka mne mame doteraz., nic nie je ideal ako si zelate mussiteporacovat s tym co matete ze ssslp vdak sarrym kleintom , ma neobmedeze moznosti.
stary gambler
Gold Member **
Dátum registrácie: Ne 04 12, 2022 10:37 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 43 times

Príspevok od používateľa stary gambler »

pointa, je co som chcel povedat neverte ani platenynm poradcom , ani pracovnikom , v tej filialke kde kde pridete poradit, ze maju sklenene dvere, mramor, dqju vam kavicku zaplatite to vsetko vy, aj 10000%, ale neda sa sa kazdemu pomoct, tento moj prispevok si ocenia mozna 14 ludi co si ho aj precitaju a dalsie miliony skocia na to , takze zbytocne pisanie,
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

DanteUnchained napísal: Ut 11 02, 2025 7:59 pm ale pointa je nemenna ze 2 roky tie peniaze nemas pristupne (resp. mas ale za akych podmienok) a to je ten problem.
Dante lenze tento typ ludi dokopat k postaraniu sa o peniaze aspon raz za 5 rokov je problem. Cize pre nich nejake 2 roky nelikvidity nie je nic. Nim lezia peniaze nepohnute na ucte bez urocenia aj 10-20 rokov. Praveze v takych pripadoch viazanost 4 roky a ze tie 4 roky by to aspon nejaky urok prinasalo je len a len plus.

Akoze z tvojich prispevkov mi je jasne, ze zijes na 110%, zaujimas sa o vselico okolo seba, ale praveze ziju presne opacne nastaveni ludia typu "matka stareho gamblera" a to vobec nemusia mat cez 80, staci ak maju okolo 50-60 a nebavi ich administrativa a staranie sa o peniaze a uz to mas. Tisice a desattisice EUR leziace niekde na beznom ucte alebo v hotovosti a cele roky (10-20 rokov) aj bez urocenia aspon mizernych 3% p.a..
Kosa
Silver Member *
Dátum registrácie: Št 27 10, 2016 11:24 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 37 times

Príspevok od používateľa Kosa »

jaroslav80 napísal: Ut 11 02, 2025 6:39 pm Dochodci ... Su lenivi. Lenivi si cokolvek o peniazoch precitat a este lenivejsi cokolvek urobit. Proste im to je uplne proti srsti. Miluju este dobu, ked proste boli papierove peniaze a bodka.
Mylis sa. Dochodci maju velky problem a to je dlzka investicneho horizontu. Co sa da cakat od 70+ rocneho cloveka, ktory sa bori s chorobami. Pre takychto ludi je ozaj iba kratky penazny a dlhopisovy trh. Na ostatne uz nemaju cas. Mas pravdu v tom, ze aj takato forma zhodnotenia je lepsia ako matrac, alebo drzba penazi na beznych uctoch.
Kedze nie si dochodca, tak je to logicke. Co navrhujes pre 65-70+ rocnych, ktori maju pred sebou par rokov zivota ?
https://sk.wikipedia.org/wiki/Stredn%C3 ... C5%BEivota
jaroslav81
Silver Member *
Dátum registrácie: So 17 04, 2010 6:31 pm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 123 times

Príspevok od používateľa jaroslav81 »

Nehnuteľnosti rastú posledné roky priemerne 10 - 20% ročne, indexové ETF tiež okolo 10%....len hlupák by to dal na 3% dlhopis a sám seba okrádal o zisk. Samozrejme Fico si myslí, že mu ľudia na to skočia a bude si lacno požičiavať od ľudí. Dnešný mladý kúpia radšej na hypotéku investičný byt a za pár rokov má 100% zhodnotenie na vlastný cash.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Ja odhadujem, ze tieto dlhopisy budu vypredane do 1 tyzdna. Stat ti ako keby pridava skoro 1 % na garantovanom vklade, plus ti odpusti dan. Nie pre kazdeho su vhodne nehnutelnosti alebo ETF, plus toto moze sluzit ako odlozena hotovost pre tych co cakaju prepad trhu. @Juggler nedas o tom anketu, ze kolko sa ohreju v primarnej ponuke?
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Kosa napísal: St 12 02, 2025 12:33 am Mylis sa. Dochodci maju velky problem a to je dlzka investicneho horizontu. Co sa da cakat od 70+ rocneho cloveka, ktory sa bori s chorobami. Pre takychto ludi je ozaj iba kratky penazny a dlhopisovy trh. Na ostatne uz nemaju cas.
Musim ti dat za pravdu, lebo ked si spomeniem na otca ked ide kupovat 5 rocny dlhopis ako hrozne dlho sa mu to zda a ja mu hovorim, ze aspon sa s tym nebude musiet kazdu chvilku otravovat - tak zrejme uvazuje sposobom akym popisujes.

No ved Ficovci to zrejme preto takto vymysleli a dali tam okrem 4 rocneho aj ten 2 rocny (ktory ja som vnimal ako uplne zbytocny).
MiBi napísal: St 12 02, 2025 7:28 am Ja odhadujem, ze tieto dlhopisy budu vypredane do 1 tyzdna. Stat ti ako keby pridava skoro 1 % na garantovanom vklade, plus ti odpusti dan.
Ja tiez skusim nahovorit manzelku alebo svokra aby nieco z toho kupili ak bude sanca, lebo je to lepsie nez peniaze v matraci.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 245 times
Been thanked: 593 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

skoda ze nedali 1 rocny, to by bol top produkt na trhu.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
Glogol
VETERAN MEMBER *****

Ktora burza bude pre tie dlhopisy sekundarny trh ? bsse ??? Kolko vyjde na poplatkoch ( iba poplatky - trhovu cenu momentalne nevieme) predaj jednehu 1000e dlhopisu predcasne ?
rastislaf
Active Member
Dátum registrácie: Ut 21 10, 2014 10:07 pm
Has thanked: 15 times
Been thanked: 18 times

Príspevok od používateľa rastislaf »

K poplatkom pri predcasnom predaji som nasiel zatial info iba tu:

https://www.aktuality.sk/clanok/okxH8nh ... -odpovede/

Napriklad v SLSP (podla toho clanku jedine tam sa to bude dat kupit cez internetbanking): 0,70 % z objemu transakcie a minimálne 25,00
FIl C
Dátum registrácie: Št 13 02, 2025 2:31 pm

Príspevok od používateľa FIl C »

Prosim vas, mna by zaujimalo o aky produkt (po roku bez danovej povinnosti a s lepsim urokom a bez zmrazenia penazi.), ktory vyssie spomenul @DanteUnchained ide.
mapper
Silver Member *
Dátum registrácie: Ut 05 01, 2016 4:11 pm
Has thanked: 153 times
Been thanked: 27 times

Príspevok od používateľa mapper »

rastislaf napísal: St 12 02, 2025 9:05 pm Napriklad v SLSP (podla toho clanku jedine tam sa to bude dat kupit cez internetbanking): 0,70 % z objemu transakcie a minimálne 25,00
Myslim si ze to pojde iba v pripade ze mas uz otvoreny majetkovy ucet (investujes cez nich). Preto ostatne banky chcu navstevu pobocky prave kvoli otvoreniu toho uctu. Hadam nekecam :)
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

rastislaf napísal: St 12 02, 2025 9:05 pm K poplatkom pri predcasnom predaji som nasiel zatial info iba tu:

https://www.aktuality.sk/clanok/okxH8nh ... -odpovede/

Napriklad v SLSP (podla toho clanku jedine tam sa to bude dat kupit cez internetbanking): 0,70 % z objemu transakcie a minimálne 25,00
Dakujem za link clanku. Pre mna zaujimave informacie:

od 3. marca
SLSP, VUB, CSOB, Tatrabanka, Unicredit

dvojročný dlhopis „Investor“: 3 % ročne,
štvorročný dlhopis „Patriot“: 3,3 % ročne

Vynos vyplacany na rocnej baze, oslobodeny od zdanenia.
Keď investor bude vlastniť dlhopisy až do ich splatnosti, nezaplatí žiadne špeciálne poplatky.
Štátne dlhopisy pre ľudí budú predmetom dedičského konania rovnako ako vklady v bankách alebo iný majetok.
DanteUnchained
Guru Member ****

jaroslav80 napísal: Ut 11 02, 2025 9:16 pm
DanteUnchained napísal: Ut 11 02, 2025 7:59 pm ale pointa je nemenna ze 2 roky tie peniaze nemas pristupne (resp. mas ale za akych podmienok) a to je ten problem.
Dante lenze tento typ ludi dokopat k postaraniu sa o peniaze aspon raz za 5 rokov je problem. Cize pre nich nejake 2 roky nelikvidity nie je nic. Nim lezia peniaze nepohnute na ucte bez urocenia aj 10-20 rokov. Praveze v takych pripadoch viazanost 4 roky a ze tie 4 roky by to aspon nejaky urok prinasalo je len a len plus.

Akoze z tvojich prispevkov mi je jasne, ze zijes na 110%, zaujimas sa o vselico okolo seba, ale praveze ziju presne opacne nastaveni ludia typu "matka stareho gamblera" a to vobec nemusia mat cez 80, staci ak maju okolo 50-60 a nebavi ich administrativa a staranie sa o peniaze a uz to mas. Tisice a desattisice EUR leziace niekde na beznom ucte alebo v hotovosti a cele roky (10-20 rokov) aj bez urocenia aspon mizernych 3% p.a..
Ano ano ja chapem financnej gramotnosti, ludskej lenivosti a vsetkemu, povodne som pisal ze pre nas to je useless produkt, pre ludi co nevedia o alternativach sa to moze javit ako dobry napad. Myslim ze ta veta bola prave k dochodcom, ze uzamknutie penazi na 2 roky je prave strasiak pre nich. Keby bankari/manazeri poskytovanych produktov a tetusky za prepaskami boli dovzdelane a ponukli im napriklad aktualne XEON alebo daco stabilne co ich banka ponuka (dajme tomu nieco co ma 5% vynos a drawdown tak 1%) +index ktory nekolise a ma likviditu a zaroven to ponuka priamo ich banka, ze nemusia riesit externu firmu tak je to pre vsetkych win win. Banka si pride na spravcovsky poplatok aspon od casti investovaniu-otvorenych sporitelov, babicka 60+ ma stabilne portfolio a keby ju priprelo preda to s minimalnou stratou/ziskom do 48h.

Ako tu niekto pisal, taky typicky 70-75 rocny dochodca, ktory ma choroby ti okasle nejaky 3% urok zo statneho dlhopisu ked mu povies 2 roky tie peniaze neuvidis ked vsetko okolo zdrazuje. Povie ti ze tu je 1000€ aby ta neurazil, pricom na ucte ma dalsich 15k. Ked mu povies ze hra o vecnu cenu v hodnote 60€ ktore uvidi az o 2 roky tak ti to odmietne.

Kosa napísal: St 12 02, 2025 12:33 am
jaroslav80 napísal: Ut 11 02, 2025 6:39 pm Dochodci ... Su lenivi. Lenivi si cokolvek o peniazoch precitat a este lenivejsi cokolvek urobit. Proste im to je uplne proti srsti. Miluju este dobu, ked proste boli papierove peniaze a bodka.
Mylis sa. Dochodci maju velky problem a to je dlzka investicneho horizontu. Co sa da cakat od 70+ rocneho cloveka, ktory sa bori s chorobami. Pre takychto ludi je ozaj iba kratky penazny a dlhopisovy trh. Na ostatne uz nemaju cas. Mas pravdu v tom, ze aj takato forma zhodnotenia je lepsia ako matrac, alebo drzba penazi na beznych uctoch.
Kedze nie si dochodca, tak je to logicke. Co navrhujes pre 65-70+ rocnych, ktori maju pred sebou par rokov zivota ?
https://sk.wikipedia.org/wiki/Stredn%C3 ... C5%BEivota
Mam pocit ze sam si si odpovedal. Ak to je produkt vhodny aj pre dochodcu, tak investicny horizont nie je dochodcovsky privetivy 2-4 roky je pre 75+ rocneho pomerne dost aby tam nalial peniaze, obzvlast ked vidi ako vsetko na okolo zdrazie a vlada hovori o setreni. Nie ze by do tyzdna potreboval celu financnu rezervu, ale dnesni dochodcovia su ludia co zazili krachy bank za meciara a odrby z BMG invest takze su skeptici, vidim to na rodicoch, ked sa dozvedeli ze mam 90% likvidity u brokerov hned "co ked krachnu, zbankrotuje dolar atd.
Co by som odporucal, tak nie som bankar ale nejaka normalna kombinacia 3segmentov:
60-70% safe XEON - okamzity nakup,
20% nieco co ma tah ako Nasdaq100+s&P500 Communication kupovane po tyzdennych davkach,
10% nakup niecoho stabilnejsieho s dividendami, osobne mam Rubis a Colu,

(nejde o financne poradenstvo)

FIl C napísal: Št 13 02, 2025 2:48 pm Prosim vas, mna by zaujimalo o aky produkt (po roku bez danovej povinnosti a s lepsim urokom a bez zmrazenia penazi.), ktory vyssie spomenul @DanteUnchained ide.
Pisal som ti aj spravu, no mozu to vidiet aj ostatni citatelia. Aktualne XEON MMF urok 3,x% rocne, 0,1% stoji sprava (TER), urok pripisovany denne takze je tam trochu akumulacia (matematicky ide stale o šušne ak tam nemas sto tisice) - dobra likvidita, vies to predat v dany den, nema to velke denne vykyvy (spread). Mam tam peniaze ktore mam ako financnu rezervu. Na osobne vydaje mam kreditku, kde splacam "dlh" vyplatou, co prevysi po dorovnani dlhu ide do ETF portfolia a XEONu podla vahy aku dodrzujem. Nakolko XEON mam u brokera, peniaze sa ku mne dostanu az za 48h. Ak to podrzim rok nedanim. Ak nevyuzijem a chcem to vybrat - zarobi mi to na letenku k moru a pokryje cast ubytovania.
JanH
Platinum Member ***

Pozrel som sa na čísla, čo Slováci držia na bežných účtoch. Za posledný rok im pribudli na bežných účtoch takmer dve miliardy eur. Kým ešte v decembri 2023 mali našinci v bankách odložených 30,8 miliardy eur, v decembri minulého roka to už bolo 32,6 miliardy eur.
Tento údaj je dva mesiace starý. Ak sa trend nezmenil mesačne sa tento objem zvyšuje o približne 150 miliónov eur. Čiže aktuálne sme blízko 33 miliárd eur. Emisie 400 miliónov eur je teda 1.2% z tejto sumy. Takže bude z čoho nakupovať :wink:
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

JanH napísal: Št 13 02, 2025 9:28 pm Pozrel som sa na čísla, čo Slováci držia na bežných účtoch. Za posledný rok im pribudli na bežných účtoch takmer dve miliardy eur. Kým ešte v decembri 2023 mali našinci v bankách odložených 30,8 miliardy eur, v decembri minulého roka to už bolo 32,6 miliardy eur.
Velmi pekny udaj.
Cize po odratani nezarabajucich deti mame 4 miliony obyvatelov v SR. Na beznych uctoch bez urocenia maju 32 miliard EUR. Cize na kazdeho s beznym uctom to je 9000 EUR leziacich bez urocenia - ani len tych mizernych 3% za rok.
rand
Active Member
Dátum registrácie: Po 17 06, 2024 9:29 pm
Has thanked: 8 times
Been thanked: 49 times

Príspevok od používateľa rand »

DanteUnchained napísal: Št 13 02, 2025 9:09 pm
FIl C napísal: Št 13 02, 2025 2:48 pm Prosim vas, mna by zaujimalo o aky produkt (po roku bez danovej povinnosti a s lepsim urokom a bez zmrazenia penazi.), ktory vyssie spomenul @DanteUnchained ide.
Pisal som ti aj spravu, no mozu to vidiet aj ostatni citatelia. Aktualne XEON MMF urok 3,x% rocne, 0,1% stoji sprava (TER), urok pripisovany denne takze je tam trochu akumulacia (matematicky ide stale o šušne ak tam nemas sto tisice) - dobra likvidita, vies to predat v dany den, nema to velke denne vykyvy (spread). Mam tam peniaze ktore mam ako financnu rezervu. Na osobne vydaje mam kreditku, kde splacam "dlh" vyplatou, co prevysi po dorovnani dlhu ide do ETF portfolia a XEONu podla vahy aku dodrzujem. Nakolko XEON mam u brokera, peniaze sa ku mne dostanu az za 48h. Ak to podrzim rok nedanim. Ak nevyuzijem a chcem to vybrat - zarobi mi to na letenku k moru a pokryje cast ubytovania.
XEON je naviazaný na sadzbu Euro short-term rate (€STR), ktorá je aktuálne 2.66%. Takže aktuálne by výnos na XEON mal byť približne tých 2.66% ročne (p. a.). A sadzba €STR závisí od úrokových sadzieb ECB (keď ECB znižuje sadzby, znižuje sa aj €STR).
DanteUnchained
Guru Member ****

rand napísal: Pi 14 02, 2025 12:22 am
XEON je naviazaný na sadzbu Euro short-term rate (€STR), ktorá je aktuálne 2.66%. Takže aktuálne by výnos na XEON mal byť približne tých 2.66% ročne (p. a.). A sadzba €STR závisí od úrokových sadzieb ECB (keď ECB znižuje sadzby, znižuje sa aj €STR).
Hej viem ze jeto podla €STR, akurat mi usli posledne 2 poklesy. Dik za korekciu.
dusantt
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Št 16 06, 2016 12:14 pm
Been thanked: 65 times

Príspevok od používateľa dusantt »

stary gambler napísal: Ut 11 02, 2025 8:20 pm pointa, je co som chcel povedat neverte ani platenynm poradcom , ani pracovnikom , v tej filialke kde kde pridete poradit, ze maju sklenene dvere, mramor, dqju vam kavicku zaplatite to vsetko vy, aj 10000%, ale neda sa sa kazdemu pomoct, tento moj prispevok si ocenia mozna 14 ludi co si ho aj precitaju a dalsie miliony skocia na to , takze zbytocne pisanie,
99% ludi tomuto nerozumie, a nerozumie tomu aj clovek s 2 VS.
Lenivost ludi je nekonecna, potrebuju sladke recicky, a myslia si, ze chlieb v pekarni pecie duhova vila, alebo dedo mraz.
A potom, ze nezijeme v otrokarstve - by ma zaujimalo, kolko % z tych pracovnikov predava tieto produkty proti srsti, alebo kolko % z nich sa smeje, ze obtiahli zakaznika. Proste ak chces pracu v takomto korporate, tak musis predavat shity, odpadky, atd. Inak korporat velmi nezarobi (brokeri na to maju fees, margin, atd), banky na to maju "podiel na zisku" tak isto ako stat , s tym ze stratu zlizne len a jedine obcan/zakaznik.
Je to podobne, ako ked v bare vycapnik povie "uz nepi" - taky pracovnik baru neprinasa maximalny zisk, takze leti poleti vypoved.
To, ze ten zisk baru devastuje zivoty rodinam, na tom nezalezi, my chceme vidiet len zisk. To, ze potom tie zdevastovane rodiny produkuju kriminalne deti (zanedbane), to si nikto (okrem mna a par inych ludi) neodvazi povedat na plnu hubu verejne. Lebo to ohrozuje zisky. Zisk nadovšetko. Aj koleno babky prevrtat za 5centov. (len skoda, ze tie centy nemaju primes nejakej medi aspon)

Dlhopis by mohol byt OK, pokial by vlada nekradla ako na olympiade. Sutaz kto viac okradne a komu sa podari maximalna drzost zakomponovat do kradezi, pretoze pri statnej rokzradacke je uz nuda len zisk, treba tam aj "theatro". Pokial by vlada nekradla, a dlhopis by sa vyuzil na seriozne veci, zisk by bol pre obcana daleko daleko daleko vyssi nez nominalne 3-4%

Ale to je u nas bohuzial scifi.
Inflacia je predsa nula.
2025: Lekár už nemá voľné termíny
2025: Táto elektronická služba momentálne nie je dostupná
Posledný nech zhasne.
Napísať odpoveď

Návrat na "Garantované vklady, investičné certifikáty, dlhopisy"