,,NEZÁVISLÉ MÉDIA,,

Politika, svetonázory, naša spoločnosť
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
patrik.z
Silver Member *
Dátum registrácie: So 04 05, 2019 11:47 am
Has thanked: 188 times
Been thanked: 100 times

Re: ,,NEZÁVISLÉ MÉDIA,,

Príspevok od používateľa patrik.z »

Truncus napísal: St 12 02, 2025 3:38 pm
(Hlásila taký úpadok za bývalej vlády Matoviča, Hegera, Odora, kedy sa poślapávali ústavné práva a SR sa rekordne zadĺzilo v rámci verejných financií ? Máš od nich vtedy kritiku ? Alebo, že by vystúpilo aspoň 100 psychiatrov a chcelo riešiť duševný stav Matoviča ? Nič také nebolo...)
Napriklad:Veľký register koronadotácií – koho štát v pandémii podporuje?
Transparency a OZ Alvaria vytvorili unikátnu aplikáciu, v ktorej možno vyhľadávať prijímateľov koronadotácií zo šiestich rôznych schém. Pozrite si, komu štát cez ne prerozdelil dosiaľ vyše 2,2 miliardy eur a kto bol pri žiadostiach najúspešnejší.
Truncus napísal: St 12 02, 2025 3:38 pm Mimochodom aj táto nadácia je prakticky zbytočná. Korupciu, trestné činy majú riešiť štátne orgány na to určené a nie nejaké nadácie, ktoré aj tak sú vždy neobjektívne a hrajú v prospech len jednej strany. Napríklad toto :
A historia aj sucasnost nam ukazuju, ze statne organy na to urcene hraju vzdy objektivne a v prospech obcana?

Truncus napísal: St 12 02, 2025 3:38 pm ROZŠAFNÝ FOND
Nadácia Milana Šimečku dostala v priebehu roka 2023 z Fondu na podporu umenia na rozvoj národnostných menšín z rezortu kultúry pod vedením bývalej ministerky Silvie Hroncovej celkovo 69 000 eur. V marci 2020 dostala od fondu 22 000 eur na organizovanie festivalu nových menšín. V roku 2021 jej bolo z tohto fondu pridelených 22 700 eur. Vo februári a máji 2022 fond pridelil nadácii 42 000 eur. V máji dostala od fondu ďalších 15 000 eur na nič nehovoriacu realizáciu vzdelávacích aktivít pre deti, mládež a dospelých. V novembri 2023 dostala od Fondu na podporu kultúry národnostných menšín 15 000 eur na kultúrne podujatia so zameraním na multikultúrny dialóg. Nuž, ak sa pozrieme na Centrálny register zmlúv, číslo sa zvýši. Iba v roku 2023 dostala nadácia od ministerstiev a im podliehajúcich organizácií 213 150 eur.

Je to máĺo pre Šimečka a jeho rodinu...? Podľa mňa nie. A všetko sa cicá zo štátu ,z našich daní.A aj jeho partnerka dostalo za to trasenie cca 190 000 EUR...
Dal by si jej to aj ty zo svojich daní ? Ja nie, nech jej za to trasenie zaplatia diváci a nie štátny rozpočet z daní obćanov...
Tak to uz sa nebavime o tych americkych dotaciach, ale o dotaciach od statu, a o tych sme sa nebavili. A tie maju snad tie organy na to urcene pod kontrolou. Ci to plati len o kontrole politikov a politickych stran?

Tie dotacie poberali uz aj za Smeru, za Madarica, ktory ten fond vytvoril. Ale zrazu je to problem, kvoli tomu, ze je v mene jeho priezvisko - priezvisko jeho stareho otca, otca M. M. Simecku. Ani jeden z nich nema nic s tou nadaciou, dokonca ani samotny Milan Simecka, po ktorom je pomenovana (vznikla po jeho smrti a zalozili ju jeho kamarati, nie rodina). Nejaku funkciu tam ma stryko Michala Simecku, ale nerozumiem, aky by v tom bol problem. Ktora z tych dotacii ti pride teda problematicka?

Okej, o uzitocnosti tych aktivit mozeme viest polemiky, osobne by som ani tanec Simeckovej partnerky vlastnymi peniazmi nepodporil (ani nepodporujem), no ale nepodporil by som (ani nepodporujem) ani Folklorne slavnosti pod Polanou v Detve, alebo Festival marianskych putnickych piesni, je mi to asi podobne cudzie. Ale tolerujem to, lebo nemam patent na vkus a kulturu. Bud zoberme tie dotacie vsetkym a zrusme ten Fond (ktory nezaviedli ani Matovicovci, ani progresivci, ani mimovladkari) uplne. Alebo mu skresme rozpocet. Nemam na to vyhraneny nazor a neviem kolko tam celkovo prudi penazi, ale nepride mi dotacia na "trasenie" alebo festival mensin specificky problematicka ako hociktora ina z toho Fondu.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 293 times
Been thanked: 198 times

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

pafe napísal: St 12 02, 2025 3:41 pm tie mimovladky u nas maju taku obrovsku moc a to len za par desiatok tis. dolarov rocne.
V tomto mas Pafe pravdu, ze zatial ukazali financovanie v desiatkach tisic dolarov. Co je naozaj malo. Co media zatial ukazovali informacie, tak to bolo v suhrne nech milion EUR.
Ak zoberies 25-tis rocne na cloveka, tak to mas za milion nejakych 40 ludi rocne na "podvratnu cinnost v prospech USA". To je fakt dost malo.
Pricom co sa ulievaju peniaze okolo Europskeho parlamentu na kadejakych pobocnikov a sekretarky, tam sa sype viac.

Mozno je kopa ludi "pro-Americky" nabudena proste prirodzene. Ze si slubuju, ako im Briti a Amici pomozu zariadit pohodlny zivot :) :)
patrik.z
Silver Member *
Dátum registrácie: So 04 05, 2019 11:47 am
Has thanked: 188 times
Been thanked: 100 times

Príspevok od používateľa patrik.z »

jaroslav80 napísal: St 12 02, 2025 4:35 pm Mozno je kopa ludi "pro-Americky" nabudena proste prirodzene. Ze si slubuju, ako im Briti a Amici pomozu zariadit pohodlny zivot :) :)
Ludia nie su nabudeni pro-americky, ani si neslubuju, ze im Americania zariadia pohodlny zivot. Ale vedia aj, ze nic take im nezariadi ani Rusko ani Fico.

Protest proti Ficovej vlade a jeho navstevam v Rusku nie je protest za Ameriku.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

patrik.z napísal: St 12 02, 2025 4:40 pm Ludia nie su nabudeni pro-americky, ani si neslubuju, ze im Americania zariadia pohodlny zivot. Ale vedia aj, ze nic take im nezariadi ani Rusko ani Fico.
Akoze toto je dost velka hlupost, lebo z Ruska sme brali plyn a ropu v takom objeme a v takych cenach, ze co nam doteraz USA poskytli tomu nesiaha ani po clenky.

Akoze ja nemam nic proti obchodovaniu s USA ani s GB; ale rovnako nemam nic ani proti obchodovaniu s Ruskom, Vietnamom, Cinou. Ak vedia dodat lacnejsie, preco nie.

https://oec.world/en/profile/country/sv ... ctor=flow1

Rusko - 6,76%
Cina - 5,23%
UK - 1,26%
USA - 0,63%

Toto nam realne dodali.
Prílohy
SR imports 2022.jpg
Naposledy upravil/-a jaroslav80 v St 12 02, 2025 4:53 pm, upravené celkom 2 krát.
hifron
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 01 03, 2022 1:40 pm
Has thanked: 12 times
Been thanked: 13 times

Príspevok od používateľa hifron »

hej, ale prečo to nerieši Slovnaft a rieši to Fico. normálne by sme to ani nezaregistrovali, možno akurát že zvýšili kapacity a Fico ide daniť.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

hifron napísal: St 12 02, 2025 4:50 pm hej, ale prečo to nerieši Slovnaft a rieši to Fico.
Zrejme preto, ze Gazprom, Naftogas a SPP (a aj Slovnaft) mozu robit len to, co im umozni Putin, Zelensky a Fico.
Zastavenie transportu ruskeho plynu cez ukrajinske uzemie je politicka zalezitost. Rozhodla ju vlada v Kyjeve a nie predstavenstvo Naftogasu, Gazpromu alebo SPP.
ibi2525
Silver Member *
Dátum registrácie: So 01 09, 2007 11:33 am
Has thanked: 161 times
Been thanked: 77 times

Príspevok od používateľa ibi2525 »

https://www.facebook.com/reel/107842297 ... 7S9Ucbxw6v

Zacina sa mi tento moderátor celkom páčiť keď mám povedať pravdu.. Práve pozerám film Vlny a ako vtedy chceli ľudia počuť objektívne informácie tak aspoň tu u tohto moderátora som počul niektoré veci povedať prvý raz na plné ústa bez akých kolvek zábran.. Ja za seba dávam palec hore
dusantt
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Št 16 06, 2016 12:14 pm
Been thanked: 65 times

Príspevok od používateľa dusantt »

Na facebooku dlho nevydrzi, ak bude sirit nieco ine, nez je povolene..
Inflacia je predsa nula.
2025: Lekár už nemá voľné termíny
2025: Táto elektronická služba momentálne nie je dostupná
Posledný nech zhasne.
ibi2525
Silver Member *

Skôr asi z TA3 odíde alebo nevydrží
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

ibi2525 napísal: Ut 18 02, 2025 2:17 pm Skôr asi z TA3 odíde alebo nevydrží
Spravy a politicke diskusie na Joj, Markize, TA3, CT1 som zasadne prepinal, aby sa na mna nevyvalil este vacsi hnoj, nez z RTVS.

Budem im musiet niekedy dat sancu a kusok si pozriet. Mozno su na tom lepsie, nez v RTVS.
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1559 times

Príspevok od používateľa MiBi »

dennik SME - kritika Valla a PS:

Politické prekliatie Bratislavy
V Bratislave dnes vládne koalícia Vallovej strany Team Bratislava spolu s PS a SaS. Všetko spomínané, čo dnes Vallo robí, je však v príkrom rozpore s deklarovanými hodnotami PS a SaS. Ich poslanci však doteraz, až na výnimky, hlasovali vždy za.
Minulý rok sme na tomto mieste písali, že (najmä PS) hrozí, že sa proti nim postavia ich prirodzení spojenci.
Dnes sa už proti Vallovmu návrhu pri Lide postavila prakticky celá aktivistická a ochranárska scéna v Bratislave vrátane organizácií ako Znepokojené matky, ktoré podporovali Vallove kroky pri cyklotrase na Vajanskom nábreží alebo iných opatreniach na upokojenie dopravy.
PS a SaS majú asi poslednú šancu na záchranu politickej reputácie – zastaviť Valla v jeho prodeveloperských aktivitách. Politickú silu na to majú.

Čítajte viac: https://komentare.sme.sk/c/23452140/mat ... re-jt.html
dusantt
Platinum Member ***

Ked stiahnes knihu, mal by si ist do basy! pirat jeden!

Ale.. ked si miliardar.. (meta, facebook)
https://arstechnica.com/tech-policy/202 ... thors-say/
mozes stiahnut celu kniznicu celeho sveta a zarobit na tom :D
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
ibi2525
Silver Member *

Pekný článok o tom ako sa klame v počtoch., zavádza a manipuluje z ľuďmi... zmenili aj nazov protestu lebo to ze slovensko nieje Európa sa neujalo...a to že každý piatok ubúda ľudí to je no nech si každý sam doplní..

https://www.bystricoviny.sk/spravy/prot ... ela-menej/
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2391 times
Been thanked: 2776 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Typická vizitka progresívneho mainstreamu ( ktorý si bohužiaľ aj sám predplácam )

Nenávisť, ponižovanie a urážanie starých ľudí ( všetci čo kúpili dlhopisy sú tupovoliči Smeru).
Mne sa tu v diskusii obíja o hlavu, že sem-tam použijem vulgárne slová, ale na Sme, či denníku N môžete oplzlé a hejterské blogy čítať zadarmo. Bez predplatného:

„Nie, vy nás oseriete, toto nechceme! My chceme iba ten oný, Kamenický!“
Ja byť bankárom za prepážkou, ščím od smiechu.
Ak sa jej (babke) aj ojebopis ujde a šťastne si ho donesie domov medzi teflónové panvice a antialergické podušky, tak nielenže výnos je bude žrať inflácia...
Pikoškou je (nepotvrdená fáma), že banky tieto sračky predávať nechceli...
Akonáhle by štát nedodržal podmienky alebo nebodaj skrachoval (nuž, ja som optimista, ale...), prípadne by došla gigantická inflácia a výnos by pokryl akurát tak tú šunku, tak banka to priemerne príčetnému slovenskému dôchodcovi (teda v podstate vytretej gume) nevysvetlí, že to nie ona odrbala chudáka celoživotne pracujúceho, ale že to bol ten oný, Lacko..

Kamenického ojebopisy (© Ján Valchár) sú presne to, čo je Smer – SSD v praxi – znôška poloprávd, ošukov, proste čierna diera na naivného investora (voliča). Pred mesiacom som sa bavil s partiou, ktorý retard si dokáže niečo také kúpiť.

Ešte dodám, že autor sa chvastá že je finančník, ale z odbornej stránky šíri dezinfo:

V každom prípade ako človek 13 rokov pracujúci vo financiách som čakal katastrofu.
Keď som si prečítal podmienky, vyliezli mi oči z jamiek a jamky z lebky. Bolo to ešte horšie, ako som čakal.
Samozrejme, ani náhodou by ma nenapadlo, aby som niečo také kupoval alebo komukoľvek odporúčal, skôr by som mal asi úmornú tendenciu to ľuďom rozhovoriť, keby prejavili záujem.

Píše blbosti , pretože podľa mňa tie dlhopisy nemajú vo svojej kategórii konkurenciu. Veľkí investori platia milióny a majú cca o 1% nižší výnos.

Dvojročný štátny dlhopis z čistým výnosom 3% p.a. je ako ako termínovaný vklad z úrokom 3,7% p.a.. ..po zdanení 19% je čistý výnos 3%
Alebo ukážte mi 4 ročný termínovaný vklad v eurách s úročením 4,1% p.a. Rád sa poučím.

P.S. kde nájdem blogy týkajúce sa progresívnych prúserov ako napríklad tento?:
https://plus7dni.pluska.sk/aktualne/mar ... opska-unia
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
dusantt
Platinum Member ***

Skoda, ze nenapisal, cim sa zivil, konkretne schemu poplatkov atd :)
"pracujúci vo financiách " je siroky pojem, moze byt auditor, ale aj predavac nevyhodnych poistiek.
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
Adammd
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 459 times
Been thanked: 258 times

Príspevok od používateľa Adammd »

Prebehlo SK neomarxistickymi mediami Rubiova sprava o potvrdeni, ze UA-RU konflikt je proxy USA-RU?
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
pafe
Active Member
Dátum registrácie: Št 31 12, 2020 12:11 am
Has thanked: 7 times
Been thanked: 83 times

Príspevok od používateľa pafe »

Adammd napísal: Pi 07 03, 2025 9:14 am Prebehlo SK neomarxistickymi mediami Rubiova sprava o potvrdeni, ze UA-RU konflikt je proxy USA-RU?
nie pretoze dezolatske spravy patria na dezolatske media
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Dojmológia. Slniečkárov ide rozhodiť, ved Rubio potvrdil len to, čo oni označovali za konšpirácie.
A najväčšia tragédia: tvrdil to aj Fico.

Je to priamo z interview uverejného na U.S. ministerstve zahraničných vecí:
https://www.state.gov/secretary-of-stat ... -fox-news/

Ktoré zhrnul Reuters, ale dobrý výcuc dal The Hill, ktorý pokrýva správy z Washingtonu:
https://thehill.com/homenews/5179806-ru ... r-ukraine/

Rubio tvrdí, že konflikt na Ukrajine je súčasťou zástupnej vojny medzi USA a Ruskom
Lauren Irwin - 03/06/25 9: 26 AM ET

Minister zahraničných vecí Marco Rubio v stredajšom rozhovore označil vojnu na Ukrajine za zástupnú vojnu medzi Spojenými štátmi a Ruskom, keď sa snažil vysvetliť roztržku v Oválnej pracovni medzi ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, prezidentom Trumpom a viceprezidentom Vanceom, ktorá sa odohrala minulý týždeň.

„Myslím si, že dôležitá vec, ktorú treba pochopiť v súvislosti s minulým piatkom, nie je minulý piatok. Je to všetko, čo k nemu viedlo,“
povedal Rubio počas rozhovoru v relácii ‚Hannity‘ na Fox News.

„Od začiatku bolo veľmi jasné, že prezident Trump to považuje za zdĺhavý, patový konflikt,“ povedal Rubio.
„A úprimne povedané, je to zástupná vojna medzi jadrovými mocnosťami, Spojenými štátmi, ktoré pomáhajú Ukrajine, a Ruskom.“

Rusko napadlo Ukrajinu v roku 2022, takmer desať rokov po tom, ako obsadilo a anektovalo Krym, ktorý bol vtedy súčasťou Ukrajiny.
USA pod vedením Bidenovej administratívy spolu s tradičnými spojencami v západnej Európe a vo svete po invázii Ukrajinu podporili.

Opisovanie bojov medzi Ruskom a Ukrajinou ako zástupnej vojny sa zhoduje s ruským rozprávaním o tom, prečo sa vojna začala.
Rusko tvrdí, že boje vyvolalo úsilie Ukrajiny vstúpiť do NATO spolu s prenikaním západnej vojenskej aliancie do Ruska.

Po skončení studenej vojny sa NATO rozšírilo o mnohé krajiny východnej Európy a pobaltské štáty, ktoré boli svojho času pod sovietskou kontrolou. Od začiatku rusko-ukrajinskej vojny sa členmi NATO stali Švédsko a Fínsko po tom, ako sa tieto dve krajiny rozhodli, že je v ich záujme vstúpiť do aliancie vzhľadom na to, čo považovali za ruskú agresiu voči Ukrajine.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že Rusko súhlasí s Rubiom, a povedal, že sa niekoľkokrát zhodli na tom, že vojna je konfliktom medzi Ruskom a Západom vedeným USA, informovala agentúra Reuters.

Trump v uplynulých týždňoch obvinil Ukrajinu zo začatia vojny a z jej pokračovania obvinil Zelenského a Bidenovu administratívu.
V pondelok tiež prerušil pomoc Ukrajine, čo viedlo európske krajiny k hľadaniu spôsobov, ako posilniť svoju podporu Kyjevu.

Ukrajina sa tento týždeň snažila napraviť vzťahy s Trumpom a naznačila, že by mohla súhlasiť s dohodou, na základe ktorej by sa s USA podelila o časť svojho nerastného bohatstva ako odplatu za americkú podporu.

Rubio počas rozhovoru v relácii „Hannity“ Ukrajinu ostro kritizoval a tvrdil, že nemá žiadny plán okrem toho, že požiada spojenecké krajiny o ďalšiu pomoc „na tak dlho, ako to bude potrebné“.

Zopakoval svoj názor, že európsky konflikt je v patovej situácii.

Jeden z hlavných asistentov Zelenského povedal, že v „blízkej budúcnosti“ sa uskutoční ďalšie stretnutie oboch lídrov, na ktorom sa bude ďalej diskutovať o mierových rokovaniach.

Rubio povedal, že je rád, že sa zdá, že sa chystá ďalší rozhovor, pretože je presvedčený, že konflikt sa musí ukončiť.
„Bude si to vyžadovať ústupky od oboch strán, ale musíme ich dostať k rokovaciemu stolu,“ povedal.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
pafe
Active Member

no ved kto by neveril rubiovi. este aj s tym krizom na cele. teatralny pajac
Adammd
Guru Member ****

Samozrejme, ze kazdy veri najdolezitejsiemu ministrovi zahranicia na svete. Kazdy kolenackuje a nadalej bude kolenackovat pred USA. A neomarxistov moze rozdrapit a zostava im len knucat a lutovat sa.
f.i.r.e.
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
pafe
Active Member

no ja neviem. niektori dezolati v usa uz zacinaju lutovat ze volili toho oranzoveho 6krat zbankrotovaneho luzra, ktoreho politika je nieco ako hokus pokus. dnes zavedieme tarify, zajtra uz neplatia tarify ale o mesiac uz budu naozaj v platnosti ale o den neskor si to este rozmyslime :lol: pred usa sa momentalne kolenackuje ale od smiechu
Adammd
Guru Member ****

To povedz Macronovi, Stamerovi a Merzovi. Trump si psoukne a draty z europy su rozpalene do biela.
f.i.r.e.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Ako rôzne prezentujú média a politici ,,že Putin prímerie neprijal,, a ,,Putin prímerie prijal,, ... vysvetluje Chmelár :

Mier je síce ešte ďaleko, ale postupne vychádza najavo pravda o celej povahe ukrajinského konfliktu.
Po tom, čo bývalý britský premiér Boris Johnson a minister zahraničných vecí USA Marco Rubio priznali, že nejde o nič iné ako o zástupnú vojnu medzi Spojenými štátmi a Ruskom, Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu jednomyseľne rozhodol, že Ukrajina je vinná z toho, že nezabránila masakru z 2. mája 2014 v Odese, pri ktorom zahynuli desiatky ľudí. Ukrajinské úrady podľa rozsudku nezabezpečili ani včasné záchranné opatrenia na pomoc obetiam, ani riadne vyšetrenie tohto ohavného zločinu, čo západné elity, médiá a u nás celá piata kolóna od domnelých liberálov až po červené denníčky vytrvalo popierali.

Zatiaľ si progresívci spokojne idú už vlastne tradične nejakú paralelnú realitu, v ktorej zámerne ignorujú, že majú právo na vlastné názory, nie na vlastné fakty. Michal Šimečka s Ivanom Korčokom tvrdia, že Rusko odmietlo prímerie a že Putin je jediný, kto odmieta zastavenie bojov, čo je otvorená lož.

Mimochodom, v interpretácii ruského stanoviska sa objavujú dva extrémy, ktoré sú nepravdivé.
Jeden je ten, ktorý šíri Progresívne Slovensko, že Rusi odmietli prímerie a zastavenie bojov.
Druhý je mediálny naratív, ktorý hovorí, že Putin súhlasil s prímerím. Ako je to možné?

Jednoducho tak, že ruský prezident sa nedal chytiť do pasce.
Vyhlásil síce, že Rusko súhlasí so zastavením bojov, ale za iných podmienok, ktoré povedú k trvalému mieru.
Je to šikovný postoj. Ak by Putin odmietol prímerie, na svetovej diplomatickej scéne by sa odpísal.
Ak by ho prijal, Rusko by sa dostalo na bojisku do veľmi nevýhodnej pozície.

V praxi to znamená to, čo som už predpovedal: Rusko odmietlo podmienky, ktoré by znamenali ďalšie vyzbrojovanie Ukrajiny a uvoľnenie zovretia v Kurskej oblasti, ale súhlasilo s pokračovaním rokovaní, čo umožňuje aj Donaldovi Trumpovi zachovať si tvár. Hra pokračuje.

Moralizovanie tu nemá miesto. Bohužiaľ, takto vyzerá tvrdý súboj záujmov na diplomatickom poli.
Pripomínam, že aj prvá svetová vojna sa v skutočnosti neskončila mierovou dohodou, ale prímerím podpísaným v železničnom vagóne v Compiègnskom lese na severe Francúzska.
Toto prímerie však malo jasné podmienky, ktoré viedli k relatívne trvalému mieru (relatívne preto, lebo pokoj zbraní síce vydržal dvadsať rokov, ale následne vypukla druhá svetová vojna).

Prímerie, ktoré navrhli Američania s Ukrajincami, by neviedlo k trvalému mieru, ale k veľmi labilnej prestávke, po ktorej by sa boje obnovili s ešte väčšou intenzitou. Aj toto ukazuje, aké ťažké bude uzavretie mieru a aké ľahkovážne boli postoje západných lídrov, ktorí neboli schopní začať s vyjednávaním oveľa skôr.
Hysterické stanovisko PS je úplne od veci. Oni, ktorí spolu so Zelenským tri roky odmietali akékoľvek prímerie, zrazu hystericky vykrikujú, aby Putin to vraždenie okamžite skončil. Oni, ktorí mlčali, keď sa v roku 2014 vraždilo v Odese, na Donbase, keď dochádzalo k fyzickým útokom na rusky hovoriacich ľudí, odrazu majú naponáhlo...
dusantt
Platinum Member ***

UK weather: Heatwave horror as Britain forecast mega 22C and will be hotter than Ibiza

https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/u ... n-35094652

Pride vam normalne, aby nekonspiracne medium napisalo ze 22Celsia je "hororova vlna horucav" ? :)
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Dúfam, že to nechceš nazvať dezinformácia. :lol:
Západné hodnoty, ktoré som si všimol ako prvé, bolo klamanie ako na bežiacom páse.
Napríklad nápis ,,najväčší autodealer na svete,,.
Najprv som si myslel, že mám šťastie na takúto raritu...po rokoch som zistil, že všetky svetové rekordy sú v Amerike ..
A že amíci a briti sú ,,the same shit, different day,, (skratka SSDD) som zistil až v Anglicku...
Zrejme ked sa klame kvoli biznisu/peniazom, tak je to fair play. Ale briti ako podnikatelia sú na vyššej úrovni.
Napríklad v USA ti drahé francúzske víno nalejú aj do plastového pohára.
Briti ti nalejú lepšiu whisky do kryštálového pohára a často aj z kryštálového decanteru...
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Slovensko 38. miesto, predbieha nas Moldavsko aj Cierna Hora:
https://www.voronoiapp.com/other/The-St ... eedom-4944
Obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

MiBi napísal: Po 05 05, 2025 1:10 pm Slovensko 38. miesto, predbieha nas Moldavsko aj Cierna Hora:
To je pohľad pesimistu.
Pohľad optimistu: stále sme v pásme ,,Uspokojivá situácia,, a vysoko nad USA, ktoré ako mekka slobody
má média na úrovni väčšiny Afriky v problematickom pásme o stupeň nižšie :

Spojené štáty sa v roku 2025 umiestnili na 57. mieste, čo znamená pokles o dve priečky. RSF konštatuje, že v krajine narastá nedôvera voči médiám, čiastočne vyvolaná nepriateľským postojom politických predstaviteľov, pričom došlo aj k prípadom, keď miestne orgány vykonali razie v redakciách.

Paradoxom je, že naše média väčšinou preberajú obsah z amerických médii.
Za pozornosť stojí aj nízke umiestnenie Talianska (49), Ukrajiny (62), Chorvátska (60), Japonska (66). Madarska (68), Bulharska (70)
Grécka (89) a Kosova (99). Izrael je úplná katastrofa na 112 mieste.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Da sa na to pozerat rozne, ja sa na to pozeram tak, ze Česká republika medziročne polepsila o sedem pozícií a obsadila desiate miesto. Slovensko naopak kleslo o 9 miest a skončilo na 38. mieste.

https://www.forbes.sk/slovensko-sa-v-re ... nej-krize/
dusantt
Platinum Member ***

https://www.youtube.com/watch?v=1kSX7nUzssc

Sovereignty defeated Journalism
Sovereignty wins over Journalism
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
dusantt
Platinum Member ***

Starsie, ale.. netreba zabudat, nie je to prahistoricka vec,

https://www.amnesty.org/en/latest/news/ ... project-2/

The investigation has so far identified at least 180 journalists in 20 countries who were selected for potential targeting with NSO spyware between 2016 to June 2021, including in Azerbaijan, Hungary, India and Morocco, countries where crackdowns against independent media have intensified.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Pegasus ... stigation)
...a zero-click Trojan virus developed by NSO Group.

Tj, staci aby vas prezvonili, alebo poslali SMS a mate z mobilu odpocuvacie zaraidenie. running iOS and Android.

Samozrejme, vsetko pre vase bezpecie :)
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Kto ma najvacsi vplyv na socialnych mediach
Zaujimave, ze dominuje eReport, ktoreho riaditelka bola zvolena za riaditelku STVR
Zdroj: https://www.newschool.sk/zmapovali-sme- ... ych-medii/
Prílohy
Screenshot 2025-05-13 123214.png
Screenshot 2025-05-13 123239.png
Screenshot 2025-05-13 123319.png
nevedzgdo
Active Member
Dátum registrácie: St 20 11, 2024 10:48 pm
Has thanked: 73 times
Been thanked: 47 times

Príspevok od používateľa nevedzgdo »

MiBi napísal: Ut 13 05, 2025 12:35 pm Kto ma najvacsi vplyv na socialnych mediach
Zaujimave, ze dominuje eReport, ktoreho riaditelka bola zvolena za riaditelku STVR
Zdroj: https://www.newschool.sk/zmapovali-sme- ... ych-medii/
No paráda. Ako to vnímaš?
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Čo dnes čítam v Štandarde. :)

Disclaimer: niektoré správy môžu niektorým ľuďom dvíhať tlak.
Odporúčam mať poruke čaj z Hlohu. Tip pre bohatších: dá sa kúpiť aj 100% šťava z Hlohu 0,5l za 13€.
Hloh znižuje krvný tlak a zbaví vás úzkosti. Pravidelným pitím odvaru predídete infarktu, upravuje aj poruchy rytmu.

Fico chce efektívne hľadanie autorov nenávistných prejavov. Vzniká nová pracovná skupina

Fico zopakoval informácie z predpoludňajšej bezpečnostnej rady a správu o náraste nenávistných prejavov v spoločnosti o 239 percent.

„Sme len kúsok od ďalšej tragédie,“ varoval.

Podľa informácií od riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) zverejňuje Denník N priemerne tri nenávistné alebo negatívne články denne na jeho adresu, čo podľa neho prispieva k polarizácii spoločnosti.

https://standard.sk/946855/fico-chce-ef ... na-skupina
Adammd
Guru Member ****

Staci sa pozriet do diskusii na sme(obcas nostalgicky zasurfujem do tych koncin), Franto je slaby cajicek. Pod clankami o politike a UA/RU konflikte taka koncentracia nenavistnych postov sa tazko inde najde(ked porovnavam napr. CZ novinky/seznam/idnes/aktualne). Stale dokola ti isti diskuteri, posty plne frustracie, zloby, nenavisti, ad hominem, neprajnosti(prajnosti smrti), normalne bez nadsazky pochybujem, ze su to psychicky zdravi ludia, sa (ne)cudujem, ze to redakcia toleruje.
Zo sme sa stala skutocna zumpa(autorske clanky/komentare su tiez podprahovo nenavistne, niekde to ani neskryvaju), uz len mozem spominat, ako som si v davnej historii kupoval noviny kazdy piatok do vlaku z BA zo skoly domov a ake to bolo kvalitne citanie(mozno spomienkovy optimizmus a malo kritickosti z naivity mladosti :) )
f.i.r.e.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Edo Chmelár to zhrnul. Mňa zaujalo, že 65% voličov PS neverí, že atentát na Fica sa stal. :shock:

SLOVENSKO MÁ ZNIČENÚ DUŠU. ŠTÁT POTREBUJE REKONŠTRUKCIU A NÁROD NOVÉ OBRODENIE.

To, čo sa dialo na Slovensku nielen včera, nielen uplynulý rok, ale minimálne posledných sedem rokov, je neklamným znakom toho, že politika zdevastovala slovenskú spoločnosť do takej miery, že jej duch je v troskách.
Prepáčte, ale dvíha sa mi žalúdok z tej nízkosti, agresívnosti a zaslepenosti verejného života, z toho primitívneho cirkusu, ktorý tu predvádzajú obe strany.
Gratulujem všetkým, ktorí nepodľahli do nepríčetnosti vybičovanej propagande oboch strán, ktorá sa vás pokúša presvedčiť, povedané Sartovými slovami, že peklo sú tí druhí.

Za ten rok od atentátu na premiéra Fica, ktorý otriasol Slovenskom, sme nič, vôbec nič nepochopili.
Počet ľudí, ktorí sa aktívne usilovali dosiahnuť v tom čase zdanlivo konsenzuálne vytýčený spoločenský zmier, sa dá spočítať na prstoch dvoch rúk.
Viem o tom niečo, lebo som sa na tom zúčastňoval. Pritom aj predstavy tých niekoľkých ľudí boli neuveriteľne naivné.

Snažil som sa vysvetliť ľuďom, ktorí ma oslovili v dobrej viere, že žiadne neprirodzené zbratanie sa v tejto atmosfére nedá očakávať, že to jediné, čo je reálne a potrebné dosiahnuť, sú rovnaké spoločné pravidlá platné pre všetkých. Ani len na to nebola vôľa.

Ako tak zmierlivá atmosféra vydržala sotva tri týždne. Potom červené denníčky zacítili krv ako ten najodpornejší bulvár a začali sa dožadovať detailov o atentáte, ktoré vraj jediné dokážu "vyvrátiť pochybnosti"(sic!!!) o tom, či sa atentát naozaj uskutočnil.
Práve sem siahajú korene súčasnej štatistiky, kedy väčšina voličov opozície a až 65 percent voličov Progresívneho Slovenska neverí, že sa atentát stal!
Počujete dobre. Šialený Púchovský s polovzdelanou a fanaticky zaujatou Krescanko Dibákovou škandalizujú každú nepresnosť či posun v ich výrazne zúženom pohľade na svet ako hoax, a hoci majú pred sebou najväčšiu a najprimitívnejšiu konšpiráciu od výskytu mamutov na tomto území, nestojí im ani za reč.

Mrzí ma však, že na Úrade vlády SR opäť niekto stratil nervy a nepoučený z blamáže milióna eur vyloženého na stole zverejnil fotografiu zakrvavenej košele a rozstrieľaného brucha Roberta Fica.
Ten, kto dostal tento nápad, je u mňa korunovaný hlupák a zaslúžil by si prepustenie na hodinu.
Je totiž úplne jasné, že konšpirátorov tento "dôkaz" nepresvedčí, ale ešte viac rozdráždi a väčšinu ľudí znechutí.
Ale takto sa dnes uvažuje vo vládnej budove.

No zmierenie nechcel v skutočnosti ani Robert Fico.
Ten bol dokonca na Roberta Kaliňáka nahnevaný, že v čase jeho neprítomnosti vystupoval príliš zmierlivo, nekonfliktne a dokonca sa pokúšal (dosť všeobecne, a preto nepresvedčivo) povedať spoločnosti "prepáčte".
Toto premiéra rozladilo, cítil krivdu, a preto chcel politickú pomstu, nie odpustenie opozícii a zabudnutie.
A tak po jeho návrate namiesto okrúhleho stola o zmierení (navrhnutého prezidentkou Čaputovou a prezidentom Pellegrinim) začali obe strany pripravovať priestor pre nové bojisko.

Výsledok ste mohli vidieť včera.
Obe strany sa bez akéhokoľvek náznaku sebareflexie navzájom obviňovali zo šírenia nenávisti a zhoršenia spoločenskej atmosféry. Každý z nich pritom v radoch svojich voličov hecoval bojovú náladu.

Smer sľuboval, že porazí "opozíciu a médiá", kým Šimečka, Naď a Matovič sľubovali, že dajú Fica "dole".
Roztlieskaným voličom oboch táborov v tom vytržení ani nezišlo na um, že ich agresívny tón a slovník sú v priamom rozpore s proklamovaným cieľom ukončenia šírenia nenávisti. A nikto z nich nenavrhol, ako to zastaviť. Teda okrem porážky toho druhého.

S jedným návrhom predsa len vystúpil minister vnútra a predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok.
Ohlásil zámer prijať zákon proti nenávistným prejavom.
Dúfam, že to povedal len v eufórii a že takúto hlúposť vládna koalícia nikdy neschváli.
Je v priamom rozpore s ich deklarovanou snahou chrániť čo najširšiu slobodu prejavu.
Je navlas rovnakou legislatívnou iniciatívou, akú navrhovala Zuzana Čaputová posadnutá "reguláciou médií".
A po tretie, je tak vágne definovaná, že je ľahko zneužiteľná a predstavitelia súčasnej vládnej koalície budú prví, proti ktorým ju použijú, keď sa dostanú do opozície.
Prosím, nerobte to, demokracia nesmie byť obeťou boja proti nenávisti.

Rozmýšľal som nad tým, či je to neschopnosť alebo zámer súčasnej politickej reprezentácie presunúť pozornosť verejnosti na osobné súboje.
Ale tam, kde nie je prítomný vyšší intelekt a charakter, je aj neschopnosť zámerom. Oni robia to, na čo majú.
Jeden vie udržať moc intrigami, druhý vie rozoštvávať, tretí udávať, štvrtý špiniť a každý z nich si myslí, že to robí najlepšie ako vie.
Vládnym stranám nevysvetlíte, že namiesto upokojovania verejnosti ju vyhecovali k ešte väčšej agresivite, keď si myslia opak.
Opozíciu nepresvedčíte, že svojimi protestami vyhrotila atmosféru v spoločnosti do stavu permanentnej volebnej kampane, ak si myslí, že je to jej právo.
Je to to isté, ako keď vás dnes Michal Šimečka presviedčal, že jeho pradedo bol vlastenec, akoby to malo potvrdzovať, že ním je aj on (nie, nie je).
Je to rovnako nelogická úvaha, akoby sme z toho, že jeho starý otec Eduard Friš bol stalinistický politik a udavač, vyvodzovali, že ním je aj jeho vnuk Michal.

Musím len zopakovať svoje presvedčenie, že súčasná politika je len arénou nízkych pudov. Nečakajte od nej žiadne vznešené ciele.
Dnešný politik síce môže zdieľať alebo predstierať presvedčenie, že pravda zvíťazí, ale bez lásky sa stáva iba jej bremenom.
Preto vie práve tak extrémne nenávidieť ako milovať, preto pozná uctievanie, ale nie úctu, preto dokáže budovať kult, ale nevie tvoriť kultúru.

Politika, ktorá vie uspokojiť mocenské ambície človeka, ale nevie slúžiť ľuďom, je vlastne podradná ľudská činnosť a priťahuje iba takýchto jednotlivcov.
Politika v stave, keď sa z centra jej záujmu vytratil človek, nás nespasí. Nemáme žiadne vznešené ciele a už niekoľko desaťročí prešľapujeme na mieste. Spoločnosť, v ktorej nemajú občania vžitý pocit zodpovednosti, ktorá v ťažkých okamihoch svojich dejín stráca základ v oduševnenej podpore všetkých svojich členov, sa nemôže dlhodobo udržať.
Po skutočnom vlastenectve vyznačujúcom sa čistou láskou k domovine a obetavosťou pre národ niet na dnešnom Slovensku ani stopy.
Stratili sme väzbu medzi sebou a uvedomenie si nášho miesta v geopolitickom, civilizačnom a kultúrnom kontexte.

A nemýľte sa, ani tie ultranacionalistické spolky, odvolávajúce sa na našu dávnu minulosť, nemajú nič spoločné so starými Slovanmi:
Každý prichádzajúci, ktorý sa usadil na slovanskom území, dokonca aj bývalý otrok, nebol považovaný za cudzinca, ale mohol sa do spoločenstva zapojiť a oženiť sa tam. Nebola tu uzavretosť rodu a kmeňa, iba jednota "rodnej zeme".
Jednou z príčin, prečo Slováci nevyhnutne potrebovali silného vodcu, je ich zhubná neschopnosť samoorganizácie, ktorá je nevyhnutná pre zjednotenie síl. Neboli sme schopní čokoľvek vykonať prostredníctvom vnútorne zrodenej organizácie.

Preto musíme tento pokus zopakovať. Začať tam, kde štúrovci, od osvety a kultúry, od reinterpretácie základov nášho bytia, ktoré nám dáva zmysluplný smer i smelý plán. Dotknúť sa nielen stavebných kameňov toho, kto sme a odkiaľ sme prišli, ale aj pochopiť, prečo sme sa tak zachovali a kam kráčame.
Nič nie je dôležitejšie ako venovať sa rozbitej duši, zdevastovanej kultúre a skvalitneniu človeka. Neodvádzať od toho pozornosť k časným veciam.

Iste, politik tu bude vždy, ale nemal by nás obťažovať viac ako otravný úradník, nie je to najpodstatnejšia profesia, ohromne ju preceňujeme.
Keď som sa pred deviatimi rokmi mal česť stretnúť v Bratislave so XIV. Dalajlámom, dosť ma od politiky odhováral a povedal mi:
"Táto planéta nepotrebuje viac úspešných ľudí. Zúfalo potrebuje tých, ktorí tvoria mier, liečia, obnovujú, rozprávajú príbehy a milujú všetko živé."
Ale všetko pochopíte aj bez tibetského duchovného vodcu.
Stačí, ak sa začítate do spisov Ľudovíta Štúra a porozumiete, že čosi také mohol napísať a takto mohol uvažovať len mimoriadne ušľachtilý človek. Potom porozumiete aj zmyslu jeho slávneho výroku: "My dali sme sa do služieb ducha, a preto musíme prejsť cestu života tŕnistú." To je práve to kľúčové.
Dať sa do služieb ducha, nie moci. Len s takýmto prístupom postavíme Slovensko na nohy.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

,,Česko má záujem podporovať vojnu na Ukrajine, zatiaľ čo Slovensko otvorene hovorí o mieri,,

To bol argument českého ministra keď zrušili diplomatické jednania so Slovenskom pred rokom.

Príspevok dávam do tohto vlákna keďže išlo o reláciu českej verejnoprávnej ČT1 a Chmelár tam vyhlásil, že v našej STV1
by sa také niečo nemohlo odvysielať. Z odstupom času mu dávam za pravdu. A to už sme mali novú vládu.

Ľutujem, že som to nevidel vtedy, lebo Chmelár im tam riadne naložil. Tu je 4 minútová ochutnávka:
https://www.youtube.com/watch?v=bk6wEd5a0zE&t=2s

Kto chce vidieť celú reláciu našiel som linku: https://www.ceskatelevize.cz/porady/101 ... 030520012/
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Dag Daniš zhrnul dianie v Markíze:

Viaceré novinárske osobnosti tu už pekných pár dní vyplakávajú, ako Markíza stráca úroveň a dobré meno.
Narážajú na konflikty redakcie s vedením a na postupné odchody Kovačiča, Vinczeho, Kajtárovej...
S novinárskymi osobnosťami súhlasím. Markíza naozaj stratila úroveň a dobré meno.
Len dodávam, že sa to stalo už dávnejšie. Napríklad za éry Henricha Krejču.

Po roku 2020 si redakcia Markízy pomýlila kritickú žurnalistiku s tupými a jednostrannými politickými kampaňami - pandemickými, očkovacími, vojnovými, dúhovými... Z redakcie Markízy sa stala úderka politických aktivistov, ktorí si modelovali postoje podľa vzorov z Denníka N. Tlačového orgánu Esetu a PS...

Po voľbách 2023 majiteľ Markízy usúdil, že poslaním súkromnej televízie nie je krvácať v zákopovej vojne proti vláde.
Redakcii odkázal, že si už nemôže robiť, čo chce, vedenie žiadalo zaradiť neutrál...
S Krejčom sa rozlúčili (o toho sa následne postaral člen správnej rady Nadácie Eset Šajgalík; novinár Krejča dostal funkciu v akadémii vied).
Odvtedy sa viacerí aktivistickí redaktori hrajú na tvrdých "odborárov".

Ako iste správne tušíte, "odborári" sa nestarali o solvinu na pracovisku (hoci viacerým zaslúžilým hovnometčíkom by sa po práci zišla).
Starali sa o svoje osobné ambície, o svoje relácie a o to, aby im nikto - ani manažment a majiteľ súkromnej televízie - nekecal do práce.
Pardon, do nadpráce a aktivizmu... "Odbory" to videli tak, že televíziu nebude riadiť manažment, ale "odbory".

Konflikt mal celkom prirodzené vyústenie.
Odborový predák Kovačič v Markíze skončil - po tom, čo si do "svojej" diskusnej relácie po x-tý raz zavolal Šimečku. Tak akosi bez súhlasu vedenia.
Potom skončil aj ďalší talentovaný burič, aktivista a "odborár" Vincze.
Čítač správ a šouman v jednej osobe, ktorý chcel spolu s odbormi pritlačiť na vedenie, aby ticho sklonilo hlavu a neprekážalo...

Po ďalšom ultimáte redaktorov a odborov - "buď my, alebo riaditeľ" - vedenie Markízy stratilo trpezlivosť a zaslúžilým umelcom z redakcie odkázalo, že ak sú nespokojní s pravidlami televízie, môžu si nájsť uplatnenie inde.
Boli to silné slová, ale celkom im rozumiem.
"Sloboda slova" a "politický aktivizmus" sú dve rozdielne veci.
Viacerí redaktori Markízy roky predvádzali to druhé a na úkor toho prvého - otvorenú, slobodnú debatu potláčali a robili jednostranné politické kampane.
Ich témy boli podozrivo často totožné s témami PS.
Mimochodom, aj to bude asi jeden z dôvodov, prečo proti zmenám v televízii neprotestujú diváci.
Protestuje hlavne Denník N. A poniektoré novinárske "osobnosti", ktoré v tomto intelektuálnom leporele vidia mediálneho pastiera.

P. S. Tiež som viackrát odišiel z mediálneho vydavateľstva.
Dôvod: nebol som obdarený cnosťou poslušnosti a nebol som dostatočne názorovo prispôsobivý.
Keď som videl, že nezapadám a robím problémy, porúčal som sa. A neotravoval som tým pol roka ostatných.
Novinárom, ktorí po konfliktoch odišli, úprimne želám, aby si našli prácu v médiách, ktoré im budú vyhovovať.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Britská vláda tajne platila influencerov za politickú propagandu na Slovensku

Cieľom bolo poškodiť Smer a podporiť PS ( voľby 2023).

Britská vláda tajne financuje stovky zahraničných influencerov, ktorých prácou je robiť politickú propagandu na YouTube.
Informovala o tom tento mesiac britská investigatívna platforma Declassified UK.

Prácu koordinuje londýnska mediálna agentúra Zinc Network v mene tamojšieho ministerstva zahraničných vecí v rámci dohody v hodnote takmer 10 miliónov libier, pričom peniaze pochádzajú od tamojších daňových poplatníkov.

Influenceri sú v rámci spornej spolupráce nútení podpisovať právne zmluvy, ktoré im zakazujú zverejniť zapojenie vlády a vládni úradníci podľa medializovaných informácií poskytujú spätnú väzbu ku každému videu predtým, ako ho tvorcovia publikujú.

Vo vyjadrení pre Declassified jeden bývalý zamestnanec označil prácu spoločnosti Zinc za „štátnu propagandu“ a obvinil ju zo zasahovania do zahraničných volieb. Podľa ďalšieho pracovníka bol vzťah s niektorými influencermi „mimoriadne vykorisťovateľský“.

Britským žurnalistom sa podarilo odhaliť spornú schému zahraničného zasahovania vďaka oznamovateľom, uniknutým dokumentom, zákonu o slobodnom prístupe k informáciám a analýze desiatok profilov na kariérnej sociálnej sieti LinkedIn.

Menovali iba Slovensko
Nuž a celkom priamo sa to týka práve nás. Pochybné kampane sa podľa investigatívnych novinárov uskutočňujú najmä vo viacerých krajinách západnej či východnej Európy, ale jediným štátom, ktorý projekt Declassified UK otvorene spomenul, je Slovensko.

„Súčasťou práce bola kampaň na mobilizáciu mladých voličov v slovenských voľbách v roku 2023.

https://marker.sk/clanky/146/britska-vl ... -slovensku
dexterko
Dátum registrácie: St 23 03, 2022 9:28 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 19 times

Príspevok od používateľa dexterko »

a pritom (nielen) teraz sa to deje úplne verejne a smeráci sa s nimi ešte aj odfotia.
btw ten marker.sk je taky druhý ereport. pekná hnojárina
MiBi
VETERAN MEMBER *****

JUGGLER napísal: Po 28 07, 2025 8:38 pm Britská vláda tajne platila influencerov za politickú propagandu na Slovensku

Cieľom bolo poškodiť Smer a podporiť PS ( voľby 2023).
Ja ponuknem opat pohlad z druhej strany: https://dennikn.sk/4768793/autor-clanku ... /?ref=mwat

Britský investigatívny novinár Martin Williams, ktorý napísal článok pre Declassified UK, odmieta tvrdenia o ovplyvňovaní slovenských volieb Spojeným kráľovstvom v prospech konkrétnych politických strán.

„Moje vyšetrovanie ukázalo, že influenceri na sociálnych sieťach dostali zaplatené za zverejňovanie videí s cieľom mobilizovať mladých voličov pred voľbami v roku 2023. Nešlo o vyslovene stranícku kampaň ani o podporu konkrétnej politickej strany,“ uviedol Williams pre Denník N.
Autor investigatívneho článku Martin Williams odmieta Ficove tvrdenia o tom, že do kampane boli okrem influencerov zapojení aj novinári.

Kampaň navonok podľa Williamsa pôsobila ako výzva na účasť vo voľbách a na podporu demokracie.

„Problém však spočíva v tom, že strana Smer sa tradične viac opiera o starších voličov, zatiaľ čo strana Progresívne Slovensko má silnejšiu podporu medzi mladými. To znamená, že kampaň zameraná na mobilizáciu mladých voličov mohla de facto ovplyvniť voľby straníckym spôsobom. Je dosť možné, že samotní influenceri si to neuvedomovali a vnímali to len ako výzvu na podporu demokracie. Preto si nemyslím, že ich môžeme nutne viniť,“ tvrdí autor článku na stránke Declassified UK, ktorý preložil slovenský portál Marker a odvoláva sa naň premiér Fico.

„Jeden bývalý zamestnanec spoločnosti Zinc Network mi povedal, že zameraním sa na mladých voličov kampaň predstavovala zasahovanie do vnútorných záležitostí suverénnej krajiny. Tiež chcem zdôrazniť, že pokiaľ viem, kampaň na Slovensku bola len jednou časťou väčšieho projektu prebiehajúceho vo viacerých európskych krajinách. Tento projekt bol financovaný britskou vládou a nemal nič spoločné s EÚ,“ dodal Williams.

Influenceri zapojení do kampane museli podľa Declassified UK podpísať zmluvy o mlčanlivosti (NDA), ktoré im zakazovali priznať, že za obsahom stojí britská vláda. Bežný divák tak nemal žiadnu šancu zistiť skutočného financovateľa videí. Túto praktiku britskej vláde vyčíta pôvodný text a aj Williams to vníma kriticky.

Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) sa o Declassified UK vyjadril, že sú „pevne nezávislí, dôveryhodní a možno sa na nich spoľahnúť“. „Dodržiavajú novinársku etiku, politicky a ideologicky sú orientovaní doľava a sú výrazne protiimperialistickí,“ uviedol IPI.
Napísať odpoveď

Návrat na "Politika a názory o spoločnosti"