EIC zdanenie vyberu podielových fondov
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
EIC zdanenie vyberu podielových fondov
Zdravím ,
Vedeli by ste mi, prosím poradiť, ako zdaniť podielové fondy, čo mám v EIC ? , resp. čo všetko zahrnúť a aké presné podklady pripraviť pre účtovníčku. Robím to prvýkrát, je to dosť chaotické, účtovníčka toto, predpokladám, často nerobí, tak jej chcem dať čo najlepšie podklady, len v EIC aplikácii mi prídu informácie nedostačujúce. Neviem síce, čo presne potrebujem, ale čakal by som, že mi EIC pošle po takomto predaji aj doklad o predaji a cene papierov v tom čase atď., a nie aby si to človek sám dohľadával, keď sa v tom moc nevyzná. Neviem s istotou ani posúdiť, či som bol v zisku alebo nie, lebo vraj sa tam rátajú aj poplatky a vstupné poplatky atď.
Predpokladám, že do tohtoročného priznania by som mal zahrnúť len predaj za rok 2024, lebo ešte 14.02.2025 som znovu predával niečo z tých istých fondov, v celkovom zostatku na účte to ešte nemam ani pripočítane asi .
Od finančného poradcu mám len informáciu, že by sa mali zdaňovať podľa dane z kapitálových výnosov, sú to štandardné podielové fondy. Pošlem sem aj screenshoty z EIC.
V prílohe je príkaz na predaj, ktorý som našiel v histórii príkazov, + celkový zostatok účtu a vklady, trvanie. Bude toto stačiť?
Na účet som si pravidelne vkladal 50 eur každý mesiac, teraz, keď sa mi to nakopilo a potreboval som peniaze nutne, tak som to vybral. Čo sa týka nákladov, tak to chápem: vstupný poplatok (-315 eur), každý rok: udržiavacia odmena pre poradcu (-20,41 eur dokopy), odmena za úschovu a správu EIC (dokopy -10,25 eur) + transakčné poplatky EIC (dokopy -12,69 eur).
Fondy sú pravdepodobne luxemburské, mám tam uvedené názvy, ale nevedel som presne dohľadať, odkiaľ pochádzajú.
Poprosím niekoho skúsenejšieho, ak by si našiel čas mi poradiť, ako to riešiť.
Ďakujem.
Vedeli by ste mi, prosím poradiť, ako zdaniť podielové fondy, čo mám v EIC ? , resp. čo všetko zahrnúť a aké presné podklady pripraviť pre účtovníčku. Robím to prvýkrát, je to dosť chaotické, účtovníčka toto, predpokladám, často nerobí, tak jej chcem dať čo najlepšie podklady, len v EIC aplikácii mi prídu informácie nedostačujúce. Neviem síce, čo presne potrebujem, ale čakal by som, že mi EIC pošle po takomto predaji aj doklad o predaji a cene papierov v tom čase atď., a nie aby si to človek sám dohľadával, keď sa v tom moc nevyzná. Neviem s istotou ani posúdiť, či som bol v zisku alebo nie, lebo vraj sa tam rátajú aj poplatky a vstupné poplatky atď.
Predpokladám, že do tohtoročného priznania by som mal zahrnúť len predaj za rok 2024, lebo ešte 14.02.2025 som znovu predával niečo z tých istých fondov, v celkovom zostatku na účte to ešte nemam ani pripočítane asi .
Od finančného poradcu mám len informáciu, že by sa mali zdaňovať podľa dane z kapitálových výnosov, sú to štandardné podielové fondy. Pošlem sem aj screenshoty z EIC.
V prílohe je príkaz na predaj, ktorý som našiel v histórii príkazov, + celkový zostatok účtu a vklady, trvanie. Bude toto stačiť?
Na účet som si pravidelne vkladal 50 eur každý mesiac, teraz, keď sa mi to nakopilo a potreboval som peniaze nutne, tak som to vybral. Čo sa týka nákladov, tak to chápem: vstupný poplatok (-315 eur), každý rok: udržiavacia odmena pre poradcu (-20,41 eur dokopy), odmena za úschovu a správu EIC (dokopy -10,25 eur) + transakčné poplatky EIC (dokopy -12,69 eur).
Fondy sú pravdepodobne luxemburské, mám tam uvedené názvy, ale nevedel som presne dohľadať, odkiaľ pochádzajú.
Poprosím niekoho skúsenejšieho, ak by si našiel čas mi poradiť, ako to riešiť.
Ďakujem.
- Prílohy
- aviceN
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
- Has thanked: 259 times
- Been thanked: 226 times
- Kontaktovať používateľa:
Re: EIC zdanenie vyberu podielových fondov
Uvedomuješ si, že toto všetko by ti mal pomáhať tvoj sprostrtedkovateľ, ktorému si za to všetko zaplatil a platil manažérsky poplatok? 
Pozerám, že chodíš cez staré rozhranie, skús pozrieť obchody na: https://webapp.eic.eu/
1. Fidelity fond EIC obchoduje na burze = podľa mňa vieš uplatniť časový test - tvoj fond sa obchoduje na Borse Frankfurt.
Zvyšné 2 od BNP Paribas zdaňuješ ako klasické podielové fondy.
U všetkých 3 vieš uplatniť spolu 500€ oslobodenia. (Poznámka moderátora: táto veta neplatí, čítaj text nižšie. Spomenutých 500 Eur sa dá uplatniť, ale len na podielové fondy, ktorých podielové listy sú obchodované na burze a boli zaobstarané kúpou na burze.)
Pozerám, že chodíš cez staré rozhranie, skús pozrieť obchody na: https://webapp.eic.eu/
1. Fidelity fond EIC obchoduje na burze = podľa mňa vieš uplatniť časový test - tvoj fond sa obchoduje na Borse Frankfurt.
Zvyšné 2 od BNP Paribas zdaňuješ ako klasické podielové fondy.
U všetkých 3 vieš uplatniť spolu 500€ oslobodenia. (Poznámka moderátora: táto veta neplatí, čítaj text nižšie. Spomenutých 500 Eur sa dá uplatniť, ale len na podielové fondy, ktorých podielové listy sú obchodované na burze a boli zaobstarané kúpou na burze.)
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.milosbubniak.sk/
-
tomáš virdzek
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
- Has thanked: 838 times
- Been thanked: 487 times
-
frakan
- Gold Member **
- Dátum registrácie: St 23 09, 2009 8:24 am
- Has thanked: 92 times
- Been thanked: 46 times
Aha tak. Mne to potom ale nedáva celkom zmysel investovať do zahraničných fondov a platiť okrem všetkých tých poplatkov ešte aj cca 35% (daň +odvody) voči domácim 19%.
-
tomáš virdzek
- VETERAN MEMBER *****
Zdravotné odvody nie, iba daň frakan. Je to len o tom či to bude zrážkou, alebo pre človeka nepohodlnejšie cez podanie DP (je to v oboch prípadoch 19%).
Pozor ale, že tu sa bavíme o podielových fondoch, ktoré "redemujeme/vraciame". Nie o tých, čo sú obchodované na burze a predáš.
Pozor ale, že tu sa bavíme o podielových fondoch, ktoré "redemujeme/vraciame". Nie o tých, čo sú obchodované na burze a predáš.
-
JanH
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ne 06 02, 2022 6:31 am
- Has thanked: 152 times
- Been thanked: 225 times
Chcem poukázať nato, že ak by si investoval za tvoje investičné obdobie čisto do S&P500, bol by si dnes v pluse. Index urobil za 5Y 80%
Nabudúce si možno pozornejšie vyberaj portfólio, pozeraj na poplatky, investičný horizont a pod.
-
tomáš virdzek
- VETERAN MEMBER *****
@avice: si si tým istý? Podľa mňa sa týka tých 500€ len podielových fondov obchodovaných na burze, teda len toho jeho jedného, čo tam má a zvyšných dvoch nie.
Vieš prečo si to myslím? Lebo napr. pri tuzemských (našich domácich) správcovských spoločnostiach (pri podielových fondoch, čo sa neobchodujú na burze), keď zrážajú zrážkovou daňou, ako by o daňovníkovi mali vedieť o všetkých jeho ďalších príjmoch? Však ich nemajú odkiaľ vedieť. Čo by pri každom uplatňovali automaticky -500? To veru nie. Navyše:
Príjmy oslobodené od dane
"príjem z prevodu opcií, z prevodu cenných papierov a z prevodu účasti na spoločnosti s ručením obmedzeným, komanditnej spoločnosti alebo z prevodu členských práv družstva, ak úhrn týchto príjmov znížený o výdavok nepresiahne v zdaňovacom období 500 eur, pričom ak takto vymedzený rozdiel medzi úhrnom príjmov a úhrnom výdavkov presiahne 500 eur, do základu dane sa zahrnie len rozdiel nad takto ustanovenú sumu; ak daňovník súčasne dosiahol aj príjmy z prenájmu nehnuteľnosti a príjmy z príležitostných činností, uplatní sa oslobodenie pri všetkých týchto príjmoch najviac v úhrnnej výške 500 eur"
(https://humanet.sk/blog/prijmy-oslobodene-od-dane)
+ píše:
Sú skutočne toto všetko, čo píše uznateľné výdavky, hlavne opäť, keď sa bavíme o dvoch rozdielnych "typoch/druhoch" PF?
Expert na to vôbec nie som, možno by ale vedel niekto iný poradiť viac.
- aviceN
- Platinum Member ***
No tak teraz si ma zneistil, fakt by to chcelo nejakeho danovnika co ma skusenost s danenim CP, ale tych je ako safranu.
Podla mna spravcovske pri tuzemskych ziadnych 500€ neriesia, jednoducho to zdania a bodka. A vsetko co je mimo zrazkovu dan, cize napr. zahranicne podielove fondy alebo etf do 1 roka spadaju pod tu istu kategoriu a je to v rezii danovnika, ci?

Podla mna spravcovske pri tuzemskych ziadnych 500€ neriesia, jednoducho to zdania a bodka. A vsetko co je mimo zrazkovu dan, cize napr. zahranicne podielove fondy alebo etf do 1 roka spadaju pod tu istu kategoriu a je to v rezii danovnika, ci?
Su v tomto pripade zahranicne podielove fondy (teda podielove listy) cenne papiere alebo nie?Od dane z príjmov sú oslobodené príjmy z prevodu (predaja) cenných papierov nadobudnuté po 31.12.2010 (ak nie sú oslobodené od dane v plnom rozsahu podľa § 9 ods. 1 písm. k) zákona o dani z príjmov), ak úhrn týchto príjmov znížený o výdavok podľa § 8 ods. 5 a 7 nepresiahne v zdaňovacom období 500 eur. Ak rozdiel medzi úhrnom príjmov a úhrnom výdavkov presiahne 500 eur, do základu dane sa zahrnie len rozdiel nad takto ustanovenú sumu.
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.milosbubniak.sk/
-
tomáš virdzek
- VETERAN MEMBER *****
Podielové listy podielových fondov sú podľa nášho Zákona o CP chápané ako cenný papier, čiže aj domáce aj zahraničné.
Správne, neriešia žiadnych 500, lebo ani nemajú ako. Čiže len zrazia daň. Zahraničné podielové fondy sú čisto v réžii daňovníka, ale je medzi nimi rozdiel, pretože ich podielové listy môžu byť 1. obchodované na regulovanom trhu (burze) alebo 2. nie sú obchodované na burze.
---
EDIT: Pre upresnenie - píšeme o podielových fondoch, správne je ale podielový list podielového fondu (to je forma cenného papiera), ktorý je/ nie je prijatý na obchodovanie na nejakej burze CP.
Správne, neriešia žiadnych 500, lebo ani nemajú ako. Čiže len zrazia daň. Zahraničné podielové fondy sú čisto v réžii daňovníka, ale je medzi nimi rozdiel, pretože ich podielové listy môžu byť 1. obchodované na regulovanom trhu (burze) alebo 2. nie sú obchodované na burze.
Zvýraznil som Ti to najpodstatnejšie v tej citácii, čo si dal. Z prevodu (predaja) = teda to sa týka len podielových fondov (podielových listov ako cenných papierov) obchodovaných na burze, lebo len tie môžeš previesť (predať). Tie ktoré nie sú obchodované na burze nepredávaš ale redemuješ (to je rozdiel). Čiže aj podľa tohto čo si tu dal sám sa na zahraničné podielové fondy (podielové listy), ktoré nie sú obchodované na burze nedá uplatniť tých 500 vôbec. Lebo nie sú tam príjmy z prevodu (predaja) ale z redemácie, i keď to je stále cenný papier.Od dane z príjmov sú oslobodené príjmy z prevodu (predaja) cenných papierov nadobudnuté po 31.12.2010 (ak nie sú oslobodené od dane v plnom rozsahu podľa § 9 ods. 1 písm. k) zákona o dani z príjmov), ak úhrn týchto príjmov znížený o výdavok podľa § 8 ods. 5 a 7 nepresiahne v zdaňovacom období 500 eur. Ak rozdiel medzi úhrnom príjmov a úhrnom výdavkov presiahne 500 eur, do základu dane sa zahrnie len rozdiel nad takto ustanovenú sumu.
---
EDIT: Pre upresnenie - píšeme o podielových fondoch, správne je ale podielový list podielového fondu (to je forma cenného papiera), ktorý je/ nie je prijatý na obchodovanie na nejakej burze CP.
- aviceN
- Platinum Member ***
Tomáš, je to tak, máš pravdu. Neviem prečo som si myslel, že redemácia tiež do toho spadá. Tu je to celkom dobre popísané: https://www.martindubovansky.sk/investo ... -vii-dane/
+ rovnako aj https://podpora.financnasprava.sk/18724 ... ých-listov
Keď tak mi hore uprav ten post, nech to náhodou niekoho nepomýli.
+ rovnako aj https://podpora.financnasprava.sk/18724 ... ých-listov
Keď tak mi hore uprav ten post, nech to náhodou niekoho nepomýli.
-
Pavol Chmela
- Active Member
- Dátum registrácie: So 15 10, 2022 2:31 pm
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 11 times
Tu by som chcel upozorniť, že by mohol nastať konkrétne pri eic problém s dokazovaním predaja na burze pri podielových fondoch. EIC jedná a má zmluvu so správcom u ktorého zadáva objednávku. Kde sa to v konečnom dôsledku udeje pravdepodobne nemáte ako podložiť.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2393 times
- Been thanked: 2780 times
Podľa mňa nie. A práve vy agenti by ste to mali vedieť najlepšie.Pavol Chmela napísal: ↑Ut 25 02, 2025 4:32 pm Tu by som chcel upozorniť, že by mohol nastať konkrétne pri eic problém s dokazovaním predaja na burze pri podielových fondoch.
EIC jedná a má zmluvu so správcom u ktorého zadáva objednávku. Kde sa to v konečnom dôsledku udeje pravdepodobne nemáte ako podložiť.
Je rozdiel medzi vyplatením podielových listov, čo sa odborne volá redemácia (klient musí o to požiadať správcu) a medzi predajom/prevodom na iného vlastníka.
Redemácia u domácich fondov podlieha zrážkovej dani ( teda netreba nič robiť, podobne ako pri zrážkovom zdanení úrokov pri bankových vkladoch ).
Redemácia pri zahraničných fondoch nepodlieha zrážkovej dani (máme zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia ), ale je povinnosťou daňovníka (po skončení kalendárneho roka, bežne do konca marca v dalšom roku).
Pre oslobodenie od daní je dôležité, aby bol fond prijatý na obchodovanie na burze: Podľa § 9 ods. 1 písm. k) ZDP je od dane fyzickej osoby oslobodený príjem z predaja cenných papierov podľa § 8 ods. 1 písm. e) prijatých na obchodovanie na regulovanom trhu (ZDP odkazuje na § 3 zákona č. 429/2002 Z. z. o burze cenných papierov v znení neskorších predpisov) alebo na obdobnom zahraničnom regulovanom trhu, ak doba medzi ich nadobudnutím a predajom presiahne jeden rok; od dane nie je oslobodený príjem z predaja cenných papierov, ktoré boli obchodným majetkom daňovníka.
Nemusí teda ísť o predaj na burze, len to nesmie byť redemácia. Ja si myslím, že EIC niektoré ETFs kupuje/predáva na burze (hlavne Xetra), ale nevidím problém ak by také iShares nakupovala trebárs priamo od správcu, teda Blacrocku (alebo nejakého jeho obchodníka).
Proste môže ísť aj o mimoburzový predaj, len ten cenný papier musí byť prijatý na obchodovanie na burze = regulovanom trhu.
Dôležité je, že príjem vzniká predajom, nie redemáciou.
Ak je podielový fond obchodovaný na burze, tak oslobodený od daní je aj taký predaj, že by si sa vyhol redemácii, ale previedol svoje podielové listy na niekoho iného.
Čo sa týka EIC, na ich stránke v sekcii dokumenty je v PDF Zoznam fondov kótovaných na burze.
Všetky fondy pri ktorých je ÁNO sú oslobodené od daní po 1 roku držania ak k zdaniteľnému príjmu nedôjde redemáciou.
-
kixog47100
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
- Has thanked: 130 times
- Been thanked: 165 times
Prevod - meni sa majitel (cize bud predaj na burze niekomu neznamenu alebo si sam najdes kupujuceho).
Vyplatenie/Redemacia - vyplaca ta fond (kludne aj cez prostrednika - EIC, banka) - cize neudeje sa na burze
EIC v pripade podielovych fondov najskor ide rovno cez spravcu.
Zmluvu s nim ma lebo nakupuje od neho aj fondy co sa neobchoduju na burze.
Pri ETF je to nepodstatne, nie je to podielovy fond.
Tam je to po roku oslobodene, bez ohladu na sposob/miesto nadobudnutia alebo predaja.
Ide to v rovnakom rezime ako akcie.
Aj tie sa daju nakupit/mimo burzy - napr.len prepisanim v internej evidencii banky z jedneho zakaznika na druheho. *** To iste robia aj brokeri. Najskor prepisuju vo vlastnej evidencii. Az ked sa nenajde protistrana pri aktualnej trhovej cene tak idu na burzu.
*** pripadne vies predat aj za vlastnu cenu konkretnej osobe ak su napr.nejake cenne akcie, ktore su malokedy na burze, alebo chces usetrit poplatky., alebo chces dat niekomu zlavu alebo ho osklbat. Napr. predaj/nakup z kuponovej privatizacie atd.
Vyplatenie/Redemacia - vyplaca ta fond (kludne aj cez prostrednika - EIC, banka) - cize neudeje sa na burze
EIC v pripade podielovych fondov najskor ide rovno cez spravcu.
Zmluvu s nim ma lebo nakupuje od neho aj fondy co sa neobchoduju na burze.
Pri ETF je to nepodstatne, nie je to podielovy fond.
Tam je to po roku oslobodene, bez ohladu na sposob/miesto nadobudnutia alebo predaja.
Ide to v rovnakom rezime ako akcie.
Aj tie sa daju nakupit/mimo burzy - napr.len prepisanim v internej evidencii banky z jedneho zakaznika na druheho. *** To iste robia aj brokeri. Najskor prepisuju vo vlastnej evidencii. Az ked sa nenajde protistrana pri aktualnej trhovej cene tak idu na burzu.
*** pripadne vies predat aj za vlastnu cenu konkretnej osobe ak su napr.nejake cenne akcie, ktore su malokedy na burze, alebo chces usetrit poplatky., alebo chces dat niekomu zlavu alebo ho osklbat. Napr. predaj/nakup z kuponovej privatizacie atd.
-
Pavol Chmela
- Active Member
Juggler nenapísal si zle, ale ako vieš, že nešlo o redemáciu?
-
kixog47100
- Platinum Member ***
Ja sa spytam takto - co je vo vypise?
Alebo v pokyne?
Redemacia/vyplatenie alebo predaj?
Podla toho by som sa riadil.
Predpokladam, ze musia pouzivat spravnu terminologiu.
Alebo v pokyne?
Redemacia/vyplatenie alebo predaj?
Podla toho by som sa riadil.
Predpokladam, ze musia pouzivat spravnu terminologiu.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2393 times
- Been thanked: 2780 times
Tie prve dva PARWT a PARENVO sú od BNP Paribas.Pavol Chmela napísal: ↑Ut 25 02, 2025 7:27 pm Juggler nenapísal si zle, ale ako vieš, že nešlo o redemáciu?
V tom zozname EIC je uvedené, že nijaké fondy od nich nie sú kótované cenné papiere.
Teda nespĺňajú podmienku oslobodenia od daní po 1 roku.
Tie FFGHC sú od Fidelity a v zozname sú uvedené, že sú kótované na burze.
Sú obchodované na burze frankfurt: https://www.boerse-frankfurt.de/fund/lu ... ealth-care.
Súhlasím s tebou v tom, že z výpisu nie je na 100% jasné či šlo o redemáciu.
Pri tých prvých dvoch pritom zrejme šlo o redemáciu , lebo ich vyplatil správca.
Ak by nešlo, podľa všetkého by to podliehalo nielen dani z príjmu (19%) ale i zdrav. odvodom 15%.
Nemám nejaké praktické skúsenosti s podiel. fondami, ale čo mali ľudia z rodiny, tak v tých výpisoch bolo jednoznačne, že správca
vyplatil podiely v cene xxx za podiel a ked šlo o tuzemského správcu bola tam uvedená aj zrážková daň.
Moja manželka raz mala podielové fondy od Axa, ktoré som jej poradil zavrieť a vtedy jej poslali upozornenie, že ide o české podielové fondy, kde
daňovník preberá zodpovednosť za zdanenie výnosu. To sme dali urobiť účtovníčke, ale trebalo do toho zatiahnúť i zamestnávateľa...
-
Pavol Chmela
- Active Member
Nie je to veru jasné a treba si to overiť v EIC. Ja som narazil na príspevok so zoznamom a mám stanovisko v konkrétnych prípadoch od eic, ktoré sú s týmto tvrdením o zozname v rozpore preto chcem vyzvať na opatrnosť.
-
kixog47100
- Platinum Member ***
Podla obchodnych podmienok sprostredkuvaju predaj. Tak ako to robi aj broker. Netocia v tom vlastne peniaze.
Redemacia - je spatny odkup na vlastny ucet. Museli by to od teba odkupit naspat a potom predat dalej.
Cize asi by si musel nakupovat priamo od spravcu fondu aby doslo k redemacii.
Spravca fondu je povinny odkupit podiely aj ked neexistuje protistrana.
Podla mna vo vypise musia pouzivat spravnu terminologiu.
Redemacia - je spatny odkup na vlastny ucet. Museli by to od teba odkupit naspat a potom predat dalej.
Cize asi by si musel nakupovat priamo od spravcu fondu aby doslo k redemacii.
Spravca fondu je povinny odkupit podiely aj ked neexistuje protistrana.
Podla mna vo vypise musia pouzivat spravnu terminologiu.
Tak , bol som mimo nejakú dobu, zabudol som na toto úplne.
Ďakujem všetkým za užitočné príspevky.
Avšak potrebujem si to zosumarizovať:
Takže podľa posledných informácií PARWT a PARENVO by mala byť redemácia a FFGHC iba predaj.
To znamená, že FFGHC sa ráta 19 % + 15 % a PARWT a PARENVO za súčasného predpokladu 19 %.
Ak som to zle pochopil, opravte ma, prosím.
Tu prikladám odpoveď z EIC, kde som písal e-mail:
Ak WebAppEIC zobrazuje ako typ pokynu Predaj, podiely fondu sme predali.
Ak ide o ETF fondy, predávame aj kupujeme ich na burze, ostatné fondy kupujeme aj predávame u správcov fondov.
Súčasťou každého predaja je vyplatenie peňažných prostriedkov – či si ich klient nechá poslať zo svojho účtu v EIC na svoj bankový účet, závisí od neho, resp. od toho, či nám k odoslaniu platby dá inštrukciu.
Dovoľujem si ešte upozorniť Vás, že naša spoločnosť nesprostredkúva kúpy ani predaje, ale zabezpečuje vykonanie pokynov (aj na kúpu, aj na predaj).
Z toho e-mailu neviem, či som to uplne pochopil, skôr mi to príde ako slovná hratka, aby mi nemusela dotyčná pani priamo odpovedať, keďže nie je daňovníčka.
Ďakujem všetkým za užitočné príspevky.
Avšak potrebujem si to zosumarizovať:
Takže podľa posledných informácií PARWT a PARENVO by mala byť redemácia a FFGHC iba predaj.
To znamená, že FFGHC sa ráta 19 % + 15 % a PARWT a PARENVO za súčasného predpokladu 19 %.
Ak som to zle pochopil, opravte ma, prosím.
Tu prikladám odpoveď z EIC, kde som písal e-mail:
Ak WebAppEIC zobrazuje ako typ pokynu Predaj, podiely fondu sme predali.
Ak ide o ETF fondy, predávame aj kupujeme ich na burze, ostatné fondy kupujeme aj predávame u správcov fondov.
Súčasťou každého predaja je vyplatenie peňažných prostriedkov – či si ich klient nechá poslať zo svojho účtu v EIC na svoj bankový účet, závisí od neho, resp. od toho, či nám k odoslaniu platby dá inštrukciu.
Dovoľujem si ešte upozorniť Vás, že naša spoločnosť nesprostredkúva kúpy ani predaje, ale zabezpečuje vykonanie pokynov (aj na kúpu, aj na predaj).
Z toho e-mailu neviem, či som to uplne pochopil, skôr mi to príde ako slovná hratka, aby mi nemusela dotyčná pani priamo odpovedať, keďže nie je daňovníčka.