Nebude to predsalen tym ze si inicioval ten prevod? Ak si nic ine s uctom nerobil, nevidim iny dovod aby ti len tak nieco odpredavali. Daj potom prosim vediet ako dopadnes s tym prevodom.Investor123 napísal: ↑Pi 14 02, 2025 11:58 am vcera sa mi vecer v appke objavili 3 prevody, ktore som ja nerobil - predaje malej casti z kazdej z mojich pravidelnych investicii. Su to uplne nahodne pocty kusov, aj ciastka je vsade ina
Birdwingo (ex-Tatrym)
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
-
rastislaf
- Active Member
- Dátum registrácie: Ut 21 10, 2014 10:07 pm
- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 18 times
Re: Birdwingo (ex-Tatrym)
Naposledy upravil/-a rastislaf v Pi 14 02, 2025 1:12 pm, upravené celkom 1 krát.
- Baba Jaga
- Gold Member **
- Dátum registrácie: St 25 08, 2021 6:56 pm
- Has thanked: 52 times
- Been thanked: 126 times
Clearing pre Alpacu robí VELOXInvestor123 napísal: ↑Št 13 02, 2025 5:57 pmvyskusam teda ten Interactive Brokers. Mam este aj TastyTrade (to je cisto americky broker a vsetky US tickery sa tam daju normalne obchodovat), ale bohuzial, pri presune uctu nepodporuju Alpacu - nie je v ponuke na vyber.Baba Jaga napísal: ↑Št 13 02, 2025 5:52 pmEU regulacia neumožnuje nakupovať, ale nezakazuje vlastniť americké ETF takže presun bude možný. Na reddite niečo take riešil občan ČR ,ktorý vlastnil amrické ETF myslím ,že v Patria broker a transfer US ETF prebehol úspešne.Investor123 napísal: ↑Št 13 02, 2025 5:28 pm Predavat pozicie nechcem, kedze by som nesplnil casovy test pre oslobodenie od dane.
Takze ostava len otvorit Alpaca ucet, alebo presun k inemu brokerovi.
Nevie niekto, ci sa bude dat presunut pozicie do Irskeho Interactive Brokers, ak sa jedna o US-based ETFs, ktore nemaju KIID? Mam konkretne tieto tickery: IVV, URTH, ESGV.
Pri transfere do IBKR sa mi objavuje taketo varovanie: "If your portfolio includes mutual funds that we cannot support, we will reject the FULL ACATS transfer. Additional action will be required on your part if you wish to proceed with an ACATS transfer. You may submit a PARTIAL ACATS transfer excluding the unsupported fund(s) or liquidate the fund(s) at your current broker before initiating another FULL ACATS transfer."
Takze uvidim, ako dopadne IB. Tam tie tickery sice vsetky vidim, len nedaju sa nakupit.
VELOX DTC:3856
a pri zadaní účtu je potrebné pri presune z Alpaca markets cez ACAT transfer zadať pred číslo účtu 1PS 1PS123456789
Naposledy upravil/-a Baba Jaga v Pi 14 02, 2025 2:02 pm, upravené celkom 1 krát.
IB-https://ibkr.com/referral/roman3131
Tasty-https://tastytrade.com/welcome/?referralCode=CEKTJ78ZFX
Alpaca 3 ref na mesiac.Vklad 500USD 30 dní výplata do 10 prac. dní dostaneme obidvaja 100USD prvý mesiac je do 28.02.2026) V prípade záujmu cez správu
Alpaca 3 ref na mesiac.Vklad 500USD 30 dní výplata do 10 prac. dní dostaneme obidvaja 100USD prvý mesiac je do 28.02.2026) V prípade záujmu cez správu
-
Investor123
- Dátum registrácie: Ne 08 12, 2013 1:34 pm
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
Super, dik - to je presne ono, akurat pozeram a vsetky ETFs mam uz len cele kusy, ziadne fraction shares. Tak uz som znovu pokojny, navyse to je dobre znamenie, ze na prevode do IBKR sa uz asi zacalo pracovat
-
Investor123
1PS som nezadaval, tak uvidime... Ale prevod podla vsetkeho uz zacal (vid prispevok vyssie). Dam vediet, ako to dopadneBaba Jaga napísal: ↑Pi 14 02, 2025 1:45 pmClearing pre Alpacu robí VELOXInvestor123 napísal: ↑Št 13 02, 2025 5:57 pmvyskusam teda ten Interactive Brokers. Mam este aj TastyTrade (to je cisto americky broker a vsetky US tickery sa tam daju normalne obchodovat), ale bohuzial, pri presune uctu nepodporuju Alpacu - nie je v ponuke na vyber.Baba Jaga napísal: ↑Št 13 02, 2025 5:52 pmEU regulacia neumožnuje nakupovať, ale nezakazuje vlastniť americké ETF takže presun bude možný. Na reddite niečo take riešil občan ČR ,ktorý vlastnil amrické ETF myslím ,že v Patria broker a transfer US ETF prebehol úspešne.Investor123 napísal: ↑Št 13 02, 2025 5:28 pm Predavat pozicie nechcem, kedze by som nesplnil casovy test pre oslobodenie od dane.
Nevie niekto, ci sa bude dat presunut pozicie do Irskeho Interactive Brokers, ak sa jedna o US-based ETFs, ktore nemaju KIID? Mam konkretne tieto tickery: IVV, URTH, ESGV.
Pri transfere do IBKR sa mi objavuje taketo varovanie: "If your portfolio includes mutual funds that we cannot support, we will reject the FULL ACATS transfer. Additional action will be required on your part if you wish to proceed with an ACATS transfer. You may submit a PARTIAL ACATS transfer excluding the unsupported fund(s) or liquidate the fund(s) at your current broker before initiating another FULL ACATS transfer."
Takze uvidim, ako dopadne IB. Tam tie tickery sice vsetky vidim, len nedaju sa nakupit.
a pri zadaní účtu je potrebné pri presune z Alpaca markets cez ACAT transfer zadať pred číslo účtu 1PS 1PS123456789
Ahojte, tiez prave riesim presun kupenych ETF alebo pripadne ich predaj.
Kedze vacsina mojich ETF nesplna ''casovy test'', tak by som preferoval presun portfolia.
Tieto fondy ktore vlastnim ale platia dividendy, tak som na strankach ALPACA hladal moznost vyplnenia W-8BEN formularu, aby na mna automaticky
aplikovali nizsiu withholding tax. Samotny formular som nasiel na ich strankach, takze by tam asi nemal byt problem s nizsou zrazkovou danou po jeho vyplneni.
Napriklad taky Interactive Brokers by mi neumoznili dalej dokupovat nove US ETFka a DRIPovat ich, takze nad inym brokerom aktualne ani neuvazujem.
Mam ale otazku ohladom prevodu penazi do ALPACA brokera. Podla popisu na ich strankach maju bezplatne len ACH prevody.
S tymto typom prevodov som sa este nestretol a google mi pomohol len ciastocne.
Vyzera to tak, ze Revolut, N26 a ani moja slovenska banka tento typ prevod neumoznuje.
Budem sa teda musiet zaregistrovat na WISE, kde som tuto moznost videl ponuknutu.
Realne to funguje tak, ze poslem peniaze do WISE standardnym prevodom a potom z WISE do ALPACA brokera ako ACH prevod?
Takze ALPACA broker ma bude ''poznat'' len pod mojim WISE IBANom?
Ma to nejake nevyhody, ze tam nebudem mat nalinkovany moj slovensky ucet?
Je tu este nejaka ina alternativa, ktora by bola teoreticky lacnejsia/rychlejsia/efektivnejsia?
Dufam som ten proces pochopil spravne, dakujem za Vasu trpezlivost, kedze toto je pre man nieco uplne nove
Kedze vacsina mojich ETF nesplna ''casovy test'', tak by som preferoval presun portfolia.
Tieto fondy ktore vlastnim ale platia dividendy, tak som na strankach ALPACA hladal moznost vyplnenia W-8BEN formularu, aby na mna automaticky
aplikovali nizsiu withholding tax. Samotny formular som nasiel na ich strankach, takze by tam asi nemal byt problem s nizsou zrazkovou danou po jeho vyplneni.
Napriklad taky Interactive Brokers by mi neumoznili dalej dokupovat nove US ETFka a DRIPovat ich, takze nad inym brokerom aktualne ani neuvazujem.
Mam ale otazku ohladom prevodu penazi do ALPACA brokera. Podla popisu na ich strankach maju bezplatne len ACH prevody.
Vyzera to tak, ze Revolut, N26 a ani moja slovenska banka tento typ prevod neumoznuje.
Budem sa teda musiet zaregistrovat na WISE, kde som tuto moznost videl ponuknutu.
Realne to funguje tak, ze poslem peniaze do WISE standardnym prevodom a potom z WISE do ALPACA brokera ako ACH prevod?
Je tu este nejaka ina alternativa, ktora by bola teoreticky lacnejsia/rychlejsia/efektivnejsia?
Dufam som ten proces pochopil spravne, dakujem za Vasu trpezlivost, kedze toto je pre man nieco uplne nove
- Baba Jaga
- Gold Member **
Nie je možné urobiť ten ACH prevod cez Wise pretože aby ste ten USD účet pripojili je nutné sa prihlásiť priamo cez portál Community Federal Savings Bank.Free napísal: ↑Pi 14 02, 2025 3:13 pm Ahojte, tiez prave riesim presun kupenych ETF alebo pripadne ich predaj.
Dufam som ten proces pochopil spravne, dakujem za Vasu trpezlivost, kedze toto je pre man nieco uplne nove![]()
Možný prevod cez Local Currency transfer využívajú spoločnosť(Currency Cloud) pošleš EUR a na účet su ti pripísané USD mínus 1,5% max (strop je 40USD)
druhá možnosť je Domestic Wire to by malo ísť aj cez Wise (USD) účet a posledná možnosť Wire transfer zo Slovenska
-
rand
- Active Member
- Dátum registrácie: Po 17 06, 2024 9:29 pm
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 49 times
Na ACATS transfer stačí, aby obaja brokeri boli členmi DTCC/NSCC (a to Alpaca je). Takže ACATS transfer na Tastytrade by mal ísť aj keď druhý broker nie je v tej ponuke, akurát to bude trochu zložitejšie, keďže bude treba vytlačiť, vyplniť a podpísať papierový formulár a poslať im ho naskenovaný alebo odfotený.Investor123 napísal: ↑Št 13 02, 2025 5:57 pm vyskusam teda ten Interactive Brokers. Mam este aj TastyTrade (to je cisto americky broker a vsetky US tickery sa tam daju normalne obchodovat), ale bohuzial, pri presune uctu nepodporuju Alpacu - nie je v ponuke na vyber.
Prichádzajúci ACATS transfer je na Tastytrade zdarma. A ak si druhý broker (v tomto prípade Alpaca) účtuje poplatok za odchádzajúci ACATS transfer, tak Tastytrade pri prevode nad 2000 USD ponúka preplatenie poplatku (max. do 75 USD).
Viac tu:
https://support.tastytrade.com/support/ ... 3000435288
https://support.tastytrade.com/support/ ... 3000435257
-
rand
- Active Member
Toto je už asi neaktuálna informácia, lebo Alpaca si už robí clearing sama a je priamo členom DTCC (DTC a NSCC): https://alpaca.markets/blog/alpaca-succ ... g-at-dtcc/
V zozname DTC členov je ALPACA SECURITIES LLC s DTC číslom 3021.
-
miobaspe
- Active Member
- Dátum registrácie: Pi 01 01, 2021 10:26 pm
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 16 times
Ja som sa to teraz snazil nastudovat vzhladom na situaciu v Birdwingo. Tu je sposob ako urobit deposit za minimum penazi resp. aj zadarmo.Baba Jaga napísal: ↑Pi 14 02, 2025 4:57 pmNie je možné urobiť ten ACH prevod cez Wise pretože aby ste ten USD účet pripojili je nutné sa prihlásiť priamo cez portál Community Federal Savings Bank.Free napísal: ↑Pi 14 02, 2025 3:13 pm Ahojte, tiez prave riesim presun kupenych ETF alebo pripadne ich predaj.
Dufam som ten proces pochopil spravne, dakujem za Vasu trpezlivost, kedze toto je pre man nieco uplne nove![]()
Možný prevod cez Local Currency transfer využívajú spoločnosť(Currency Cloud) pošleš EUR a na účet su ti pripísané USD mínus 1,5% max (strop je 40USD)
druhá možnosť je Domestic Wire to by malo ísť aj cez Wise (USD) účet a posledná možnosť Wire transfer zo Slovenska
Ten prevod sa da urobit podla tohto videa a postupu (nemam to overene):
https://www.youtube.com/watch?v=o_bmslrsVco
Taktiez sa na forach spomina moznost ako poslat priamo peniaze 1x mesacne zadarmo z IBKR (ak tam ma niekto tiez ucet) do Alpacy ako ACH prevod (tiez nemam overene a vyskusane).
Referral link pre založenie účtu u Interactive Brokers:
https://ibkr.com/referral/peter2274
https://ibkr.com/referral/peter2274
-
segi
- Active Member
- Dátum registrácie: So 27 02, 2021 5:29 pm
- Has thanked: 219 times
- Been thanked: 17 times
Myslím že týmto spôsobom som posielal peniaze do tastytrade (pôvodne tastyworks) a išlo to. Posielal som 2x ale v rôzne mesiace aby bola splnená podmienka raz za mesiac. Akurát som netušil či sa myslí kalendárny tak som pre istotu počkal viac ako 31 dní.
-
Investor123
Tak nakoniec velmi kratky proces... V IB uz vidim na ucte vsetky pozicie prenesene z Birdwingo, a to nepreslo ani 48 hodin od zadania pokynu na transfer uctu a navyse dnes je sobotaInvestor123 napísal: ↑Pi 14 02, 2025 1:55 pm1PS som nezadaval, tak uvidime... Ale prevod podla vsetkeho uz zacal (vid prispevok vyssie). Dam vediet, ako to dopadneBaba Jaga napísal: ↑Pi 14 02, 2025 1:45 pmClearing pre Alpacu robí VELOXInvestor123 napísal: ↑Št 13 02, 2025 5:57 pmvyskusam teda ten Interactive Brokers. Mam este aj TastyTrade (to je cisto americky broker a vsetky US tickery sa tam daju normalne obchodovat), ale bohuzial, pri presune uctu nepodporuju Alpacu - nie je v ponuke na vyber.Baba Jaga napísal: ↑Št 13 02, 2025 5:52 pmEU regulacia neumožnuje nakupovať, ale nezakazuje vlastniť americké ETF takže presun bude možný. Na reddite niečo take riešil občan ČR ,ktorý vlastnil amrické ETF myslím ,že v Patria broker a transfer US ETF prebehol úspešne.Investor123 napísal: ↑Št 13 02, 2025 5:28 pm Predavat pozicie nechcem, kedze by som nesplnil casovy test pre oslobodenie od dane.
Super, dobre vediet. Planujem urobit to iste. Mal by som vsak par otazok, ak by si si nasiel par minut na odpoved...
Inicioval si to zo strany IBKR? Bola potrebna nejaka komunikacia aj s Alpacou? Stiahla ti Alpaca tych 100 dolarov podla cennika za prenos?
Vopred dakujem!
Inicioval si to zo strany IBKR? Bola potrebna nejaka komunikacia aj s Alpacou? Stiahla ti Alpaca tych 100 dolarov podla cennika za prenos?
Vopred dakujem!
-
Investor123
- Inicioval som to zo strany IBKR, v ponuke brokerov v ramci ACATS je tam polozka "Alpaca Securities (Part #: 3021)"sto5555 napísal: ↑Ne 16 02, 2025 8:58 am Super, dobre vediet. Planujem urobit to iste. Mal by som vsak par otazok, ak by si si nasiel par minut na odpoved...
Vopred dakujem!
- ziadna komunikacia s Aplacou nebola, od momentu zadania poziadavky v IBKR staci uz len pockat na vysledok
- vyzera to tak, ze strhli tych $100, z volnej hotovosti co som mal na ucte Birdwingo. Vypis k tomu este nemam, ale v blizkej dobe by sa asi mal objavit v Birdwingo appke. Zaujimave je aj to, ze v Birdwingo zatial este stale vidim vsetko, co som tam mal pred prenosom
Vdaka za info. Je fakt zaujimave, ze svoj ucet vidis na dvoch miestachInvestor123 napísal: ↑Ne 16 02, 2025 11:12 am- Inicioval som to zo strany IBKR, v ponuke brokerov v ramci ACATS je tam polozka "Alpaca Securities (Part #: 3021)"sto5555 napísal: ↑Ne 16 02, 2025 8:58 am Super, dobre vediet. Planujem urobit to iste. Mal by som vsak par otazok, ak by si si nasiel par minut na odpoved...
Vopred dakujem!
- ziadna komunikacia s Aplacou nebola, od momentu zadania poziadavky v IBKR staci uz len pockat na vysledok
- vyzera to tak, ze strhli tych $100, z volnej hotovosti co som mal na ucte Birdwingo. Vypis k tomu este nemam, ale v blizkej dobe by sa asi mal objavit v Birdwingo appke. Zaujimave je aj to, ze v Birdwingo zatial este stale vidim vsetko, co som tam mal pred prenosom![]()
Ale asi uz mam vsetky info, uz len spustit transfer. Asi pre istotu pripravim v Birdwingo vsetko tak, aby som tam mal aspon tych $100 hotovosti.
-
ra7
- Dátum registrácie: Ut 15 11, 2022 12:52 pm
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 8 times
Tak som bol dnes vo Fio banke a zadal a podpísal som transfer US akcii do ich eBrokera. Ako jedna z mala SK bank (ak vobec je ina) ponuka investovanie do US akcii a ETF ako napr. IBIT, ETHA a pod. Sice maju predpotopne a pomale rozhranie cez ktore sa investuje, ale lepsie ako Alpaca, kde ucet a platforma mi pride brutalne nelogicka a komplikovana (automaticky vam zriadi aj paper account!). Fio sice oproti Birdwingo je drahy, ale co uz... Do Saxo bank, eTora, XTB, Trade republic jednoducho neprenesiete original US crypto etf uvedene vyssie.
-
capitalcapital
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ut 27 02, 2018 8:51 am
- Has thanked: 95 times
- Been thanked: 86 times
Ja som zadal prechod do Alpaca minuly víkend. Z Birdwingo prišlo potvrdenie že to zadali. Následne 18.2. je vo výpisoch vidieť že odpredali SGOV, takze hotovost už nie je úročená od toho dátumu.
Zdravim, jdu take do fio banky. Jak jste prosim platil ten 100usd poplatek?ra7 napísal: ↑Pi 21 02, 2025 4:39 pm Tak som bol dnes vo Fio banke a zadal a podpísal som transfer US akcii do ich eBrokera. Ako jedna z mala SK bank (ak vobec je ina) ponuka investovanie do US akcii a ETF ako napr. IBIT, ETHA a pod. Sice maju predpotopne a pomale rozhranie cez ktore sa investuje, ale lepsie ako Alpaca, kde ucet a platforma mi pride brutalne nelogicka a komplikovana (automaticky vam zriadi aj paper account!). Fio sice oproti Birdwingo je drahy, ale co uz... Do Saxo bank, eTora, XTB, Trade republic jednoducho neprenesiete original US crypto etf uvedene vyssie.
-
capitalcapital
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ut 27 02, 2018 8:51 am
- Has thanked: 95 times
- Been thanked: 86 times
-
rand
- Active Member
A to tie poplatky u Fio stoja za to? Fio broker má poplatok 7.95 USD za nákup/predaj US akcií a ETF (alebo 9.95 USD za obchod s viac ako 100 akciami). Na nejaké jednorazové veľké investície možno ešte OK, ale na pravidelné investovanie sa mi to zdá dosť veľa. To sa už podľa mňa viac oplatí spraviť si účet u amerického brokera, napr. Tastytrade alebo Alpaca, kde sú obchody s akciami a ETF bez poplatku. A vklady je možné riešiť napr. cez Wise (poplatok za prevod 1.13 USD a poplatok za konverziu z EUR na USD cca 0.46%). To vychádza o dosť lacnejšie ako Fio broker.ra7 napísal: ↑Pi 21 02, 2025 4:39 pm Tak som bol dnes vo Fio banke a zadal a podpísal som transfer US akcii do ich eBrokera. Ako jedna z mala SK bank (ak vobec je ina) ponuka investovanie do US akcii a ETF ako napr. IBIT, ETHA a pod. Sice maju predpotopne a pomale rozhranie cez ktore sa investuje, ale lepsie ako Alpaca, kde ucet a platforma mi pride brutalne nelogicka a komplikovana (automaticky vam zriadi aj paper account!). Fio sice oproti Birdwingo je drahy, ale co uz... Do Saxo bank, eTora, XTB, Trade republic jednoducho neprenesiete original US crypto etf uvedene vyssie.
-
ra7
[/quote]
Zdravim, jdu take do fio banky. Jak jste prosim platil ten 100usd poplatek?
[/quote]
Zatial to este nevidim. previd/transfer som musel ist fyzicky podpisat do fio banky. okrem isin chceli aj cupid, a prenesu len cele akcie, zlomky musim predat. za kazdy cenny papier 2.50 USD pre fio a bol som upozorneny, ze moze byt poplatok od Alpacy, zatial nemam ziadne info. Prevod som zadal v piatok 21.2.
Zdravim, jdu take do fio banky. Jak jste prosim platil ten 100usd poplatek?
[/quote]
Zatial to este nevidim. previd/transfer som musel ist fyzicky podpisat do fio banky. okrem isin chceli aj cupid, a prenesu len cele akcie, zlomky musim predat. za kazdy cenny papier 2.50 USD pre fio a bol som upozorneny, ze moze byt poplatok od Alpacy, zatial nemam ziadne info. Prevod som zadal v piatok 21.2.
-
ra7
U takmer vsetkych akcii som nesplnal casovy test na oslobodenie od dane, nie som day trader, poplatok 10usd ma az tak netrapi. avsak napriklad pri vyplateni akcii naspät na ucet v eu chce alpaca az 50usd, takze neviem ci som videl dobre a tym padom tiez vela. nebodaj by po mne chcela alpaca este nejake doklady pri vyplateni mojej hotovosti z predanych akcii a na toto nemam nervy...rand napísal: ↑Ne 23 02, 2025 10:10 pmA to tie poplatky u Fio stoja za to? Fio broker má poplatok 7.95 USD za nákup/predaj US akcií a ETF (alebo 9.95 USD za obchod s viac ako 100 akciami). Na nejaké jednorazové veľké investície možno ešte OK, ale na pravidelné investovanie sa mi to zdá dosť veľa. To sa už podľa mňa viac oplatí spraviť si účet u amerického brokera, napr. Tastytrade alebo Alpaca, kde sú obchody s akciami a ETF bez poplatku. A vklady je možné riešiť napr. cez Wise (poplatok za prevod 1.13 USD a poplatok za konverziu z EUR na USD cca 0.46%). To vychádza o dosť lacnejšie ako Fio broker.
-
kixog47100
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
- Has thanked: 130 times
- Been thanked: 165 times
Kedze niekotri bokeri povoluju nakup ETF cez opcie (IB, Saxo...) tak by nemal/nemusel byt problem presunut aj US ETF. Obmadzeny by mal byt len nakup. Treba sa ale najprv dopredu informovat aby nahodou nezamietli presun. Storno byva spoplatnene. Problem bude pripadny dokup mozny len cez opcie.
Osobne nevidim moc velky vyznam drzat US ETF u EU brokera. Na vsetko je vacsinou EU alternativa.
Odpada konverzia a ked mate US u EU brokera tak am.system ochrany investicii sa vas netyka.
Fio bude na konverziu drahe - EUR>USD a naopak.
Osobne nevidim moc velky vyznam drzat US ETF u EU brokera. Na vsetko je vacsinou EU alternativa.
Odpada konverzia a ked mate US u EU brokera tak am.system ochrany investicii sa vas netyka.
Fio bude na konverziu drahe - EUR>USD a naopak.
vo FIO e-broker mám účet, USD posielam cez revolut - tam je konverzia priaznivejšia
čo sa týka birdwingo:
- 14.2. som odpredal časť portfólia a zadal žiadosť o výber, k dnešnému dňu 25.2. nebol stále zrealizovaný, iba chodia automatické maily a najnovšie aj notifikácie cez aplikáciu, aby som im povolil odpredaj celého portfólia s odôvodnením, že ak to neurobím bude celý proces komplikovanejší
- 18.2. som požiadal FIO o presun k nim a následne informoval Alpaca
- 21.2. som Alpaca zaslal doplnený formulár k prevodu ktorý si vyžiadali
- 25.2. mi prišlo potvrdenie z Alpaca, že pracujú na prevode
čo sa týka birdwingo:
- 14.2. som odpredal časť portfólia a zadal žiadosť o výber, k dnešnému dňu 25.2. nebol stále zrealizovaný, iba chodia automatické maily a najnovšie aj notifikácie cez aplikáciu, aby som im povolil odpredaj celého portfólia s odôvodnením, že ak to neurobím bude celý proces komplikovanejší
- 18.2. som požiadal FIO o presun k nim a následne informoval Alpaca
- 21.2. som Alpaca zaslal doplnený formulár k prevodu ktorý si vyžiadali
- 25.2. mi prišlo potvrdenie z Alpaca, že pracujú na prevode
caute,
akym sposobom bude birdwingo peniaze prevadzat do banky? pytam sa na konverzny kurz, poslu USD a banka si to prerata ich vydieracskym kurzom?
akym sposobom bude birdwingo peniaze prevadzat do banky? pytam sa na konverzny kurz, poslu USD a banka si to prerata ich vydieracskym kurzom?
- Joki
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: Po 30 08, 2021 1:24 pm
- Has thanked: 266 times
- Been thanked: 320 times
na účet ti pošlú EUR, automaticky ti ich zamenia, Birdwingo má svoju zmenáreň, majú výhodný kurz.
-
ro_so
- Dátum registrácie: St 05 01, 2022 9:47 am
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 7 times
Odpredal som akcie 14.2. Doteraz neprišli žiadne peniaze, prevod mal trvať 5-10 dní. Pri žiadosti o prevod mi to dalo kurz ku dňu 14.2. Pri zobrazení čakajúcich platieb ale vidím inú sumu, pravdepodobne s aktuálnym kurzom. Tá je o niekoľko eur nižšia ako k dňu 14.2. Som zvedavý, kedy peniaze dôjdu. Predpokladám až niekedy v marci, podľa emailov, ktoré včera rozposielali a skončili mi v kategórii "reklama" na gmaily.
Odpredané akcie 13.2.2025
Žiadosť o výber na účet 13.2.2025
Pripísané na účet 3.3.2025
FYI pre tých čo netrpezlivo čakajú
Žiadosť o výber na účet 13.2.2025
Pripísané na účet 3.3.2025
FYI pre tých čo netrpezlivo čakajú
-
ro_so
- Dátum registrácie: St 05 01, 2022 9:47 am
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 7 times
Dnes aj mne prišli peniaze na účet. S kurzom platným ku dňu, kedy som o výber požiadal. Prišli v EUR a zmenu realizovalo Birdwingo. V app mi ešte stále ostalo 31 centov
Neviem odkiaľ, ale vybrať sa už nedajú, keďže minimálny výber je 1 euro.
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 1559 times
Vyber z clanku : https://e.dennikn.sk/4504694/pouzivatel ... -birdwingo
Čo vás viedlo k predaju Birdwinga?
Ten proces prebiehal už posledné mesiace, keď sme sa začali zamýšľať, že by sme chceli firmu posunúť na vyššiu úroveň.
Zvažovali sme viacero smerov, ktorými sa vydať, a jedným z nich bola spolupráca s naším dlhoročným obchodným partnerom Alpaca Securities z Kalifornie, ktorý poskytuje investičnú infraštruktúru pre hráčov, ako sme boli my a kopa iných, či už v Spojených štátoch, na Blízkom východe, v Japonsku, Indonézii, Mexiku, alebo inde.
Išlo skutočne o predaj firmy Alpace alebo ste iba zavreli slovenskú firmu a nastúpili pracovať k nim?
Bol to predaj.
Prečo teda po tomto predaji museli vaše služby na Slovensku a v Česku skončiť?
Na to bolo niekoľko dôvodov. Hlavne – to zameranie je globálne, nie české a slovenské. Áno, bolo by skvelé, keby sme pokračovali aj v rámci Česka a Slovenska. Mňa vždy veľmi bavilo pracovať s našimi používateľmi a som im vďačný.
Ale pri takomto spájaní už človek v istom bode nerobí úplne všetky rozhodnutia. A keďže Alpaca sa zameriava na väčšie trhy, tak toto bolo niečo, čo bolo treba spraviť.
Čiže Alpaca vyhodnotila, že nebolo ekonomicky efektívne udržiavať fungovanie aplikácie aj u nás?
To úplne nie. Skôr to bolo o tom, že sú iné priority, ktoré chceme spoločne robiť. Inými slovami, chceme spoločne prispievať k tomu, aby sa väčšie množstvo ľudí dostalo k investovaniu. A to väčšie množstvo ľudí nemusí byť práve z Česka a zo Slovenska, ale aj z trhov, kde sa k investovaniu ľudia dostávajú oveľa menej a ťažšie. Či už je to Blízky východ, Mexiko, Japonsko, alebo iný partner Alpacy.
Stalo sa niečo konkrétne, prečo ste sa rozhodli z tohto trhu odísť?
Navnímal som, že je relatívne ťažké robiť transparentnú platformu s transparentným cenníkom a snažiť sa ju férovo rozvíjať a rásť. V tomto regióne bohužiaľ ľudia bežne platia napríklad za mediálne články a čitatelia majú pritom pocit, že ide o neutrálne informácie. Platia za to, aby mohli rozprávať na konferenciách, ktoré na prvý pohľad vyzerajú ako neutrálne a nezávislé.
Samozrejme, nie je to tak všade, my sme nikdy za žiadne články neplatili.
Rovnako ako som dostával ponuky na konferencie, kde by som mohol rozprávať len za poplatok.
V Čechách a na Slovensku je veľa rôznych influencerov, väčšinou mužov, ktorí rozprávajú o investovaní a často pôsobia objektívne, ale bohužiaľ sa za nimi skrýva veľké množstvo partnerstiev s rôznymi firmami.
Pre nás potom bolo veľmi ťažké na jednej strane ponúkať veľmi nízke poplatky, na druhej strane si môcť dovoliť takéto kanály platiť. Druhá vec je, že sa nám to aj osobne priečilo.
Je ťažké súťažiť s niekým, kto má vďaka poplatkom viac peňazí na reklamu, a keď sa vás konkurencia snaží aj veľmi nekalými spôsobmi zabrzdiť.
Birdwingo robilo sprostredkovateľa predaja finančnému obchodníkovi WEM. Nebolo dôvodom skončenia aj to, že ste sa nedohodli na predĺžení zmluvy?
Vzhľadom na zmluvy o mlčanlivosti o tom nemôžem rozprávať úplne detailne. Môžem však povedať, že nakoniec sme sa dohodli, že nebudeme spolu s WEM pokračovať, a napokon sa udialo spojenie s Alpacou.
Nerozchádzame sa s nimi v zlom.
Viacerí používatelia Birdwinga sa sťažovali, že na rozhodnutie o tom, čo majú urobiť so svojím portfóliom, ste im dali len dva týždne. Keď ste o nadchádzajúcom predaji firmy vedeli už dlhšie, prečo ste to neoznámili skôr?
M&A (zlučovanie a predaje firiem – pozn. red.) je často veľmi dynamický proces, tak to bolo aj v našom prípade. Zomlelo sa to napokon pomerne rýchlo a to bol ten dôvod.
Rozumiem tomu, že dva týždne nie je ideálny čas, každý vrátane mňa by ho chcel mať viac, aby si tie veci mohol premyslieť.
Aj z tohto dôvodu sme našim klientom a klientkam dali čo najviac možností, akým spôsobom môžu ďalej pokračovať. Jedna z možností bola, že budú pokračovať so svojím Birdwingo účtom v Alpace cez jej rozhranie, ale s rovnakými produktmi.
Alebo si mohli portfólio preniesť k inému brokerovi. Často tento prevod trval jeden až dva pracovné dni. Samozrejme, u niektorých brokerov to bolo výrazne dlhšie. Napokon ľudia mali aj možnosť odpredať cenné papiere a dať si vyplatiť peniaze na svoj bankový účet.
Keď boli rozhovory o predaji Alpace v procese už niekoľko mesiacov, prečo ste stále naberali aj nových klientov?
Pôvodne sme o ďalšom smerovaní firmy komunikovali s viacerými partnermi. Nakoniec sme sa dohodli s Alpacou, s ktorou sa spojenie potom zbehlo rýchlo. My sme však na začiatku nevedeli, čo presne to spájanie bude zahŕňať.
Takže ste nevedeli napríklad, či budete musieť opustiť slovenský a český trh?
Áno.
Pretože v Birdwingu užívatelia nakupovali aj americké fondy ETF, bol následný prenos portfólia k inému brokerovi komplikovaný. Napríklad do XTB ich neprijímali. Mnohí tak napokon boli nútení portfólio predať, z čoho však potom budú musieť zaplatiť daň. Z pohľadu bežného človeka to teda nebolo až také jednoduché alebo výhodné. Čo ste s portfóliom urobili vy?
Každý človek je iný, každý má iné potreby, záujmy aj v rámci investovania. Pre niekoho je niečo jednoduchšie, niečo zložitejšie. Boli klienti a klientky, ktorí nám hovorili, že si presunuli portfólio do Alpacy a v zásade to pre nich bolo jednoduché.
Sú ľudia, ktorí sa presúvali k rôznym iným brokerom a spomínali nám, že to všetko prebehlo v poriadku a bol to jednoduchý proces.
Čo vás viedlo k predaju Birdwinga?
Ten proces prebiehal už posledné mesiace, keď sme sa začali zamýšľať, že by sme chceli firmu posunúť na vyššiu úroveň.
Zvažovali sme viacero smerov, ktorými sa vydať, a jedným z nich bola spolupráca s naším dlhoročným obchodným partnerom Alpaca Securities z Kalifornie, ktorý poskytuje investičnú infraštruktúru pre hráčov, ako sme boli my a kopa iných, či už v Spojených štátoch, na Blízkom východe, v Japonsku, Indonézii, Mexiku, alebo inde.
Išlo skutočne o predaj firmy Alpace alebo ste iba zavreli slovenskú firmu a nastúpili pracovať k nim?
Bol to predaj.
Prečo teda po tomto predaji museli vaše služby na Slovensku a v Česku skončiť?
Na to bolo niekoľko dôvodov. Hlavne – to zameranie je globálne, nie české a slovenské. Áno, bolo by skvelé, keby sme pokračovali aj v rámci Česka a Slovenska. Mňa vždy veľmi bavilo pracovať s našimi používateľmi a som im vďačný.
Ale pri takomto spájaní už človek v istom bode nerobí úplne všetky rozhodnutia. A keďže Alpaca sa zameriava na väčšie trhy, tak toto bolo niečo, čo bolo treba spraviť.
Čiže Alpaca vyhodnotila, že nebolo ekonomicky efektívne udržiavať fungovanie aplikácie aj u nás?
To úplne nie. Skôr to bolo o tom, že sú iné priority, ktoré chceme spoločne robiť. Inými slovami, chceme spoločne prispievať k tomu, aby sa väčšie množstvo ľudí dostalo k investovaniu. A to väčšie množstvo ľudí nemusí byť práve z Česka a zo Slovenska, ale aj z trhov, kde sa k investovaniu ľudia dostávajú oveľa menej a ťažšie. Či už je to Blízky východ, Mexiko, Japonsko, alebo iný partner Alpacy.
Stalo sa niečo konkrétne, prečo ste sa rozhodli z tohto trhu odísť?
Navnímal som, že je relatívne ťažké robiť transparentnú platformu s transparentným cenníkom a snažiť sa ju férovo rozvíjať a rásť. V tomto regióne bohužiaľ ľudia bežne platia napríklad za mediálne články a čitatelia majú pritom pocit, že ide o neutrálne informácie. Platia za to, aby mohli rozprávať na konferenciách, ktoré na prvý pohľad vyzerajú ako neutrálne a nezávislé.
Samozrejme, nie je to tak všade, my sme nikdy za žiadne články neplatili.
Rovnako ako som dostával ponuky na konferencie, kde by som mohol rozprávať len za poplatok.
V Čechách a na Slovensku je veľa rôznych influencerov, väčšinou mužov, ktorí rozprávajú o investovaní a často pôsobia objektívne, ale bohužiaľ sa za nimi skrýva veľké množstvo partnerstiev s rôznymi firmami.
Pre nás potom bolo veľmi ťažké na jednej strane ponúkať veľmi nízke poplatky, na druhej strane si môcť dovoliť takéto kanály platiť. Druhá vec je, že sa nám to aj osobne priečilo.
Je ťažké súťažiť s niekým, kto má vďaka poplatkom viac peňazí na reklamu, a keď sa vás konkurencia snaží aj veľmi nekalými spôsobmi zabrzdiť.
Birdwingo robilo sprostredkovateľa predaja finančnému obchodníkovi WEM. Nebolo dôvodom skončenia aj to, že ste sa nedohodli na predĺžení zmluvy?
Vzhľadom na zmluvy o mlčanlivosti o tom nemôžem rozprávať úplne detailne. Môžem však povedať, že nakoniec sme sa dohodli, že nebudeme spolu s WEM pokračovať, a napokon sa udialo spojenie s Alpacou.
Nerozchádzame sa s nimi v zlom.
Viacerí používatelia Birdwinga sa sťažovali, že na rozhodnutie o tom, čo majú urobiť so svojím portfóliom, ste im dali len dva týždne. Keď ste o nadchádzajúcom predaji firmy vedeli už dlhšie, prečo ste to neoznámili skôr?
M&A (zlučovanie a predaje firiem – pozn. red.) je často veľmi dynamický proces, tak to bolo aj v našom prípade. Zomlelo sa to napokon pomerne rýchlo a to bol ten dôvod.
Rozumiem tomu, že dva týždne nie je ideálny čas, každý vrátane mňa by ho chcel mať viac, aby si tie veci mohol premyslieť.
Aj z tohto dôvodu sme našim klientom a klientkam dali čo najviac možností, akým spôsobom môžu ďalej pokračovať. Jedna z možností bola, že budú pokračovať so svojím Birdwingo účtom v Alpace cez jej rozhranie, ale s rovnakými produktmi.
Alebo si mohli portfólio preniesť k inému brokerovi. Často tento prevod trval jeden až dva pracovné dni. Samozrejme, u niektorých brokerov to bolo výrazne dlhšie. Napokon ľudia mali aj možnosť odpredať cenné papiere a dať si vyplatiť peniaze na svoj bankový účet.
Keď boli rozhovory o predaji Alpace v procese už niekoľko mesiacov, prečo ste stále naberali aj nových klientov?
Pôvodne sme o ďalšom smerovaní firmy komunikovali s viacerými partnermi. Nakoniec sme sa dohodli s Alpacou, s ktorou sa spojenie potom zbehlo rýchlo. My sme však na začiatku nevedeli, čo presne to spájanie bude zahŕňať.
Takže ste nevedeli napríklad, či budete musieť opustiť slovenský a český trh?
Áno.
Pretože v Birdwingu užívatelia nakupovali aj americké fondy ETF, bol následný prenos portfólia k inému brokerovi komplikovaný. Napríklad do XTB ich neprijímali. Mnohí tak napokon boli nútení portfólio predať, z čoho však potom budú musieť zaplatiť daň. Z pohľadu bežného človeka to teda nebolo až také jednoduché alebo výhodné. Čo ste s portfóliom urobili vy?
Každý človek je iný, každý má iné potreby, záujmy aj v rámci investovania. Pre niekoho je niečo jednoduchšie, niečo zložitejšie. Boli klienti a klientky, ktorí nám hovorili, že si presunuli portfólio do Alpacy a v zásade to pre nich bolo jednoduché.
Sú ľudia, ktorí sa presúvali k rôznym iným brokerom a spomínali nám, že to všetko prebehlo v poriadku a bol to jednoduchý proces.
-
Croven
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Po 18 04, 2022 8:14 am
- Has thanked: 33 times
- Been thanked: 77 times
Mňa by zaujímalo prečo im WEM vypovedal zmluvu.
Našťastie je tu Tastytrade kde sa dajú jednoducho a zadarmo poslať doláre a tam sa možem hrať ďalej
Našťastie je tu Tastytrade kde sa dajú jednoducho a zadarmo poslať doláre a tam sa možem hrať ďalej
-
Fund
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Po 15 02, 2021 2:46 pm
- Has thanked: 287 times
- Been thanked: 103 times
...mozes prosim Ta napisat ako je to s poplatkami za nakup klasickych akcii a posielanie dolarov?
-
Croven
- Gold Member **
na TT sa nič neplatí za nákup US akcii alebo ETF a ak áno tak len par centov.
Peniaze posielam cez WISE pomocou ACH, naposledy boli pripísané do 24h bez poplatku. Jediný poplatok ktorý som platil je marža Wisu pri premene EUR na USD.
-
Fund
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Po 15 02, 2021 2:46 pm
- Has thanked: 287 times
- Been thanked: 103 times
...vdaka za info a posielanie z TT je tiez bez poplatku (teda cez WISE?)Croven napísal: ↑Št 06 03, 2025 2:34 pmna TT sa nič neplatí za nákup US akcii alebo ETF a ak áno tak len par centov.
Peniaze posielam cez WISE pomocou ACH, naposledy boli pripísané do 24h bez poplatku. Jediný poplatok ktorý som platil je marža Wisu pri premene EUR na USD.
-
Croven
- Gold Member **
´Fund napísal: ↑Št 06 03, 2025 2:37 pm...vdaka za info a posielanie z TT je tiez bez poplatku (teda cez WISE?)Croven napísal: ↑Št 06 03, 2025 2:34 pmna TT sa nič neplatí za nákup US akcii alebo ETF a ak áno tak len par centov.
Trasnakcia cez ACH je zadarmo, avšak neviem či si TT neúčtuje poplatok za výber fin. prostriedkov.
- Baba Jaga
- Gold Member **
ACH prevod? Si si istý?Croven napísal: ↑Št 06 03, 2025 2:34 pmna TT sa nič neplatí za nákup US akcii alebo ETF a ak áno tak len par centov.
Keď sa prihlásim do TT účtu idem na deposit kliknem na Link my bank account potom kliknem na I cant find my bank account otvorí sa okno , kde sa vyplnia údaje
ABA Routing Number
Bank Account Number
Bank Account Type-Checking
Account Nickname
a dole je
Please Note: tastytrade does not accept third party ACH relationships. By submitting this ACH relationship request you attest that you are the owner of the bank account.
a WISE je third party relationship s CFSB.
-
Investor123
Vyber z TT uctu na Wise stoji 25 USD, neda sa to cez ACH.Croven napísal: ↑Št 06 03, 2025 2:51 pm´Fund napísal: ↑Št 06 03, 2025 2:37 pm...vdaka za info a posielanie z TT je tiez bez poplatku (teda cez WISE?)Croven napísal: ↑Št 06 03, 2025 2:34 pmna TT sa nič neplatí za nákup US akcii alebo ETF a ak áno tak len par centov.
Trasnakcia cez ACH je zadarmo, avšak neviem či si TT neúčtuje poplatok za výber fin. prostriedkov.
-
Croven
- Gold Member **
Som si istý pretože som si tak poslal. Normálne som si tam nalinkoval účet, pri vybere banky som napisal Wise, našlo mi to Wise a normalne som to prepojil.Baba Jaga napísal: ↑Št 06 03, 2025 2:58 pmACH prevod? Si si istý?Croven napísal: ↑Št 06 03, 2025 2:34 pmna TT sa nič neplatí za nákup US akcii alebo ETF a ak áno tak len par centov.
Keď sa prihlásim do TT účtu idem na deposit kliknem na Link my bank account potom kliknem na I cant find my bank account otvorí sa okno , kde sa vyplnia údaje
ABA Routing Number
Bank Account Number
Bank Account Type-Checking
Account Nickname
a dole je
Please Note: tastytrade does not accept third party ACH relationships. By submitting this ACH relationship request you attest that you are the owner of the bank account.
a WISE je third party relationship s CFSB.