Ako zdedit brokersky ucet bez dedicskeho konania.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
-
jan7925
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Pi 04 12, 2020 6:28 am
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
Ako zdedit brokersky ucet bez dedicskeho konania.
Chcel by som aby moj ucet niekto zdedil bez dedicskeho konania . IBKR ponuka iba americanom TOD - transfer on death .
Ako by sa to dalo spravit na slovensku ?
Neviem ako to je s joint accounts , ci aj tak ten ucet nemusi prejst cez dedicske konanie, ale joint account by som sa chcel vyhnut
Dakujem .
Ako by sa to dalo spravit na slovensku ?
Neviem ako to je s joint accounts , ci aj tak ten ucet nemusi prejst cez dedicske konanie, ale joint account by som sa chcel vyhnut
Dakujem .
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2397 times
- Been thanked: 2788 times
Re: Ako zdedit brokersky ucet bez dedicskeho konania.
Nič sa nedá zdediť bez dedičského konania. Iba zatajiť. Ten čo by však mal z toho úžitok, de facto by okradol právoplatných dedičov.
V takom prípade, keby sa to zistilo môžu podať trestnoprávnu žalobu, takisto návrh na dodatočné dedičské konanie kde by bol ten majetok zahrnutý.
Najlepšia cesta podľa mňa je, že môžeš spísať záveť, v ktorej určíš dediča ( manželku ak neposlúcha, môžeš opomenúť - ale len zo svojho podielu, lebo platí BSM ) a tomu hlavnému dedičovi dáš inštrukcie, že v prípade smrti ihned všetky pozície predá a peniaze presunie na účet v SR.
Pozor, musí to byť účet na ktorý ti neposiela štát nijaké peniaze ( napr. dôchodok ), lebo také účty sú zablokované ihneď ( pri zablokovaní by sa peniaze vrátili brokerovi ). No a ked sú peniaze doma, notár to zahrnie do dedičského konania aj keby ste to zatajili ( notár vie pozrieť všetky účty a všetky nehnutelnosti ).
Iná cesta je broker niekde v Singapure, alebo off shore a k tomu separé účet niekde off shore...ale tou cestou by som nešiel kvôli FATCA a CRM.
Ináč tá Estate Tax je ako nevybuchnutá munícia, lebo sa vzťahuje aj na cash u amerického brokera a nikto nevie, kedy a pri kom ju začnú amíci uplatňovať. Takže za mňa, inštrukcie pre rodinu, aby sa nalogovali, pozície predali a poslali peniaze na účet (trebárs 100 USD tam nechajú ).
Ked peniaze prejdú ( 24 hod. ), online close účet, kde sa po vypnutí dát, vysporiadani účet zavrie a zbytok broker prevedie automaticky.
V takom prípade, keby sa to zistilo môžu podať trestnoprávnu žalobu, takisto návrh na dodatočné dedičské konanie kde by bol ten majetok zahrnutý.
Najlepšia cesta podľa mňa je, že môžeš spísať záveť, v ktorej určíš dediča ( manželku ak neposlúcha, môžeš opomenúť - ale len zo svojho podielu, lebo platí BSM ) a tomu hlavnému dedičovi dáš inštrukcie, že v prípade smrti ihned všetky pozície predá a peniaze presunie na účet v SR.
Pozor, musí to byť účet na ktorý ti neposiela štát nijaké peniaze ( napr. dôchodok ), lebo také účty sú zablokované ihneď ( pri zablokovaní by sa peniaze vrátili brokerovi ). No a ked sú peniaze doma, notár to zahrnie do dedičského konania aj keby ste to zatajili ( notár vie pozrieť všetky účty a všetky nehnutelnosti ).
Iná cesta je broker niekde v Singapure, alebo off shore a k tomu separé účet niekde off shore...ale tou cestou by som nešiel kvôli FATCA a CRM.
Ináč tá Estate Tax je ako nevybuchnutá munícia, lebo sa vzťahuje aj na cash u amerického brokera a nikto nevie, kedy a pri kom ju začnú amíci uplatňovať. Takže za mňa, inštrukcie pre rodinu, aby sa nalogovali, pozície predali a poslali peniaze na účet (trebárs 100 USD tam nechajú ).
Ked peniaze prejdú ( 24 hod. ), online close účet, kde sa po vypnutí dát, vysporiadani účet zavrie a zbytok broker prevedie automaticky.
Joint account bude fungovat, ale nie sa Slovensku ale v zahranici. Vtip je v tom ze napr. Interactive Brokers joint account je umiestneny v Irsku (a teda majetok je formalne tam) a teda dedenie takehoto Joint accountu bude prebiehat podla Irskych zakonov nie Slovenskych.
Podla Irskych zakonov Joint account pripade automaticky druhemu majitelovi.
Treba dat ale pozor ze pasca ze ked ma niekto ma US akcie v hodnote viac ako 60 tis (US Estate Tax ) sa stale moze uplatnovat.
Podla Irskych zakonov Joint account pripade automaticky druhemu majitelovi.
Treba dat ale pozor ze pasca ze ked ma niekto ma US akcie v hodnote viac ako 60 tis (US Estate Tax ) sa stale moze uplatnovat.
-
jan7925
- Silver Member *
"Nič sa nedá zdediť bez dedičského konania."
- Takze asi zbytocne platit pravnika tak? Dufam som, ze existuje nejaka loophole.
"Najlepšia cesta podľa mňa je, že môžeš spísať záveť, v ktorej určíš dedica."
-nechcel by som aby vsetci dedici vedeli , kolko je na tom ucte. Nie je tam vela , ale nedelil by som to rovnako . Zavat urci kto kolk odostane , ale budu to problemy (rodiine vztahy )
"Iná cesta je broker niekde v Singapure, alebo off shore a k tomu separé účet niekde off shore...ale tou cestou by som nešiel kvôli FATCA a CRM."
-tomu celkom nerozumiem, ja som si myslel ,ze kazdy borker podlieha FACTA , aj xtb a podobne
"Ináč tá Estate Tax sa vzťahuje aj na cash u amerického brokera"
-takze je IBKR UK-iraland povazovany za americkoho, kedze maju aj ibkr.com?
"Takže za mňa, inštrukcie pre rodinu, aby sa nalogovali, pozície predali a poslali peniaze na účet (trebárs 100 USD tam nechajú ).
Ked peniaze prejdú ( 24 hod. ), online close účet, kde sa po vypnutí dát, vysporiadani účet zavrie a zbytok broker prevedie automaticky
-to neviem ci by fungovalo . Keby ci smrt nastala v sobotu ..alebo after market tak rodina nema ako predat , jedine ,ze to bol joint account .
Dakujem
- Takze asi zbytocne platit pravnika tak? Dufam som, ze existuje nejaka loophole.
"Najlepšia cesta podľa mňa je, že môžeš spísať záveť, v ktorej určíš dedica."
-nechcel by som aby vsetci dedici vedeli , kolko je na tom ucte. Nie je tam vela , ale nedelil by som to rovnako . Zavat urci kto kolk odostane , ale budu to problemy (rodiine vztahy )
"Iná cesta je broker niekde v Singapure, alebo off shore a k tomu separé účet niekde off shore...ale tou cestou by som nešiel kvôli FATCA a CRM."
-tomu celkom nerozumiem, ja som si myslel ,ze kazdy borker podlieha FACTA , aj xtb a podobne
"Ináč tá Estate Tax sa vzťahuje aj na cash u amerického brokera"
-takze je IBKR UK-iraland povazovany za americkoho, kedze maju aj ibkr.com?
"Takže za mňa, inštrukcie pre rodinu, aby sa nalogovali, pozície predali a poslali peniaze na účet (trebárs 100 USD tam nechajú ).
Ked peniaze prejdú ( 24 hod. ), online close účet, kde sa po vypnutí dát, vysporiadani účet zavrie a zbytok broker prevedie automaticky
-to neviem ci by fungovalo . Keby ci smrt nastala v sobotu ..alebo after market tak rodina nema ako predat , jedine ,ze to bol joint account .
Dakujem
-
kixog47100
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
- Has thanked: 130 times
- Been thanked: 165 times
Od brokera sa da previest len na overeny ucet.
A tam pocas dedicskeho konania sa da zistit, ci na ucet prisli peniaze az po smrti majitela uctu a kto ich odtial po smrti vybral.
Boli pripady ked dcera mala napr.spolocny ucet mamou resp. dispozicne opravnenie (ktora zomrela) a po smrti pred nahlasenim umrtia ten ucet vybielila (aby sa nemusela delit s bratom...) a peniaze musela vratit, resp. jej to odpocitali
z dalsieho dedicstva (z bytu) atd.
Najcistejsia je zavet.
V zaveti mozes uviest ze vsetky cenne papiere a hotovost na ucte XY odkazujem dcere XY. Nemusis uviest ich hodnotu..
Rodinne vztahy to ale pokazi, pretoze kazdy by mal dostat spravodlivo (podla zakona).
A ak niekomu neches dat alebo chces mu dat menej tak by mal vediet aj dovod preco.
A nebudu na teba spominat dobre.
Najlepsie je dedit zo zakona.
Kazdy dostane co.mu patri a nikto ti nic nebude zazlievat....
A tam pocas dedicskeho konania sa da zistit, ci na ucet prisli peniaze az po smrti majitela uctu a kto ich odtial po smrti vybral.
Boli pripady ked dcera mala napr.spolocny ucet mamou resp. dispozicne opravnenie (ktora zomrela) a po smrti pred nahlasenim umrtia ten ucet vybielila (aby sa nemusela delit s bratom...) a peniaze musela vratit, resp. jej to odpocitali
z dalsieho dedicstva (z bytu) atd.
Najcistejsia je zavet.
V zaveti mozes uviest ze vsetky cenne papiere a hotovost na ucte XY odkazujem dcere XY. Nemusis uviest ich hodnotu..
Rodinne vztahy to ale pokazi, pretoze kazdy by mal dostat spravodlivo (podla zakona).
A ak niekomu neches dat alebo chces mu dat menej tak by mal vediet aj dovod preco.
A nebudu na teba spominat dobre.
Najlepsie je dedit zo zakona.
Kazdy dostane co.mu patri a nikto ti nic nebude zazlievat....
-
jan7925
- Silver Member *
"V zaveti mozes uviest ze vsetky cenne papiere a hotovost na ucte XY odkazujem dcere XY. Nemusis uviest ich hodnotu.".
-zdasa mi ,ze to notar musi povedat aj ked je zavet..overim si to
"Rodinne vztahy to ale pokazi, pretoze kazdy by mal dostat spravodlivo (podla zakona)."
-tak spravodlivo je podielom 100/0 a zakonom je 50/50.
-tak ked jeden je alkoholik a debil a druhy pracuje a stara sa o vsetko , co potrebujeme ,tak predsa nenecham podla zakona debilovy rovnaku sumu .
-zdasa mi ,ze to notar musi povedat aj ked je zavet..overim si to
"Rodinne vztahy to ale pokazi, pretoze kazdy by mal dostat spravodlivo (podla zakona)."
-tak ked jeden je alkoholik a debil a druhy pracuje a stara sa o vsetko , co potrebujeme ,tak predsa nenecham podla zakona debilovy rovnaku sumu .
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
- Has thanked: 293 times
- Been thanked: 200 times
Pokial ja viem, tak "vydedit" mozes niekoho maximalne do takej miery, ze dostane polovicu z toho, co by inak dostal zo zakona. Zo zakona v zmysle ""ak by si nemal zavet".jan7925 napísal: ↑Po 03 03, 2025 3:22 pm "Rodinne vztahy to ale pokazi, pretoze kazdy by mal dostat spravodlivo (podla zakona)."
Podla hesla - krv nie je voda - a ak mas syna/dceru trebars aj egocentrickeho debila, je to aj tak tvoj syn/dcera.
-
Kosa
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Št 27 10, 2016 11:24 pm
- Been thanked: 37 times
Zo zakona nie je mozne opomenut deti, ani zavetom. Ani ich podiel. To sa da len vtedy, ze niekoho vydedis zakonnym sposobom.kixog47100 napísal: ↑Po 03 03, 2025 3:01 pm
Najcistejsia je zavet.
Pokial je to mozne skus pisat posty prehladnejsie, da sa to, ked na predchadzajuci post odpovedas kliknutim na uvodzovky vpravo a upravis text.
K tvojmu prispevku> pokial chces zvyhodnit jedneho zakonneho dedica pred druhym, tak za svojho zivota mu das cast svojho majetku vo forme daru.
Podla vysky majetku je najlepsi sposob zalozit zverenecky fond a ten uz moze robit vsetko to, co mu bude prikazane. Majetok prejde pod zverenecky fond, cize nebude co dedit.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
deti do 18 nemôžeš vydediť a deti dospelé môžeš vydediť pri zákonnom dôvode:
Dôvody vydedenia
1. Neposkytnutie pomoci
2. Neprejavovanie záujmu o poručiteľa
3. Odsúdenie za úmyselný trestný čin
4. Vedenie trvalo neusporiadaného života
treba pozrieť podrobne: https://www.akmv.sk/vydedenie-deti-ako- ... ostupovat/
lebo ked dedič - dospelé dieťa nesúhlasí, tak o tom musí rozhodnúť súd
ak súd rozhodne, že nebol splnený zákonný dôvod - dedič má nárok na polovicu toho, čo by dedil zo zákona
osobne som sa stretol s prípadom ked jeden dedič (dcéra) sa staral o otca a žil s ním v jeho byte a druhý dedič (syn) pil a nestaral sa o nič, ani nejavil záujem. Otec napísal záveť, že syna vydeduje a byt a všetok majetok zdedila dcéra.
Ale keby ten syn s tým na dedičskom pojednávaní nesúhlasil a nepodpísal to, tak sa môže súdiť a rozhodne súd.
Dôvody vydedenia
1. Neposkytnutie pomoci
2. Neprejavovanie záujmu o poručiteľa
3. Odsúdenie za úmyselný trestný čin
4. Vedenie trvalo neusporiadaného života
treba pozrieť podrobne: https://www.akmv.sk/vydedenie-deti-ako- ... ostupovat/
lebo ked dedič - dospelé dieťa nesúhlasí, tak o tom musí rozhodnúť súd
ak súd rozhodne, že nebol splnený zákonný dôvod - dedič má nárok na polovicu toho, čo by dedil zo zákona
osobne som sa stretol s prípadom ked jeden dedič (dcéra) sa staral o otca a žil s ním v jeho byte a druhý dedič (syn) pil a nestaral sa o nič, ani nejavil záujem. Otec napísal záveť, že syna vydeduje a byt a všetok majetok zdedila dcéra.
Ale keby ten syn s tým na dedičskom pojednávaní nesúhlasil a nepodpísal to, tak sa môže súdiť a rozhodne súd.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
- Has thanked: 293 times
- Been thanked: 200 times
Ano, ale vysudit by mohol aj tak prinajlepsom polovicu z toho podielu, nez aky by dostal, ak by ho otec nevydedil.JUGGLER napísal: ↑Po 03 03, 2025 4:26 pm osobne som sa stretol s prípadom ked jeden dedič (dcéra) sa staral o otca a žil s ním v jeho byte a druhý dedič (syn) pil a nestaral sa o nič, ani nejavil záujem. Otec napísal záveť, že syna vydeduje a byt a všetok majetok zdedila dcéra.
-
kixog47100
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
- Has thanked: 130 times
- Been thanked: 165 times
-
rand
- Active Member
- Dátum registrácie: Po 17 06, 2024 9:29 pm
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 49 times
Trochu sa tu miešajú 2 veci. Jedna vec je úplné vydedenie potomka, čo je možné urobiť len zo 4 zákonných dôvodov. Ale druhá vec je, že aj bez vydedenia je možné plnoletému potomkovi skrátiť dedičský podiel až o polovicu (oproti jeho zákonnému dedičskému podielu) a netreba na to žiadny dôvod, stačí spísať závet a uviesť to tam.
§ 479 Občianskeho zákonníka:
Maloletým potomkom sa musí dostať aspoň toľko, koľko robí ich dedičský podiel zo zákona, a plnoletým potomkom aspoň toľko, koľko robí jedna polovica ich dedičského podielu zo zákona. Pokiaľ tomu závet odporuje, je v tejto časti neplatný, ak nedošlo k vydedeniu uvedených potomkov.
Ale súhlasím, že ak má niekto veľký majetok a chcel by ho niekomu prenechať bez dedičského konania, tak do úvahy prichádza zverenecký fond (trust), napr. v susednom Česku, ale samozrejme to aj niečo stojí...
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Áno. V danom prípade ten človek s vydedením súhlasil a podpísal to. Ale potom zúril, lebo si uvedomil, že sa mohol súdiť a ten zákonný dôvod nebol celkom jednoznačný. Musí sa dokázať a všeobecne platí „in dubio pro reo“ to je „v pochybnostiach v prospech obvineného“. Takže ked nebol v base, alebo by neboli svedkovia, alebo zápis polície, že napr. otca zbil, alebo mu nadával a vyslovene nejavil o neho záujem, súd by zrejme vyhral.jaroslav80 napísal: ↑Po 03 03, 2025 4:42 pm Ano, ale vysudit by mohol aj tak prinajlepsom polovicu z toho podielu, nez aky by dostal, ak by ho otec nevydedil.
Ďalej pri byte v BA ktorý stál 200 tisíc išlo jeho sestre oveľa. Po podaní žaloby by sa s ním zrejme dohodla mimosúdnym vyrovnaním, aby neriskovala že byt bude musieť predať a vyplatiť mu 50 000.