Slovenské štátne dlhopisy

Garantované fondy, zaistené vklady, investičné certifikáty, dlhopisy a obligácie
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Glogol
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 138 times
Been thanked: 339 times

Re: Slovenské štátne dlhopisy

Príspevok od používateľa Glogol »

Peter222 napísal: St 05 03, 2025 1:54 pm
sibal4441 napísal: St 05 03, 2025 10:25 am Len by ma zaujimalo, kto ste tie dlhopisy vykupili, ked tu vsetci tvrdite, ze mate lepsie investicie. Som chcel este prikupit, mal som dohodnute stretnutie, a prave mi volali z banky, ze nech nechodim, ze uz su zial vypredane.
Prezradím ti 1 investičné tajomstvo :)
Na trhu pre bežného retailového človeka, vr. ľudí s majetkovým účtom u brokera nebol aktuálne lepší produkt na 2r ako štátny dlhopis s kupónom 3%.
Bez ohľadu na to, čo ti budú tvrdiť miestni ideológovia :)

Toľko ospevovaný XEON sa naň tiež nechytá, sledujem ho dlhodobo, aktuálne vynáša v čistom 2,65% p.a. (Euro short-term rate (€STR) 2,664 % + 8,5 bp - 0,10% TER). Navyše, veľmi pravdepodobne sa ešte bude o niečo znižovať jeho výnos s tým ako ECB seká krátkodobú sadzbu.

Ale môžeš po dnešnom náraste výnosov celkom výhodne kúpiť napr. XGLE, cena je už pod 218, podľa mňa sa oplatí, ja som ho kupoval práve za 218 pred nejakým časom. To máš však už duráciu 7r takže určite vyššie riziko ako pri št. dlhopise.

Tak a teraz sa môžem na ďalší rok odmlčať :D
kolko do toho clovek musi vrazit aby rozdiel 3 minus 2,65 % rocne stal za tu namahu ? a riskoval likviditu na slovenskej burze so slovenskymi burzovymi poplatkami pri predcasnom predaji ? Ten rozdiel 0,35% pa je pri 100k istine je 350e rocne teda cca 1e denne. Ludi co do toho dali 100k asi moc nie je. Takze bavime sa tu ( na investicnom fore ) ci suma 1e denne je super vynos ci nie. omg. ( nech je to 200k a 2 eura denne aj tak ...). Je to super produkt pre ludi co drzia eura v matraci. edit, a to nehovorim ze porovnavat dlhopis s XEON-om je porovnavanie hrusiek s jablkami. S dlhopisom by sa malo porovnavat dlhopisove ETF-ko ale to je skoda energie. Ziadne dlhopisove eft-ko nema carovne slovicko - garantovany.
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
kupony
Dátum registrácie: St 11 06, 2014 4:14 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Príspevok od používateľa kupony »

Zo srandy som dnes ráno kúpil pár dlhopisov v tatra banke. Ostal som prekvapený, že tie peniaze sú do 2.4. blokované, kým nebude dlhopis vydaný. Takže mesiac budú len tak ležať na 0%.
Peter222
Platinum Member ***
Dátum registrácie: So 26 09, 2009 1:03 pm
Has thanked: 115 times
Been thanked: 128 times

Príspevok od používateľa Peter222 »

Glogol napísal: St 05 03, 2025 3:25 pm
sibal4441 napísal: St 05 03, 2025 10:25 am Len by ma zaujimalo, kto ste tie dlhopisy vykupili, ked tu vsetci tvrdite, ze mate lepsie investicie. Som chcel este prikupit, mal som dohodnute stretnutie, a prave mi volali z banky, ze nech nechodim, ze uz su zial vypredane.
Na trhu pre bežného retailového človeka, vr. ľudí s majetkovým účtom u brokera nebol aktuálne lepší produkt na 2r ako štátny dlhopis s kupónom 3%.

Toľko ospevovaný XEON sa naň tiež nechytá, sledujem ho dlhodobo, aktuálne vynáša v čistom 2,65% p.a. (Euro short-term rate (€STR) 2,664 % + 8,5 bp - 0,10% TER). Navyše, veľmi pravdepodobne sa ešte bude o niečo znižovať jeho výnos s tým ako ECB seká krátkodobú sadzbu.

Ale môžeš po dnešnom náraste výnosov celkom výhodne kúpiť napr. XGLE, cena je už pod 218, podľa mňa sa oplatí, ja som ho kupoval práve za 218 pred nejakým časom. To máš však už duráciu 7r takže určite vyššie riziko ako pri št. dlhopise.

kolko do toho clovek musi vrazit aby rozdiel 3 minus 2,65 % rocne stal za tu namahu ? a riskoval likviditu na slovenskej burze so slovenskymi burzovymi poplatkami pri predcasnom predaji ? Ten rozdiel 0,35% pa je pri 100k istine je 350e rocne teda cca 1e denne. Ludi co do toho dali 100k asi moc nie je. Takze bavime sa tu ( na investicnom fore ) ci suma 1e denne je super vynos ci nie. omg. ( nech je to 200k a 2 eura denne aj tak ...). Je to super produkt pre ludi co drzia eura v matraci. edit, a to nehovorim ze porovnavat dlhopis s XEON-om je porovnavanie hrusiek s jablkami. S dlhopisom by sa malo porovnavat dlhopisove ETF-ko ale to je skoda energie. Ziadne dlhopisove eft-ko nema carovne slovicko - garantovany.
Nepochopil si to, nevadí. Ja som hovoril o produkte na 2r, nie o tom že ideš predávať dlhopis na sekundári. A tiež si prehliadol riziko znižovania sadzieb ECB, ktoré by malo negatívny vplyv na XEON (pozitívny na dlhopisové ETF).
Ale ak si myslíš, že pri XEON alebo dlhopisovom ETF máš menšie riziko ako pri 2r štátnom dlhopise tak ja ťa o opaku presviedčať nebudem :)
sibal4441
Silver Member *
Dátum registrácie: Ne 24 09, 2023 11:15 am
Has thanked: 51 times
Been thanked: 36 times

Príspevok od používateľa sibal4441 »

Na duracie 7 rokov pri dlhopisovom ETF velky pozor, cez vikend sa len zacalo hovorit o vyddavani dlhopisov na zbrojenie, a vynos 7-rocnych EU dlhopisov vzrastol o 17,51 percent na 2,581 percenta.

Nie je iste ci budu urokove sadzby niekedy nizsie ako teraz. Ja mam v TLT, to su 20 rocne americke, a vobec nie je iste ci sa to vrati vobec este niekedy na povodnu uroven.
Naposledy upravil/-a sibal4441 v St 05 03, 2025 5:20 pm, upravené celkom 1 krát.
Glogol
VETERAN MEMBER *****

Peter222 napísal: St 05 03, 2025 4:26 pm
Glogol napísal: St 05 03, 2025 3:25 pm

Nepochopil si to, nevadí. Ja som hovoril o produkte na 2r, nie o tom že ideš predávať dlhopis na sekundári. A tiež si prehliadol riziko znižovania sadzieb ECB, ktoré by malo negatívny vplyv na XEON (pozitívny na dlhopisové ETF).
Ale ak si myslíš, že pri XEON alebo dlhopisovom ETF máš menšie riziko ako pri 2r štátnom dlhopise tak ja ťa o opaku presviedčať nebudem :)
ja som tiez vravel o riziku pri potrebe predavat nie o plane to predavat - nechapem ako dnes niekto vie ze 4 roky nebude predavat ale je mi to ozaj jedno ..
znizovanie sadzieb je momentalne rovnako rizikove ako aj zvysovanie ( a o 2-3 roky nechapem kto je taky vestec aby vedel kde budu sadzby)
a o porovnavani rizikovosti ozaj nema vyznam - je to ako porovnanie co je viac rizikove ci pad z 8 poschodovej budovy alebo z 10 poschodovej
yenewe
Dátum registrácie: Ut 25 02, 2025 10:59 pm

Príspevok od používateľa yenewe »

Tak som nakoniec nakupil za 100k a prispel Robovi a jeho zbornej na safarenie.
dlhopisy.jpg
V kazdom pripade na moju obranu musim povedat, ze mam dalsie investicie v nehnutelnostiach, celkom slustnu ciastku v iShares Core MSCI World UCITS ETF (Acc), nejaku ciastku v druhom piliery. Takze tieto peniaze boli vlastne nieco, co som mal na fio sporiacom ucte ked tam bolo este okolo 3% a trochu sa to tam nakopilo. Rozmyslal som trochu diverzifikovat portfolio a dlhopisy som este nekupoval nikdy, takze premiera. Mozno som to mal vsetko dat do ETFka ale ked to mam takto diverzifikovane tak sa citim trochu lepsie.
sibal4441
Silver Member *

osamely chodec napísal: Ut 04 03, 2025 11:57 am
sibal4441 napísal: Ut 04 03, 2025 11:35 am
osamely chodec napísal: Ut 04 03, 2025 11:21 am
sibal4441 napísal: Ut 04 03, 2025 8:58 am
osamely chodec napísal: Ut 04 03, 2025 8:47 am
sibal4441 napísal: Ut 04 03, 2025 8:30 am
jaroslav80 napísal: Ut 04 03, 2025 8:00 am
Robo_1 napísal: Po 03 03, 2025 10:12 pm To samozejme nieje pravda. Uz sme to tu niekde rozoberali. Za statny dlhopis ti garantuje stat. (V grecku by ti vedeli hovorit). Za vklad v banke ti do 100k garantuje Banka a v pripade bankrotu stat.
V pripade bankrotu banky za peniaze do 100K na beznych uctoch a v terminovanych vkladoch negarantuje stat, ale je vytvoreny Fond ochrany vkladov, ktory by dokazal vykryt bankrot jednej maximalne dvoch bank. Cize ak krachnu v kratkom obdobi tri a viac bank, tak mas smolu. Stat ti nic negarantuje - Fond ochrany vkladov sa vycerpa a ostatne nevyplnene pohladavky (pripadne ciastocne vyplnene) prepadnu.

Statna moc, ak nebude mat peniaze na splacanie nou vydaneho dlhopisu, ma moznost zvysit dane alebo pomenit legislativu na zvysenie "nepriamych dani". Mozno si si niekedy blizko konca kalendarneho roka vsimol, ze policajti odrazu boli povylezani a pokutovali za kadejake blbosti. Zrejme potrebovali dosiahnut nejaky limit na dany kalendarny rok.
Alebo si mozno pamatas, ako raz Matovic myslim zaviedol "jednoracovu dan" pre Slovnaft - "lebo nadmerny zisk". Odovodnenie si mozes zmenit za absolutne hocico, v zmysle "kto chce psa bit, palicu si najde".
Cokolvek podobne ma moznost urobit statna moc ak by jej hrozila hanba, ze "nema na vyplatenie veritelov" - co by jej znacne predrazovalo potencialne poziciavanie si penazi v buducnosti. Banky ziadne taketo "krizove paky" nemaju a su podriadene tomu, co im dovoli aktualna statna moc.

Ak by prisiel za mnou chlapik, ze za jeho chrbtom stoji generalne zastupitelstvo velkej americkej banky a prisiel by za mnou iny chlapik, ze za jeho chrbtom stoji Trump a Musk - tak na najblizsie 2 roky by bol dlhopis vydany tymi druhymi garantovany zrejme silnejsimi zarukami.
Pekne napisane, kupa dlhopisu vlastne ukazuje ci veris statu, ktory vydal tie dlhopisy, ze ich splati.

Ja ukazem aj opacny pohlad, ked si spomenul Trumpa, v piatok ked som videl, co Trump predviedol, tak som predal US dlhopisy ktore mi expiruju pocas vlady Trumpa. Paradoxne napriek tomu co sa dialo, tak vynos 1 rocnych US dlhopisov klesol na 4 percenta p.a., a tak som si povedal, ze pokym je Trump vo vlade tak nikto nevie predvidat aky bude mat kratkodoby vplyv na kurz USD ani na vynos dlhopisov a radsej som dal peniaze do slovenskych dlhopisov, ktore davaju sice len 3,3 percenta, ale nie je tu kurzove riziko. A uz na druhy den v pondelok som to 1 percento zarobil kedze kurz dolara skutocne o 1 percento klesol.
Na mesacnom grafe od 2007 doteraz, mame na pare e/u ukazkovy medvedi trend, nizsie high a stale nizsie low z 1,6 sme isli pod 1,0 fakt vsetci co drzime eura sme zarobili :) a to este nezapocitavam ak sa zacne s kolkovanim eur jeden vikend pri deleni EU na silnu a slabu cast. Hadajte v ktorej casti ostanu nase Slovenske eura.
Ved ja suhlasim, z dlhodobeho hladiska urcite ano, ale tiez po poklese EUR ako teraz vzdy nasledovalo par rokov jeho rastu, co mi celkom sedi na 1-2 roky z funkcneho obdobia Trumpa. Prepni si na denny graf, a povedz, ze sa ti terajsi vyvoj od polky januara nepodoba na vyvoj od zaciatku oktobra 2022. A to moze 2 roky trvat ako vtedy.

Ak dnes prerazi kurz cez uroven 1,053 a zajtra tuto uroven otestuje, tak bear market od oktobra 2024 bude naruseny a vidim to na 1-2 roky rastu pre EUR. Dlhodobo nie som optimista, ale ja chcem zit tu, nie v USA takze ja viem vyuzit ked budem drzat EUR, za USD tu dom nekupim.
Suhlasim, az na tu poslednu vetu. Vymenit USD za EUR je jeden klik, takze ten dom si v pohode kupis aj za USD :).
Ved ano, ale ja dom vyberam teraz, a ak myslime rovnaky bear market tak USD moze klesnut na uroven 1,12 alebo sa zastavi az na urovni 1,19 a radsej teda budem mat vynos 3,3 percenta a lahku zamenu na sekundarnom trhu za cenu ako som nakupil +cca 2 percenta ak pocitam ze na sekundarnom trhu bude vynos do splatnosti cca 2,5 percenta, minus samozrejme poplatky banky 0,35 percenta v Unicredit, ako 4 percenta na USD T-BOND kde teda na kurze mozem stratit 8 percent pri kurze 1,12 a 14.5 percent pri kurze 1,19.

Pocital som 4 rocny dlhopis Patriot a kurz EUR/USD som pocital o percento nizsie, ako je teraz, nakolko za tu cenu som v piatok zamenil.
chapem to tak, ze nechces podstupovat menove riziko, lebo do buducnosti nik nevidi. Ok kazdy sme iny, ja pouzivam radsej IB01 a podstupujem menove riziko.
Dufam, ze si ocenil moje vestecke schopnosti. Par hodin potom, ako som napisal post, EUR USD prekonal hranicu 1,053 a uz je na 1,077, ja som ho nakupil za 1.03717999 takze zisk 3.75 percenta.
Mimochodom chcel som za tie peniaze dokupit slov. dlhopisy, ale medzitym sa vypredali, tak mozem dat zase do USD a znovu do US dlhopisov.
Takze som svojim sposobom sklamany, na druhu stranu 3.75 percenta zarobenych aj bez slov. dlhopisov a za 1 den nie za rok..
Ste ich museli tak skoro vykupit?
Naposledy upravil/-a sibal4441 v St 05 03, 2025 5:46 pm, upravené celkom 1 krát.
ibi2525
Silver Member *
Dátum registrácie: So 01 09, 2007 11:33 am
Has thanked: 161 times
Been thanked: 77 times

Príspevok od používateľa ibi2525 »

ja tiež sa pripájam...mohli ste nechať aj iným. Ráno som bol o 11 a už boli fuč.
Adammd
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 459 times
Been thanked: 258 times

Príspevok od používateľa Adammd »

Treba si uvedomit, ze tu sme na investicnom fore. Bezny retail nechce riskovat, tak su radi za 3% alebo kolko a preto boli rychlo prec. Ja by som o aktiva s vynosom 3% ani nezakopol, vsetky volne peniaze na horizont 6-12 mes poziciavam za 11-12%...kto sa boji nemoze do lesa...
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1559 times

Príspevok od používateľa MiBi »

V SLSP je v Georgeovi 4rocny este v ponuke.
JanH
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ne 06 02, 2022 6:31 am
Has thanked: 152 times
Been thanked: 225 times

Príspevok od používateľa JanH »

yenewe napísal: St 05 03, 2025 5:12 pm Tak som nakoniec nakupil za 100k a prispel Robovi a jeho zbornej na safarenie.
dlhopisy.jpg

V kazdom pripade na moju obranu musim povedat, ze mam dalsie investicie v nehnutelnostiach, celkom slustnu ciastku v iShares Core MSCI World UCITS ETF (Acc), nejaku ciastku v druhom piliery. Takze tieto peniaze boli vlastne nieco, co som mal na fio sporiacom ucte ked tam bolo este okolo 3% a trochu sa to tam nakopilo. Rozmyslal som trochu diverzifikovat portfolio a dlhopisy som este nekupoval nikdy, takze premiera. Mozno som to mal vsetko dat do ETFka ale ked to mam takto diverzifikovane tak sa citim trochu lepsie.
Veríš viacej Pente alebo Slovensku? Napriklad Penta 5 ročná emisia za 100.000€ robi 7%p.a.
Tým nechcem povedať, že si diverzifikoval zle.
sibal4441
Silver Member *

MiBi napísal: St 05 03, 2025 5:49 pm V SLSP je v Georgeovi 4rocny este v ponuke.
no pekne. na pobocke uz od rana hovorili ze su vypredane
sibal4441
Silver Member *

JanH napísal: St 05 03, 2025 5:51 pm
yenewe napísal: St 05 03, 2025 5:12 pm Tak som nakoniec nakupil za 100k a prispel Robovi a jeho zbornej na safarenie.
dlhopisy.jpg

Veríš viacej Pente alebo Slovensku? Napriklad Penta 5 ročná emisia za 100.000€ robi 7%p.a.
Ak stat nebude mat peniaze, tak najskor prestane vyplacat zdravotne poistovne, az potom prestane vyplacat dlhopisy. Asi tak
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 245 times
Been thanked: 593 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

sibal4441 napísal: St 05 03, 2025 5:37 pm
Robo_1 napísal: Po 03 03, 2025 10:12 pm To samozejme nieje pravda. Uz sme to tu niekde rozoberali. Za statny dlhopis ti garantuje stat. (V grecku by ti vedeli hovorit). Za vklad v banke ti do 100k garantuje Banka a v pripade bankrotu stat.
V pripade bankrotu banky za peniaze do 100K na beznych uctoch a v terminovanych vkladoch negarantuje stat, ale je vytvoreny Fond ochrany vkladov, ktory by dokazal vykryt bankrot jednej maximalne dvoch bank. Cize ak krachnu v kratkom obdobi tri a viac bank, tak mas smolu. Stat ti nic negarantuje - Fond ochrany vkladov sa vycerpa a ostatne nevyplnene pohladavky (pripadne ciastocne vyplnene) prepadnu.

Statna moc, ak nebude mat peniaze na splacanie nou vydaneho dlhopisu, ma moznost zvysit dane alebo pomenit legislativu na zvysenie "nepriamych dani". Mozno si si niekedy blizko konca kalendarneho roka vsimol, ze policajti odrazu boli povylezani a pokutovali za kadejake blbosti. Zrejme potrebovali dosiahnut nejaky limit na dany kalendarny rok.
Alebo si mozno pamatas, ako raz Matovic myslim zaviedol "jednoracovu dan" pre Slovnaft - "lebo nadmerny zisk". Odovodnenie si mozes zmenit za absolutne hocico, v zmysle "kto chce psa bit, palicu si najde".
Cokolvek podobne ma moznost urobit statna moc ak by jej hrozila hanba, ze "nema na vyplatenie veritelov" - co by jej znacne predrazovalo potencialne poziciavanie si penazi v buducnosti. Banky ziadne taketo "krizove paky" nemaju a su podriadene tomu, co im dovoli aktualna statna moc.

Ak by prisiel za mnou chlapik, ze za jeho chrbtom stoji generalne zastupitelstvo velkej americkej banky a prisiel by za mnou iny chlapik, ze za jeho chrbtom stoji Trump a Musk - tak na najblizsie 2 roky by bol dlhopis vydany tymi druhymi garantovany zrejme silnejsimi zarukami.
Pekne napisane, kupa dlhopisu vlastne ukazuje ci veris statu, ktory vydal tie dlhopisy, ze ich splati.

Ja ukazem aj opacny pohlad, ked si spomenul Trumpa, v piatok ked som videl, co Trump predviedol, tak som predal US dlhopisy ktore mi expiruju pocas vlady Trumpa. Paradoxne napriek tomu co sa dialo, tak vynos 1 rocnych US dlhopisov klesol na 4 percenta p.a., a tak som si povedal, ze pokym je Trump vo vlade tak nikto nevie predvidat aky bude mat kratkodoby vplyv na kurz USD ani na vynos dlhopisov a radsej som dal peniaze do slovenskych dlhopisov, ktore davaju sice len 3,3 percenta, ale nie je tu kurzove riziko. A uz na druhy den v pondelok som to 1 percento zarobil kedze kurz dolara skutocne o 1 percento klesol.
Na mesacnom grafe od 2007 doteraz, mame na pare e/u ukazkovy medvedi trend, nizsie high a stale nizsie low z 1,6 sme isli pod 1,0 fakt vsetci co drzime eura sme zarobili :) a to este nezapocitavam ak sa zacne s kolkovanim eur jeden vikend pri deleni EU na silnu a slabu cast. Hadajte v ktorej casti ostanu nase Slovenske eura.
Ved ja suhlasim, z dlhodobeho hladiska urcite ano, ale tiez po poklese EUR ako teraz vzdy nasledovalo par rokov jeho rastu, co mi celkom sedi na 1-2 roky z funkcneho obdobia Trumpa. Prepni si na denny graf, a povedz, ze sa ti terajsi vyvoj od polky januara nepodoba na vyvoj od zaciatku oktobra 2022. A to moze 2 roky trvat ako vtedy.

Ak dnes prerazi kurz cez uroven 1,053 a zajtra tuto uroven otestuje, tak bear market od oktobra 2024 bude naruseny a vidim to na 1-2 roky rastu pre EUR. Dlhodobo nie som optimista, ale ja chcem zit tu, nie v USA takze ja viem vyuzit ked budem drzat EUR, za USD tu dom nekupim.
Suhlasim, az na tu poslednu vetu. Vymenit USD za EUR je jeden klik, takze ten dom si v pohode kupis aj za USD :).
Ved ano, ale ja dom vyberam teraz, a ak myslime rovnaky bear market tak USD moze klesnut na uroven 1,12 alebo sa zastavi az na urovni 1,19 a radsej teda budem mat vynos 3,3 percenta a lahku zamenu na sekundarnom trhu za cenu ako som nakupil +cca 2 percenta ak pocitam ze na sekundarnom trhu bude vynos do splatnosti cca 2,5 percenta, minus samozrejme poplatky banky 0,35 percenta v Unicredit, ako 4 percenta na USD T-BOND kde teda na kurze mozem stratit 8 percent pri kurze 1,12 a 14.5 percent pri kurze 1,19.

Pocital som 4 rocny dlhopis Patriot a kurz EUR/USD som pocital o percento nizsie, ako je teraz, nakolko za tu cenu som v piatok zamenil.
chapem to tak, ze nechces podstupovat menove riziko, lebo do buducnosti nik nevidi. Ok kazdy sme iny, ja pouzivam radsej IB01 a podstupujem menove riziko.
Dufam, ze si ocenil moje vestecke schopnosti. Par hodin potom, ako som napisal post, EUR USD prekonal hranicu 1,053 a uz je na 1,077, ja som ho nakupil za 1.03717999 takze zisk 3.75 percenta.
Mimochodom chcel som za tie peniaze dokupit slov. dlhopisy, ale medzitym sa vypredali, tak mozem dat zase do USD a znovu do US dlhopisov.
Takze som svojim sposobom sklamany, na druhu stranu 3.75 percenta zarobenych aj bez slov. dlhopisov a za 1 den nie za rok..
porovnavat si na menovom riziku zarobil ak si isiel do EUR z USD sa da az ked predas za 2 -4 roky ten dlhopis , lebo dovtedy si v EUR. Inak dnesny pohyb 10y nemeckych aj nasich bondov je zaujimavy...
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
sibal4441
Silver Member *

osamely chodec napísal: St 05 03, 2025 6:30 pm
sibal4441 napísal: St 05 03, 2025 5:37 pm

porovnavat si na menovom riziku zarobil ak si isiel do EUR z USD sa da az ked predas za 2 -4 roky ten dlhopis , lebo dovtedy si v EUR. Inak dnesny pohyb 10y nemeckych aj nasich bondov je zaujimavy...
Pisem ze Slov. dlhopisy uz boli vypredane, tak sa mi nepodarilo uz dalsie kupit, tak mam cash v EUR, akonahle peniaze pridu naspat na IBKR idem zamenit na USD a znovu do US dlhopisov.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 245 times
Been thanked: 593 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

ok chapem, dobry timing . Mal by si sa dat na forex :).
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
sibal4441
Silver Member *

osamely chodec napísal: St 05 03, 2025 6:38 pm ok chapem, dobry timing . Mal by si sa dat na forex :).
Dakujem, vazim si, ze si to ocenil, stane sa raz za rok, ze clovek takto presne vychyta takyto brutalny pohyb, prakticky ako keby trhy reagovali na moj post :D
yenewe
Dátum registrácie: Ut 25 02, 2025 10:59 pm

Príspevok od používateľa yenewe »

dlhopisy.jpg

Popravde neverim ani Pente ani Slovensku, dokonca ani ETFku, tiez len cakam dokial to krachne o 60%, aspon by bol dovod dokupit.
No niekde investovat musim, tak investujem.

Inak taka prihoda s tymi dlhopismi, chcel som presunut peniaze z jednej banky do druhej. Samozrejme chcel som ich mat na ucte este v ten den(hned), tak si vravim, super ved mame SEPA okamzite platby tak nebude problem. Nebol by teda problem, ak by kazda banka nemala denny limit, ktory mi nevedeli zmenit (fio 4x4000). Cez TARGET2 som to nestihol. Vycashovat by to trvalo tyzden(neviem ci objednavaju obrneny transport alebo preco az 5+ dni).

Tak ostala uz len standartna platba a rano cakat kedy peniaze pridu na ucet.

Najviac ma rozosmialo odovodnenie, ze preco trva standartna platba tak dlho na stranke jednej banky:

Kód: Vybrať všetko

Ak posielate peniaze na slovenský (t.j. tuzemský) účet v inej banke, zvyčajne to trvá približne 24 hodín, prípadne dva dni. 
Závisí to od vyťaženosti bankových serverov (počítačov), ale aj od času, kedy platbu posielate. 
Ze od vytazenia bankovych serverov. Vazne? V roku 2025 niekto toto dokaze povedat? Tak nech kupia servre dva :D Zlate crypto v tomto.
sibal4441
Silver Member *

pre tych, ktori nestihli investovat do Patriota - 9-rocne Sk dlhopisy vyskocili na 3,3 percent vynos. Je 8 hodin, o 9tej sa to zrejme upokoji, a klesne, ale vidim to ako velmi zabavne, ze ludia stoja v rade na ten 4-rocny dlhopis, a 9-rocny obchodovatelny bezne na burze im ide vynosom naproti
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 293 times
Been thanked: 198 times

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

sibal4441 napísal: Št 06 03, 2025 8:19 am pre tych, ktori nestihli investovat do Patriota - 9-rocne Sk dlhopisy vyskocili na 3,3 percent vynos. Je 8 hodin, o 9tej sa to zrejme upokoji, a klesne, ale vidim to ako velmi zabavne, ze ludia stoja v rade na ten 4-rocny dlhopis, a 9-rocny obchodovatelny bezne na burze im ide vynosom naproti
Ja odhadujem, ze drvivu vacsinu tych 2-rocnych a 4 rocnych vykupili ludia, ktori ich planuju drzat do splatnosti. Mozno 20% nakupujucich malo v plane sa ich zbavit skor. (Moj osobny odhad a nazor).
Cize pre kupujucich s umyslom "kupit pri emitovani dlhopisu a drzat do splatnosti" je znacnym rozdielom 4 rocny dlhopis a 9 rocny dlhopis.
sibal4441
Silver Member *

jaroslav80 napísal: Št 06 03, 2025 8:42 am
sibal4441 napísal: Št 06 03, 2025 8:19 am pre tych, ktori nestihli investovat do Patriota - 9-rocne Sk dlhopisy vyskocili na 3,3 percent vynos. Je 8 hodin, o 9tej sa to zrejme upokoji, a klesne, ale vidim to ako velmi zabavne, ze ludia stoja v rade na ten 4-rocny dlhopis, a 9-rocny obchodovatelny bezne na burze im ide vynosom naproti
Ja odhadujem, ze drvivu vacsinu tych 2-rocnych a 4 rocnych vykupili ludia, ktori ich planuju drzat do splatnosti. Mozno 20% nakupujucich malo v plane sa ich zbavit skor. (Moj osobny odhad a nazor).
Cize pre kupujucich s umyslom "kupit pri emitovani dlhopisu a drzat do splatnosti" je znacnym rozdielom 4 rocny dlhopis a 9 rocny dlhopis.
To je jasne, ten umysel mali aj ludia ked kupili Meciarove dlhopisy v 90tych rokoch. Ak je tu niekto kto si to este pamata, pamatate si tie rady ludi pred FNM ktori chceli predcasne tieto dlhopisy predat? Dokonca mnohi z nich natolko neverili vlade, ze namiesto toho, aby ich predali vnutri vo FNM a dali si vyplatit na ucet, tak ich predavali vekslakom ktori im dali hotovost o nieco nizsiu pred dverami FNM?
Kosa
Silver Member *
Dátum registrácie: Št 27 10, 2016 11:24 pm
Been thanked: 37 times

Príspevok od používateľa Kosa »

Vidím, že z dlhopisov si v rauši :wink:

Ty si myslíš, že na burze kúpiš ? Obchody s SK dlhopismi sa robia v podstate len medzi fin. Inštitúciami. To, čo vidíš na burze napr. Frankfurt, Xetra je len proforma. Robil som kedysi veľké objemy a bol problém nájsť protistranu, resp. keď sa podarilo kúpiť, tak len z SK bánk.

Už vidím, ako retail si kupuje dlhopisy na burze, na ostatné dlhopisy sa vzťahujú poplatky, dane, časovanie kvôli AÚV atď. :wink:

https://www.boerse-frankfurt.de/bond/sk ... ik-4-22-32
hifron
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 01 03, 2022 1:40 pm
Has thanked: 12 times
Been thanked: 13 times

Príspevok od používateľa hifron »

keď budeš riešiť, že budeš kupovať dlhopisy cez Poliakov, pretože Česi nie sú schopní a Slovákov to nezaujíma, možno to nejaký taliansky manažment pochopí a dá aj firemné akcie a bude riešiť prečo servre nie sú hostované mimo Talianska... Alebo bude riešiť že prečo musíš platiť poplatky ako nejakému americkému brokerovi ktorý naháňa obchody telefonátmi a možno je aj kótovaný na burze aby si si vedel pozrieť či je všetko v poriadku, prípadne dostane zverenecké peniaze a nastavené investičné stratégie a možno sa aj banky chytia aby zaistili SWIFT zmier... a poriešili možno aj nejaké obchodné maniere... ak to akcie pripustia a regionálny manažment tiež...
sibal4441
Silver Member *

Kosa napísal: Št 06 03, 2025 10:20 am
Vidím, že z dlhopisov si v rauši :wink:

Ty si myslíš, že na burze kúpiš ? Obchody s SK dlhopismi sa robia v podstate len medzi fin. Inštitúciami. To, čo vidíš na burze napr. Frankfurt, Xetra je len proforma. Robil som kedysi veľké objemy a bol problém nájsť protistranu, resp. keď sa podarilo kúpiť, tak len z SK bánk.

Už vidím, ako retail si kupuje dlhopisy na burze, na ostatné dlhopisy sa vzťahujú poplatky, dane, časovanie kvôli AÚV atď. :wink:

https://www.boerse-frankfurt.de/bond/sk ... ik-4-22-32

heh, tak asi si zle hladal, ja ich bezne kupujem aj predavam Sk dlhopisy cez IBKR, poplatok 10 EUR, spread cca 60 EUR, na to ze ide o bezrizikovu investiciu sa da na tom aj tradingom dobre zarobit, mas istotu ze nespravi taky pohyb dole, ako SP500 posledne dni:

burza.png
burza.png (72.78 KiB) 8034 zobrazení

A z dlhopisov som v rauši uz 30 rokov od cias Meciarovych dlhopisov s ktorymi som obchodoval a vdaka obchodovaniu s nimi som za prvy milion ako 19 rocny kupil svoj prvy byt :wink:

Cast penazi ktore mi zostali som dal do fondov akcioveho trhu, SP 500 sa vsak od roku 2000 do 2013 nepohol z miesta, byt vzrastol za rovnake obdobie odhadom 500 percent.
tomáš virdzek
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 838 times
Been thanked: 487 times

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

Trvalo to len necelé 4 dni: Štátne dlhopisy za 500 miliónov sa vypredali, ukončili ich predaj

https://www.interez.sk/trvalo-to-len-ne ... h9CI7AVuig

Finito. Už sú všetky fuč. :potlesk:
Kosa
Silver Member *
Dátum registrácie: Št 27 10, 2016 11:24 pm
Been thanked: 37 times

Príspevok od používateľa Kosa »

sibal4441 napísal: Št 06 03, 2025 11:20 am
My si nerozumieme. Ja som pisal, ze bezny clovek, cize retail si nepojde kupovat dlhopisy na burzu.
Ty si zamienas seba ako investora s obycajnym clovekom, ktory ma len peniaze v banke. Vyssie si pisal, ze ludia stoja v rade, miesto toho aby kupili dlhopis na burze, alebo tak nejako.
Pochvalil si sa gratulujem. Pre mna su to sice drobne, ale ok.
Jeden z mojich viacerych starych obchodov, ked som zacinal. Trochu som to zacmaral, rad som v uzadi. Myslim, ze to uz nemusime dalej rozvijat :D

Obrázok
sibal4441
Silver Member *

Kosa napísal: Št 06 03, 2025 5:03 pm
sibal4441 napísal: Št 06 03, 2025 11:20 am
My si nerozumieme. Ja som pisal, ze bezny clovek, cize retail si nepojde kupovat dlhopisy na burzu.
Ty si zamienas seba ako investora s obycajnym clovekom, ktory ma len peniaze v banke. Vyssie si pisal, ze ludia stoja v rade, miesto toho aby kupili dlhopis na burze, alebo tak nejako.
Pochvalil si sa gratulujem. Pre mna su to sice drobne, ale ok.
Jeden z mojich viacerych starych obchodov, ked som zacinal. Trochu som to zacmaral, rad som v uzadi. Myslim, ze to uz nemusime dalej rozvijat :D

Obrázok
Ok, prepac, ja povazujem napriklad beznych investorov na tomto fore za retail, ktori kludne mozu nakupit slovenske dlhopisy cez ibkr. Pisal si, ze trh nie je likvidny, co je sice pravda, pretoze Ty kupujes obrovske objemy, ja som dnes zadal pokyn a za cely den kupil len 3 SK dlhopisy cez ibkr, a zaroven som zadal pokyn na ich predaj ked sa zmeni kurz, tym tu likviditu trhu dodavam, aj ked jasne, ze taketo male obchody su pre povedzme citatelov tohto fora ktori chcu otocit par tisic EUR denne, akonahle by som chcel kupit 100 ks do minuty, tak je to nerealne, takze v tomto mas samozrejme Ty pravdu, a je jasne, ze ked chcem robit high frequency trading tak dam pokyn na nakup 5000ks SPXL co predstavuje uplne zanedbatelne mnozstvo ktore s trhom vobec nepohne, a mozem to kupit a predat kolkokrat chcem. Len tam uz vstupuje to riziko, a jedna vec je robit de facto arbitraz pri dlhopisoch, a ine obchodovat, obchodovanie je uz ako praca, stoji cas, a nervy.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Michal Majek vraj začul, že dlhopisy kupovali aj bohaté fyzické osoby vo väčších objemoch s cieľom ich okamžite predať na sekundári inštitucionálnym investorom. Za pár dní tak mohli zarobiť pekný zisk na rozdieloch medzi trhovým a ponúkaným úročením. Aj týmto ľuďom sme sa z daní pozbierali na ich zisky.
Dalej v diskusii pise:
človek, ktorý kúpil 4-ročný dlhopis v objeme 1 mio eur s výnosom 3.3% a hneď by ho predal na sekundári s aktuálnym trhovým výnosom 2.65%, tak by okamžite zarobil zhruba 25 000 eur. Na vašich 3 miliónoch, 75 000 eur. Nie zlé za de facto nulové riziko a pár dní držania.
https://www.linkedin.com/posts/michal-m ... 21377-pi5k
sibal4441
Silver Member *

MiBi napísal: Pi 07 03, 2025 10:15 am Michal Majek vraj začul, že dlhopisy kupovali aj bohaté fyzické osoby vo väčších objemoch s cieľom ich okamžite predať na sekundári inštitucionálnym investorom. Za pár dní tak mohli zarobiť pekný zisk na rozdieloch medzi trhovým a ponúkaným úročením. Aj týmto ľuďom sme sa z daní pozbierali na ich zisky.
Dalej v diskusii pise:
človek, ktorý kúpil 4-ročný dlhopis v objeme 1 mio eur s výnosom 3.3% a hneď by ho predal na sekundári s aktuálnym trhovým výnosom 2.65%, tak by okamžite zarobil zhruba 25 000 eur. Na vašich 3 miliónoch, 75 000 eur. Nie zlé za de facto nulové riziko a pár dní držania.
https://www.linkedin.com/posts/michal-m ... 21377-pi5k
Ja som to naznacoval na tomto fore, ze idem urobit takuto arbitraz, len som sa bal, ze to ludia vykupia ked tu napisem detailny postup, preto som napisal ze postup arbitraze napisem az po skonceni predaja. Ved kazdy kto robi s dlhopismi vie ze plati jednoduchy vypocet : vynos dlhopisu do splatnosti, t.j. 3,3 minus aktualna trhova sadzba, t.j. 2,7 x pocet rokov do splatnosti, t.j. 4 minus v tomto pripade pomerne vysoke poplatky 0,35 percent, ak sa nenajde niekto kto je registrovany na BCPB a spravi obchod za nizsi poplatok ako 0,35 percenta ktory pytaju banky. V kazdom pripade aj 2 percenta je pri arbitrazi, t.j. bez rizika pekny zisk za mesiac drzania. Stale je to 24 percent p.a. :D
tomáš virdzek
VETERAN MEMBER *****

Názov dlhopisov: INVESTOR / PATRIOT
ISIN: SK4000026852 / SK4000026860

...a je už sekundár? Ja som ešte nič nenašiel :)
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Je to banda zlodejska tato vlada - keby im islo o beznych ludi, tak aspon obmedzia max.sumu investicie. Urcite sa par "nasich: ludi na tomto pekne nabalilo.
Tomas - Dátum emisie je 2. 4. 2025, odvtedy sa to zacne obchodovat.
tomáš virdzek
VETERAN MEMBER *****

Správne MiBi, dík za upozornenie (https://dlhopisypreludi.ardal.sk/filead ... al_WEB.pdf)
Glogol
VETERAN MEMBER *****

Nakoniec sa z toho vykluje pribeh "pociatek na jachte cast II.". Dost mi bolo divne ze by bezni ludia dokazali taky objem za dva dni spravit.
Croven
Gold Member **
Dátum registrácie: Po 18 04, 2022 8:14 am
Has thanked: 33 times

Príspevok od používateľa Croven »

Prosim Vás, kto určuje aký yield bude mať dlhopis? Na začiatku štát?

A potom jeho yield je závislý na cene? Ciže to funguje podobne ako cena akcie+dividend yield?
sibal4441
Silver Member *

Glogol napísal: Pi 07 03, 2025 12:00 pm Nakoniec sa z toho vykluje pribeh "pociatek na jachte cast II.". Dost mi bolo divne ze by bezni ludia dokazali taky objem za dva dni spravit.
Zvlastne len je ze to nevykupili prvu hodinu. Som myslel ze to bolo zamerom aby niektory oligarcha dal 500 milionov aby ziskal na sekundarnom trhu 10 milionov
dusantt
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Št 16 06, 2016 12:14 pm
Been thanked: 65 times

Príspevok od používateľa dusantt »

dlhopisy.jpg

Otazne je, kto je mensie zlo, o Pente sa napisalo vela zleho, tak bud si to novinari vymysleli, alebo ludom uz neprekaza ani "financny zralok" alebo niekto by povedal "oligarchia" (a potom sa cuduju, ze je tu vsetko drahe, vratane plynu)
Inflacia je predsa nula.
2025: Lekár už nemá voľné termíny
2025: Táto elektronická služba momentálne nie je dostupná
Posledný nech zhasne.
iosephus
Gold Member **
Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
Has thanked: 66 times
Been thanked: 117 times

Príspevok od používateľa iosephus »

Aby som neumrel sprostý, vie mi niekto odporúčiť článok / video, kde je pre deti vysvetlené toto čo sa udialo?
Nechápem to, kúpim dlhopisy za milión s úrokom 3,3%, počkám mesiac kým sa začnú predávať a na sekundárnom trhu ich predám akože komu? za koľko? Niekomu, kto si vie zohnať ten istý milión za trhových 2,7%?
Trh dokáže byť iracionálny dlhšie, ako my solventní.
https://smartinvestor.sk/
sibal4441
Silver Member *

vysvetlenie ako pre deti: predstav si hracku. Hupacieho konika. Za to ze sa mozes na nom povozit, tvoji rodicia musia zaplatit ujovi v obchode 5 EUR. Ale teraz pride dalsi ujo a ten ponuka povozenie na podobnom koniku za 1 EUR. Tak kupis 10 jazd na tom lacnejsom konikovi, a spytas sa deti, ktore cakaju v rade na toho konika za 5 EUR, ci sa nechcu povozit za 4 EUR. Zarobil si 3 EUR za ktore kupis dalsie jazdy, a opakujes, alebo sa len vozis, zalezi ood tvojho veku :D

A teraz vysvetlenie pre niekoho kto je uz dospely a vie co je to burza: predas na burze za trhovu cenu za aku vsetci kupujeme a predavame.

V poslednej aukcii bol dopyt po dlhopisoch 300 milionov, ale Ardal predal len 136 milionov dlhopisov, pri vynose 2,5287 percent, takze zostal neuspokojeny dopyt vo vyske 160 milionov, to su ti ludia, ktori radi dlhopisy kupia ak by bol vynos nad 2,52 percenta: https://www.ardal.sk/_img/Documents/Vys ... 250217.pdf
Croven
Gold Member **
Dátum registrácie: Po 18 04, 2022 8:14 am
Has thanked: 33 times

Príspevok od používateľa Croven »

sibal4441 napísal: Pi 07 03, 2025 1:28 pm vysvetlenie ako pre deti: predstav si hracku. Hupacieho konika. Za to ze sa mozes na nom povozit, tvoji rodicia musia zaplatit ujovi v obchode 5 EUR. Ale teraz pride dalsi ujo a ten ponuka povozenie na podobnom koniku za 1 EUR. Tak kupis 10 jazd na tom lacnejsom konikovi, a spytas sa deti, ktore cakaju v rade na toho konika za 5 EUR, ci sa nechcu povozit za 4 EUR. Zarobil si 3 EUR za ktore kupis dalsie jazdy, a opakujes, alebo sa len vozis, zalezi ood tvojho veku :D

A teraz vysvetlenie pre niekoho kto je uz dospely a vie co je to burza: predas na burze za trhovu cenu za aku vsetci kupujeme a predavame.

V poslednej aukcii bol dopyt po dlhopisoch 300 milionov, ale Ardal predal len 136 milionov dlhopisov, pri vynose 2,5287 percent, takze zostal neuspokojeny dopyt vo vyske 160 milionov, to su ti ludia, ktori radi dlhopisy kupia ak by bol vynos nad 2,52 percenta: https://www.ardal.sk/_img/Documents/Vys ... 250217.pdf
a čo je doležité pri dlhopisoch? Jeho cena alebo výnos? Veď predsa keď chcem niekde peniaze uložiť napríklad na 10 rokov a bezpečne tak mi ide o výnos a pre mňa je lepšie uložiť peniaze do niečopho čo ma výnos 3% ako 2,52%. Čo teda spôsobilo pokles yieldu SK dlhopisu? VIem že sa jeho cena z´vyšila, ale na základe čoho? Kto by chcel kupovať drahší dlhopis s nižším yieldom? Alebo to zle chápem.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

iosephus napísal: Pi 07 03, 2025 1:11 pm Aby som neumrel sprostý, vie mi niekto odporúčiť článok / video, kde je pre deti vysvetlené toto čo sa udialo?
Nechápem to, kúpim dlhopisy za milión s úrokom 3,3%, počkám mesiac kým sa začnú predávať a na sekundárnom trhu ich predám akože komu? za koľko? Niekomu, kto si vie zohnať ten istý milión za trhových 2,7%?
Precitaj si tento moj post a pozri pdf: https://ako-investovat.sk/diskusia/view ... ia#p191015
Jednoduchy priklad, kupis 5 rocny dlhopis s vynosom 5% p.a. ale o mesiac sa zacnu predavat 5r. dlhopisy za 4% p.a.
Takze ty mas vtedy vynos do splatnosti cca 25%, kym ostatni mozu mat len 20% - takze su ochotni za tvoj dlhopis zaplatit aj o ~4.5% viac, lebo sa im to viac oplati ako kupovat ten 4% na 5r.
Napísať odpoveď

Návrat na "Garantované vklady, investičné certifikáty, dlhopisy"