politika USA
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
- Been thanked: 1 time
- Kontaktovať používateľa:
politika USA
http://www.e15.cz/nazory/je-obama-oprav ... ele-30949/
vidím, že aj v USA je úplne jedno čo človek povedal včera, hlavne že si odkrojí kus koláča z voličov súpera.
vidím, že aj v USA je úplne jedno čo človek povedal včera, hlavne že si odkrojí kus koláča z voličov súpera.
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 1559 times
USA nedovolia aby Rusko stalo partnerom Číny
Podľa amerického ministra zahraničia Marca Rubia sa USA boja, že sa Rusko stane juniorským partnerom Číny . Boja sa, že sa tieto dve jadrové veľmoci tak zomknú, až vytvoria silného nepriateľa, ktorého bude ťažko poraziť v prípade eskalácie konfliktu medzi Čínou a USA
Rubio hovoril, že odstrkovanie a sankcionovanie Ruska ho bude viac a viac tlačiť do rúk Číny. Preto sa USA snažia teraz skamarátiť s Ruskom. Označuje sa to ako reverzný Nixon. Podľa toho ako Nixon v minulom storočí navštívil Čínu, a podarilo sa mu dostať ju z vplyvu Sovietskeho zväzu.
https://www.yahoo.com/news/rubio-says-u ... 48373.html
Rubio hovoril, že odstrkovanie a sankcionovanie Ruska ho bude viac a viac tlačiť do rúk Číny. Preto sa USA snažia teraz skamarátiť s Ruskom. Označuje sa to ako reverzný Nixon. Podľa toho ako Nixon v minulom storočí navštívil Čínu, a podarilo sa mu dostať ju z vplyvu Sovietskeho zväzu.
https://www.yahoo.com/news/rubio-says-u ... 48373.html
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2391 times
- Been thanked: 2780 times
Re: politika USA
Z nechcenej a nenávidenej nevesty sa nakoniec stane žiadaná nevesta
Američania sa celé roky snažili zabrániť spojeniu lacných energií a surovín z Ruska s ekonomikou Nemecka
a ked sa to konečne podarilo ,,konzervatívny,, mocenský tábor si uvedomil, že ruské spojenie s Čínou ( a Áziou ) je ešte horšie.
Najlepšie by bolo úplne ovládnuť Rusko, dostať ho na kolená, kúpiť si politikov - to sa však nepodarilo.
Tak aspoň zúbožená Ukrajina nech sa podelí z nerastným bohatstvom.
To je novodobý kolonializmus - akurát prostoreký Trump nehraje divadlo, ale povie to priamo.
A nám tlačia do hlavy aké spravodlivé a cenné sú západné hodnoty
...
Je mi ľúto ukrajincov. Nechali sa kúpiť, nechali sa ukecať a vojna pritom nemusela byť.
Som rád, že to prostoreký Trump to aspoň potvrdil, vrátane skúšky TRUMPOM...že oni sami by na mieste Ruska nedovolili, aby sa im po zuby ozbrojené NATO natlačilo do susedstva - Kanady, Mexika, alebo na Kubu.
Veď aj na Kube majú svoju vojenskú základňu, bez ohľadu nato, či sa to niekomu páči, alebo nie.
Američania sa celé roky snažili zabrániť spojeniu lacných energií a surovín z Ruska s ekonomikou Nemecka
a ked sa to konečne podarilo ,,konzervatívny,, mocenský tábor si uvedomil, že ruské spojenie s Čínou ( a Áziou ) je ešte horšie.
Najlepšie by bolo úplne ovládnuť Rusko, dostať ho na kolená, kúpiť si politikov - to sa však nepodarilo.
Tak aspoň zúbožená Ukrajina nech sa podelí z nerastným bohatstvom.
To je novodobý kolonializmus - akurát prostoreký Trump nehraje divadlo, ale povie to priamo.
A nám tlačia do hlavy aké spravodlivé a cenné sú západné hodnoty
Je mi ľúto ukrajincov. Nechali sa kúpiť, nechali sa ukecať a vojna pritom nemusela byť.
Som rád, že to prostoreký Trump to aspoň potvrdil, vrátane skúšky TRUMPOM...že oni sami by na mieste Ruska nedovolili, aby sa im po zuby ozbrojené NATO natlačilo do susedstva - Kanady, Mexika, alebo na Kubu.
Veď aj na Kube majú svoju vojenskú základňu, bez ohľadu nato, či sa to niekomu páči, alebo nie.
-
dusantt
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Št 16 06, 2016 12:14 pm
- Been thanked: 65 times
Preco sa USA boja Ruska, ked EU a USA tvrdia, ze Rusko je tak slabe a chabe, ze nezbije ani Ukrajinu?
Cize ak sa slaboch prida k relativne silnej Cine, stale to bude len slaboch s relativne silnym jedincom.
Tj, matematicky znazornene 100+1 je stale len 101 a nie 200.
Jedine, jedine ze by, jedine ze by klamali a Rusko nie je na tom tak zle, ako sa ho snazia media zo zapadu vykreslit v konflikte s UA.
Aj slepy povedal, uvidime.
Cize ak sa slaboch prida k relativne silnej Cine, stale to bude len slaboch s relativne silnym jedincom.
Tj, matematicky znazornene 100+1 je stale len 101 a nie 200.
Jedine, jedine ze by, jedine ze by klamali a Rusko nie je na tom tak zle, ako sa ho snazia media zo zapadu vykreslit v konflikte s UA.
Aj slepy povedal, uvidime.
Inflacia je predsa nula.
2025: Lekár už nemá voľné termíny
2025: Táto elektronická služba momentálne nie je dostupná
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
Je to jednoducha matematika z pohladu USA - pad Taiwanu by bol drazsi pre nich ako pad Ukrajiny...
-
dusantt
- Platinum Member ***
Vypocul som si tu "hadku" Trumpa a Zelenskeho a mam pocit, ze nie je nic lepsie, nez vediet jazyk v ktorom sa originalne rozhovor odohrava.
Ziadne massmedia potom nie je treba.. resp "prekaldacov"..
Ziadne massmedia potom nie je treba.. resp "prekaldacov"..
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
-
dusantt
- Platinum Member ***
Nikto nevie, ci to bola inscenacia zmiast druhu stranu, alebo si jednoducho pred rokovanim trochu vypili..
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
25 rokov sa venujem investovaniu a tradingu. Všetko čo som sa naučil by som zrejme mohol zhrnúť do jedného videa, alebo brožúrky.
Takisto však dlhé roky sledujem politiku a veľa o nej rozmýšľam.
Profesor Jeffrey Sachs je génius z Harvardu , ktorý sa svetovej politike na najvyššej úrovni venuje cca 40 rokov.
Nedávno mal prejav v parlamente EU, ktorý som si konečne celý pozrel a konštatujem, že lepšie zhrnutie stavu a politickej situácie som v živote nevidel.
Je to prejav, ktorý trvá asi hodinu, má slovenské titulky..tie však nie sú dokonalé, je lepšie ovládať angličtinu...ale fakt odporúčam.
Pre mňa sila
Pri investovaní mám skúsenosť, že s bežnými ľudmi sa prakticky nedá baviť, lebo majú skreslené informácie.
Preto si myslím, že ani toto video veľa ľudí možno nepochopí, resp. nebudú so Sachsom súhlasiť.
Kľudne sa ozvite ak niekto s ním nesúhlasí. Neodsudzujem nikoho za iný názor, len som zvedavý.
Jediná linka ktorú som našiel so slovenskými titulkami: https://www.youtube.com/watch?v=3WnXfLQYaDA
Takisto však dlhé roky sledujem politiku a veľa o nej rozmýšľam.
Profesor Jeffrey Sachs je génius z Harvardu , ktorý sa svetovej politike na najvyššej úrovni venuje cca 40 rokov.
Nedávno mal prejav v parlamente EU, ktorý som si konečne celý pozrel a konštatujem, že lepšie zhrnutie stavu a politickej situácie som v živote nevidel.
Je to prejav, ktorý trvá asi hodinu, má slovenské titulky..tie však nie sú dokonalé, je lepšie ovládať angličtinu...ale fakt odporúčam.
Pre mňa sila
Pri investovaní mám skúsenosť, že s bežnými ľudmi sa prakticky nedá baviť, lebo majú skreslené informácie.
Preto si myslím, že ani toto video veľa ľudí možno nepochopí, resp. nebudú so Sachsom súhlasiť.
Kľudne sa ozvite ak niekto s ním nesúhlasí. Neodsudzujem nikoho za iný názor, len som zvedavý.
Jediná linka ktorú som našiel so slovenskými titulkami: https://www.youtube.com/watch?v=3WnXfLQYaDA
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
- Has thanked: 293 times
- Been thanked: 198 times
Problem je to, ze britska pravica aj lavica sa na globalnej sachovnici zo svetovej supervelmoci cislo 1 stala behom storocia mocnostou stvrtej kategorie na urovni snad Iranu.
-
patrik.z
- Silver Member *
- Dátum registrácie: So 04 05, 2019 11:47 am
- Has thanked: 188 times
- Been thanked: 100 times
Britania uz urcite nie je to, cim byvala, ale nie je to len politikou (tym ani nahodou nechcem britskych politikov vyzdvihovat a maju na tom znacny podiel, a casom je, mam pocit, kvalita britskej politiky horsia a horsia), ale v prvom rade vojnou. Stale je to vsak krajina s 6. najvyssim HDP na svete. Iran, ku ktoremu ju prirovnavas, je v rebricku HDP 36. a pritom ma o 25% viac obyvatelov. Takze s tymto tvojim vyrokom nemozem suhlasit.jaroslav80 napísal: ↑Št 06 03, 2025 8:54 amProblem je to, ze britska pravica aj lavica sa na globalnej sachovnici zo svetovej supervelmoci cislo 1 stala behom storocia mocnostou stvrtej kategorie na urovni snad Iranu.
Ale unika ti pointa, o to vobec neslo. Islo o to, ze briti polozili zivoty vo vojnach Spojenych Statov (myslim, ze tu by sme pomerne vzacne mohli najst zhodu) a on ich tymito komentarmi zneuctuje - to je od niekoho, kto bol marinakom (aj ked iba v Public Affairs) prave v Afganistane dvojnasobne hanebne.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
Patrik, viem ze Jugglerov link na profesora, vysvetlujuceho historiu od 1989 je dlhe, ale minimalne minuty 5-30, kde podrobne popisuje historiu a zamery predchadzajucich vlad Spojenych Statov Americkych by sa ti oplatilo pocuvnut si.JUGGLER napísal: ↑St 05 03, 2025 6:54 pm Jediná linka ktorú som našiel so slovenskými titulkami: https://www.youtube.com/watch?v=3WnXfLQYaDA
Vance, Musk, Trump - ak sa vysmievaju z britskej vlady, bez ohladov ktora strana tam aktualne vyhrala volby - tak z dovodu, ze kazda z nich a kazdy ministarsky predseda za poslednych 30 rokov maju jedno spolocne. Teda dve veci:
1) Zaspali dobu a nechapu, ze uz nie su svetova velmoc. NESPRAVAJU SA PODLA TOHO. Na geopolitickej sachovnici sa UK s hracmi ako USA, Rusko a Cina ZDALEKA nemozu porovnavat. Patria v porovnani s nimi doslova k detskemu stoliku - ALE NESPRAVAJU SA PODLA TOHO.
2) Vsetky britske vlady za poslednych 30 rokov maju spolocnu neukojitelnu rusofobiu - a pochopitelnu. Lebo ekonomicke spojenie Ruska a EU absolutne narusuje ich plany na parazitovanie na inych (najblizsie im je Europa - ale ak by sa dalo na byvalych koloniach, radi by pokracovali aj tam).
-
Myk
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ne 29 11, 2009 8:05 am
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 86 times
Nevím jestli Sachs je génius, ale ekonomická celebrita je určitě. Radil jako ekonomický expert v mnoha státech východu a třetího světa s ekonomickou transformací. Nevím, nakolik ho lze považovat za bezpečnostního experta, jak o sobě mluví v tom videu.JUGGLER napísal: ↑St 05 03, 2025 6:54 pm Profesor Jeffrey Sachs je génius z Harvardu , ktorý sa svetovej politike na najvyššej úrovni venuje cca 40 rokov.
Jako jeho úspěch je možné považovat ekonomickou reformu v Bolívii, kde jeho šoková opatření srazila hyperinflaci na 11%, ale za cenu prudkého propadu ekonomiky a růstu nezaměstnanosti.
Naopak jako propadák se obvykle hodnotí jeho angažmá v Rusku v letech 91-93, kdy neprosadil prakticky nic a Rusko se vydalo za Jecina do naprostého ekonomického chaosu. Ve video to svádí na to, že mu v USA nechtěli pomoci, ale faktem je, že ani v Rusku přes Čubajse neprosadil Sachs žádné ze svých reforem. V té době radil také s transformací v Estonsku, Mongolsku a Slovinsku a jeho působení tam není také považováno za úspěšné.
Po roce 93 obrátil pozornost k Africe, otázkám chudoby a klimatické krize a docela se zradikalizoval do leva.
Během Řecké krize prosazoval, aby Německo zaplatilo dluhy Řecka místo Řecka.
O Venezuele napsal v roce 2019 s Markem Weisbrotem zprávu, kde uvedl, "že 31% nárůst počtu úmrtí mezi lety 2017 a 2018 byl způsoben sankcemi uvalenými na Venezuelu v roce 2017 a že v důsledku toho mohlo ve Venezuele zemřít 40 000 lidí. Zpráva uvádí: „Sankce připravují Venezuelany o život zachraňující léky, lékařské vybavení, potraviny a další nezbytné dovozy.“ Ovšem jeho kolega Weisbrot uvedl, že „nemohl dokázat, že tato nadměrná úmrtí byla výsledkem sankcí, ale řekl, že zvýšení probíhalo souběžně s uložením opatření a doprovodným poklesem produkce ropy ze země“.
Vzhledem k Číně podporuje "demontáž americké hegemonie" a otevřené vztahy vůči Číně. Odmítá označení "genocida" pro politiku čínské vlády vůči ujgurské menšině jako přehnané. Kritici poukázali na jeho práci pro firmu Huawei a tvrzení, že virus SARS nCOV-19 rozhodně neunikl z čínské laboratoře ve Wuhanu, ale spíše z laboratoře v USA
V Ruské televizi prosazoval omezení dodávek zbraní Ukrajině.
Nepopírám, že to co říká ve videu nemůže být (třeba z větší části) pravda a že politika USA směřovala k tomu, aby Američané prosazovali vlastní zájmy. Nepopírám, že CIA měla prsty v lecčems a že USA si neprosazovaly svoje zájmy silou v několika válkách.
Ale to, že Putin je svatoušek, který nikdy neměl zájem napadnout Ukrajinu a kdyby mu 15.2.2022 Blinken slíbil, že Ukrajina se nestane součástí NATO, tak by Putin nikdy válku nezačal, to je jen názor pana Sachse a spekulace. Nevíme, co by Putin udělal nebo neudělal.
Slib levicového aktivisty a ekonoma Jeffreyho Sachse, že když Evropa bude jednat s Putinem, tak nikdy Evropu nenapadne, mě úplně neuklidnil a nevsázel bych na něj.
Zdroje:
wikipedie, ale abych nebyl mimo, tak jsem si tvrzení o Sachsovi raději dohledal i jinde.
https://www.project-syndicate.org/comme ... hs-2015-07
https://cepr.net/images/stories/reports ... 019-04.pdf
https://www.project-syndicate.org/comme ... as-2021-04
Asi mi to stačí, abych pana Sachse nepovažoval za autoritu v mezinárodní a bezpečnostní politice. Jako ze mě asi čiší rusofobie, z pana Sachse v tom videu čiší naprostá amerikafobie a antisemitismus. Neberu ho jako relevantní zdroj.
Naposledy upravil/-a Myk v Št 06 03, 2025 11:16 am, upravené celkom 1 krát.
-
patrik.z
- Silver Member *
- Dátum registrácie: So 04 05, 2019 11:47 am
- Has thanked: 188 times
- Been thanked: 100 times
Dakujem za dobre postrehy, vidim to dost podobne, aj ked v niecom pravdu ma.Myk napísal: ↑Št 06 03, 2025 11:06 am...JUGGLER napísal: ↑St 05 03, 2025 6:54 pm Profesor Jeffrey Sachs je génius z Harvardu , ktorý sa svetovej politike na najvyššej úrovni venuje cca 40 rokov.
Ale hlavne v tom vidim velmi vela historickeho redukcionizmu, ked hovori o NATO ako o "americkom projekte". Rozsirovanie NATO na vychod, az k ruskej hranici vychadzalo predovsetkym z poziadaviek postsovietskych baltskych krajin, nie z Americkej roztahovacnosti. Rovnako to bolo s Finskom a Svedskom. Presnym opakom je invazia na Ukrajinu a anexia Krymu. Americania tiez presadzovali svoje zaujmy, to sa neda popriet, o tom je kazdy diplomaticky akt. Ale je nespravne to redukovat na unipolarnu dominanciu.
Neboli to snad zaujmy Polska, Svedska, Finska, baltskych statov, Rumunska, a koniec koncov aj Slovenska a Madarska, vychadzajuce zo skusenosti z poslednych desatroci, resp. rokov, ktore viedli k rozsireniu NATO na hranice vychodneho bloku? Mozeme si pokojne prejst krajinu po krajine, ale som presvedceny, ze ani jedna z krajin, ktore vstupili do NATO, k tomu nebola pritlacena. On to redukuje na to, ze: "Americania sa rozhodli, ze teraz je cas na Baltik, Slovensko, Rumunsko a Slovinsko. V tomto bode bolo Rusko poriadne nastvane." Nemate pocit, ze nieco tu vynechava?
Napriek tomu to nevidim uplne ciernobielo, ma v niecom pravdu v zavere, ked hovori o neexistujucej zahranicnej politike EU (myslim, ze tak to bolo). Suhlasim s nadvazujucou myslienkou vacsou integracie. Aj ked predovsetkym, ale nielen v obrane, ale aj diplomacii. S mierou, samozrejme. Myslim si, ze k tomu eventualne v dalsich desatrociach bude dochadzat na regionalnej urovni. Napriklad Skandinavia ako jeden blok, Polsko bude mat silnejsi vplyv v Pobaltii, V4, na Ukrajine. Zavisi to od toho ako dopadne vojna a samozrejme od toho, co s NATO spravi Trump.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
- Has thanked: 245 times
- Been thanked: 594 times
- Kontaktovať používateľa:
patrik.z napísal: ↑Št 06 03, 2025 12:17 pmDakujem za dobre postrehy, vidim to dost podobne, aj ked v niecom pravdu ma.Myk napísal: ↑Št 06 03, 2025 11:06 am...JUGGLER napísal: ↑St 05 03, 2025 6:54 pm Profesor Jeffrey Sachs je génius z Harvardu , ktorý sa svetovej politike na najvyššej úrovni venuje cca 40 rokov.
Ale hlavne v tom vidim velmi vela historickeho redukcionizmu, ked hovori o NATO ako o "americkom projekte". Rozsirovanie NATO na vychod, az k ruskej hranici vychadzalo predovsetkym z poziadaviek postsovietskych baltskych krajin, nie z Americkej roztahovacnosti. Rovnako to bolo s Finskom a Svedskom. Presnym opakom je invazia na Ukrajinu a anexia Krymu. Americania tiez presadzovali svoje zaujmy, to sa neda popriet, o tom je kazdy diplomaticky akt. Ale je nespravne to redukovat na unipolarnu dominanciu.
Neboli to snad zaujmy Polska, Svedska, Finska, baltskych statov, Rumunska, a koniec koncov aj Slovenska a Madarska, vychadzajuce zo skusenosti z poslednych desatroci, resp. rokov, ktore viedli k rozsireniu NATO na hranice vychodneho bloku? Mozeme si pokojne prejst krajinu po krajine, ale som presvedceny, ze ani jedna z krajin, ktore vstupili do NATO, k tomu nebola pritlacena. On to redukuje na to, ze: "Americania sa rozhodli, ze teraz je cas na Baltik, Slovensko, Rumunsko a Slovinsko. V tomto bode bolo Rusko poriadne nastvane." Nemate pocit, ze nieco tu vynechava?
Mam len dve otazky ?
Ako vstupilo Slovensko do NATO , bola to signifikatna vola obcanov podporena referendom?
Vies si predstavit ze by nejaka svetova velmoc si urobila vojensje zakladne v Mexiku a Kanade?
Napriek tomu to nevidim uplne ciernobielo, ma v niecom pravdu v zavere, ked hovori o neexistujucej zahranicnej politike EU (myslim, ze tak to bolo). Suhlasim s nadvazujucou myslienkou vacsou integracie. Aj ked predovsetkym, ale nielen v obrane, ale aj diplomacii. S mierou, samozrejme. Myslim si, ze k tomu eventualne v dalsich desatrociach bude dochadzat na regionalnej urovni. Napriklad Skandinavia ako jeden blok, Polsko bude mat silnejsi vplyv v Pobaltii, V4, na Ukrajine. Zavisi to od toho ako dopadne vojna a samozrejme od toho, co s NATO spravi Trump.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
-
dusantt
- Platinum Member ***
Venezuela, kamarat ktory tam zije cely zivot (rodeny) mi hovoril, ze embargo len prilialo benzin do ohna, tj, v prvom rade mega korupcia politikov a nasledne sankcie tomu rozhodne nepomohli, cize moze mat pravdu, ze sposobili smrt ludi.
Ak by USA a EU nemali na haku bezneho Venezuelcana, vedeli by aj napriek sankciam, ktore mali byt namierene na vladu, pomoct obyvatelom.
Venezuela ma viac ropy, nez Saudska Arabia. A menej obyvatelov, na urodnejsej pode, (a blizsie k USA).
Samozrejme, na zapade nikto nebude pocuvat, ako zapadne sankcie "mohli nieco sposobit", asi tak, ako nikto nebude pocuvat, ze povinny respirator bez ohladu na logiku mi ztazuje dychanie.
Konieckoncov, samotna Human Rights Watch a Amnesty International tiez priznali, ze "nejake tie umrtia" mohli byt sankciami sposobene.
To je ako ked zabranim rodicom dietata ist do prace (zabarikadujem vychod z bytu, alebo domu) a poviem, ze ved ja nic, to ja nie som na vine, ze dieta hladuje a je malo vzdelane.
Mimochodom o podobnej (ale mensej) korupcii sa da rozpravat aj v okolo Colombie, alebo Argentine a podobne.. Neviem kto ma co za lubom, ale necitim, ze by to bola cista hra.
Ak by USA a EU nemali na haku bezneho Venezuelcana, vedeli by aj napriek sankciam, ktore mali byt namierene na vladu, pomoct obyvatelom.
Venezuela ma viac ropy, nez Saudska Arabia. A menej obyvatelov, na urodnejsej pode, (a blizsie k USA).
Samozrejme, na zapade nikto nebude pocuvat, ako zapadne sankcie "mohli nieco sposobit", asi tak, ako nikto nebude pocuvat, ze povinny respirator bez ohladu na logiku mi ztazuje dychanie.
Konieckoncov, samotna Human Rights Watch a Amnesty International tiez priznali, ze "nejake tie umrtia" mohli byt sankciami sposobene.
To je ako ked zabranim rodicom dietata ist do prace (zabarikadujem vychod z bytu, alebo domu) a poviem, ze ved ja nic, to ja nie som na vine, ze dieta hladuje a je malo vzdelane.
Mimochodom o podobnej (ale mensej) korupcii sa da rozpravat aj v okolo Colombie, alebo Argentine a podobne.. Neviem kto ma co za lubom, ale necitim, ze by to bola cista hra.
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Asi taká, ako teraz všetci chcú vojnu. Akurát nie ľudia, iba politiciosamely chodec napísal: ↑Št 06 03, 2025 12:32 pm Ako vstupilo Slovensko do NATO , bola to signifikatna vola obcanov podporena referendom?
Politici vycvičení ako opice. Najprv vybraní kádrovčíkmi , potom pretlačení hore, za pomoci médii.
Typický taký káder je Naď. Familiárne ,,Jaro,, Naď.
Wikipédia prezradí celý kariérny postup:
Jaroslav Naď v rokoch 1999 – 2004 vyštudoval politológiu na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.[3] Počas štúdia absolvoval tiež stáže pri európskych inštitúciách v Bruseli a na Ministerstve obrany SR.
Na UMB v roku 2005 zložil tiež rigoróznu skúšku z odboru medzinárodné vzťahy a bezpečnosť.[4]
Ďalšie vzdelanie získal v kurzoch George C. Marshall Center a Školy NATO v Nemecku (2005 – 2006), na kurze U.S. – European Security Course v USA (2007) a na European Security and Defence College v Belgicku (2008 – 2009).
V roku 2018 získal Naď doktorský titul PhD. z národnej a medzinárodnej bezpečnosti na Akadémii ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši.[4]
Kariéra
Ešte počas vysokoškolského štúdia pôsobil v mimovládnych organizáciách Euroatlantické centrum a Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku.[4] Po skončení štúdia v rokoch 2004 až 2013 pracoval na Ministerstve obrany SR na rôznych pozíciách, medzi inými ako zástupca riaditeľa Odboru medzinárodných vzťahov, riaditeľ Kancelárie štátneho tajomníka a jeho poradca, či generálny riaditeľ Sekcie obrannej politiky, medzinárodných vzťahov a legislatívy. V rokoch 2012 až 2013 pôsobil ako diplomat – vedúci sekcie obrany na Stálej delegácii Slovenska pri NATO a na Stálom zastúpení Slovenska pri Európskej únii. V rokoch 2014 – 2015 pracoval ako zástupca riaditeľa mimovládnej organizácie Globsec a expert tejto organizácie na obranu a medzinárodnú bezpečnosť v rámci Globsec Policy Institute. V rokoch 2016 – 2018 pracoval ako riaditeľ v mimovládnej organizácii Slovenský inštitút pre bezpečnostnú politiku. V rokoch 2014 – 2018 pôsobil ako konateľ spoločnosti CYPHER, s. r. o.[5]
Všimnite si, že vždy ked prišiel k moci Smer, mimovládky sa o Naďa postarali. On dobre vie kto ho platí a za čo ho platí.
Ale vráťme sa k NATO.
Citujem: V máji 1997 sa na Slovensku uskutočnilo referendum o vstupe do NATO, ktoré skončilo ako neplatné.
Vstup bol potom realizovaný tak, že Dzurindová vláda v 2001 presadila agendu bezpečnostnej politiky za ktorú zahlasovala väčšina poslancov.
Následne sme dostali POZVÁNKU a museli sme splniť podmienky a zaviazať sa k 2% z HDP na zbrojenie.
V 2003 to ratifikovali členovia NATO, potom to schválila vláda, následne parlament a podpísal to prezident ( Šuster).
Napriek tomu, že to bolo v 2003 a do EU sme vstupovali v 2004 cez referendum, politici sa neodvážili aby o prijatí do NATO rozhodli ľudia.
Prečo asi? Ved ked to malo byť pre ľudí, tak nech rozhodnú ľudia.
Veď predsa podmienka je, že ,,krajiny uchádzajúce sa o členstvo v NATO musia preukázať, že sú fungujúcimi demokraciami,,
V 2008 dostala pozvánku do NATO aj Ukrajina.
To bol prvý akt hrubej provokácie Ruska, lebo Rusko to prehlásilo za červenú čiaru + Nemecko ani Francúzsko s členstvom v NATO nesúhlasilo + podpora občanov na Ukrajine bola iba 30% ! Arogancia moci USA ako vyšitá. Sorry. Tam niekde to začalo.
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/da ... le:601194/
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Akurát že Sachs je američan so židovským pôvodom. Ale ani Zelensky nemôže podporovať fašistov, kedže má židovský pôvod.
Preto fašizmus na Ukrajine nazývame nacionalizmus... Bandera je národný hrdina. Len tie hákové kríže si netreba všímať..
Chat GPT: Je prof. Sachs židovského pôvodu?
ChatGPT : Ak máte na mysli Jeffreyho Sachsa, známeho amerického ekonóma, jeho rodina má židovský pôvod.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
Ja osobne si myslim, ze Trump len presmerovava vojenske zdroje z Ukrajiny na pripravu Izraelsko-Iranskej vojny a vojny o Taiwan. Evidentne su to pre neho (resp. ludi, ktori za nim stoja) daleko prioritnejsie bojiska, nez Ukrajina a nez EU.
Z mojho pohladu hrubozrnny imperializmus USA pokracuje nadalej na plne obratky. Len potrebuju udrzat ekonomicky krok s Cinou a vojensky byt pripraveni na silnu konfrontaciu na strednom vychode, ked chcu uplne zmietnut zo stola Izrael-Palestina dvojstatove riesenie.
Z mojho pohladu hrubozrnny imperializmus USA pokracuje nadalej na plne obratky. Len potrebuju udrzat ekonomicky krok s Cinou a vojensky byt pripraveni na silnu konfrontaciu na strednom vychode, ked chcu uplne zmietnut zo stola Izrael-Palestina dvojstatove riesenie.
-
Myk
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ne 29 11, 2009 8:05 am
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 86 times
Pardon, tak je to "jen" antisionismus (nenávist k Izraeli jako státu) a nebo jen nenávidí Netanjahua. Jako je hluboce zklamaný USA a vlastně svojí zemi nenávidí, tak v tom videu několikrát zdůrazňuje, že hybatelem všech válek na blízkém východě byl Netanjahu. Netanjahu podle něj navedl USA do války v Iráku, Sýrii a všech válek na blízkém východě.JUGGLER napísal: ↑Št 06 03, 2025 6:54 pmAkurát že Sachs je američan so židovským pôvodom. Ale ani Zelensky nemôže podporovať fašistov, kedže má židovský pôvod.![]()
Preto fašizmus na Ukrajine nazývame nacionalizmus... Bandera je národný hrdina. Len tie hákové kríže si netreba všímať..
Chat GPT: Je prof. Sachs židovského pôvodu?
ChatGPT : Ak máte na mysli Jeffreyho Sachsa, známeho amerického ekonóma, jeho rodina má židovský pôvod.
Netanjahua považuji za špatného politika, který Izraeli škodí a který pohřbil možnosti řešení Palestiny, ale že by byl takový arciďábel, který zatáhl Bushe do Iráku a USA do Sýrie, tomu nevěřím.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Skôr to druhé. Čo sa mi páči na Sachsovi, je empatický ku všetkých.
Nemyslím si, že mu prekáža Izrael. Židia si zaslúžia svoj štát. Žili tam tisíce rokov pred palestínčami.
Ale aj palestínci. Preto podporuje dvojštátne riešenie. Už dávno malo byť...
Súhlasím s tebou. Ale aj so Sachsom, lebo všetky tie vojny súviseli s Izraelom. A nedám nič za to, že na rade je Irán.Myk napísal: ↑Št 06 03, 2025 9:05 pm Jako je hluboce zklamaný USA a vlastně svojí zemi nenávidí, tak v tom videu několikrát zdůrazňuje, že hybatelem všech válek na blízkém východě byl Netanjahu. Netanjahu podle něj navedl USA do války v Iráku, Sýrii a všech válek na blízkém východě.
Netanjahua považuji za špatného politika, který Izraeli škodí a který pohřbil možnosti řešení Palestiny, ale že by byl takový arciďábel, který zatáhl Bushe do Iráku a USA do Sýrie, tomu nevěřím.
Rusi už vyjednávajú s Iránom. Zdá sa, že Trump využije Putina. A umožnia Putinovi zostať aj v Sýrii.
Trump nechce vojny, ale chce vyriešiť Izrael. Raz a navždy. Obávam sa, že to bude príliš tvrdé riešenie.
Čo sa týka Netanjahua, kamárata Trumpa, Orbána, Merza, mám z neho veľmi zlý pocit. To, čo robí palestíncom je kvázi genocída.
V tom stojím pri postojoch Sorošovského tábora a v podstate aj pri naších progresívcoch. Odsúdili to.
Vrchol bol, ked Trumpovi daroval Netanjahu ,,zlatý pager,,. To považujem za akt terorizmu čo spravili z tými pagermi...
že ich vybavili trhavinou a nechali naraz vybuchnúť. Zabíjalo to deti a nevinných.
A Netanjahu nemá ani trochu svedomia..ešte daroval zlatý pager Trumpovi a obidvaja sa z toho smiali....
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
Toto vidim rovnako, ako pise Myk.
Mozno ale Sachs mal o zakulisnych hrach lepsi prehlad. Ja to sledujem len tak zvonku.
A to, ze Netanjahu chce vyprovokovat USA+Izrael vojnu proti Iranu je snad jasne. Ale nemyslim si, ze to zvladne. Iran je ozbrojeny a daleko.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Dám si to tu. Nie je to nič na debatu, len info čo práve čítam, ale nechcem stratiť...
Deti s cukrovkou nie sú raritou, ale bežným javom, pričom každý piaty je na pravidelnej liečbe.
Extrémny dôraz na duševnú pohodu nabral skôr opačný smer, pričom každý štvrtý Američan hlási problémy s duševným zdravím, lepšie povedané psychiatrické epizódy.
V USA žijú len niečo vyše štyri percentá svetovej populácie, no tieto štyri percentá dokážu spotrebovať viac ako 70 percent všetkých liekov na svete.
Spojené štáty vynakladajú na zdravotníctvo takmer 18 percent hrubého domáceho produktu (na porovnanie Česká republika zhruba o polovicu menej) a napriek tomu sú až na 48. mieste, čo sa týka priemernej dĺžky života. Navyše prešpikovaní chronickými chorobami.
Bonmot, že dôležitejšie je chorobám predchádzať, než ich liečiť, použili už mnohí. Ale Kennedy je zrejme prvý, kto vidí prevenciu takú, aká v skutočnosti je, teda ako radikálnu zmenu deštruktívnych životných návykov.
Teda nie ako náš úradník, pre ktorého je to len všeobecná povinná prehliadka pod hrozbou pokuty.
Kennedy je zároveň prvým ministrom zdravotníctva, možno na svete, ktorý nahliadol a nahlas vyslovil, že tento stupeň fyzického úpadku nie je len zdravotnou krízou, ale aj krízou duchovnou, morálnou krízou a krízou nedostatku zmyslu. Že celá generácia mladých ľudí vyrastá s pocitom odcudzenia.
Že práve duchovné odcudzenie „podnecuje epidémiu chronických chorôb a epidémiu depresií, samovrážd, alkoholizmu a drogovej závislosti“.
A malé, bezvýznamné plus: Kennedy je v sedemdesiatom prvom roku života v lepšej fyzickej kondícii ako mnohí štyridsiatnici.
Revolúcia v americkom zdravotníctve sa má začať vyčistením chlievov skorumpovaných zdravotníckych agentúr, idúcim po ruke tým priemyselným odvetviam, ktoré majú regulovať....
Deti s cukrovkou nie sú raritou, ale bežným javom, pričom každý piaty je na pravidelnej liečbe.
Extrémny dôraz na duševnú pohodu nabral skôr opačný smer, pričom každý štvrtý Američan hlási problémy s duševným zdravím, lepšie povedané psychiatrické epizódy.
V USA žijú len niečo vyše štyri percentá svetovej populácie, no tieto štyri percentá dokážu spotrebovať viac ako 70 percent všetkých liekov na svete.
Spojené štáty vynakladajú na zdravotníctvo takmer 18 percent hrubého domáceho produktu (na porovnanie Česká republika zhruba o polovicu menej) a napriek tomu sú až na 48. mieste, čo sa týka priemernej dĺžky života. Navyše prešpikovaní chronickými chorobami.
Bonmot, že dôležitejšie je chorobám predchádzať, než ich liečiť, použili už mnohí. Ale Kennedy je zrejme prvý, kto vidí prevenciu takú, aká v skutočnosti je, teda ako radikálnu zmenu deštruktívnych životných návykov.
Teda nie ako náš úradník, pre ktorého je to len všeobecná povinná prehliadka pod hrozbou pokuty.
Kennedy je zároveň prvým ministrom zdravotníctva, možno na svete, ktorý nahliadol a nahlas vyslovil, že tento stupeň fyzického úpadku nie je len zdravotnou krízou, ale aj krízou duchovnou, morálnou krízou a krízou nedostatku zmyslu. Že celá generácia mladých ľudí vyrastá s pocitom odcudzenia.
Že práve duchovné odcudzenie „podnecuje epidémiu chronických chorôb a epidémiu depresií, samovrážd, alkoholizmu a drogovej závislosti“.
A malé, bezvýznamné plus: Kennedy je v sedemdesiatom prvom roku života v lepšej fyzickej kondícii ako mnohí štyridsiatnici.
Revolúcia v americkom zdravotníctve sa má začať vyčistením chlievov skorumpovaných zdravotníckych agentúr, idúcim po ruke tým priemyselným odvetviam, ktoré majú regulovať....
-
dusantt
- Platinum Member ***
Osobne si myslim, ze az 70% to nebude, skor tak mozno 30-40%
A myslim si, ze to bolo skor myslene v cene (hodnota) a nie kusoch.
Tj, ak je liek na bolest v USA za 9 USD, ale niekde v Indii 1 USD, tak USA budu predstavovat spotrebu liekov 90%, pricom je to na kusy 1:1 cize 50%
(tj maju predrazene lieky)
Napriklad tu tvrdia toto https://eu.usatoday.com/story/news/fact ... 290402007/
While the U.S. makes up about 4% of the global population, experts say it consumes only about 8% of the world's prescription drugs, not 87%.
Ale samozrejme, je velmi dolezite fakt checkovat aj fakt checkerov, ktori tvria toto
IQVIA's 2023 global medicine use report shows that about 3.2 trillion defined daily doses of prescription drugs were consumed globally in 2022. Meanwhile, the institute's 2023 U.S. medicine report shows the U.S. consumed about 243 billion defined daily doses the same year, or about 8% of the global volume.
Toto je udaj o prescription , ale chyba udaj o "volny predaj" (over the counter), ako prekvapive.
Preto mam pocit, ze to bude nieco medzi 8% a 70% cize cca 39%
Hlavnu myslienku povodneho textu od JUGGLERa to avsak vobec nemeni..
A myslim si, ze to bolo skor myslene v cene (hodnota) a nie kusoch.
Tj, ak je liek na bolest v USA za 9 USD, ale niekde v Indii 1 USD, tak USA budu predstavovat spotrebu liekov 90%, pricom je to na kusy 1:1 cize 50%
(tj maju predrazene lieky)
Napriklad tu tvrdia toto https://eu.usatoday.com/story/news/fact ... 290402007/
While the U.S. makes up about 4% of the global population, experts say it consumes only about 8% of the world's prescription drugs, not 87%.
Ale samozrejme, je velmi dolezite fakt checkovat aj fakt checkerov, ktori tvria toto
IQVIA's 2023 global medicine use report shows that about 3.2 trillion defined daily doses of prescription drugs were consumed globally in 2022. Meanwhile, the institute's 2023 U.S. medicine report shows the U.S. consumed about 243 billion defined daily doses the same year, or about 8% of the global volume.
Toto je udaj o prescription , ale chyba udaj o "volny predaj" (over the counter), ako prekvapive.
Preto mam pocit, ze to bude nieco medzi 8% a 70% cize cca 39%
Hlavnu myslienku povodneho textu od JUGGLERa to avsak vobec nemeni..
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
- Has thanked: 138 times
- Been thanked: 339 times
Súhlas - len to kľudne môže aj tam pri tej administratíve skončiť. Administratívne úkony je ľahšie ako zmeniť myslenie ľudí. Amerika je založená na spotrebe - neviem si predstaviť že prestanú piť kolu jesť veľa a zacnu počítať kalórie a viac sa hýbať. Dám ale sem iné - jednu myšlienku o prepustených zamestnancoch z denníka n nedávam link článok zamknutý nemám ho celý. Tušili sme že nemajú veľké rezervy - jasne niekto vydrží viac niekto menej ale aj tak to bude o pár týždňov kruté ….. “A ak si prácu nenájdu, budú musieť do troch mesiacov predať dom.”JUGGLER napísal: ↑So 08 03, 2025 11:10 pm Dám si to tu. Nie je to nič na debatu, len info čo práve čítam, ale nechcem stratiť...
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
Ak by som dve desatrocia zneprijemnoval zivot inym a parazitoval na nich a zarobil by som si tak na dom, bolo by velmi smutne, ze by som ho musel predat, ked by som v tom uz nemohol pokracovat a nic ine by sa mi nechcelo robit.
-
dusantt
- Platinum Member ***
Absolutne najhorsie na parazitovani je to, ze potom to utnu, useknu, prestanu a zrazu sa hraju na svatych.
Ale kapital nevratia a pouziju ho na podnikanie (alebo ekonomicke drancovanie) pre cisty legalny zisk.
To sa lahko bohatne tymto sposobom..
A toto nie je problem len USA, je to problem aj Slovenska (mafia, politika, necestne obchody, predavaci hrncov, atd)
Aby to pochopil kazdy, co tym myslim - ak teraz ukradnem nakradnem postupne milion EUR, hodim to do ETF, a uz zrazu mozem aj darovat potrebnym..
Technicky to postupne mozem aj vratit, samozrejme nezohladnim inflaciu...
Obcas to robia aj velke firmy. Alebo aj narody (pocas 2 svetovej napriklad, ale aj inych vojen)
Niekedy menej skodne, len trochu neskodne, emisie napriklad.. uctovnictvo napriklad (Enron)..
Facebook, (manipulaia olieb), hlavne ze ludia nechapu, preco nechcem Facebook, citam T&C
Nezabudajme na Monsanto a ich super mnamku "randap jeden mi dajte prosim" (Roundup)
atd atd
atd
mam pocit, ze dnes je lahsie uspiet, ked sa clovek zahra na takuto rusku ruletu, nez cestne poctivo budovat nejaku firmu postupne, opatrne a pomaly..
ak stihnes nakradnut na pokutu, si za vodou.. a ak ta nechytia, mozes zalovat kohokolvek a hovorit ze "konspirator dezolat" ked niekto poukaze na nieco..
Len malokto si uvedomuje, ako tieto spolocnosti komplikuju zivot a stazuju legalne podnikanie.
Ale kapital nevratia a pouziju ho na podnikanie (alebo ekonomicke drancovanie) pre cisty legalny zisk.
To sa lahko bohatne tymto sposobom..
A toto nie je problem len USA, je to problem aj Slovenska (mafia, politika, necestne obchody, predavaci hrncov, atd)
Aby to pochopil kazdy, co tym myslim - ak teraz ukradnem nakradnem postupne milion EUR, hodim to do ETF, a uz zrazu mozem aj darovat potrebnym..
Technicky to postupne mozem aj vratit, samozrejme nezohladnim inflaciu...
Obcas to robia aj velke firmy. Alebo aj narody (pocas 2 svetovej napriklad, ale aj inych vojen)
Niekedy menej skodne, len trochu neskodne, emisie napriklad.. uctovnictvo napriklad (Enron)..
Facebook, (manipulaia olieb), hlavne ze ludia nechapu, preco nechcem Facebook, citam T&C
Nezabudajme na Monsanto a ich super mnamku "randap jeden mi dajte prosim" (Roundup)
atd atd
atd
mam pocit, ze dnes je lahsie uspiet, ked sa clovek zahra na takuto rusku ruletu, nez cestne poctivo budovat nejaku firmu postupne, opatrne a pomaly..
ak stihnes nakradnut na pokutu, si za vodou.. a ak ta nechytia, mozes zalovat kohokolvek a hovorit ze "konspirator dezolat" ked niekto poukaze na nieco..
Len malokto si uvedomuje, ako tieto spolocnosti komplikuju zivot a stazuju legalne podnikanie.
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Carney, bývalý guvernér Bank of Canada a Bank of England, vyhral súboj o post lídra Liberálnej strany a v priebehu niekoľkých dní zloží prísahu ako premiér, pričom nahradí Justina Trudeaua. Bolo to drvivé víťazstvo - získal 86 % hlasov.
„Kanadská vláda oprávnene reaguje našimi vlastnými clami,“ povedal Carney počas svojho nedeľňajšieho víťazného prejavu.
„Moja vláda bude naše clá uplatňovať dovtedy, kým nám Američania nepreukážu rešpekt - a neprijmú dôveryhodné a spoľahlivé záväzky v oblasti voľného a spravodlivého obchodu.“
Trumpova administratíva minulý týždeň zaviedla 25 % clá na väčšinu kanadských a mexických výrobkov, čo Kanadu prinútilo reagovať vlastnými 25 % clami na tovar v hodnote 30 miliárd kanadských dolárov (20,9 miliardy USD) vrátane pomarančového džúsu, kávy a ovocia. Vláda pohrozila, že ich rozšíri na ďalších 125 miliárd dolárov v tovaroch vyrábaných v USA vrátane osobných a nákladných automobilov, ocele a iných potravín.
Trump síce odložil zavedenie nových ciel na mnohé výrobky, stále však hrozí, že sa v apríli vrátia.
https://finance.yahoo.com/news/carney-s ... 19530.html
„Kanadská vláda oprávnene reaguje našimi vlastnými clami,“ povedal Carney počas svojho nedeľňajšieho víťazného prejavu.
„Moja vláda bude naše clá uplatňovať dovtedy, kým nám Američania nepreukážu rešpekt - a neprijmú dôveryhodné a spoľahlivé záväzky v oblasti voľného a spravodlivého obchodu.“
Trumpova administratíva minulý týždeň zaviedla 25 % clá na väčšinu kanadských a mexických výrobkov, čo Kanadu prinútilo reagovať vlastnými 25 % clami na tovar v hodnote 30 miliárd kanadských dolárov (20,9 miliardy USD) vrátane pomarančového džúsu, kávy a ovocia. Vláda pohrozila, že ich rozšíri na ďalších 125 miliárd dolárov v tovaroch vyrábaných v USA vrátane osobných a nákladných automobilov, ocele a iných potravín.
Trump síce odložil zavedenie nových ciel na mnohé výrobky, stále však hrozí, že sa v apríli vrátia.
https://finance.yahoo.com/news/carney-s ... 19530.html
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
Trumponomika ako cesta do americkej (a možno aj globálnej) stagflácie
Štyrmi piliermi Trumpovej ekonomickej politiky (trumponomika 2.0) sú clá, deregulácia, boj proti imigrácii vrátane deportácie nelegálnych imigrantov a zníženie daní.
Zatiaľ zažívame Elonom Muskom riadenú chaotickú dereguláciu v podobe prepúšťania desaťtisícov zamestnancov federálnych inštitúcií a samotným Trumpom ohlasované (a vzápätí odkladané), nie menej chaotické clá voči Kanade a Mexiku a (platné) voči Číne. Čo sa týka nelegálnych migrantov, tak za február 2025 (prvý celý mesiac Trumpa 2.0) ich bolo deportovaných menej ako za Bidena. V daňovej oblasti je zatiaľ taktiež ticho.
Deregulácii sa budeme venovať niekedy nabudúce, dnes sa pozrime podrobnejšie na to, čo sa deje v clách a aký to má vplyv na americkú a globálnu ekonomiku.
Clá neprinesú to, čo od nich Trump očakáva, a namiesto toho spustia obchodné vojny s veľkými priamymi aj nepriamymi škodami a nákladmi pre svetovú, ale aj americkú ekonomiku.
Niektorí pozorovatelia tvrdia, že až také zlé to nebude, pretože Trump nakoniec clá (najmä voči spojencom) nezavedie a používa ich len ako hrozbu, aby si vynútil ústupky z ich strany. A tvrdia, že to potvrdzuje aj to, že v priebehu jedného mesiaca už dvakrát ohlásil ich zavedenie voči Kanade a Mexiku a dvakrát ich potom aj odložil. A pritom dosiahol, že Kanada, ale najmä Mexiko splnili to, čo od nich chcel.
Myslím, že až také jednoduché to nebude. Po prvé, všetko nasvedčuje tomu, že on clám naozaj verí a zároveň si celkom určite uvedomuje, že ak by ich nakoniec nezaviedol (hoci v nejakej obmedzenej podobe), tak by jeho taktika prestala byť úspešná, pretože by ho už nikto nebral vážne.
Po druhé, už musí aj sám vidieť, že jeho doterajšia hra (ohlásim a odložím, ohlásim a odložím) má vysoké náklady, ale neprináša efekty (z jeho pohľadu určite aj preto, že clá odkladá). Padajú ceny amerických akcií a samotný Trump nevylúčil recesiu, aj keď verí, že bude len dočasná a že len čo začnú fungovať efekty jeho trumponomiky (vrátane zázračného účinku ciel), tak sa dostaví o to mohutnejší americký ekonomický rast.
Aj preto teraz vyhlásil, že v apríli už clá voči Mexiku a Kanade začnú definitívne platiť a že ich odložil len preto, aby mali americké podniky čas lepšie sa na novú situáciu pripraviť.
Takže máme dve možnosti, obidve pre americkú (ale aj svetovú) ekonomiku škodlivé. Buď ich zase odloží a nezavedie, čím bude len ďalej zvyšovať chaos a neistotu, alebo ich zavedie, čo prinesie veľmi škodlivú istotu. Prečo škodlivú?
Súčasná svetová ekonomika je tak silno prepojená, že v zásade každý čo len trochu zložitejší výrobok je taký komplexný, že aby bol konkurencieschopný, je závislý od dodávok komponentov a súčiastok z rôznych krajín sveta. Dokonca ani Čína (a tobôž už nie USA) nevie byť v tomto zmysle „sebestačná“.
Najlepšie je to vidieť na tom, ako už teraz clá na čínsky dovoz, zvýšené Trumpom, poškodia amerických výrobcov. Štyridsať percent dnešného amerického dovozu z Číny tvoria totiž súčiastky a komponenty, ktoré americkí výrobcovia používajú vo svojich výrobkoch. Clami im teda zdražil vstupy o 10 percent (pri oceli a hliníku o 25 percent) oproti konkurentom v krajinách (napríklad v Kanade a Mexiku), ktoré takéto clá voči Číne nezaviedli. Takže je to v rozpore s jeho sľubom obnoviť americký priemysel. Nehovoriac o tom, že dovozné clá zvyšujú ceny celého dovozu, zaťaženého clami, a rast cien za Bidena bola jedna z dôležitých príčin Trumpovho víťazstva.
Pozrime sa teraz, čo by sa stalo, ak by naozaj od apríla zaviedol 25-percentné clá voči Mexiku a Kanade. Keďže obidve tieto krajiny posielajú do USA až 80 percent svojho celkového exportu, malo by to na ne veľmi negatívne dôsledky, ich ekonomika by sa prepadla o tri až päť percent. Trpela by však aj americká ekonomika, aj keď menej.
V rámci Severnej Ameriky je silno integrovaný napríklad automobilový priemysel. Priemerné auto so spaľovacím motorom sa skladá asi z 30-tisíc súčiastok a komponentov, za každým z nich je tovarový reťazec od ťažby a spracovania nerastných surovín až do opracovania a zapracovania do vyšších komponentov. Jednotlivé súčasti automobilov prekročia hranice Mexika, USA a Kanady viacnásobne, kým sa ocitnú v hotovom automobile. Každé auto vyrábané v USA obsahuje odhadom od jednej do dvoch tretín komponentov vyrábaných v Mexiku a Kanade. Clá by tak zvýšili ceny áut vyrábaných (kompletizovaných) nielen v Mexiku a v Kanade, ale aj v USA. Odhady hovoria až o tisícoch (štyri- až šesťtisíc) dolárov za auto.
Okrem toho je pravda, že clá by postihli viac výrobcov v Mexiku a Kanade ako v USA, ale zároveň platí, že väčšina výrobných podnikov (najmä) v Mexiku (a nielen automobilových) je vlastnená americkým kapitálom, a teda negatívne by americkými clami boli znovu postihnutí americkí investori v Mexiku. Ak Mexiko vyváža do USA 80 percent svojho vývozu a zároveň značnú časť mexických exportných podnikov vlastnia americkí investori, tak clá na dovoz z Mexika sú aj v tomto zmysle výstrelom do vlastného kolena.
Ďalším problémom je administratívna náročnosť zavedenia ciel a ich kontroly a vyberania. Okrem ciel voči Kanade a Mexiku oznámil Trump aj recipročné clá voči všetkým krajinám, ktoré ich majú vyššie voči dovozu z USA, ako sú clá na dovoz výrobkov z týchto krajín do USA. Toto opatrenie má na prvý pohľad svoju logiku, pretože len vyrovnáva colné zaťaženie voči iným krajinám, ktoré uvaľujú vyššie clá na americký dovoz. Problém je však v administratívnej náročnosti tohto opatrenia. Na svete je takmer 200 krajín, USA obchodujú s takmer všetkými.
Ako upozornil geopolitický analytik Peter Zeihan, medzinárodný obchod obsahuje státisíce kategórií výrobkov, pričom značná časť tohto obchodu nie je stále digitalizovaná. A ak je, tak len na úrovni kontajnerov, pričom každý kontajner obsahuje desaťtisíce výrobkov, nie vždy rovnakých a nie všetky končia v jednej krajine. Takže zavedenie recipročných ciel nie je možné zvládnuť administratívne a kapacitne, vyžadovalo by to mnohonásobné zvýšenie počtu colníkov, a ak by sa ho aj podarilo zaviesť, viedlo by to ku kolapsu svetového obchodu.
Ďalším zásadným problémom je, že v súčasnosti výrazne rastie podiel obchodu so službami, najmä s digitálnymi službami, a na tento obchod je veľmi ťažké, takmer nemožné uvaliť clá.
Takže, ak si to zhrnieme, od Trumpa nás v najbližšej budúcnosti čaká buď neistota a chaos z neustáleho ohlasovania a odkladania obchodných vojen, alebo istota ich spustenia. Jedno aj druhé bude mať negatívne dôsledky. Európa už dlhšie stagnuje, Čína taktiež stráca paru, takže v ostatných rokoch bola hlavnou lokomotívou globálneho rastu práve americká ekonomika. Ak aj v nej dôjde k stagnácii či dokonca k stagflácii, bude o to dôležitejšie, aby sa čo najskôr naštartovala európska ekonomika. Paradoxne jej k tomu môže pomôcť práve patologická a ignorantská politika USA pod vedením Donalda Trumpa.
https://e.dennikn.sk/4516749/ako-to-cit ... tagflacie/
Zatiaľ zažívame Elonom Muskom riadenú chaotickú dereguláciu v podobe prepúšťania desaťtisícov zamestnancov federálnych inštitúcií a samotným Trumpom ohlasované (a vzápätí odkladané), nie menej chaotické clá voči Kanade a Mexiku a (platné) voči Číne. Čo sa týka nelegálnych migrantov, tak za február 2025 (prvý celý mesiac Trumpa 2.0) ich bolo deportovaných menej ako za Bidena. V daňovej oblasti je zatiaľ taktiež ticho.
Deregulácii sa budeme venovať niekedy nabudúce, dnes sa pozrime podrobnejšie na to, čo sa deje v clách a aký to má vplyv na americkú a globálnu ekonomiku.
Clá neprinesú to, čo od nich Trump očakáva, a namiesto toho spustia obchodné vojny s veľkými priamymi aj nepriamymi škodami a nákladmi pre svetovú, ale aj americkú ekonomiku.
Niektorí pozorovatelia tvrdia, že až také zlé to nebude, pretože Trump nakoniec clá (najmä voči spojencom) nezavedie a používa ich len ako hrozbu, aby si vynútil ústupky z ich strany. A tvrdia, že to potvrdzuje aj to, že v priebehu jedného mesiaca už dvakrát ohlásil ich zavedenie voči Kanade a Mexiku a dvakrát ich potom aj odložil. A pritom dosiahol, že Kanada, ale najmä Mexiko splnili to, čo od nich chcel.
Myslím, že až také jednoduché to nebude. Po prvé, všetko nasvedčuje tomu, že on clám naozaj verí a zároveň si celkom určite uvedomuje, že ak by ich nakoniec nezaviedol (hoci v nejakej obmedzenej podobe), tak by jeho taktika prestala byť úspešná, pretože by ho už nikto nebral vážne.
Po druhé, už musí aj sám vidieť, že jeho doterajšia hra (ohlásim a odložím, ohlásim a odložím) má vysoké náklady, ale neprináša efekty (z jeho pohľadu určite aj preto, že clá odkladá). Padajú ceny amerických akcií a samotný Trump nevylúčil recesiu, aj keď verí, že bude len dočasná a že len čo začnú fungovať efekty jeho trumponomiky (vrátane zázračného účinku ciel), tak sa dostaví o to mohutnejší americký ekonomický rast.
Aj preto teraz vyhlásil, že v apríli už clá voči Mexiku a Kanade začnú definitívne platiť a že ich odložil len preto, aby mali americké podniky čas lepšie sa na novú situáciu pripraviť.
Takže máme dve možnosti, obidve pre americkú (ale aj svetovú) ekonomiku škodlivé. Buď ich zase odloží a nezavedie, čím bude len ďalej zvyšovať chaos a neistotu, alebo ich zavedie, čo prinesie veľmi škodlivú istotu. Prečo škodlivú?
Súčasná svetová ekonomika je tak silno prepojená, že v zásade každý čo len trochu zložitejší výrobok je taký komplexný, že aby bol konkurencieschopný, je závislý od dodávok komponentov a súčiastok z rôznych krajín sveta. Dokonca ani Čína (a tobôž už nie USA) nevie byť v tomto zmysle „sebestačná“.
Najlepšie je to vidieť na tom, ako už teraz clá na čínsky dovoz, zvýšené Trumpom, poškodia amerických výrobcov. Štyridsať percent dnešného amerického dovozu z Číny tvoria totiž súčiastky a komponenty, ktoré americkí výrobcovia používajú vo svojich výrobkoch. Clami im teda zdražil vstupy o 10 percent (pri oceli a hliníku o 25 percent) oproti konkurentom v krajinách (napríklad v Kanade a Mexiku), ktoré takéto clá voči Číne nezaviedli. Takže je to v rozpore s jeho sľubom obnoviť americký priemysel. Nehovoriac o tom, že dovozné clá zvyšujú ceny celého dovozu, zaťaženého clami, a rast cien za Bidena bola jedna z dôležitých príčin Trumpovho víťazstva.
Pozrime sa teraz, čo by sa stalo, ak by naozaj od apríla zaviedol 25-percentné clá voči Mexiku a Kanade. Keďže obidve tieto krajiny posielajú do USA až 80 percent svojho celkového exportu, malo by to na ne veľmi negatívne dôsledky, ich ekonomika by sa prepadla o tri až päť percent. Trpela by však aj americká ekonomika, aj keď menej.
V rámci Severnej Ameriky je silno integrovaný napríklad automobilový priemysel. Priemerné auto so spaľovacím motorom sa skladá asi z 30-tisíc súčiastok a komponentov, za každým z nich je tovarový reťazec od ťažby a spracovania nerastných surovín až do opracovania a zapracovania do vyšších komponentov. Jednotlivé súčasti automobilov prekročia hranice Mexika, USA a Kanady viacnásobne, kým sa ocitnú v hotovom automobile. Každé auto vyrábané v USA obsahuje odhadom od jednej do dvoch tretín komponentov vyrábaných v Mexiku a Kanade. Clá by tak zvýšili ceny áut vyrábaných (kompletizovaných) nielen v Mexiku a v Kanade, ale aj v USA. Odhady hovoria až o tisícoch (štyri- až šesťtisíc) dolárov za auto.
Okrem toho je pravda, že clá by postihli viac výrobcov v Mexiku a Kanade ako v USA, ale zároveň platí, že väčšina výrobných podnikov (najmä) v Mexiku (a nielen automobilových) je vlastnená americkým kapitálom, a teda negatívne by americkými clami boli znovu postihnutí americkí investori v Mexiku. Ak Mexiko vyváža do USA 80 percent svojho vývozu a zároveň značnú časť mexických exportných podnikov vlastnia americkí investori, tak clá na dovoz z Mexika sú aj v tomto zmysle výstrelom do vlastného kolena.
Ďalším problémom je administratívna náročnosť zavedenia ciel a ich kontroly a vyberania. Okrem ciel voči Kanade a Mexiku oznámil Trump aj recipročné clá voči všetkým krajinám, ktoré ich majú vyššie voči dovozu z USA, ako sú clá na dovoz výrobkov z týchto krajín do USA. Toto opatrenie má na prvý pohľad svoju logiku, pretože len vyrovnáva colné zaťaženie voči iným krajinám, ktoré uvaľujú vyššie clá na americký dovoz. Problém je však v administratívnej náročnosti tohto opatrenia. Na svete je takmer 200 krajín, USA obchodujú s takmer všetkými.
Ako upozornil geopolitický analytik Peter Zeihan, medzinárodný obchod obsahuje státisíce kategórií výrobkov, pričom značná časť tohto obchodu nie je stále digitalizovaná. A ak je, tak len na úrovni kontajnerov, pričom každý kontajner obsahuje desaťtisíce výrobkov, nie vždy rovnakých a nie všetky končia v jednej krajine. Takže zavedenie recipročných ciel nie je možné zvládnuť administratívne a kapacitne, vyžadovalo by to mnohonásobné zvýšenie počtu colníkov, a ak by sa ho aj podarilo zaviesť, viedlo by to ku kolapsu svetového obchodu.
Ďalším zásadným problémom je, že v súčasnosti výrazne rastie podiel obchodu so službami, najmä s digitálnymi službami, a na tento obchod je veľmi ťažké, takmer nemožné uvaliť clá.
Takže, ak si to zhrnieme, od Trumpa nás v najbližšej budúcnosti čaká buď neistota a chaos z neustáleho ohlasovania a odkladania obchodných vojen, alebo istota ich spustenia. Jedno aj druhé bude mať negatívne dôsledky. Európa už dlhšie stagnuje, Čína taktiež stráca paru, takže v ostatných rokoch bola hlavnou lokomotívou globálneho rastu práve americká ekonomika. Ak aj v nej dôjde k stagnácii či dokonca k stagflácii, bude o to dôležitejšie, aby sa čo najskôr naštartovala európska ekonomika. Paradoxne jej k tomu môže pomôcť práve patologická a ignorantská politika USA pod vedením Donalda Trumpa.
https://e.dennikn.sk/4516749/ako-to-cit ... tagflacie/
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
ĎALšIE 29 MIN. INTERVIEW s Jeffrey Sachsom. To posledné v parlamente EU si nepametám, kde som dal...ale bolo úžasné.
O politike USA, o tragických politikoch EU, ktorí ťahajú európu do nešťastia atď.
Tentoraz pekne preložené: https://www.youtube.com/watch?v=nJhr-IqntIs
O politike USA, o tragických politikoch EU, ktorí ťahajú európu do nešťastia atď.
Tentoraz pekne preložené: https://www.youtube.com/watch?v=nJhr-IqntIs
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Re: OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia
Keď dávaš umelej inteligencii hlúpe otázky, aj odpovede budú hlúpe.wladas napísal: ↑Ne 06 04, 2025 11:13 amNa ktore staty NATO zautocilo? ChatGPT asi klame az sa prasi.
"NATO nikdy neútočilo na žiadny štát. NATO (Severoatlantická aliancia) je obranná organizácia, ktorá bola založená v roku 1949 s cieľom chrániť svojich členov pred vonkajšími hrozbami a podporovať stabilitu v oblasti transatlantickej bezpečnosti. Jej základným princípom je kolektívna obrana, čo znamená, že útok na jeden členský štát je považovaný za útok na všetkých členov, ktorí sa navzájom podporujú v prípade potreby.
NATO sa zúčastnilo niekoľkých vojenských operácií, ale tieto operácie boli zamerané na obranu alebo udržiavanie mieru, nie na agresívne útoky."
Pretože nekonečne opakovaná propaganda NATO je, že je to obranná aliancia. Akurát žiadna krajina NATO sa cez článok 5 nikdy nebránila.
A podľa toho akú odpoveď ti dalo AI, ani Rusko nezaútočilo na Ukrajinu, iba vykonáva vojenskú operáciu
Skús použiť vlastný rozum a následne Google: napríklad bombardovanie juhoslávie...
24. marca 1999 o 19.30 hod. zaútočili spojenecké vojská NATO na bývalú Juhosláviu. Operácia Spojenecká sila bola uskutočnená v rozpore s medzinárodným právom, bez mandátu OSN a je najväčším zločinom Severoatlantickej aliancie v jej dejinách. V priebehu troch mesiacov spojenci zničili 34 mostov, 9 nemocníc, 300 škôl, zbombardovali ropnú rafinériu, rozvod vody, elektrárne a štátnu televíziu, čo Amnesty International označila za vojnový zločin. Bomby NATO zasiahli aj osobný vlak, autobus, tržnicu, čínsku ambasádu či konvoj utečencov. Zbombardované boli továrne na výrobu liekov, topánok, automobilov, elektrospotrebičov, cigariet. Severoatlantická aliancia navyše použila pri náletoch aj zakázané kazetové bomby. Zahynulo pri tom 552 srbských vojakov, vyše 2500 civilistov, 5 000 ľudí bolo zranených, takmer milión ľudí prišlo o prácu a celkové ekonomické škody sa vyšplhali na 30 miliárd dolárov.
Tento medzinárodný zločin mal oveľa závažnejšie ďalekosiahle dôsledky na medzinárodný systém, ako si strojcovia a obhajcovia tejto vojenskej agresie pripúšťajú. Nie ruskou inváziou na Ukrajinu, ale nezákonným bombardovaním Juhoslávie a následným odtrhnutím alebo (ako to hovoria Srbi) ulúpením Kosova sa začal postupne rúcať svetový poriadok vytvorený po roku 1945 a spečatený Chartou OSN.
https://www.progresivne.com/2024/03/25/ ... -poriadok/
- wladas
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
- Has thanked: 81 times
- Been thanked: 247 times
Ked si sa tak rozpisal o Juhoslávii tak je na zvazenie preco si nespomenul genocidu Milosevica. Rozoberat to ale nema zmysel.
Aj v bombardovani Drazdan umierali nevinny, ako skoro v kazdej vojne.
Dalsi utok NATO bol aky?
Aj v bombardovani Drazdan umierali nevinny, ako skoro v kazdej vojne.
Dalsi utok NATO bol aky?
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Bavíme sa o NATO, nie o obvinení s genocídy, ktoré Miloševičovi nedokázali, takže skončil ako generál Lučanský.
Mimochodom, kosovskému prezidentovi Thacimu zrejme genocídu dokážu.
Netanjahovi nikdy, ani ked zrovná zo zemou celú Gazu a vyvraždí všetkých.
Bude to vždy spravodlivá obranná vojna....so spravodlivou okupáciou ,,forever,,.
Ale máš vedomosti s tých útokov NATO ... ďalší so zoznamu nech je Afganistan, kde zomreli aj traja naši vojaci.
To bol exemplárny príklad zneužitia NATO...Bránili sme sa v Afganistane dlhé roky...a USA to stálo 300 miliónov USD denne počas 20 rokov až kým to nevzdali. A život ide ďalej...
Hlavnou úlohou NATO už nie je kolektívna ochrana, ale robiť užitočného idiota militaristickým zásahom USA a U.K.
Napríklad v Iraku odmietlo bojovať 10 členov NATO, tak útok nazvali koalíciou ochotných ... Pozri wiki koľko milionov ľudí zabili...
Akúkoľvek vojnu, napr. útok na líbyu, alebo Irak takisto môžeš nazvať obranou ... dokonca aj jadrový útok bude ,,preventívny obranný útok,,.
Úplne rovnako nám vymývali mozgy komunisti s vojenským zoskupením Varšavská zmluva.
Typickým príkladom bolo ako vojská Varšavskej zmluvy bránili hodnoty socializmu (=Kremľa) v Československu v auguste 1968...
Mimochodom, kosovskému prezidentovi Thacimu zrejme genocídu dokážu.
Netanjahovi nikdy, ani ked zrovná zo zemou celú Gazu a vyvraždí všetkých.
Bude to vždy spravodlivá obranná vojna....so spravodlivou okupáciou ,,forever,,.
Ale máš vedomosti s tých útokov NATO ... ďalší so zoznamu nech je Afganistan, kde zomreli aj traja naši vojaci.
To bol exemplárny príklad zneužitia NATO...Bránili sme sa v Afganistane dlhé roky...a USA to stálo 300 miliónov USD denne počas 20 rokov až kým to nevzdali. A život ide ďalej...
Hlavnou úlohou NATO už nie je kolektívna ochrana, ale robiť užitočného idiota militaristickým zásahom USA a U.K.
Napríklad v Iraku odmietlo bojovať 10 členov NATO, tak útok nazvali koalíciou ochotných ... Pozri wiki koľko milionov ľudí zabili...
Akúkoľvek vojnu, napr. útok na líbyu, alebo Irak takisto môžeš nazvať obranou ... dokonca aj jadrový útok bude ,,preventívny obranný útok,,.
Úplne rovnako nám vymývali mozgy komunisti s vojenským zoskupením Varšavská zmluva.
Typickým príkladom bolo ako vojská Varšavskej zmluvy bránili hodnoty socializmu (=Kremľa) v Československu v auguste 1968...
-
dusantt
- Platinum Member ***
AI tak ako vlady, ktore nieco spachali, vzdy budu odpovedat "toho casu sme mali tolko informacii a rozhodli sme sa dobre"
presne tak, ako sa univerzalne vytahoval tento univerzalny argument pocas korony
"toho casu..."
ved aj trader pouziva tuto hlasku, ked prehra "myslel som si ze to pojde mojim smerom"
teda trader, ktori nedba na to, co moze stratit
dbaju na to politici ?
presne tak, ako sa univerzalne vytahoval tento univerzalny argument pocas korony
"toho casu..."
ved aj trader pouziva tuto hlasku, ked prehra "myslel som si ze to pojde mojim smerom"
teda trader, ktori nedba na to, co moze stratit
dbaju na to politici ?
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
NATO predsa malo zrovnať zo zemou Saudskú Arábiu. Odtial bol predsa Bin Ladin.
Ale prachatých Saudov nemôžeš trestať..tí predsa nakupujú zbrane za miliardy a delia sa o zisky z ťažby ropy...
vedomosť pre teba:
Usáma bin Ládin pochádzal zo Saudskej Arábie. Patril do veľmi bohatej a vplyvnej rodiny – jeho otec, Muhammad bin Ládin, bol úspešný podnikateľ a stavebný magnát s úzkymi väzbami na saudskoarabskú kráľovskú rodinu.
Môj názor sa formuje podľa skutkov.
Tvoj zrejme podla odpovedí GPT, ked teda nevieš povedať ani jednu vojnu kde sa ,,bránilo,, NATO.
Ďakujem za prínosnú diskusiu.
-
dusantt
- Platinum Member ***
Uveril by si tomu, ak by ti to media odprezentovali? Myslim tie nekonspiracne.
len tak mimo temu, vedel si ze 6 tyzdnov pred utokom majitel WTC poistil WTC explicitne len na teroristicky utok ?
potom urobil claim na 2 utoky, chcel 2x vyplatit postnu sumu (islo to na sud)
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
- Has thanked: 965 times
- Been thanked: 528 times
ale to neznamena ze majitel WTC isiel v tom utoku. Mozno mal iba nejake info, že niečo podobne v dohladnej dobe v danej oblasti hrozí. Niekedy sa clovek k dostane iba k ciastocnej informacii.dusantt napísal: ↑Ne 06 04, 2025 7:04 pmUveril by si tomu, ak by ti to media odprezentovali? Myslim tie nekonspiracne.
len tak mimo temu, vedel si ze 6 tyzdnov pred utokom majitel WTC poistil WTC explicitne len na teroristicky utok ?
potom urobil claim na 2 utoky, chcel 2x vyplatit postnu sumu (islo to na sud)