Vysvetlujem si to tak ze clovek co teraz chce kupit byt ako investiciu na Slovensku prvy krat resp zacina s tym ( nema skusenosti a nekupuje na byvanie) - tak podla mna je vysoke riziko ze kupuje draho. ( nechem rozvadzat vsetky mozne ALE ....viem ze je ich nekonecne vela). Aspon podla toho grafu. Vidim ze to citas inac - ze je tym padom nedostupnost byvania pre bezneho cloveka -> velka pravdepodobnost pretlaku najomnikov - > moznost vyssieho najmu. Su to spojene nadoby beriem - ma to nenapadlo - od toho sme tu.JanH napísal: ↑Pi 14 02, 2025 12:16 pm@Glogol. Mozes sa prosim Ta rozpisat, ako si graf vyssie vysvetlujes Ty v teme nehnutelnosti ako investicia?Glogol napísal: ↑Pi 14 02, 2025 11:35 am Tento graf ( asi priemerny plat a priemerny byt ) sa tu uz asi vela krat preberal ale clovek co teraz zacina s investicou do bytu by ho mal mat na pamati ( bez skusenosti mala sanca ze natrafi na zlatu rybku ). Nevravim ze je bez chyby a urcie sa da povedat x krat ALE ....
https://www.trend.sk/biznis/statisice-l ... ceny-bytov
Nehnuteľnosť ako investícia
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
- Has thanked: 144 times
- Been thanked: 359 times
Re: Nehnuteľnosť ako investícia
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
-
dusantt
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Št 16 06, 2016 12:14 pm
- Been thanked: 65 times
Vsetko zalezi od toho, ci sa najde dalsi (a vacsi) blazon, ktory za ten kus stavebnej hmoty zaplati viac 
Inflacia je predsa nula.
2025: Lekár už nemá voľné termíny
2025: Táto elektronická služba momentálne nie je dostupná
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
-
Vigrem
- Active Member
- Dátum registrácie: Ne 02 01, 2022 4:07 pm
- Has thanked: 65 times
- Been thanked: 48 times
Mam moznost investovat do bytu v spanielskom regione Costa Blanca (pri Alicante, resp. Valencii) a zda sa mi to byt celkom zaujimave.
Podla ponuk, ktoru som dostal sa pekny 2 izbak pri mori da kupit za 200k, k comu treba priratat este dalsich cca 30k na roznych poplatkoch (DPH, notari, atd) a ratat 20k na zariadenie. Mal by sa potom dat prenajat za 1700, pricom 20% si zoberie property management firma.
Ma niekto skusenost, ze by vedel verifikovat tieto cisla?
Podla ponuk, ktoru som dostal sa pekny 2 izbak pri mori da kupit za 200k, k comu treba priratat este dalsich cca 30k na roznych poplatkoch (DPH, notari, atd) a ratat 20k na zariadenie. Mal by sa potom dat prenajat za 1700, pricom 20% si zoberie property management firma.
-
Martin7
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: So 19 03, 2016 11:49 am
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 450 times
Vigrem, pozor na španielske dane. Hlavne sa do španielska nezamiluj natoľko, aby si si povedal, že tu by bolo fajn tráviť viac času a hlavne tam neprekročil dobu pobytu polroka! Španielsko je krajina, kde sa domácim ani neoplatí investovať do akcií a ETF. Šialené dane a platia sa dane aj zo strát (aj nerealizovaných)!!! Španielsko je presný opak daňového raja, je to hotové daňové peklo. Žiaľ, veľa ľudí to nevie a veľa mladých čechov a slovákov tam odchádza žiť, lebo je tam krásne teplo a more. Dokonca o veľa daniach nevedia ani ich miestny poradcovia (alebo ich zatajujú, neviem). Dávnejšie som zvažoval španielsko na exit, ale dane ma úplne odradili.
Ďalšia vec sú emigranti. Kúpiš si tam nehnuteľnosť a povedzme, že pár dní je neobývaná. Vyhliadne si ju migrant. Večer sa tam vláme a hneď si telefónom na tú adresu objedná pizzu. Od poslíčka dostane účet a 48 hodín bude v tvojej nehnuteľnosti potichu. Potom už môže pokojne zasvietiť a chovať sa ako doma. Keď na neho niekto zavolá políciu, ukáže bloček od pizze, ktorý mu potvrdí, že je tam dlhšie ako 48 hodín a teda má právo tam bývať, nikto s tým už nič neurobí. Nemusí ti nič platiť, ale ty mu nemôžeš ani odpojiť elektrinu, vodu, musel by si ho ešte odškodniť. Právo je kompletne na jeho strane. Od španielska ruky preč.
Preto sú tam také lacné nehnuteľnosti.
Ďalšia vec sú emigranti. Kúpiš si tam nehnuteľnosť a povedzme, že pár dní je neobývaná. Vyhliadne si ju migrant. Večer sa tam vláme a hneď si telefónom na tú adresu objedná pizzu. Od poslíčka dostane účet a 48 hodín bude v tvojej nehnuteľnosti potichu. Potom už môže pokojne zasvietiť a chovať sa ako doma. Keď na neho niekto zavolá políciu, ukáže bloček od pizze, ktorý mu potvrdí, že je tam dlhšie ako 48 hodín a teda má právo tam bývať, nikto s tým už nič neurobí. Nemusí ti nič platiť, ale ty mu nemôžeš ani odpojiť elektrinu, vodu, musel by si ho ešte odškodniť. Právo je kompletne na jeho strane. Od španielska ruky preč.
Preto sú tam také lacné nehnuteľnosti.
If you don´t find a way to make money while you sleep, you will work until you die. Warren Buffett
-
JanH
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ne 06 02, 2022 6:31 am
- Has thanked: 152 times
- Been thanked: 226 times
Ja platím v Rakúsku pri jednom byte, ktorý je odo mňa ďalej a nechce sa mi toľko cestovať 5% za správu. 20% mi príde riadne veľa. Dobre si pozri, čo to všetko obnáša.Vigrem napísal: ↑Ne 16 02, 2025 11:31 pm Mam moznost investovat do bytu v spanielskom regione Costa Blanca (pri Alicante, resp. Valencii) a zda sa mi to byt celkom zaujimave.
Pokiaľ len vyhľadanie nájomcu- tuto službu mám ja, je to premrštené.
Pokiaľ k tomu ešte správa za bazén, fitko, recepciu, upratovanie raz týždenne môže to byť ok.
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
20% je sice vela - ale zaujimava je formulacia "Mal by..." Ak je to z plne vyuzitych 12 meciacov x 1700 tak ok ( ale velmi sa mi to nezda) - ale ked je to 20% 1700 z troch najlepsich mesiacov v roku a zbytok nula - tak to potom nic moc.
Naposledy upravil/-a Glogol v Po 17 02, 2025 9:51 am, upravené celkom 1 krát.
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
- Has thanked: 1081 times
- Been thanked: 562 times
K tomu Španielsku ešte: človek má predstavu že je tam celý rok iba teplo, ale omyl, zimy su tam pomerne nepríjemné, naviac vo velkej časti nehnutelnosti nie je kúrenie či celková tepelná izolácia stavby na úrovni na ktorú sme zvyknutí zo strednej Európy. Ďalšia vec je suchá krajina ktorá je na mnohých miestach pomerne chudobná na väčšiu zeleň /ale tak závisi aj od oblasti/
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
Len tak trocha odbocim zo Spanielska do nasich Tatier. Nepoznate niekoho kto ma investicny byt v Tatrach a kolko tyzdnov v roku ( cca napr za min rok 2024) sa mu podarilo prenajat ? Mne ( osobny nazor) sa zda uz tych investicnych bytov v Tatrach uz akosi vela.
-
dusantt
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Št 16 06, 2016 12:14 pm
- Been thanked: 65 times
Ale ale chlapci, ved na zapade je vsetko lepsie, aj Spanielsko musi byt tym padom lepsie 
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
- Has thanked: 256 times
- Been thanked: 623 times
- Kontaktovať používateľa:
neboj ja sa toho mozno nedozijem, ale to pride, ze zapadniari budu utekat k nam do strednej Europy, nova doba...
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
- Has thanked: 331 times
- Been thanked: 218 times
Myslim, ze im skomplikovalo situaciu este aj to, ze zamestnanec firmy s >49 zamestnancami zamestnany vyse 2 roky si z hotela dokaze uplatnit rekreacny bonus - a firma mu preplati 55% ubytovneho z maximalne 500 EUR. Ak sa takyto clovek ale pojde rekreovat do niecieho "investicneho bytu", tak aj ak mu prenajimatel ponukne fajn cenu, tych 55% na preplatenie od firmy nema ako ziskat.Glogol napísal: ↑Po 17 02, 2025 9:56 am Len tak trocha odbocim zo Spanielska do nasich Tatier. Nepoznate niekoho kto ma investicny byt v Tatrach a kolko tyzdnov v roku ( cca napr za min rok 2024) sa mu podarilo prenajat ? Mne ( osobny nazor) sa zda uz tych investicnych bytov v Tatrach uz akosi vela.
-
JanH
- Platinum Member ***
Glogol , uvazujes velmi dobre. Leta zacinaju byt neznesitelne u nas, nie to este juznejsie. Ja osobne preferujem oddych pocas letnych mesiacov viac na severe ako na juhu. Tatry su velmi siroky pojem, skus byt specifickejsi, ktora oblast, ktory objekt.Glogol napísal: ↑Po 17 02, 2025 9:56 am Len tak trocha odbocim zo Spanielska do nasich Tatier. Nepoznate niekoho kto ma investicny byt v Tatrach a kolko tyzdnov v roku ( cca napr za min rok 2024) sa mu podarilo prenajat ? Mne ( osobny nazor) sa zda uz tych investicnych bytov v Tatrach uz akosi vela.
Tu som ale ja osobne zavahal uz dva krat.
- Ked som nekupil apartman vo Vila Zuberec v Zuberci za cca 60kE (menej objavena ale krasna cast Tatier - Rohace so skvelym potencialom - jaskyna, celosezonna lanovka, lyzovanie, turistika, skanzen..).
- Ked som nekupil maly byt v Smokovci, ked sli za 60kE.
Teraz mi lokalita Tatry az taky investicny zmysel nedavaju. Skor sa skus popozerat po Orave/Liptove.
Mozeme si to tu potom rozratat, ak hodis nejaku ponuku z Tatier a dalsiu z Liptova/Oravy.
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
Nic konkretne nemam. Len uvazujem ako odhadnut % rocnej_vytazenosti podobnych nehnutelnosti. Ci spanielsko ci orava ci liptov ci tatry. Napadlo ma to ked bolo hore spomenute spanielsko 1700 mesacne.....Dalsia "nevyhoda" - ze potom sa clovek snazi si dovolenky planovat tak aby bol " vo svojom" ani nehovorim.JanH napísal: ↑Po 17 02, 2025 11:15 amTeraz mi lokalita Tatry az taky investicny zmysel nedavaju. Skor sa skus popozerat po Orave/Liptove.Glogol napísal: ↑Po 17 02, 2025 9:56 am Len tak trocha odbocim zo Spanielska do nasich Tatier. Nepoznate niekoho kto ma investicny byt v Tatrach a kolko tyzdnov v roku ( cca napr za min rok 2024) sa mu podarilo prenajat ? Mne ( osobny nazor) sa zda uz tych investicnych bytov v Tatrach uz akosi vela.
Mozeme si to tu potom rozratat, ak hodis nejaku ponuku z Tatier a dalsiu z Liptova/Oravy.![]()
-
hifron
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ut 01 03, 2022 1:40 pm
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 13 times
skratka diaľnicou zo Žiliny do Popradu 160km/h, to dáva aj Brno. Len odbočka z Waršavy to za hoďku a pol nedáva. A tak Zakopane a ich trhy bude lákať buržujov...
-
Vigrem
- Active Member
- Dátum registrácie: Ne 02 01, 2022 4:07 pm
- Has thanked: 65 times
- Been thanked: 48 times
Dolezita vec, co som nepovedal je, ze by sa jednalo o kratkodobe prenajmy a ta property management firma by to riesila cele - od vyhladavania najomnikov az po upratovanie a riesenie problemov.
S tym suvisi aj tych 1700 eur mesacne - je to priemerna suma. V sezone to bude viac, mimo sezony menej, resp. az bliziace sa k nule. V danom regione by malo byt relativne "znesitelne" aj v zime (vraj okolo 15 stupnov) a v tom case tam chodia ludia zo severskych krajin (vraj).
S tym suvisi aj tych 1700 eur mesacne - je to priemerna suma. V sezone to bude viac, mimo sezony menej, resp. az bliziace sa k nule. V danom regione by malo byt relativne "znesitelne" aj v zime (vraj okolo 15 stupnov) a v tom case tam chodia ludia zo severskych krajin (vraj).
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
Davam sem jeden obr - nie vsetko sa mi zda ( napr Madarsko ale aj spominane Spanielsko ) ale aspon pre zaujimavost. Viem ze vela zavisi od regionu a x dalsich veci.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2557 times
- Been thanked: 2901 times
Bol som dnes na katastri. Update stavu.
Online si môžete pozrieť akurát stav k 3.1.2025 ( CICA ).
Teda to, čo sa dialo po tom dátume už stav LV nereflektuje.
Jediná možnosť ako zistiť skutočný stav je ísť fyzicky na kataster a požiadať o výpis z LV.
Ten je použiteľný na právne účely a odráža skutočný stav.
Kolok sa platí 12 €, ale automat nefungoval.
Tak som musel ísť kolok kúpiť na poštu.
Ešte sa dá stiahnúť appka eKolok ( QR kod je na automate), zaregistrovať sa a kúpiť kolok online.
Ked došlo na moje číslo, tetuška mi na počkanie vydala výpis z LV použiteľný na právne úkony.
Na rozdiel od toho, čo je na webe už tento LV obsahoval zápisy ktoré boli medzitým robené.
Teda kataster funguje tak, že ich počítače a databáza funguje, len sú odrezaní od vonkajšieho sveta.
Tetuška nemusela ísť do archívu hľadať spis a originál LV, našla a vytlačila mi to zo svojho PC.
P.S. Hranol sľúbil, že do konca februára kataster bude fungovať po starom.
Dnes som sa presunul v čase o 20 rokov pozadu... Ešte aj na pošte som si musel vystáť rad
Online si môžete pozrieť akurát stav k 3.1.2025 ( CICA ).
Teda to, čo sa dialo po tom dátume už stav LV nereflektuje.
Jediná možnosť ako zistiť skutočný stav je ísť fyzicky na kataster a požiadať o výpis z LV.
Ten je použiteľný na právne účely a odráža skutočný stav.
Kolok sa platí 12 €, ale automat nefungoval.
Tak som musel ísť kolok kúpiť na poštu.
Ešte sa dá stiahnúť appka eKolok ( QR kod je na automate), zaregistrovať sa a kúpiť kolok online.
Ked došlo na moje číslo, tetuška mi na počkanie vydala výpis z LV použiteľný na právne úkony.
Na rozdiel od toho, čo je na webe už tento LV obsahoval zápisy ktoré boli medzitým robené.
Teda kataster funguje tak, že ich počítače a databáza funguje, len sú odrezaní od vonkajšieho sveta.
Tetuška nemusela ísť do archívu hľadať spis a originál LV, našla a vytlačila mi to zo svojho PC.
P.S. Hranol sľúbil, že do konca februára kataster bude fungovať po starom.
Dnes som sa presunul v čase o 20 rokov pozadu... Ešte aj na pošte som si musel vystáť rad
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
Ja len dufam ze to nebude zamienkou na toto
Ficova vláda chce obmedziť prístup k údajom katastra. Vraj treba chrániť súkromie vlastníkov
https://www.aktuality.sk/clanok/oBYfYtZ ... lastnikov/
Jak dojimavo im zalezi na ochrane nasho sukromia ....
Ficova vláda chce obmedziť prístup k údajom katastra. Vraj treba chrániť súkromie vlastníkov
https://www.aktuality.sk/clanok/oBYfYtZ ... lastnikov/
Jak dojimavo im zalezi na ochrane nasho sukromia ....
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Neplietol by som city do biznisu. Na jednej strane máme ochranu súkromných údajov, na druhej ktokolvek z celého sveta má prístup k osobným údajom hocikoho. Nevieš kedy má sused narodeniny, alebo chceš vedieť kolko rokov má blondína v susedstve? ..za 30 sekúnd zistiš dátum narodenia a iné údaje.
To nie je zlý nápad...ved sa stačí zaregistrovať:
Úrad geodézie, kartografie a katastra (ÚGKK) chystá totiž úpravu zákona o katastri nehnuteľností tak, aby prístup k informáciám bol dostupný len pre zaregistrovaných používateľov.
Budme radi, že to nebude spoplatnené.
Neviem ako v susedných štátoch, ale ja neviem o tom, že by kataster fungoval takto ľahko a prístupne aj inde vo svete..
Úrad geodézie, kartografie a katastra (ÚGKK) chystá totiž úpravu zákona o katastri nehnuteľností tak, aby prístup k informáciám bol dostupný len pre zaregistrovaných používateľov.
Neviem ako v susedných štátoch, ale ja neviem o tom, že by kataster fungoval takto ľahko a prístupne aj inde vo svete..
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
namiesto znepristupnenia citlivych udajov ztazime pristupJUGGLER napísal: ↑St 26 02, 2025 3:27 pm Neplietol by som city do biznisu. Na jednej strane máme ochranu súkromných údajov, na druhej ktokolvek z celého sveta má prístup k osobným údajom hocikoho. Nevieš kedy má sused narodeniny, alebo chceš vedieť kolko rokov má blondína v susedstve? ..za 30 sekúnd zistiš dátum narodenia a iné údaje.
-
rmaly
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
- Has thanked: 1123 times
- Been thanked: 118 times
Ja som nad tym rozmyslal a napriklad by bolo jedno z rieseni, ze ty si pozri co chces, ale dotycnemu ukaze, kto "si ho prezeral"...JUGGLER napísal: ↑St 26 02, 2025 3:27 pm Neplietol by som city do biznisu. Na jednej strane máme ochranu súkromných údajov, na druhej ktokolvek z celého sveta má prístup k osobným údajom hocikoho. Nevieš kedy má sused narodeniny, alebo chceš vedieť kolko rokov má blondína v susedstve? ..za 30 sekúnd zistiš dátum narodenia a iné údaje.
-
JanH
- Platinum Member ***
Prikladam zhodnotenie investicie do najomneho bytu za rok 2024. Zmenil som najomcu, co mi prinieslo cca 1% nadvynos oproti inym rokom.JanH napísal: ↑St 10 01, 2024 9:34 am
Vyhodnotenie roku 2024 - prenajom 2i bytu 10km od Bratislavy.
Tento rok bol pre mna uplne najlepsi. Ocistene o dane som dosiahol takmer 7%p.a. Zaroven byt po 6tich rokoch takmer zarobil 1/3 svojej kupnej ceny. Tuto metu by som mal prekrocit tento rok. Paradoxne sa nejednalo o narast zisku z najmu a vykonnosti, ta je v podstate 6 rokov konstantna + nejake rocne inflacne navysenie minuly rok. Jednalo sa o danovu optimalizaciu s tym, ze som na "hypotekarnu paku" kupil a zacal prenajimat dalsiu nehnutelnost a v ociach danoveho uradu som '"ochudobnel", takze som nemal nedoplatky.
Zaroven mozem dalej konstatovat, ze obsadenost bytu je 97% (2mesiace som vyuzil na renovaciu bytu).
Zaujimave je, ze druha nehnutelnost bola prenajata tiez od prveho dna v ponuke. Pri tom sa jedna o projekt s 500 bytmi. Takze tu nemam momentalne ani jeden hluchy mesiac. Uvidime ako to pojde dalej. Pre zaujimavost este doplnim, ze rodiel medzi hypo a najmom pri tomto byte je 250EUR moj doplatok. Not great not terrible .Hypo 20Y fix chyteny na uplnom dne urokovych sadzieb. (Jedna sa o zahranicne reality a danove zakony).
Prenajimanie sa aktualne celkom oplati.
*Do vypoctu zaradujem aj danove zatazenie/zvyhodnenie a v roku 2024 mi vzhladom k beziacim hypotekam a zaradenia druheho bytu na najomny trh, co to vratili na daniach. Predpokladam, ze v roku 2025 sa vynosnost opat stabilizuje medzi 4-5.5%.
Rok/Ročné % zhodnotenie/Average/Návratnosť z ceny bytu (Acc)
2018/4.99%/4.99%/4.99%
2019/4.91%/4.95%/9.90%
2020/4.56%/4.82%/14.47%
2021/3.70%/4.54%/18.16%
2022/3.75%/4.38%/21.92%
2023/6.93%/4.81%/28.85%
2024/13.23%/6.01%/42.07%
-
robstarter90
- Dátum registrácie: Št 20 06, 2024 3:10 pm
- Has thanked: 1 time
Zdravím všetkých,
mám jednú zložitejšiu otázku.
Aktuálny stav:
1. máme hypotéku na byt v ktorom bývame.
2. Ale manželka dostala od rodičov 3izbový byt (ešte tam stále bývajú) a nie je zaťažený hypotékou.
Podľa našich príjmov sme na hrane hypotéky - viac nám veľmi nedá banka/ možno so spoluručiteľmi ? al. s budúcou nájoumnou zmluvou ?...
Otázky:
1. Je nejaký priestor ako založiť ten nezaťažený byť a zobrať menší byt ako investičný (do 80% hodnoty -tzv. rodičovského bytu) ?
2. Ak je to možné, prečo je to dobrý alebo zlý nápad?
3. Sú veľmi lákavé aj nehnutelnosti v zahraničí napr. Dubai alebo inde pri mori- celé zle ? Rizikové ? Vaše názory a skúsenosti?
Vopred ďakujem.
Aktuálny stav:
2. Ale manželka dostala od rodičov 3izbový byt (ešte tam stále bývajú) a nie je zaťažený hypotékou.
Podľa našich príjmov sme na hrane hypotéky - viac nám veľmi nedá banka/ možno so spoluručiteľmi ? al. s budúcou nájoumnou zmluvou ?...
Otázky:
1. Je nejaký priestor ako založiť ten nezaťažený byť a zobrať menší byt ako investičný (do 80% hodnoty -tzv. rodičovského bytu) ?
3. Sú veľmi lákavé aj nehnutelnosti v zahraničí napr. Dubai alebo inde pri mori- celé zle ? Rizikové ? Vaše názory a skúsenosti?
Vopred ďakujem.
-
JanH
- Platinum Member ***
Pokial ma banka zabezpeku nebude mat problem pozicat. Otazka je len na ako dlho a aky model. Napriklad ja som zalozil v prospech banky byt, ta mi poskytla medziuver nad ramec dlhodobej hypoteky, ktory som nasledne po dokonceni domu a predani bytu vyplatil. Zapocitava sa tam ale vela dalsich faktorov, ako prijem, ine zavazky atd., takze idealne zajst do banky a ukazat im cisla.robstarter90 napísal: ↑Št 06 03, 2025 11:56 am Zdravím všetkých,
Aktuálny stav:
Otázky:
Vopred ďakujem.
Nenapisal si ale asi najdolezitejsiu info. A teda ci maju svokrovci alternativne byvanie. T.j. tento darovany byt im uz nebude chybat? Podla toho si vies nastavit mieru rizika bud. investicie.
PS: so zahranicnym investicnym bytom sa vsetko skomplikuje.
-
tomáš virdzek
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
- Has thanked: 840 times
- Been thanked: 489 times
Jan: Si si istý, že to nebude problém? V hypo sa popravde vyznám minimálne, ale uvažujem ako môže banka, ktorá testuje pri akomkoľvek úvere hlavne príjem, o ktorom píšeš aj ty, nemať problém, keď ako píše: už teraz sú na hrane hypo a viac im banka nedá... Chápem, že pre banku je to v podstate veľmi hodnotná zábezpeka (ten nezaťažený byt), keby niečo... len z čoho to budú splácať, keď už nemajú priestor? To je pre banku riziko nie? Hmm banka nie je realitná kancelária, nechce nehnuteľnosť (tá je len zábezpeka, keby sa nesplácalo), chce úrok, splátky, peniaze. Či to chápem zle?JanH napísal: ↑Št 06 03, 2025 2:14 pmPokial ma banka zabezpeku nebude mat problem pozicat. Otazka je len na ako dlho a aky model. Napriklad ja som zalozil v prospech banky byt, ta mi poskytla medziuver nad ramec dlhodobej hypoteky, ktory som nasledne po dokonceni domu a predani bytu vyplatil. Zapocitava sa tam ale vela dalsich faktorov, ako prijem, ine zavazky atd., takze idealne zajst do banky a ukazat im cisla.robstarter90 napísal: ↑Št 06 03, 2025 11:56 am Zdravím všetkých,
Aktuálny stav:
Otázky:
Vopred ďakujem.
Nenapisal si ale asi najdolezitejsiu info. A teda ci maju svokrovci alternativne byvanie. T.j. tento darovany byt im uz nebude chybat? Podla toho si vies nastavit mieru rizika bud. investicie.
-
JanH
- Platinum Member ***
Ja som to mal tak ako pisem. Platovo som dosiahol na sumu X. Ked som zalozil byt, pozicali mi este k tomu sumu Y. Takze som mal X+Y. Nasledne som po roku predal byt a rozpustil sumu Y. Nieco ako medziuver. Tomas, tiez som ale napisal, ze treba ist do banky. Podla mna je to pripad od pripadu ine. Inak som s Tebou, ked pises ze hranicne situacie maju rizika. Prazdny byt na iste obdobie a pod. Z coho sa potom bude financovat hypoteka? Cely tento biznis model je postaveny na tenkom lade, kedze robstarter naznacil, ze na byte je vecne bremeno (pravo dozitia).tomáš virdzek napísal: ↑Št 06 03, 2025 2:48 pmJan: Si si istý, že to nebude problém? V hypo sa popravde vyznám minimálne, ale uvažujem ako môže banka, ktorá testuje pri akomkoľvek úvere hlavne príjem, o ktorom píšeš aj ty, nemať problém, keď ako píše: už teraz sú na hrane hypo a viac im banka nedá... Chápem, že pre banku je to v podstate veľmi hodnotná zábezpeka (ten nezaťažený byt), keby niečo... len z čoho to budú splácať, keď už nemajú priestor? To je pre banku riziko nie? Hmm banka nie je realitná kancelária, nechce nehnuteľnosť (tá je len zábezpeka, keby sa nesplácalo), chce úrok, splátky, peniaze. Či to chápem zle?JanH napísal: ↑Št 06 03, 2025 2:14 pmPokial ma banka zabezpeku nebude mat problem pozicat. Otazka je len na ako dlho a aky model. Napriklad ja som zalozil v prospech banky byt, ta mi poskytla medziuver nad ramec dlhodobej hypoteky, ktory som nasledne po dokonceni domu a predani bytu vyplatil. Zapocitava sa tam ale vela dalsich faktorov, ako prijem, ine zavazky atd., takze idealne zajst do banky a ukazat im cisla.robstarter90 napísal: ↑Št 06 03, 2025 11:56 am Zdravím všetkých,
Aktuálny stav:
Otázky:
Vopred ďakujem.
-
tomáš virdzek
- VETERAN MEMBER *****
Jan beriem, že je to veľmi individuálne a špecifické pre každý prípad, a preto je potrebné, aby sa v banke skutočne zastavil osobne, vyložil všetky fakty na stôl a uvidí na čom bude...
To, že je tam "vecne bremeno (pravo dozitia)" nepísal, napísal len, že "ešte tam stále bývajú". Nepoznáme okolnosti, čiže vecné bremeno síce môžeme predpokladať, ale nemusí byť vôbec. Píše totiž... "viac nám veľmi nedá banka/ možno so spoluručiteľmi ? al. s budúcou nájoumnou zmluvou ?..." (myslím si ale, že keby tam v tom LV bolo vecné bremeno dožitia, banka by do toho isto nešla)
Ok, keď by to aj banka zobrala tak či onak a úver by predsa dostali. Poďme potom k dôvodu toho úveru - píše, že by to bola kúpa investičného bytu/ nehnuteľnosť v zahraničí. Potom ak tomu stopku banka nedá, ok, potom znie úvaha inak:
Som na hrane so splácaním vlastnej hypotéky. Zoberiem si ďalšiu a kryjem to "čistou" nehnuteľnosťou. V jednej bývam (stále nesplatená!), druhú "čistú" dám ako zábezpeku na ďalší hypo úver. Však to je riziko a podľa mňa solídne. Výpadkom jedného príjmu potenciálne ohrozujem už 2 nehnuteľnosti... Prenájom nemusí ísť, v práci sa môže tiež niečo stať, atď... Navyše keď by som prišiel o prvú hypo, stále mám možnosť bývať niekde, kde hypo nemám, lebo je tá nehnuteľnosť "čistá" (bez hypo)...
No možno mám len moc konzervatívny pohľad. Verím, že niekto by takúto situáciu bez problémov použil ako možnosť na vytvorenie finančnej "páky", ja osobne by som sa toho bál, lebo sa to dotýka bývania. Úplne iné by bolo keby boli obe nehnuteľnosti bez hypo a "čisté".
Toľko z mojej strany (môj názor) k otázke: "Ak je to možné, prečo je to dobrý alebo zlý nápad?"
PS: Píše totiž... "viac nám veľmi nedá banka/ možno so spoluručiteľmi ? al. s budúcou nájoumnou zmluvou ?..." No ešte je tu možnosť (nevieme, nevysvetlil túto vetu), žeby tými spoluručiteľmi boli rodičia? V tom prípade, by som sa obával, že využitie takejto nehnuteľnosti na finančnú páku by mohlo v najhoršom prípade dopadnúť ohrozením už 2 domácností. Navyše teda aj bývania rodičov, ktorí to ešte aj darovali...
To, že je tam "vecne bremeno (pravo dozitia)" nepísal, napísal len, že "ešte tam stále bývajú". Nepoznáme okolnosti, čiže vecné bremeno síce môžeme predpokladať, ale nemusí byť vôbec. Píše totiž... "viac nám veľmi nedá banka/ možno so spoluručiteľmi ? al. s budúcou nájoumnou zmluvou ?..." (myslím si ale, že keby tam v tom LV bolo vecné bremeno dožitia, banka by do toho isto nešla)
Ok, keď by to aj banka zobrala tak či onak a úver by predsa dostali. Poďme potom k dôvodu toho úveru - píše, že by to bola kúpa investičného bytu/ nehnuteľnosť v zahraničí. Potom ak tomu stopku banka nedá, ok, potom znie úvaha inak:
Som na hrane so splácaním vlastnej hypotéky. Zoberiem si ďalšiu a kryjem to "čistou" nehnuteľnosťou. V jednej bývam (stále nesplatená!), druhú "čistú" dám ako zábezpeku na ďalší hypo úver. Však to je riziko a podľa mňa solídne. Výpadkom jedného príjmu potenciálne ohrozujem už 2 nehnuteľnosti... Prenájom nemusí ísť, v práci sa môže tiež niečo stať, atď... Navyše keď by som prišiel o prvú hypo, stále mám možnosť bývať niekde, kde hypo nemám, lebo je tá nehnuteľnosť "čistá" (bez hypo)...
No možno mám len moc konzervatívny pohľad. Verím, že niekto by takúto situáciu bez problémov použil ako možnosť na vytvorenie finančnej "páky", ja osobne by som sa toho bál, lebo sa to dotýka bývania. Úplne iné by bolo keby boli obe nehnuteľnosti bez hypo a "čisté".
Toľko z mojej strany (môj názor) k otázke: "Ak je to možné, prečo je to dobrý alebo zlý nápad?"
PS: Píše totiž... "viac nám veľmi nedá banka/ možno so spoluručiteľmi ? al. s budúcou nájoumnou zmluvou ?..." No ešte je tu možnosť (nevieme, nevysvetlil túto vetu), žeby tými spoluručiteľmi boli rodičia? V tom prípade, by som sa obával, že využitie takejto nehnuteľnosti na finančnú páku by mohlo v najhoršom prípade dopadnúť ohrozením už 2 domácností. Navyše teda aj bývania rodičov, ktorí to ešte aj darovali...
-
incognito
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ut 05 07, 2011 10:03 am
- Has thanked: 46 times
- Been thanked: 57 times
Toto vybavit nie je problem, ak na LV nie je zapisane dozivotne pravo uzivania. Co problemom je, ze ak pises, ze ste na hrane, ci mate aspon na 6-12m. rezervu na splacanie uveru. Chces investovat na paku, co sice ponuka vyssi vynos, ale aj riziko vyrazne rastie. Tie volakedajsie pocty ako "kupim byt na hypo, prenajmem, budem 30 rokov a nule a potom zbohatnem" uz pri dnesnych cenach a sadzbach nevychadzaju... vsetko je to otazka matematiky a riadenia rizika.robstarter90 napísal: ↑Št 06 03, 2025 11:56 am Zdravím všetkých,
Aktuálny stav:
Otázky:
Vopred ďakujem.
Takze - vybavit toto je lahke, otazne je, ci je to moralne/eticke/zodpovedne. Na posudenie tohto si napisal malo...
-
incognito
- Gold Member **
Ze si k takto rizikovej veci pytas nazor na nete nevesti nic dobre... ides do toho na paku a este vymyslas s takymito exotickymi "investiciami"... opatrne, lebo toto moze skoncit tak, ze zostanes len s hypo a bez penazi.robstarter90 napísal: ↑Št 06 03, 2025 11:56 am 3. Sú veľmi lákavé aj nehnutelnosti v zahraničí napr. Dubai alebo inde pri mori- celé zle ? Rizikové ? Vaše názory a skúsenosti?
Vopred ďakujem.
-
tomáš virdzek
- VETERAN MEMBER *****
Dík incognito "dozivotne pravo uzivania na LV", to je správne/ správny výraz. Nie v darovacej zmluve, opravil som to aj sebe v texte. V ostatnom mám podobný názor. Každopádne áno, nepopísal situáciu úplne detailne, tak môžeme o niektorých veciach len špekulovať, si domýšľať...
-
incognito
- Gold Member **
Prisli k volnemu bytu a chcu zbohatnut investovanim na paku. Bez vnimania rizik, lebo ved vsetci okolo to robia (vid kruzliaka na IG). Nie su prvi ani posledni, len by som bol nerad, keby sa nechali navliect do nejakeho pruseru...tomáš virdzek napísal: ↑Št 06 03, 2025 6:03 pm Dík incognito "dozivotne pravo uzivania na LV", to je správne/ správny výraz. Nie v darovacej zmluve, opravil som to aj sebe v texte. V ostatnom mám podobný názor. Každopádne áno, nepopísal situáciu úplne detailne, tak môžeme o niektorých veciach len špekulovať, si domýšľať...
-
robstarter90
- Dátum registrácie: Št 20 06, 2024 3:10 pm
- Has thanked: 1 time
Zdravím.
Ďakujem za rozputanu diskusiu a cenné informácie.
Práve pre toto som tu písal aby som videl vaše názory.
Rodinná situácia a zdravý rozum mi nedovolí robiť ajtak takéto veľké riziko ze by som vybral ďalších 100-150 tisíc na ďalší byt.
Reálne ani by som to nenazval ani investičný byt ale byt, ktorý sa splatí sám, na začiatok bez zisku.
Žiaľ internety robia svoje a potom v hlave vrtaju takéto nápady.
Takže najprv splatiť pôvodnú hypotéku ASAP popri tom investovať(EIC) a potom opäť sa tu ozvať?
Ďakujem za každú odpoveď
Ďakujem za rozputanu diskusiu a cenné informácie.
Práve pre toto som tu písal aby som videl vaše názory.
Rodinná situácia a zdravý rozum mi nedovolí robiť ajtak takéto veľké riziko ze by som vybral ďalších 100-150 tisíc na ďalší byt.
Reálne ani by som to nenazval ani investičný byt ale byt, ktorý sa splatí sám, na začiatok bez zisku.
Žiaľ internety robia svoje a potom v hlave vrtaju takéto nápady.
Takže najprv splatiť pôvodnú hypotéku ASAP popri tom investovať(EIC) a potom opäť sa tu ozvať?
Ďakujem za každú odpoveď
-
incognito
- Gold Member **
Nieee. To co si opisal je presne investicny byt. Kym nan budes mat hypo, vzdy bude bez zisku, ak si bezny kupujuci tak budes mozno este aj doplacat...robstarter90 napísal: ↑Št 06 03, 2025 11:14 pm Rodinná situácia a zdravý rozum mi nedovolí robiť ajtak takéto veľké riziko ze by som vybral ďalších 100-150 tisíc na ďalší byt.
Ďakujem za každú odpoveď
A nie, tu nejde o splatenie povodnej hypo (to by som tahal tak dlho ako sa len da). To je vyske prijmov, vyske a strukture rezerv, celkovej vysky zavazkov, krytie tychto veci, kam by sli volne peniaze z tej novej hypo, atd... a chces si nechat robit taketo finance vysetrenie na nete?
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
- Has thanked: 1081 times
- Been thanked: 562 times
Ako bude Ai postupne vytláčať ludske pracovné miesta, tak začnú strácať na hodnote kancelarske priestory v mestach. Firmy budu potrebovať stale menej ludi a aj ti co zostanu budu este viacej vyuzivat moznost práce z domu ako doteraz. Velka cast kancelarskych priestorov sa tym zmeni na bytove jednotky.
Táto buducnost nie je tak daleko ako si dnes myslíme.
**
Táto buducnost nie je tak daleko ako si dnes myslíme.
**
https://www.cnbc.com/2026/02/12/office- ... e-day.htmlAkcie kancelárskych nehnuteľností klesajú, keďže obete narušenia umelej inteligencie na akciovom trhu rastú zo dňa na deň
generálny riaditeľ spoločnosti OtherSide AI Matt Shumer povedal, že vďaka umelej inteligencii zaniknú administratívne pracovné miesta na základnej úrovni. Dopad bude väčší ako Covid, napísal.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Presne tak. Utekal by som z každého realitného fondu ktorý drží komerčné a kancelárske priestory.
A deindustrializácia EU ohrozuje i tie, ktoré boli doteraz odolné: výrobné haly, priemyselné parky a pod.
Ja vypichujem z toho textu:
Tento výpredaj odráža pochmúrnu náladu, ktorá v poslednej dobe panuje na trhu, ktorý sa prudko odvrátil od spoločností najviac vystavených vplyvu AI – najskôr v oblasti softvéru, potom vo finančných spoločnostiach.
Som zhrozený akým výpredajom a poklesom prešli softvérové firmy.
Jednoducho je tu strach, že AI im bude kradnúť tržby a klientov...presne ako sme to rozoberali u ADBE.
Ukážem ADBE graf a to si všimnite aké super má fundamenty... tržby i zisky pekne stúpajú.
Dnes som obchodoval MORN, čo je dátovo-analytická firma z nášho investičného prostredia - Morningstar.
Každý investor tŕpne, kedy im začnú klesať tržby a príjmy kvôli analytickým schopnostiam AI.
Zverejnili super, ale reakcia bola vystrašená - vďaka tomu sa mi podarilo kúpiť lacno a predať tesne po open.
Pri tých vyklesaných vzniká schizofrenická reakcia: tie kde klesajú tržby, letia ďalej dole (dnes napríklad PINS, BFAM).
Tie ktoré prekvapia ešte lepšími výsledkami vdaka vypredanosti a strachu vyletia prehnane: napr. jedna včera +80% (zabudol som ticker)
A deindustrializácia EU ohrozuje i tie, ktoré boli doteraz odolné: výrobné haly, priemyselné parky a pod.
Ja vypichujem z toho textu:
Tento výpredaj odráža pochmúrnu náladu, ktorá v poslednej dobe panuje na trhu, ktorý sa prudko odvrátil od spoločností najviac vystavených vplyvu AI – najskôr v oblasti softvéru, potom vo finančných spoločnostiach.
Som zhrozený akým výpredajom a poklesom prešli softvérové firmy.
Jednoducho je tu strach, že AI im bude kradnúť tržby a klientov...presne ako sme to rozoberali u ADBE.
Ukážem ADBE graf a to si všimnite aké super má fundamenty... tržby i zisky pekne stúpajú.
Dnes som obchodoval MORN, čo je dátovo-analytická firma z nášho investičného prostredia - Morningstar.
Každý investor tŕpne, kedy im začnú klesať tržby a príjmy kvôli analytickým schopnostiam AI.
Zverejnili super, ale reakcia bola vystrašená - vďaka tomu sa mi podarilo kúpiť lacno a predať tesne po open.
Pri tých vyklesaných vzniká schizofrenická reakcia: tie kde klesajú tržby, letia ďalej dole (dnes napríklad PINS, BFAM).
Tie ktoré prekvapia ešte lepšími výsledkami vdaka vypredanosti a strachu vyletia prehnane: napr. jedna včera +80% (zabudol som ticker)