Automobilky

Výber akcií, fundamentálna a technická analýza, obchodovanie vs. investovanie
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
miror
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 06 04, 2021 9:13 pm
Has thanked: 66 times
Been thanked: 284 times

Re: Automobilky

Príspevok od používateľa miror »

Tesla ma inu servisnu politiku - ziadne povinne prehliadky, preto je tak lacny servis. Vacsina poloziek servisu su pocas zaruky len pneumatiky a filtre vzduchu (kabinove).
Vsetky ostatne automobilky kvoli dealerstvam robia zo zakaznikov vazalov, ktori ak nechcu stratit zaruku, platia a platia za razitka do servisnej knizky. Zabehnute automobilky dokonca spajaju zaruku na bateriu s povinnymi prehliadkami, kde nasli novy biznis, kedze zaruka na spalovacie auto bola vacsinou 2 roky a teda potom zakaznik nemusel platit dealerom-stealerom vypalne.
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 246 times
Been thanked: 594 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

miror napísal: Po 31 03, 2025 7:39 pm Tesla ma inu servisnu politiku - ziadne povinne prehliadky, preto je tak lacny servis. Vacsina poloziek servisu su pocas zaruky len pneumatiky a filtre vzduchu (kabinove).
Vsetky ostatne automobilky kvoli dealerstvam robia zo zakaznikov vazalov, ktori ak nechcu stratit zaruku, platia a platia za razitka do servisnej knizky. Zabehnute automobilky dokonca spajaju zaruku na bateriu s povinnymi prehliadkami, kde nasli novy biznis, kedze zaruka na spalovacie auto bola vacsinou 2 roky a teda potom zakaznik nemusel platit dealerom-stealerom vypalne.
a kdeze je ten autorizovany servis? Tak ako sa moze pokazit novy spalovak, tak sa moze pokazit aj nova Tesla a o poistnych udalostiach ani nepisem.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2397 times
Been thanked: 2785 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

To je úžasné, že Tesla nemá žiadne povinné prehliadky a servis. Úžasné pre Teslu.
Smutné pre majiteľa. Naposledy som takého videl, ked nabúral Teslu...a dodnes rozmýšľam ako asi skončil a kolko ho to stálo...

Z nijakým autom sa nemusíme babrať a chodiť na povinné prehliadky. Stačí tie prvé kým sa auto zabehá.
A potom stačí mať odborníka - servismana, ktorý sa postará. Ono fakt sa teraz už takmer netreba starať... len jazdiť a chodiť na STK.
Ale aj tak..sem-tam sa stane, že príde porucha, príde nehoda...a mať auto bez servisu v SR je podľa mňa nočná mora.

Včera ma na našej ulici zaujalo neznáme autíčko...
Išiel som pozrieť, čo to je zač a bol to sedemmiestny číňan...večer som pozrel, že sa u nás predáva za 32 000 €:
.
U Tour.png
.

Takisto som pozrel video, kde chlapík opisuje skúsenosti po najazdení 46 000 km.
https://www.youtube.com/watch?v=QG0v4bpG3rk

Rovnako včera bola v TV reklama, že BYD začne u nás predávať autá v apríli.

Tak som si uvedomil, že ked je chlapík taký spokojný a celá jeho rodina je spokojná a vybavenie + kvalita je na úrovni kde
za európske auto by musel dať okolo 40 000...tak asi ten európsky automobilizmus pôjde dolu vodou...
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
miror
Platinum Member ***

JUGGLER napísal: Po 31 03, 2025 9:10 pm To je úžasné, že Tesla nemá žiadne povinné prehliadky a servis. Úžasné pre Teslu.
Smutné pre majiteľa. Naposledy som takého videl, ked nabúral Teslu...a dodnes rozmýšľam ako asi skončil a kolko ho to stálo...
Ak ešte aj toto má byť použité ako negatívny argument, že Tesla nerobí úžeru na zákazníkoch, tak už neviem o čom táto diskusia je ale o objektívnosti určite nie, asi len o výlevoch na niečo nepoznané a nezvyklé.

Nehovoril som o servise (ten tu samozrejme máme) ale o povinných prehliadkach, ktoré treba na skoro každom aute absolvovať, inak kupujúci stráca záruku a priehliadky sú mimochodom poriadne mastné, nezodpovedajúce vykonanej práci.

Ak potrebuje JUGGLER servis len pri zábehu a potom navštevuje lokálneho servisáka, asi má to šťastie, že sa mu auto vôbec ale vôbec v záruke nekazí alebno proste nové auto nekupuje, inak tento pohľad nechápem.

Tesla má servisnú politiku odlišnú, je to popísané napríklad tu: https://www.teslaslovakia.sk/servis/
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

No to už vyzerá lepšie s tým servisom Tesly v Badíne pri banskej Bystrici. Tá zľava 500 € dáva tušiť koľko asi stoja opravy…. Ja si však kúpim auto iba vtedy keď má servis v mojom meste … toto je pre mňa kľúčové… Ale keď vidím že Tesla má už zmluvne Servisy, iste sa (časom)nájde v kazdom väčšom meste aspoň jeden servis.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

miror napísal: Ut 01 04, 2025 11:41 am
JUGGLER napísal: Po 31 03, 2025 9:10 pm To je úžasné, že Tesla nemá žiadne povinné prehliadky a servis. Úžasné pre Teslu.
Ak ešte aj toto má byť použité ako negatívny argument, že Tesla nerobí úžeru na zákazníkoch, tak už neviem o čom táto diskusia je ale o objektívnosti určite nie, asi len o výlevoch na niečo nepoznané a nezvyklé.

Nehovoril som o servise (ten tu samozrejme máme) ale o povinných prehliadkach, ktoré treba na skoro každom aute absolvovať, inak kupujúci stráca záruku a priehliadky sú mimochodom poriadne mastné, nezodpovedajúce vykonanej práci.

Ak potrebuje JUGGLER servis len pri zábehu a potom navštevuje lokálneho servisáka, asi má to šťastie, že sa mu auto vôbec ale vôbec v záruke nekazí alebno proste nové auto nekupuje, inak tento pohľad nechápem.

Tesla má servisnú politiku odlišnú, je to popísané napríklad tu: https://www.teslaslovakia.sk/servis/
si robis srandu, toto ma byt autorizovany servis svetovej automobilky :( , skoc sa pozriet do Mercedesu, alebo BMW v hociktorom krajskom meste. Tesla nie ze nerobi uzeru na zakaznikoch, Tesla hlavne zakaznikom neprinasa servis, ktory by svetova automobilka mala mat. Inak skus definovat tie mastne prehliadky najlepsie k cene zakupeneho noveho vozidla :).
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
miror
Platinum Member ***

osamely chodec napísal: Ut 01 04, 2025 12:52 pm

si robis srandu, toto ma byt autorizovany servis svetovej automobilky :( , skoc sa pozriet do Mercedesu, alebo BMW v hociktorom krajskom meste. Tesla nie ze nerobi uzeru na zakaznikoch, Tesla hlavne zakaznikom neprinasa servis, ktory by svetova automobilka mala mat. Inak skus definovat tie mastne prehliadky najlepsie k cene zakupeneho noveho vozidla :).
na mimozáručné opravy sa nechodí do autorizáku, som tu čítal, takže kde je problém ? a škodové udalosti robia tiež, Tesla necháva takéto opravy aj v záruke na "bodyshop"-y

a na záručné opravy tu máme Viedeň, Budapešť, Brno, Katowice - z väčšiny Slovenska sú bližšie ako keby bol jeden v Bratislave

Ja som do servisov Mercedes, BMW chodil. Som zvedavý, čo by si tam za tie hodinové sadzby dával opravovať mimo záruky :)
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

miror napísal: Ut 01 04, 2025 1:51 pm
osamely chodec napísal: Ut 01 04, 2025 12:52 pm

na mimozáručné opravy sa nechodí do autorizáku, som tu čítal, takže kde je problém ? a škodové udalosti robia tiež, Tesla necháva takéto opravy aj v záruke na "bodyshop"-y

a na záručné opravy tu máme Viedeň, Budapešť, Brno, Katowice - z väčšiny Slovenska sú bližšie ako keby bol jeden v Bratislave

Ja som do servisov Mercedes, BMW chodil. Som zvedavý, čo by si tam za tie hodinové sadzby dával opravovať mimo záruky :)
mame ine kriteria na servis premiovych znaciek :) to je v poriadku , kazdy potrebujeme nieco ine...
danno
Active Member
Dátum registrácie: Št 18 02, 2021 3:18 pm
Has thanked: 21 times
Been thanked: 25 times

Príspevok od používateľa danno »

JUGGLER napísal: Po 31 03, 2025 9:10 pm
Tak som si uvedomil, že ked je chlapík taký spokojný a celá jeho rodina je spokojná a vybavenie + kvalita je na úrovni kde
za európske auto by musel dať okolo 40 000...tak asi ten európsky automobilizmus pôjde dolu vodou...
Bol taky vtip s koncom: Ked slonika predavas, musis pekne o nom hovorit. Trocha som preklikal video a osobne by som nebol spokojny ak vyrobca neposkytne za rok ziaden sw uptade ...maju sa co od Tesly ucit. Nastavovat klimu na 28c aby kurilo na 23. A tiez system garanciek kazdych 10000...a pri najblizsej garancke pri 50000 ho stal servis cca 2400€. Realita je ze v Nemecku kupujes za tu cenu skoro nove kusy s nizsim najazdom.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Akurát , že sa nakoniec rozhodol , že nepredá. Že si kúpi ešte jedno silnejšie ku karavánu.
Softvér update som k spalováku ešte nezažil. Tie nedostatky čo spomínal by mi vôbec nevadili.
Mne sa páči tá výbava a pohodlnosť. Jediná vec čo mi vadí, že max. rýchlosť je udávaná 180 km.
dusantt
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Št 16 06, 2016 12:14 pm
Been thanked: 65 times

Príspevok od používateľa dusantt »

Kolko berie teraz autorizak za povinnu prehliadku akoze vramci zaruky?
300? 500 ? myslim beznu nizsiu strednu triedu, ako je bezny golf, focus, octavia atd

Pretoze ten olej ma hodnotu maximalne 20-30eur (4-5L), filter max 5 eur, cas za ktory sa olej vymeni pozrie mechanik vyzualne karoseriu, dokopy 20 minut, aj zdvihnut a polozit auto. Prve roky sa nemeni nic ine, ziadna chladiaca kvapalina, ani olej do posilnovaca, ani brzdova kvapalina, ani kimatizacia, nic. Ak by sa to aj menilo, bola by hlupost to fakturovat, kedze je to v zaruke.

Za olej si ale uctuje tak 100-150eur, co je absolutny nezmysel a pocul som neraz pripad, kde olej ani nevymenili, ale zauctovali si, podobne kabinovym filtrom. A este to auto tam drzia 2-3hodiny, aby si mohli nauctovat ten nezmyselny cas akoze "normohodina".

Na tomto mastne ryzuju predajcovia aut.
Inflacia je predsa nula.
2025: Lekár už nemá voľné termíny
2025: Táto elektronická služba momentálne nie je dostupná
Posledný nech zhasne.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

dusantt napísal: Št 03 04, 2025 10:00 am Za olej si ale uctuje tak 100-150eur, co je absolutny nezmysel a pocul som neraz pripad, kde olej ani nevymenili, ale zauctovali si, podobne kabinovym filtrom. A este to auto tam drzia 2-3hodiny, aby si mohli nauctovat ten nezmyselny cas akoze "normohodina".
Však to. Platil som poctivo autorizovaným servisom, až kým som nezistil, že sa to neoplatí.
Olej miesto vypúšťania vysávali hadičkou pod tlakom, čím všetka špina ostávala na spodku vaničky...
Iní boli nachytaní ako miesto originálnych dielov dávali neoriginálne. Ale účtovali originálne.

A tak som si našiel poctivého živnostníka, ktorý sa o všetko postará. Vrátane toho, že vybaví aj STK.
Tak to budem praktizovať navždy. Autorizovaný servis len na prvé - maximálne 2-3 prehliadky, kým sa auto nezabehá...
Kašlem im aj na garancie. Ak sa vada neobjaví v zábehu, už ju ťažko uznajú pozdejšie. Medzitým vyžmýkajú z ľudí tisíce...
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Čínska automobilka BYD odkladá masovú výrobu elektromobilov v Maďarsku

Čínska automobilka BYD odkladá masovú výrobu vo svojom novom závode v Maďarsku na rok 2026 a prvé dva roky bude fungovať s výrazne nižšou kapacitou.

Pôvodne plánovaná výrobná kapacita 150 000 až 300 000 vozidiel ročne sa tak výrazne zníži.

Namiesto toho BYD začne vyrábať elektromobily skôr v tureckom závode, kde sú nižšie náklady na pracovnú silu a výrobná kapacita výrazne presiahne plánovaných 150 000 vozidiel už v roku 2027.

Presun výroby do Turecka je krok späť pre Európsku úniu, ktorá dúfala, že investície do Maďarska prinesú pracovné miesta a obídu clá na elektromobily z Číny vo výške 27 percent.

V Turecku však clá na vývoz do EÚ nie sú, čím BYD ušetrí na nákladoch a prekoná konkurentov.

BYD očakáva, že predaje v EÚ sa do roku 2029 zdvojnásobia na takmer 400 000 áut.
miror
Platinum Member ***

Tesla úpadok príjmov v niektorých EÚ štátoch kompenzuje otváraním nových trhov. Najviac predaných Tesiel v Európe za jún je v Turecku.
Kto čakal nejaké výpredaje alebo znižovanie cien a iné podpory predaja, Tesla išla inou cestou - otvára nové trhy.
https://fortune.com/2025/07/08/elon-mus ... ey-russia/

Dokonca po otvorení Indie musí voziť autá tam nielen z čínskej ale aj z berlínskej fabriky.

Kanadské clá na EU automobily zasa obišla dovozom v Číne vyrobených áut namiesto US.

Vidíme, aký skvelý bol nápad mať výrobný závod na rôznych miestach.
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1565 times

Príspevok od používateľa MiBi »

1756522935696.jpg
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Super prehľad, Mibi :potlesk:

Som to trochu zväčšil, aby som videl ako na tom stojí EU.
My sme rekordéri len v produkcii na počet obyvateľov.
Ináč, celá EU stojí len na Nemcoch a Španielsku.
EU si nemôže dovoliť šialený plán prechodu na čistú elektromobilitu,
ani šialené emisné a bezpečnostné normy, ktoré predražujú výrobu.

Strašne mi tá EK pripomína komančov, ktorí plánovali len na základe ideológie.
Prílohy
automobily - produkcia vo svete 2024.png
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Hackerský útok na Jaguar Land Rover

Land Rover 2. septembra oznámil prerušenie výroby v dôsledku kybernetického incidentu - ide o veľký problém, keďže koncern predĺžil odstávku až do 24. septembra, no vôbec nie je isté, že sa vtedy závody naozaj spustia. Fabriky Jaguaru nefungujú po celom svete – od Indie cez Britániu až po Brazíliu. Nevyrába ani tá slovenská.

K útoku sa priznali hekeri, ktorí už predtým útočili na iné britské podniky, napríklad začiatkom roka na Marks & Spencer, píše sa v https://www.bbc.com/news/articles/cpd9n88j10wo . Koncern neprezradil, čo presne hekeri napadli, podľa zverejnenych informácií ide o hlavný účtovný systém SAP, ktorý firmy po celom svete používajú na evidenciu všetkých finančných transakcií, faktúr a objednávok.
https://www.bleepingcomputer.com/news/s ... ther-week/
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Mercedes-Benz

Nemecká automobilka Mercedes-Benz oznámila za tretí štvrťrok pokles globálnych dodávok o 12 %, pričom klesajúci trend ťahali najmä čínsky a americký trh. Medzi júlom a septembrom dodala automobilka 441 500 vozidiel, čo je výrazne menej ako v rovnakom období minulého roka.

Predaje v Číne klesli o 27 % a v USA o 17 %, čo firma pripisuje kombinácii zvýšených ciel na dovoz do USA zavedených administratívou prezidenta Donalda Trumpa a rastúcej konkurencii domácich značiek v Číne. Tieto dva kľúčové trhy pritom tvoria významnú časť globálneho odbytu značky.

„Zatiaľ čo v Európe, Južnej Amerike a krajinách Perzského zálivu sme zaznamenali solídne výsledky, situácia v Číne zásadne ovplyvnila celkové predaje,“ uviedol člen predstavenstva Mathias Geisen.

Okrem konvenčných vozidiel stagnoval aj predaj elektromobilov (BEV), ktorý zostal na úrovni 42 600 kusov, teda približne rovnaký ako pred rokom. To naznačuje slabnúci rast v segmente, ktorý je považovaný za kľúčový pre budúcnosť značky.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Aston Martin

Akcie automobilky Aston Martin Lagonda oslabili o 7 percent, pričom počas ranného obchodovania v pondelok v Londýne klesli až o 11 percent po tom, čo firma už druhýkrát v tomto roku znížila svoj výhľad. Dôvodom sú americké clá a slabší globálny dopyt, najmä v USA a Ázii. Spoločnosť teraz očakáva pokles predajov o stredné až vyššie jednotky percent a zníženie dodávok v treťom štvrťroku o 13 percent na 1 641 vozidiel. Za posledných 12 mesiacov klesla hodnota akcií o 27 percent, čo odráža ťažkosti pri napĺňaní hospodárskeho plánu. Aston Martin už nepočíta s kladným peňažným tokom v druhej polovici roka, hoci predpokladá zlepšenie s príchodom nových modelov. Firma prehodnocuje svoje náklady, kapitálové výdavky a produktové plány, pričom očakáva, že zisk pred úrokmi a zdanením bude pod spodnou hranicou odhadov na rok 2025. Oživenie značky, ktorú v roku 2020 zachránil miliardár Lawrence Stroll, brzdia vysoké dlhy aj nové americké obchodné opatrenia.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Aston Martin

Na Financial Times bol pekný článok o Aston Martin. Tie autá asi pozná veľa z nás, väčšina ľudí ale asi nevie, aký obrovský fail je táto firma finančne. Od svojho IPO v roku 2018 akcie klesli o viac ako 98 %. Priemerná predajná cena každého auta za posledných 10 rokov vzrástla asi dvojnásobne zo 100 000 libier na dnešných takmer 200 000, avšak každý rok generujú obrovské straty (druhý obrázok). Za posledných 10 rokov vygenerovali na každé predané auto záporný cashflow v priemere 45 000 libier, každoročne strácajú cca 200-300 miliónov libier. Za rovnaké obdobie dodali asi 62 000 áut, teda dokopy sa bavíme o strate takmer 3 miliardách libier. Au.

Tieto peniaze dotovali samozrejme primárne investori. Aston Martin vybral od IPO v roku 2018 ďalšie viac ako 2 miliardy a financovali to všetko aj ďalším dlhom v hodnote 400 miliónov libier. Celkový dlh firmy by mal byť okolo 9 násobku EBITDA, teda nejakej 1,5 miliardy. Od IPO Aston tiež výrazne nariedil akcionárov. Z pôvodných 100 miliónov akcií je dnes približne 930 miliónov (tretí obrázok), každá akcia teda stratila už len kvôli tomuto asi 90 % hodnoty. Lepšie to nebude ani tento rok, firma očakáva ďalšiu stratu v hodnote asi 250 miliónov, trápenie firmy bude asi teda pokračovať.

Zdroj: https://www.linkedin.com/posts/tom%C3%A ... 25888-pr1q
Prílohy
1760618268662.jpg
1760618268771.jpg
MiBi
VETERAN MEMBER *****

• Predaje nových áut v EÚ sa od začiatku roka do konca októbra zvýšili medziročne o 1,4 percenta, pričom ide už o štvrtý mesiac rastu za sebou, hoci objem je stále pod úrovňami spred kovidu.
  • Trhový podiel batériových elektromobilov dosiahol za desať mesiacov 16,4 percenta, pričom na štyroch najväčších trhoch rástli registrácie batériových elektromobilov najviac v Nemecku (+39,4 percenta), ďalej v Belgicku (+10,6 percenta), Holandsku (+6,6 percenta) a vo Francúzsku (+5,3 percenta).
  • Benzínové autá výrazne stratili, keď registrácie klesli o 18,3 percenta na približne 2 milióny vozidiel a ich podiel spadol na 27,4 percenta z vlaňajších 34 percent. Ešte prudšie padol dopyt po diesloch, kde trhový podiel za rovnaké obdobie klesol na 9,2 percenta po poklese registrácií o 24,5 percenta.
  • Skupina Volkswagen si udržala pozíciu lídra, keď v októbri predala približne 250 000 áut (+7,9 percenta medzimesačne) s podielom 28,8 percenta a od začiatku roka je na +5,1 percenta. Škoda Auto v októbri zrýchlila na +12,8 percenta a jej trhový podiel dosiahol 7,6 percenta, pričom od začiatku roka je na +10,6 percenta
. Celkovo tak dáta ACEA ukazujú pokračujúci posun od spaľovacích motorov smerom k elektrifikácii, no s tým, že trh sa stále reštartuje len postupne.
Prílohy
G6ocrXVXkAAOuSe.jpg
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa predstavila iniciatívu „Freedom Means Affordable Cars“, ktorá má „resetovať“ štandardy spotreby paliva (CAFE) a podľa rezortu dopravy má priniesť Američanom odhadovanú úsporu 109 miliárd dolárov, pričom cieľom je nahradiť pravidlá bývalého amerického prezidenta Joa Bidena a klásť dôraz na voľbu spotrebiteľov a bezpečnosť. Podľa správy zo stanice WTOP by nový rámec nastavil flotilový priemer pre ľahké vozidlá približne na 34,5 míle na galón, kým Bidenove pravidlá smerovali zhruba k 50 míľam na galón do roku 2031 a rátali s každoročným sprísnením o 2 percentá (pre osobné autá od modelového roku 2027 a pre SUV a ľahké úžitkové vozidlá od roku 2029).

Biely dom zároveň kritizoval predchádzajúce nastavenie ako „nelegitímny mandát na elektromobily“ a tvrdí, že nové štandardy znížia náklady pre spotrebiteľov aj výrobcov. Pri oznámení v Oválnej pracovni Donald Trump vyhlásil, že „oficiálne ukončuje“ Bidenove CAFE pravidlá, ktoré podľa neho zaťažovali automobilky a komplikovali výrobu. WTOP pripomína, že okrem palivovej efektívnosti predchádzajúci balík obsahoval aj prísne limity výfukových emisií, ktoré mali urýchliť nástup elektromobilov, keď práve tento smer chce nový návrh zmierniť. Ak bude návrh formálne predložený a prejde legislatívnym procesom, znamenal by posun v regulácii v prospech spaľovacích modelov a pomalšie tempo sprísňovania palivovej úspornosti oproti trajektórii posledných rokov.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Predajná dominancia Toyoty. Japonská automobilka s 4,7 miliónmi predaných kusov v prvej polovici roku 2025 suverénne vedie svetový trh. Najrýchlejšie rastúcou značkou je čínska BYD, ktorá s predajom cez 2 milióny áut zaznamenala medziročný nárast o 31 % a je na štvrtom mieste, pričom experti očakávajú, že do konca roka prekoná Ford. Rastúci čínski výrobcovia ako BYD a Geely menia globálny rebríček a kontrastujú s poklesom predaja niektorých tradičných značiek z Európy a Japonska.
unnamed (12).jpg
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

24. apr 2026 o 17:17
Dobrá výbava za dobrú cenu alebo veľký nájazd čínskych áut na Slovensko?
Na výber bude 25 značiek

Z pohľadu ceny ešte nedávajú veľký zmysel.

Jozef Tvardzík
reportér magazínu Index

Vlani na Slovensku predalo niečo vyše 93-tisíc osobných áut, z ktorých bolo približne 2100 čínskych (vyše dve percentá z celkového počtu).

Dominantne sa na tom podieľali najmä značky MG, ktorá na Slovensku pôsobí od roku 2022, a BYD, ktorá začala svoje autá u nás predávať vlani.
Na trh sa však tlačia ďalšie a rozsah ich expanzie naznačuje, že výskyt čínskych áut na slovenských cestách bude narastať.

Smer Európa

Pre pôsobenie čínskych značiek v Európe je dôležité, že pochopili, že ak chcú uspieť, musia hovoriť jej vizuálnym jazykom.
Namiesto kopírovania si preto najali najlepšie mozgy z priemyslu.

Dizajnér Wolfgang Egger, ktorý kedysi pôsobil v Audi a Alfe Romeo, navrhuje autá pre BYD, Peter Horbury so skúsenosťami z Volva a Fordu stál za pokrokom Geely a Giles Taylor, ktorý kedysi pôsobil v Rolls-Royce, pracuje pre Hongqi.

Značky ako Nio alebo MG majú obrie dizajnové štúdiá v Mníchove a Londýne. Vďaka tomu ich produkty nevyzerajú typicky čínsky, ale globálne a prémiovo.

Čínskym koncernom pomohli tiež štátne dotácie a zameranie na vývoj dizajnových áut so špičkovým softvérom, pri ktorom oproti európskej konkurencii získali technologický náskok.

Dotácie umožnili vznik 150 automobilových značiek a obrovského podhubia celého priemyslu.
Silná konkurencia a cenová vojna na domácom trhu však spôsobili, že mnoho z nich finančne krváca a ich stratégiou prežitia je expanzia do Európy.

Je to pre ne momentálne jediný veľký, bohatý a technologicky vyspelý trh, na ktorom majú reálnu šancu uspieť, aj keď za cenu vyšších ciel.
Je to trh, na ktorom môžu dosahovať vyššiu maržu a kompenzovať si straty v Číne.

Čínska lavína na Slovensku

V prvej várke počas pandémie v rokoch 2020 a 2021 vstupovali čínske značky na trhy západnej Európy s elektrickými autami.
Slovensko patrilo medzi posledné európske bašty.

Dôvodom je veľkosť trhu, ktorý by sa dal prirovnať k predmestiu jedného čínskeho veľkomesta.
Nevýhodou Slovenska je aj najnižšia miera elektrifikácie, preto bolo pre Číňanov nezaujímavé.

To sa evidentne zmenilo. V súčasnosti na Slovensku autá predáva 17 čínskych značiek, pričom väčšina z nich prišla len vlani.

Etablované automobilky MG, BYD a Dongfeng doplnili nováčikovia Omoda, Jaecoo, BAIC, Leapmotor, DR Automobiles, Xpeng, EVO, ICH-X či Sportequipe.
Okrem toho do prémiového segmentu prišli Hongqi, MHero, Denza a Voyah.

To je však len začiatok. Ďalších osem nových značiek z Číny by malo vstúpiť na slovenský trh počas najbližších mesiacov.
Do konca tohto roka by sa ich počet mohol dostať na 25.

Jednou z nich je Chery, ktorá bude predávať hybridné SUV.
Na príchod sa chystajú tiež Nio, Geely, Zeekr, Jetour a čínsky koncern GWM, pod ktorý patria značky Haval, Ora alebo Tank.

Prevažná väčšina značiek je pre slovenského zákazníka veľkou neznámou, preto bude pri rozbehu predaja záležať na marketingu a pridanej hodnote za férovú cenu.

Je až prekvapivé, že Číňania zatiaľ nemuseli na Slovensku výrazne znižovať ceny, sú totiž porovnateľné s produktmi tradičných automobiliek.
Niektoré značky sa pritom zamerali na autá so spaľovacími motormi, od ktorých viaceré západné automobilky cúvajú.

Najčastejšie cez importéra 

Vstup čínskych značiek na európsky trh nie je len o preprave áut do európskeho prístavu a ich naložení na kamióny.
Ide o komplexný proces, ktorý zahŕňa vybudovanie servisnej a predajnej siete, logistiku náhradných dielcov a európsku homologizáciu.

Je potrebné vybaviť európske certifikáty (typové schválenie) pre každú súčiastku na vozidle, od svetiel a smeroviek až po nárazníky a volant.
Každá súčiastka prechádza skúškami a testovaním a na európske štandardy musí byť prispôsobený výrobný proces, čo ho predražuje.

Čínske značky vstupujú na slovenský trh troma spôsobmi.
Najbežnejšou stratégiou je spolupráca s nezávislým importérom v Európe, ktorý za značku vyrieši homologizáciu a ďalšie povinnosti.

Importérom značky Chery je kazašská spoločnosť Astana Motors.
Omoda a Jaecoo sa zasa dohodli s maďarskou firmou Grand Automotive.
DR Automobiles, ktorá má v ponuke aj jedno z najlacnejších SUV na trhu (Evo 5 v cene od 17 990 eur),
zastupuje Agrotec Group, ktorý bola donedávna súčasťou Agrofertu predsedu českej vlády Andreja Babiša.

MG sa zasa prezentuje ako tradičná britská značka, ale už roky patrí čínskemu koncernu SAIC a aj výroba je kompletne čínska.
Za jeho príchodom na Slovensko stojí importér AB Motors, ktorý patrí pod holandskú spoločnosť AutoBinck.

Vlani tiež prišla automobilka Xpeng pod krídlami švédskeho importéra Hedin Automotive, ktorý v minulosti prevzal aj aktivity spoločnosti Motor Car, známej najmä predajom mercedesov. 

V roli importéra je aj košická spoločnosť Plastonic, ktorá zastupuje značky Dongfeng, MHero, Hongqi, Forthing a Voyah.
Importérske sklady má v Ostrave, Galante a Budapešti.

„Aktuálne máme uložených niekoľko stoviek vozidiel určených pre tri kľúčové trhy.
Zároveň sa na centrálnych európskych skladoch výrobcu v Poľsku a Slovinsku nachádza približne osemtisíc vozidiel,“ tvrdí šéf Plastonicu Branislav Kocper.

Jeho úlohou je budovať partnerstvá s dílermi, ktorí budú autá predávať a servisovať.
Kocper tvrdí, že záujemcov o predaj je množstvo a že preferujú dílerov, ktorí sú na trhu aspoň dvadsať rokov.

Dongfeng má podľa neho v súčasnosti na Slovensku dvadsať predajných a servisných miest, pri ďalších značkách sa sieť postupne rozširuje.

Dongfeng, Voyah a MHero využívajú centrálny európsky sklad náhradných dielcov v holandskom meste Venlo, kým Forthing a Hongqi ho majú v Budapešti.

„Ako importér prevádzkujeme aj vlastný sklad náhradných dielcov, ktorý je v Prešove. Celkové množstvo dielov sa blíži k stotisíc kusom,“ tvrdí Kocper.

Na spôsob Tesly

Druhým a dlhodobo najúspešnejším modelom vstupu čínskych automobiliek na európsky trh je presun výroby do Európy.
Spravil to tak napríklad Leapmotor, ktorý spolupracuje s koncernom Stellantis.

Ich spoločný podnik Leapmotor International je výhradným výrobcom, predajcom a exportérom značky Leapmotor mimo Číny.

Pre Stellantis ide o spôsob, ako rozšíriť ponuku cenovo dostupných elektroáut, pre Leapmotor zasa cestu, ako obísť clá.
Aktuálne sa jeho autá vyrábajú v Poľsku, na jeseň by sa sériová výroba malého elektroauta T03 mala presunúť do Španielska.

Na Slovensku za Leapmotor, ale aj Peugeot, Citroën, DS, Opel, Fiat, Jeep a Alfa Romeo zodpovedá veľký švajčiarsky importér Emil Frey Group.

Tretí spôsob vstupu na európsky trh predviedla značka BYD.
Je to automobilka, ktorá je známa tým, že chce mať všetko pod kontrolou, od výroby batérií cez fyzický dovoz áut do Európy až po vlastné sklady náhradných dielcov, čím pripomína Teslu.

V Maďarsku BYD postavila fabriku, ktorá začiatkom roka spustila pilotnú výrobu.
Okrem toho, v Európe založila dcérske importérske spoločnosti, ktoré vyberajú dílerov, ktorí autá budú predávať a servisovať.

Najväčším predajcom BYD na Slovensku je Auto-Impex, ktorý zmluvu s čínskou značkou uzavrel vlani v apríli.

„Podmienky zmluvy boli prísne a nákladné, ale finančne nám pomohli.
Zabezpečili školenia predajcov aj technikov, museli sme postaviť showroomy BYD s predpísaným dizajnom bez ostrých hrán, kde dominujú veľké LED svetlá,“ vysvetľuje šéf siete Auto-Impex Peter Hron.

Centrálny sklad áut má BYD v Amsterdame, ale bude sa sťahovať do Budapešti.
S náhradnými dielcami by nemal byť problém, ich doručenie je zvyčajne do piatich dní.

„BYD má aj takzvaných lietajúcich diagnostikov. Ak do 48 hodín nedokážeme v servise nájsť chybu, prídu problém diagnostikovať k nám,“ tvrdí Hron.

Podľa neho musela BYD v prvom rade zapadnúť do predajného konceptu samotného dílera.
Pre mestských vodičov ponúka Auto-Impex menší Fiat Panda, Nissan je skôr určený pre SUV nadšencov a BYD je dobrou voľbou pre ľudí, ktorí majú doma nabíjačku.

„Je to ideálny mix portfólia, ktorý sa dopĺňa. Sme v rokovaní s tromi ďalšími čínskymi značkami a jednu si vyberieme,“ vysvetľuje Hron.

V portfóliu Auto-Impexu chýbajú napríklad dostupné autá so spaľovacím motorom od 20- do 30-tisíc eur, pretože vozidlá od Nissanu sú drahšie a automobilka má v pláne ukončiť výrobu čisto spaľovacích motorov.

Podľa Hrona si ešte pred pár rokmi väčšina odborníkov myslela, že európsky trh zaplavia lacné čínske elektroautá.
V skutočnosti na západné trhy prišli špičkové elektroautá, ktoré konkurujú prémiovým značkám.

Na lacnejšie európske trhy, kam patrí aj Slovensko, dorazili aj hybridy či dokonca modely s klasickým spaľovacím motorom (typickým príkladom je Dongfeng). To bola kedysi doména európskych automobiliek.  

„Európa sa dostala do pasce, keď spravila krok k elektromobilite a zanechala výrobu spaľovacích motorov.
Špičkových ľudí, ktorí sa ich vývoju venovali, si kúpila Čína.
Vývoj nového spaľovacieho motora v Číne trvá dvanásť mesiacov, kým v Európe štyri roky a je to oveľa drahšie,“ upozorňuje Hron.

Viaceré západné značky cúvajú od budúcnosti čistej elektromobility, ale návrat k spaľovákom je ťažký.
Napríklad Renault radšej ich výrobu zveril čínskemu koncernu Geely. 

Ako ich vnímajú zákazníci

Importér Dongfengu Branislav Kocper tvrdí, že slovenskí zákazníci boli spočiatku skeptickí, no dnes sú už informovanejší a neboja sa siahnuť po čínskych značkách, ktoré sa neprofilujú ako niečo menejcenné, ale ponúkajú dobrú výbavu za dobrú cenu.

Dongfeng je na Slovensku najdlhšie z čínskych hráčov a ponúka aj cenovo dostupnejšie modely so spaľovacím motorom, hoci s vlaňajšími 58 registráciami je to vcelku bieda.

Dvojnásobne viac predajov ako Dongfeng mal vlani na Slovensku Leapmotor, ktorý na trh prišiel len v máji.
Podobne ako Dongfeng je síce veľkou neznámou, ale predaje nakopol rýchly rozmach predajnej a servisnej siete, ktorú zastrešujú známi díleri Final CD a Begam.

Čo môže byť relatívnou brzdou v predajnosti čínskych áut je štruktúra zákazníkov.
Podľa Hrona až 76 percent kupujúcich sú právnické osoby, ktoré si autá kupujú na lízing.

Lízingové spoločnosti alebo veľké firmy radšej siahnu po osvedčenej škodovke alebo volkswagene, pretože nestrácajú na hodnote a sú likvidné do niekoľkých dní. Úspora pár tisíc pri nadobúdacej cene im za to nestojí.

„Čínske auto je o niečo lacnejšie, ale na splátke vyjde firmu drahšie ako európske auto, ak si doň započíta nižšiu zostatkovú cenu,“ uznáva Hron.

Prechod k čínskym autám je podľa neho badateľný u menších firiem a živnostníkov alebo u domácností, ktoré porovnávajú, čo za kúpnu cenu reálne dostanú. „Musím však povedať, že čínske autá lacné nie sú,“ uzatvára.

Čítajte viac: https://www.sme.sk/index/c/dobra-vybava ... DEkbDAkaDA.
Prílohy
Predaj činy.png
Velveet
Dátum registrácie: Po 23 01, 2023 7:56 pm
Has thanked: 46 times
Been thanked: 26 times

Príspevok od používateľa Velveet »

Spoločnosť BYD zasiahnutá nástupom čínskych konkurentov
Zisk skupiny so sídlom v Šen-čene klesol o 55 %, export však predstavuje svetlý bod
Zisky spoločnosti BYD klesli o viac ako polovicu, keďže pokles na mimoriadne konkurenčnom čínskom trhu prevážil nad zvýšeným dopytom po elektrických vozidlách na celosvetovej úrovni v dôsledku vojny v Iráne.
Skupina so sídlom v Šen-čene včera oznámila čistý zisk za prvý štvrťrok vo výške 4,1 mld. RMB (600 mil. USD), čo predstavuje medziročný pokles o 55 % a zhruba zodpovedá prognózam analytikov. Podľa Visible Alpha išlo o najnižšiu úroveň od druhého štvrťroka 2022.
Tržby vo výške 150,2 mld. RMB za prvé tri mesiace roka klesli o 11,8 % oproti predchádzajúcemu roku, ale prekonali prognózy na úrovni 140,4 mld. RMB.
Tieto výsledky poukazujú na nedávny pokles predaja spoločnosti BYD v Číne, najmä v januári a februári, po rokoch astronomického rastu v dôsledku postupného rušenia vládnych dotácií na nákup elektrických vozidiel.
Tento pokles však zmiernil zvýšený domáci dopyt v marci a silný export, keďže globálny energetický šok spôsobený vojnou v Iráne odradil spotrebiteľov od áut poháňaných benzínom a naftou.
Akcie spoločnosti BYD v Číne vzrástli od začiatku vojny o 14 %, ale naďalej zostávajú o 25 % pod svojím maximom spred takmer roka.
Skupina, ktorá je zároveň jedným z najväčších výrobcov batérií, ťaží z dopytu po úložiskách energie pre umelú inteligenciu a dátové centrá.
Podľa údajov šanghajskej konzultačnej spoločnosti Automobility si BYD stále udržiava najväčší podiel na čínskom trhu s „vozidlami na nové zdroje energie“ – medzi ktoré patria čisto batériové elektromobily a rôzne plug-in hybridy – a to 20 percent.
Keďže však rast predaja čínskych elektromobilov spomaľuje, BYD sa dostalo pod silný tlak miestnych konkurentov, medzi ktorých patria Geely, Leapmotor, Xiaomi a čoraz viac aj rad áut vybavených softvérom a hardvérom od spoločnosti Huawei.
Spoločnosť je tiež pod tlakom Pekingu, aby rýchlejšie platila tisícom dodávateľov, čo vyvoláva otázky ohľadom jej dlhoročnej praxe využívať peniaze dlžné dodávateľom ako formu lacného financovania na podporu svojho rastu.
V tomto kontexte a napriek tomu, že minulý rok prevzala od Tesly korunu najväčšieho výrobcu elektromobilov na svete, bola spoločnosť BYD nútená urýchliť svoju expanziu na iné trhy, kde môže na svojich autách dosiahnuť vyššiu maržu.
Podľa európskej organizácie automobilového priemyslu Acea sa predaj spoločnosti BYD vo Veľkej Británii a iných častiach Európy v prvom štvrťroku viac ako zdvojnásobil na takmer 74 000 vozidiel, čím sa jej podiel na trhu v regióne zvýšil na niečo málo cez 2 percentá.
Analytici Citi odhadujú, že BYD dosiahne v tomto roku celkový predaj viac ako 5 miliónov áut, čo je nárast oproti vlaňajším 4,6 miliónom.
Hoci ide o skromný nárast, očakáva sa zlepšenie skladby predaja na 1,62 milióna exportov a 3,39 milióna domácich predajov, oproti vlaňajším 1 miliónu exportov a 3,6 milióna predajov v Číne.
Napísať odpoveď

Návrat na "Akcie - investovanie do akcií"