Ja som s mojimi shortami zatial spokojny, Nemam v tom ziadnu hlbsiu strategiu. Chcel by som behom 2 tyzdnov vidiet SP500 okolo 5350, to je cele. Ked nie, tak nie. Aspon to budem mat rychlo vybavene. Iste lepsie, nez sa rok trapit s rovnakym vysledkom.tomáš virdzek napísal: ↑Po 31 03, 2025 10:20 pm PS: Jaroslav, vôbec sa nechytaj na každé slovo čo tu kto napíše, každý je iný, hlavne si uvedom, že investing je niečo iné ako Jariho špekulácie na pár minút, hodín / overnight. Kým v tom nemáš jasno, skúšaj to radšej len na tom deme![]()
TRHY AKTUÁLNE - POKEC
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
- Has thanked: 293 times
- Been thanked: 200 times
Re: TRHY AKTUÁLNE - POKEC
-
tomáš virdzek
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
- Has thanked: 838 times
- Been thanked: 487 times
Ešte posledná vec, týkajúca sa nedávneho upozornenia NBS v zmysle tzv. finfluencerov: https://ako-investovat.sk/upozornenie-n ... luencerov/
Budeme musieť o tejto téme rozprávať viac, aby nedošlo niekedy k omylu. Zajtra túto diskusiu rozdelím na 2 a prenesiem ju do samostatných tém.
PS: Jaroslav ok: v tom je ten rozdiel gambling "trading" a trading. Uvidím, 50:50. Čistý hazrard, ruleta. Bez rozmyslu, bez skúsenosti, bez čísel, bez pravdepodobnosti a štatistiky aspoň z minulosti, bez ničoho, bez žiadnej opory v niečo "hmatateľné", bez znalostí, bez aspoň triviálnej analýzy. = Len tip, stávka, gambling.
PS2: vieš aký je rozdiel medzi príkazmi LMT=limit a MKT=market? Že limit je to, čo by som chcel/si želal... ale MKT berie hneď
Budeme musieť o tejto téme rozprávať viac, aby nedošlo niekedy k omylu. Zajtra túto diskusiu rozdelím na 2 a prenesiem ju do samostatných tém.
PS: Jaroslav ok: v tom je ten rozdiel gambling "trading" a trading. Uvidím, 50:50. Čistý hazrard, ruleta. Bez rozmyslu, bez skúsenosti, bez čísel, bez pravdepodobnosti a štatistiky aspoň z minulosti, bez ničoho, bez žiadnej opory v niečo "hmatateľné", bez znalostí, bez aspoň triviálnej analýzy. = Len tip, stávka, gambling.
PS2: vieš aký je rozdiel medzi príkazmi LMT=limit a MKT=market? Že limit je to, čo by som chcel/si želal... ale MKT berie hneď
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
Lenze ja na SP500 = 5350 vidim prvu fazu TAKE PROFIT mojich shortov. A nie je LIMIT_BUY.tomáš virdzek napísal: ↑Po 31 03, 2025 11:29 pm PS2: vieš aký je rozdiel medzi príkazmi LMT=limit a MKT=market? Že limit je to, čo by som chcel/si želal... ale MKT berie hneď![]()
Do longu na SP500 pocas najblizsieho pol roka neplanujem vstupit ani s minikontraktikom bez paky. To by musel byt dobre pod 5100 aby som nieco malicke na dlhodobo nakupil.
Trump ma vyse 80, prvy rok prezidentovania. Ak chce urobit nejake vyrazne zmeny vo svete (a on chce) tak toto ma zivotnu prilezitost. Ked sa rube les, lietaju triesky. Pad na indexoch si moze lepsie dovolit v prvom roku nez v 3-4 roku prezidentovania.
EU a Cina na jeho cla odpovedia a bude to boliet aj Americanov.
No ved uvidime.
Moj akutalny objem v shorte na SP500 je 67600 USD. Preto hovorim, ze cista ruleta cervena alebo cierna hore alebo dole.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
JUGGLER, vcera si mi vlastne par hodin tvoril 2/3 z protistrany
.
Mozno budes par hodin aj dnes.
Mozno budes par hodin aj dnes.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
Urobil som posledne zvysenie stavok na 5656 a caka ma uz len pozerat sa. Mozno vysedavat stratu. Raketovy rast hore snad uz nebude.
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 1561 times
Jeden prispevok od finfluencera hodny dnesneho datumu:tomáš virdzek napísal: ↑Po 31 03, 2025 11:29 pm Ešte posledná vec, týkajúca sa nedávneho upozornenia NBS v zmysle tzv. finfluencerov: https://ako-investovat.sk/upozornenie-n ... luencerov/
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2393 times
- Been thanked: 2780 times
Zlá správa pre obyvateľov SR a ČR a dobrá pre vojnových jastrabov.
Zaujímavé je, že o tom naše média ešte nepíšu. Zrejme ani politici o tom ešte nevedia.
Podpora EÚ vo výške 392 miliárd eur pôjde na posilnenie obrany na úkor pomoci v menej rozvinutých regiónoch
Európa mení priority svojho viacročného fondu regionálneho rozvoja vo výške 392 miliárd EUR, aby podporila svoj obranný sektor a pripravila EÚ na vojnu, uvádza sa v návrhu, ktorý videl portál Euractiv.
Tretina rozpočtu EÚ, známa ako kohézny fond, v súčasnosti smeruje na podporu hospodárskej konvergencie v celom bloku, predovšetkým v chudobnejších regiónoch. Tvárou v tvár hroziacej ruskej invázii sa však Brusel snaží využiť tieto peniaze na podporu obrany.
Strednodobá revízia programu v hodnote 392 miliárd eur, ktorý trvá od roku 2021 do roku 2027, „poskytuje príležitosť... preorientovať programy na nové naliehavé výzvy,“ uvádza sa v dokumente, ktorý videl portál Euractiv.
V praxi to, čo je po roku konzultácií na stole, predstavuje výrazný rozchod s konvenciami: namiesto financovania malých spoločností v ekonomicky nevýkonných regiónoch by peniaze mali namiesto toho dostať veľkí hráči kdekoľvek v Európe, najlepšie v sektore obrany.
Podstatná časť peňažného fondu by mala byť poskytnutá obrannému sektoru „bez geografického obmedzenia alebo obmedzenia veľkosti podniku“, uvádza Komisia a dodáva, že pravidlá bloku o dotáciách zostanú v platnosti.
V snahe exekutívy EÚ povzbudiť spoločnosti k „rozširovaniu“ bude Komisia tiež naliehať na hlavné mestá EÚ, aby boli „selektívnejšie pri poskytovaní pomoci firmám“ a „uznali a posilnili úlohu veľkých podnikov v regionálnom rozvoji“.
Takéto veľké podniky „riadia výskum, inovácie, prenos poznatkov a technológií smerom k iným spoločnostiam v ich hodnotovom reťazci“, uvádza sa v dokumente.
Dodáva sa v ňom, že krajiny EÚ by mali „podporovať rozširovanie inovatívnych“ malých a stredných podnikov (MSP) na takzvané „malé podniky so strednou kapitalizáciou“, teda podniky s počtom zamestnancov od 250 do 3 000.
Komisia tiež umožní členským štátom prerozdeliť peniaze z kohézneho fondu do fondu InvestEU, ktorý je vo výške 26 miliárd EUR a ktorého cieľom je získať finančné prostriedky zo súkromného sektora v strategických odvetviach.
V pláne je zahrnutá aj oblasť bývania - oblasť, v ktorej EÚ nedávno ustanovila svojho vôbec prvého komisára. Komisia navrhne „zdvojnásobiť plánované investície do politiky súdržnosti v oblasti dostupného bývania“ zo súčasnej úrovne 7,5 miliardy EUR, uvádza sa v návrhu.
https://www.euractiv.com/section/politi ... d-regions/
V programovom období 2021 – 2027 sa z Kohézneho fondu poskytuje podpora týmto 15 členským štátom: Bulharsko, Cyprus, Českú republiku, Estónsko, Grécko, Chorvátsko, Litvu, Lotyšsko, Maďarsko, Maltu, Poľsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko.
Rozpočet KF na 2021-2027: ČR 8,5 mld €...SR 1,8 mld. €
https://www.europarl.europa.eu/factshee ... hezny-fond
Zaujímavé je, že o tom naše média ešte nepíšu. Zrejme ani politici o tom ešte nevedia.
Podpora EÚ vo výške 392 miliárd eur pôjde na posilnenie obrany na úkor pomoci v menej rozvinutých regiónoch
Európa mení priority svojho viacročného fondu regionálneho rozvoja vo výške 392 miliárd EUR, aby podporila svoj obranný sektor a pripravila EÚ na vojnu, uvádza sa v návrhu, ktorý videl portál Euractiv.
Tretina rozpočtu EÚ, známa ako kohézny fond, v súčasnosti smeruje na podporu hospodárskej konvergencie v celom bloku, predovšetkým v chudobnejších regiónoch. Tvárou v tvár hroziacej ruskej invázii sa však Brusel snaží využiť tieto peniaze na podporu obrany.
Strednodobá revízia programu v hodnote 392 miliárd eur, ktorý trvá od roku 2021 do roku 2027, „poskytuje príležitosť... preorientovať programy na nové naliehavé výzvy,“ uvádza sa v dokumente, ktorý videl portál Euractiv.
V praxi to, čo je po roku konzultácií na stole, predstavuje výrazný rozchod s konvenciami: namiesto financovania malých spoločností v ekonomicky nevýkonných regiónoch by peniaze mali namiesto toho dostať veľkí hráči kdekoľvek v Európe, najlepšie v sektore obrany.
Podstatná časť peňažného fondu by mala byť poskytnutá obrannému sektoru „bez geografického obmedzenia alebo obmedzenia veľkosti podniku“, uvádza Komisia a dodáva, že pravidlá bloku o dotáciách zostanú v platnosti.
V snahe exekutívy EÚ povzbudiť spoločnosti k „rozširovaniu“ bude Komisia tiež naliehať na hlavné mestá EÚ, aby boli „selektívnejšie pri poskytovaní pomoci firmám“ a „uznali a posilnili úlohu veľkých podnikov v regionálnom rozvoji“.
Takéto veľké podniky „riadia výskum, inovácie, prenos poznatkov a technológií smerom k iným spoločnostiam v ich hodnotovom reťazci“, uvádza sa v dokumente.
Dodáva sa v ňom, že krajiny EÚ by mali „podporovať rozširovanie inovatívnych“ malých a stredných podnikov (MSP) na takzvané „malé podniky so strednou kapitalizáciou“, teda podniky s počtom zamestnancov od 250 do 3 000.
Komisia tiež umožní členským štátom prerozdeliť peniaze z kohézneho fondu do fondu InvestEU, ktorý je vo výške 26 miliárd EUR a ktorého cieľom je získať finančné prostriedky zo súkromného sektora v strategických odvetviach.
V pláne je zahrnutá aj oblasť bývania - oblasť, v ktorej EÚ nedávno ustanovila svojho vôbec prvého komisára. Komisia navrhne „zdvojnásobiť plánované investície do politiky súdržnosti v oblasti dostupného bývania“ zo súčasnej úrovne 7,5 miliardy EUR, uvádza sa v návrhu.
https://www.euractiv.com/section/politi ... d-regions/
V programovom období 2021 – 2027 sa z Kohézneho fondu poskytuje podpora týmto 15 členským štátom: Bulharsko, Cyprus, Českú republiku, Estónsko, Grécko, Chorvátsko, Litvu, Lotyšsko, Maďarsko, Maltu, Poľsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko.
Rozpočet KF na 2021-2027: ČR 8,5 mld €...SR 1,8 mld. €
https://www.europarl.europa.eu/factshee ... hezny-fond
-
dusantt
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Št 16 06, 2016 12:14 pm
- Been thanked: 65 times
Takze by sme si mali zacat setrit na tlmiče. Tym myslim tie na naprave. Asi tak skoro cesty opravene nebudu.
Inflacia je predsa nula.
2025: Lekár už nemá voľné termíny
2025: Táto elektronická služba momentálne nie je dostupná
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
Ono je to dvojsecna zbran. Aj Americanom a Rusom hniju atomovky v silach a ich udrzba a vybudovanie ich stalo miliadry. Da sa povedat miliardy vyhodene do vzduchu. Lenze vdaka nim si diktuju podmienky.
Od druhej svetovej Europa bola prakticky odzbrojena. A mozno aj dobre, lebo Europania su dementni a mlatili by sa navzajom.
Lenze evidentne sa doba meni. Trump chce vladnut v celej Severnej Amerike ako v jeho imperiu. Od Panamy nizsie to zrejme toleruje ako sice k nemu prilahly, ale predsa len iny utvar. Rusko zvlast. Zona okolo Ciny zvlast. Stredny vychod v nekonecnom napati s Izraelom zvlast. Afrika zvlast. Od EU sa tiez ocakava, ze bude jednym s imperii. A to sa neda s 30-tisic Francuzskymi a 10-tisic Britskymi vojakmi a s vyzbrojou z 90-tych rokov (v pripade "modernych" zapadnych armad).
Takze darmo budes mat opravene cesty - ak by ti diktovali USA, Rusi alebo Cinania. Caka sa, ze EU bude vojensky aspon na urovni Ruska. Ved populacne a ekonomicky je EU 3-4 krat vacsi utvar.
-
12gb54as
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Po 04 11, 2024 3:39 pm
- Has thanked: 38 times
- Been thanked: 29 times
Vysvetli mi niekto, prečo nemali USA doteraz recipropcne clá a prečo sú teraz na Trumpa všetci nasrati, že ich zaviedol? To mi pripadá, akoby veľa ľudí ani netušilo, aké cla rubu ich krajiny na USA.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
Trump do tych "ciel ktore voci USA maju ine krajiny" pocital aj "obchodne bariery, menove manipulacie a podobne". Cize nie je to tak, ze by ostatne krajiny mali celoplosne voci tovarom z USA take cla, ake mu pobocnik priniesol vypisane na tabulke.
Napriklad ked si Vietnamci lokalne dokazu vyrobit bicykel 2 krat lacnejsie, nez podobny bicykel dovezeny lodou z USA, tak je jasne, ze vo Vietname americke bicykle asi velmi nepoletia. A Trump to nazve "umelo vytvarana obchodna bariera Vietnamom voci vyrobkom z USA".
No ved ked nevedia za taku nizku cenu ako to "otroci v Azii" vyrobia ponuknut nic vyrobene z USA, tak sa nemozu cudovat. A EU je na podobnej ceste.
-
Pravlad
- Dátum registrácie: Po 12 02, 2024 9:37 pm
- Has thanked: 66 times
- Been thanked: 25 times
Podla tej jeho tabulky ma vraj EU 39% cla na USA, chcel by som vediet ako sa k tomu cislu prepocitali
Na EU teraz davaju 20% celoplosne, nic podobne EU voci USA nema pokial viem. "currency manipulation and trade barries" je dost volna definicia...
Trump sa v jednom rozhovore stazoval na VAT v EU, to ale nema nic s medzinarodnym obchodom, kedze VAT alebo u nas DPH plati plosne na vsetky produkty/sluzby bez ohladu na to odkial su dovezene.
Trump sa v jednom rozhovore stazoval na VAT v EU, to ale nema nic s medzinarodnym obchodom, kedze VAT alebo u nas DPH plati plosne na vsetky produkty/sluzby bez ohladu na to odkial su dovezene.
-
solc
- Active Member
- Dátum registrácie: Ne 16 09, 2018 10:47 am
- Has thanked: 104 times
- Been thanked: 48 times
Uvalením ciel je spôsob boja ako keď idete v aute a otravuje ta spolujazdec tak to mrdneš do stĺpa aby dostal cez držku. Funguje to ak to nevadí, že dostaneš aj ty a vaše vozidlo bude treba opraviť a ďalší ľudia so už k teba noc ochotné nebudú chcieť v budúcnosti sadnúť. . . .
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
Nema. Cla su podla jednotlivych tovarov - na vela tovarov nie su ziadne cla. Na niektore tovary su cla, lebo si ich od politikov vybojovali miestni podnikatelia, ktori sa tak snazia "chranit si vlastny trh". Kedze vyrabaju nekonkurencieschopne a vo svetovej konkurencii by neobstali.
Aj tu tabulky co Trump ukazoval - tak istotne tam bude XY vynimiek a kategorii. Co budu potrebovat, budu radi, ak im niekto preda (napriklad niektore vzacne prvky budu radi, ak im niekto preda este aj so 100% marzou...).
Tiez iste hromada vietnamskych vyrobkov odrazu bude pochadzat "made in EU alebo GB".
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
- Has thanked: 138 times
- Been thanked: 339 times
Strielam od pasu ale ide aj o objem. Kolko napr americkych aut sa vozi do eu a kolko opacne. Aj ked nominalne mali us vysssie cla objem penazi co vyzbierala eu bol mensi. Ine tovary asi podobne.
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Ja som naposledy čítal, že Trump dostal stovky listov od amerických výrobcov, že im do USA dovážajú podobné výrobky z veľmi nízkym clom, kým oni by radi exportovali, ale bránia im vyššími clami. Napr. nejaký výrobca cukroviniek písal, že do USA je import s clom okolo 3%, ale ked oni chcú predávať v EU tak clo majú 15% (môžem sa mýliť v číslach, ale len jemne).
Konkrétne si pametám, že clá na autá z EU malo USA 2,5%...ale EU malo na americké autá 10%.
Podľa mňa globalisti (deep state za Bidenom ) mali zaužívané, že lacno dovážali zo zahraničia a na tom zarábali.
Trump chce aby sa vyrábalo v USA a ked chceš dovážať tak zaplať clo.
Ja si myslím, že tie marže nenažratých obchodníkov čo dovážali z Ázie boli také vysoké, že vôbec nebude problém aby zaplatili vyššie clo.
Príklad z mojím mixérom. dovážaný z USA stojí 1000 €. Neviem kolko zaplatí náš predajca američanovi, ale dajme tomu 500 €
Ten istý mixér ( odkopírovaný + vylepšený) dovážaný z Číny: dovozca zaplatí 25 € číňanom a predáva za 250 €.
Ak vyrúbeme clo 25%, dovoz ho bude stáť 30 € ale bude dalej predávať za 250
Konkrétne si pametám, že clá na autá z EU malo USA 2,5%...ale EU malo na americké autá 10%.
Podľa mňa globalisti (deep state za Bidenom ) mali zaužívané, že lacno dovážali zo zahraničia a na tom zarábali.
Trump chce aby sa vyrábalo v USA a ked chceš dovážať tak zaplať clo.
Ja si myslím, že tie marže nenažratých obchodníkov čo dovážali z Ázie boli také vysoké, že vôbec nebude problém aby zaplatili vyššie clo.
Príklad z mojím mixérom. dovážaný z USA stojí 1000 €. Neviem kolko zaplatí náš predajca američanovi, ale dajme tomu 500 €
Ten istý mixér ( odkopírovaný + vylepšený) dovážaný z Číny: dovozca zaplatí 25 € číňanom a predáva za 250 €.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
-
dobrunoc
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Ne 27 11, 2011 8:53 am
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 12 times
Pravdepodobne do toho rátajú okrem ciel za určitý tovar aj DPH, čo v sume môže navýšiť cenu amerických tovarov v EÚ o tých 39%.
Trump stále omiela tú reciprocitu, tak nakoniec to môže dopadnúť aj tak, že ak daná krajina voči USA zníži alebo odstráni colné resp. iné zaťaženie, USA to recipročne spraví tiež , čím sa bariéry vo vzájomnom obchode znížia /odstránia.. Čo by bolo samozrejme pozitívne
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
Skor bude predavat za 280 EUR a obcan to zaplati ako nepriamu formu zdanovania. Pricom cast s tych vybranych dani (ciel) chce Trump pouzit na splacanie americkeho dlhu.JUGGLER napísal: ↑Št 03 04, 2025 12:01 am Príklad z mojím mixérom. dovážaný z USA stojí 1000 €. Neviem kolko zaplatí náš predajca američanovi, ale dajme tomu 500 €
Cize prakticky "skrytym" sposobom prinuti Americanov splacat vlastne dlhy.
Ten dovozca to za 250 EUR bude predavat mozno prve mesiace kym este nebude presmerovany inde. Ale jednoznacne to urobi tlak na presmerovanie casti vyvozu radsej na ine trhy.
-
Martin7
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: So 19 03, 2016 11:49 am
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 430 times
Pozeráš SPX? To ide iba riadne hodiny. Pozri tu:
https://www.investing.com/indices/indices-futures
alebo tu SPY:
https://www.marketwatch.com/investing/fund/spy
If you don´t find a way to make money while you sleep, you will work until you die. Warren Buffett
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
To je padajuci noz. Skusim tie moje shorty podrzat aspon do buduceho tyzdna, ak to vydrzim s nervami. Potom by som mal postupne zacat vyberat zisky a nechat si len malicko na par mesiacov.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
najlepšie SPY na yahoo, lebo tam sú real time dáta:
. .
Futures sú väčšinou 15-20 min. spozdené. Ale hoci ja mám real time, futures začali nedávno s contangom +200b, čiže aj tak
nebudú zodpovedať hodnote indexu ( index sa začne vypočítavať po open podla skutočných cien akcií ).
Myslím, že ked vidíme SPY na 545 ( teraz sa tak obchoduje ), tak by to malo zodpovedať približne indexu 5450.
Futures mi ukazuje real time 5515
. .
Futures sú väčšinou 15-20 min. spozdené. Ale hoci ja mám real time, futures začali nedávno s contangom +200b, čiže aj tak
nebudú zodpovedať hodnote indexu ( index sa začne vypočítavať po open podla skutočných cien akcií ).
Myslím, že ked vidíme SPY na 545 ( teraz sa tak obchoduje ), tak by to malo zodpovedať približne indexu 5450.
Futures mi ukazuje real time 5515
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Mega cap tech names heading lower following tariff news: AAPL -6.3%, TSLA -5.5%, AMZN -5.1%, NVDA -4.8%, META -4.1%, GOOG -3%, MSFT -1.6%
...vidno, že big boys už nepracujú. Dobrý čas na nákupy....Retail panikuje akoby čakal, že Trump ohlási 0%.
...vidno, že big boys už nepracujú. Dobrý čas na nákupy....Retail panikuje akoby čakal, že Trump ohlási 0%.
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 1561 times
podla mna este sme nedosiahli dno - este pridu reciprocne opatrenia - EU moze viac zdanit technologicke giganty: GOOGLE, Meta, Amazon atd. a to bude este vacsi vypredaj
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
Pre toho kto longuje priamo us akcie a planuje dokupit je teraz trocha problem zistit kolko dodavatelov ma firma z cudziny, Z EU Ciny alebo nebodaj z Vietnamu ( ten ma tusim najvacsie % z vyznamnejsich krajin). Po takych analyzach teraz bude dopyt.....
-
dusantt
- Platinum Member ***
K tym atomovkam ktore hniju, v 70 rokoch bol projekt PACER. (odpalenie v podzemnej jaskyni s vodou a para by generovala elektrinu)
Alebo ORION. (pohon vesmirnej lodi)
Prve stroskotalo na enviromentalnej rovine a druhe na medzinarodnej dohode ze vo vesmire sa neodpaluju atomovky.
Neviem ci ludia poznaju projekt Megatons to Megawatts
Kde Rusko zlikvidovalo cca 500 ton vysoko (90%) obohateneho uranu (mohli pouzit v ca 20 000 aotmovkach namiesto toho) a predalo USA, a pocas 20 rokov USA vyrobila 10% vsetkej elektrickej energie z tohoto obchodu. Rusko vyfakturovalo tusim 17 miliard a USA zaplatila. To bolo ale od 1993 do 2013.
Hovori sa, ze ekonomicky na tomto zarobilo USA, a Rusko ziskalo skor politicke a strategicke vyhody. Rusko nasledne takto "pod cenu" predavat prestalo, resp zmluvu neobnovilo. Na trhu toho casu taky uran mohol stat aspon 30-40miliard USD, mozno aj viac (kde je dopyt tam stupa cena)
Vezmite si, ze 20 000 hlavic, 500 ton HEU (high enriched uranium), 17 miliard, to je 850 000 USD na 1 atomovku. plus nieco okolo toho uranu. Ceny takej hlavice, samozrejme nie na volnom trhu , mozu byt 2-3 mil (len uran), plus material okolo toho (raketa, tiez miliony USD).
Bolo by zauimave porovnat, ako by svet vyzeral "bez atomoviek" kolko USD by sa usetrilo, no otazne je, ci tieto "investicie" predisli inym skodam, ako napriklad konvencnym alebo zakopovym vojnam. Podla urcitych dat svet minul na atomove zbrane 20 bilionov USD (bilionov cize trillion, prakticky cca 19% HDP sveta)
Toto by podla mna mohli media tiez obcas raz za cas spomenut, kam tecu peniaze danovych poplatnikov.
Alebo ORION. (pohon vesmirnej lodi)
Prve stroskotalo na enviromentalnej rovine a druhe na medzinarodnej dohode ze vo vesmire sa neodpaluju atomovky.
Neviem ci ludia poznaju projekt Megatons to Megawatts
Kde Rusko zlikvidovalo cca 500 ton vysoko (90%) obohateneho uranu (mohli pouzit v ca 20 000 aotmovkach namiesto toho) a predalo USA, a pocas 20 rokov USA vyrobila 10% vsetkej elektrickej energie z tohoto obchodu. Rusko vyfakturovalo tusim 17 miliard a USA zaplatila. To bolo ale od 1993 do 2013.
Hovori sa, ze ekonomicky na tomto zarobilo USA, a Rusko ziskalo skor politicke a strategicke vyhody. Rusko nasledne takto "pod cenu" predavat prestalo, resp zmluvu neobnovilo. Na trhu toho casu taky uran mohol stat aspon 30-40miliard USD, mozno aj viac (kde je dopyt tam stupa cena)
Vezmite si, ze 20 000 hlavic, 500 ton HEU (high enriched uranium), 17 miliard, to je 850 000 USD na 1 atomovku. plus nieco okolo toho uranu. Ceny takej hlavice, samozrejme nie na volnom trhu , mozu byt 2-3 mil (len uran), plus material okolo toho (raketa, tiez miliony USD).
Bolo by zauimave porovnat, ako by svet vyzeral "bez atomoviek" kolko USD by sa usetrilo, no otazne je, ci tieto "investicie" predisli inym skodam, ako napriklad konvencnym alebo zakopovym vojnam. Podla urcitych dat svet minul na atomove zbrane 20 bilionov USD (bilionov cize trillion, prakticky cca 19% HDP sveta)
Toto by podla mna mohli media tiez obcas raz za cas spomenut, kam tecu peniaze danovych poplatnikov.
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
Re: TRHY AKTUÁLNE 2025 (INFO)
nakoniec sa pride na to ze tie cla su celkom logicke ...MiBi napísal: ↑Št 03 04, 2025 7:35 am Trump vlastne nasadil len polovicna cla ako dava opacna strana vid obr. na tomto linku: https://img.projektn.sk/wp-static/2025/ ... jpeg-1.jpg
„Pre každý štát zobrali obchodný deficit s touto krajinou a vydelili ho exportom tejto krajiny do USA. Napríklad USA má obchodný deficit vo výške 17,9 miliardy dolárov s Indonéziou. Jej export ku nám je 28 miliárd dolárov. 17,9:28 = 64 %.
1743634392275.jpg
-
12gb54as
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Po 04 11, 2024 3:39 pm
- Has thanked: 38 times
- Been thanked: 29 times
@Glogol „nakoniec sa pride na to ze tie cla su celkom logicke ..."
Ano, ale na internete ide narativ, ze „zle USA". Mne to uz pride uz ako mierne liznute propagandou. Preto som sa tomu aj vcera cudoval. Popravde, sam som bol v tom, ze staty na USA nemaju ziadne cla a toto je len Donaldove blbnutie. Nehovotim, ze nie je, ale urcite to nie je vsetko take ciernobiele.
Clovek sa dnes strati velmi rychlo.
Ano, ale na internete ide narativ, ze „zle USA". Mne to uz pride uz ako mierne liznute propagandou. Preto som sa tomu aj vcera cudoval. Popravde, sam som bol v tom, ze staty na USA nemaju ziadne cla a toto je len Donaldove blbnutie. Nehovotim, ze nie je, ale urcite to nie je vsetko take ciernobiele.
Clovek sa dnes strati velmi rychlo.
-
dusantt
- Platinum Member ***
Kto si raz nechal poslat z USA nieco, ma dostatocne otvorene oci, ake super je zit v EU 
Okrem toho, ze tu mame vyssie ceny snad vsetkeho mozneho (hlavne IT, ako su pocitace, notebooky, mobily), nezabudajme aj DPH aj na postovne z tej zlej USA.
Klasik by povedal, ze ved USA si len chrani trh.
Okrem toho, ze tu mame vyssie ceny snad vsetkeho mozneho (hlavne IT, ako su pocitace, notebooky, mobily), nezabudajme aj DPH aj na postovne z tej zlej USA.
Klasik by povedal, ze ved USA si len chrani trh.
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
-
dusantt
- Platinum Member ***
Glogol napísal: ↑Št 03 04, 2025 9:32 amnakoniec sa pride na to ze tie cla su celkom logicke ...MiBi napísal: ↑Št 03 04, 2025 7:35 am Trump vlastne nasadil len polovicna cla ako dava opacna strana vid obr. na tomto linku: https://img.projektn.sk/wp-static/2025/ ... jpeg-1.jpg
„Pre každý štát zobrali obchodný deficit s touto krajinou a vydelili ho exportom tejto krajiny do USA. Napríklad USA má obchodný deficit vo výške 17,9 miliardy dolárov s Indonéziou. Jej export ku nám je 28 miliárd dolárov. 17,9:28 = 64 %.
1743634392275.jpg
presne tak.. Podla mna Trump len provokuje, reps skusa aku ma USA este dominanciu. Mozno z toho bud hop alebo trop.
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
- Has thanked: 965 times
- Been thanked: 529 times
Trump rád "múti vodu". Urobí nejaký pomerne extrémny krok a následne čaká aká bude reakcia protistrany. Tým sa celá situácia "rozpohybuje" a väčšinou ukáže nové možnosti postupu. Zároveň tým Trump demonštruje že má reálnu odvahu ísť do tvrdých krokov.
Napr. USa začali v poslednej dobe zbierať pomerne velkú vojensku silu na zakladniach na ostrovoch pri Iráne. To môže byť iba "divadlo" ale môže to byť aj príprava pred reálnym útokom na Iran od ktoreho chce Trump novu jadrovu dohodu.
Napr. USa začali v poslednej dobe zbierať pomerne velkú vojensku silu na zakladniach na ostrovoch pri Iráne. To môže byť iba "divadlo" ale môže to byť aj príprava pred reálnym útokom na Iran od ktoreho chce Trump novu jadrovu dohodu.
-
PredsaJa
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Po 25 04, 2022 9:27 pm
- Has thanked: 73 times
- Been thanked: 88 times
Odvahu má, ja som ale zvedavý, že či bude schopný niesť aj následky svojich rozhodnutí.
Lebo teraz čo? Ukázal, že má guľky na to rozbiť 80 ročný svetový poriadok, zrušiť všetky doterajšie spojenectvá USA vo svete a celkom nahý sám čeliť Číne. A podarilo sa mu očakávaný ekonomický tlak na obyvateľov vlastnej krajiny v podobe ciel, narušení obchodu, mimoriadneho nárastu daní (aký paradox, keďže voľby vyhral tým, ako bude dane znižovať, ale teda asi iba vyvoleným ako Trump 1) predať ako niečo, čím ich krajina trestá zlý, zlý ostatný svet.
Teraz trošku (možno dosť) preženiem, ale má to dosť podobností so vzostupom fašizmu v Európe v minulom storočí a to najmä v podobe nájdenia si spoločného nepriateľa, poukazovanie na vlastnú výnimočnosť a ubližovanie od ostatných. Som zvedavý, ako sa deti o 20-30 rokov budú učiť o tomto režime v USA.
Lebo teraz čo? Ukázal, že má guľky na to rozbiť 80 ročný svetový poriadok, zrušiť všetky doterajšie spojenectvá USA vo svete a celkom nahý sám čeliť Číne. A podarilo sa mu očakávaný ekonomický tlak na obyvateľov vlastnej krajiny v podobe ciel, narušení obchodu, mimoriadneho nárastu daní (aký paradox, keďže voľby vyhral tým, ako bude dane znižovať, ale teda asi iba vyvoleným ako Trump 1) predať ako niečo, čím ich krajina trestá zlý, zlý ostatný svet.
Teraz trošku (možno dosť) preženiem, ale má to dosť podobností so vzostupom fašizmu v Európe v minulom storočí a to najmä v podobe nájdenia si spoločného nepriateľa, poukazovanie na vlastnú výnimočnosť a ubližovanie od ostatných. Som zvedavý, ako sa deti o 20-30 rokov budú učiť o tomto režime v USA.
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
Vsetci sme videli us deficit, neriesitelny problem a ze skonci to zle tak teraz sa to zacalo riesit a asi sa to ozaj neskonci dobre ale pre nikoho - ten rastuci deficit tahal trhy - a zda sa ze tomu tahaniu je koniec. len mi je divne ze usd oslabuje
-
dusantt
- Platinum Member ***
80 rocny svetovy "poriadok"
to slovo poriadok vnimam skor ako - no skusme sa opytat inych krajin, ktore neprofitovali z USA a EU, ako vnimaju tento "poriadok", pretoze "poriadok" bol aj v skolack u nas, ked sa fyzicky trestalo, tiez to bol "poriadok" technicky.
to slovo poriadok vnimam skor ako - no skusme sa opytat inych krajin, ktore neprofitovali z USA a EU, ako vnimaju tento "poriadok", pretoze "poriadok" bol aj v skolack u nas, ked sa fyzicky trestalo, tiez to bol "poriadok" technicky.
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
-
PredsaJa
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Po 25 04, 2022 9:27 pm
- Has thanked: 73 times
- Been thanked: 88 times
Prečo by bol neriešiteľný? Ten debt sa riešiť dá, samozrejme to má svoju cenu v podobe ekonomického rastu, zamestnanosti, inflácie.
Ale tieto clá, chaos, panika atď mi metódu neprídu vôbec ako čo i len okrajová možnosť ich riešenia. Skôr je toto ten potenciálny black Swan moment, ktorý len akceleruje existujúce problémy a navyše do nich Trump domixoval aj nové (obchodné, bezpečnostné konflikty).
A teraz si do toho dajme aj fakt, že napr. S&P 500 je ešte stále 3. najdrahšie vo svojej histórii po dotcom bubble a 2021 a naučené s takými očakávaniami, akoby už nikdy nemalo ani pršať a len slniečko svietiť. Krásny koktail, ktorý však má potenciál zničiť veľa životov ako v histórii veľa krát ukázal.
Osobne ma ale vyrušuje tá vec, že ešte stále najsilnejšia ekonomika sveta, v brutálne previazanom svete ako nikdy predtým, vymenila svoj škaredý obraz svetového strážcu poriadku a demokracie za obyčajný fašizmus. Kto je/bude protipólom tohto? Komunistická Čína?
Ale tieto clá, chaos, panika atď mi metódu neprídu vôbec ako čo i len okrajová možnosť ich riešenia. Skôr je toto ten potenciálny black Swan moment, ktorý len akceleruje existujúce problémy a navyše do nich Trump domixoval aj nové (obchodné, bezpečnostné konflikty).
A teraz si do toho dajme aj fakt, že napr. S&P 500 je ešte stále 3. najdrahšie vo svojej histórii po dotcom bubble a 2021 a naučené s takými očakávaniami, akoby už nikdy nemalo ani pršať a len slniečko svietiť. Krásny koktail, ktorý však má potenciál zničiť veľa životov ako v histórii veľa krát ukázal.
Osobne ma ale vyrušuje tá vec, že ešte stále najsilnejšia ekonomika sveta, v brutálne previazanom svete ako nikdy predtým, vymenila svoj škaredý obraz svetového strážcu poriadku a demokracie za obyčajný fašizmus. Kto je/bude protipólom tohto? Komunistická Čína?
-
Myk
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ne 29 11, 2009 8:05 am
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 86 times
presne tak.. Podla mna Trump len provokuje, reps skusa aku ma USA este dominanciu. Mozno z toho bud hop alebo trop.
[/quote]
Cla nejsou logická:
1) průměrné clo na USA výrobky v EU je 3,9%. (vtipkuje se, že jestli se nespletli o desinnou čárku?)
2) do 39% započetli pravděpodobně i DPH, což je blbost. DPH není obchodní bariéra, protože jí platí i domácá výrobci.
3) Vývoz zboží EU do USA byl 532 mld. USD, dovoz z USA 334, rozdíl -198 mld v neprospěch USA. USA vyváží do EU Služby za 427 mld USD, Eu vyváží do USA 319 mld USD, rozdíl 108 mld. USD v prospěch USA. Celková obchodní bilance -198 mld. + 108 = 90 mld USD v neprospěch USA. Trump tvrdí, že deficit byl 300 mld. USD.
4) Podle Trumpa dojde k masovému otevírání továren v USA - USA má nedostatek pracovní síly už nyní, kdo bude v těch nových továrnách pracovat? Pravděpodobně drahá americká pracovní síla, protože levní mexičané jsou deportováni mimo USA. To bude znamenat velký tlak na inflaci. Pokud se má levný čínský produkt vyrábět za americké mzdy, nebude levný. Možná bude dražší než to 50% clo na dovoz z Číny. Americký spotřebitel bude tedy platit rozhodně více = inflace.
5) Vybraná cla plánuje Trump použít i na snížení daní - takže nejde jen o vyrovnání deficitu rozpočtu.
-
sibal4441
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Ne 24 09, 2023 11:15 am
- Has thanked: 51 times
- Been thanked: 36 times
Ja skusim opacny nazor na cla a DPH, ak su cla na USA produkty 10 percent a k tomu VAT 20 percent, tak vyrobca z USA to podla mojho nazoru moze brat ako diskriminaciu, kedze on si tu DPH nevie odpocitat, zatialco nasi podnikatelia si z toho odpocitaju naklady a zdanuju len pridanu hodnotu, podnikatel z USA zaplati 20 percent z celej hodnoty produktu, a nemoze si odpocitat naklady na suroviny, auto, ani peknu sekretarku.