TRHY AKTUÁLNE - POKEC

Trading, tipy na obchody a investície, zverejňvanie pozícií, denníky traderov a investorov
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
xerces
Silver Member *
Dátum registrácie: Ne 20 06, 2021 12:20 am
Has thanked: 4 times
Been thanked: 38 times

Re: TRHY AKTUÁLNE - POKEC

Príspevok od používateľa xerces »

jaroslav80 napísal: St 09 04, 2025 8:52 am Co sa odlivu mozgov z USA tyka, ten podla mna zacal uz minimalne pred 3 rokmi. Viaceri ludi mi povedali, ze financne je ponuka z USA zaujimava, ale rozbilo by im to tam rodinu (kedze clovek tam ma minimalnu kontrolu nad tym, co je tlacene do hlavy jeho detom).
To je prave este vacsi problem v EU, ze sa tu tlacia kaleraby do hlav nasim detom. Ak by som siel dnes z USA prec tak EU by nebola moja destinacia.
xerces
Silver Member *

nevedzgdo napísal: St 09 04, 2025 1:18 am Kto písal, že odídu všetci?
Ani ja a myslím, že ani v článku to tak nebolo napísané.

Napísal som, že je to paradoxné, že krajina ktorá bola dlhé roky magnetom pre špičkových vedcov, teraz čelí odlivu talentov. Eto vsjo.

Diverzitu a inklúziu môžeš vnímať ako liberalistické keci, ale pre mnohých sú to hodnoty, ktoré podporujú otvorenosť a spoluprácu. Opak toho začína uplatňovať Trump a ešte len uvidíš čo to prinesie.
OK to zas netreba brat doslovne ale myslel som velka vacsina ludi, pre ktorych by uz Amerika mohla mat problemy.

Diverzita a inkluzia su prave hodnoty, ktore posielaju USA do kytek uz nejaku dobu. Bol pred nedavnom pekny rozhovor nejakej dievciny ktora zije v LA a povedala to pekne. Tam clovek nejde a to aby si zalozil rodinu. Vela ludi zo zapadu sa zacalo stahovat na vychod prave kvoli tymto "hodnotam".
jaja
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Pi 05 11, 2010 12:54 pm
Has thanked: 48 times
Been thanked: 68 times

Príspevok od používateľa jaja »

tomáš virdzek napísal: Ut 08 04, 2025 10:11 pm a z akého dôvodu by prosím Ťa nastať mala? Z dôvodu výplachu na akciovom trhu? Zažil si rok 2020, 2008/2009, 2000/2001? Tam také tiež niečo nastalo? Čo tu píšeš za debility s občianskou vojnou.
Mírnil bych tvou umírněnost :D . Já jsem profesionálně zažil 2008 i 2020, a sledoval i 2000. Proti tomu, co se děje a podle mne chystá teď, je dot.com i 2008 čajíček, to byly prostě obyčejný krize sektoru, které se přenesly na celý trh. Teď se mění všechno, v rámci USA největší změny od WWII, v rámci západu/světa od 1990. Tedy, pokud se fakt nějak rychle nezbaví současné US administrativy. Takže bych výhledově nevylučoval ani obrovský společenský otřesy v USA včetně ústavní krize a nepokojů.
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 963 times
Been thanked: 527 times

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Indexy idú bomby :D
Konečne niečo pozitívne.. aj keď otázne kedy Trump zase otočí..
12gb54as
Silver Member *
Dátum registrácie: Po 04 11, 2024 3:39 pm
Has thanked: 38 times
Been thanked: 29 times

Príspevok od používateľa 12gb54as »

Nechel by som byt v kozi ludi, co to tesne predtym predali 🤣
Sice, uz tiez lietala okolo hlavy podobna myslienka dnes.
Adammd
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 459 times
Been thanked: 258 times

Príspevok od používateľa Adammd »

Jj buy high sell low.

Netreba špekulovať, DCA je cesta + akcelerácia pri takýchto poklesoch behom týždňa o 15%.
Netreba byť chamtivý a čakať na godota (-40%).

Možno to skončí ako DCB, ale treba mať plán a držať sa ho.
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Glogol
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 138 times
Been thanked: 339 times

Príspevok od používateľa Glogol »

Novy level hrania sa s trhom. Vyhlasenia fed-u su zrazu absolutne irelevantne a nudne. Trump asi zavidel powelovi jeho dolezitost.
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
mapper
Silver Member *
Dátum registrácie: Ut 05 01, 2016 4:11 pm
Has thanked: 153 times
Been thanked: 27 times

Príspevok od používateľa mapper »

Adammd: Co je DCB pls?
12gb54as
Silver Member *

Keď pravidelne kupuješ rovnaké množstvo akcií, coinov... .

Dca naopak je, keď pravidelne kupuješ za rovnaké peniaze.

(Pýtal som sa pred hodinou chatgpt)
Adammd
Guru Member ****

To je DCA, dollar--cost averaging

DCB, dead cat bounce
f.i.r.e.
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
michalhornicheck
Silver Member *
Dátum registrácie: Po 30 08, 2021 9:05 am
Been thanked: 24 times

Príspevok od používateľa michalhornicheck »

Adammd napísal: St 09 04, 2025 8:47 pm Netreba špekulovať, DCA je cesta + akcelerácia pri takýchto poklesoch behom týždňa o 15%.
Ako to myslíš, čo to znamená? Čisto zo zvedavosti?
Na akej báze štandardne dokupuješ, resp. čo tie poklesy a akcelerácia?
Adammd
Guru Member ****

Tak napriklad, mesacne nakupujes za 1000€ za akychkolvek okolnosti - pravidelne DCA,1x/2x mesacne, 1x tyzdenne, kazdemu ako vyhovuje, sumu kazdy podla svojich moznosti, ale PRAVIDENE, ci trh stupa alebo klesa, to je princip DCA. Niekto to riesi trvalym prikazom napr do EIC, alebo inemu brokerovi, kde sa to autmaticky zainvestuje, alebo rucne kdekolvek, ako je kto zvyknuty.

A mat v zalohe financie, ktoru investuje pri poklesoch, napr. 10x vacsiu ako sumu urcenu na DCA, kazdych -5% trhu za den/tyzden/mesiac, kazdy podla seba, niekto si urci krieterium -10%, velkost sumy 3/4/5/20x atd...

Osobne som za agresivny pristup, prikupoval som 3 dni po sebe, 3. - 7.4., kedy boli denne +- 5% poklesy, 10x DCA sumy. Dalsi nakup by bol, ak by sme isli dole na na nove lower low -5% od posledneho nakupu a tak az napr. celkove -50% od ATH(potom som uz bez moznosti - vycerpany moj investicny fond, ale pokles viac ako -50% by musela byt nejaka svetova katastrofa), tzn mam v zalohe cca 100x sumy urcenej na mesacne DCA.

A nemusim zdoraznovat, kazdy investuje len to, o co moze prist a vyhladom vyberania ziskov za min 5 rokov, radsej pocitat s 10-15r. horizontom.
f.i.r.e.
xerces
Silver Member *

No chcel by som to mat takto automatizovane, lebo uz ma to prestava bavit, stale checkovat trh. Mam zatial iba XTB a vlastne ani neviem ake ma moznosti v tomto smere.
michalhornicheck
Silver Member *
Dátum registrácie: Po 30 08, 2021 9:05 am
Been thanked: 24 times

Príspevok od používateľa michalhornicheck »

xerces napísal: Št 10 04, 2025 2:55 pm Mam zatial iba XTB a vlastne ani neviem ake ma moznosti v tomto smere.
xtb - Investičné plány (ktoré osobne nepoužívam, skúsenosti som popisoval v téme k xtb), napr:
- viewtopic.php?p=209469#p209469
- viewtopic.php?p=209842#p209842

Za najväčšiu nevýhodu považujem, že nevidím kolko podielov mám vlastne nakúpených. IP je tam v čisto peňažnom vyjadrení...

Na IB to mám poriešené:
- recurring investment - pravidelná investícia
- price-alert - nastavíš napr. "pošli mi email ak cena aktíva klesne pod <XY>eur"
Neotváram, nesledujem grafy. Raz mesačne príde výpis, čo sa realizovalo..

Tento mesiac je samozrejme výnimka, price alerty mi odstrelilo :D
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 293 times
Been thanked: 198 times

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Jaroslav ukoncil jeho shorty na SP500 (zisk mizernych 200 EUR). Bol som v zisku vyse 3000 EUR ale vcerajsie Trumpove odlozenie ciel (a hlavne ta reakcia na to) mi ich vymazala.
Nemam uz naladu hrat sa s tym a zabijat cas s tym. Uspory sa daju mat aj v dlhopisoch a peniaze sa daju zarabat aj rozmunejsou cinnostou.
dusantt
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Št 16 06, 2016 12:14 pm
Been thanked: 65 times

Príspevok od používateľa dusantt »

No a ja tento rok nemam zisk ani 200 EUR :) takze si lepsi trader.
Inflacia je predsa nula.
2025: Lekár už nemá voľné termíny
2025: Táto elektronická služba momentálne nie je dostupná
Posledný nech zhasne.
12gb54as
Silver Member *

Ako tak na to pozeram, tak sp500 vypada, ze padne dnes tam, kde skocilo vcera.
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

12gb54as
Lebo čo sa vlastne z hladiska ciel vyriešilo? Vôbec nič. Iba sa väčšina ciel posunula o 90dnove okno a nikto netuší čo sa stane počas tej doby. Nie je žiaden dôvod čakať nejake dlhodobo zelene indexy.
dusantt
Platinum Member ***

podla mna ich zrusi pri 70-80. dni
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
tomáš virdzek
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 838 times
Been thanked: 487 times

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

"Bývalá ministerka financií Janet Yellenová hovorí proti Trumpovmu chaotickému colnému úsiliu, pričom protekcionistický tlak označuje za „najhoršiu ranu, ktorú som si sám spôsobil, akú som kedy videla... uvalenú na dobre fungujúcu ekonomiku“.

Yellenová, ktorá slúžila za bývalého prezidenta Joea Bidena, pre CNN povedala, že hoci je „úľavou“, že Trump pozastavil svoje takzvané recipročné clá, „americké a globálne ekonomiky utrpeli obrovský protekcionistický šok“.

Aj keď upustia od recipročných ciel, USA majú teraz „najvyššiu priemernú colnú sadzbu od roku 1934“, hovorí Yellen vo svojom prvom rozhovore od začiatku druhej Trumpovej administratívy."

https://www.cnbc.com/2025/04/10/china-t ... dates.html
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Trumpeta1978 napísal: Št 10 04, 2025 6:49 pm 12gb54as
Lebo čo sa vlastne z hladiska ciel vyriešilo? Vôbec nič. Iba sa väčšina ciel posunula o 90dnove okno a nikto netuší čo sa stane počas tej doby. Nie je žiaden dôvod čakať nejake dlhodobo zelene indexy.
Problem je, ze trh vobec neohodnocuje americku ekonomiku realisticky.

Trump zaciatkom roka zacal trepat o clach a index padol zo 6150 na 5550 behom 2 tyzdnov.
Trump ukaze tabulku s clami a index padne za 3 dni z 5700 na 4800.
Trump zatrepe, ze cla o 90 dni odlozi a behom par hodin je index z 5000 na 5500. Pricom pribudli 100% cla a proticla medzi USA-Cinou a 10% na vsetky ostatne krajiny, ale to bolo vsetkym uplne jedno.

Takto sa fungovat neda. Z mojho pohladu urobil z New Yorskej burzy trhovisko s tulipanovymi cibulkami v Amsterdame.
Akoze nech sa tam zopar sialencov nadalej predbieha uplne mimo realitu, zijuci vo svojej bubline.
dobrunoc
Silver Member *
Dátum registrácie: Ne 27 11, 2011 8:53 am
Has thanked: 11 times
Been thanked: 12 times

Príspevok od používateľa dobrunoc »

Väčšinou tu spomínate len tie clá samotné.. A že čo sa vyriešilo.. A že trhy to zle oceňujú.. Atď atď.

Ale vie niekto naozaj, čo vlastne Trump chce dosiahnuť? Nech si nikto nemyslí že Trump koná chaoticky podľa toho, ako sa práve vyspal.

To že Trump jedná ako šašo, a pôsobí hlúpo, neznamená že je hlúpy..

Ak mal záujem oslabiť Čínu, tak toto sa mu podarilo.

Všetky významné krajiny musia byť s ním proti Číne, a dodržiavať podmienky ktoré stanovil ak chcú naďalej obchodovať s USA..

Výsledok :Clá su pozastavené a ak to bude fungovať ani sa neuplatnia.
12gb54as
Silver Member *

Good point.

Dnes ma kazdy na vsetko nazor a ja fakt netusim, na co to je dobre. Asi si tym nazorom kompenzuju to, ze v podstate nerozumeju co sa okolo nich deje. Len niekde nieco pocuju a opakuju to.
Nehovorim len u Trumpovi, ale fakt o vsetkom. Zacalo to vakcinami, neskor vojna, LGBT, v podstate kazda tema a vsetci musia mat na vsetko nazor, do vsetkeho sa angazovat.. uz ma to serie.
Tiez nehovorim o tomto fore, tu je klud ✌ 😅

Bez urazky a cest vynimkam. Len uz ma ta negativita odvsade unavuje. Sorry za OT.
nevedzgdo
Active Member
Dátum registrácie: St 20 11, 2024 10:48 pm
Has thanked: 73 times
Been thanked: 47 times

Príspevok od používateľa nevedzgdo »

dobrunoc napísal: Št 10 04, 2025 8:19 pm Väčšinou tu spomínate len tie clá samotné.. A že čo sa vyriešilo.. A že trhy to zle oceňujú.. Atď atď.
Presne tak, nejde len o samotné clá. Ide aj o stratu dôvery a spojenectiev.
dobrunoc napísal: Št 10 04, 2025 8:19 pmAle vie niekto naozaj, čo vlastne Trump chce dosiahnuť? Nech si nikto nemyslí že Trump koná chaoticky podľa toho, ako sa práve vyspal.
Možno ani on sám nevie :D

A ak bol chaos cieľom, tak ho má.

Ak by mal nejaké ciele, ktoré chce dosiahnuť, boli by konzistentné, neboli by nutné neustále zmeny, ktoré vyvolávajú iba chaos a neistotu. A keď povieš, že je možno jeho cieľom vyvolávať chaos, tak na to je odpoveď jednoduchá - kto seje vietor, žne búrku.
dobrunoc napísal: Št 10 04, 2025 8:19 pmTo že Trump jedná ako šašo, a pôsobí hlúpo, neznamená že je hlúpy..
Je múdre podľa teba píliť pod sebou konár? Pracovať na strate dôvery, ktorá sa budovala dlhé roky a priniesla Amerike tie výhody a silu, ktorú má?
dobrunoc napísal: Št 10 04, 2025 8:19 pmAk mal záujem oslabiť Čínu, tak toto sa mu podarilo.
Čína síce pocíti tlak, ale zároveň posilní svoje väzby s inými krajinami, čo môže USA dlhodobo oslabiť. A akú cenu za to zaplatí USA, to ukáže čas.
dobrunoc napísal: Št 10 04, 2025 8:19 pmVšetky významné krajiny musia byť s ním proti Číne, a dodržiavať podmienky ktoré stanovil ak chcú naďalej obchodovať s USA..
Nesúhlasím, nie všetky krajiny budú ochotné nasledovať USA hlavne keď jej velí taký šialenec.
dobrunoc napísal: Št 10 04, 2025 8:19 pmVýsledok :Clá su pozastavené a ak to bude fungovať ani sa neuplatnia.
Podľa mňa pozastavenie ciel nie je víťazstvo, ale skôr priznanie, že politika nefunguje podľa očakávaní. Viem si predstaviť Trumpa ako sedí pri telefóne a čaká a čaká... a sa škrabká za ušami, ako ďalej. Akože radcov má dosť, len je otázne či ich počúva a keď aj áno "čo" mu radia.
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

Trump môže mať nepriamo rozohratych ix rôznych partií a zamerov. Oslabuje Činu, masíruje si ego a zaroven mozno nahráva spriazneným osobam aby prisli k obrovskym majetkom, pretoze dokaze jednym slovom poslat trhy do nebies alebo naopak zhodit dolu a iba on vie kedy co povie.

**
Amerika až na druhém místě. Firmy reagují na cla jinak, než by si Trump přál | Forbes
https://forbes.cz/amerika-az-na-druhem- ... d=77804379

výcuc:
Presun výroby mimo USA: Spoločnosti ako Apple zvažujú presun výroby z Číny do iných krajín, napríklad Indie, aby sa vyhli clám.​

Znižovanie nákladov: Firmy ako Walmart tlačia na svojich dodávateľov v Číne, aby znížili ceny, čím sa snažia kompenzovať zvýšené náklady spôsobené clami.​

Obmedzenie predaja: Nintendo odložilo predaj novej hernej konzoly v dôsledku neistoty spôsobenej clami.​

Rušenie objednávok: Amazon zrušil objednávky od niektorých čínskych dodávateľov, čo ovplyvnilo aj menších predajcov.​

Negatívny dopad na malé podniky: Menšie firmy, ako napríklad Harkla, čelia vážnym finančným problémom a hrozí im prepúšťanie zamestnancov.​

Náročnosť presunu výroby do USA: Podnikatelia zdôrazňujú, že presun výroby späť do USA je zložitý kvôli chýbajúcej infraštruktúre a kvalifikovanej pracovnej sile.​

Tieto reakcie naznačujú, že clá neprinášajú očakávaný návrat výroby do USA, ale skôr vedú k hľadaniu alternatívnych riešení mimo krajiny.
Naposledy upravil/-a Trumpeta1978 v Št 10 04, 2025 9:35 pm, upravené celkom 2 krát.
dobrunoc
Silver Member *

nevedzgdo napísal: Št 10 04, 2025 8:47 pm
dobrunoc napísal: Št 10 04, 2025 8:19 pmVýsledok :Clá su pozastavené a ak to bude fungovať ani sa neuplatnia.
Podľa mňa pozastavenie ciel nie je víťazstvo, ale skôr priznanie, že politika nefunguje podľa očakávaní. Viem si predstaviť Trumpa ako sedí pri telefóne a čaká a čaká... a sa škrabká za ušami, ako ďalej. Akože radcov má dosť, len je otázne či ich počúva a keď aj áno "čo" mu radia.
Samozrejme že pozastavenie ciel nieje víťazstvo.. Je to na polceste. Uvidíme koľko krajín za tých 90 dní s Trumpom niečo dohodne.

Podľa mňa aj EÚ aj ďalšie vyspelé krajiny si uvedomujú rozpinavost komunistickej Číny, ničenie ich trhov dumpingovanými čínskymi výrobkami, čínska podpora Ruska proti Ukrajine, investície do zbrojenia.. Atď.

No uvidíme ako to dopadne.
Ale opakujem ešte raz.

Ak Trump mal v úmysle oslabiť Čínu, tak toto je dobrý plán.
Samozrejme nemusí vyjsť ale môže.

A pre tých ktorí si myslia že Trump je hlúpy a koná chaoticky:

Ak niekto má nápad ako dostať na svoju stranu toľko krajín proti Číne, dajte mi vedieť ten plán.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

dobrunoc napísal: Št 10 04, 2025 8:19 pm Výsledok :Clá su pozastavené a ak to bude fungovať ani sa neuplatnia.
Predsa 10% cla na vsetkych su uz v platnosti a len tie nad 10% su zatial pozastavene. Voci niektorym. Kanada, Mexiko a Cina schytali predsa prve kolo ciel este pred Trumpovou tabulkou.
A to ze vsetky staty maju uz teraz 10% cla od USA (co vnimaju ako vypalne) si samozrejme vsetky staty vsimaju. A USA uz zdaleka nie su "vzor slobody a demokracie", ale stale drvivejsou vacsinou statov vnimane ako paraziticky vypalnik.

Ak chcel ist Trump proti Cine, mal predsa zobrat svoj NATO gang a ist vydierat na sposob Bidenovcov. To by sa este nejako dalo chapat.
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

to je Trumpov spôsob: zamiešať mlákou, urobiť väčší či menší chaos, čakať na reakciu protistrany kde sa prejavi preňho zaujimavá možnost urobit vhodny "deal". Metoda obchodnika, vyjednavaca.. Pochopitelne tato metoda sama o sebe ziaden uspech automaticky nezarucuje, vytvára len dynamiku v danej veci.
Samozrejme že pozastavenie ciel nieje víťazstvo.. Je to na polceste. Uvidíme koľko krajín za tých 90 dní s Trumpom niečo dohodne.
1/mozno dohodnu nieco obojstranne vyhodne
2/mozno dohodnu nieco co bude vyhodne hlavne pre jednu stranu
3/mozno sa nedohodnu a budu platit povodne vysoke clá
Podľa mňa aj EÚ aj ďalšie vyspelé krajiny si uvedomujú rozpinavost komunistickej Číny, ničenie ich trhov dumpingovanými čínskymi výrobkami, čínska podpora Ruska proti Ukrajine, investície do zbrojenia.. Atď.
Ale Čína je aj pre Eu/Usa mimoriadne potrebná. Môže kedykolvek uplne zastavit export vzacnych prvkov, alebo cokolvek co je pre Usa/Eu zivotne dolezité a to nikto nechce.
Ak Trump mal v úmysle oslabiť Čínu, tak toto je dobrý plán.
Samozrejme nemusí vyjsť ale môže.
ale to je tak so vsetkym aj s ruletou :D : možno to vyjde a možno nie. Ked to vyjde tak sa Trump bude prehlasovat za "kinga" a ked nie tak to na niekoho alebo nieco zvalí: zopakuje že všetky ostatne krajiny su na Usa zlé a nespravodlive a len on- Trump sa jej snazi pomoct.
dobrunoc
Silver Member *

jaroslav80 napísal: Št 10 04, 2025 9:42 pm
dobrunoc napísal: Št 10 04, 2025 8:19 pm Výsledok :Clá su pozastavené a ak to bude fungovať ani sa neuplatnia.
Predsa 10% cla na vsetkych su uz v platnosti a len tie nad 10% su zatial pozastavene. Voci niektorym. Kanada, Mexiko a Cina schytali predsa prve kolo ciel este pred Trumpovou tabulkou.
A to ze vsetky staty maju uz teraz 10% cla od USA (co vnimaju ako vypalne) si samozrejme vsetky staty vsimaju. A USA uz zdaleka nie su "vzor slobody a demokracie", ale stale drvivejsou vacsinou statov vnimane ako paraziticky vypalnik.

Ak chcel ist Trump proti Cine, mal predsa zobrat svoj NATO gang a ist vydierat na sposob Bidenovcov. To by sa este nejako dalo chapat.
Áno máš pravdu 10% clá platia, ale to každý nejako vstrebe, nieje to likvidačné pre vzájomný obchod. Treba si ale uvedomiť že napríklad EÚ aplikuje voči usa veľa obchodných bariér a obmedzení rôzneho typu, čo reálne spôsobuje, že rôzne tovary z USA sa do EÚ nemôžu dovážať. Trump kritizuje práve toto, nie samotné clo EÚ, ktoré sa na tom podieľa menšou mierou. Takže o nejakom výpalnom by som nehovoril. 10% americké clo by EÚ brala všetkými desiatimi.
jaja
Platinum Member ***

dobrunoc napísal: Št 10 04, 2025 9:33 pm A pre tých ktorí si myslia že Trump je hlúpy a koná chaoticky:

Ak niekto má nápad ako dostať na svoju stranu toľko krajín proti Číne, dajte mi vedieť ten plán.
Jasně, že je hloupý a jedná chaoticky.
Stačilo říct, pomůžeme vám s Ruskem a vy nám pomozte s Čínou. EU i celé NATO by do toho šlo s radostí. Rozeštvat si celý svět není rozhodně cesta k tomu, aby mu někdo pomohl s Čínou.
Rozjel příliš mnoho cílů najednou a to ještě naprosto pitomým a netaktickým způsobem.
xerces
Silver Member *

jaja napísal: Pi 11 04, 2025 12:52 am Jasně, že je hloupý a jedná chaoticky.
Stačilo říct, pomůžeme vám s Ruskem a vy nám pomozte s Čínou. EU i celé NATO by do toho šlo s radostí. Rozeštvat si celý svět není rozhodně cesta k tomu, aby mu někdo pomohl s Čínou.
Rozjel příliš mnoho cílů najednou a to ještě naprosto pitomým a netaktickým způsobem.
Ako som tu uz pisal, nemyslim si, ze je hlupy. Cla vytvoril ako nastroj k jednaniu. Teraz kazdy vidi, ze to mysli vazne a budu musiet zacat rokovat. Ako Kanada a EU napina svaly ale dobre vedia, ze ziadne nemaju a cla na ich tovar by mohol znamenat obrovske skody. Nezabudnite, ze pri hlavach mame natiahnutu pistol vo forme extremnych dlhov. Veru malo ktory vacsi stat v EU ci Kanada samotna ma dlh pod 100% HDP. Nechapem, preco to dostali do tychto hladin. Europa sa moze zosypat a ani euroval nebude mat dost penazi, aby EU podrzal. Jedine nemci to tu ako tak drzia ale zacinaju mat problemy, lebo USA je ich najvacsi trh a ich dlh sa zacina tiez pomaly zvysovat. Inak cela EU ma dlhy uz nad 80% HDP, takze spomalenie ekonomiky by malo drasticke nasledky. No ale aspon na nejaku dobu utichli tie reci o zbrojeni, kedze nebude za co.

S Cinou mu nikto nepomoze. EU sa snazi na Cinu zaviest cla, lebo sama straca a nie je konkurencie schopna. Cize suma sumarum, toto cele je tu pekna kozmetika ale party sa pomaly konci.
dusantt
Platinum Member ***

To co robi Trump robia politici uz od nepamati,

krok cislo 1 - zoberiem ti vsetko
krok cislo 2 - nieco ti vratim
= ty budes happy ze mas aspon nieco

Idealna ukazka bola roku 2020, ked sa politici hrali na Bohov pocas COVID
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

https://www.hrot24.cz/clanek/donald-tru ... tika-HFUc7

Zhrnutie:
a/Recipročné clá by znamenali, že USA by uvalili rovnaké dovozné tarify ako iné krajiny (napr. EU alebo Čína).

b/Trump to prezentuje ako spravodlivé riešenie, keďže niektoré štáty majú vyššie clá na americké výrobky.

c/Kritici tvrdia, že ide len o odkladovú taktiku pred voľbami, aby posilnil svoj obraz "tvrdého obchodného vyjednávača".

d/Ak by sa clá skutočne zaviedli, mohlo by to spôsobiť obchodnú vojnu a zdraženie tovaru pre amerických spotrebiteľov.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Dnes zatial na trhoch chcipol pes.
Mozno sa na vecer Trump postara o nejaku zabavu tesne pred vikendom.
Adammd
Guru Member ****

Mozno nastava 90dnove obdobie nizsej volatility a potom sa uvidi ako s clami, ak sa teda nedohodnu skor.
f.i.r.e.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Adammd napísal: Pi 11 04, 2025 2:54 pm Mozno nastava 90dnove obdobie nizsej volatility a potom sa uvidi ako s clami, ak sa teda nedohodnu skor.
Trump je z tych, ktory 90 dni vydrzi nerobit volatilitu :)
tomáš virdzek
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 838 times
Been thanked: 487 times

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

Manipuloval s trhom? Demokrati volajú po vyšetrovaní Donalda Trumpa

"Americký demokratický senátor Adam Schiff sa obrátil na americký Kongres, aby vyšetril, či sa šéf Bieleho domu Donald Trump nedopustil manipulácie na finančnom trhu.

Schiff nie je v kritike Trumpa ojedinelý. Aj demokratický senátor Chris Murphy z Connecticutu sa na sociálnej sieti vyjadril o „škandalóznom obchodovaní s dôvernými informáciami“. Trumpov post „Je čas nakupovať“ podľa Murphyho ukazuje, že šéf Bieleho domu vopred dal echo do vlastných radov, ako zarobiť peniaze."

https://www.aktuality.sk/clanok/PeaSeKI ... da-trumpa/
dusantt
Platinum Member ***

Lenze kto mal gule nakupovat v takom case? :)
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
jaja
Platinum Member ***

dusantt napísal: Pi 11 04, 2025 9:40 pm Lenze kto mal gule nakupovat v takom case? :)
Kdo asi?
spx.jpg
12gb54as
Silver Member *

dusantt napísal: Pi 11 04, 2025 9:40 pm Lenze kto mal gule nakupovat v takom case? :)
kukni Juglerovu temu
Napísať odpoveď

Návrat na "Trading, tipy, zverejňovanie obchodov a investícií"