Trading 212 a časový test

Zdaňovanie investícií a dividend
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Dzairo
Dátum registrácie: Pi 18 07, 2025 10:39 pm

Trading 212 a časový test

Príspevok od používateľa Dzairo »

Ahojte. Založil som si účet u Trading 212 a keď som si stiahol výpis, tak tam nebola uvedená burza na ktorej bol cenný papier kúpený, tak ako to má napr. IB, ale bol tam OTC (mimoburzový trh). Na základe odpovede z Trading 212 to vyzerá, že by som mohol byť vlastníkom akcii, ale ako dokážem pri prípadnej daňovej kontrole, že na to platí časový test lebo nejde o derivát, keď to nevyzerá, že ide o cenný papier obchodovaný na regulovanom trhu, lebo ISIN a ticker mi aj hocijaký CFD obchodník uvedie. Daňováci sa radi chytajú takýchto nejasností, aby sa dodanilo to, čo zdanené nebolo. Rozmýšľam, že keby som bol z daňového a robím kontrolu, tak by som asi musel vychádzať len z toho, čo mi daňovník predloží a keby to bolo kúpené mimo burzu, tak na základe čoho by som povedal, že je to v poriadku a nemusí sa zisk po roku zdaňovať? Aký máte na to názor? Je to v pohode?
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2391 times
Been thanked: 2777 times

Re: Trading 212 a časový test

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Podľa mňa nevadí, že to broker kúpil na OTC ( alebo priamo od správcu).
Zákon hovorí, že musí ísť o cenný papier prijatý na obchodovanie na regulovanom trhu.
Preto obchodovaný na burze, aby nebolo pochýb, že cena/hodnota sa tvorí trhom.
Ale nemusí byť kúpený na burze.

Od dane z príjmov je oslobodený príjem z predaja (prevodu) cenných papierov prijatých na obchodovanie na regulovanom trhu alebo na obdobnom zahraničnom regulovanom trhu, ak doba medzi ich nadobudnutím a predajom presiahne jeden rok a to len za predpokladu, že doba medzi ich prijatím na regulovaný trh alebo obdobný zahraničný regulovaný trh a predajom presiahne jeden rok.

https://podpora.financnasprava.sk/79871 ... h-papierov
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
iosephus
Gold Member **
Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
Has thanked: 66 times
Been thanked: 117 times

Príspevok od používateľa iosephus »

Nie, nevadí to. Už sa to rozoberalo viackrát.
Trh dokáže byť iracionálny dlhšie, ako my solventní.
https://smartinvestor.sk/
Dzairo

JUGGLER napísal: Pi 18 07, 2025 11:35 pm Podľa mňa nevadí, že to broker kúpil na OTC ( alebo priamo od správcu).
Zákon hovorí, že musí ísť o cenný papier prijatý na obchodovanie na regulovanom trhu.

Od dane z príjmov je oslobodený príjem z predaja (prevodu) cenných papierov prijatých na obchodovanie na regulovanom trhu alebo na obdobnom zahraničnom regulovanom trhu, ak doba medzi ich nadobudnutím a predajom presiahne jeden rok a to len za predpokladu, že doba medzi ich prijatím na regulovaný trh alebo obdobný zahraničný regulovaný trh a predajom presiahne jeden rok.
Chápem, tiež som to čítal, ale moja otázka smerovala k tomu, že keď mi daňovák povie, že z toho výpisu nevyplýva že ide o cenný papier prijatý na regulovaný trh lebo je tam OTC, tak ako môžem argumentovať? Účtovníčka mi na to povedala, že ak daňová kontrola vyhodnotí, že nie je jasné, či ide o cenný papier prijatý na obchodovanie na regulovanom trhu, tak mi to dajú dodaniť so sankciou a je na mne, aby som zdokladoval, že som splnil ustanovenie zákona.
niktoalebokadekto
Active Member
Dátum registrácie: So 16 12, 2023 11:43 am
Has thanked: 10 times
Been thanked: 23 times

Príspevok od používateľa niktoalebokadekto »

Dzairo napísal: So 19 07, 2025 10:38 am
JUGGLER napísal: Pi 18 07, 2025 11:35 pm Podľa mňa nevadí, že to broker kúpil na OTC ( alebo priamo od správcu).

Chápem, tiež som to čítal, ale moja otázka smerovala k tomu, že keď mi daňovák povie, že z toho výpisu nevyplýva že ide o cenný papier prijatý na regulovaný trh lebo je tam OTC, tak ako môžem argumentovať? Účtovníčka mi na to povedala, že ak daňová kontrola vyhodnotí, že nie je jasné, či ide o cenný papier prijatý na obchodovanie na regulovanom trhu, tak mi to dajú dodaniť so sankciou a je na mne, aby som zdokladoval, že som splnil ustanovenie zákona.
tak im ukazes toto https://helpcentre.trading212.com/hc/en ... -my-shares
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2391 times
Been thanked: 2777 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Trading 212 je CFD broker, ktorý umožňuje otvárať aj investičné účty na ktorých sa nakupujú a predávajú cenné papiere. Teda musí to byť výpis z investičného účtu alebo jasne musí byť deklarované že ide o ETF, akcie alebo iné cenné papiere. CFD sú deriváty na ktoré časový test neplatí . nie sú to cenné papiere. T212 má aspoň oddelené účty ale XTB to má na jednom účte takže si treba dávať veľký pozor čo človek kúpi…
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
PredsaJa
Silver Member *
Dátum registrácie: Po 25 04, 2022 9:27 pm
Has thanked: 73 times
Been thanked: 88 times

Príspevok od používateľa PredsaJa »

Doplním, že v rámci annual statementu u T212 sa napr. neuvádza, kde to bolo kúpené. Je tam ISIN ako jasný identifikátor, čo za CP si to kúpil. Nemyslím, že tu je čo viac riešiť.
Dzairo

PredsaJa napísal: So 19 07, 2025 9:47 pm Doplním, že v rámci annual statementu u T212 sa napr. neuvádza, kde to bolo kúpené. Je tam ISIN ako jasný identifikátor, čo za CP si to kúpil. Nemyslím, že tu je čo viac riešiť.
Je tam uvedené burza: OTC, preto mi aj účtovníčka povedala, že mi to nemusia uznať. Písal som kvôli tomu do trading 212 a odpísali, že ich sprostredkovateľ pre realizáciu pokynov smeruje obchody mimo burzu (OTC) ak sú podmienky lepšie v porovnaní s obchodnými miestami ako LSE alebo NASDAQ lebo najlepšia cena nie je vždy dostupná na burzách a vtedy je nákup zrealizovaný mimo burzu.
Ale chápem, že to ešte neznamená, že nejde o cenný papier prijatý na obchodovanie na reg. trhu. Otázne je, ako sa na ten výpis bude pozerať prípadná daňová kontrola, ale to zistím ak k nej príde :) Len som sa chcel uistiť.
niktoalebokadekto
Active Member
Dátum registrácie: So 16 12, 2023 11:43 am
Has thanked: 10 times
Been thanked: 23 times

Príspevok od používateľa niktoalebokadekto »

len to by mali problem vsetci co nakupuju frakcie od T212, Finax az po EIC...ako by tam niekto kupil frakciu na burze, ked tam sa predavaju len cele kusy?
PredsaJa
Silver Member *
Dátum registrácie: Po 25 04, 2022 9:27 pm
Has thanked: 73 times
Been thanked: 88 times

Príspevok od používateľa PredsaJa »

Dzairo napísal: Ne 20 07, 2025 12:10 am Je tam uvedené burza: OTC, preto mi aj účtovníčka povedala, že mi to nemusia uznať. Písal som kvôli tomu do trading 212 a odpísali, že ich sprostredkovateľ pre realizáciu pokynov smeruje obchody mimo burzu (OTC) ak sú podmienky lepšie v porovnaní s obchodnými miestami ako LSE alebo NASDAQ lebo najlepšia cena nie je vždy dostupná na burzách a vtedy je nákup zrealizovaný mimo burzu.
Ale chápem, že to ešte neznamená, že nejde o cenný papier prijatý na obchodovanie na reg. trhu. Otázne je, ako sa na ten výpis bude pozerať prípadná daňová kontrola, ale to zistím ak k nej príde :) Len som sa chcel uistiť.
Podľa toho, aký výpis máš. Jeden si vieš vygenerovať sám a ten obsahuje všetky detaily. Ale T212 robí aj tzv. annual statement, ktorý má len cca 6 strán a základné info. Ten neobsahuje info, kde sa obchod zrealizoval.
Každopádne si ale znova potvrďme, že je to irelevantné, ak sa daný CP obchoduje na burze. Toto je najdôležitejšie.
A keby sa niekto, čisto hypoteticky pýtal, kde je daný CP kótovaný, tak môžeš preposlať linky na burzu alebo investor relations danej firmy. Za mňa tam nie je naozaj viac čo riešiť.
rand
Active Member
Dátum registrácie: Po 17 06, 2024 9:29 pm
Has thanked: 8 times
Been thanked: 49 times

Príspevok od používateľa rand »

Dzairo napísal: Ne 20 07, 2025 12:10 am Je tam uvedené burza: OTC, preto mi aj účtovníčka povedala, že mi to nemusia uznať. Písal som kvôli tomu do trading 212 a odpísali, že ich sprostredkovateľ pre realizáciu pokynov smeruje obchody mimo burzu (OTC) ak sú podmienky lepšie v porovnaní s obchodnými miestami ako LSE alebo NASDAQ lebo najlepšia cena nie je vždy dostupná na burzách a vtedy je nákup zrealizovaný mimo burzu.
O aké ETF ide? Ak bude daňový úrad žiadať o preukázanie, že ide o cenný papier obchodovaný na regulovanom trhu, tak by som použil napr. factsheet od správcu ETF a tam bývajú uvedené burzy, na ktorých sa ETF obchoduje aj s tickermi. Alebo poslať link priamo na stránku niektorej burzy, napr. nemecká Xetra.

Príklad pre SPDR S&P 500 UCITS ETF (Acc) (ticker SPYL):
Factsheet: https://www.ssga.com/library-content/pr ... pyl-gy.pdf
Burza Xetra: https://www.boerse-frankfurt.de/en/etf/ ... rrency=EUR
Baba Jaga
Gold Member **
Dátum registrácie: St 25 08, 2021 6:56 pm
Has thanked: 52 times
Been thanked: 126 times

Príspevok od používateľa Baba Jaga »

Dzairo napísal: Ne 20 07, 2025 12:10 am
PredsaJa napísal: So 19 07, 2025 9:47 pm Doplním, že v rámci annual statementu u T212 sa napr. neuvádza, kde to bolo kúpené. Je tam ISIN ako jasný identifikátor, čo za CP si to kúpil. Nemyslím, že tu je čo viac riešiť.
Je tam uvedené burza: OTC, preto mi aj účtovníčka povedala, že mi to nemusia uznať. Písal som kvôli tomu do trading 212 a odpísali, že ich sprostredkovateľ pre realizáciu pokynov smeruje obchody mimo burzu (OTC) ak sú podmienky lepšie v porovnaní s obchodnými miestami ako LSE alebo NASDAQ lebo najlepšia cena nie je vždy dostupná na burzách a vtedy je nákup zrealizovaný mimo burzu.
nejde potom o PayForOrderFlow? A to myslím ,že je nelegálne v EU
IB-https://ibkr.com/referral/roman3131
Tasty-https://tastytrade.com/welcome/?referralCode=CEKTJ78ZFX
Alpaca 3 ref na mesiac.Vklad 500USD 30 dní výplata do 10 prac. dní dostaneme obidvaja 100USD prvý mesiac je do 28.02.2026) V prípade záujmu cez správu
Dzairo

rand napísal: Ne 20 07, 2025 5:11 pm
O aké ETF ide? Ak bude daňový úrad žiadať o preukázanie, že ide o cenný papier obchodovaný na regulovanom trhu, tak by som použil napr. factsheet od správcu ETF a tam bývajú uvedené burzy, na ktorých sa ETF obchoduje aj s tickermi. Alebo poslať link priamo na stránku niektorej burzy, napr. nemecká Xetra.

Príklad pre SPDR S&P 500 UCITS ETF (Acc) (ticker SPYL):
Chápem. Nešlo mi o to dokazovať či sa SPDR S&P 500 UCITS ETF obchoduje na burze, to je jasne, skôr ako dokázať, že keď mám na výpise ten SPDR, tak či to je vôbec reálny cenný papier a nie nejaký CFD, keď bol kúpený mimo burzu. Ale Trading 212 má oddelené účty invest a cfd, tak hádam by tak neodrbávali. Predpokladám, že tam budú kontroly atď. Asi si to príliš jednoducho predstavujem :D Mnohí cez nich obchodujú, tak hádam to bude ok. By ma zaujímalo či má niekto skúsenosť s daňovou kontrolou, že ako riešia cenné papiere, lebo takto sú to stále nejaké dohady. V rámci podnikania som počul často až neuveriteľné príbehy ako jeden daňovák uznal výdavok a iný daňovák rovnaký výdavok neuznal. Účtovníčka mi na to povedala, že často záleží od toho ako ich naserete a ako veľmi potrebujú niečo nájsť :D
Napísať odpoveď

Návrat na "Dane a naše investície"