Chcel by som poprosiť o začiatočnícku radu, resp. zhodnotenie postupu, ku ktorému som dospel aj študovaním príspevkov v tomto fóre. Dúfam že som to zaradil do správnej sekcie.
Využívam finax, ale rád by som skúsil aj niečo iné. Rovnaká stratégia - dlhodobé (horizont 10-20 rokov) "sporenie" formou pravidelných nákupov, povedzme v hodnote desiatok až nízkych stoviek eur mesačne. Rád by som vyskúšal konto u brokera, ako "začiatočnícky" broker mi pripadá vhodný XTB, aj vzhľadom na poplatkovú štruktúru pre uvažovaný objem. Začal by som S&P 500 od iShares (SXR8) prípadne v kombinácii s nejakým MSCI World?
Otázka číslo jedna pre mňa je, či takáto "diverzifikácia" (ku finaxu) má vôbec zmysel, keďže mix by bol podobný - rýchly pohľad na finax transakcie - SXR8 tvorí 40% nákupov, potom 20% IS3N a 20% XSX6. Finax by som zatiaľ ponechal bez zmien (200 € mesačne). Je to takto hlúposť "diverzifikovať""? Vnímam to aj ako možnosť učenia sa. Rovnako neviem zhodnotiť, aký veľký vplyv na budúci zisk majú nižšie poplatky pri využití brokera v porovnaní s nástrojmi ako finax.
Druhou otázkou, kvôli ktorej som sa do niečoho podobného nepustil už pred 5 a viac rokmi (zásadná chyba, viem) je: ak by som zistil, že XTB nebola správna voľba, je možné vlastnené ETF presunúť inam - (ako zaujímavú druhú voľbu vnímam aj podľa tohoto fóra napr. IB)? Podľa toho, čo píšu, je to spoplatnené 25 € za ISIN, takže ak by som napr. mal len SXR8, poplatok u XTB by bol 25 € bez ohľadu na celkový objem? Predpokladám že takto je to lepšie ako formou odpredaja, prevodu financií, a nákupu u nového brokera. Nemám s týmto žiadnu skúsenosť...
Tretia otázka: nástroje ako finax sú bezstarostné a jednoduché na použitie - jeden trvalý príkaz a koniec. Disciplínu si už viem ustrážiť, v prípade chýbajúcej automatizácie to viem riešiť pripomienkami. Ale predsa - ak chcem nakupovať celé ETF a nie frakcie, predpokladám, že si v XTB budem zrejme prevádzať (napr. trvalý príkaz) nejakú sumu na XTB účet, a z neho následne nakupovať striedavo jednotlivé akcie, podľa ich aktuálnej hodnoty. Je niečo takéto možné v XTB automatizovať?
Vopred ďakujem za rady a názory. Dúfam, že som to nenapísal príliš chaoticky.
Začiatočník XTB - dlhodobý horizont
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 1566 times
Re: Začiatočník XTB - dlhodobý horizont
Kombinovat SXR8 s MSCI World nedava moc zmysel, lebo sa dost prekryvaju. Bud si tam vyber to co mas vo Finaxe, alebo nechaj len SXR8
Ja si myslim, ze casom odides od Finaxu a diverzifikovat budes v XTB a v IB.rrado napísal: ↑Št 24 07, 2025 9:47 am Otázka číslo jedna pre mňa je, či takáto "diverzifikácia" (ku finaxu) má vôbec zmysel, keďže mix by bol podobný - rýchly pohľad na finax transakcie - SXR8 tvorí 40% nákupov, potom 20% IS3N a 20% XSX6. Finax by som zatiaľ ponechal bez zmien (200 € mesačne). Je to takto hlúposť "diverzifikovať""?
Osobne by som to radsej riesil cez odpredaj, ak mam splneny casovy test. Ale ako som uz pisal, zacni s XTB a ked budes mat k dispozicii vacsiu ciastku na investovanie, tak si zaloz aj IB, v IB sa neoplati investovat male sumy, lebo poplatok 1-3 eur za nakuprrado napísal: ↑Št 24 07, 2025 9:47 am ak by som zistil, že XTB nebola správna voľba, je možné vlastnené ETF presunúť inam - (ako zaujímavú druhú voľbu vnímam aj podľa tohoto fóra napr. IB)? Podľa toho, čo píšu, je to spoplatnené 25 € za ISIN, takže ak by som napr. mal len SXR8, poplatok u XTB by bol 25 € bez ohľadu na celkový objem? Predpokladám že takto je to lepšie ako formou odpredaja, prevodu financií, a nákupu u nového brokera. Nemám s týmto žiadnu skúsenosť...
Da sa to automatizovat cez Investicne plany XTB, ale tam ti nakupuje frakcie, jedine ze si najdes ETF, ktore XTB neponuka frakcne. Nechapam vsak aky mas s tym problem, SXR8 ma hodnotu teraz cez 570 eur, tak pri tvojom mesacnom objeme nevyjde kupit cele.rrado napísal: ↑Št 24 07, 2025 9:47 am ak chcem nakupovať celé ETF a nie frakcie, predpokladám, že si v XTB budem zrejme prevádzať (napr. trvalý príkaz) nejakú sumu na XTB účet, a z neho následne nakupovať striedavo jednotlivé akcie, podľa ich aktuálnej hodnoty. Je niečo takéto možné v XTB automatizovať?
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď a rady! Pripomienka ku MSCI world je logická, nad výberom konkrétnych ETF sa ešte musím zamyslieť... K poslednému bodu:
Ďakujem ešte raz!
Myslel som to tak, že ak by som chcel nakupovať v objeme napr. 200 € mesačne, riešil by som to v prípade SXR8 pravidelným kvartálnym nákupom (cca, pri aktuálnej cene). Neviem ale či je nejaký benefit v tom, že sa budem orientovať na celé - okrem jednoduchšieho prenosu ku inému brokerovi? Bola to čisto pocitová vec. Ak som dobre pochopil XTB, tak akcie "sceľujú" aj v prípade postupného nákupu frakcií podľa celkového objemu investície, takže reálne by človek po mesiacoch až rokoch mal určitý objem "celých" a k tomu zvyšok ako frakciu - chápem to dobre? Je vôbec nejaký benefit v orientovaní sa na "celé akcie"?
Ďakujem ešte raz!
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 1566 times
Ano XTB frakcie pre dosiahnuti celej casti "sceluje"
Pri frakciach su diskutabilne 2 veci:
1. zdanovanie - toto uz tu mame vyriesene: viewtopic.php?t=25481
2. prevod k inemu brokerovi - pravdepodne sa da previet iba cela cast - viewtopic.php?p=209394#p209394
Pri frakciach su diskutabilne 2 veci:
1. zdanovanie - toto uz tu mame vyriesene: viewtopic.php?t=25481
2. prevod k inemu brokerovi - pravdepodne sa da previet iba cela cast - viewtopic.php?p=209394#p209394
-
Adammd
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
- Has thanked: 460 times
- Been thanked: 258 times
Pre sp500 doporucujem SPYL, ma nizke TER a NAV - vyhnes sa frakciam.
f.i.r.e.
₿ has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
₿ has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Ďakujem za obe odpovede! To zdaňovanie som prečítal celé, a je to teda veselé čítanie
Nie som si 100% istý, či som správne pochopil právnu formu vlastníctva frakcií v XTB (narozdiel od IBKR alebo T212) ale ako "worst case scenario" mi prišlo, že sa ročný test počíta od "scelenia" akcie, takže pre môj dlhodobý horizont by to malo byť OK (a aj tak sa chcem pokúsiť o nákup celých akcií namiesto využívania frakcií a "investičného plánu" či ako to XTB nazýva). Bol to každopádne skvelý zdroj informácií aj s ohľadom na Finax a pod - ďakujem!
Pozeral som sa naň práve pre nízke TER, predstavuje pre mňa v mojej situácii nejaké riziko alebo rozdiel nižší objem prostriedkov tohoto ETF (cca 8% v porovnaní so SXR8) alebo jeho vyšší spread, prípadne to že existuje kratšie? Matne si spomínam zmienku o tom, že pri porovnateľných fondoch je lepšie vybrať "väčší" ale nespomínam si na argumentáciu. Ďakujem!