1.pilier

Poistenia, sporenie na dôchodok, doplnkové dôchodkové sporenie, investičné poistky, kapitálové poistky.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
duves
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 20 07, 2021 12:34 pm
Has thanked: 228 times
Been thanked: 192 times

Re: 1.pilier

Príspevok od používateľa duves »

Kamoška spoza velkej mlaky sa k tomu tiež nevydrila: https://www.youtube.com/watch?v=EiV4iccTzSY
Ona dokonca pracuje v zdravotníctve a na FB sem tam foto kolektívu a kecy o tom, ak miluje svoju prácu. Autocenzúru čo som/sme zažili za bývalého režimu majú teraz za velkou mlákou.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 194 times
Been thanked: 447 times

Príspevok od používateľa jogo »

Keď demografia príde do štádia, že nebude ani na minimálne dôchodky, ktoré by zabezpečili nejaké prežitie, tak ľudia zase začnú mať viac detí, aby im ich vlastné detí zabezpečili dožitie v starobe tak, ako to bolo bežné v minulosti, alebo aj teraz v chudobných krajinách.
Lenže už vtedy terajšie marginalizované skupiny a migranti počtom prekonajú pôvodné obyvateľstvo a nastolia tu štátne zriadenie a demografiu podobne, ako to majú zariadené vo svojich štátoch, odkiaľ prišli.
Príde nový zánik "Rímskej ríše" toho času nazývanej EU...
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
duves
Platinum Member ***

Jo, to bude to (asi)milovanie obyvatelstva.
Aj tí pristahovalci prídu na to, že mať 10 detí sa nevypláca.
duves
Platinum Member ***

Ešte k tomu kvazi vysťahovalectvu. Vždy sa jednalo o ekonomické dôvody (na druhej strani je tráva zelenšia).
A nie je pravda, že obytelstvo z našich krajin sa vždy rozhodlo presťahovať na západ.
Nezabudnime na príbeh volynských čechov: https://www.kudyznudy.cz/ceska-nej/zeme ... e-ukrajiny

A tu dávam link na príbeh rodáka z Račisdorfu (dnešná Rača, m.č. Bratislavy), jeho rozhodnutie bolo naozaj pragmatické. Vinohradník sa rozhodol drieť pri vysokej peci: https://historia.racan.sk/2012/03/zboho ... a.html?m=1

mala by byť k dispozícii celá kniha: https://jozef-luknar.racan.sk/2021/05/C ... 13.I..html
toto sa tam odlievalo: https://jozef-luknar.racan.sk/2021/05/C ... 13.X..html

cit.: "Keď som už začal sám odlievať železo, veru mi nebolo všetko jedno. Ja som bol veľmi slabý, nemohol som s tým vládnuť ako druhí chlapi, a k tomu som mal veľké boxy. Tak som bol mokrý od potu, že aj z galót mi tieklo, nielen z košele. Tak som bol mokrý, akoby som bol vo vode ležal. V duchu som myslel, „však keď to druhí vydržia, aj ja to musím vydržať, keď hneď bárs aj zahyniem pri tom.“

P.S. kolkí z tych imigrantov z blízkeho východu, ázie, alebo afriky sa naozaj v nemecku, či VB takto narobia?
duves
Platinum Member ***

Saša Uhlová, česká reportérka, aby napísala reportáž, vykonávala ťažké práce v ČR a natočila z toho dokument
https://www.youtube.com/watch?v=h6gbMWgXEoU
prednáška: https://www.tedxbratislava.sk/video/sas ... tnej-kozi/

A ona toto isté urobila potom vo vyspelej západnej európe. Žiadne zmluvy a otrocká práca:
https://www.ceskatelevize.cz/porady/139 ... ce-evropy/
trailer: https://www.youtube.com/watch?v=YyToxiphuhw

P.S. ak stie tu niektorí podnikatelia, toto pomaly ale určite končí. Toto vám nebudú robiť ani ukrajinci, a arabi už vôbec nie.
duves
Platinum Member ***

Sprevádza zahraničných turistovSlovensko vnímajú pozitívnejšie ako my. My sa sebatrýznime, aké je tu všetko zlé

https://www.postoj.sk/179165/slovensko- ... vsetko-zle
jogo
VETERAN MEMBER *****

duves napísal: Po 28 07, 2025 9:57 am Jo, to bude to (asi)milovanie obyvatelstva.
Aj tí pristahovalci prídu na to, že mať 10 detí sa nevypláca.
Áno, vyzerá to tak, ako by platil nejaký prírodný zákon, že čím sa ma človek lepšie, tým chce mať menej detí, aby si mohol užívať.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
jogo
VETERAN MEMBER *****

duves napísal: Po 28 07, 2025 11:38 am Sprevádza zahraničných turistovSlovensko vnímajú pozitívnejšie ako my. My sa sebatrýznime, aké je tu všetko zlé

https://www.postoj.sk/179165/slovensko- ... vsetko-zle
Trýznia sa mladí a zdraví. Ale všetci moji známi, čo roky robili v zahraničí aj s celými rodinami sa na dôchodok vrátili domov na Slovensko, hoci ich deti a vnuci ešte sú v zahraničí. A my ich teraz "zadarmo" liečime, keď už nevládzu robiť, hoci na Slovensko počas aktívneho života nadávali, ako je tu zle a neplatili tu dane a odvody. Tak prečo nežijú na západe aj na dôchodku?
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2391 times
Been thanked: 2776 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Dík za tie videá z L.A. Žil som tam roky.
Nič sa tam nezmenilo. Platy sú 4 x vyššie a nájomné tiež.
Chlapec v samoobslužnej vývarovni zaplatil za 1 tanierik 39 USD.
Toľko ma cez víkend stála večera pri sviečkách z manželkou v talianskej reštaurácii na Slovensku.
Ale je pravda, že za to isté som platil 100 € na dovolenke v reštaurácii pri mori.
Akurát 2 chalani v L.A. sa za to najedli v ázijskej vývarovni bez obsluhy.

Teraz si uvedomujem aké životné šťastie som mal, že som za 7 rokov v L.A. ani raz neochorel.
Vlastne ochorel, ale vyliečil sa našťastie sám.
Lebo ani to sa tam nezmenilo, že ľudia zbankrotujú a prídu o celý majetok kvôli jednej diagnóze.
Zlomenina za 10 000, alebo pôrod dieťaťa za 10 až 30 000 je len bežný výdavok.

Usmievam sa, ked vidím Trumpa ako opisuje USA ako najúžasnejšiu krajinu na život.
Rozmaznaný milionár a psychicky narušený narcis vidí svet ináč.
Takisto to ináč vidí turista, či študent na pobyte zo zaisteným ubytovaním a štipkom.
Či ,,expert na niečo,, alebo vrcholový športovec, ktorého ulovia do USA, aby pracoval/športoval/ či študoval u nich.
Ten nikdy neuvidí štvrte, kde sa nedá chodiť peši, takisto neuvidí ľudí zomierať na chodníku....

Len ďalej nadávajme na vládu, že sa u nás nestará o mladých...že im nezabezpečí dostupné byty, do ktorých by mohli naplodiť deti.
Naplodiť bez toho, aby ich každý pôrod stál 10 000 až 20 000 €, alebo ich ošetrili na pohotovosti za 5 až 10 000 €.

P.S. Sranda, ked som minulý týždeň zahučal na CYH, tak to je práve taká obrovská sieť nemocníc.
Počúval som tlačovku, kde sa manažment sťažoval, že mali nižšie tržby za chirurgické zákroky o 100 miliónov USD.
A rozoberali, že to boli plánované operácie, na ktoré proste ľudia neprišli...alebo ich zrušili...
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
jogo
VETERAN MEMBER *****

JUGGLER napísal: Po 28 07, 2025 11:44 am Lebo ani to sa tam nezmenilo, že ľudia zbankrotujú a prídu o celý majetok kvôli jednej diagnóze.
Ak nemajú zdravotné poistenie...V debate pod videom je žena, ktorá žije vo Washingtone a bola na transplatancii srdca a stálo ju to 7000USD. Áno, je tam zdravotné poistenie s doplatkom, podobne to ma známy vo Švajčiarsku, kde si platí spoluúčasť tuším do 3000CHF ročne a k zubárovi a iné plánované zákroky si dáva robiť na Slovensku a platí to cash.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

jogo napísal: Po 28 07, 2025 11:50 am Ak nemajú zdravotné poistenie...

Áno. Ja som tam nikdy nemal. Nemusel som. Nikdy som tam nebol zamestnanec.

Poistená žena išla s dieťaťom v horúčke na POHOTOVOSŤ, ale smola..nemocnica bola ,,out of network,, (teda taká, čo nemá zmluvu s poisťovňou)
..tak účet bol 14 000 USD za 1 noc hospitalizácie ( pozorovanie a testy).

Pre srandu králikov: u nás príde cigánka s dieťaťom na pohotovosť cez víkend ...len aby nemusela cez týždeň vysedieť radu v čakárni s gadžami.
Tarifa u nás:
- 10 € za každú návštevu Ústavnej pohotovostnej služby , ak nie je poistenec oslobodený od povinnosti úhrady
- 2 € za návštevu Ústavnej pohotovostnej služby, ak bol poistenec k poskytovateľovi ústavnej pohotovostnej služby odoslaný bezprostredne po poskytnutí ambulantnej pohotovostnej služby

Ty a ja, kedze nie sme zamestnancami, tak by sme platili odhadom 450 mesačne. ( u nás 100).
Takže za rok 5000. U nás 1200.

Za návštevu lekára je tam 40. U nás 0, alebo 5-10 za objednanie na čas.
Deductible: prvých 2500 zaplatíš ty. Napríklad pri tej zlomenine. Len zvyšok hradí poisťovňa.
Out of pocket: maximálne platíš zo svojho 7000 USD ročne.

U nás NULA. Len príplatok za lieky.

A dal som otázku Chatovi kolko by ma stálo plodenie detí v USA keby som bol poistený:

Odhadované náklady (so zdravotným poistením v roku 2025):
1. Vaginálny pôrod:
Celkové náklady (nemocnici): 10 000 – 15 000 USD

Časť, ktorú platí pacient (so štandardným poistením):
1 500 – 3 000 USD (v závislosti od plánu)

2. Cisársky rez (C-section):
Celkové náklady: 15 000 – 25 000 USD

Časť pre pacienta:
2 500 – 5 000 USD

Napríklad, ak má niekto poistenie s deductible 2 000 USD a 20% coinsurance, po zaplatení deductible platí ešte 20 % z ďalších nákladov.

P.S. Ked som trpel na vojne..napríklad mrzol, alebo kadil v mraze do záveja, spieval som si:
,,Žijem si jak na zámku. Ať to trvá večne!,,

:beer:
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
jogo
VETERAN MEMBER *****

JUGGLER napísal: Po 28 07, 2025 12:27 pm Áno. Ja som tam nikdy nemal. Nemusel som. Nikdy som tam nebol zamestnanec.
Ano, USA sa oplatí pre zdravých a výkonných ľudí, čiže v podstate mladých.

Tu spoluúčasť na vyšetreniach neodsudzujem, možno by suma mohla byť nižšia. Si pamätám, ako som kedysi chodil s mamou po vyšetreniach...vstávali sme o 5 hodine, aby sme sa vôbec dostali na ošetrenie..a zrazu keď prišiel covid, tak som šiel do nemocnice si prepláchnuť ucho a v čakárni, kde predtým sedelo 50 ľudí, sme boli dvaja...ja ako prípad, ktorý mohol kľudne počkať pol roka a pani, ktorá čakala na súrnu onkologickú operáciu a potrebovala vyšetrenia. Kde boli tí ľudia, čo tam teraz, alebo predtým, denno-denne vysedávali s každou "boliestkou". Podotýkam, že som bol bez probblémou ošetrený a nikto ma nevyháňal, že teraz je covid, tak daj pokoj s upchatým zvukovodom.
Určite by poplatok aspoň za výjazd záchranky bol na mieste, aspoň by ho asociali nevyužívali a ten, čo ma infarkt alebo mozgovú príhodu určite nebude riešiť 10€ za výjazd...

p.s: Kedysi bol na nete cenník našej nemocnice vrátane operácii pre samoplatcov. Ceny boli tak nízke, že ak by u nás nebola povinnosť platiť zdravotné poistenie, tak by som uvažoval, či si radšej peniaze zaplatené za zdravotné poistenie neodkladať a platiť zdravotné výkony ako samoplatca. Preto ma šokujú ceny, ktoré si účtujú nemocnice v USA od zdravotných poisťovní....keď ma vo februári 2020, už prichádzal covvid, skoro zadusil Čierný kašel, tak som šiel na pohotovosť. Vyšetrenia, infúzia, potom návštevy lekára, vyšetrenie čo mi je, o 10 dní zistili, že Čierny kašel antibiotiká a to všetko vyšlo poisťovňu snáď na 50€, podobne, keď som so zlomeným prstom marodoval par mesiacov, asi 3 rengény, 3 ošetrenia a zase podobne smiešna suma pre poisťovňu...viem si to pozrieť na svojom účte v poisťovni cez internet.
duves
Platinum Member ***

JUGGLER napísal: Po 28 07, 2025 11:44 am Dík za tie videá z L.A. Žil som tam roky.
Toľko ma cez víkend stála večera pri sviečkách z manželkou v talianskej reštaurácii na Slovensku.
Ale je pravda, že za to isté som platil 100 € na dovolenke v reštaurácii pri mori.

Teraz si uvedomujem aké životné šťastie som mal, že som za 7 rokov v L.A. ani raz neochorel.
Lebo ani to sa tam nezmenilo, že ľudia zbankrotujú a prídu o celý majetok kvôli jednej diagnóze.

Usmievam sa, ked vidím Trumpa ako opisuje USA ako najúžasnejšiu krajinu na život.
Takisto to ináč vidí turista, či študent na pobyte zo zaisteným ubytovaním a štipkom.
Či ,,expert na niečo,, alebo vrcholový športovec, ktorého ulovia do USA, aby pracoval/športoval/ či študoval u nich.
Ten nikdy neuvidí štvrte, kde sa nedá chodiť peši, takisto neuvidí ľudí zomierať na chodníku....

Len ďalej nadávajme na vládu, že sa u nás nestará o mladých...že im nezabezpečí dostupné byty, do ktorých by mohli naplodiť deti.
Naplodiť bez toho, aby ich každý pôrod stál 10 000 až 20 000 €, alebo ich ošetrili na pohotovosti za 5 až 10 000 €.

P.S. Sranda, ked som minulý týždeň zahučal na CYH, tak to je práve taká obrovská sieť nemocníc.
Počúval som tlačovku, kde sa manažment sťažoval, že mali nižšie tržby za chirurgické zákroky o 100 miliónov USD.
A rozoberali, že to boli plánované operácie, na ktoré proste ľudia neprišli...alebo ich zrušili...
Ludom tam žijúcim sa oplatí prísť, vrátiť domov na SK a doliečiť sa. Aj ako samoplatca to bude mať lacnejšie.
Už ani nehovorím o manualne pracujúcich napr. v britanii na farmach, čo tam drú za min.mzdy, neprihlásený nikde, bez zdravotného poistenia.
duves
Platinum Member ***

jogo napísal: Po 28 07, 2025 11:43 am Ale všetci moji známi, čo roky robili v zahraničí aj s celými rodinami sa na dôchodok vrátili domov na Slovensko, hoci ich deti a vnuci ešte sú v zahraničí. A my ich teraz "zadarmo" liečime, keď už nevládzu robiť, hoci na Slovensko počas aktívneho života nadávali, ako je tu zle a neplatili tu dane a odvody. Tak prečo nežijú na západe aj na dôchodku?
Toto je systémová chyba a čudujem sa, že to jednotlivé štáty neriešia. Nejako, neviem ako.
Teraz som videl take divné članky, ako sa da kupiť kdesi v taliansku na vidieku lacno dom (stav ani nechcem poznať) a že to bude určite výhodné sa tam presťahovať na dôchodok.
Glogol
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 138 times
Been thanked: 339 times

Príspevok od používateľa Glogol »

duves napísal: Po 28 07, 2025 5:19 pm
JUGGLER napísal: Po 28 07, 2025 11:44 am Dík za tie videá z L.A. Žil som tam roky.

Ludom tam žijúcim sa oplatí prísť, vrátiť domov na SK a doliečiť sa. Aj ako samoplatca to bude mať lacnejšie.
Už ani nehovorím o manualne pracujúcich napr. v britanii na farmach, čo tam drú za min.mzdy, neprihlásený nikde, bez zdravotného poistenia.
Niekedy mam pocit ze ludom v tejto krajine menej vadi u lekara slovensky celozivotny povalac co nikdy nikam neprispieval ako samplatca zo zahranicia.
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 963 times
Been thanked: 527 times

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

duves napísal: Po 28 07, 2025 5:24 pm
jogo napísal: Po 28 07, 2025 11:43 am Ale všetci moji známi, čo roky robili v zahraničí aj s celými rodinami sa na dôchodok vrátili domov na Slovensko, hoci ich deti a vnuci ešte sú v zahraničí. A my ich teraz "zadarmo" liečime, keď už nevládzu robiť, hoci na Slovensko počas aktívneho života nadávali, ako je tu zle a neplatili tu dane a odvody. Tak prečo nežijú na západe aj na dôchodku?
Toto je systémová chyba a čudujem sa, že to jednotlivé štáty neriešia. Nejako, neviem ako.
Teraz som videl take divné članky, ako sa da kupiť kdesi v taliansku na vidieku lacno dom (stav ani nechcem poznať) a že to bude určite výhodné sa tam presťahovať na dôchodok.
ono ale takto: tým že tí ludia sa vrátili na dôchodok na Slovensko tak tu aj mínaju peniaze, kedze tu ziju. Takze prinasaju peniaze..

Co sa tyka tych lacnych domov v Taliansku ci Spanielsku, tak s tym je väčšinou spojená aj zmluvna povinnost do urcitej doby na rekonstrukciu preinvestovat urcitu sumu. To by ale zasadny problem nebol. Horsie je, ze su mestecka/dedina kde zije iba malo ludi, je tam slaba infrastruktura, daleko na letiska, moznosti su tam znacne obmedzene. Tiez ratat s tym ze na takych miestach v lete byvaju problemy s dostatkom vody. Takze moc atraktivne to nie je..
wladas
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 81 times
Been thanked: 247 times

Príspevok od používateľa wladas »

%
jogo napísal: Po 28 07, 2025 1:22 pmp.s: Kedysi bol na nete cenník našej nemocnice vrátane operácii pre samoplatcov. Ceny boli tak nízke, že ak by u nás nebola povinnosť platiť zdravotné poistenie, tak by som uvažoval, či si radšej peniaze zaplatené za zdravotné poistenie neodkladať a platiť zdravotné výkony ako samoplatca. Preto ma šokujú ceny, ktoré si účtujú nemocnice v USA od zdravotných poisťovní....keď ma vo februári 2020, už prichádzal covvid, skoro zadusil Čierný kašel, tak som šiel na pohotovosť. Vyšetrenia, infúzia, potom návštevy lekára, vyšetrenie čo mi je, o 10 dní zistili, že Čierny kašel antibiotiká a to všetko vyšlo poisťovňu snáď na 50€, podobne, keď som so zlomeným prstom marodoval par mesiacov, asi 3 rengény, 3 ošetrenia a zase podobne smiešna suma pre poisťovňu...viem si to pozrieť na svojom účte v poisťovni cez internet.
Toto je presne dovod preco sa musia neustale oddlzovat nemocnice radovo v desiatkach milionov. Nedostatocne su preplacane ich ukony. Niekde som pocul ze niektore nemocnice daju az 90% z prijmov na vyplaty. A tych 10% nema sancu pokryt chod nemocnice.
Nepriamo je to aj dovod preco sa VSZP musi tiez stale oddlzovat.
duves
Platinum Member ***

kixog47100
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
Has thanked: 130 times
Been thanked: 165 times

Príspevok od používateľa kixog47100 »

duves napísal: Ut 29 07, 2025 12:05 pm A toto sa prečo nerieši?
https://news.refresher.sk/186495-ZOZNAM ... m-nachadza
Dlhuje statna firma - na tom nic nevyriesis.
Ak by zaplatili odvody tak nemaju na prevadzku nemocnice. Proste odvody a dane sa platia ako posledne ak na to je. Vyriesi sa to az odlzenom.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 245 times
Been thanked: 593 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

kixog47100 napísal: Ut 29 07, 2025 12:24 pm
Ak by zaplatili odvody tak nemaju na prevadzku nemocnice. Proste odvody a dane sa platia ako posledne ak na to je. Vyriesi sa to az odlzenom.
jasne pred zakonom sme si vsetci rovni :)
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
kixog47100
Platinum Member ***

wladas napísal: Po 28 07, 2025 8:58 pm %
jogo napísal: Po 28 07, 2025 1:22 pmp.s: Kedysi bol na nete cenník našej nemocnice vrátane operácii pre samoplatcov. Ceny boli tak nízke, že ak by u nás nebola povinnosť platiť zdravotné poistenie, tak by som uvažoval, či si radšej peniaze zaplatené za zdravotné poistenie neodkladať a platiť zdravotné výkony ako samoplatca. Preto ma šokujú ceny, ktoré si účtujú nemocnice v USA od zdravotných poisťovní....keď ma vo februári 2020, už prichádzal covvid, skoro zadusil Čierný kašel, tak som šiel na pohotovosť. Vyšetrenia, infúzia, potom návštevy lekára, vyšetrenie čo mi je, o 10 dní zistili, že Čierny kašel antibiotiká a to všetko vyšlo poisťovňu snáď na 50€, podobne, keď som so zlomeným prstom marodoval par mesiacov, asi 3 rengény, 3 ošetrenia a zase podobne smiešna suma pre poisťovňu...viem si to pozrieť na svojom účte v poisťovni cez internet.
Toto je presne dovod preco sa musia neustale oddlzovat nemocnice radovo v desiatkach milionov. Nedostatocne su preplacane ich ukony. Niekde som pocul ze niektore nemocnice daju az 90% z prijmov na vyplaty. A tych 10% nema sancu pokryt chod nemocnice.
Nepriamo je to aj dovod preco sa VSZP musi tiez stale oddlzovat.
Tie sumy za vykon su preto take lebo tam je od poistovni aj pausal (za nic aj keby ziaden ukon nevykonali - napr. platba za kazdeho poistenca aj zdraveho ktory sluzbu nevyuzil), potom peniaze za ukon (mnozstevna zlava).

A zdravotne nefinancuju cely zdravotny system.
Nemocnice plati stast (aj z inych odvodov a dani - napr. z firemnych).
A poistovne su len jedna cast z financovania zdravotnictva.

Radsej by ste platili desattisice alebo stotisice za operacie. To co davate do zdravotnych oevodov ak by ste si to odkladali bokom by vam nestacilo.
kixog47100
Platinum Member ***

osamely chodec napísal: Ut 29 07, 2025 12:29 pm
Nepochopil si - ak by zaplatili odvody - tak by nemohli operavat alebo vyplatit kazdemu mzdu …
A boli by dlzny zamestnacom alebo dodavatelom - to by bolo horsie. To by ohrozilo chod nemocnice.

Ak mas 300 eur v penazenke co urobis?
Poplatis ucty ale si kupis jedlo?

Jednoducho vsetko prezeru.
Ale to nie je ich chyba ale chyba rozpoctu ktory na svoju prevadzku dostanu.

Mohli by odkladat operacie - mozno to aj robia.

Jednoducho sa spravaju racionalne.
Aj ked to na prvy pohlad moze vyzerat inak.
kixog47100
Platinum Member ***

Ci sa tam nekradne a hospodari efektivne to je uz druha vec. Uctovne musia byt v strate alebo na nule ked dlhuju odvody. Inak by neboli statu dlzni.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 245 times
Been thanked: 593 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

kixog47100 napísal: Ut 29 07, 2025 12:36 pm
osamely chodec napísal: Ut 29 07, 2025 12:29 pm
Nepochopil si - ak by zaplatili odvody - tak by nemohli operavat alebo vyplatit kazdemu mzdu …
A boli by dlzny zamestnacom alebo dodavatelom - to by bolo horsie. To by ohrozilo chod nemocnice.

Ak mas 300 eur v penazenke co urobis?
Poplatis ucty ale si kupis jedlo?

Jednoducho vsetko prezeru.
Ale to nie je ich chyba ale chyba rozpoctu ktory na svoju prevadzku dostanu.

Mohli by odkladat operacie - mozno to aj robia.

Jednoducho sa spravaju racionalne.
Aj ked to na prvy pohlad moze vyzerat inak.
Ja som to pochopil presne. Len sa pytam, naco su nam zakony, ktore platia pre niekoho a pre niekoho neplatia. Predstav si, ze mas sro a takto fungujes. Nie je lepsie zmenit zakony do podoby aby sa dali vymahat ?
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
wladas
Guru Member ****

Ako by si chcel od nemocnice vymahat viac penazi nez ma?
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Dávam tu.
1 pilier nemá budúcnosť.
Ľudí treba burcovať, nech si budujú vlastný dôchodok ( 4 pilier)
a samozrejme 2 pilier: nutnosť byť v indexovom fonde

Miroslav Kotov, Allianz-Slovensko d.s.s. :

Niektoré štatistiky by ste radšej nechceli čítať.

Pozrite sa, ako bude starnúť Európa a aký bude nový štandard pre odchod do dôchodku.
▪︎
Zatiaľ čo v roku 1980 pripadalo na sto pracujúcich 19 ľudí vo veku 65+,
v súčasnosti je to už 31 seniorov (rok 2023).
▪︎
Ak sa nič nezmení, v roku 2060 tento pomer dosiahne 52 percent! Čiže sto pracujúcich a 52 seniorov v Európe.
▪︎
V krajinách ako Taliansko, Poľsko, Španielsko či Slovensko môže tento pomer prekročiť až 75 percent.
Čo to znamená? Menej ako jeden pracujúci človek na jedného dôchodcu.
▪︎
K chronickému nedostatku pracovnej sily sa tak pridáva fiškálny tlak.
Hoci nezamestnanosť v OECD dosahuje len 4,9 % (máj 2025) a miera participácie na trhu práce rekordných 76,6 %, dôchodkové systémy sa už dnes dostávajú pod tlak.
Prichádza nenápadne, je však nezvratný.
▪︎
Ak nepríde k zmenám, OECD predpovedá, že rast HDP na obyvateľa sa spomalí z 1-percentného na 0,6 percenta ročne do roku 2060. To je o 40 percent menej než v predošlom desaťročí.
▪︎
Takzvané nevyužité rezervy na pracovnom trhu tvoria ženy, migranti a starší ľudia.
Podľa OECD by sa dal rast HDP zvýšiť až o 0,2 percentuálneho bodu ročne, ak by sa skutočný vek odchodu do dôchodku priblížil úrovni desiatich najúspešnejších krajín OECD, akými sú Dánsko, Švédsko, Holandsko.
▪︎
V týchto krajinách dôchodkový vek smeruje k 67 – 70 rokom a je často naviazaný na dĺžku života.
Zároveň tieto krajiny získavajú vysoké hodnotenie za svoje dôchodkové systémy, ktoré podporujú kapitalizačné piliere a osobnú zodpovednosť za dôchodky.
duves
Platinum Member ***

Nedávno sa popísali rozne bludy, teraz aj Mihál sa k tomu vyjadril
https://ix.sk/mwP0m
duves
Platinum Member ***

JUGGLER napísal: Št 31 07, 2025 7:02 pm Dávam tu.
1 pilier nemá budúcnosť.....
OK, a treba napísať, ako sa doriešia tí, čo majú odpracovaných 20, 30 či 40 rokov a teda odvádzali väčšinu do SP do 1.priebežného piliera. Tí nech sa idú pásť?
duves
Platinum Member ***

wladas napísal: Ne 27 07, 2025 12:16 pm A ked tu mensinu budeme ignorovat a hadzat im polena pod nohy tak odidu. Potom nebude ani na tie nizke dochodky.
Ešte k tým tvojím polenám.
Ono to bude tak trochu inak.
https://e-news.cz/nazory/ekonomicky-min ... vuj-zivot/

Ako som písal vyššie, možno ste mnohí podnikatelia a zamestnávate ľudí. Najlepším zamestnancom sú živitelia rodín, no a tých bude ubúdať a tí čo nebudú mať záväzky, nebudä skákať ako vy budete pískať. Bude to postupný proces.
Glogol
VETERAN MEMBER *****

duves napísal: Pi 01 08, 2025 9:21 am
OK, a treba napísať, ako sa doriešia tí, čo majú odpracovaných 20, 30 či 40 rokov a teda odvádzali väčšinu do SP do 1.priebežného piliera. Tí nech sa idú pásť?
tuto otazku si budu klast i dnesni 30nici o 40 rokov .... nikoho to ale teraz netrapi. Cim skor treba prijat nulovy variant - na dochdky 1.piliera sa rozda len tolko kolko sa do 1.piliera vyzbiera. Ziadny deficit. Inac niekoho ta snehova gula dobehne a nebude to trvat ani polovivu z tych 40 rokov ...Nechapem co je na tom komplikovane - bolo to povedane tu snad 100x - prvy pilier nie je zasluhovy a ludia to nie a nie pochopit.
wladas
Guru Member ****

duves napísal: Pi 01 08, 2025 9:21 amTí nech sa idú pásť?
Ano. Ale ono to zas nebude tak ze zrazu prestanu vyplacat dochodok. Najhorsi scenar bude ako v grecku kde skrtli stvrtinu az tretinu z vysky dochodkov.
Ja s tymto scenarom v podstate uz pocitam.

duves napísal: Pi 01 08, 2025 9:56 amEšte k tým tvojím polenám.
Ono to bude tak trochu inak.
https://e-news.cz/nazory/ekonomicky-min ... vuj-zivot/

Ako som písal vyššie, možno ste mnohí podnikatelia a zamestnávate ľudí. Najlepším zamestnancom sú živitelia rodín, no a tých bude ubúdať a tí čo nebudú mať záväzky, nebudä skákať ako vy budete pískať. Bude to postupný proces.
Ano. Trend sa meni. Velku zlozku v tom hraje aj ekologia. Viac mladych nechcu zit klasicky konzumny zivot. Plus mensi stres z roboty.

Glogol napísal: Pi 01 08, 2025 10:17 amCim skor treba prijat nulovy variant - na dochdky 1.piliera sa rozda len tolko kolko sa do 1.piliera vyzbiera. Ziadny deficit.
Ziadny politik sa nepostavi pred kameru a nepovie ze ideme skrtnut 1/3 z dochodkov.
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1559 times

Príspevok od používateľa MiBi »

kixog47100
Platinum Member ***

Glogol napísal: Pi 01 08, 2025 10:17 am
tuto otazku si budu klast i dnesni 30nici o 40 rokov .... nikoho to ale teraz netrapi. Cim skor treba prijat nulovy variant - na dochdky 1.piliera sa rozda len tolko kolko sa do 1.piliera vyzbiera. Ziadny deficit. Inac niekoho ta snehova gula dobehne a nebude to trvat ani polovivu z tych 40 rokov ...Nechapem co je na tom komplikovane - bolo to povedane tu snad 100x - prvy pilier nie je zasluhovy a ludia to nie a nie pochopit.
Ty ale nepocitas s tym, ze ti sucasni dochodci dotovali predoslu generaciu bez toho ze by si oni odkladali nieco do 2.piliera.

V podstate 2.pilier ich teraz obera o cast dochodku (z 1.piliera). pretoze ludia v produktivnom veku si sporia bokom.

Takze to ze sa im ten 1.pilier kompenzuje z inokadial, dotovanim z rozpoctu - z inych dani, z firemnych a pod. je Ok - aj tak by tie peniaze vlada prezrala.

My si uz odkladame v 2. pilieri. Ci to bude dost neviem.
V budocnosti mozno solidarny princip preberie aj 2.pilier - progresivne zdanenie.
Kludne aj 100 percentna dan nad urcitu sumu.
Niektori uz maju 200-300 tis v 2.pilieri…
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

wladas napísal: Pi 01 08, 2025 11:20 am
duves napísal: Pi 01 08, 2025 9:21 amTí nech sa idú pásť?
Ano. Ale ono to zas nebude tak ze zrazu prestanu vyplacat dochodok.
Najhorsi scenar bude ako v grecku kde skrtli stvrtinu az tretinu z vysky dochodkov.
Ja s tymto scenarom v podstate uz pocitam.
Áno. Presne tak.
1 pilier budú musieť škrtať. Nebude z čoho živiť tú masu dôchodcov.
Nebudú sa pásť, ved nepasú sa ani tí, čo platia minimum a majú minimálny dôchodok.

Čísla.

V 1980 bol pomer pracujúcich a dôchodcov 5:1.
Teraz je okolo 3:1.

V 2060 bude 2: 1, ale v niektorých krajinách (Taliansko, Poľsko, Španielsko či Slovensko)
môže tento pomer prekročiť až 75 percent, čo znamená 1:1

Tak sa zamyslíme, či z odvodov 1 pracujúceho môže byť financovaný 1 dôchodca.
Aby ste mali predstavu, pri súčasnej priemernej mzde odvádza zamestnanec + zamestnávateľ zhruba
270 € mesačne na starobné

Rezervy štátu: doplácať na dôchodky z rozpočtu.
Teraz je to 6,2% HDP..ale niektoré štáty už dávaju 10-12% HDP (vid Mibiho tabuľku vyššie)

Realita:

- kapitalizmus sa potrebuje tiež nažrať, takže sa plánuje dvojnásobok = 5% HDP dávať akurát na zbrojenie :)

Teraz si prečítajme ďalšie fakty, aby sme pochopili, že 1 pilier nemôže financovať 100% dôchodku.

Na Slovensku dnes väčšinu dôchodku tvorí 1. pilier (Sociálna poisťovňa).
Priemerný dôchodca dostáva ~95 % dôchodkového príjmu zo štátu, keďže 2. a 3. pilier sú zatiaľ relatívne mladé a slabé.

Ako je to v problémových krajinách, teda Taliansko, Španielsko, Grécko, Francúzsko: 80-95%
Velmi silná závislosť na štáte je aj v Nemecku: 85%
(predpokladám, že štatistiky im kazí bývalé východné nemecko...to západné - bohaté si odkladá ako náš Ladis)

Nuž a zdravé, bezproblémové krajiny:

Severské krajiny (Švédsko, Fínsko, Nórsko):40–60 %, zvyšok tvoria zamestnanecké a individuálne penzie

USA:~35–40 % (sociálne zabezpečenie), zvyšok tvoria zamestnanecké a súkromné plány

Veľká Británia:~50 % (kombinácia štátneho dôchodku a povinných zamestnaneckých plánov)

Holandsko:~30–40 % (štátne dôchodky), ale veľmi silný 2. a 3 pilier

Švajčiarsko: ~35 % (štát), silný 2. a 3. pilier
Glogol
VETERAN MEMBER *****

kixog47100 napísal: Pi 01 08, 2025 11:54 am
Glogol napísal: Pi 01 08, 2025 10:17 am
Ty ale nepocitas s tym, ze ti sucasni dochodci dotovali predoslu generaciu bez toho ze by si oni odkladali nieco do 2.piliera.
V podstate 2.pilier ich teraz obera o cast dochodku (z 1.piliera). pretoze ludia v produktivnom veku si sporia bokom.
Ti co 2.pilier nemaju maju vyssie dochodky z prveho piliera - resp ti v 2. pilieri dobrovolne ( ok nie vsetci dobrovolne ale nechccem odbocovat) pristupili na kratenie dichodkov z 1.piliera. Ked sa raz bude kratit (ak vobec ) tak pravdepodobne percentualbne a tym padom 2piliernici stale budu mat menej ako keby v 2.pilieri neboli. Ani nehovorim kolki povystupovali z 2 piliera len aby mali vyssi dochodok z prveho. Ok ked uz deficit musi byt nech sa stanovi fixny - objem vyzbieranych + napr 10% a nic viac, Pisem to len preto ze diferencia objemu pritekajucich penazi do prveho piliera a odtekanie z neho nebude linearne.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Glogol napísal: Pi 01 08, 2025 1:54 pm Ti co 2.pilier nemaju maju vyssie dochodky z prveho piliera - resp ti v 2. pilieri dobrovolne ( ok nie vsetci dobrovolne ale nechccem odbocovat) pristupili na kratenie dichodkov z 1.piliera. Ked sa raz bude kratit (ak vobec ) tak pravdepodobne percentualbne a tym padom 2piliernici stale budu mat menej ako keby v 2.pilieri neboli.
Akokeby som počul ministra Tomáša z Hlasu :)
Netreba sa dať vystrašiť, pretože sa to týka iba malej čiastky dôchodcov
a to predovšetkým tých finančne negramotných, čo držali 2 pilier v garantovaných fondoch.
Zariadil im to Fico v 2012, ale trebalo to zmeniť, čo veľa ľudí neurobilo.

Pretože v garantovaných je zhodnotenie za 5 rokov 0%p.a., takže tie peniaze zožiera inflácia.
Kým v 1 pilieri sa dôchodky zvyšujú o valorizáciu ( ktorá však tiež nepokrýva infláciu ).

Teda jedinou možnosťou ak nemáte do dôchodku ďaleko je držať maximálny pomer v indexovom fonde.
Nalogovať sa po 50-tke a zakšrtnúť žiadosť o max. pomer v indexe znamená spomaliť prechod do dlhopisov o 50% !

Tí čo majú dobré platy a dosiahnú minimálne nadpriemerný dôchodok (cca 700 teraz?) si môžu 2 pilier vybrať celý a dať
ešte do indexu. A z toho brať rentu podľa kalkulačky, čo je oveľa viac ako len z pevnej sumy.

Priemerne štát vypláca mužom dôchodok 16 rokov a ženám 25 rokov.
Ak dáme do kalkulačky 25 rokov, tak z každých 50 tisíc, čo vytiahneme z 2 piliera pri odchode do dôchodku
môžeme mať rentu cca 250 € mesačne ( pri 8% p.a. zhodnocovaní indexu a malej rezerve).
Takže v súčasnosti finačne negramotný dôchodca, čo nedosiahol zhodnotenie v 2 pilieri vyššie ako valorizácia
v 1 pileri, ten bude mať nižší dôchodok ako z 1 piliera ( tým vábi Smer na odchod z 2 piliera).

Ale ten, čo dosiahol zhodnotenie aspoň také isté ako valorizácia ho nebude mať menší ..
a ten čo dosiahol vyššie zhodnotenie a vyberie všetko, tak môže z každými 50K mať 250 € mesačne ( alebo si to rozpočítať z indexáciou a zvyšovať podľa zhodnotenia).
Prílohy
renta z 2 piliera.png
kixog47100
Platinum Member ***

Do vzorca treba zapocitat aj dan. Ci uz zo zhodnotenia DSS alebo aj z toho indexu.

Pocitat s tym, ze znacna cast ziskov bude nie z vkladov do 2.pilira ale zo zhonotenia.

Ak bude malo pracujucich tak bude vyssie zdanenie. Z niecoho bude treba naplnit kasu.

Do 2. piliera nam ide llen mala cast z odvodov.

Vacsina ide do 1.piliera - kde sa nesetri - takze bude musiet naplnit z novyh dani v case vyplaty nasich dochodkov.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

kixog47100 napísal: Pi 01 08, 2025 4:33 pm Do vzorca treba zapocitat aj dan. Ci uz zo zhodnotenia DSS alebo aj z toho indexu.
Nerozumiem, ale nevadí.
Výnosy DSS sa nezdaňujú ( 2 pilier)
Zdaňuje sa len 3 pilier (DDS).

Pri investičnom účte v indexovom ETF sa bude renta vyplácať z odpredaja po časovom teste.
Aj inde vo svete sa dôchodkové investície a výnosy motivačne nezdaňujú, alebo len veľmi málo.
kixog47100
Platinum Member ***

Myslel som, ze sa zdanuje aj 2.pilier.
Minimalne programovy vyber…
Inak sa neda pocitat s valorizaciou/so zhodnotenim - vyplatna faza je v dlhopisovom fonde.

Co sa tyka casoveho testu zakon sa moze hocikedy zmenit ak bude treba naplnit kasu.
A mozu pribudnut aj zdrovotne odvody.

Nasa buducnost nevyzera ruzovo.
Naposledy upravil/-a kixog47100 v Pi 01 08, 2025 6:42 pm, upravené celkom 1 krát.
kixog47100
Platinum Member ***

A co hovori chat GPT?
Mna presviedca, ze vyplatna faza sa zdanuje (zisk).

Pri tych prispevkoch co tam sporime, bude zisk vacsi ako celkove vklady.
Napísať odpoveď

Návrat na "Druhý pilier, životné poistenie, tretí pilier"