1.pilier

Poistenia, sporenie na dôchodok, doplnkové dôchodkové sporenie, investičné poistky, kapitálové poistky.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2397 times
Been thanked: 2787 times

Re: 1.pilier

Príspevok od používateľa JUGGLER »

kixog47100 napísal: Št 07 08, 2025 6:19 pm Až 10 percent Slovákov zarába vyše 2 900 eur. Rozdiely medzi krajmi šokujú (PREHĽAD)
https://www.startitup.sk/az-10-percent- ... u-prehlad/

Kalkulačka čistej mzdy 2025
https://openiazoch.zoznam.sk/kalkulacky ... istej-mzdy
Už ste sa najedli za peniaze v hrubom?
Prečo sa nerobia štatistiky v čistom?

Mám inú správu:

Problém vyžiť zo svojho platu majú dve tretiny ľudí zamestnaných na Slovensku.
Situácia sa podľa prieskumu zhoršuje

Najväčšie problémy pociťujú tí, ktorí pracujú manuálne.

https://spravy.stvr.sk/2025/08/problem- ... it-nemozu/

Na Slovensku je takmer 18 percent ľudí ohrozených chudobou.
Aj medzi zamestnanými so stabilným príjmom sú takí, ktorí majú problém vyžiť zo svojho platu. Odhalil to prieskum JobsIndex.

Zamestnanci situáciu zvládajú komplikovane. „Žiaľ, je tam negatívny vývoj za posledné obdobie, ktoré evidujeme,“ uvádza.
Z prieskumu vyplynulo, že dve tretiny ľudí zamestnaných na Slovensku majú problém vyžiť zo svojho platu.

„V porovnaní s rovnakým obdobím v minulom roku je to nárast z 59 na 67 percent, čiže nezanedbateľný.
Necelých desať percent sa dokonca vyjadrilo, že majú veľké problémy vyjsť s príjmom,“ informuje.
Tých, ktorí so svojím príjmom vedia vyjsť bez najmenších problémov, sú len tri percentá.

Na východe je situácia o niečo nepriaznivejšia.
V porovnaní medzi Bratislavským krajom a východným Slovenskom tam má problém vyžiť z platu o desať percent ľudí viac.

Najväčšie problémy pociťujú tí, ktorí pracujú manuálne a na pozíciách, ktoré si nevyžadujú vyššiu kvalifikáciu, najčastejšie v obchode a službách.

Neschopnosť zaplatiť nečakané výdavky

Melcerová uvádza, že v prieskume sa zamerali aj na schopnosť zaplatiť neočakávané výdavky, a to na konkrétnu sumu 540 eur.
Tento druh výdavku si nemôže dovoliť až 29% zamestnancov. V minulom roku to bolo 21 percent.

„Ďalších 35 percent si tento výdavok môže dovoliť, ale spôsobí im to finančné problémy,“ dodáva.
Približuje, že spomedzi zamestnancov, ktorí majú vysokoškolské vzdelanie, nečakaný výdavok zvládne bez problémov zaplatiť polovica.
V prípade ľudí so strednou školou s maturitou je to tretina.
U tých, ktorí majú základné vzdelanie alebo stredoškolské bez maturity, je to iba štvrtina.

„Súvisí to s reálnymi mzdami, jednoducho to do istej miery kopíruje vývoj.
Tí, ktorí možno ešte pred rokom neočakávané výdavky a náklady na život zvládali v lepšej miere, sa už do istých problémov dostali, či už do menších alebo väčších,“ uzatvára.

Prieskum realizujú každý polrok, ten najnovší sa uskutočnil v apríli 2025 na vzorke 1 009 zamestnaných ľudí vo veku od 18 do 65 rokov.
Zastúpené boli všetky skupiny podľa veku, pohlavia, vzdelania, regiónu a veľkosti obce.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
kixog47100
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
Has thanked: 130 times
Been thanked: 165 times

Príspevok od používateľa kixog47100 »

Polovica ludi zaraba menej ako 1000€ v hrubom
(v cistom menej ako 800€)

https://openiazoch.zoznam.sk/kalkulacky/zarobok

A 20% menej ako 700€ (menej ako 580 v cistom)
To je kazdy piaty zamestany.
Niektori z toho este zivia rodinu.
O dovolenke v Bulharsku mozu akurat snivat.
Naposledy upravil/-a kixog47100 v Št 07 08, 2025 7:27 pm, upravené celkom 4 krát.
kixog47100
Platinum Member ***

Statistiky sa prezentuju vzdy tak aby dobre vyzerali.
Takze len hornych 10% v hrubom.
wladas
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 81 times
Been thanked: 247 times

Príspevok od používateľa wladas »

JUGGLER napísal: Št 07 08, 2025 6:58 pmUž ste sa najedli za peniaze v hrubom?
Presne tak. Alebo opacna otazka, porovnanie podla ceny prace. Nie kazdy stat ma superhrubu mzdu.

Z prieskumu vyplynulo, že dve tretiny ľudí zamestnaných na Slovensku majú problém vyžiť zo svojho platu.
Moc tip je ze 3/4 z nich si sami za to mozu. Ze nemaju mizerny plat ale maju zlu financnu gramotnost (pozicky, atd).
Glogol
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 138 times
Been thanked: 339 times

Príspevok od používateľa Glogol »

wladas napísal: Št 07 08, 2025 8:54 pm
JUGGLER napísal: Št 07 08, 2025 6:58 pmUž ste sa najedli za peniaze v hrubom?
Presne tak. Alebo opacna otazka, porovnanie podla ceny prace. Nie kazdy stat ma superhrubu mzdu.
Dvaja ludia s rovnakou hruhou mzdou mozu mat odlisnu cistu mzdu, Cena prace je lepsi napad ale nie celkom najme ked chceme europske porovnania lebo su krajiny v eu kde si clovek moze vybrat vysku zdrav poistenia takze nejake poriadne celoeuropske porovnanie cena prace vs cista mzda som ani nenasiel. Hruba mzda je pojem ok ale len pre slovenske statistiticke ucely.
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
Murosik
Gold Member **
Dátum registrácie: So 20 11, 2021 8:44 pm
Has thanked: 73 times
Been thanked: 64 times

Príspevok od používateľa Murosik »

kixog47100 napísal: Št 07 08, 2025 11:14 am K policajtom - vyplati sa mu ist aj po 25 lebo nejde do klasickeho dochdku ale do vysluhoveho.
Aj keby nerobil tak vysluhovy sa berie dokym nedosiahne dochodkovy vek a vtedy pride o vysluhovy a dostane riadny dochodok.

On vsak pocas vysluhoveho moze nadalej robit a odvadzat si dalej na dochodok. Cize riadny dochodok bude mat normalny.
Pochodzkarom nezavidim ale tie vysluhove beru aj vyssie sarze…

K tym grafom kolko dostava nas dochodca a kolko inde - tomu sa neda verit lebo vsade su ine odvody a inak nastavena “superhruba mzda”.
Treba sa pozerat na celkovu cenu prace nie len na plat - a to tam nebude zohladnene.
Tak isto ani to, ze niekde maju davno 2P a 3P a poberaju dochodky aj z neho a tym padom z 1P mozu dostat menej.

Statistika bude teda vzdy nepresna.
Vzdy tam nieco niekde nebude zohladnene.
A bude prrzentovana tak aby to politikom vyhovovalo.

Vacsina dochodcov trie biedu.
Tie priemerne dochodky co su komunikovane su skreslene, lebo ked niekto ma dvojnasobok alebo nadopriemer tak druhy musi mat o to menej.
Zle. Policajt berie vysluhovy dochodok navzdy. Viď zakon o sociálnom zabezpečení Policajtov. Dočasný je len vylsluhový príspevok (ten dosť nevýhodne nahrádza dávku v nezamestnanosti, kedze na tu nema policajt narok ak je v zbore viac ako 10 rokov).
Dochodok zo SP dostane len ak splní podmienky podla zakona o SP - viď zákon o SP
A tým to aj uzavriem. Prepáč, ale pilšeš tu vylslovne nepravdy.
Je normalne, keď niekto niečo nevie. Ale ty tu dávaš dosť sebavedomonvyslovene nepravdivé tvrdenia aj ked si opravený
Murosik
Gold Member **

duves napísal: Št 07 08, 2025 12:32 pm
Murosik napísal: Št 07 08, 2025 7:27 am
K tým platom viem povedať dosť presne.
Aj ja. Pracujem s uvermi.

Apropo, ešte jedna, tu uplne absentuje regionalny rozdiel, nie iba pre tieto profesie štátnej správy. Mal som asi pred mesiacom mladu policajtku 26r vš, 5 rokov v pomere, dostala hypoteku, zrejme na byt kdesi na vychode (ma tam TP), plat netto 1800€. U nas v hlavnom meste nie je uplne bežné, aby mladí vš 26 roční mali také platy (A mne 62 ročnemu po 30 rokoch praxe v bankovnictve sa mi môže o takom plate iba snívať.)
V časti s regionálnymi rozdielmi nesúhlasím. Ak pozries na cenové mapy, tak ceny nehnuteľnosti su cca približne rovnake. BA je trocha mimo, ale zvysok je na tom cca rovnako.

S platom nesúhlasím asi tiez. Vid moje konkretne overiteľné cisla s platní rozdelené podla príplatkov tak, ako to nenajdes nikde inde. Nie je mozne, aby mala taky plat, lebo tabulky, alebo ty di nejake udaje zmenil pre dramatizivanie. Ak samozrejme nedala plat z 3 mesačného priemeru, kde mala odmeny, vela nadčasov, ci ich kombináciu..
Co by dom samozrejme spravil ja, ak by som ziadal banku o úver. No a mat vysoky plat z dovodu vela nadčasov… neviem ci to zavidim, dnes uz asi ani nie
kixog47100
Platinum Member ***

Murosik napísal: Št 07 08, 2025 10:11 pm
kixog47100 napísal: Št 07 08, 2025 11:14 am K policajtom - vyplati sa mu ist aj po 25 lebo nejde do klasickeho dochdku ale do vysluhoveho.
Aj keby nerobil tak vysluhovy sa berie dokym nedosiahne dochodkovy vek a vtedy pride o vysluhovy a dostane riadny dochodok.

On vsak pocas vysluhoveho moze nadalej robit a odvadzat si dalej na dochodok. Cize riadny dochodok bude mat normalny.
Pochodzkarom nezavidim ale tie vysluhove beru aj vyssie sarze…

K tym grafom kolko dostava nas dochodca a kolko inde - tomu sa neda verit lebo vsade su ine odvody a inak nastavena “superhruba mzda”.
Treba sa pozerat na celkovu cenu prace nie len na plat - a to tam nebude zohladnene.
Tak isto ani to, ze niekde maju davno 2P a 3P a poberaju dochodky aj z neho a tym padom z 1P mozu dostat menej.

Statistika bude teda vzdy nepresna.
Vzdy tam nieco niekde nebude zohladnene.
A bude prrzentovana tak aby to politikom vyhovovalo.

Vacsina dochodcov trie biedu.
Tie priemerne dochodky co su komunikovane su skreslene, lebo ked niekto ma dvojnasobok alebo nadopriemer tak druhy musi mat o to menej.
Zle. Policajt berie vysluhovy dochodok navzdy. Viď zakon o sociálnom zabezpečení Policajtov. Dočasný je len vylsluhový príspevok (ten dosť nevýhodne nahrádza dávku v nezamestnanosti, kedze na tu nema policajt narok ak je v zbore viac ako 10 rokov).
Dochodok zo SP dostane len ak splní podmienky podla zakona o SP - viď zákon o SP
A tým to aj uzavriem. Prepáč, ale pilšeš tu vylslovne nepravdy.
Je normalne, keď niekto niečo nevie. Ale ty tu dávaš dosť sebavedomonvyslovene nepravdivé tvrdenia aj ked si opravený

Po 25r nie je z neho invalid, moze dalej pracovat, vacsina aj pracuje a na riadny dochodok mu staci odrobit dalsich 15 rokov a dosiahnut dochodkovy vek.

A vyplati sa mu to viac ako keby nesiel do vysluhoveho.

Ver mi, ze aj my by sme chceli po 25r uz poberat nejaky dochodok a dalej pracovat.
Murosik
Gold Member **

kixog47100 napísal: Št 07 08, 2025 11:06 pm Po 25r nie je z neho invalid, moze dalej pracovat, vacsina aj pracuje a na riadny dochodok mu staci odrobit dalsich 15 rokov a dosiahnut dochodkovy vek.

A vyplati sa mu to viac ako keby nesiel do vysluhoveho.

Ver mi, ze aj my by sme chceli po 25r uz poberat nejaky dochodok a dalej pracovat.
Otázka je, kto nám bránil sa k nik pridať. Mne veru nikto. Posledné roky stále robia naplniť a hlásia nedostatok ľudí.

Btw. Vzhladom na vysku minimálneho dôchodku zo SP, si tiez myslím, ze je výhodnejšie ísť po 25 rokoch na výsluhový dochodok a potom odrobiť 20 rokov ešte v súkromnom sektore.

Pre lepsi obraz. Vzhladom na uvedene som si dovolil zjednodušenie, kde predpokladám plat policajta cca na urovni priemernej mzdy v hospodárstve (zdôrazňujem, ze z príspevkov - napr. Prispevok na byvanie, ani nadčasov ci odmien sa im dochodok neráta, preto toto zjednodušenie,). Takto mi to vychadza, ze dochodok po 25 odsluzenych rokoch by mali cca 425€ mesacne. Myslim ze dost pekne prilepšenie.
duves
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 20 07, 2021 12:34 pm
Has thanked: 229 times
Been thanked: 192 times

Príspevok od používateľa duves »

Murosik napísal: Pi 08 08, 2025 9:08 am
Btw. Vzhladom na vysku minimálneho dôchodku zo SP, si tiez myslím, ze je výhodnejšie ísť po 25 rokoch na výsluhový dochodok a potom odrobiť 20 rokov ešte v súkromnom sektore.
Bývalý policajt, alebo iný občan nemusí po priznaní výsl.dochodku pracovať výlučne v súkromnom sektore. Mnohí by to ani nevedeli (moja poznamočka). Bežne ich vidim pri žiadostiach, že pracuju na ministerstve ako civilný zamestnanci (príjem overitelny v Socialnej poisťovni). A ale ano, su aj takí, čo robia v inom ako štátnom sektore po priznaní výsluhového dôchodku.
Murosik napísal: Pi 08 08, 2025 9:08 am Pre lepsi obraz. Vzhladom na uvedene som si dovolil zjednodušenie, kde predpokladám plat policajta cca na urovni priemernej mzdy v hospodárstve (zdôrazňujem, ze z príspevkov - napr. Prispevok na byvanie, ani nadčasov ci odmien sa im dochodok neráta, preto toto zjednodušenie,). Takto mi to vychadza, ze dochodok po 25 odsluzenych rokoch by mali cca 425€ mesacne. Myslim ze dost pekne prilepšenie.
Výsluhové dôchodky na úrvoni 425€ som ešte ani nevidel, také nízke teda.
wladas
Guru Member ****

Kolega po 25r v armade 700€, ziadna vysoka hodnost.
Murosik
Gold Member **

duves napísal: Pi 08 08, 2025 12:56 pm Výsluhové dôchodky na úrvoni 425€ som ešte ani nevidel, také nízke teda.
To z dvoch dovodov:
1. V minulosti malokto isiel do dochodku po 15tich rokoch. Ako vravis, tazko sa z tej prace uplatnis v civile,
2. Bola pred 12 rokmi zmena zakona. Prvy policajti s tymto dochodkom zacnu chodit von tak o 13 rokov. Ak teda budu chiet odist po 25 rokoch.

Tie ich dôchodky sa budu v priebehu rokov aj teraz znižovať pre platné prechodné ustanovenia v zákone (v minulosti sa ti rátal dochodok z najlepšieho odsluzeného roku, teraz to je z priemeru posledných 2-10 rokov a ine rozdiely)
duves
Platinum Member ***

Ked som bol vojakom ZVS, tak tam boli dosta starí páni tzv.praporčíci. O dôstojníkoch ani nevravím, velitelia útvarov boli starí prešedivelí páni.
kixog47100
Platinum Member ***

duves napísal: Pi 08 08, 2025 5:55 pm Ked som bol vojakom ZVS, tak tam boli dosta starí páni tzv.praporčíci. O dôstojníkoch ani nevravím, velitelia útvarov boli starí prešedivelí páni.
Ak mal niekto kancelarsku robotu, je spokojny s robotou aj s platom a nie je si isty, ci si najde niekde inde podobne uplatnenie (v kancli) tak moze zostat robit aj dlhsie.

Plus niekedy mozu zastavat aj nejaku poziciu z ktorej maju nejake benefity (zarobia si bokom).
Napr. mat na starosti sklad potravin, vystroje (tym nemysli zbrane), nejakeho spotrebneho materialu tak potom sa nemusia ponahlat do dochodku.
duves
Platinum Member ***

Zatiaľ čo 30 tisíc úradníkov, byrokratov EÚ vymyšla blbosti a reguláci, 2 najľudnatejšie krajiny sveta po tichu skupujú aktíva v európe.
https://www.startitup.sk/firmu-z-lozorn ... do-europy/
duves
Platinum Member ***

Statistiky naznačují jasný trend: zatímco počet dětí klesá, domácích mazlíčků přibývá. Co se za těmito čísly skrývá?

https://www.idnes.cz/onadnes/vztahy/psi ... 26B1BD7383
duves
Platinum Member ***

A francuzsko to ako chce zvládnuť?
https://www.startitup.sk/slovensko-musi ... ky-scenar/
Glogol
VETERAN MEMBER *****

ci vdis u inych cakaj u seba - Dánsko zvýšilo vek odchodu do dôchodku na 70 rokov
https://hnonline.sk/komentare/komentare ... i-ako-dani
duves
Platinum Member ***

Akurat som čítal članok, kde sa zaoberaju informáciou, že nas predbehlo Albansko pri strednom veku dožitia. Takže tento problem nebude o (ne)kvalitnej zdravotnej starostlivosti. Albánsko je určite niekde v pr*deli v poskytovaní zdravotnej starostlivosti.
https://www.aktuality.sk/clanok/R3Zg4cn ... o-podcast/
duves
Platinum Member ***

rmaly
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 1119 times
Been thanked: 117 times

Príspevok od používateľa rmaly »

duves napísal: Ut 19 08, 2025 2:44 pm Akurat som čítal članok, kde sa zaoberaju informáciou, že nas predbehlo Albansko pri strednom veku dožitia. Takže tento problem nebude o (ne)kvalitnej zdravotnej starostlivosti. Albánsko je určite niekde v pr*deli v poskytovaní zdravotnej starostlivosti.
https://www.aktuality.sk/clanok/R3Zg4cn ... o-podcast/
Mozno "oni nic nerobia" a u nas sa snazia liecit... proste taka krivka s poklesom nez vystreli hore (akoze neliecia - snazia sa liecit ale nerobia to dobre - snazia sa liecit a vedia co robia) :) :)
wladas
Guru Member ****

Velmi dolezita je aj zivotosprava a tu my mame velmi zlu (fajcenie, chlastanie, velky podiel nezdravej stravy, malo pohybu)
Mne vychadza dochodok na 66,5r podla oranzovej obalky a to uz nie som najmladsi. Starsi to este budu mat horsie. Cize nie sme daleko od tych 70r
rmaly
Guru Member ****

Vo vseobecnosti si myslim, ze ten "nizky" vek odchodu do dochodku je len kvoli "socialnej vlade"... proste nemoze byt clovek na dochodku takmer tak dlho ako robil... a zaroven ocakavat, ze dochodok bude blizky jeho mzde... to nevychadza..
Takze bud budu (od statu) nejake flat minimalne dochodky aby to vyslo a o zvysok sa clovek bude musiet postarat alebo bude taky vek odchodu do dochodku, aby sa ho co najmenej ludi dozilo (alebo co najkratsie zilo a poberalo dochodok)...
Cely slavny Bismarck ci kto to zaviedol ten dochodok - to bol taky mensi odrb, ze (teraz strielam od boku) - narok na dochodok od 70tky, ale vek dozitia bol 50 (v tych rokoch)...
duves
Platinum Member ***

wladas napísal: Ut 19 08, 2025 5:45 pm Velmi dolezita je aj zivotosprava a tu my mame velmi zlu (fajcenie, chlastanie, velky podiel nezdravej stravy, malo pohybu)
Mne vychadza dochodok na 66,5r podla oranzovej obalky a to uz nie som najmladsi. Starsi to este budu mat horsie. Cize nie sme daleko od tych 70r
Kto by už len športoval v takom vysokom veku! Iba taký blázon ako ja, denne 14-15 tisic krokov a mesačne bicykel (za vlastnú energiu) 700km. https://www.mtbiker.sk/bikeri/duves/statistiky
A čo sa tyka stravy, ludia nechápu, že čím viac priemyselne spracovana potravina, tým horšie.
kixog47100
Platinum Member ***

@maly
Ono zalezi od viacerych faktorov

1/ demografia - ak pocet obyvatelov rastie tak odchod do dochodku v nizsom veku nemusi byt problem, tak isto aj vyssie dochodky

2/ blaho/technologicky pokrok ak sa porodnost napr. drzi aspon na konstatnej urovni.
Ak obyvatelstvo vymiera tak nemusi pomoct ani pokrok

3/ statne zriadenie - napr. socializmus
Ak by v dnesnej dobe neboli na Slovensku kapitalisti (miliardari, milionari, nadpriemerne zarabajuci) tiez by nemusel byt problem s buducimi dochodkami.
Ak niekto dostane viac tak druhy ma automaticky menej. A to plati ci v produktivnom veku alebo na dochodku.

4/ progresivne dane - ziska sa viac penazi
Ak “bohaci” neutecu inde kde su lepsie podmienky
Atd
rmaly
Guru Member ****

kixog47100 napísal: St 20 08, 2025 10:18 am @maly
Ono zalezi od viacerych faktorov

1/ demografia - ak pocet obyvatelov rastie tak odchod do dochodku v nizsom veku nemusi byt problem, tak isto aj vyssie dochodky

2/ blaho/technologicky pokrok ak sa porodnost napr. drzi aspon na konstatnej urovni.
Ak obyvatelstvo vymiera tak nemusi pomoct ani pokrok

3/ statne zriadenie - napr. socializmus
Ak by v dnesnej dobe neboli na Slovensku kapitalisti (miliardari, milionari, nadpriemerne zarabajuci) tiez by nemusel byt problem s buducimi dochodkami.
Ak niekto dostane viac tak druhy ma automaticky menej. A to plati ci v produktivnom veku alebo na dochodku.

4/ progresivne dane - ziska sa viac penazi
Ak “bohaci” neutecu inde kde su lepsie podmienky
Atd
Tak "vyriesit" sa to da kadejako, to nezpochybnujem..
ad 1, demografia - to je stale pyramida a nie systemove riesenie... ale je to riesenie
ad 2, tazk opovedat, ako presne to pomoze (rast spolocnosti / HDP...)
ad 3, nie velmi rozumiem, co maju co nadpriemerne zarabajuci s dochodkami... Problem je, ze 1. pilier nema byt co zasluhovy. Bohatsi tam maju dat viac (s nejakym stropom) a vsetci maju dostat rovnako (nejake minimum na prezitie) a zvysok sa ma riesit v inych (zsluhovych) pilieroch... Ale teda si myslis, ze v socialistickych krajinach nemaju problem s dochodkami? Tiez necucaju prachy z prsta (na Kube socialny system prakticky neexistuje, v Sev. Korei neviem a v Cine dost pochybujem... i ked tam uz socik asi velmi nie je)
ad 4, jasne, tak to bude... potom sa bude optimalizovat a utekat z danovych pekiel od danovych rajov...
duves
Platinum Member ***

Toxické chemikálie už má v krvi skoro každý, přesto se dál vyrábějí, říká vědec

https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/tom ... DBDA8C5C21
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

duves napísal: St 20 08, 2025 12:22 pm Toxické chemikálie už má v krvi skoro každý, přesto se dál vyrábějí, říká vědec

https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/tom ... DBDA8C5C21
Evropský úřad pro bezpečnost potravin dokonce vydal pro tyto látky doporučený limit týdenního příjmu a ten je tak nízký, že pokud sníte jen pár gramů ryb z Vltavy, naplníte ho.

:roll:
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
duves
Platinum Member ***

duves
Platinum Member ***

Opäť niekto objavil ameriku. Vraj kľúč je v nízkych platoch.
Nízke mzdy = nízke odvody=nízke penzie
https://www.postoj.sk/181280/rebricek-u ... ch-platoch
duves
Platinum Member ***

Niekde je asi chyba, lebo kým dôchodcovia sa sťažujú na nízke dôchodky, pracujúci frflú na nízke mzdy. Netreba vyštudovať ekonómiu, aby sme pochopili, že tieto fakty súvisia.
https://nazory.pravda.sk/komentare-a-gl ... -v-dansku/
Glogol
VETERAN MEMBER *****

duves napísal: Pi 05 09, 2025 2:55 pm Opäť niekto objavil ameriku. Vraj kľúč je v nízkych platoch.
Nízke mzdy = nízke odvody=nízke penzie
https://www.postoj.sk/181280/rebricek-u ... ch-platoch
Mzdy nizke su to je pravda najma cista mzda. Ale cena prace az tak velmmi nizka nie a uz vobec nie cena prace na odpracovanu hodinu tj po zaratani dovolenky platenych paragrafov platenych na seba na prislusnika rodiny a statnych sviatkov ….
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 246 times
Been thanked: 594 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

duves napísal: So 06 09, 2025 12:23 pm
Niekde je asi chyba, lebo kým dôchodcovia sa sťažujú na nízke dôchodky, pracujúci frflú na nízke mzdy. Netreba vyštudovať ekonómiu, aby sme pochopili, že tieto fakty súvisia.
https://nazory.pravda.sk/komentare-a-gl ... -v-dansku/
staci porovnat medianovu cistu mzdu k medianovemu dochodku a porovnat sa so Zapadom.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 293 times
Been thanked: 200 times

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

osamely chodec napísal: So 06 09, 2025 6:02 pm staci porovnat medianovu cistu mzdu k medianovemu dochodku a porovnat sa so Zapadom.
Veru, na zapade vsetko lepsie, tak zvlastne ze sa nam zo zapadu stari opotrebovani ludia vracaju na stare kolena na SK.
wladas
Guru Member ****

jaroslav80 napísal: So 06 09, 2025 11:03 pmVeru, na zapade vsetko lepsie, tak zvlastne ze sa nam zo zapadu stari opotrebovani ludia vracaju na stare kolena na SK.
To je porovnanie na urovni siedmaka na ZS. Lacnejsi zivot na SK a poberanie vysokeho dochodku zo zapadnej krajiny. Fuj, hnusny zapad.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 293 times
Been thanked: 200 times

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

wladas napísal: Ne 07 09, 2025 9:06 am To je porovnanie na urovni siedmaka na ZS. Lacnejsi zivot na SK a poberanie vysokeho dochodku zo zapadnej krajiny. Fuj, hnusny zapad.
No ved - vyuzitie v mladosti lacneho skolstva na SK a v starobe lacneho zdravotnictva na SK a relativnej bezpecnosti (v porovnani s USA alebo arabskymi stvrtami na zapade) a frflanie cely zivot, ake je na zapade vsetko super a na SK vsetko ubohe.
duves
Platinum Member ***

Prečo zostať tu:
https://www.youtube.com/watch?v=yFddnfGGWwE

(tento autor robí tie úžasné videjká z USA)
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Tie videá z USA sa dajú pozerať ale toto je Shit. Nechápem že tí U2beri nemajú v sebe dosť empatie aby nezaťažovali ľudí somarinami ako ukazovaním miest kde trávili detstvo…
Glogol
VETERAN MEMBER *****

duves napísal: Ne 07 09, 2025 11:14 am Prečo zostať tu:
https://www.youtube.com/watch?v=yFddnfGGWwE

(tento autor robí tie úžasné videjká z USA)
len dokedy sa bude dat s tym ako tak fungujucim dzbanom chodit po vodu
https://www.trend.sk/trend-archiv/slove ... l-fungovat
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 968 times
Been thanked: 529 times

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

V podstate v celej Europe je dlhodobo slabá natalita. Trochu lepšie je to len v krajinach ktoré prijali vela imigrantov, tí majú detí stale pomerne dosť, ale zase s tym su spojene iné problémy /kulturne rozdiely, kriminalita/.
Napr v Grecku uzavreli len tento rok 700 škôl- nizka porodnost..
Napísať odpoveď

Návrat na "Druhý pilier, životné poistenie, tretí pilier"