VUAA na italske nebo britske burze

Podielové fondy, ETF, Hedge fondy
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
camino
Dátum registrácie: Ut 12 12, 2023 4:49 pm
Has thanked: 2 times

VUAA na italske nebo britske burze

Príspevok od používateľa camino »

Ahoj, chci se zeptat zkusenejsich, jestli ma nejaky prakticky vyznam, na ktere burze nakoupim Vanguard ETF VUAA Acc.

Nakupoval jsem pres FIO na XETRA, ale kvuli poplatkum jsem presel na T212. Tam mi vsak nabizi toto ETF jen na italske burze za € a na londynske za USD. Preferoval bych asi londynskou kvuli nevyuzitym dolarum, ale radsi se zeptam :?:
kixog47100
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
Has thanked: 130 times
Been thanked: 165 times

Re: VUAA na italske nebo britske burze

Príspevok od používateľa kixog47100 »

Rozdiel bude v likvidite, pocet obchodov/predanych kusov za den, a s tim suvisi aj spread medzi nakupou a predajnou cenou.
https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 00BFMXXD54

Mozes nahradit s SXR8 iShares Core S&P 500 - ten ponukaju aj na Xetra a je 5x vacsi.
https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 00B5BMR087

EDIT
Londyn som prehiadol.
V UK domaci preferuju skor distribucne ETF.
A VUAA je akumulacne tak neviem aka tam je likvidita a spread.
Vacsina z EU obchoduje asi cez burzy v DE.

Raz to budes musiet zamenit ale T212 je na zameny drahsie (poplatok za konverziu) ako napr. IB.
camino
Dátum registrácie: Ut 12 12, 2023 4:49 pm
Has thanked: 2 times

Príspevok od používateľa camino »

Prekvapilo me, ze T212 nenabizi VUAA na nemecke burze. Mam i SXR8, ale tim, ze je Vanguard levnejsi, prijde mi to takove flexibilnejsi

Na te londynske burze nabizi prave jen akumulacni VUAA, ale jak zjistim spread? Pouhym porovnanim nakup/prodej nic nevidim... :?

Nevim, jakou konverzi nabzi IB, ale T212 ma velmi dobry kurz, navic ma bezkonkurencni uroceni neinvestovanych prostredku v $ i €

Dolary ale asi ani menit nebudu, zatim jsem je vzdycky dokazal utratit :D
kixog47100
Platinum Member ***

Konverzia prirazka
https://www.trading212.com/sk/terms/invest
T212 - 0,15% co nie je zle.
Naproti tomu XTB az 0,5%.
Ale IB ma cisty Fx + poplatok cca 1-2€$ (nechce sa mi teraz hladat).
Pri vacsich sumach bude IB vyhodnejsie.
Ak vyuzijes autokonverziu tak tam sa zas usetrit ten poplatok, pouzije o nieco horsi kurz ale stale lepsi ako u T212.

T212 - spread
U beznych brokerov mas standardne pri kazdom instrumente tve tlacitka Buy a Sell alebo Long a Short (dve rozne ceny)

U T212 mam len Pie/kolac/portfolio, ktore sa aj tak sklada len z jedneho ETF.
A vidim tam len Nakup alebo Vyber a nie Predaj (aj to len s moznostou zadat sumu € a nie ks).
Tak neviem. Ale myslim si ze tam budu mat spread, to iste aj pri nakupe zlomkov, ze to nebude uplne zadarmo.

Inak cim drahsi instrument tym vyhodnejsi nakup pri rovnakej likvidite.
Napr.
SXR8 - 500€ ak spread 1c
VUAA - 100€ ak spread 1c / ak nakupis za 500 tak zaplatis 5c.
UEQD - 30€ ak spread 1c / ak nakupis za 510 tak zaplatis 17c

Pri malych sumach su to drobne ale pri velkych objemoch sa to nazbiera.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2391 times
Been thanked: 2780 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Keď dám do do yahoo finance ticker VUAA.L má priemerný denný objem 100 000 ( za včera 70 000 ).
VUAA.DE teda Xetra má avg. vol. 40K a včera 20K
VUAA.MI , teda Miláno 23K ( včera 7K)

Prečo to píšem.
Objem ako taký podľa mňa nie je problém, lebo sú tam marketmakeri.
To by mali byť väčšie firmy ktoré neustále kótujú vo väčšom množstve, ale
prirodzene chcú na tom zarábať, podobne ako zmenárne.
Teda majú predpísaný nejaký maximálny spread = rozdiel medzi nákupom a predajom
a takto točia peniaze.
U beznych brokerov mas standardne pri kazdom instrumente tve tlacitka Buy a Sell alebo Long a Short (dve rozne ceny)
Ale po stisnutí BUY si vygenerujte limitný order (LMT), nie market order (MKT)!!!
Pretože market tvorí ten marketmaker a ten kótuje vždy nákup i predaj ( bid , ask) z prirážkou.
Čiže LMT order ja dám zhruba na stred, alebo si pozriem u IB Time &Sales, aby som videl obchody ktoré nevidno ( vidno iba poslednú cenu v lotoch...teda ked je predaných/kúpených aspoň 100ks ).

Nuž a bud sa snažíte kúpiť za limitnú cenu, teda že vám nejaká protistrana vyplní order, alebo, ked nie je
spread veľký , tak vás vyplní marketmaker ked sa cena pohne.
Na Xetre som niekde videl, že majú dokonca tabulku predpísaných spreadov.
A samozrejme, tie spredy sú najmenšie u najlikvidnejších cenných papierov, v najlikvidnejších hodinách a
takisto si MM dávajjú pozor na makrodáta a pod. kedy sa zvykne cena pohnúť..aby neostali nachytaní, že predajú
alebo kúpia väčšie množstvo v nevýhodnej cene.

Ale to hlavné, čo som chcel napísať, že naposledy som kupoval v Londýne IB01.L a čo ma prekvapilo
bola cena transakcie, kde cez IB to stálo 45 USD !
Kupoval som 1000 ks a keby to mal byť obchod, že za krátko aj predám, tak by round trip (tam aj späť)
stál 90 USD. A to je už podľa mňa strašne velký poplatok.

Dal som otázku Chatu GPT na poplatky LSE:

Na Londýnskej burze (LSE) býva obchodovanie relatívne drahé z viacerých dôvodov:
Stamp Duty Reserve Tax (SDRT) predstavuje daň vo výške 0,5 % z nákupnej ceny akcií a vzťahuje sa na väčšinu investorov, aj zahraničných.
Poplatky za vyporiadanie (clearing fee): približne 1 pencu na obchod s denným stropom, ale sú len jednou z častí celkových nákladov
LSE má zložité a často menej transparentné poplatkové štruktúry, najmä v porovnaní s konkurenciou ako Euronext či MTF (multilateral trading facilities) platformami, ktoré si účtujú nižšie poplatky za obchodovanie, napríklad medzi 0,075–0,3 bázického bodu.

P.S. Podobne viem, že aj burza v Taliansku je relatívne drahá.
P.S. Ja ten londýn používam len ked nemám inú možnosť.
Teda zaplatím len vtedy, ked ETF budem držať dlhšie.
IB01 som kúpil, lebo je tam bezrizikový výnos cca 4% p.a. a pripadalo mi to múdrejšie ako úročenie
volného cashu brokerom. Ale zatial čo tam vidím výnos okolo 3000 a teším sa, že ETF mi platí
burzové dáta a poplatky..zatial dolár devalvoval viac ako 15% :lol:
Ale ked bude USD znova posiľňovať, tak sa budem usmievať :)
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
kixog47100
Platinum Member ***

JUGGLER napísal: So 09 08, 2025 11:59 am Keď dám do do yahoo finance ticker VUAA.L má priemerný denný objem 100 000 ( za včera 70 000 ).
VUAA.DE teda Xetra má avg. vol. 40K a včera 20K
VUAA.MI , teda Miláno 23K ( včera 7K)

Prečo to píšem.
Objem ako taký podľa mňa nie je problém, lebo sú tam marketmakeri.
To by mali byť väčšie firmy ktoré neustále kótujú vo väčšom množstve, ale
prirodzene chcú na tom zarábať, podobne ako zmenárne.
Teda majú predpísaný nejaký maximálny spread = rozdiel medzi nákupom a predajom
a takto točia peniaze.
Ale po stisnutí BUY si vygenerujte limitný order (LMT), nie market order (MKT)!!!
Pretože market tvorí ten marketmaker a ten kótuje vždy nákup i predaj ( bid , ask) z prirážkou.
Čiže LMT order ja dám zhruba na stred, alebo si pozriem u IB Time &Sales, aby som videl obchody ktoré nevidno ( vidno iba poslednú cenu v lotoch...teda ked je predaných/kúpených aspoň 100ks ).

Nuž a bud sa snažíte kúpiť za limitnú cenu, teda že vám nejaká protistrana vyplní order, alebo, ked nie je
spread veľký , tak vás vyplní marketmaker ked sa cena pohne.
Na Xetre som niekde videl, že majú dokonca tabulku predpísaných spreadov.
A samozrejme, tie spredy sú najmenšie u najlikvidnejších cenných papierov, v najlikvidnejších hodinách a
takisto si MM dávajjú pozor na makrodáta a pod. kedy sa zvykne cena pohnúť..aby neostali nachytaní, že predajú
alebo kúpia väčšie množstvo v nevýhodnej cene.

Ale to hlavné, čo som chcel napísať, že naposledy som kupoval v Londýne IB01.L a čo ma prekvapilo
bola cena transakcie, kde cez IB to stálo 45 USD !
Kupoval som 1000 ks a keby to mal byť obchod, že za krátko aj predám, tak by round trip (tam aj späť)
stál 90 USD. A to je už podľa mňa strašne velký poplatok.

Dal som otázku Chatu GPT na poplatky LSE:

Na Londýnskej burze (LSE) býva obchodovanie relatívne drahé z viacerých dôvodov:
Stamp Duty Reserve Tax (SDRT) predstavuje daň vo výške 0,5 % z nákupnej ceny akcií a vzťahuje sa na väčšinu investorov, aj zahraničných.
Poplatky za vyporiadanie (clearing fee): približne 1 pencu na obchod s denným stropom, ale sú len jednou z častí celkových nákladov
LSE má zložité a často menej transparentné poplatkové štruktúry, najmä v porovnaní s konkurenciou ako Euronext či MTF (multilateral trading facilities) platformami, ktoré si účtujú nižšie poplatky za obchodovanie, napríklad medzi 0,075–0,3 bázického bodu.

P.S. Podobne viem, že aj burza v Taliansku je relatívne drahá.
P.S. Ja ten londýn používam len ked nemám inú možnosť.
Teda zaplatím len vtedy, ked ETF budem držať dlhšie.
IB01 som kúpil, lebo je tam bezrizikový výnos cca 4% p.a. a pripadalo mi to múdrejšie ako úročenie
volného cashu brokerom. Ale zatial čo tam vidím výnos okolo 3000 a teším sa, že ETF mi platí
burzové dáta a poplatky..zatial dolár devalvoval viac ako 15% :lol:
Ale ked bude USD znova posiľňovať, tak sa budem usmievať :)
LMT pouzivam vzdy (samozrejme pri sporiacom plane sa to neda)

UNITED KINGDOM uplne dole
https://www.interactivebrokers.ie/en/pr ... ?re=europe

Mozno mas Tiered
Pri Fixed sa Third Party Fees neplati

Regulatory Fees
Exchange Fees
Clearing Fees

V IB je mozne mat aj viac uctov, nepouzivam, ale teoreticky na kazdom mozes mat nastavene ine poplatky.
Tak mozno sa dalo tomu vyssiemu poplatku vyhnut.
kixog47100
Platinum Member ***

Stamp Duty Reserve Tax (SDRT) - sa plati len pri nakupe akcii britskych spolocnosti, neuplatnuje sa na ETF, tie ani nie su UK ale IE.
Napísať odpoveď

Návrat na "Fondy, ETF, Hedge fondy"