Jaroslav80 - trading/gambling etc.

Trading, tipy na obchody a investície, zverejňvanie pozícií, denníky traderov a investorov
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 341 times
Been thanked: 222 times

Re: Jaroslav80 - trading/gambling etc.

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Obchod sa ako obycajne nevyvyja velmi dobre, ale takto na vecer by sa to uz mohlo trochu zlepsit.
Rano ma istotne bude cakat pekny zisk.
oil4.JPG
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Vystup v zisku. Ale bol to katastrofalny obchod, lebo zisk mam 4 krat mensi nez som mal potencialnu stratu.

Nabuduce idem do takeho niecoho s polovicnou pakou, nez som mal tentokrat.
oil005.png
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Nuz, Jaroslav nepockal a pripravil sa o mastny zisk. :?

To je tak, ked je clovek cez den rozptylovany aj inymi vecami, nez len cakanim na prasule...
oil06.JPG
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Moj trading zase skoncil neuspesne. Dosiahol som skoro 100% zhodnotenie uctov, ale posledne tyzdne shortovania zlata mi vymazali zisky.

Prislo by to skor ci neskor. Tak som rad, ze budem mat aspon viac casu na ine veci.
Dalsie male pozitivum je, ze si nebudem musiet komplikovat danove priznanie.

Kazdopadne ale skoda. Lahko ziskal, lahko stratil.
Tilbur
Platinum Member ***
Dátum registrácie: St 03 02, 2010 8:41 am
Has thanked: 65 times
Been thanked: 52 times

Príspevok od používateľa Tilbur »

Ked sa na o pozries technicky, tak sa to dalo zaobchdovat len na long, nie na short. Taka dlha baza ma zvycajne len jeden smer.
Prílohy
obrázok_2025-09-03_104538288.png
My number one job as a trader is to manage risks not make money.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Tilbur napísal: St 03 09, 2025 10:58 am Ked sa na o pozries technicky, tak sa to dalo zaobchdovat len na long, nie na short. Taka dlha baza ma zvycajne len jeden smer.
Viem. Navyse to stretnutie Sanghajskeho paktu, kde sa vsetci nabudili ze vymenia fiat meny za zlato.
Lenze vsetky tie zisky, ktore som za pol roka ziskal, som urobil Martingale systemom. Cize obchodovanim proti hlavnemu trendu a kupovanim do straty. Problem bol, ze do tohoto som nastupil prilis skoro a prilis silno. Mal som este v pondelok rano sancu vyskocit so stratou 2% predchadzajucich ziskov, ale bol som chamtivy a nechcelo sa mi 3 dni dohanat malu stratu. Tak som navysil. A potom prisli navysovania, ktore uz moj ucet nemohol ustat.

Kazdopadne Martingale by ma skor ci neskor priviedol do tejto situacie a je lepsie, ze sa to stalo skor.

V porovnani s rokom 2011 a 2015 som teraz stratil z vlastnych penazi len polovicu, kolko som vtedy kazdy krat. Kazdopadne toto uz "tradersky" nerozdycham, lebo to poukazuje na systemovu chybu v mojej psychike. Ked dokazem ist do rizika ktore vymaze polrocne zisky behom dvoch obchodnych dni. To si clovek, ktory chce prezit na trhu nemoze dovolit; ani dvadsatinu takeho rizika.

Lenze ja obcas veci beriem na prilis lahku vahu. A mozno som aj podvedome trochu chcel prehrat, lebo ak peniaze rastu na stomoch a da sa ich ziskavat bez problemov a namahy, velmi to vo mne narusovalo (zlym sposobom) postoj k beznej praci a k opatrnosti a setrnosti.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Vybral som zvysne peniaze z obchodnych uctov, uzavrel som ich a urobil som bilanciu.

Rok 2011:
Vklad 15500 EUR do akciovych podielovych fondov v kamennej banke.
Vystupenie po pol roku so stratou 2200 EUR.

Rok 2011:
Vklad 5000 EUR (XTB)
Strata 4770 EUR
Obchodovanie CFD bolo strata za stratou.

Rok 2015:
Vklad 6700 EUR (Dukascopy Geneva)
Strata 4250 EUR
Najvyssi zisk bol 2500 EUR.

Rok 2025:
Vklad 7500 EUR (XTB + Dukascopy)
Strata 3150 EUR
Najvyssi zisk bol 7200 EUR.

V podstate sa mi vysledky zlepsovali, ako 250 rocny by som bol uz schopnym vyzretym obchodnikom.

Ostavam pri dlhopisoch drzanych do splatnosti a comukolvek volatilnemu sa mienim vyhybat, kedze ma to oberalo o kludny spanok a sposobovalo mi financne straty. Lepsie mi strachovat sa len, ze niekto z eminentov dlhopisov raz za cas skrachuje a nesplati pohladavky naplno. Ked sa ekonomicka situacia v EU bude vyrazne rucat a akciovy trh bude uz davno predtym dole.
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 1098 times
Been thanked: 571 times

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

osobný názor je, že iba velmi malé percento ludí dokáže dlhodobo /roky/ profitabilne trejdovať. Pretože psychika ide zákonite proti človeku. Ak sa mu darí, tak má tendenciu nedodržiavať money management a celkovo pravidla bezpecneho trejdovania /euforia/. To samozrejme následne vytvorí situaciu že sa mu darit prestane a ked sa mu nedarí tak sa dostane do stresu/depresie a to tiež nie je dobre.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Trumpeta1978 napísal: St 03 09, 2025 9:25 pm osobný názor je, že iba velmi malé percento ludí dokáže dlhodobo /roky/ profitabilne trejdovať. Pretože psychika ide zákonite proti človeku. Ak sa mu darí, tak má tendenciu nedodržiavať money management a celkovo pravidla bezpecneho trejdovania /euforia/. To samozrejme následne vytvorí situaciu že sa mu darit prestane a ked sa mu nedarí tak sa dostane do stresu/depresie a to tiež nie je dobre.
Tak nejako. Plus kvoli poplatkom a daniam by som potreboval mat statisticku vyhodu ohladom odhadu, ci cena pojde hore alebo dole aspon 2:1, a nie 1:1, ako to bolo v mojom pripade.

August bol na instrumentoch, ktore som obchodoval extremne nudny a nevolatilny, tak som vstupoval do menej zaujimavych pozicii a s vacsim objemom a to ma pri prvom silnom jednosmernom pohybe zakonite muselo znicit.
Adammd
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 497 times
Been thanked: 274 times

Príspevok od používateľa Adammd »

Na jednu stranu gembling a na druhu dlhopisy?
Trochu nevyvazene. Ideologie stranou(America bad), si spocitaj, kolko si mohol mat ROI pri investicii do indexu.
.a.r.i.s.t.a.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
f.i.r.e.
Truncus
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 25 04, 2023 10:39 am
Has thanked: 88 times
Been thanked: 104 times

Príspevok od používateľa Truncus »

Trumpeta1978 napísal: St 03 09, 2025 9:25 pm osobný názor je, že iba velmi malé percento ludí dokáže dlhodobo /roky/ profitabilne trejdovať. Pretože psychika ide zákonite proti človeku. Ak sa mu darí, tak má tendenciu nedodržiavať money management a celkovo pravidla bezpecneho trejdovania /euforia/. To samozrejme následne vytvorí situaciu že sa mu darit prestane a ked sa mu nedarí tak sa dostane do stresu/depresie a to tiež nie je dobre.
To platí pre ľudí, ktorí nemajú skutočné edge na trhu. Technická analyźa, PA, to nie je profesionálna výhoda a v tom má Airmike pravdu.Keď trader nemá profi edge, tak má zákonite omnoho vačší tlak na psychiku ako profesionál.
O to viac je odkázaný na svoju stratégiu, systém a jej dokonalé dodržovanie. Problém je, že mnoho stratégií má diskrečné prvky a už ziskovosť stratégie samej o sebe v čase koĺíše. Má dobré a zlé obdobia. U mňa to mám preverené v rozsahu 55 % až 85 %. Ten kto obchoduje nejaký systém zažíva to samé. Systém má jasné pravidlá, stratégia može mať ,ale može mať aj diskrečnú ćasť. Potom je podstatná skúsenosť tradera.

Inak k tomu zlatu. Po bitke je sice každý generál.. :D Technicky šlo o triangel. Takže predpoklad bol do oboch smerov podĺa BO. Ale náznaky skor pokračovania longu tam boli. Vyšsie HL ,ale na druhej strane klesajúce LH.
Žltý oblĺžnik poukazuje na možnosť longu.3 daily long po sebe ,to je technický signál Rossa o tom, že konsolidácia može skončiť BO a trendom, prerazenie trendline a pokračovanie longu 4 long daily graf.
Ale toto je len klasika TA a guru, čo píšu knihy. Ja už takto momentálne neobchodujem, nakoľko to nie je taká sranda riadiť sa klasicky TA a na trhu prežiť...

Obrázok
hifron
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 01 03, 2022 1:40 pm
Has thanked: 12 times
Been thanked: 13 times

Príspevok od používateľa hifron »

na quantpedia sú fyzikálne modely, ktoré riešia nejaké situácie keď sa dajú použiť. používajú to aj banky a podobne. ale keďže tie modely sú širokopoužívané a veľa traderov niečo takéto používa, akosi sa nevie kedy to použiť... a preto asi ponúkajú tie modely, že použite... a keďže aj fondy a podobne sa musia pôsobiť licencovane, nemožno to pre ne len tak a bežní traderi otvárajú nové fondy a zatvárajú staré za poplatky za sledovanie...

ak študuješ matematiku, fyziku a podobne, môžeš potom študovať aj financie. alebo môžeš študovať to čím sa živíš a potom investovať do toho. máš edge. možno. dočasne. ak ťa odtiaľ nevyženú alebo nebudú iné oplietačky, v Číne svet Macao a v USA tiež veľmi rôznorodé firmy na burze a to aj reportujú a v istých nemenovaných oblastiach prestali vyplácať dividendy istého času, keďže spoločnosť im povedala nono, riešte si to trocha inak, pôsobí to nepríjemne v správach ak sa to tam dostane... ak sa vie o čom hovorím alebo sa tie firmy sami zreportujú... :)
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Truncus napísal: Št 04 09, 2025 7:32 am Inak k tomu zlatu. Po bitke je sice každý generál.. :D Technicky šlo o triangel. Takže predpoklad bol do oboch smerov podĺa BO. Ale náznaky skor pokračovania longu tam boli. Vyšsie HL ,ale na druhej strane klesajúce LH.
Žltý oblĺžnik poukazuje na možnosť longu.3 daily long po sebe ,to je technický signál Rossa o tom, že konsolidácia može skončiť BO a trendom, prerazenie trendline a pokračovanie longu 4 long daily graf.
Ale toto je len klasika TA a guru, čo píšu knihy. Ja už takto momentálne neobchodujem, nakoľko to nie je taká sranda riadiť sa klasicky TA a na trhu prežiť...
Moj system bol iny. Ze nech hlavny pohyb po triangli pojde kamkolvek, mne to je jedno, ja ak bude ten pohyb uz dostatocne razny nastupujem do protismeru. Najprv s malou poziciou a dokupovanie do straty. Stalo to na teorii, ze kazdy vyrazny pohyb musi mat aj pull-backy. Aj tento mal - a ja som mal sancu v pondelok rano vystupit so stratou 150 EUR a nastupit znovu az iny den podla situacie. Lenze ja som len znizil uz vtedy velku poziciu o stvrtinu a chcel som z pull-backu vybrat vacsi zisk. Otocilo sa to proti mne raznym pohybom v hlavnom smere a sposobilo mi obrovsku stratu. Navysil som, ze teraz to uz je 50:50 ohladom ukoncenia kariery. Lenze dalsi pull back neprisiel, pokracoval vyrazne hlavny trend a moja obrovska strata sa zdvojnasobila a margin call.
V poslednej faze som uz len chcel zmensit mensou poziciu stratu vlastnych penazi pred ukoncenim kariery z 2500 EUR na 2000. Ale aj to islo proti mne a vystupil som na vrchole so stratou 3150 EUR z mojho povodneho vkladu (plus vymazany cely 7000 EUR zisk z predchadzajuceho pol roka).

Na tvojom grafe som nastupil v mieste horneho okraja zlteho obdlznika a sancu vyskocit so zdravou kozou som mal v prvom malickom pullbacku nad tym zltym okrajom. A potom neskor naskocit az o dost vyssie.
No a samozrejme dnes to uz padlo dole. Ale to by som musel mat nahrabanych 10K predchadzajuceho zisku a nie 7K, aby som to s odretymi usami prezil. A o pol roka by som bol v podobnej a horsej situacii.

A moj graf bol trochu iny, lebo som to GOLD short neisiel len voci USD, ale najma voci GBP. A trochu tiez voci CHF, NZD a JPY.
Ten pohyb bol parabola s minimom pullbackov. Smrtiaci pre moj system.
XAU index.JPG
XAU index.JPG (13.9 KiB) 4813 zobrazení
Naposledy upravil/-a jaroslav80 v Št 04 09, 2025 8:50 am, upravené celkom 1 krát.
hifron
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 01 03, 2022 1:40 pm
Has thanked: 12 times
Been thanked: 13 times

Príspevok od používateľa hifron »

triangel: ak sa uvažuje o xdr, ecu, sdr a prípadne aj digitálnom eure, IMF, tak potom pripadajú do úvahy aj francúzske modely a možná regulácia frankfurtu, lenže to by pri istej úvahe bolo aj xtb pod reguláciou v obchode...euronext :)
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

hifron napísal: Št 04 09, 2025 8:46 am triangel: ak sa uvažuje o xdr, ecu, sdr a prípadne aj digitálnom eure, IMF, tak potom pripadajú do úvahy aj francúzske modely a možná regulácia frankfurtu, lenže to by pri istej úvahe bolo aj xtb pod reguláciou v obchode...euronext :)
Mam pocit hifron, ze ty si BOT.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Adammd napísal: Št 04 09, 2025 7:22 am Na jednu stranu gembling a na druhu dlhopisy?
Trochu nevyvazene. Ideologie stranou(America bad), si spocitaj, kolko si mohol mat ROI pri investicii do indexu.
V dlhopisoch sa mi behom 10 rokov nazbieralo 150K EUR.
Cize toto hranie sa so 7500 EUR, ktore vyrastli skoro na 14500 EUR a potom behom tyzdna padli na 4350 EUR bolo brane ako rizikovy experiment. Ci som spravne urobil, ze som to pred 10 rokmi po dvoch neuspesnych pokusoch zanechal osudu.
Overil som si to za stratu 3150 EUR z vlastneho. Ze nemam co lutovat, ze tym nebudem dalej stracat cas (vcetne riskovania v akciovych indexoch a strachovania sa, kam zase ta cena padla).

Na tejding - casovanie vstupov a vystupov - musi byt clovek iny borec. A nie mrknut sa na to nahodilo raz za 4 hodiny popri zamestnani. Ked niekedy behom hodiny je cenovy pohyb vacsi nez inokedy za cely tyzden.
Truncus
Gold Member **

jaroslav80 napísal: Št 04 09, 2025 8:24 am

Moj system bol iny. Ze nech hlavny pohyb po triangli pojde kamkolvek, mne to je jedno, ja ak bude ten pohyb uz dostatocne razny nastupujem do protismeru. Najprv s malou poziciou a dokupovanie do straty. Stalo to na teorii, ze kazdy vyrazny pohyb musi mat aj pull-backy. Aj tento mal - a ja som mal sancu v pondelok rano vystupit so stratou 150 EUR a nastupit znovu az iny den podla situacie. Lenze ja som len znizil uz vtedy velku poziciu o stvrtinu a chcel som z pull-backu vybrat vacsi zisk. Otocilo sa to proti mne raznym pohybom v hlavnom smere a sposobilo mi obrovsku stratu. Navysil som, ze teraz to uz je 50:50 ohladom ukoncenia kariery. Lenze dalsi pull back neprisiel, pokracoval vyrazne hlavny trend a moja obrovska strata sa zdvojnasobila a margin call.
V poslednej faze som uz len chcel zmensit mensou poziciu stratu vlastnych penazi pred ukoncenim kariery z 2500 EUR na 2000. Ale aj to islo proti mne a vystupil som na vrchole so stratou 3150 EUR z mojho povodneho vkladu (plus vymazany cely 7000 EUR zisk z predchadzajuceho pol roka).

Na tvojom grafe som nastupil v mieste horneho okraja zlteho obdlznika a sancu vyskocit so zdravou kozou som mal v prvom malickom pullbacku nad tym zltym okrajom. A potom neskor naskocit az o dost vyssie.
No a samozrejme dnes to uz padlo dole. Ale to by som musel mat nahrabanych 10K predchadzajuceho zisku a nie 7K, aby som to s odretymi usami prezil. A o pol roka by som bol v podobnej a horsej situacii.

A moj graf bol trochu iny, lebo som to GOLD short neisiel len voci USD, ale najma voci GBP. A trochu tiez voci CHF, NZD a JPY.
Ten pohyb bol parabola s minimom pullbackov. Smrtiaci pre moj system.
XAU index.JPG
Máš zvláštnu stratégiu..Dosť riskantnú. Ono logika v tom je, ale mal by si hľadieť viac na možné riziká. Ja jasné, že po BO a trende sa dá čakať pullback.To je bez debat. Problém je, že kedy nastane a rovnako rozsah pohybu...A to nie je možné presne stanoviť TA, len pravdepodobne, tak niečo nad 50 %.
Až sa pozrieš na ten graf ,tak si nakúpil prakticky po 4 long daily baroch do korekcie. Lenže na daily žiadna skutočná korekcia nebola. Napríklad, 4 long daily bar znamená prakticky vznikajúci trend, v tomto prípade trend z prerazenia triangla, alebo konsolidácie, to nie je podstatné...Dá sa čakať, že može byť kĺudne aj 5 long daily graf.A aj viac. Neviem, ktorý TF pokladáš za podstatný pri tvojej stratégii. Ale pri prerazení takejto formácie možeš ćakať pravdepodobné otestovanie high triangla na cene v mojom grafe 3499,30... To bolo dosiahnuté až v 6 long daily grafe...
Ďalšie tvoje riziko je to, źe máš príĺiš veľké objemy na veľkosť tvojho účtu a to je fatálne pri tvojom sposobe ísť v trende do korekcie...

Napriek tomu si myslím, že by si trading aj tejto metódy dal dlhdobejšie, keby si odstránil zásadné riziká bol opatrnejśí....Všetko, čo tu píšem je len pravdepodobnosť...Ale, to čo si vypichol, keby si mal vačší účet a zmanažuješ to tak, že zoberieš tú menšiu stratu, tak by si to dal...

Nevzdávaj to. Ja obchodujem hlavne 4H a 1H grafy, tak pri tom musím sedieť. Keby si pri tejto stratégii šiel daily grafy, tak to by si tam stále sedieť nemusel...
Myslím, že tvoja stratégia a ako si zhodnotil účet nie je len o šťastí..
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Tieto grafy som povazoval za smerodajne. Jedna sa o cenu zlata voci vsetkym hlavnym menam, nie len voci USD.
XAU index 1h priebeh obchodu.JPG
XAU index 12h.JPG
Zelene sipky boli moje prve vstupy, modre boli navysenia do straty a cervene boli exit, lebo mi nestacili rezervy na ucte. Pullback, na ktory som tolko cakal prisiel az nasledujuci den a na uplne inej urovni, nez ho moje modre sipky cakali. Pullback po prvej modrej sipke bola moja posledna sanca vyjst z toho so zdravou kozou. Lenze som uzavrel len stvrtinu pozicie a cakal na hlbsi pullback. Ak by som uzavrel cele, mohol som o uroven vyssie zase nastupovat z malou poziciou a cakat na dalsi pullback. Vela krat som takym sposobom vyberal male zisky z 2-3 pullbackov nad sebou.
Mal som do takeho niecoho ist s 5 nasobne nizsimi poziciami, lenze nemal som trpezlivost na to. V auguste to robilo minipohyby, na ktorych by som s malou poziciou zarobil vzdy len drobne.

Kazdopadne ked zvazim plusy a minusy, tak popri zamestnani a rodine ma to prilis vycerpavalo, vyrusovalo a znervoznovalo nestoji mi to za tie nestabilne zisky. V urcitom zmysle bol tento trejd pre mna vyslobodenie.

Kupil som davnejsie fyzicky 9 uncovych minci. Dokopy za rovnych 20K EUR. Dnes by ich odo mna odkupili za 26874 EUR. Cize potencialny zisk 6874 EUR. Vykryva to dvojnasobne stratu, ktoru som inkasoval mojim polrocnym experimentom a ukoncil ho tymto shortovanim zlata z netrpezlivosti. Na vyklesanu cenu a teda prilezitost na vstup do longu sa mi nechcelo cakat.
Truncus
Gold Member **

No, škoda. Tie červené exit šípky by boli ideálne vstupy do shortov...Ale, kto to vie dopredu....Ako píšeš, 5 násobne nižšie pozície a vyjdeš z toho.
Na trhoch sa mení všetko, range, . rozsah pohybu, volatilita, atď...To je už riziko, s ktorým treba rátať.
Existuje stratégia, ktorú som kedysi čítal od nejakej bankovej traderky, že po 5 po sebe daily longov alebo shortov nastáva vysoká pravdepodobnosť korekcie.V tom mojom grafe zlata/USD to bolo až po 7 daily long. Videl som na trhoch aj po 8 alebo 9.

Sranda je, že ja mám prakticky opačnú stratégiu ako ty, ja idem klasiku, lovím závery korekcií a vstupujem do smeru trendu...
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Truncus napísal: Pi 05 09, 2025 7:21 am Sranda je, že ja mám prakticky opačnú stratégiu ako ty, ja idem klasiku, lovím závery korekcií a vstupujem do smeru trendu...
No ved teraz na nu prechadzam aj ja, lebo to je klasicka "buy and hold" strategia. Snazit sa kupit lacno a predat blizko vrcholu. A bez paky sa mi nema vela co zle stat.
No, škoda. Tie červené exit šípky by boli ideálne vstupy do shortov...Ale, kto to vie dopredu....Ako píšeš, 5 násobne nižšie pozície a vyjdeš z toho.
Na trhoch sa mení všetko, range, . rozsah pohybu, volatilita, atď...To je už riziko, s ktorým treba rátať.
Prist pri navysovaniach na objem 400-tis EUR so 14500 uctom bolo cire sialenstvo. Pri 5 nasobne nizsej pake by to bolo 80000 a to by sa den-dva dalo vydrzat, lebo cena by sa musela pohnut o 10% aby ho odpalila.
Lenze zase s 5 nasobne nizsou pakou by som tych prvych 7000 nezarabal pol roka, ale dva a pol roka. Cize nejakych 3000 EUR za rok, minus dane a odvody a komplikacie s nimi. Za 2000 EUR rocne sa mi s daytradingom nechcelo hrat. To kupis dlhopisy za 70K EUR a mas to bez roboty a s porovnatelnym alebo nizsim rizikom. A mozes sa naplno venovat inym cinnostiach a v klude spavat.
Truncus
Gold Member **

jaroslav80 napísal: Pi 05 09, 2025 7:49 am
Prist pri navysovaniach na objem 400-tis EUR so 14500 uctom bolo cire sialenstvo. Pri 5 nasobne nizsej pake by to bolo 80000 a to by sa den-dva dalo vydrzat, lebo cena by sa musela pohnut o 10% aby ho odpalila.
Lenze zase s 5 nasobne nizsou pakou by som tych prvych 7000 nezarabal pol roka, ale dva a pol roka. Cize nejakych 3000 EUR za rok, minus dane a odvody a komplikacie s nimi. Za 2000 EUR rocne sa mi s daytradingom nechcelo hrat. To kupis dlhopisy za 70K EUR a mas to bez roboty a s porovnatelnym alebo nizsim rizikom. A mozes sa naplno venovat inym cinnostiach a v klude spavat.
Šiel si do príliš veľkého rizika s tým účtom. Dlhopisy ti však nedajú 30- 60 % ročne... A okrem toho inflácia...
Proste musíš mať vačši úcet ako 10 - 20k, ak chceš slušne zarábať...Základ je tak 50 - 100 k na trading, aby sa to vyplatilo. Kto má malý úćet, tak musí nadmerne riskovať, aby čo to zarobil...
Ale chapem to. Nechcel si trading úćtom stratiť príliš veľa peńazí. Na druhej strane zasa sralo, že neumožňuje dostatočný zisk = ideš do rizika vačšich pozic ako si možeš dovoliť...

Ja mám páku 100 : 1 na FX a žijem... :wink: Ale zasa to nie je už sranda...
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

FX urobi malokedy pohyb vacsi nez 1-2% za den.
Zlato malokedy 3-4% za den.
SP500 dokaze aj 7-8% za den.
Ropa je uplna katastrofa, tam byva aj vyse 10% za den.

A chapes to spravne. Margin call uctu som pouzival ako natvrdo StopLoss mojho tradingoveho experimentu. Bol to StopLoss nie ze daneho obchodu, ale celeho experimentu.

Povodny plan dokonca bol, ze ak z tych 7000 zisku klesnem na 1000, tak s tradingovym experimentom koncim, beriem peniaze a idem do bezpecnejsich vod.
Lenze to by som nemohol stratu inkasovat tak rychlo - ze 10000 za 2 dni; to som proste psychicky nedokazal spracovat a odist podla povodneho planu.
Truncus napísal: Pi 05 09, 2025 8:17 am Šiel si do príliš veľkého rizika s tým účtom. Dlhopisy ti však nedajú 30- 60 % ročne... A okrem toho inflácia...
Proste musíš mať vačši úcet ako 10 - 20k, ak chceš slušne zarábať...Základ je tak 50 - 100 k na trading, aby sa to vyplatilo.
(...)
Ja mám páku 100 : 1 na FX a žijem... :wink: Ale zasa to nie je už sranda...
Full-time trading je ina vec, nez mat to len popri beznom zamestnani.
Inflacia sa ta tyka rovnako, ci uz mas zisky z dlhopisov alebo z FX tradingu.
Pri 100k ucte a pouzivani paky hoci len 1:5 (cize pri drzani objemu pol miliona EUR) musis zazivat pokles uctu o 3000 EUR kazdy druhy tyzden. To nie je nic pre mna.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

U Dukascopy som za 5 mesiacov na 5000 EUR ucte zaplatil 1800 EUR za spready a 700 EUR commissions.
Na overnightoch som zarobil 3 EUR :).
Consolidated report 02.JPG
U XTB som s hrozou zistil, ze som tam vlozil o 500 EUR viac, nez som myslel. Cize najvyssi zisk som nenarobil 7000 EUR ale 6500 EUR. A strata z mojich vlozenych penazi je o 500 EUR vyssia.

K poplatkom zaplatenym u XTB som sa nedopatral. Ale aspon maju graficky report Equity.
XTB report.JPG
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 1098 times
Been thanked: 571 times

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Ak sa má trejdovanie robiť zodpovedne a minimalizovať stres ktorý pri ňom prirodzene vzniká, tak to nejde popri zamestnaní. Potom to schytá buď kvalita prace v zamestnani, alebo trejding alebo rodina/blízky.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 466 times

Príspevok od používateľa jogo »

Truncus napísal: Pi 05 09, 2025 8:17 am Ja mám páku 100 : 1 na FX a žijem... :wink: Ale zasa to nie je už sranda...
To nebude moc regulovaný broker, lebo v EU je povolená páka na forex max tuším 33.
Už si vyberal väčšie peniaze od toho brokera(brokerov)?
Lebo poznám prípad, kde chlapíkovi zisky narástli u neregulovaného brokera a nie u regulovaného, kde bežne vyberal zisky, a skončilo to tak, že neregulovaný broker mu nevyplatil tie veľké zisky a chlapík prišiel skoro o všetko lebo voči tým ziskom mal u iných brokerov otvorenú stratu.... Lebo on si vzájomne hedgeoval pozície u rôznych brokerov...

A po tejto skúsenosti začal viacej školiť obchodovanie forexu a zarobil si na tom celkom slušne, čo som v minulosti pozeral výsledky jeho sro.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
jogo
VETERAN MEMBER *****

jaroslav80 napísal: Št 04 09, 2025 10:35 pm Pullback po prvej modrej sipke bola moja posledna sanca vyjst z toho so zdravou kozou. Lenze som uzavrel len stvrtinu pozicie a cakal na hlbsi pullback. Ak by som uzavrel cele, mohol som o uroven vyssie zase nastupovat z malou poziciou a cakat na dalsi pullback. Vela krat som takym sposobom vyberal male zisky z 2-3 pullbackov nad sebou.
Hral si sa na Jariho, lenže Jari by pri tom pulbacku zobral stratu a obchodoval by ďalej...viď jeho dnešnú stratu na NQ.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

jogo napísal: Pi 05 09, 2025 9:16 pm
jaroslav80 napísal: Št 04 09, 2025 10:35 pm Pullback po prvej modrej sipke bola moja posledna sanca vyjst z toho so zdravou kozou. Lenze som uzavrel len stvrtinu pozicie a cakal na hlbsi pullback. Ak by som uzavrel cele, mohol som o uroven vyssie zase nastupovat z malou poziciou a cakat na dalsi pullback. Vela krat som takym sposobom vyberal male zisky z 2-3 pullbackov nad sebou.
Hral si sa na Jariho, lenže Jari by pri tom pulbacku zobral stratu a obchodoval by ďalej.
Nahodou som to pozrel okolo 3.30 rano, kedze som vedel, ze mam na krku (na moje pomery) velku poziciu. Pozeram, ze so stratou 150 EUR to mozem mat vybavene. Minutu som rozmyslal a zavrel som len stvrtinu pozicie, ze ved aj tak to snad uz pojde mojim smerom a rano vyberiem zisk a isiel som spat.
Rano to otvorim a strata bola uz niekde 2000-3000 EUR. Kedze mi taka situacia presla uz asi 3 krat, povedal som si, ze mi to istotne prejde aj stvrty krat a navysil som. Ze ved ak to ma byt koniec mojho tradingu, tak nech.

Povodny plan bolo poslednu tisicku zisku si nechat, pred zabalenim kariery. Ze som nedodrzal to a prisiel aj o vlastne peniaze, to ma najviac hneva.
jogo
VETERAN MEMBER *****

jaroslav80 napísal: Pi 05 09, 2025 9:37 pm Nahodou som to pozrel okolo 3.30 rano, kedze som vedel, ze mam na krku (na moje pomery) velku poziciu. Pozeram, ze so stratou 150 EUR to mozem mat vybavene. Minutu som rozmyslal a zavrel som len stvrtinu pozicie, ze ved aj tak to snad uz pojde mojim smerom a rano vyberiem zisk a isiel som spat.
Rano to otvorim a strata bola uz niekde 2000-3000 EUR.
Aj preto som zavesil trading na klinec, lebo aj v noci som sa budil a kontroloval pozície, aj v robote som sa nevedel sústrediť, lebo stále som kontroloval pozície. Ešte keď XTB malo Metatrader, tak som tam kodil jednoduché obchodné programy, nič zložité v podstate len som napísal aktuálne podmienky vstupu/výstupu z obchodu a mohol som kľudne spať/pracovať.
Truncus
Gold Member **

jogo napísal: Pi 05 09, 2025 9:12 pm
Truncus napísal: Pi 05 09, 2025 8:17 am Ja mám páku 100 : 1 na FX a žijem... :wink: Ale zasa to nie je už sranda...
To nebude moc regulovaný broker, lebo v EU je povolená páka na forex max tuším 33.
Lebo poznám prípad, kde chlapíkovi zisky narástli u neregulovaného brokera a nie u regulovaného, kde bežne vyberal zisky, a skončilo to tak, že neregulovaný broker mu nevyplatil tie veľké zisky a chlapík prišiel skoro o všetko lebo voči tým ziskom mal u iných brokerov otvorenú stratu.... Lebo on si vzájomne hedgeoval pozície u rôznych brokerov...

A po tejto skúsenosti začal viacej školiť obchodovanie forexu a zarobil si na tom celkom slušne, čo som v minulosti pozeral výsledky jeho sro.
Mám viacero brokers. Tento je z UK. A regulovaný v rámci UK. A tá nie je v EÚ. Všetko mám OK, nie som na trhoch začiatočník..
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

jogo napísal: Pi 05 09, 2025 9:12 pm To nebude moc regulovaný broker, lebo v EU je povolená páka na forex max tuším 33.

Aj mne Dukascopy Geneva umoznovali paku na forex 1:100 a s vybermi od nich som nikdy problem nemal. Mozno preto, ze pri vsetkych troch prilezitostiach (pred 15 rokmi, pred 10 rokmi aj pred par dnami) boli vybery, nizsie nez vklady v tom roku :D
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Truncus napísal: Št 04 09, 2025 7:32 am To platí pre ľudí, ktorí nemajú skutočné edge na trhu. Technická analyźa, PA, to nie je profesionálna výhoda a v tom má Airmike pravdu.Keď trader nemá profi edge, tak má zákonite omnoho vačší tlak na psychiku ako profesionál.
O to viac je odkázaný na svoju stratégiu, systém a jej dokonalé dodržovanie. Problém je, že mnoho stratégií má diskrečné prvky a už ziskovosť stratégie samej o sebe v čase koĺíše. Má dobré a zlé obdobia. U mňa to mám preverené v rozsahu 55 % až 85 %. Ten kto obchoduje nejaký systém zažíva to samé. Systém má jasné pravidlá, stratégia može mať ,ale može mať aj diskrečnú ćasť. Potom je podstatná skúsenosť tradera.
Aktualne overnight sadzby:
USD = 4.34%
GBP = 3.97%
AUD = 3.85%
NZD = 3.00%
CAD = 2.75%
EUR = 1.93%
JPY = 0.05%
CHF = -0.04%

Truncus neskusal si niekedy strategiu zalozenu na brani pozitivneho urokoveho diferencialu? Ze v aktualnej situacii by si kupil USD, GBP, AUD, NZD a predal CAD, EUR, JPY, CHF a pol roka sa toho nechytal, len to nechal bezat?
Su na to nejake backtesty, ci by zisk z urokoveho diferencialu dokazal pokryt potencialne straty na zmene vymennych kurzov nevyhodnym smerom?

Situacii, ze by zrovna sucasne padali USD, GBP, AUD, NZD a rastli by CAD, EUR, JPY, CHF vsetky sucasne by snad bolo tiez malo. Mozno by sa dali vysledky zlepsit, ak by sa vstup nacasoval na obdobie, ked USD, GBP, AUD, NZD by boli prevazne klesnute, v porovnani s CAD, EUR, JPY a CHF.

Cize v praxi by si mal DEMO portfolio:
USD/CAD long
EUR/GBP short
AUD/JPY long
NZD/CHF long
Vsetky styri pozicie by v prepocte na EUR mali mat podobne volume. A ked by si videl, ze portfolio islo postupne do dost velkeho minusu, tak vtedy by si otvoril take iste portfolio na realnom ucte.
kixog47100
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
Has thanked: 145 times
Been thanked: 177 times

Príspevok od používateľa kixog47100 »

To je cista loteria.
Urokovy rozdiel 2-3% rocne.
Kurzovy rozdiel kludne cez 10% p.a.

Okrem toho vyskou urokov si centralne banky riadia inflaciu a reguluju zelany pohyb kurzu voci inym hlavnym menam.

Tam kde je velka inflacia alebo kde sa mena rychlejsie znehodnocuje voci ostatnym menam tak tam su zase vyssie uroky v bankach, na dlhopisoch..
Su to spojene nadoby.
Naposledy upravil/-a kixog47100 v Ne 07 09, 2025 12:07 pm, upravené celkom 1 krát.
kixog47100
Platinum Member ***

Ono uz ked investujes do SP500 tak si vystaveny voci riziku kurzovemu pohybu EUR/USD.
Mas nakupene USD (zainvestovane v USD).

Aj ked su to globalne firmy a inkasuju aj ine meny.
Cast ziskov inkasuju alebo menia spat na svoju domacu menu(USD).

Lenze tam aspon dostavas priemerny zisk 10% p.a. (v USD) - co je nasobne viac ako urokovy rozdiel
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Dakujem za vysvetlenie Kixog.
kixog47100 napísal: Ne 07 09, 2025 11:59 am Tam kde je velka inflacia alebo kde sa mena rychlejsie znehodnocuje voci ostatnym menam tak tam su zase vyssie uroky v bankach, na dlhopisoch..
Su to spojene nadoby.
Vies, mna zaraza, ze CHF aj JPY maju dlhe roky urokove sadzby blizko 0% a su teda najmenej urocenymi z majors.
A pritom CHF cele roky posilnuje a JPY cele roky oslabuje.

Na grafe CHF je najsilnejsou menou za poslednych 7 rokov a JPY najslabsou.
Currency_comparsion.JPG
Standardnou logikou o obe meny by mal byt dost ubohy zaujem oproti ostatnym majors, kedze su slabo urocene.
kixog47100 napísal: Ne 07 09, 2025 11:59 am To je cista loteria.
Urokovy rozdiel 2-3% rocne.
Kurzovy rozdiel kludne cez 10% p.a.
Zoberme, ze na FOREXe nikto nevie nic dopredu a ze na kazdom pare mas 50:50 ci to buduce dni pojde hore alebo dole. Cize kurzovy rozdiel 10% p.a. moze ist 50:50 v tvoj prospech alebo proti tebe.
Takze 2-3% p.a rocne vyhoda by bola fajn, kedze pri pake 1:10 to je zrazu 20-30% vyhoda. Pri brani do uvahy, ze kurzovy rozdiel 10% p.a. ti za rok moze odpalit ucet (-100%) alebo ho zdvojnasobit (+100%).
Cize statisticky by si mal skoncit s uctom niekde v rozmedzi 25% - 230% z povodneho vkladu za rok. Vychylene v tvoj prospech. Vlozis 1000 EUR a po roku budes mat stav uctu s 99% pravdepodobnostou niekde v rozmedzi 250 EUR az 2250 EUR.

Pri vstupe do klasickeho SP500 ETF, kde beries dividendy (alebo su akumulovane v cene ETF), ti paku nikto neposkytne.
kixog47100
Platinum Member ***

Neviem voci comu to je porovnavane - menovy kos? v akom pomere ktora mena tam ma aku vahu atd. Ak je to kos - CHF bufe mat v kosi
mensiu vahu ako USD, EUR, JPY.

Ak je sadza 0% tak chcu menu oslabit, spomalit rast atd. Pripadne bol dosiahnuty inflacny ciel napr. 2%. Alebo mena je taka silna voci ostatnym menam, ze netreba ponukat urok.

Ak by zvysili uroky mena by posilnila este viac.
Zamenil by si si dolare na CHF alebo JPY.
A malo by to negativny vplyv na ich export.

Je tam teda viac faktorov.
kixog47100
Platinum Member ***

Este k tym sadzbam - musis pozerat nie z oficialnych stranok ale u svojho brokera.

Za mna je forex - kasino - ktore je este zatazene danou a zdravotnymi odvodmi.

Parkrat ti to vyjde a potom na tom urokovom rozdiele prerobis.

Lebo budes mat tendeciu vlozit do toho vsetko co si tam mal predtym vratane ziskov.
kixog47100
Platinum Member ***

V IB ak mas marzovy ucet tak vies na paku/na dlh nakupit aj bezne akcie a ETF (tj nie CFD).
Paka - 1:2 alebo 1:3.
Rucit mozes akciami, ETF, dlhopismi…

Parkrat sa mi stalo, ze som sa cez limit objednavku dostal do minusu - nakupil som viac nez som chcel - zle som si to prepocital.

Potom som to odpredal lebo som nechcel byt v minuse - platiti urok za pozicanie.

Pri investovani do SP500 to moze byt relativne bezpecne. Pripadne sa da vyuzit aspon v pripade poklesov/kriz - dokupit na dlh a vyuzit nasledny rast/zotavenie…
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

kixog47100 napísal: Ne 07 09, 2025 1:10 pm Za mna je forex - kasino - ktore je este zatazene danou a zdravotnymi odvodmi.
Parkrat ti to vyjde a potom na tom urokovom rozdiele prerobis.
Lebo budes mat tendeciu vlozit do toho vsetko co si tam mal predtym vratane ziskov.
Tomu plne chapem, ved minuly tyzden som stratil 10K EUR, pricom tretina tej straty bola cast mojho depozitu.
kixog47100 napísal: Ne 07 09, 2025 1:15 pm V IB ak mas marzovy ucet tak vies na paku/na dlh nakupit aj bezne akcie a ETF (tj nie CFD).
Paka - 1:2 alebo 1:3.
Rucit mozes akciami, ETF, dlhopismi…

Potom som to odpredal lebo som nechcel byt v minuse - platiti urok za pozicanie.
U toho menoveho paru vsadeneho do smeru s kladnym urokovym diferencialom broker akoby ti za pouzitie paky platil. To sa mi na tom paci.
V IB za akekolvek pouzitie paky platis overnight poplatky zrejme ty.

Poznate niekto free-nastroj alebo webovu stranku, kde by som vedel zadat styri menove pary, kazdemu urcit long alebo short a pozriet si graf equity takeho portfolia v case v systeme "buy and hold" podla cien z minulosti?
kixog47100
Platinum Member ***

Teoreticky aj Yahoo Finance.

Nahodis si tam portofilio - rozne menove pary so spatnym datumom.
Napr. ze si vsetky menove pary nakupil v rovnaky den pred rokom.

Inak kadzy menovy par sa da nakupit alebo predat takto alebo takto.
EUR/USD vs USD/EUR
Long = Short (long jednej meny=short druhej meny)
Short = Long.
Naposledy upravil/-a kixog47100 v Ne 07 09, 2025 8:09 pm, upravené celkom 1 krát.
kixog47100
Platinum Member ***

Ale to ti povie len o pohybe kurzu a nie o uroceni v case (o urokovych rozdieloch v case).
A Broker ti najskor neda cely trzny urokovy rodiel. Forex neobchodujem.

Plus ak jeden rok zarobis tak zisk zdanis.
Ak dalsi rok prerobis aj to zdanene tak dan ti uz nikto nevrati.
Potom dalsi rok ak zarobis tak zaplatis dan, hoci si za minule roky stale v strate...

Forex sa vacsinou obchoduje kratkodobo - obchoduju sa kratkodobe trendy (sekundy/minuty), alebo ak vies v akom pasme sa ma kurz drzat/hybat.

Dlhodobo na paku drzal akurat tak Soros.
Napísať odpoveď

Návrat na "Trading, tipy, zverejňovanie obchodov a investícií"