Ceny nehnutelnosti v SR

Nehnuteľnosti ako alternatíva k (ne)existujúcemu slovenskému akciovému trhu. Hypotekárne úvery - na bývanie aj investovanie.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2390 times
Been thanked: 2776 times

Re: Ceny nehnutelnosti v SR

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Porovnanie cien nehnuteľností s infláciou a ETF USA.

Tri zdroje AI, ktoré som musel pár krát opraviť za mylné údaje sa nakoniec ujednotili aspoň na inflácii, že

1. Kumulovaná inflácia za posledných 5 rokov je okolo +40%.

2. Zhodnotenie ETF USA (EUR) za posledných 5 rokov je +90% ( to som pozrel ja v justetf)

3. Ceny nehnuteľností podľa štatistík NBS (vypočítal som ja):

Celkovo od Q2 2020 do Q2 2025 ( 5 rokov ): +60%

Bratislava od Q2 2020 do Q2 2025 ( 5 rokov ): +56%
Košice od Q2 2020 do Q2 2025 ( 5 rokov ): +85%
Prešov od Q2 2020 do Q2 2025 ( 5 rokov ): +89%
Žilina od Q2 2020 do Q2 2025 ( 5 rokov ): +53%

Pre AI to bola úplná španielská dedina. Všetky tri AI tápali a mýlili sa:

Gemini: Kumulatívny rast cien nehnuteľností na Slovensku od začiatku roka 2021 do konca roka 2025 bol približne +44 %.
poznámka: vidí aj do budúcnosti, kedže 2025 ešte neskončil :)

ChatGPT: 5-ročný kumulatívny rast (Q1 2020 → Q1 2025): ≈ 32 % nárast cien nehnuteľností.
Bratislava ceny 2 izbových starších: Za posledných 5 rokov cena vzrástla o 37,8 %
V Košiciach bol rast výraznejší -za posledných 5 rokov cena vzrástla o +77,8 % pre staršie 2-izbové byty
Trojizbové byty – Bratislava ...pravdepodobne 50 % a viac
Trojizbové byty – Košice...možno 60–80 %
Priemerný rast SR – všetky nehnuteľnosti - pravdepodobne 60–80 % kumulatívne

DeepSeek: Kumulatívny rast cien za 5 rokov (2020 – 2024)

Nasledujúce odhady vychádzajú z oficiálnych štatistík a reportov realitných kancelárií:
Byty (Bratislava a veľké mestá): ≈ 80 – 100%+
Cena za m² v Bratislave presiahla hranicu 5 000 €. Rast bol najvýraznejší v hlavnom meste a regionálnych centrách.
Byty (Celé Slovensko, priemer): ≈ 70 – 85%
Štatistický úrad SR a NBS uvádzajú mierne nižšie číslo pre celoslovenský priemer, ktorý zahŕňa aj menšie mestá a vidiek.
Rodinné domy (Celé Slovensko): ≈ 75 – 90%
Dopyt po rodinných domoch výrazne vzrástol počas pandémie, čo tlačilo ich ceny nahor.

Obrázky NBS k môjmu výpočtu:
Prílohy
NBS ceny nehn 2020-2025.png
NBS ceny realit kvartalne.png
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
wladas
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 81 times
Been thanked: 247 times

Príspevok od používateľa wladas »

Velky vplyv ma na to investicia do bytov ale aj ta zo zahranicia.
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 70 times
Been thanked: 154 times

Príspevok od používateľa Rokosák »

Žeby sa málo stavalo?
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 963 times
Been thanked: 527 times

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

wladas napísal: Po 01 09, 2025 9:29 pm Velky vplyv ma na to investicia do bytov ale aj ta zo zahranicia.
áno, suhlasim, ale laicky predpokladam ze sa to tyka vo väčšom iba Ba, okolia Tatier a mozno Košíc.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Však zistime. Ja mám rád čísla a AI je príliš blbá na to, aby to zistila.
Napíšte mi 3 rezidenčné objekty v BA, alebo KE kde chcete aby som pozrel kolko majitelov sú cudzinci.
AI mi zistila akurát to, že u nás majú byty ,,stovky až tisícky,, zahraničných vlastníkov,
lebo nemáme žiadne legislatívne obmedzenia, máme nízke obstarávacie náklady,
nízke dane a rýchlo rastúce ceny ( AI udáva že ceny rastú 2% kvartálne).
Sranda, že ani štát nevie kolko cudzincov tu vlastní nehnutelnosti.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
rmaly
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 1119 times
Been thanked: 117 times

Príspevok od používateľa rmaly »

JUGGLER napísal: Ut 02 09, 2025 2:55 pm Však zistime. Ja mám rád čísla a AI je príliš blbá na to, aby to zistila.
Napíšte mi 3 rezidenčné objekty v BA, alebo KE kde chcete aby som pozrel kolko majitelov sú cudzinci.
AI mi zistila akurát to, že u nás majú byty ,,stovky až tisícky,, zahraničných vlastníkov,
lebo nemáme žiadne legislatívne obmedzenia, máme nízke obstarávacie náklady,
nízke dane a rýchlo rastúce ceny ( AI udáva že ceny rastú 2% kvartálne).
Sranda, že ani štát nevie kolko cudzincov tu vlastní nehnutelnosti.
Co mam skusenost, tak AI odmieta prenurat verejne dostupne data ako kataster a pod... nieco ako finastat na nehnutelnosti...
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1559 times

Príspevok od používateľa MiBi »

1756271803515.jpg
Adammd
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 459 times
Been thanked: 258 times

Príspevok od používateľa Adammd »

co ti cesi a slovaci vidia na investovani do nemovitosti...to znaci znacnu financnu negramotnost(nic ine nepoznaju)
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

Adammd napísal: Pi 12 09, 2025 4:42 pm co ti cesi a slovaci vidia na investovani do nemovitosti...to znaci znacnu financnu negramotnost(nic ine nepoznaju)
je to hmatatelne aktivum. Také vlastnictvo akcíi, ci dlhopisov si nevieš "ohmatať", je to niečo virtuálne.
Zaroven nehnutelnosti si vies financovat cez hypoteku co je velmi vyhodne. Vieš ju nasledne prenajat. A je tu aj historicka skusenost, ze v minulosti boli obdobia ked nehnutelnosti na cene velmi rástli a dalo sa na nich slušne zbohatnut.
Spaceman
Dátum registrácie: Ut 29 05, 2018 10:56 am
Has thanked: 123 times
Been thanked: 7 times

Príspevok od používateľa Spaceman »

Pre bežného človeka-zamestnanca ako som ja, bola kúpa bytu jediná možnosť ako sa cez páku dostať k veľkému balíku peňazí z banky. Po šiestich rokoch som byt predal so 100% ziskom a vyplatil zostatok hypotéky. Sumu ktorá mi zostala som aj vďaka vašim skvelým príspevkom a radám na tomto fóre použil na investíciu do ETFiek. S odstupom času môžem povedať, že to bolo jedno z najlepších rozhodnutí v mojom živote. Veľmi som vám, starým harcovníkom z Ako investovať zaviazaný a vďačný.
rast
Silver Member *
Dátum registrácie: Št 11 09, 2025 4:04 pm
Has thanked: 67 times
Been thanked: 12 times

Príspevok od používateľa rast »

Skôr si mal šťastie, že si sa zviezol na jednom z najbesnejších rastov trhu s bytmi. Ak by si to takto urobil v roku 2005, dopadlo by to asi inak. Napríklad ja som kúpil byt a po piatich rokoch som ho predal za rovnakú cenu. Bolo to v rokoch 2010 až 2015, keď ceny stagnovali. Podľa mňa je to dôsledok lacných hypoték v období od roku 2015 až do roku 2020, prípadne aj dnes. Podobne ako so zlatom, ktoré som držal medzi rokmi 2012 až 2020 a predal so stratou. Časovanie je kľúčové na akomkoľvek trhu = víťazov je zväčša menej ako porazených. Porazení sú podľa mňa tí, ktorí na to nemajú a byt si nekúpili. Napríklad veľa manuálne pracujúcich ľudí má smolu, a to nehovorím len o predavačkách, ale aj o vzdelaných ľuďoch, ako sú učitelia, záchranári a podobne.

PS: gratulujem.
Spaceman
Dátum registrácie: Ut 29 05, 2018 10:56 am
Has thanked: 123 times
Been thanked: 7 times

Príspevok od používateľa Spaceman »

Hej, súhlasím že som mal do veľkej miery šťastie. V mojom prípade o nejakom vedomom časovaní nemôže byť ani reč. Proste som v roku 2015 kúpil od developera z papiera novostavbu bytu v Dúbravke, malý trojizbák s parkovaním za 107 tisíc. Hypo 90% schválené s odretými ušami, 2% úrok, na zvyšok som ledva naškrabal, doslova som jedol suché rožky. No a po šiestich rokoch sa o ten byt kupujúci doslova pobili za 240 tisíc.
rast
Silver Member *

Keď počúvam kamarátov z Nemecka, majú obrovský problém nájsť si podnájom. Dúfam, že tento západný model nikdy nepríde k nám . vlastniť je základ. Logicky by inak v Nemecku nevlastnili rentieri toľko bytov.

Je tam bežné, že na obhliadku bytu príde 20 až 50 ľudí a trvá to hodiny. Človek si často musí priniesť odporúčanie od bývalého prenajímateľa, že nájom prebehol v poriadku a nebol neplatič, atď.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Spaceman napísal: Pi 12 09, 2025 6:57 pm Hej, súhlasím že som mal do veľkej miery šťastie. V mojom prípade o nejakom vedomom časovaní nemôže byť ani reč.
Proste som v roku 2015 kúpil od developera z papiera novostavbu bytu v Dúbravke, malý trojizbák s parkovaním za 107 tisíc.
Hypo 90% schválené s odretými ušami, 2% úrok, na zvyšok som ledva naškrabal, doslova som jedol suché rožky.
No a po šiestich rokoch sa o ten byt kupujúci doslova pobili za 240 tisíc.
:potlesk:

Áno, Slovensko a Česko bolo v raste cien nehnuteľností unikátne.
Spojili sa rôzne faktory - prechod na trhovú ekonomiku, presun obyvateľstva z vidieka do miest, prechod z koruny na euro,
možnosť brať úvery na nehnuteľnosti prvýkrat v histórii Slovenska...cca od roku 2000, ale skutočný boom začal až v období nízkych sadzieb.
Ja neviem, či nejaká krajina na svete zažila hypotéky z úrokom pod 1% p.a. pri raste cien nehnuteľností (tuším)okolo 7% p.a.

Ale chcem povedať hlavne to, že minule, ked tu Mibi dal video na Vranku a ten rozoberal rast majetku verejnosti v Európe, tak ma zarazilo, že
od 2009 bol rast bohatstva v Európe nízky zhruba len na úrovni inflácie.

Teraz som sa spýtal AI ako bohatnú američania v porovnaní s európanmi, ktorí radi investujú do nehnuteľností a držia peniaze v bankách.

Hodnota majetku európskych domácností
Na začiatku roka 2009: Celkový čistý majetok domácností v eurozóne bol približne 44 biliónov eur.
V súčasnosti (k roku 2024): Hodnota majetku narástla na približne 65 biliónov eur.
Ide o celkový nárast hodnoty o zhruba +47 %.

Nuž a v Amerike:

Na začiatku roka 2009 (po finančnej kríze):
Celková hodnota akcií a podielových fondov, ktoré vlastnili americké domácnosti, bola približne 10 biliónov USD.
V súčasnosti (k tretiemu kvartálu 2025): Táto hodnota presiahla 45 biliónov USD.
To znamená, že hodnota akciového majetku americkej verejnosti sa za posledných 16 rokov zvýšila o viac ako 35 biliónov USD,
čo je viac ako +350 % (z 10 na 45 biliónov USD)

P.S. berte to z rezervou, lebo američania tiež vlastnia a splácajú nehnuteľnosti a nie každý investuje do akcií.
Ale pre nás o to dôležitejšie, že ked chceme investovať, tak najväčší potenciál rastu majetku je v akciách.
V amerických akciách, lebo ked som si vypočul Vranku, on v časti videa perfektne zhrnul ako EU upadá aj na kapitálových trhoch...
rast
Silver Member *

jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 194 times
Been thanked: 447 times

Príspevok od používateľa jogo »

Spaceman napísal: Pi 12 09, 2025 6:57 pm Hej, súhlasím že som mal do veľkej miery šťastie. V mojom prípade o nejakom vedomom časovaní nemôže byť ani reč. Proste som v roku 2015 kúpil od developera z papiera novostavbu bytu v Dúbravke, malý trojizbák s parkovaním za 107 tisíc. Hypo 90% schválené s odretými ušami, 2% úrok, na zvyšok som ledva naškrabal, doslova som jedol suché rožky. No a po šiestich rokoch sa o ten byt kupujúci doslova pobili za 240 tisíc.
Mam známeho, možno v tom čase ako ty zháňal v Bratislave byt. Bol vyberavý a nepáčil sa mu Lamač ani Dúbravka a hlavne chcel mať k bytu aj nejaký dvor. A tak kúpil byt v rodinnom dome s pozemkom za zhruba 100 000€. Je tam dokopy 5 rovnakých bytov. Je už tam "najdlhší" vlastník bytu, tak ma prehľad, za aké ceny sa byty v tom dome predávali. A minulý rok sa jeden byt predal s odretými ušami za 140 000€. Proste kúpil byt na zlom mieste v zlej kvalite, hoci lacno a v Bratislave. Pozor na to, nie každý byt v Bratislave ma "žiarivú" budúcnosť a nekupujte najlacnejšie byty.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

Lokalita je všetko. Dubravka aj Lamač su velmi daleko od centra. Ale aj taka Petržalka je rôzna: je nieco uplne iné bývať hned na zaciatku a nieco ine na konci Petrzalky. Teraz je tam konecne ta elektricka, to by moholo ceny bytov v tej lokalite mierne ozivit.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

MiBi
VETERAN MEMBER *****

Ako to vidi Oldrich?
S tymi 200 tis, Ukrajincami v BA to prehana, podla https://bratislava.sme.sk/c/23286104/uk ... -tyka.html je 90tis. v celom BA kraji.
Dalsia zaujimavost - aj ked sa pri invest.poradenstve pri DSS a DDS tvaril ako najvacsii investicny guru, v skutocnosti sa neodvazi drzat viac 10% majetku v akciach.
oldrich9.jpg
aviceN
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
Has thanked: 259 times
Been thanked: 226 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa aviceN »

Sranda, zo dna kedy tocil indexy na den, kedy je z neho "realitny magnat" :D
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.milosbubniak.sk/
miror
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 06 04, 2021 9:13 pm
Has thanked: 66 times
Been thanked: 284 times

Príspevok od používateľa miror »

MiBi napísal: Ut 16 09, 2025 9:02 am Ako to vidi Oldrich?
S tymi 200 tis, Ukrajincami v BA to prehana, podla https://bratislava.sme.sk/c/23286104/uk ... -tyka.html je 90tis. v celom BA kraji.
Dalsia zaujimavost - aj ked sa pri invest.poradenstve pri DSS a DDS tvaril ako najvacsii investicny guru, v skutocnosti sa neodvazi drzat viac 10% majetku v akciach.

oldrich9.jpg
Presne píšeš "tváril". Mal hrošiu kožu využiť dieru v systéme, keďže máme takú NBS ako máme. Vydržalo mu to nejaký čas a je potom. Nebola to žiadna veda, proste niekde zachytil o čo ide, robili si to ľudia vrámci DSS a on im to nakoniec pokazil, lebo to robil vo veľkom a museli to stopnúť. Nezveril by som mu ani cent, nemá charakter na obhospodarovanie peňazí.
jogo
VETERAN MEMBER *****

miror napísal: Ut 16 09, 2025 10:16 am robili si to ľudia vrámci DSS a on im to nakoniec pokazil, lebo to robil vo veľkom a museli to stopnúť.
Všetko zle je na niečo dobré...aspoň pokazil "neférový kšeft" špekulantom v DSS-kách :like:
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Glogol
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 138 times
Been thanked: 339 times

Príspevok od používateľa Glogol »

Zaujimavy clanok aj ked neviem odkial brali statistiky - ten rozdiel oproti CR sa mi nezda. Dost vela ludi do cca 30r co poznam byva v podnajme tak neviem ako tie statistiky su robene - ".....93 percent obyvateľov býva vo vlastnej nehnuteľnosti". Jedine ze by vela tych mladych pracovalo v CR ... :(
https://www.trend.sk/spravy/majetkova-n ... nym-opakom
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Prílohy
Housing-Costs_Europe_02-web-1.jpg
Glogol
VETERAN MEMBER *****

MiBi napísal: St 17 09, 2025 10:17 am podla https://www.visualcapitalist.com/europe ... y-country/ nie sme az na tom tak zle:
to sa mysli s tymi pokrivenymi/dotovanymi cenami energii ktore teraz musime nejako nahnat cez konsolidaciu a peniaze chybaju vsade kam sa pozrieme ? resp ozaj neviem kde su ti ludia co platia za prenajom 500+ co asi nebude 7% ich cisteho prijmu
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Glogol: čítaj pozorne. Nie 7% príjmu.
7% populácie SR míňa viac ako 40% svojho príjmu na bývanie.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 293 times
Been thanked: 198 times

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

JUGGLER napísal: St 17 09, 2025 1:15 pm Glogol: čítaj pozorne. Nie 7% príjmu.
Ano, lebo za cely zivot neprelozili ani jedno brvno cez druhe brvno. Cize niekto iny postavil strechu nad hlavou, ktoru maju, niekto iny manazuje vsetky ich splasky aby mali kam tiect a aby mali teplo a vodu v byte. A oni mu platia 40% z prijmov.
A je do toho zrejme aj zapocitane, ze ked mu prestane prat pracka, zaplati chlapka, aby tu staru potencialne opravitelnu odpojil a vyniesol niekam prec a ineho chlapka aby priniesol a zapojil novu. S dvesto elektronickymi vychytavkami, samozrejme odrazenymi na cene pracky, z ktorych bude realne pouzivat tri.
Glogol
VETERAN MEMBER *****

JUGGLER napísal: St 17 09, 2025 1:15 pm Glogol: čítaj pozorne. Nie 7% príjmu.
ok sory. Tak potom beriem lebo zvysnych 60% je pre sviajciara ( z priemeru) viac ako pre slovaka 100%(priemeru). Divna statistika ale ok - kedze neviem ako ine polozky. Povedzme ze sa mame v priemere ok.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

hej divná.
Treba k nej dodať, že na Slovensku je až 90% nehnuteľností vlastnených tými čo v nej bývajú.
Ďalej že 25% domácnosti platí hypo ( to neviem či je zarátané v nákladoch )
Polovica hypoték pripadá na mladšie domácnosti s priemerom veku do 44 rokov.
xerces
Silver Member *
Dátum registrácie: Ne 20 06, 2021 12:20 am
Has thanked: 4 times
Been thanked: 38 times

Príspevok od používateľa xerces »

Ja len pozeram a neveriacky krutim hlavou za ake ceny sa predavaju domy. Kde pred rokom pytali 500 tisic dnes pytaju 600. Rovnko sa zacinaju objavovat hyper predrazene byty, ktore ale nie su nic moc. O cenach pozemkov sa ani nebavim. Je vidiet, ze penazi maju Slovaci dostatok a keby som robil konsolidaciu ja, tak by som sa vidal tymto smerom. Treba donutit spekulantov aby pustili paru a zrealnili trh. U nehnutelnosti si to dovolit mozme, tie neprestahuju do zahranicia a zrazu aj rozparcelovane pozemky by sa zacali predavat a scelovat. Dnes je situacia taka ze ak je lacny pozemok tak je to pruser a ak je pozemok dobry tak je hyper drahy a to tu nepisem o BA a ani KE ci ZA. Ja by som si rad postavil dom ale mam problem zohnat dobry pozemok. Pritom v okoli su rozsiahle polia na ktorych by sa mohlo stavat ale je tam milion vastnikov a obcas aj stat.
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

málo sa stavia novych bytov. A developery nemaju zaujem stavat viacej, lebo takto udrzuju vyssie ceny. Tiež je otazka ako je to s povolovacimi konaniami, ci ich stat nerobi prilis zdlhave a tym padom sa to cele spomaluje.
Dalsia otazka je, ako su banky v aktualnej situacii ustretove developerom co sa tyka uverovania.
Takže zjavne je v tom vela premenných.
Adammd
Guru Member ****

Ceny su vyssie, ale na druhu stranu nemoze byvat kazdy v dome. Tak to bolo vzdy. Kto nededi, musi do hypoteky a najlepsie v dvojici, a bude aj na drahy pozemok aj na dom.
f.i.r.e.
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

xerces napísal: Pi 03 10, 2025 1:28 am Ja by som si rad postavil dom ale mam problem zohnat dobry pozemok. Pritom v okoli su rozsiahle polia na ktorych by sa mohlo stavat ale je tam milion vastnikov a obcas aj stat.
To, kolko ja naokolo poli a ci tie polia maju jedneho vlastnika alebo 50 je irelevantne. Lebo monopol statu (a dojna krava na peniaze pre lokalnych uradnikov) je ta moc, ze zaradenim nejakej casti prazdnych poli do rozvojoveho uzemneho planu obce/mesta odrazu v momente jedinym razitkom zvysia cenu tych pozemkov 20-nasobne. A len "vyvoleni" vedia par rokov dopredu, ktore polia v blizkosti dediny/mesta to budu a kde sa im oplati skupit spekulativne nieco.
Pole, ktore nemas zaradene v uzemnom rozvojovom plane obce je len pole. Ale ak uz tam ma obec uzemny plan vystavby, potom je priechodne, aj ked s vybavovackami, napriklad zmena pozemkov z travnatych porastov alebo dokonca aj z ornej pody na stavebne pozemky.
Na poliach mimo uzemneho planu obce ti nikto taku zmenu ucelu pozemku nedovoli. Ze z ornej pody na stavebny. Este ti povedia, ze celkovy uhrn ornej pody SR sa nemoze len tak jednoducho zmenit, lebo tebe sa zachcelo.
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

ano je to žiaľ castokrat o tom, či sa "pomastí" správne vrecko. Ale funguje to tak aj inde: prave teraz sa rieši v Cechách v nejakej dedine odpredali detom poslancov pozemky za doslova smiesne ceny pritom ostatnym zaujemcom to predavali za trhove. Dokonca im obec zaplatila výstavbu infrastruktury ktory iní museli zo svojho. Bolo z toho aj sud a ten povedal ze ziaden trestny cin sa nestal a z pohladu zakona je to ok. Vzdy su rovni a rovnejsi..
Ale tak je to aj napr v investovani a trejdingu: je average retail a potom su vyvolení ktorí maju informacie ake ostatní nie a ti robia velký biznis s velkou maržou.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Trumpeta1978 napísal: Pi 03 10, 2025 12:06 pm Bolo z toho aj sud a ten povedal ze ziaden trestny cin sa nestal a z pohladu zakona je to ok. Vzdy su rovni a rovnejsi..
Stava sa to aj vo firmach, kde niektory 3-5 rokov stary majetok sa odpreda potichu "vyvolenym", za tzv. ostatkovu cenu. A zvysny menej zaujimavy majetok, urceny na vyradenie, sa necha na verejnu sutaz "vsetkym zamestnancom" v style drazby, kde vyhrava najvyssia ponuka. Pricom este aj tam sa da urobit taka finta, ze po zisteni ponuk od zamestnancov manager prida ponuku v mene jeho oblubeneho zamestnanca, ktory ma o dany kus "vyradenej" techniky zaujem (povedzme o auto, ktoreho sa firma ide zbavit) ponuku vo vyske najvyssia+5 EUR, aby zbytocne vela nepreplatil. Pripadne su zamestnanci o stave daneho kusu informovani skreslene. Stylom: je tam v katastrofalnom stave toto, toto, toto a vsetko to bude potrebovat nevyhnutnu vymenu; aby sa udrzal nizky zaujem a nizka finalna cena.
Slovenskej vynaliezavosti v korupcii sa medze nekladu ... a na zapade sa korupcia medzi "vyvolenymi" istotne realizuje este rafinovanejsim sposobom a "cistejsim" sposobom. Povedzme jedinym podpisom alebo jedinou SMS.
Adammd
Guru Member ****

Kto ma zaujem(ja som to necital, zbytocne sa rozculovat, neovplyvnim to a ja sa k pozemku dostanem len za trhovu cenu :-D)
Vnitro nevidí pochybení ohledně prodeje pozemků ve Starých Heřminovech. Získaly je děti zastupitelů
f.i.r.e.
jogo
VETERAN MEMBER *****

Trumpeta1978 napísal: Pi 03 10, 2025 2:23 am málo sa stavia novych bytov. A developery nemaju zaujem stavat viacej, lebo takto udrzuju vyssie ceny. Tiež je otazka ako je to s povolovacimi konaniami, ci ich stat nerobi prilis zdlhave a tym padom sa to cele spomaluje.
Dalsia otazka je, ako su banky v aktualnej situacii ustretove developerom co sa tyka uverovania.
Takže zjavne je v tom vela premenných.
Bytov je dosť, len treba dvihnúť daň z nemovitosti - v prvom kroku na byty, kde majiteľ nemá trvalý pobyt. Lebo to dopadne ako v Číne, kde je kopec neobývaných bytov a ľudia byty berú ako sporiaci produkt.
Podľa analýzy pripravenej na základe dát odberov elektrickej energie jednotlivých odberných miest sa mohlo v Bratislave v roku 2021 nachádzať približne 14 406 – 15 868 dlhodobo neobývaných bytov, čo je 5,9 – 6,6 % zo všetkých bytových jednotiek. Výsledky tejto analýzy naznačujú, že prázdne investičné byty nie sú primárnym zdrojom nedostupnosti bývania v Bratislave. Odpoveďou na nedostupné bývanie by mala byť hlavne efektívnejšia a dostupnejšia nová výstavba bytov.
https://mib.sk/kolko-je-v-bratislave-neobyvanych-bytov/
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

jogo
Bytov je dosť, len treba dvihnúť daň z nemovitosti - v prvom kroku na byty, kde majiteľ nemá trvalý pobyt. Lebo to dopadne ako v Číne, kde je kopec neobývaných bytov a ľudia byty berú ako sporiaci produkt.
-ano to je pravda. Na druhej strane to asi nie je politicky moc priechodné, pretoze politici a ich známi maju nepochybne tiez investicne byty, takze by isli sami proti sebe. A kapry sami sebe rybník nevypustia..
Glogol
VETERAN MEMBER *****

Tipnime si ako to dopadne - nemám celý článok pozriem asi inde čo to vlastne je https://www.trend.sk/ekonomika/brusel-z ... e-prekazky
rast
Silver Member *

Čo by nemohol každý bývať v dome… Veď dom nepotrebuje až tak veľa miesta, a tie bytovky, paneláky, kde parkujú autá, tiež zaberú miesto. Pozrite sa, koľko domov zíva prázdnotou – zdedili ich a nestarajú sa.

Nie som za zdanenie majetku ako takého, ale kapitalizmus má svoje muchy a toto je jedna z nich. Zarobíš, zdaníš, ušetríš – logicky sa tlačia peniaze, inflácia rastie, čiže všetko rastie. Aj kamene. Doslova. Štrk, všetko. Takže ak si niekto za mladi nakúpil kamene a teraz majú vyššiu hodnotu – avšak len a len monetárnu, absolútnu, nie relatívnu – tak toto zdaniť je, podľa môjho skromného názoru, šialené až choré.

Lenže logicky to hádže polená pod nohy mladým ľuďom, pretože v kapitalizme sa starší „zažerú“ do systému a už len profitujú, lebo vlastnia. Nie je to fér, pretože začali hrať monopoly skôr, keď ešte bolo dosť zdrojov (napríklad pozemkov).

Málokto si toto dokáže uvedomiť do hĺbky – zväčša sa len pozrie, kde by sa dalo zobrať, ukáže sa prstom a ide sa „konsolidovať“.

Ak by to malo byť fér, malo by existovať nejaké dno, nejaké minimum, na ktoré by sa nesiahlo vôbec. Nie je fér, ak niekomu zdaníme jeho jediný dom a jediné auto – obzvlášť ak ho majú napríklad manželia napoly, alebo hoci aj „na divoko“ žijúci partneri, či single vlastník.

To je ako zarobiť si na fuške či brigáde za deň 50 eur, kúpiť si vajcia – a zajtra z nich odviesť daň, pretože „veď pozri, on má a on nemá“.

V prvom rade by však bolo logické škrtať na strane štátu. Žiadne predražené šmejdné zákazky, ktoré aj tak nemožno reklamovať o pár rokov.

A ten článok, ktorý tvrdí, že 5 % investičných bytov nič nerobí s trhom? Blud. Ľudia akosi zabudli, ako „smiešnych“ 5 % pohlo cenami energií v roku 2022.

Nie je to také čiernobiele. A nie je to len problém Slovenska. Je to problém všade, kde moc prebrala chamtivosť.
Napísať odpoveď

Návrat na "Nehnuteľnosti / Nemovitosti, Reality, Hypotekárne úvery"