Nemal si vyplatené nejaké dividendy zo zahraničia? Kľudne aj 1 cent.Hawk napísal: ↑Ne 09 03, 2025 7:22 pm Ahojte,
riesil uz niekto odklad podania danoveho priznania fyz. osoby typ B ?
riesim na ako dlho je mozne odlozit podanie, ci len na max 3 mesiacov alebo 6 mesiacov pri prijmoch zo zahranicia (to je mozne na 6 mesiacov) len niesom si isty ci to plati aj pre prijmy zo zahranicia z predaja akcii (IB IRL po presune z IB CE) pre paragraf 8 kde sa tieto prijmy uvazdaju, alebo to plati len pre napr. zamestanecke prijmy v zahranici
dik
Dane a burza
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
-
rand
- Active Member
- Dátum registrácie: Po 17 06, 2024 9:29 pm
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 49 times
Re: Dane a burza
-
Hawk
- Active Member
- Dátum registrácie: Po 14 05, 2012 7:31 pm
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 1 time
Ano mal som vyplatene divi zo zahranicia v 2024, a aj samozrejme uvadzam krajinu z ktorej to bolo v danej divi sekcii DP,
neistota ci 3 alebo 6 mesiacov prameni z toho ci to nieje len urcene na prijmy zo zamestania v zahranici a pod., kedze vypisy od brokera su dostupne uz v Q1/2025, a teda odkladat podanie DP o 6 mesiacov nedava zmysel, len mam dovod preco to chcem posunut a chcel som sa dopatrat aka je max dlzka odkladu
Dik
neistota ci 3 alebo 6 mesiacov prameni z toho ci to nieje len urcene na prijmy zo zamestania v zahranici a pod., kedze vypisy od brokera su dostupne uz v Q1/2025, a teda odkladat podanie DP o 6 mesiacov nedava zmysel, len mam dovod preco to chcem posunut a chcel som sa dopatrat aka je max dlzka odkladu
Dik
-
rand
- Active Member
- Dátum registrácie: Po 17 06, 2024 9:29 pm
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 49 times
Stačí mať ľubovoľné príjmy zo zahraničia (zo zdrojov v zahraničí). Dividendy zo zahraničia sú určite príjmy zo zdrojov v zahraničí, takže môžeš si predĺžiť lehotu na podanie DP až o 6 mesiacov (do 30. septembra).
Pri predĺžení o 6 mesiacov potom v DP musia byť uvedené príjmy zo zdrojov v zahraničí, takže treba vyplniť XIII. oddiel (DP typu B) a uviesť tam jednotlivé druhy príjmov a ich výšku podľa jednotlivých štátov.
Pri predĺžení o 6 mesiacov potom v DP musia byť uvedené príjmy zo zdrojov v zahraničí, takže treba vyplniť XIII. oddiel (DP typu B) a uviesť tam jednotlivé druhy príjmov a ich výšku podľa jednotlivých štátov.
-
dusantt
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Št 16 06, 2016 12:14 pm
- Been thanked: 65 times
Viete comu nerozumiem?
Tu sa ludia snazia posledny cent priznat, stresuju co urobit ked dostanu 7 centov dividendy ktore si nevsimli pri drzanii akcii, pod hrozbou vymenou informacii FACTA, CRS, DIS7, DAC6, CbCR, FBAR, W-8 BEN a ine...
Stresuje sa tu, ake pokuty su, ked broker zle zreportuje vypis, alebo ake sankcie budu, ked zle obcan vypocita svoj zisk, lebo "zarobil" na pohybe meny neumyselne a nechtiac. Az do tej miery, ze sa neoplati tvorit zisk, neoplati sa trejdit, priniest peniaze zo zahranicia na Slovensko (a patricne zdanit), lebo je tolko toho, co sa moze pokazit.
trrrrrn trrrrn (dramaticky zvukovy efekt pouzivany tesne pred zaverom pribehu) take tie bubny...
A na facebooku su verejne skupiny, kde si ludia vymienaju blocky
Tu sa ludia snazia posledny cent priznat, stresuju co urobit ked dostanu 7 centov dividendy ktore si nevsimli pri drzanii akcii, pod hrozbou vymenou informacii FACTA, CRS, DIS7, DAC6, CbCR, FBAR, W-8 BEN a ine...
Stresuje sa tu, ake pokuty su, ked broker zle zreportuje vypis, alebo ake sankcie budu, ked zle obcan vypocita svoj zisk, lebo "zarobil" na pohybe meny neumyselne a nechtiac. Az do tej miery, ze sa neoplati tvorit zisk, neoplati sa trejdit, priniest peniaze zo zahranicia na Slovensko (a patricne zdanit), lebo je tolko toho, co sa moze pokazit.
trrrrrn trrrrn (dramaticky zvukovy efekt pouzivany tesne pred zaverom pribehu) take tie bubny...
A na facebooku su verejne skupiny, kde si ludia vymienaju blocky
Inflacia je predsa nula.
2025: Lekár už nemá voľné termíny
2025: Táto elektronická služba momentálne nie je dostupná
Posledný nech zhasne.
2025: Lekár už nemá voľné termíny
2025: Táto elektronická služba momentálne nie je dostupná
Posledný nech zhasne.
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 1559 times
Ak by mal niekto zaujem o skoro 3 hodinovy workshop Ako na dane z investicii od Papucovych investorov najde ho linku nizsie:
https://vimeo.com/user54008246/ako-na-d ... 4-20250313
Obsah:
https://vimeo.com/user54008246/ako-na-d ... 4-20250313
Obsah:
- Objasníme, čo podlieha dani a čo nie (prejdeme od akcií cez dlhopisy, opcie, až po zdaňovanie výnosov z nehnuteľnosti, krypta, či tradingu)
- Vysvetlíme, do akej výšky sú ktoré príjmy z investícií oslobodené
- Ukážeme, ako čítať výpis od brokera a kde nájsť potrebné informácie (na konkrétnom výpise)
- Krok za krokom ťa prevedieme, ako tieto údaje vpísať do elektronického daňového priznania (DPFO typ B) a vypočítať daňovú povinnosť.
-
Hawk
- Active Member
- Dátum registrácie: Po 14 05, 2012 7:31 pm
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 1 time
ahojte,Baba Jaga napísal: ↑Po 18 03, 2024 10:27 amCYEP aj SYEP ide do paragrafu 7-1 úroky a ostatné výnosy z CP: vytvor si custom statement a označ si Borrow/Loan Fees a Interest Details.Hawk napísal: ↑Ne 17 03, 2024 10:41 pm ahojte,
prosim kto vie poradit co zobrat do DP z poloziek u IB pre :
1) CYEP - toto by este slo z vypisu : CYEP/Broker Fees (suma na konci by mala zohladnovat mesacne pripisany income a z nich poplatok)
2) Stock Yield Enhancement Program - ale tu sa neviem dopatrat, kolko mi to vlastne vynieslo
mohlo by to byt toto: Net Lend Fee Paid to Customer zo sekcie: Stock Yield Enhancement Program Securities Lent Fee Details
vdaka za pomoc
este by som mal otazku tym urokom od IB brokera
viem si zaratat do urokov aj napr. urokovy poplatok za investment loan ked som si pozical peniaze od brokera aby som si za ne kupil akcie a to na strane vydavkov a na strane prijmov zase CYEP a SYEP ? slo by to takto v ramci paragrafu 7-1 uroky a ostatne vynosy z CP ?
co mam v plane pre par 7-1:
vydavky: sucet Withholding @ 20% on CYEP; Withholding @ 20% on Credit Interest; USD Investment Loan Interest
prijem: USD Credit/Debit Interest
mohol by s tym byt problem ?
vdaka
-
kixog47100
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
- Has thanked: 130 times
- Been thanked: 165 times
Podla mna to nejako pleties.
Credit interest - je kreditny urok ktory ti vyplatil broker (je to tvoj zisk), neviem ci za pozicanie akcii, ze si brokerovi pozical akcie alebo za peniaze ktore si mal na ucte.
Debet interest - je debetny urok (za to, ze ti broker pozical peniaze).
A witholding tax 20% - je dan z kreditneho uroku.
Dan si mozes zapocitat.
Uver ako sukromna osoba podla mna nie.
Ono z vypisu najskor ani nebude jasne, ktore akcie si mal na dlh.
Pravnicka osoba (alebo zivnostnik, SZCO) si moze zobrat uver hocikde aj mimo brokera, napr.v banke a kupit si za ne napr. akcie.
Viedie si uctovnictvo...
Credit interest - je kreditny urok ktory ti vyplatil broker (je to tvoj zisk), neviem ci za pozicanie akcii, ze si brokerovi pozical akcie alebo za peniaze ktore si mal na ucte.
Debet interest - je debetny urok (za to, ze ti broker pozical peniaze).
A witholding tax 20% - je dan z kreditneho uroku.
Dan si mozes zapocitat.
Uver ako sukromna osoba podla mna nie.
Ono z vypisu najskor ani nebude jasne, ktore akcie si mal na dlh.
Pravnicka osoba (alebo zivnostnik, SZCO) si moze zobrat uver hocikde aj mimo brokera, napr.v banke a kupit si za ne napr. akcie.
Viedie si uctovnictvo...
-
andre
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: Št 02 07, 2015 11:43 pm
- Has thanked: 24 times
- Been thanked: 290 times
Nakladove uroky su sucast obstaravacej ceny, kedze su to naklady na tu poziciu. Rovnako ako cena opcie, pomocou ktorej kupis akcie a pod.Hawk napísal: ↑Po 08 09, 2025 10:31 pm
ahojte,
este by som mal otazku tym urokom od IB brokera
viem si zaratat do urokov aj napr. urokovy poplatok za investment loan ked som si pozical peniaze od brokera aby som si za ne kupil akcie a to na strane vydavkov a na strane prijmov zase CYEP a SYEP ? slo by to takto v ramci paragrafu 7-1 uroky a ostatne vynosy z CP ?
co mam v plane pre par 7-1:
vydavky: sucet Withholding @ 20% on CYEP; Withholding @ 20% on Credit Interest; USD Investment Loan Interest
prijem: USD Credit/Debit Interest
mohol by s tym byt problem ?
vdaka
S tymi zdanenymi urokmi z Irska je problem, k tomu asi neexistuje jednoznacny vyklad, lebo podla Zmluvy o zamedzeni dvojiteho zdanenia, ich mas zdanovat na slovensku. Cize Irsko by ich zdanovat nemalo.. Teda asi by si mal zdanit celu sumu na slovensku a pripadne si vies v Irsku dat refundovat zaplatenu dan.
Čl.11
Úroky
1. Úroky majúce zdroj v jednom zmluvnom štáte, ktoré sa vyplácajú rezidentovi druhého zmluvného štátu, sa zdaňujú len v tomto druhom štáte, ak je tento rezident skutočným vlastníkom úrokov.
https://www.aspi.sk/products/lawText/1/ ... -z-majetku]
-
rast
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Št 11 09, 2025 4:04 pm
- Has thanked: 67 times
- Been thanked: 12 times
Mám takú otázku.
Predstavme si, že dobrovoľne nezamestnaný človek začne obchodovať na burze a dosahuje pravidelný zisk, napríklad 1 000 € mesačne, aby sa to lepšie počítalo.
Keďže je dobrovoľne nezamestnaný, od roku 2026 bude platiť minimálne zdravotné odvody vo výške 114,30 € mesačne.
Zároveň však z tohto zisku z kapitálového majetku musí zaplatiť 19 % daň z príjmu.
Moja otázka je: musí na tento zisk navyše zaplatiť ešte aj 16 % zdravotný odvod, alebo sa tieto odvody dajú nejako započítať, aby nedochádzalo k duplicite platieb?
Predstavme si, že dobrovoľne nezamestnaný človek začne obchodovať na burze a dosahuje pravidelný zisk, napríklad 1 000 € mesačne, aby sa to lepšie počítalo.
Keďže je dobrovoľne nezamestnaný, od roku 2026 bude platiť minimálne zdravotné odvody vo výške 114,30 € mesačne.
Zároveň však z tohto zisku z kapitálového majetku musí zaplatiť 19 % daň z príjmu.
Moja otázka je: musí na tento zisk navyše zaplatiť ešte aj 16 % zdravotný odvod, alebo sa tieto odvody dajú nejako započítať, aby nedochádzalo k duplicite platieb?
- Baba Jaga
- Gold Member **
- Dátum registrácie: St 25 08, 2021 6:56 pm
- Has thanked: 52 times
- Been thanked: 126 times
Áno budeš musieť zaplatiť aj zdravotné odvody z toho zisku čo dosiahneš a následne potom ako ti príde vyučtovanie zo zdravotky tak si urobíš dodatočné daňové priznanie dáš si to zaplatené zdravotné ,ktoré ti bolo vyrubené z dosiahnutých ziskov z kapitálového majetku do výdajov a DU ti vráti peniaze.rast napísal: ↑So 20 09, 2025 1:48 pm Mám takú otázku.
IB-https://ibkr.com/referral/roman3131
Tasty-https://tastytrade.com/welcome/?referralCode=CEKTJ78ZFX
Alpaca 3 ref na mesiac.Vklad 500USD 30 dní výplata do 10 prac. dní dostaneme obidvaja 100USD prvý mesiac je do 28.02.2026) V prípade záujmu cez správu
Tasty-https://tastytrade.com/welcome/?referralCode=CEKTJ78ZFX
Alpaca 3 ref na mesiac.Vklad 500USD 30 dní výplata do 10 prac. dní dostaneme obidvaja 100USD prvý mesiac je do 28.02.2026) V prípade záujmu cez správu
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2391 times
- Been thanked: 2778 times
Neuvidí. To je minimálne zdravotné poistné pre dobrovoľne nezamestnaného.
Dokonca povinné zo zákona. Jedine majiteľ eseročky ktorý si vypláca malú odmenu konateľa môže platiť menej.
To že ti z ďalšieho príjmu ešte vyrúbu doplatok zdravotného poistného, to ja nazývam zdravotná daň.
https://ako-investovat.sk/zdanovanie-pr ... -vs-firma/
https://www.companyconsulting.sk/blog-6 ... icke-osoby
Dokonca povinné zo zákona. Jedine majiteľ eseročky ktorý si vypláca malú odmenu konateľa môže platiť menej.
To že ti z ďalšieho príjmu ešte vyrúbu doplatok zdravotného poistného, to ja nazývam zdravotná daň.
https://ako-investovat.sk/zdanovanie-pr ... -vs-firma/
https://www.companyconsulting.sk/blog-6 ... icke-osoby
-
rast
- Silver Member *
Počkať, takže drobný investor, ktorý chce byť dobrovoľne nezamestnaný, zaplatí minimálne odvody vo výške 114,30 € mesačne,
a následne ešte aj 16 % zdravotný odvod zo zisku?
Len tak pre orientáciu, koľko by mu zostalo z ročného zisku:
Zisk: 12 000 €
Oslobodenie: 500 €
Daň (19 %): 11 500 × 0,19 = 2 185 €
Zdravotné poistenie (16 %): 1 490 €
Minimálne odvody za 12 mesiacov: 114,30 × 12 = 1 371,60 €
Čistý zisk:
12 000 – (2 185 + 1 490 + 1 371,60) = 6 953,40 €
To znamená, že z pôvodného zisku 12 000 € mu zostane približne 6 953 €,
čo predstavuje asi 58 % čistého zisku ???
a následne ešte aj 16 % zdravotný odvod zo zisku?
Len tak pre orientáciu, koľko by mu zostalo z ročného zisku:
Zisk: 12 000 €
Oslobodenie: 500 €
Daň (19 %): 11 500 × 0,19 = 2 185 €
Zdravotné poistenie (16 %): 1 490 €
Minimálne odvody za 12 mesiacov: 114,30 × 12 = 1 371,60 €
Čistý zisk:
12 000 – (2 185 + 1 490 + 1 371,60) = 6 953,40 €
To znamená, že z pôvodného zisku 12 000 € mu zostane približne 6 953 €,
čo predstavuje asi 58 % čistého zisku ???
-
Adammd
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
- Has thanked: 459 times
- Been thanked: 258 times
Vitaj na Slovensku.
Zdravotna dan trejding totalne zabija...
Nemoze sa zamestnat na nejaky minim. uvazok, aspon ustetrit na povinnych dovodoch?
Zdravotna dan trejding totalne zabija...
Nemoze sa zamestnat na nejaky minim. uvazok, aspon ustetrit na povinnych dovodoch?
f.i.r.e.
₿ has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
- iosephus
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
- Has thanked: 66 times
- Been thanked: 117 times
Už ti vyššie popísali, že aktívny trading sa oplatí na s.r.o-čku. Tá si môže započítať aj straty, ktoré ti pri investovaní nastanú, a teda znížiť dane a má nižšie odvody. Klasická fyzická osoba - dlhodobý investor, takéto problémy nemá, lebo má časový test.
Trh dokáže byť iracionálny dlhšie, ako my solventní.
https://smartinvestor.sk/
-
rast
- Silver Member *
Áno, myslím, že nejaký čiastočný úväzok alebo dohoda (?) by sa dali, aspoň sa nebude nudiť.
S.r.o. by bola fajn, pretože má nižšie dane. Časový test – neviem, ale príde mi náročné obchodovať tak, aby sa pozícia držala minimálne 1 rok. Môže nastať situácia, že dnes sú akcie po 100 $, o týždeň 150 $ a o rok 50 $. V takom prípade je niekedy lepšie zaplatiť aj nehoráznu daň, než čakať na splnenie časového testu a prísť o viac.
Samozrejme, ak by niekto vedel presne predvídať budúcnosť, tak by bol miliardár.
Problém so s.r.o. je v tom, že účtovník stojí okolo 100 € mesačne, aj pri takejto malej firme. Pokiaľ si to človek neúčtuje sám, čo by možno zvládol – predsa len ide o úplne opakujúce sa obchody, ak by tam nedával náklady typu auto, počítače a podobne.
Ale to mi príde zatiaľ ako hudba budúcnosti, pretože jeden rok sa dariť môže a ďalší nie. Mám na mysli bežnú osobu, ktorá má niečo ušetrené, nie profesionálneho tradera s vysokým kapitálom.
S.r.o. by bola fajn, pretože má nižšie dane. Časový test – neviem, ale príde mi náročné obchodovať tak, aby sa pozícia držala minimálne 1 rok. Môže nastať situácia, že dnes sú akcie po 100 $, o týždeň 150 $ a o rok 50 $. V takom prípade je niekedy lepšie zaplatiť aj nehoráznu daň, než čakať na splnenie časového testu a prísť o viac.
Samozrejme, ak by niekto vedel presne predvídať budúcnosť, tak by bol miliardár.
Problém so s.r.o. je v tom, že účtovník stojí okolo 100 € mesačne, aj pri takejto malej firme. Pokiaľ si to človek neúčtuje sám, čo by možno zvládol – predsa len ide o úplne opakujúce sa obchody, ak by tam nedával náklady typu auto, počítače a podobne.
Ale to mi príde zatiaľ ako hudba budúcnosti, pretože jeden rok sa dariť môže a ďalší nie. Mám na mysli bežnú osobu, ktorá má niečo ušetrené, nie profesionálneho tradera s vysokým kapitálom.
- iosephus
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
- Has thanked: 66 times
- Been thanked: 117 times
Nepoznám ťa, len som si rýchlo prebehol čo si tu na fóre riešil, a teda chápem to tak, že tento "trading na voľnej nohe" si chystal pre manželku / pre seba ako vedľajší príjem? Z takej predstavy 1000€ čistého mesačného príjmu radšej rýchlo vytriezvi, je to pre väčšinu z nás takmer nereálne.
Zameraj sa skôr na veľkú výhodu ročného časového testu, aj pri takom investovaní si vieš užiť adrenalín a trochu si pošpekulovať.
Zameraj sa skôr na veľkú výhodu ročného časového testu, aj pri takom investovaní si vieš užiť adrenalín a trochu si pošpekulovať.
Trh dokáže byť iracionálny dlhšie, ako my solventní.
-
rast
- Silver Member *
Ja sa snažím zistiť, ako sa môže obyčajný človek dostať „za vodu“, resp. do FIRE módu, ak mu to štát prakticky neumožňuje. Veď ja nechcem úplne neplatiť dane, len chcem férové dane a odvody.
Ak by niekto na burze vedel zarobiť tisícku mesačne, existujú na to rôzne príležitosti, ktoré sa síce nedajú škálovať, ale dá sa na nich zarobiť. Možno sa však mýlim. Lenže ak mi z toho polovicu zoberie štát, tak to už naozaj matematicky nedáva zmysel – pomer rizika a odmeny je úplne nezmyselný.
To isté platí aj pre drobné práce či brigády, kde je potrebné fakturovať, najmä ak ide o prácu so zahraničným odberateľom. V EÚ (alebo možno len u nás?) je to tak neuveriteľne komplikované, že mi z toho zostáva rozum stáť.
Ako sa potom môže bežný človek postupne vypracovať do vyššej triedy, ak nie postupným šetrením a rozumným investovaním? U nás je to, ako keby existovali len dve možnosti – byť zamestnanec-otrok alebo veľká ryba. Nič medzi tým.
Ak by niekto na burze vedel zarobiť tisícku mesačne, existujú na to rôzne príležitosti, ktoré sa síce nedajú škálovať, ale dá sa na nich zarobiť. Možno sa však mýlim. Lenže ak mi z toho polovicu zoberie štát, tak to už naozaj matematicky nedáva zmysel – pomer rizika a odmeny je úplne nezmyselný.
To isté platí aj pre drobné práce či brigády, kde je potrebné fakturovať, najmä ak ide o prácu so zahraničným odberateľom. V EÚ (alebo možno len u nás?) je to tak neuveriteľne komplikované, že mi z toho zostáva rozum stáť.
Ako sa potom môže bežný človek postupne vypracovať do vyššej triedy, ak nie postupným šetrením a rozumným investovaním? U nás je to, ako keby existovali len dve možnosti – byť zamestnanec-otrok alebo veľká ryba. Nič medzi tým.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
"Kto chce, hľadá spôsoby. Kto nechce, hľadá dôvody"
Známe príslovie, ktoré vyjadruje, že ľudia s vnútorným rozhodnutím niečo dosiahnuť aktívne hľadajú riešenia,
zatiaľ čo tí, ktorí nie sú motivovaní, sa skôr vyhovárajú a odôvodňujú svoju nečinnosť.
Mýliš sa. Nie je to jednoduché a treba k tomu primeraný kapitál.
Ak si o sebe presvedčený, že sa tak dokážeš uživiť, nič ti nebráni ísť za svojím snom..
Vyskúšaj si to jednoducho: založ si demo účet u brokera, alebo dávaj trejdy v real time do osobitného vlákna.
Štát ti nič nezoberie. Závisí len od teba kolko mu dáš.
Od nuly, cez dajme tomu tých 15% po odčítaní nákladov až po rôzne kombinácie (vid napr. martin7).
Je to tak komplikované, keď moja dcéra začala zarábať stovky eur mesačne popri škole od 17 rokov?
Na nič sa ma nepýtala, len či mám niečo proti tomu, aby si privyrobila 2 až 3 dni v týždni.
To je hlúposť.
Môžeš predsa podnikať a skončiť ako Elon Musk.
Lenže s tým prístupom čo máš, ostaneš asi otrok.
Ja si myslím, že dnes žijeme konečne tak, že nemusíme vôbec nič.
Jedna inšpirácia zo včerajších správ ( v linke nižšie je video).
https://spravy.stvr.sk/2025/09/na-ulicu ... -jubileum/
-
amalfi
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Pi 28 07, 2017 9:01 am
- Been thanked: 3 times
By ma zaujimalo vy co trejdite a mate to pisane na s.r.o. ci mate len nejaku schrankovu firmu alebo aj minimalne podnikate hoci podnikanie mozno je stratove.Su obdobia ze sa pohravam nad tym ci by nebolo v buducnosti si zriadit tiez s.r.o ak by som nechal pracu.No zaroven je to riziko kedze je Europa vo vojne a nevieme co bude dalej.Navyse sa firmy stahuju do Ceska.Sam sa divim ze existuje este rocny test.Ja som bol pred pred 5 rokmi odporca dividend aby som to nemusel dalej riesit a teraz si poviem ze sice mi z nich krajiny ukrajuju dane, ale zaroven ma to pripravuje na obdobie ked budem mozno bez prace a ked budem investovat budem radsej v mensich sumach co je na druhej strane dobre ze rozlozim riziko.Môj problem je ze cim väcsiu sumu v kesi
mam tym kratsie ju drzim.Zaroven ked sa zzijem s akciou nedokazem sa jej hned tak rychlo zbavit.Je v Ba nejaka firma kde sa za nejaky fixny papusalny poplatok poskytuje uctovna asistencia pre ludi co maju vzniknute s r o kôli akciam? Kolko to asi tak mesacne alebo celkovo rocne môze stat.Ja si sice robim danove B sam ako fyzicka osoba ,ale ktovie ci nepridu casy ked necham pracu a budem zit z dividend pripadne skusim v malej miere triedenie.
mam tym kratsie ju drzim.Zaroven ked sa zzijem s akciou nedokazem sa jej hned tak rychlo zbavit.Je v Ba nejaka firma kde sa za nejaky fixny papusalny poplatok poskytuje uctovna asistencia pre ludi co maju vzniknute s r o kôli akciam? Kolko to asi tak mesacne alebo celkovo rocne môze stat.Ja si sice robim danove B sam ako fyzicka osoba ,ale ktovie ci nepridu casy ked necham pracu a budem zit z dividend pripadne skusim v malej miere triedenie.
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
- Has thanked: 965 times
- Been thanked: 527 times
rast
dlhodobo, roky, generovať čistý zisk na burze trejdením viacej ako povedzme 10percent z ceny svojich aktív, je už nie ľahké. Ono to jednoducho vyzera len preto, že to tak reklamy brokerov a roznych "guruov" ktori predavaju kurzy vykresluju. Lenže okrem technickej stranky veci je tu psychologická.
Nikto nehovorí že sa nedaju na burze zarabat trejdenim pekne peniaze, ved aj tu na fóre máš pár prikladov členov ktorí sú v tom skvelí. Len treba byť realista a vedieť že je za tym dlhá cesta a castokrat aj vela nervov.
Aj tí ktorá nakoniec uspeli a su uspešní, tak ti priznaju že minimalne raz svoj ucet uplne vymazali. Je to ťažký chlebík..
Som s trejdenim skončil hlavne preto, že pokladam ze nefér aby trejder pritom ako velmi musí riskovať, nakoniec platil zo zisku svojich obchodov daň 34percent. Už len investujem, z čoho sice velky zisk nie je, ale je to kludnejsie a po roku drzby akcie neplatis ziadne dane pri predaji co je super.
dlhodobo, roky, generovať čistý zisk na burze trejdením viacej ako povedzme 10percent z ceny svojich aktív, je už nie ľahké. Ono to jednoducho vyzera len preto, že to tak reklamy brokerov a roznych "guruov" ktori predavaju kurzy vykresluju. Lenže okrem technickej stranky veci je tu psychologická.
Nikto nehovorí že sa nedaju na burze zarabat trejdenim pekne peniaze, ved aj tu na fóre máš pár prikladov členov ktorí sú v tom skvelí. Len treba byť realista a vedieť že je za tym dlhá cesta a castokrat aj vela nervov.
Aj tí ktorá nakoniec uspeli a su uspešní, tak ti priznaju že minimalne raz svoj ucet uplne vymazali. Je to ťažký chlebík..
Som s trejdenim skončil hlavne preto, že pokladam ze nefér aby trejder pritom ako velmi musí riskovať, nakoniec platil zo zisku svojich obchodov daň 34percent. Už len investujem, z čoho sice velky zisk nie je, ale je to kludnejsie a po roku drzby akcie neplatis ziadne dane pri predaji co je super.
-
rast
- Silver Member *
OK, a keď krachne broker 1 a ja mám zisk u brokera 2, musím aj tak platiť dane?
Ja sa tu nevyhováram, ale ďalší Elon Musk z teba asi ťažko bude, prečítaj si jeho životopis.
Podľa týchto pozitivistických rečí by mohol byť každý Elon Musk, každý by mal svoj Twitter.
Takéto „môžeš byť ten a ten“ priamo uráža 99 % ľudí, ktorí sa o to snažia, ale jednoducho im to nie je umožnené, pretože účty im zoberú 90 % platu.
Opýtal som sa na to a začal o tom debatovať, aby som si urobil prieskum. Ak si hodím mincou každý rok, a keď prehrám, tak nič, a keď vyhrám, tak mínus 34 %, tak je to logicky matematicky nevýhodné. Také kasíno bez iného edge neporazím.
Ja sa tu nevyhováram, ale ďalší Elon Musk z teba asi ťažko bude, prečítaj si jeho životopis.
Podľa týchto pozitivistických rečí by mohol byť každý Elon Musk, každý by mal svoj Twitter.
Takéto „môžeš byť ten a ten“ priamo uráža 99 % ľudí, ktorí sa o to snažia, ale jednoducho im to nie je umožnené, pretože účty im zoberú 90 % platu.
Opýtal som sa na to a začal o tom debatovať, aby som si urobil prieskum. Ak si hodím mincou každý rok, a keď prehrám, tak nič, a keď vyhrám, tak mínus 34 %, tak je to logicky matematicky nevýhodné. Také kasíno bez iného edge neporazím.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
- Has thanked: 293 times
- Been thanked: 198 times
Stratovy rok by si nesmel mat ... a aj ak by sa ti nejakym zazrakom podarilo mat trebars 4 plusove roky za sebou, stale by si nebol za vodou. Za prve, staci zopar zlyhani a velke straty vymazu vela ziskov; pripadne piaty rok by mohol byt stratovy ... a za druhe - aj ak by boli ziskove roky, otazne by bolo, ci by velkost tych ziskov po zdaneni a odvodoch stala za vsetky tie nervy a namahy.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Čítal som.
A práve preto spomínam jeho.
On je príkladom, že prakticky z nuly sa môžeš stať aj najbohatším človekom sveta.
Samozrejme, píšem to len obrazne.
Lebo ty riešiš veci z pohľadu, že sa nič nedá robiť, všetci sú zlí a nám nie je nič umožnené.
To je velmi zlý pohľad.
Ja to vidím naopak.
Narodil som sa do pomerov, kde nebolo nič ľuďom umožnené, lebo bolo zakázané podnikať i cestovať.
Ale teraz žijeme v krajine neobmedzených možností.
P.S. Čo vlastne myslíte tým pojmom ,,za vodou?,,
-
amalfi
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Pi 28 07, 2017 9:01 am
- Been thanked: 3 times
Trumpeta........Ako to budes znasat ked sa zmeni vlada alebo este pred zmenou vlady zrusia rocny test? Ja som sa tiez parkrat popalil pri akciach. Sledoval som aj videa od Ludevita Turka..Potom som sa dozvedel ze existuje znama pani Pelosi a ked ju niekto spomina viem ze je to presne ta pani ktora vie zasvätene informacie a preto ju ludia kopiruju.Uz som mal skoro na lopate jej akcie napriklad Palo Alto,Broadcom , ci Alphabet ked som vsadil na to ze ich kupim hoc aj 5 mesiacov od jej nakupu ked celkovo trh padne.Lenze dopadlo to tak ze ma zaujala nejaka ina akcia ktorej som dal prednost.Ja sledujem aktivne aspon 5 investicnych hlavne nemeckych youtuberov z okolo 20 ktorych si porovnavam a ked mam typ na firmu tak si ich pozeram na finvize ci prekladam diskusie.Hovoril som si ze preco by som sa neriadil aj radou od Ludevita Turka aby som sledoval financnych riaditelov ci robia velke nakupy.No zial problem je v tom ze casto sa stava ze o danych firmach nik nehovori a tak stracam obavu dane firmy kupit. Zial kedze aj ja som pri dvoch firmach uplne pohorel a ostali z nich akciove mrtvoly stale chcem verit tomu ze ked mam v portfolou aspon 4 kvalitne firmy môzu mi za desat rokov urobit taky narast ze ich predam nech sa deje co sa deje a prerozdelim si do akci akymi su dnes napriklad Amazon ci Albhabet ,Schlumberger,OXY alebo Berschire. .Inak netvrdim ze este v juli som nemal akciu ktoru som kupil za 33 centov a ponukala neskutocny potencial. pri ktorom by som zabudol na vsetky moje straty-No zial tato stavka na Trumpav jlui padla a ja som bol rad ze mam aspon slusny zisk.Aj ked ten usly predpoklesovy bolel.No bol som rad ze som vystupil .pri 92 cetoch za kus .Veru bola to taziarska firma NAK
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
Ja tym myslim, ze este aj po 4 rokoch vcelku uspesneho trejdovania by mohol prist piaty rok, ktory by suhrnnu vykonost jeho trading experimentu poslal dole vodou. Ze by to bola v suhrne strata alebo taky maly zisk, kvoli ktoremu sa 5 rokov zdaleka neoplatilo marnit tolko casu a energie.
Mozno okolo roku 2000. Kazdym rokom pribudaju nove dane, cla, poplatky za viza. Cize este az natolko, ako za totality, to obmedzene nie je. Ale cez peniaze a rozlicne zdeformovane dotacie je to znovu chytene tak, ze uspesne podnikat si mozu povacsine dovolit uz len "vyvoleni".
Snad sa zhodneme aspon na tom, ze system, ktory vidime okolo nas, je nastaveny tak, ze pre zivnostnikov sa to postupne komplikuje. Zarobi v cistom ledva tolko ako zamestnanec, na dochodok ma odlozene nula cela nula nic a dovolenka a paragrafy nula bodov.
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
ak by ho aj zrušili, tak je nepravdepodobne že by to bolo so spätnou platnostou. Tykalo by sa to iba nových akcii po uzakoneni noveho zakona.
-
Adammd
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
- Has thanked: 459 times
- Been thanked: 258 times
O tom by som silno pochyboval. To by znamenalo, ze ktori kupili pred platnostou zakona su na nich "dozivotne" oslobodeni = nonsens.
Da sa tam jednoducho prechodne ustanovenie, podobne ako sa to urobilo v cechach, kde plati casovy test(3 roky) aj na krypto - po vstupeni platnosti zakona, pri predaji hoc aj na druhy den, sa uplatnil casovy test na krypto drzane 3 roky...
Da sa tam jednoducho prechodne ustanovenie, podobne ako sa to urobilo v cechach, kde plati casovy test(3 roky) aj na krypto - po vstupeni platnosti zakona, pri predaji hoc aj na druhy den, sa uplatnil casovy test na krypto drzane 3 roky...
f.i.r.e.
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
to nema zmysel teraz špekulovať, ze akým spôsobom by sa mohol zmenit zákon tykajuci sa ročneho danoveho testu u akcii. Ak sa zmení tak uvidíme. A pravdepodpobne by sa to nestalo s platnostou zo dna na den, takze clovek by mal priestor sa zariadit.Adammd napísal: ↑Ut 23 09, 2025 9:44 am O tom by som silno pochyboval. To by znamenalo, ze ktori kupili pred platnostou zakona su na nich "dozivotne" oslobodeni = nonsens.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
OK. U mňa je za vodou život bez stresu a hrozby, že do konca života nebudem mať dosť peňazí.
Teda dosť peňazí ,,forever,, lebo mať peniaze do konca mesiaca nazývam životom ,,z ruky do huby,,
-
rast
- Silver Member *
Podľa mňa také niečo neexistuje. Stačí zmeniť režim, politici ti to zoberú, a tak ďalej (sankcie).
Faktom je, že sa nožnice medzi ľuďmi otvárajú – medzi chudobou a bohatstvom. Ako je teda možné, že tak často počujem „rob a bude ti lepšie“? Znamená to, že medzi nami pribúda lenivých ľudí?
Faktom je, že sa nožnice medzi ľuďmi otvárajú – medzi chudobou a bohatstvom. Ako je teda možné, že tak často počujem „rob a bude ti lepšie“? Znamená to, že medzi nami pribúda lenivých ľudí?
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
- Has thanked: 138 times
- Been thanked: 339 times
Investovanie do akcii alebo aj trading je zivotny styl - neviem si to predstavit robit len preto aby som bol za vodou ci nemusel do konca zivota nic robit. Malo ludi je v zivote uspesnych ak robia nieco cisto len pre peniaze. Mne aj keby vyskocila nejaka akcia na milion po rocnom casovom teste tak investovat neprestanem. Bavi ma aj zamestnanie aj investovanie ale skor by som prestal po tom fiktivnom milione so zamestnanim ako s investovanim. Asi aj preto nerobim forex. Moje kredo je ze zisky sa pocitaju na konci po skonceni investovania resp trejdovania nie priebezne. Priebezne sa platia dane ale raduje sa resp bilancuje sa na konci po zavreti vdetkych uctov …..ale hej potesi kazdy dvoj troj dnovy narast ako teraz …
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
- Has thanked: 194 times
- Been thanked: 447 times
Nič nekončí zavretím všetkých účtov a prechodom do cashu, od roku 2020 sme mali infláciu 40% a tak človek musí brániť svoje úspory voči systému do smrti, lebo tento zadlžený systém sa bude nakoniec liečiť vysokou infláciou, tomu ver.
Mam 2-násobok toho, čo potrebujem na prežitie do smrti, ak by nebola inflácia, ale nemyslím si, že som "za vodou" a všetko držím v akciach a ETF aj pákových, aby som mal zainvestovaný aj cash, ktorý držím na bežné výdaje na obdobie 2 rokov, cez pákové ETF.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Treba vyskúšať. Jedine tak pochopíš, že trading for living je úplne niečo iné ako trading popri zamestnaní.
Dostať sa za vodu neznamená, že do konca života nebudeš nič robiť
Keď trading miluješ, je samozrejmé, že budeš ďalej robiť to, čo miluješ.
To je životný štýl: robiť to, čo ťa baví a čo máš rád.
Ja si myslím, že to je aj zmysel F.I.R.E.
Zarobiť dosť peňazí do konca života je v tradingu dôležité hlavne preto, aby človek nebol v strese, keď sa prestane dariť.
Zamestnanec s hypotékou na krku žije celý život v strese, že musí chodiť do práce..., či nie?
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
- Has thanked: 138 times
- Been thanked: 339 times
Vsak jasne - beriem ze kazdy si musi zvolit svoju cestu.JUGGLER napísal: ↑Ut 23 09, 2025 6:28 pmTreba vyskúšať. Jedine tak pochopíš, že trading for living je úplne niečo iné ako trading popri zamestnaní.
Dostať sa za vodu neznamená, že do konca života nebudeš nič robiť![]()
Keď trading miluješ, je samozrejmé, že budeš ďalej robiť to, čo miluješ.
To je životný štýl: robiť to, čo ťa baví a čo máš rád.
Ja si myslím, že to je aj zmysel F.I.R.E.
Zarobiť dosť peňazí do konca života je v tradingu dôležité hlavne preto, aby človek nebol v strese, keď sa prestane dariť.
Zamestnanec s hypotékou na krku žije celý život v strese, že musí chodiť do práce..., či nie?
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
Suhlasim, ze treba vyhodnotit trejdersku/investicnu karieru az na jej konci, so vsetkymi jej ziskami, stratami a namahami.
Ci to stalo za to.
Alebo ci to v suhrne nahodou nebolo stratove este aj v porovnani s tym, keby drzal cash a nechal si ho zrat inflaciou.
Alebo ci by clovek za ten cas, energiu a nervy, ktore venoval tradingu alebo investovaniu nezarobil/neusetril viac penazi aj vsednou pracou.
Priklad - vymenis si cerpadielko za 30 EUR v umyvacke riadu a usetril si 400 EUR. Akoby si zarobil.
Tiez to v USA mozu preliecit podobnym sposobom, ako to urobili v 30-tych rokoch dvadsiateho storocia.
Kedy dali akciove indexy dole a ludia stali zastupy, aby mohli den robit a zarobili dolar. (Prelozene do sucasnej reci - aby mohli rok robit a zarobili uncu zlata.)
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
- Has thanked: 194 times
- Been thanked: 447 times
Malo pravdepodobné v dnešnej dobe FIAT peňazí, ale pokiaľ viem, tak v rokoch 1929-1933 bola deflacia skoro 30% za 4 roky a určite by som už roku 1929 po 50% prepade bol skoro úplne v cashi, lebo aktívne spravujem svoje úspory a bol som skoro úplne v cashi napr. aj na dne covidu.jaroslav80 napísal: ↑Ut 23 09, 2025 10:54 pm Tiez to v USA mozu preliecit podobnym sposobom, ako to urobili v 30-tych rokoch dvadsiateho storocia.
Kedy dali akciove indexy dole a ludia stali zastupy, aby mohli den robit a zarobili dolar. (Prelozene do sucasnej reci - aby mohli rok robit a zarobili uncu zlata.)
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Jogo napisal
,,Malo pravdepodobné v dnešnej dobe FIAT peňazí, ale pokiaľ viem, tak v rokoch 1929-1933 bola deflacia skoro 30% za 4 roky a určite by som už roku 1929 po 50% prepade bol skoro úplne v cashi, lebo aktívne spravujem svoje úspory a bol som skoro úplne v cashi napr. aj na dne covidu.,,
Ako to jogo myslis ze si v cashi? Ked klesnu indexy o 10 , 20%, 50% nedokupujes, ale predavas?
,,Malo pravdepodobné v dnešnej dobe FIAT peňazí, ale pokiaľ viem, tak v rokoch 1929-1933 bola deflacia skoro 30% za 4 roky a určite by som už roku 1929 po 50% prepade bol skoro úplne v cashi, lebo aktívne spravujem svoje úspory a bol som skoro úplne v cashi napr. aj na dne covidu.,,
Ako to jogo myslis ze si v cashi? Ked klesnu indexy o 10 , 20%, 50% nedokupujes, ale predavas?