Čiže zostanú bez príjmu? Je tak? tak si to myslel?
Alebo pojdu do zahraničia, a tam im budú padať tie povestné pečené holuby rovno do huby.
Čiže zostanú bez príjmu? Je tak? tak si to myslel?
Peniaze, ktoré rodičia poberajú, sa málokedy dostanú k týmto deťom. Rodičovský vzor nemajú žiaden. Ony vidia toto – otec ani mama do práce nechodia, sú doma a žijú z toho, že majú veľké potomstvo, na ktoré poberajú dávky.
To nebolo o 1 pilieri. To bolo o tom, že EU, progresívci a Drucker za každú cenu presadzujú inkluzívnu politiku.
Ale kopec ďalších kreténov sa pridalo a ten nezmysel odsúhlasilo. A ako vidíte, tak len jedna strana zaujala správny postoj. Ale voliť si budete aj tak stále debilov.
Lebo tí, čo majú nejaké dochodky, prešli systemom solidarity už jeden krat pri jeho priznaní (slabozarábajúcim pridali a lepšie zarábajúcim vzali) a potom to absolutne zosolidarujme na večné časy a nikdy inak.JUGGLER napísal: ↑Ut 28 10, 2025 10:10 pm ......že rezort môže pristúpiť k úplne novému spôsobu valorizácie, ktorý by lepšie zohľadňoval princípy solidarity. Príkladom je aj 13. dôchodok, ktorý majú všetci poberatelia rovnaký bez ohľadu na výšku pôvodného dôchodku.
(tasr, sie)
P.S. Ak to dobre chápem, valorizácia by už nebola pre všetkých rovnaká.
Pridalo by sa viac k menším dôchodkom a menej ostatným
Takto by sa mohli znižovať reálne dôchodky nenápadne - cez infláciu.
JJ, viem čo mysliš, tiež som nad tym uvažoval. Ferové by bolo, aby ludia po celej planete zarabali na tej istej pozícii plus/minus takmer rovnako a bolo by vymaľované.xerces napísal: ↑St 29 10, 2025 1:38 am V podstate ano ale ono to nie je zle. Sam by som bol za to aby dochodok z 1. piliera bol pre vsetkych rovnaky ale moj navrh je aby bol minimalny (cize na urovni prezitia) a ostatok uz ako si kto v zivote zabezpeci. Cize by slo o solidarny dochodok.
V poslednej dobe dost uvazujem nad systemom aky tu teraz mame a vidim ze je velmi hlupi, pricom nehovorim iba o dochodkoch ale aj skolstve a zdravotnictve. Mozno teraz off-topic nazor ale napr. skolstvo. Stat investuje do ludi (deti), necha ich vystudovat ZS, SS a niekedy a VS zadarmo alebo za velmi nizke naklady a oni potom ubziknu do zahranicia. Cize defacto pre zahranicie vzdelavame pracovnikov. Zahranicie nam za nich nijako neplati a iba si uziva vyhody ich prace/dani. To roznodne nie je fer. Tiez si ale myslim, ze stat by nemal okrem toho ze niekoho vzdela mu aj pripravit pracu. My nie sme schopny ako stat konkurovat zapadnym statom v moznostiach. Je preto najvyssi cas zacat zrealnovat naklady statu a to aj pri "bezplatnych" sluzbach. Moja predstava riesenia je platene skolstvo (mozno uz aj na urovni ZS) s tym, ze bud si zaplatim priamo, zoberiem pozicku alebo (a to je ten figel) mi stat pozicku poskytne sam v specialnom mode, ze po dosiahnuti veku povedzme 30 rokov ju budem musiet splatit alebo sa vratit na SR a odpracovat si tu povedzme 20 rokov. Cize mozem ist do cudziny a bud dobre zarobit na com by participoval aj stat alebo sa aj so skusenostami vratit spat.
Treba teda riesit tieto hlavne oblasti:
-skolstvo (platene bezplatne skolstvo)
-zdravotnictvo (toto je asi najtazsie riesitelne)
-dochodky (iba solidarne nizke dochodky 1. piliera ostatne kto si co nasetri)
-infrastruktura (najdrahsia dialnica ci cesta je taka,, ktora nie je postavena, takze mozno cez PPP postavit max. infrastruktury + energetika)
-administrativa (zjednodusenie byrokracie, elektronizacia,...)
a musi sa to riesit tak aby bol stat co najtensi co sa tyka vydajov. Cim moze znizit dane. Naviac rozhodne nesuhlasim s tvrdenim, ze stat je zly vlastnik. To tu len isty pan (vraj ekonomicky vzdelany) kedysi ako minister rozsiroval. Stat by mal vlastnit investicie a okrem dani vytvarat zisk aj inym sposobom (napr. ako Nori, cez investicie do svetovej ekonomiky) cim si znovu moze znizit dane (idealne ich uplne zrusit a byt sebestacnym).
Nechcem ísť offtopic ale s týmto ani celým príspevkom v princípe nesúhlasím. To by sme skĺzli do totálneho cherrypickingu. Je vôbec otázne či vzdelanie deťom platia rodičia formou daní a tak svoje vzdelanie majú deti hneď po doštudovaní splatené.
V com je problem zaviest aspon minimalne poplatky ( VS) alebo aspon minimalne studentske pozicky aby si luda 2x rozmysleli ci budu studovat nieco co v zivote robit nebudu a prestali studovat len kvoli papieru ? Podobne zdravotnictvo - ak by nebola zrusena zajacova 20korunacka ktovie kolko miliard by sa usetrilo na zdravotnicte. Nikto si uz asi asi nepamata prazdne cakarne po zavedeni tej 20korunacky. Po zavedeni min poplatku/pozicky za VS by sa aj tie same trocha precistili. Kym si neuvedomime ze na statne peniaze sa aj tak musi niekto poskladat a ze to co dava stat to sa musi od niekoho vybrat nikam sa krajina nepohne. Minimalne polovica ludi tejto krajiny si to neuvedomuje alebo nechce uvedomit a zije s socializme ze zo statneho krv netecie. Bezplatbne zdravotnictvo, skolstvo, zvysenie dochodkov starobnych invalidnych vysluhovych, dotovane energie, viac statnych zamestnacov a vacsie platy - no cisty raj na zemi tato krajina.Murosik napísal: ↑St 29 10, 2025 10:10 pmNechcem ísť offtopic ale s týmto ani celým príspevkom v princípe nesúhlasím. To by sme skĺzli do totálneho cherrypickingu. Je vôbec otázne či vzdelanie deťom platia rodičia formou daní a tak svoje vzdelanie majú deti hneď po doštudovaní splatené.
Ak zamestnanec platí polovicu platu štátu na daniach a odvodoch, tak by som čakal, že v toľkých peniazoch bude zaplatené aj, na európske pomery, podpriemerné školstvo.
Druhá možnosť je, že teda vzdelanie deťom platí štát na dlh. Ok, ale potom ponechajme toto kritérium plošne a neprehadzujme kritériá tak, ako sa nám hodí, že raz to je tak a inokedy onak.
Podstatné je, že z právneho hľadiska nikto nikomu nič nedlží. A keďže v našom štáte s obdivom pozeráme na rôzne protizákonné “daňové optimalizácie”, podvody (klasické aj daňové), korupciu a podobne. Tak by ma nejaké teoreticky morálne zlé rozhodnutie voči štátu až tak netrápilo.
Na školstve sa zhodneme. Minimálne odbory, kde je prebytok vysokoškolákov, by mal štát spoplatniť. To by malo dva efekty. Štát by na tom zarobil okamžite priamo a dlhodobo nepriamo. Lebo by viac šikovných ľudí skončilo tie odbory, kde je nedostatok ľudí, keďže by boli zadarmo.Glogol napísal: ↑Št 30 10, 2025 10:32 am V com je problem zaviest aspon minimalne poplatky ( VS) alebo aspon minimalne studentske pozicky aby si luda 2x rozmysleli ci budu studovat nieco co v zivote robit nebudu a prestali studovat len kvoli papieru ? Podobne zdravotnictvo - ak by nebola zrusena zajacova 20korunacka ktovie kolko miliard by sa usetrilo na zdravotnicte. Nikto si uz asi asi nepamata prazdne cakarne po zavedeni tej 20korunacky. Po zavedeni min poplatku/pozicky za VS by sa aj tie same trocha precistili. Kym si neuvedomime ze na statne peniaze sa aj tak musi niekto poskladat a ze to co dava stat to sa musi od niekoho vybrat nikam sa krajina nepohne. Minimalne polovica ludi tejto krajiny si to neuvedomuje alebo nechce uvedomit a zije s socializme ze zo statneho krv netecie. Bezplatbne zdravotnictvo, skolstvo, zvysenie dochodkov starobnych invalidnych vysluhovych, dotovane energie, viac statnych zamestnacov a vacsie platy - no cisty raj na zemi tato krajina.
No myslim ze offtopic sme uz vsetci ale OK. Problemom potom je ze ta nasa investicia (mlady ludia) nam odidu a ich rodicia by uz nemali mat narok na ziadny dochodok z 1. piliera a v zasade ani zdravotnu sluzbu. Treba fungovat ako nam realita dovoluje. Bud to bude vsetko spravodlive alebo jedny budu makat na druhych.Murosik napísal: ↑St 29 10, 2025 10:10 pmNechcem ísť offtopic ale s týmto ani celým príspevkom v princípe nesúhlasím. To by sme skĺzli do totálneho cherrypickingu. Je vôbec otázne či vzdelanie deťom platia rodičia formou daní a tak svoje vzdelanie majú deti hneď po doštudovaní splatené.
Ak zamestnanec platí polovicu platu štátu na daniach a odvodoch, tak by som čakal, že v toľkých peniazoch bude zaplatené aj, na európske pomery, podpriemerné školstvo.
Druhá možnosť je, že teda vzdelanie deťom platí štát na dlh. Ok, ale potom ponechajme toto kritérium plošne a neprehadzujme kritériá tak, ako sa nám hodí, že raz to je tak a inokedy onak.
Podstatné je, že z právneho hľadiska nikto nikomu nič nedlží. A keďže v našom štáte s obdivom pozeráme na rôzne protizákonné “daňové optimalizácie”, podvody (klasické aj daňové), korupciu a podobne. Tak by ma nejaké teoreticky morálne zlé rozhodnutie voči štátu až tak netrápilo.
Nechapem preco by si clovek co odviedol pocas zivota tu statisice na starobne a zdravotne odvody nemal mat narok na dochodku na davky od statu len preto ze nema deti alebo ma deti v zahranici. A ten co deti ma a tie su na urade prace a este vyciciavaju stat ten si asi zasluzi ……xerces napísal: ↑Pi 31 10, 2025 2:51 pmNo myslim ze offtopic sme uz vsetci ale OK. Problemom potom je ze ta nasa investicia (mlady ludia) nam odidu a ich rodicia by uz nemali mat narok na ziadny dochodok z 1. piliera a v zasade ani zdravotnu sluzbu. Treba fungovat ako nam realita dovoluje. Bud to bude vsetko spravodlive alebo jedny budu makat na druhych.Murosik napísal: ↑St 29 10, 2025 10:10 pmNechcem ísť offtopic ale s týmto ani celým príspevkom v princípe nesúhlasím. To by sme skĺzli do totálneho cherrypickingu. Je vôbec otázne či vzdelanie deťom platia rodičia formou daní a tak svoje vzdelanie majú deti hneď po doštudovaní splatené.
Vsak na to netreba peniaze. Vyrovnanie nie je dorovnanie.
Lebo je uplne irelevantne kolko odvazdal za svoj zivot. System je priebezny. Dochodok sa mu plati z aktualne vyberanych penazi, nie z tych ktore on za svoj zivot odvadzal. A dalsi dolezity bod, stat ti garantuje dochodok ale nie jeho vysku.Glogol napísal: ↑Pi 31 10, 2025 3:45 pmNechapem preco by si clovek co odviedol pocas zivota tu statisice na starobne a zdravotne odvody nemal mat narok na dochodku na davky od statu len preto ze nema deti alebo ma deti v zahranici. A ten co deti ma a tie su na urade prace a este vyciciavaju stat ten si asi zasluzi ……
Ako sa dôchodok ráta a vypláca celkom viem. Viem to zo zákonov. Ako bežný človek (napríklad montážnik v automobilke) nemusím byť odborník na ekonómiu aby som ovládal celý mechanizmus financovania dôchodkov.
v podstate mas pravdu to podstaatne si tam zahrnul zatial je to tak ako ty hovoris,-respektive pises , aj ked su tam nuansy uz teraz, ze ked prekrocit ten pomerovy koeficent, uz si to nepamatm presne-ale urcite sa najde niekto kto to vie presne, a urictu hodnotu, , tak sa to ti z kazdej dalsej ticicky zapocitaava len desatina, ale osobne ma to nezaujma mne vychdza koeficent na urovni, 1,27, pri nule dnoch na nezamstnestneckej podpore, co je asi v tychto dobach tiez rarita.... skor by som dal za pozornost, divezifikaciu prijmu na svoju straobu, ano dochodk je jeden prvok moze byt od 400 euro po a aj 2500 euro , a ako staviate si portoafiliou akcii , tak aj dochod by nemal byt len jediny zdroj prijmu- navyse zavisli na vladnom rozhodnuti ,ako sa bude zhodnoccovat co sa snim bue robit--- su uvahy, ze sa bude zhodnocovat pausalne- to asi neprejde, potom su uvahy, ze do sumy 1000 euro sa bude zhddnocovaat percentualne a nad tuto sumu uz len puasalne,,, cize jeho dalsia vyska a tvorba od inflacie je neista.-aj ked sa pozriete do hviezd nic tam neuvidte,,,,,, nechcem zase sirit poplasne spravy, dochodk bude vzdy, ale co si zan budete moct dovolit je uz otazne, preto vo vlastnom zaujme sa len na dochodok nespoliehajte, ci je uz maly alebo velky, treba aj ine zdroje.Murosik napísal: ↑Pi 31 10, 2025 9:37 pmAko sa dôchodok ráta a vypláca celkom viem. Viem to zo zákonov. Ako bežný človek (napríklad montážnik v automobilke) nemusím byť odborník na ekonómiu aby som ovládal celý mechanizmus financovania dôchodkov.
Zároveň ani od politikov nepočujem nič o tom ako nemám nárok na dôchodok bez detí.
Takže mi stačí vedieť faktický stav. A ten viem. Dôchodok sa mi ráta na základe môjho priemerného mzdového bodu (čiže koľko som zarábal v pomere k priemernému platu) a počtu odpracovaných rokov. Žiadnu podmienku na počet detí žijúcich na Slovensku v zákone nevidím. Preto nikto ani nemôže očakávať, že takú podmienku budem brať vážne.
Naopak všetko (vrátane zákonov a spôsobu výpočtu dôchodku a vyjadrenia politikov) nasvedčuje tomu, že si na svoj dôchodok sporím zo svojej mzdy. A ako by politik povedal, kto vraví opak, šíri hoaxy.
To by mi mohli poskytovanie zdravotnej starostlivosti v nemocnici rovno zajtra podmieňovať zdravým životným štýlom a aspoň 4 hodinami týždenne športu.
Úplne súhlasím. Dokonca by som zašiel tak ďaleko, že považujem za najlepšie, ak človek získa nárok na starobný dôchodok vo dvoch rôznych štátoch a ideálne ekonomicky aj územne od seba odlišných. Tak si diverzifikuje aj zdroj samotného starobného dôchodku a k tomu navyše si môže diverzifikovať aj úspory, ktorými sa chce zaistiť na starobu.stary gambler napísal: ↑Pi 31 10, 2025 10:50 pm nechcem zase sirit poplasne spravy, dochodk bude vzdy, ale co si zan budete moct dovolit je uz otazne, preto vo vlastnom zaujme sa len na dochodok nespoliehajte, ci je uz maly alebo velky, treba aj ine zdroje.
Myslel si toto?stary gambler napísal: ↑Pi 31 10, 2025 10:50 pm v podstate mas pravdu to podstaatne si tam zahrnul zatial je to tak ako ty hovoris,-respektive pises , aj ked su tam nuansy uz teraz, ze ked prekrocit ten pomerovy koeficent, uz si to nepamatm presne-ale urcite sa najde niekto kto to vie presne, a urictu hodnotu, , tak sa to ti z kazdej dalsej ticicky zapocitaava len desatina, ....
https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=9952. Priemerný osobný mzdový bod nad 1,25
rozdelí sa na časť do 1,25 a časť nad 1,25,
časť do 1,25 sa započítava v celej výške,
z časti nad 1,25 sa započítava (platí to od roku 2016) len 68 %.
Už je to tady!!!duves napísal: ↑So 18 10, 2025 4:29 pm Tak čo som sa dnes popoludní dozvedel! To budú zmeny. Len som zvedavý za ako dlho.
Takže už sa vie, že sme najviac preinvalidovaný štát v europe (a možno na svete). PN-ky? Hlavne mesto a BB minimum, postupne inde to narastá a uplne červené čísla má pohraničie. moja poznámka: hlavne že oravaci a kysučania nadávajú, že my tam z dolniakov, z hlavneho mesta nič nevydržíme.
Presne pre toto bol velmi dobry tzv. rodicovsky dochodok a teda ten kto ma viac deti a jeho deti pracuju na Slovensku bude mat vyssi dochodok. Podla mna to mal byt ovela vyraznejsi rozdiel aby sa tento mechanizmus podporil viac. Treba si uvedomit, ze deti su INVESTICIA a to ako pre rodicov, tak aj pre stat. Otazka je, ako sa k tejto investicii postavime.Glogol napísal: ↑Pi 31 10, 2025 3:45 pmNechapem preco by si clovek co odviedol pocas zivota tu statisice na starobne a zdravotne odvody nemal mat narok na dochodku na davky od statu len preto ze nema deti alebo ma deti v zahranici. A ten co deti ma a tie su na urade prace a este vyciciavaju stat ten si asi zasluzi ……xerces napísal: ↑Pi 31 10, 2025 2:51 pmNo myslim ze offtopic sme uz vsetci ale OK. Problemom potom je ze ta nasa investicia (mlady ludia) nam odidu a ich rodicia by uz nemali mat narok na ziadny dochodok z 1. piliera a v zasade ani zdravotnu sluzbu. Treba fungovat ako nam realita dovoluje. Bud to bude vsetko spravodlive alebo jedny budu makat na druhych.Murosik napísal: ↑St 29 10, 2025 10:10 pmNechcem ísť offtopic ale s týmto ani celým príspevkom v princípe nesúhlasím. To by sme skĺzli do totálneho cherrypickingu. Je vôbec otázne či vzdelanie deťom platia rodičia formou daní a tak svoje vzdelanie majú deti hneď po doštudovaní splatené.
Vobec to nebol dobrý nápad. Toto kretenovi zo sme rodina vyvracal odborník pán Šebo (z univerzity v BB), že zdroje starobného poistenia, resp. schéma v SP je anonymná. Musel by sa prekopať celý system fungovania poistných vzťahov starobného poistenia.
Ano, deti sú vysoko nákladová investícia.
https://historylab.dennikn.sk/starovek/ ... ila-kriza/Rímske elity riešenie nenašli, lebo nedokázali rozpoznať, že krízu spôsobili faktory, ktoré ich vyniesli na vrchol. Hádam sa tie naše elity poučia.