Ekologiu treba podporit predsa …. https://rkmagazin.sk/ficov-syn-si-vzal- ... ovu-dceru/.osamely chodec napísal: ↑Št 03 07, 2025 8:29 pm Spoločnosť Mondi SCP v Ružomberku dostala dotáciu z Ministerstva životného prostredia SR na výstavbu nového štiepkového kotla. Celková investícia je 150 miliónov eur a dotácia predstavuje 30 miliónov eur. Nový kotol bude slúžiť na spaľovanie biomasy a nahradí súčasný zastaraný kotol.
Chudak majitel papierni, tak zle ide biznis, ze sa mu poskladame na vyrobny prostriedok![]()
konkurencieschopné Slovensko
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
- Has thanked: 138 times
- Been thanked: 339 times
Re: konkurencieschopné Slovensko
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
-
dusantt
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Št 16 06, 2016 12:14 pm
- Been thanked: 65 times
Ludia chybat nemozu. Neviem o akej pozicii sa pise, ale v regione 25km od okresneho mesta ludia hladaju prace podpultovo, dokonca aj v hypermarketoch. Normalne tam kde sa stavia supermarket, tak ludia na FB prosia o pracu. Ziadny oficialny nabor nebol, nikto o tom nevedel, proste podpultovy vyber. Nemas znamost, nemas pracu. Dokladac tovaru / predavacka ako podpultova praca(!!!)
Snad vsade okrem krajskych miest je praca ziadna, alebo nevyhodna, len tak na prezitie.
Casto sa hovori aj to, ze lekarom je zle, no ked vidim ake auta parkuju pred ich domami, tak neviem co znamena "mam sa zle".
Moj priemerny sukromny zubar tiez nejde pod 100eur na hodinu. Asi mu musim dat vyssie sprepitne nabuduce, lebo isto trie biedu.
Problem skor vidim v tom, ze bohaci bohatnu a chudoba chudobnie. Cize tu nie je probem uzivit ludi, ale uspokojit naroky bohacov. A to nie je izolovany problem Slovenska, ale problem globalneho rozmeru.
Snad vsade okrem krajskych miest je praca ziadna, alebo nevyhodna, len tak na prezitie.
Casto sa hovori aj to, ze lekarom je zle, no ked vidim ake auta parkuju pred ich domami, tak neviem co znamena "mam sa zle".
Moj priemerny sukromny zubar tiez nejde pod 100eur na hodinu. Asi mu musim dat vyssie sprepitne nabuduce, lebo isto trie biedu.
Problem skor vidim v tom, ze bohaci bohatnu a chudoba chudobnie. Cize tu nie je probem uzivit ludi, ale uspokojit naroky bohacov. A to nie je izolovany problem Slovenska, ale problem globalneho rozmeru.
Inflacia je predsa nula.
2025: Lekár už nemá voľné termíny
2025: Táto elektronická služba momentálne nie je dostupná
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
Mozno kruté ale spolicnost posuva dopredu tuzba po vynomocnosti uznani a mozno aj bohatstve. Nevravim ze taki ludia su stastnejsi ako clovek za pasom alebo dokladac tovaru, v supermarkete ( peniaze ozaj stastie neprinesu) ale ked budeme vsetci rovnako chudobni nikam sa krajina neposunie. Stale budeme zamestnancami zahranicnych firiem. Pokial je vsetko podla zakona a platia sa dane a odvody ako sa platit maju nech si lazdy pyta kolko mu ludia su ochotni dat. Ked som staval dom obkladackar mi povedal ze preco si neobkladam sam ked sa mi zda vela penazi mu platit. Ze vyzeram zdravo a po praci mam este hromadu casu ….v podstate mal pravdu
-
dusantt
- Platinum Member ***
Myslel som skor Bezos a spol.
K obkladacovi, tak drzeho obkladaca by som vykopol z domu okamzite.
A ja som to vlastne aj urobil, a oblozil som si to sam, urobil by som to znovu, je to relaxacna praca.
Zo zvedavosti, kolko pytal? nieco medzi 20-25eur za m2, alebo isli ceny hore?
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
To je jedno - bolo to pred 14 rokmi. O tom je trh - ak sa cloveku zda vela moze si robit svojpomocne alebo hladat inde. Konkurenciuschopnost nizke ceny nevygeneruju.dusantt napísal: ↑Pi 04 07, 2025 9:04 amMyslel som skor Bezos a spol.
K obkladacovi, tak drzeho obkladaca by som vykopol z domu okamzite.
A ja som to vlastne aj urobil, a oblozil som si to sam, urobil by som to znovu, je to relaxacna praca.
Zo zvedavosti, kolko pytal? nieco medzi 20-25eur za m2, alebo isli ceny hore?![]()
-
kixog47100
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
- Has thanked: 130 times
- Been thanked: 165 times
Praveze nizsie ceny zvysuju konkurencieschopnost.
Pozri si v ocbchode len ovocie a zeleninu - odkial sa dovaza - preco asi? - lebo nizsia nakupna cena (pre retazec - Billa, Tesco..). Nikto nebude kupovat "predrazene" od slovakov za drahsie. A o tom je ta konkurencie schopnost. Prave o nizsich nakupnych cenach.
Lokalne ak nie je ina moznost - vsetci (napr.obkladaci, operatori...) su drahi tak nemas inu moznost len akceptovat vyssiu cenu.
Ale veci ktore dokazes doviest z cudziny odtial kde su lacnejsie mozes kupis tam a dovezies ak to dava zmyslel - a podporis tym zahranicnu ekonomiku na ukor slovenskej.
Kunkurencieschopnost sa mysli na medzinarodnej urovni.
Pozri si v ocbchode len ovocie a zeleninu - odkial sa dovaza - preco asi? - lebo nizsia nakupna cena (pre retazec - Billa, Tesco..). Nikto nebude kupovat "predrazene" od slovakov za drahsie. A o tom je ta konkurencie schopnost. Prave o nizsich nakupnych cenach.
Lokalne ak nie je ina moznost - vsetci (napr.obkladaci, operatori...) su drahi tak nemas inu moznost len akceptovat vyssiu cenu.
Ale veci ktore dokazes doviest z cudziny odtial kde su lacnejsie mozes kupis tam a dovezies ak to dava zmyslel - a podporis tym zahranicnu ekonomiku na ukor slovenskej.
Kunkurencieschopnost sa mysli na medzinarodnej urovni.
-
kixog47100
- Platinum Member ***
Musis mat bud dobru cenu alebo kvalitny vyrobok alebo lepsie know-how.
Idealne kombinaciu vsetkeho oproti konkurencii.
Idealne kombinaciu vsetkeho oproti konkurencii.
-
dusantt
- Platinum Member ***
K tym dlazbam, u nas stala 30eur za m2, v polsku som nasiel za 5eur m2, vyrobena v spanielsku za kolko asi? 1-2 eur za m2?
specificky trh.
specificky trh.
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 1559 times
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2391 times
- Been thanked: 2780 times
Inflácia na Slovensku v septembri opäť mierne zrýchlila a dosiahla 4,3 percenta, čím sa zaradila na druhé miesto medzi najvyššími tohtoročnými hodnotami.
Medzimesačne stúpli ceny o 0,2 percenta, pričom najväčší vplyv mali reštaurácie a hotely (+0,9 percenta) a vzdelávanie, kde sa ceny zvýšili o výrazných 3,7 percenta v dôsledku začiatku školského roka.
Najviac medziročne zdraželo vzdelávanie (+9,8 percenta), nasledované sektormi služieb, ako sú finančné a stravovacie služby.
Ceny potravín síce rástli pomalším tempom ako v predchádzajúcich mesiacoch, no niektoré zložky ako mlieko, syry a vajcia zdraželi o viac než deväť percent.
Nealkoholické nápoje prekvapili rekordným medziročným nárastom nad 20 percent. Pohonné látky, ktoré ešte donedávna infláciu tlmili, tentoraz prispeli k jej rastu.
Celkovo sa ceny v deviatich mesiacoch roka zvýšili o 4,1 percenta.
Medzimesačne stúpli ceny o 0,2 percenta, pričom najväčší vplyv mali reštaurácie a hotely (+0,9 percenta) a vzdelávanie, kde sa ceny zvýšili o výrazných 3,7 percenta v dôsledku začiatku školského roka.
Najviac medziročne zdraželo vzdelávanie (+9,8 percenta), nasledované sektormi služieb, ako sú finančné a stravovacie služby.
Ceny potravín síce rástli pomalším tempom ako v predchádzajúcich mesiacoch, no niektoré zložky ako mlieko, syry a vajcia zdraželi o viac než deväť percent.
Nealkoholické nápoje prekvapili rekordným medziročným nárastom nad 20 percent. Pohonné látky, ktoré ešte donedávna infláciu tlmili, tentoraz prispeli k jej rastu.
Celkovo sa ceny v deviatich mesiacoch roka zvýšili o 4,1 percenta.
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
-
rast
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Št 11 09, 2025 4:04 pm
- Has thanked: 67 times
- Been thanked: 12 times
Tak ale Poľsko je úplne iná liga; je to Nemecko východnej Európy. My máme chabých 5 miliónov obyvateľov, z toho 4 milióny invalidov. Samozrejme, že sa nemôžeme porovnávať s Poľskom, ktoré má 36,55 milióna obyvateľov a takmer veľkosť Nemecka s prístupom k moru.
Ale páči sa mi to, veľmi sa mi to páči. Keď budem chcieť provokovat jednu stranu, použijem jeden graf, keď druhú, tak druhý graf. Toto sa mi najviac páči na brutálnej matematike — vysnívam si výsledok a potom nájdem rovnicu, ako k nemu dospieť. Nech žije moderná ekonomika a 30,126.
Ale páči sa mi to, veľmi sa mi to páči. Keď budem chcieť provokovat jednu stranu, použijem jeden graf, keď druhú, tak druhý graf. Toto sa mi najviac páči na brutálnej matematike — vysnívam si výsledok a potom nájdem rovnicu, ako k nemu dospieť. Nech žije moderná ekonomika a 30,126.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Prečo by sme sa nemohli porovnávať?
Boli časy, ked poliaci nemali dať čo do úst a československo bolo najvyspelejšie z krajín východného bloku.
Slovinsko nazývajú balkánske Švajčiarsko a má iba 2 mil. obyvateľov.
Aj samotné Švajčiarsko má len 9 mil. obyvatelov
Poľsko v posledných rokoch zažíva boom. My evidentne upadáme.
To porovnanie ale beriem z rezervou. Nesedí mi napr. index cien.
Nie som ekonóm, ale mne vychádza inflácia u nás od 2006 na cca 80%...mala by to byť % zmena indexu cien
Ale ten index cien v DBP ukazuje +147%.
Háčik v porovnaniach môže byť aj v tom, že my máme od 2009 euro.
Ale celkove súhlasím. Upadáme, zatial čo mnoho iných krajín nás predbehlo.
Ten článok o Grécku by si mal prečítať Fico a poslať aj Macronovi...
Zredukovali štátnu správu o 1/3 !
V niektorých parametroch však upadla aj ČR: napr. čistú reálnu mzdu majú v 2024 horšiu ako pred pandémiou .
V polsku reálne mzdy vyskočili medzi 2023 a 2024 takmer o 10%.
P.S. bez záruky. Čísla pozerám len na rýchlo, zo zvedavosti...
-
kixog47100
- Platinum Member ***
Idealny je asi mestky stat - vacsina obyvatelov v jednom meste.
Mensia krajina sa moze mat lepsie.
Staci par lepsich investicii = dobrych firiem.
Ale to by tu museli prilakat hlavne investicie s vacsou pridanou hodnotou. Lepsie platene.
Nesmeli by sme byt z vacsej casti len montaznu linkou, kde nas este kapitalisti zdieraju alebo s povolenim statu nahradzaju ci uz kontraktnymi zamestnacami (VW a pod) cez externe firmy alebo aktualne este vacsi level cudzincami.
Plus mame tu silnu konkurenciu - v blizkosti Vieden aj Budapest - hlavne mesta
Nadnarodne firmy chcu mat vasinou sidlo v hlavnom meste.
A obe su aj vacsie - viac vhodnych zamestnancov na vyber.
Mensia krajina sa moze mat lepsie.
Staci par lepsich investicii = dobrych firiem.
Ale to by tu museli prilakat hlavne investicie s vacsou pridanou hodnotou. Lepsie platene.
Nesmeli by sme byt z vacsej casti len montaznu linkou, kde nas este kapitalisti zdieraju alebo s povolenim statu nahradzaju ci uz kontraktnymi zamestnacami (VW a pod) cez externe firmy alebo aktualne este vacsi level cudzincami.
Plus mame tu silnu konkurenciu - v blizkosti Vieden aj Budapest - hlavne mesta
Nadnarodne firmy chcu mat vasinou sidlo v hlavnom meste.
A obe su aj vacsie - viac vhodnych zamestnancov na vyber.
-
rast
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Št 11 09, 2025 4:04 pm
- Has thanked: 67 times
- Been thanked: 12 times
A čo by jedli v tom meste?
Tipujem, že by boli závislí na dovoze.
To znamená, že by platili málo niekomu zvonku.
Pretože na dedine ľuďom stačí „menej“.
Tak sa to deje aj dnes, mám o tom dosť informácií.
To je tiež len pochybné ohýbanie čísel, že teraz tu dáme hranice mestského štátu, my budeme generovať veľký príjem (export), ale import bude lacný. Podobne funguje USA a aj EU (na úkor Ázie).
JUGGLER, Prečo by sme sa nemohli porovnávať?
Pretože keď ja kritizujem slovenské ceny, tak vždy dostanem odpoveď, že sme malá, nezaujímavá krajina. T. j. máme nízke platy, ale vysoké ceny (v porovnaní so Západom, napríklad).
Tipujem, že by boli závislí na dovoze.
To znamená, že by platili málo niekomu zvonku.
Pretože na dedine ľuďom stačí „menej“.
Tak sa to deje aj dnes, mám o tom dosť informácií.
To je tiež len pochybné ohýbanie čísel, že teraz tu dáme hranice mestského štátu, my budeme generovať veľký príjem (export), ale import bude lacný. Podobne funguje USA a aj EU (na úkor Ázie).
JUGGLER, Prečo by sme sa nemohli porovnávať?
Pretože keď ja kritizujem slovenské ceny, tak vždy dostanem odpoveď, že sme malá, nezaujímavá krajina. T. j. máme nízke platy, ale vysoké ceny (v porovnaní so Západom, napríklad).
-
kixog47100
- Platinum Member ***
Boli obdobia kedy sme boli prvy alebo druhy v regione v4 a to sme najmensi.
Vsetko je to o investiciach.
Aktualne sa nam vyhybaju.
Mozno moze za to aj demografia, pocet pracujucich bude klesat a investicie sa planuju na dlhsie obdobie, desiatky rokov, alebo ze okolite staty su schopne investorom ponuknut lepsie podmienky, alebo uz mame dostatok prace ako montazna linka…
Az padne automobilovy priemysel tak tu bude zase nezamestnanost. Ale robotnikov zase zamestanas len za pasom. Aj ked su v tom priemysle aj ine pozicie.
Mensiemu poctu (mensi stat) lahsie najdes pracu len musim prilakat investicie s pridanou hodnotou aj pre zamestnanca nie len pre firmu.
Plus chybaju nam vlastne inovativne firmy, sme odkazany na zahranicny kapital/firmy ktore mozu kedykolvek odist.
Vsetko je to o investiciach.
Aktualne sa nam vyhybaju.
Mozno moze za to aj demografia, pocet pracujucich bude klesat a investicie sa planuju na dlhsie obdobie, desiatky rokov, alebo ze okolite staty su schopne investorom ponuknut lepsie podmienky, alebo uz mame dostatok prace ako montazna linka…
Az padne automobilovy priemysel tak tu bude zase nezamestnanost. Ale robotnikov zase zamestanas len za pasom. Aj ked su v tom priemysle aj ine pozicie.
Mensiemu poctu (mensi stat) lahsie najdes pracu len musim prilakat investicie s pridanou hodnotou aj pre zamestnanca nie len pre firmu.
Plus chybaju nam vlastne inovativne firmy, sme odkazany na zahranicny kapital/firmy ktore mozu kedykolvek odist.
-
kixog47100
- Platinum Member ***
Ono svinstvo je aj to ze polovica vo VW aj v inych firmach za pasom a pod. robi cez agentury.
Teraz uz aj cudzinci este za menej.
VW agenture dobre zaplati, viac ako za kmenoveho zamestnaca ale externy pracovnik z agentury dostane z toho len zlomok, menej nez ma plat imenovy.
To co by mu patrilo si podeli agnetura, generalny riaditel montaznej firmy a politici - cez lobing a provizie…
A tak to funguje aj inde kde sa vyuzivaju umelo externi pracovnici - nie sezonne ale cely rok v zhruba rovnakom pocte..
Ak by tu neboli taketo praktiky tak by mohli byt lepsie platy aj vo vyrobnej sfere za pasom. Minimalne ti terajsi externisti by sa mali lepsie. Boli by intenymi. Co tlacilo platy hore. Mali by rovnake platove podmienky.
Teraz uz aj cudzinci este za menej.
VW agenture dobre zaplati, viac ako za kmenoveho zamestnaca ale externy pracovnik z agentury dostane z toho len zlomok, menej nez ma plat imenovy.
To co by mu patrilo si podeli agnetura, generalny riaditel montaznej firmy a politici - cez lobing a provizie…
A tak to funguje aj inde kde sa vyuzivaju umelo externi pracovnici - nie sezonne ale cely rok v zhruba rovnakom pocte..
Ak by tu neboli taketo praktiky tak by mohli byt lepsie platy aj vo vyrobnej sfere za pasom. Minimalne ti terajsi externisti by sa mali lepsie. Boli by intenymi. Co tlacilo platy hore. Mali by rovnake platove podmienky.
-
Rokosák
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 154 times
https://scontent.fbts9-2.fna.fbcdn.net/ ... e=69014DEC
Podľa tejto tabuľky sa nachádzame na pomerne slušnom mieste z hľadiska zdaňovania.
Podľa tejto tabuľky sa nachádzame na pomerne slušnom mieste z hľadiska zdaňovania.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Individuálna daň: 1 miesto
Daň z nehnutelností: 9 miesto
Celkove sme na tom lepšie než USA.
Z toho pekne vidno, že v korporátnych a spotrebných daniach už ďalej asi nepôjdu...
Ale vrhnú sa na majetkové i individuálne dane.
Ovšem neviem či prvé miesto v individuálnych nie je FAKE, lebo u nás zdravotný odvod 15% tiež funguje ako daň
-
kixog47100
- Platinum Member ***
Toto je taka statistika, ze neviem co si
mam z toho zobrat.
Okrem zravotnych je tam problem so superhrubou mzdou (cena prace) - ako sa to tam rata.
Ci odvody ktore plati zamestnavatel za zamestnanca su ratane ako danove zatazenie firmy alebo zamestnaca.
Tam sa to da dobre presuvat z jedneho chlievika do druheho.
Takze statistika o nicom.
V dalsej od niekoho ineho alebo podla inej metodiky alebo doadanych inycha dat vysledok bude iny.
mam z toho zobrat.
Okrem zravotnych je tam problem so superhrubou mzdou (cena prace) - ako sa to tam rata.
Ci odvody ktore plati zamestnavatel za zamestnanca su ratane ako danove zatazenie firmy alebo zamestnaca.
Tam sa to da dobre presuvat z jedneho chlievika do druheho.
Takze statistika o nicom.
V dalsej od niekoho ineho alebo podla inej metodiky alebo doadanych inycha dat vysledok bude iny.
Naposledy upravil/-a kixog47100 v Pi 24 10, 2025 8:17 pm, upravené celkom 3 krát.
-
kixog47100
- Platinum Member ***
Plus zdanovanie nehnutelnosti.
V Rakusku sa zije hlavne v najomnycch statnych alebo metakych bytoch - min Vieden = ziadna dan z nehnutelnosti.
Na Slovensku mame byty odkupene, zdedene, nezarobili sme na ne alebo platime hypo - a uz sme hned majetni, ze nas treba zdanit vyssou sadzbou ako na riviere alebo v Londyne.
A treba hned dorovnat dane z nehnutelnosti s tymi na zapade. Alebo nam stale ukazovat kolko malo platime.
V Rakusku sa zije hlavne v najomnycch statnych alebo metakych bytoch - min Vieden = ziadna dan z nehnutelnosti.
Na Slovensku mame byty odkupene, zdedene, nezarobili sme na ne alebo platime hypo - a uz sme hned majetni, ze nas treba zdanit vyssou sadzbou ako na riviere alebo v Londyne.
A treba hned dorovnat dane z nehnutelnosti s tymi na zapade. Alebo nam stale ukazovat kolko malo platime.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
- Has thanked: 293 times
- Been thanked: 198 times
Ja navrhujem zvysit dan z nehnutelnosti 300% a za vybrate peniaze kazdorocne pravidelne nakupovat zapadne zbrane a 2/3 z toho zadarmo odosielat Zelenskemu, ako to robil exminister Nad. A ak nieco z vybranych penazi ostane, tak to investovat do veternych vrtuli a vypnut aspon 1-2 bloky v Bohuniciach a Mochovciach.
Co sa aut so spalovacimi motormi tyka, treba ich vyradit do 5 rokov a zacat vyrabat auta na drevoplyn. V Japonsku aj Nemecku po vojne mali take autobusy a zili a ziju si tam ako krali.
Co sa aut so spalovacimi motormi tyka, treba ich vyradit do 5 rokov a zacat vyrabat auta na drevoplyn. V Japonsku aj Nemecku po vojne mali take autobusy a zili a ziju si tam ako krali.
-
Rokosák
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 154 times
Dajme si do Googlu: Eurostat “People considered to be subjectively poor 2024.”
Nedokážem sem priamo vložiť daný graf.
Podľa neho sme v EÚ z hľadiska pocitovej chudoby na treťom mieste od konca.
Pokiaľ ide o metodológiu týchto a podobných štatistík, možno nie je dokonalá, ale (dúfam) je konzistentná medzi jednotlivými krajinami.
Rád by som však videl štatistiku výdavkov domácností na zbytočnosti – ako hazard, cigarety, alkohol a podobne. Tie totiž patria do našej osobnej domény, kde sa nemusíme spoliehať na externé vplyvy – štátne, európske, globálne či civilizačné. To - čo my na tomto fóre dobre vieme.
Nedokážem sem priamo vložiť daný graf.
Podľa neho sme v EÚ z hľadiska pocitovej chudoby na treťom mieste od konca.
Pokiaľ ide o metodológiu týchto a podobných štatistík, možno nie je dokonalá, ale (dúfam) je konzistentná medzi jednotlivými krajinami.
Rád by som však videl štatistiku výdavkov domácností na zbytočnosti – ako hazard, cigarety, alkohol a podobne. Tie totiž patria do našej osobnej domény, kde sa nemusíme spoliehať na externé vplyvy – štátne, európske, globálne či civilizačné. To - čo my na tomto fóre dobre vieme.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
- iosephus
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
- Has thanked: 66 times
- Been thanked: 117 times
Nebojme sa pridať k cigaretám a hazardu peniaze ležiace na bežných účtoch, investičné životné poistenia a nákup áut, na ktoré nemáme peniaze.
Trh dokáže byť iracionálny dlhšie, ako my solventní.
https://smartinvestor.sk/
https://smartinvestor.sk/
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
Ekonomika celej EÚ zrýchlila z 0,2 na 0,3 %. V medziročnom porovnaní sa HDP eurozóny zvýšil o 1,4 % a EÚ o 1,6 %. Najrýchlejší rast (12,3 %) zaznamenalo Írsko vďaka vysokému exportu farmaceutických firiem kvôli obavám z ciel na lieky. Nasleduje Poľsko s rastom o 3,7 %. Pre porovnanie Česko dosiahlo 2,7 % a Slovensko ďaleko zaostalo s rastom len o 0,9 %.
Kto v EÚ zarába najviac? V roku 2024 dosiahla v EÚ priemerná hrubá ročná mzda 39 800 eur, čo predstavuje medziročný nárast o 5,2 %. Najvyššiu priemernú mzdu zaznamenalo Luxembursko s 83 000 eurami. Nasleduje Dánsko (71 600 eur) a Írsko (61 600 eur). Na Slovensku ročná mzda predstavovala 20 287 eur. Menšie mzdy dosiahlo iba Maďari, Gréci a Bulhari.
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
Re: 1.pilier
Gym Beam smer Rakusko. Stale si budeme hovorit vsak len nech si ti mladi idu ?
https://finstat.sk/46440224
-
Muti
- Gold Member **
- Dátum registrácie: So 16 01, 2016 11:14 am
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 252 times
Gymbeam sice tvori titulky, ale robit by si tam nechcel. Tam robia len mladi absoventi, ktori este nevedia co a ako. Je to tam ako zaciatocny kapitalizmus v 20 rokoch 20 storocia. Len bic a kontrola. Zabudni na nejaky work-life balance. Makas ao mulica a ked ta vyzdimu, tak ta nahradia.Glogol napísal: ↑Ut 16 12, 2025 11:43 pm Gym Beam smer Rakusko. Stale si budeme hovorit vsak len nech si ti mladi idu ?
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
Co clovek to iny nazor. Poznam len jedneho cloveka co tam pracuje a je velmi spokojny - maka sice ale vraj nikde naokolo by na takej pozicii lepsie nezarobil. Neviem co vlastne chceme - europsky socializmus s americkymi kapitalistickymi platmi asi. Pracovne miesta nezmiznu - len firemne dane. Skoda firma sa mi podla cisel pacila - nadejal som sa ze snad raz aj na burzu dojdu, Som naivny, viem, ak by aj sli tak asi na Varsavsku alebo cesku. Ale chcel som len povedat ze dalsie miliony z krajiny idu prec a nikoho to netrapi. Je uz jedno aky dovod - na rozvod musia byt dvaja - ale kazde euro bude chybat. Casom nasobne viac kedze rastu nadstandardne.Muti napísal: ↑St 17 12, 2025 11:33 amGymbeam sice tvori titulky, ale robit by si tam nechcel. Tam robia len mladi absoventi, ktori este nevedia co a ako. Je to tam ako zaciatocny kapitalizmus v 20 rokoch 20 storocia. Len bic a kontrola. Zabudni na nejaky work-life balance. Makas ao mulica a ked ta vyzdimu, tak ta nahradia.Glogol napísal: ↑Ut 16 12, 2025 11:43 pm Gym Beam smer Rakusko. Stale si budeme hovorit vsak len nech si ti mladi idu ?
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Som tu preložil Gym Beam ( z 1 piliera ).
Pridávam info:
Slovenská fitness značka GymBeam mení adresu svojho hlavného sídla.
GymBeam v posledných dňoch uzavrel investičné kolo v hodnote 110 miliónov eur.
Do firmy vstúpili Európska banka pre obnovu a rozvoj a fond PortfoLion Capital Partners.
Väčšinovým vlastníkom zostáva zakladateľ Košičan Dalibor Cicman s približne 72-percentným podielom.
Po získaní tejto stomiliónovej investície tak presúva značka svoju materskú spoločnosť zo Slovenska do Rakúska.
V Rakúsku bude sídliť materská firma celej skupiny, čo má podľa zakladateľa viacero dôvodov.
„Rakúsko je stabilnejšia jurisdikcia a ponúka predvídateľnejšie podnikateľské prostredie.
Aj naši investori lepšie akceptujú sídlo v takejto krajine. Košice sú fajn, ale veľkí investori sem nechodia,“ priznáva Cicman.
Viedeň má byť aj základňou pre ďalšiu expanziu.
Firma aktuálne buduje veľké logistické centrum v Miláne a finalizuje akvizíciu výrobného závodu v Nemecku.
Hoci strategické riadenie skupiny sa presúva do zahraničia, významná časť investícií zostane na Slovensku, vrátane výroby a logistiky v Košiciach. GymBeam plánuje nákup výrobných liniek doma, robotizáciu skladov v Košiciach, ale aj v Miláne a rozširovanie výrobných kapacít. Zároveň firma chystá akvizíciu výrobného podniku v Nemecku a posilnenie logistiky v západnej Európe, čo má značke pomôcť stať sa lídrom na európskom trhu.
Zamestnanci nech sa veľmi netešia:
Jedným z hlavných motorov, ktoré Cicmana poháňajú, je technologická transformácia firmy.
Jeho cieľ je ambiciózny: úplne automatizovať výrobu tak, aby sa finálneho produktu nedotkol ľudský zamestnanec.
„Ja mám takú víziu, že už budúci rok, keď budeme vyrábať produkt, tak sa ho nedotkne človek.
Bude to čisto robotizované,“ hovorí.
Počet zamestnancov už medziročne klesol, zatiaľ čo tržby stúpli.
„Pred rokom a pol sme mali 700 zamestnancov na plný úväzok a zhruba 5 000 brigádnikov.
Dnes je to 630 interných ľudí a asi 1 800 na part-time.
Tržby išli za ten čas zo 180 miliónov eur na 240 miliónov eur,“ opisuje.
Ešte zhrnutie od AI:
Nejde o "odchod" v zmysle, že by značka prestala na Slovensku predávať alebo že by zrušila košický sklad, ale o strategický presun sídla a holdingovej štruktúry.
Prečo GymBeam presúva centrálu do Rakúska?
Hlavným dôvodom je príprava na globálnu expanziu a potenciálny vstup na burzu (IPO).
Tu sú kľúčové dôvody tohto kroku:
Právna a finančná stabilita: Rakúsko ponúka predvídateľnejšie právne prostredie a lepšiu ochranu pre medzinárodných investorov. Pre firmu, ktorá chce rásť na západné trhy, je rakúska jurisdikcia pre holdingovú spoločnosť atraktívnejšia.
Prístup k medzinárodnému kapitálu: Viedeň slúži ako lepší most pre získavanie financovania od veľkých západných investičných fondov, ktoré sú voči slovenskému právnemu prostrediu často obozretnejšie.
Príprava na Exit alebo Burzu: Zakladateľ Dalibor Cicman sa netají ambíciou vybudovať miliardovú firmu ("unicorn"). Presun sídla do Rakúska je štandardným krokom úspešných startupov zo strednej Európy, ktoré sa chcú "preliečiť" z imidžu lokálnej firmy na globálneho hráča.
Daňové a administratívne prostredie: Hoci sú dane v Rakúsku vysoké, systém holdingových štruktúr a medzinárodných zmlúv o zamedzení dvojitého zdanenia je pre firmu s obratom v stovkách miliónov eur efektívnejší.
Čo zostáva na Slovensku?
Hoci sa materská spoločnosť (holding) sťahuje do Rakúska, pre bežného slovenského zákazníka a zamestnanca sa nateraz veľa nemení:
Logistika v Košiciach: Obrovské distribučné centrum zostáva na východe Slovenska, pretože je strategicky umiestnené pre obsluhu strednej a východnej Európy a náklady na prácu sú tu stále nižšie ako v Rakúsku.
IT a Operačný tím: Väčšina z vyše 500 zamestnancov nateraz zostáva v košických kanceláriách.
Zhrnutie: GymBeam administratívne a strategicky "odchádza" do Rakúska, aby sa stal globálnou značkou,
ale jeho "svaly" (logistika a prevádzka) zatiaľ zostávajú na Slovensku.
Pridávam info:
Slovenská fitness značka GymBeam mení adresu svojho hlavného sídla.
GymBeam v posledných dňoch uzavrel investičné kolo v hodnote 110 miliónov eur.
Do firmy vstúpili Európska banka pre obnovu a rozvoj a fond PortfoLion Capital Partners.
Väčšinovým vlastníkom zostáva zakladateľ Košičan Dalibor Cicman s približne 72-percentným podielom.
Po získaní tejto stomiliónovej investície tak presúva značka svoju materskú spoločnosť zo Slovenska do Rakúska.
V Rakúsku bude sídliť materská firma celej skupiny, čo má podľa zakladateľa viacero dôvodov.
„Rakúsko je stabilnejšia jurisdikcia a ponúka predvídateľnejšie podnikateľské prostredie.
Aj naši investori lepšie akceptujú sídlo v takejto krajine. Košice sú fajn, ale veľkí investori sem nechodia,“ priznáva Cicman.
Viedeň má byť aj základňou pre ďalšiu expanziu.
Firma aktuálne buduje veľké logistické centrum v Miláne a finalizuje akvizíciu výrobného závodu v Nemecku.
Hoci strategické riadenie skupiny sa presúva do zahraničia, významná časť investícií zostane na Slovensku, vrátane výroby a logistiky v Košiciach. GymBeam plánuje nákup výrobných liniek doma, robotizáciu skladov v Košiciach, ale aj v Miláne a rozširovanie výrobných kapacít. Zároveň firma chystá akvizíciu výrobného podniku v Nemecku a posilnenie logistiky v západnej Európe, čo má značke pomôcť stať sa lídrom na európskom trhu.
Zamestnanci nech sa veľmi netešia:
Jedným z hlavných motorov, ktoré Cicmana poháňajú, je technologická transformácia firmy.
Jeho cieľ je ambiciózny: úplne automatizovať výrobu tak, aby sa finálneho produktu nedotkol ľudský zamestnanec.
„Ja mám takú víziu, že už budúci rok, keď budeme vyrábať produkt, tak sa ho nedotkne človek.
Bude to čisto robotizované,“ hovorí.
Počet zamestnancov už medziročne klesol, zatiaľ čo tržby stúpli.
„Pred rokom a pol sme mali 700 zamestnancov na plný úväzok a zhruba 5 000 brigádnikov.
Dnes je to 630 interných ľudí a asi 1 800 na part-time.
Tržby išli za ten čas zo 180 miliónov eur na 240 miliónov eur,“ opisuje.
Ešte zhrnutie od AI:
Nejde o "odchod" v zmysle, že by značka prestala na Slovensku predávať alebo že by zrušila košický sklad, ale o strategický presun sídla a holdingovej štruktúry.
Prečo GymBeam presúva centrálu do Rakúska?
Hlavným dôvodom je príprava na globálnu expanziu a potenciálny vstup na burzu (IPO).
Tu sú kľúčové dôvody tohto kroku:
Právna a finančná stabilita: Rakúsko ponúka predvídateľnejšie právne prostredie a lepšiu ochranu pre medzinárodných investorov. Pre firmu, ktorá chce rásť na západné trhy, je rakúska jurisdikcia pre holdingovú spoločnosť atraktívnejšia.
Prístup k medzinárodnému kapitálu: Viedeň slúži ako lepší most pre získavanie financovania od veľkých západných investičných fondov, ktoré sú voči slovenskému právnemu prostrediu často obozretnejšie.
Príprava na Exit alebo Burzu: Zakladateľ Dalibor Cicman sa netají ambíciou vybudovať miliardovú firmu ("unicorn"). Presun sídla do Rakúska je štandardným krokom úspešných startupov zo strednej Európy, ktoré sa chcú "preliečiť" z imidžu lokálnej firmy na globálneho hráča.
Daňové a administratívne prostredie: Hoci sú dane v Rakúsku vysoké, systém holdingových štruktúr a medzinárodných zmlúv o zamedzení dvojitého zdanenia je pre firmu s obratom v stovkách miliónov eur efektívnejší.
Čo zostáva na Slovensku?
Hoci sa materská spoločnosť (holding) sťahuje do Rakúska, pre bežného slovenského zákazníka a zamestnanca sa nateraz veľa nemení:
Logistika v Košiciach: Obrovské distribučné centrum zostáva na východe Slovenska, pretože je strategicky umiestnené pre obsluhu strednej a východnej Európy a náklady na prácu sú tu stále nižšie ako v Rakúsku.
IT a Operačný tím: Väčšina z vyše 500 zamestnancov nateraz zostáva v košických kanceláriách.
Zhrnutie: GymBeam administratívne a strategicky "odchádza" do Rakúska, aby sa stal globálnou značkou,
ale jeho "svaly" (logistika a prevádzka) zatiaľ zostávajú na Slovensku.
- duves
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ut 20 07, 2021 12:34 pm
- Has thanked: 228 times
- Been thanked: 192 times
Fajn, takže ty tvrdíš, že vyšší rast HDP = vyšší príjem, resp. vyšší rast miezd. Od kedy platí toto pravidlo?MiBi napísal: ↑Pi 14 11, 2025 5:14 pm Ekonomika celej EÚ zrýchlila z 0,2 na 0,3 %. V medziročnom porovnaní sa HDP eurozóny zvýšil o 1,4 % a EÚ o 1,6 %. Najrýchlejší rast (12,3 %) zaznamenalo Írsko vďaka vysokému exportu farmaceutických firiem kvôli obavám z ciel na lieky. Nasleduje Poľsko s rastom o 3,7 %. Pre porovnanie Česko dosiahlo 2,7 % a Slovensko ďaleko zaostalo s rastom len o 0,9 %.
unnamed (21).png
Bude zemetrasenie, popadajú budovy, bude zničená infraštruktúra, siete, autá....tovar v ochodoch...atd,. Vyplatia sa poistné sumy z krytia a bude obnova, aby sa to dalo do pôvodneho stavu (nič nové nepribudne), a rast HDP može byť dajme tomu 6%.
-
kixog47100
- Platinum Member ***
Ak su holding tak holding umoznuje optimalizaciu dani. Holding je spolocnost ktora vlastni viac spolocnosti a moze si medzi nimi presuvat prniaze bez zdanenia (alebo za vyhodnejsich podmienok).
Standardne ak si cchces vybrat zisk z firmy tak sa to robi cez zdanemy zisk a cez dividendy alebo plat ktore su tiez zdanene.
Pri holdingu vies presuvat nezdanene peniaze medzi vlastnymi firmami.
Tu budu odvadzat dane za fabriky ktore tu maju.
Tak ako aj VW tu plati dane - firemne a za zamestnavov.
Cast ziskov mozu presuvat do zahrancia cez naklady. Fakturovat AT firme za know-how, licencie, rozne sluzby a pod. - za cenu podla vlastneho uvazenia - tj aj predrazene.
Ak to bude pre nich danovo vyhodnejsie ten zisk zdanit inde.
Naposledy upravil/-a kixog47100 v Št 18 12, 2025 10:48 am, upravené celkom 1 krát.
-
kixog47100
- Platinum Member ***
Ekonomika rastie aj vdaka inflacii.duves napísal: ↑Št 18 12, 2025 8:48 amFajn, takže ty tvrdíš, že vyšší rast HDP = vyšší príjem, resp. vyšší rast miezd. Od kedy platí toto pravidlo?MiBi napísal: ↑Pi 14 11, 2025 5:14 pm Ekonomika celej EÚ zrýchlila z 0,2 na 0,3 %. V medziročnom porovnaní sa HDP eurozóny zvýšil o 1,4 % a EÚ o 1,6 %. Najrýchlejší rast (12,3 %) zaznamenalo Írsko vďaka vysokému exportu farmaceutických firiem kvôli obavám z ciel na lieky. Nasleduje Poľsko s rastom o 3,7 %. Pre porovnanie Česko dosiahlo 2,7 % a Slovensko ďaleko zaostalo s rastom len o 0,9 %.
unnamed (21).png
Bude zemetrasenie, popadajú budovy, bude zničená infraštruktúra, siete, autá....tovar v ochodoch...atd,. Vyplatia sa poistné sumy z krytia a bude obnova, aby sa to dalo do pôvodneho stavu (nič nové nepribudne), a rast HDP može byť dajme tomu 6%.
Ak stupne cena surovin prace tak stupne aj HDP.
Vyssie vstupne naklady sa premietnu do ceny vyrobkov.
Plus je tendencia ze cena vyrobku/sluzieb stupne o viac ako inflacia = tento rozdiel tvori rast HDP.
Bavime sa o domacom raste HDP.
Tj ak sa dovezie auto z DE a nemci ho zdrazia a domaci dealer si vypyta rovnaku marzu ako pred rokom - tak hoci auto zdrazelo tak predjaca k rastu HDP neprispel. Musela by stupnut jeho marza. Preto je rast HDP mensi ako inflacia.
Vacsinou ted rastie HDP aj bez novych investicii - lebo inflacia.
- duves
- Platinum Member ***
HDP sa počíta očistená o infláciu.
HDP nie je nič iné, ako miera aktivity. Nevyjadruje to absolútne nič o životnej úrovni. Nechápem teraz čo sa to tak omieľa a mali by to byť zväčša vzdelaní ľudia, ale žial titul inteligenciu a rozhlad nenahrádza.
- duves
- Platinum Member ***
Napr.
napr.za byvaleho režimu sme do HDP napočítavali výrobu ocele, cementu...atd a tovary dennej potreby chýbali.
Viac tu: ttps://statna-sprava.inform.sk/dane-a-uctovnictvo/hruby-domaci-produkt-ako-ovplyvnuje-nasu-zivotnu-uroven/
Hodnota HDP sa často interpretuje ako známka ekonomického rastu, ale bez zohľadnenia inflácie môže tento ukazovateľ klamať. Ak rastú ceny, rastie aj nominálny HDP, bez toho aby sa reálne zvýšila produkcia. Preto ekonómovia sledujú tzv. reálny HDP, ktorý infláciu odfiltruje a umožňuje porovnávať skutočný vývoj ekonomiky v čase. Napríklad keď Slovensko vykáže rast HDP o 4 %, ale inflácia činí 3 %, skutočný reálny rast je len 1 %.
napr.za byvaleho režimu sme do HDP napočítavali výrobu ocele, cementu...atd a tovary dennej potreby chýbali.
Preto HDP nema žiadnu vypoved k životnej úrovni. Podla takych ukazovatelov sme boli síce aktívny, ale štrukturálne sme zlyhávali (moja poznamka).Ako HDP ovplyvňuje životnú úroveň?
Aj keď HDP primárne meria ekonomickú aktivitu, má nepriamy, ale významný vplyv na našu životnú úroveň. Vysoké HDP zvyčajne vytvára priestor pre vyššie priemerné príjmy a posilnené financovanie verejných služieb. Je však potrebné mať na pamäti, že HDP vypovedá iba o veľkosti ekonomickej aktivity, nie o jej rozložení alebo kvalite.
Viac tu: ttps://statna-sprava.inform.sk/dane-a-uctovnictvo/hruby-domaci-produkt-ako-ovplyvnuje-nasu-zivotnu-uroven/
-
kixog47100
- Platinum Member ***
HDP je vyjadreny v trhovych cenach (v dolaroch atd)
Hrubý domáci produkt zahŕňa produkciu tovarov aj služieb na území štátu,.
Po lopate ak kupis nieco za 10 eur a obratom predas za 15 eur tak si prispel 5 eur na HDP (zhodnotil si vec o 5 eur len prepredajom).
Obdobne pri vyrobe (cena finalneho vyrobku minus nakupene suciastky=zhodnotenie pri vyrobe sa zapocitava do HDP).
Sluzby - maser - vymasiruje ta - vypyta sa 20€ (=jeho prispevok k HDP).
Do HDP sa rata “zjednodusene” hruba marza/pridana hodnota.
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
Slovenský vedec pri prelomovom objave
Rakovinu by mohlo ničiť svetlo.
Medzinárodný vedecký tím spolu so slovenským vedcom Jánom Jamroškovičom prišiel na nový mechanizmus, ktorý dokáže pomocou svetla cielene ničiť rakovinové bunky.
https://akademia.sav.sk/novy-objav-prin ... -pacientov
Medzinárodný vedecký tím spolu so slovenským vedcom Jánom Jamroškovičom prišiel na nový mechanizmus, ktorý dokáže pomocou svetla cielene ničiť rakovinové bunky.
https://akademia.sav.sk/novy-objav-prin ... -pacientov
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
Ako Singapur zbohatol na tom, čo Slovensko dodnes nenávidí
https://blog.sme.sk/rudl/nezaradene/ako ... s-nenavidi
https://blog.sme.sk/rudl/nezaradene/ako ... s-nenavidi
- štát tvrdo zakročil proti odborom a štrajky ohrozujúce výrobu sa stali prakticky nelegálnymi.
- Zaviedli systém Central Provident Fund (CPF). Singapurčania museli odvádzať až 50 % svojho platu do tohto fondu. Hoci dnes je to menej, princíp ostáva rovnaký. Nejde o dane, ktoré zmiznú v čiernej diere štátneho rozpočtu, ale o vynútené úspory na konkrétnom účte občana.
Štát tieto obrovské sumy lacno "točil" a použil na výstavbu ciest, letiska Changi a prístavu. Občan si následne z týchto úspor musel kúpiť byt od štátu a financovať zdravotnú starostlivosť.
- zaviedol angličtinu ako hlavný vyučovací jazyk na všetkých školách.
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
V rebríčku konkurencieschopnosti Medzinárodného inštitútu pre rozvoj manažmentu za rok 2025 kleslo Slovensko na 63. miesto spomedzi 69 hodnotených krajín. Medzi krajinami strednej a východnej Európy sme aktuálne na poslednom mieste.
https://e.dennikn.sk/5029980/graf-roka- ... zi-oproti/
https://e.dennikn.sk/5029980/graf-roka- ... zi-oproti/