Multifokálne okuliare
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 1559 times
Multifokálne okuliare
Kedze ma uz nebavi neustale vymienat okuliare na blizko a na dialku zvazujem multifokalne okuliare. Problem je to, ze sa to neda nikde odskusat, robia to vzdy len mieru. Ceny modelov sa pohybuju od 150 az po 700 a co tam vidim hlavny rozdiel je vo velkosti "mrtvej zony"
Tak sa chcem spytat, ci tuna nema niekto s tym skusenost, ci sa oplati ist do drahsich modelov, pripadne odporucte konkretnu znacku.
Tu som nasiel nejaky katalog, ale moc sa z toho clovek nedozvie: https://www.modernaoptika.sk/multifokal ... mega-optix
Tak sa chcem spytat, ci tuna nema niekto s tym skusenost, ci sa oplati ist do drahsich modelov, pripadne odporucte konkretnu znacku.
Tu som nasiel nejaky katalog, ale moc sa z toho clovek nedozvie: https://www.modernaoptika.sk/multifokal ... mega-optix
-
Adammd
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
- Has thanked: 459 times
- Been thanked: 258 times
Re: Multifokálne okuliare
Ak mas k dioptriam aj astigmatimus(potrebna okrem sfery aj korekcia cylindru), neodporucam multifokal.
Cim vacsie rozdiely v cylindre v ociach, tym "komfortna" zona plochy skiel sa zmensuje - prakticky - staci mat trochu inak ouliare na nose, resp. iny uhol pohladu(napr. ked lezis a budes citat, budes pozerat skor cez stred ako cez dolnu cast skiel), budes vidiet menej ostro, pri extremnom rozdiele cylindru az rozdvojene...Toto je problem aj u ne-multifokalnych skiel.
Podla mna su multifokalne skla vhodne pre "jednoduche" pripady - kratkozrakeho cloveka so sferickymi sklami, ktory vekom potrebuje korekciu pre presbyopiu na citanie, ked uz "kratkozrakostou" presbyopiu prestava kompenzovat.
Cim vacsie rozdiely v cylindre v ociach, tym "komfortna" zona plochy skiel sa zmensuje - prakticky - staci mat trochu inak ouliare na nose, resp. iny uhol pohladu(napr. ked lezis a budes citat, budes pozerat skor cez stred ako cez dolnu cast skiel), budes vidiet menej ostro, pri extremnom rozdiele cylindru az rozdvojene...Toto je problem aj u ne-multifokalnych skiel.
Podla mna su multifokalne skla vhodne pre "jednoduche" pripady - kratkozrakeho cloveka so sferickymi sklami, ktory vekom potrebuje korekciu pre presbyopiu na citanie, ked uz "kratkozrakostou" presbyopiu prestava kompenzovat.
f.i.r.e.
₿ has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
Aktualne potrebujem 3 ks okuliarov, do dialky, na PC a na citanie, astigmatizmus myslim nemam. Multifokal by som chcel hlavne na exterierove pouzitie, ked hlavne potrebujem do dialky a obcas nieco pozriet na mobile. Na PC a citanie si necham jednoohniskove. Preto zvazujem ci ako multifokal nekupit nejaky ekonomicky model, kedze mi zostanu este tie "jednoucelove"
-
Adammd
- Guru Member ****
Asi by som isiel do optiky kde maju certifikovaneho optometristu a nechal si zrak odborne vysetrit(su lepsi co sa tyka korekcii, nez ocni lekari, viacej relevantnych pristrojov a pomocok a maju cas sa ti venovat) a poradit.
f.i.r.e.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
- Has thanked: 293 times
- Been thanked: 198 times
Mam kratkozrakost, dioptrie okolo 1 (na jednom oku vacsiu na druhom mensiu) a na kazdom oku inu korekciu cylindra. Mam jedine okuliare uz vyse 20 rokov. Prvy krat mi ich proste nastavili a tak ich pouzivam stale, okrem spania. Pricom do monitora, tabletu alebo laptopu hladim casto aj 10 hodin denne.
Asi pred 5 rokmi som si povedal, ze je to uz dlha doba a objednal som sa k ocnej. Po pol roku som sa potom konecne dockal terminu. Merala ma rozlicne asi 20 minut a dala mi vysledky. Boli rovnake ako tie uplne na zaciatku. Tak som nic nemenil.
Ale ram sa mi uz pomaly ide rozpadnut.
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
Tak to mas super, ja chodim od 40ky k ocnej a kazde 2 roky sa mi to zhorsuje cca 0.25, keby ale aspon stacili 1 okuliare.jaroslav80 napísal: ↑Ut 18 11, 2025 4:35 pm Mam kratkozrakost, dioptrie okolo 1 (na jednom oku vacsiu na druhom mensiu) a na kazdom oku inu korekciu cylindra. Mam jedine okuliare uz vyse 20 rokov. . Boli rovnake ako tie uplne na zaciatku. Tak som nic nemenil.
Ale ram sa mi uz pomaly ide rozpadnut.
Predvcerom som si objednal tie multifokalne, zaujimave, ze do tohto biznisu este neprenikla Cina. Presiel som viacero optik a vsade sa cena pohybuje okolo 500 eur za strednu triedu multifokalov. Ja som konkretne zobral znacku Kodak Lens, ale neskor som si na internet nasiel, ze je to brand patriaci pod EssilorLuxottica pisalo sa o nom tu: viewtopic.php?p=196902&hilit=EssilorLuxottica#p196902
Uvazujem ze si aj ja kupim nejake akcie, vyzeraju celkom dobre vysledky tejto firmy a za okuliare vyzera, ze ludia budu stale ochotni platit, ak teda nepride nieco z Ciny, ale asi podobne ako objektivy, resp. optiku sa im nedari kopirovat.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
- Has thanked: 293 times
- Been thanked: 198 times
Ja som tiez ocakaval, ze vekom sa to predsa asi bude zhorsovat, preto som bol prekvapeny, ked namerala to iste.
A mas pravdu, ze aj za ramy aj za skla pytavaju nekrestanske peniaze. Vyrobna cena musi byt istotne niekde na 20% predajnej.
Strojceky na zuby pre deti a biznis okolo toho tak isto.
A detom vzdy hovorim, ze ak sa niektory z nich neuchyti v zivote, otvorim mu obchod s vybavou pre prvorodicky. Tam si clovek tiez moze pytat marzu 300% a oni to zaplatia; lebo jej dietatko musi mat vsetko jedine tip-top AVENT a podobnu kvalitu. O 20% kvalitnejsie nez konkurencia, ale za 3 nasobnu cenu.
Kocik trojkombinaciu by som nejakej istotne vedel predat za 1200 EUR.
-
Adammd
- Guru Member ****
Neviem, ako v SR, ale v Cechach, komu sa parametre nejak nezhorsuju, ak si objednate cez net, dostanete sa tak na 50% ceny v optike...
Prvy raz som sa nechal odborne vysetrit a vysetrenie "zdarma" zaplatil vo vysokych marzach na skla a ram, potom objednavam len cez net(pripadne obcas sa nechat prevysetrit, ci nedochadza k zhorsovaniu...). Samozrejme, ze pred kupovu si treba ram vyskusat naostro, sice je to trochu blbe, ze v optike stravite hodinu a nakoniec odidete a objednate online...
(https://www.fielmann.cz/)
Prvy raz som sa nechal odborne vysetrit a vysetrenie "zdarma" zaplatil vo vysokych marzach na skla a ram, potom objednavam len cez net(pripadne obcas sa nechat prevysetrit, ci nedochadza k zhorsovaniu...). Samozrejme, ze pred kupovu si treba ram vyskusat naostro, sice je to trochu blbe, ze v optike stravite hodinu a nakoniec odidete a objednate online...
(https://www.fielmann.cz/)
f.i.r.e.
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
tak ono sa daju okuliare kupit aj v drogerii za cca 10 eur, ale v optike ti meraju nieco ako vzdialenost medzi zrenicami a dodane sosovky by mali byt vybrusene podla tvojej "anatomie" plus pri multifokalnych este merali dalsie parametre
-
Adammd
- Guru Member ****
v drogerii kupis akurat tak na citanie miesto lupy...preto pisem, ze prve vysetrenie v optike a potom online(na danej stranke sa zadavaju vsetky parametre - sfery, cylinder, osu, papilarnu distanciu/ktoru si online cez kameru zmerias/)
f.i.r.e.