odisť z Finaxu inam?

Prvé otázky o investovaní a o tom, ako začať investovať.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
vrana23
Dátum registrácie: Št 08 09, 2011 12:34 pm
Has thanked: 6 times
Been thanked: 22 times

Re: odisť z Finaxu inam?

Príspevok od používateľa vrana23 »

financnemu poradcovi asi nemusis vysvetlovat rozdiel medzi CFD a ETF ci ? (irony) asi musis :)
JUGGLER napísal: Po 27 10, 2025 10:23 pm
JartyGulak napísal: Po 27 10, 2025 6:33 pm
OK navrhujem trvalý mier Juggler (indiánska fajka mieru).

Ak sú inštrumenty - priame investovanie (Indexy, ETF) lepšie ako Edward nechám si tiež poradiť.

Cez koho si je lepšie otvoriť v ČR účet ? XTB, Lynx, Patria, EIC? Zostáva mi na prav. investovanie 400 EUR / mes.

Viem si dnes otvoriť XTB online. Budem pravidelne investovať - :graf: :

www.xtb.com/cz/realny-ucet/

S&P 500 = 100 EUR / mes.

MsciWorld = 100 EUR / mes

ETF Svet = 100 EUR / mes.

A 4 inštrument Juggler čo mi ty doporučíš... .
OK. Peace.
:beer:

Aj ja sa ospravedľňujem, ked som ťa urazil, ponížil, alebo niečo také.
Obaja sme horkokrvní košičania...

XTB vyzerá velmi dobre. Je úplne zadarmo, len si nesmieš pomýliť CFD a cenný papier (akcie, ETfs )
Nemajú to oddelené. Len cenné papiere majú výnos oslobodený od daní po 1 roku držania (v SR).

Ja v XTB nemám účet, ale založím, aby som investoval viac flexibilne a špekulatívne a neotravoval s každým pokynom agenta v EIC.

Pozri si vlákno o XTB, ale odzadu, lebo tuším už fungujú aj investičné plány, že môžeš investovať plne automaticky.

Moja rodina investuje cez ETF USA ( iShares Core S&P 500 UCITS ETF acc, SXR8.DE )
Ja investujem cez iShares Nasdaq 100 UCITS ETF (Acc), SXRV, ktorý v poklesoch môžem
zameniť za Lyxor (Amundi) Nasdaq-100 Daily (2x) Leveraged UCITS ETF Acc (LQQ)
Ked sú trhy vysoko a mám splnený časový test, tak LQQ môžem zameniť späť za SXRV.

v XTB je tých indexových ETFs, aj Nasdaqov oveľa viac.
Ja sa ľuďom nesnažím radiť, skôr len dať informácie.
Ale pokiaľ ide o normálneho človeka, ktorému to je jedno, tak môj názor je, že jedno indexové ETF stačí.

Za najlepšiu zlatú strednú cestu považujem ETF USA.

Ak vidím, že niekto chce vyšší výnos a nemá problém s volatilitou, tak radím to, čo mám ja: nasdaq 100.
Ak ľudia chcú viac ETFs, tak ich poučím, že ETF SVET v sebe obsahuje viac ako 90% akcií z ETF USA
a ETF USA obsahuje 87% akcií Nasdaqu100.

ETF SVET = MSCI World..to je to isté ( iShares Core MSCI World UCITS ETF , okolo 1300 akcií, EUNL.DE ),
ale niekto chce ešte viac, tak je ešte napríklad VWCE.DE (Vanguard FTSE All-World UCITS ETF)..obsahuje 3600 akcií.

Kto chce mať vyslovene portfólio, že ho to baví, tak si myslím, že najlepšie je mať 1 indexové a radšej to okoreniť nejakým sektorovým technologickým,
alebo tématickým ETFs (vid našu hitparádu kde ich máme viac ).
Ale nie som priateľ nejakého širšieho portfólia, lebo aj tam sa vytvára overlap (prekrývanie) a časom vzniká potreba rebalancingu.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2397 times
Been thanked: 2788 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

vrana23 napísal: Ut 02 12, 2025 2:42 pm Aj spravca fondu STATE STREET nikdy som o tom nepocul...
Klik: State Street Investment Management — predtým State Street Global Advisors — je americká divízia správy investícií spoločnosti State Street Corporation založená v roku 1978 a štvrtý najväčší správca aktív na svete, s aktívami v správe takmer 4,1 bilióna USD k 31. decembru 2023.

UBS Group AG je švajčiarska banka a medzinárodná akciová spoločnosť poskytujúca finančné služby a poradenstvo pre privátnych, inštitucionálnych a korporátnych klientov. UBS je najväčší správca majetku na svete

Vzniká kopec nových dobrých ETFs, z nízkym TER, akumulačné. Teším sa.
Z likviditou by nemal byť problém. Aj ked v EU je objem nízky (často nulový), na Xetre
sú marketmakeri, ktorí zabezpečia nákup/predaj akéhokoľvek množstva.
Spread je tiež regulovaný. Stačí zadať order na cenu do stredu a počkať.
Pri investovaní sa nekupuje 10 x denne, ale nadlho.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
kixog47100
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
Has thanked: 130 times
Been thanked: 165 times

Príspevok od používateľa kixog47100 »

SPDR (Spyder State Streets) najvacsi nizkonakladovy ETF fond v US na SP500.

US verzia.
UCITS verzia v EU je mensia.

V EU by som kvoli vyssej likvidite volil Ishare alebo Vanguard.
Ale ako diverzifikacia OK.
Je to renovovana firma.
Hanka123
Dátum registrácie: Ut 02 12, 2025 6:08 pm

Príspevok od používateľa Hanka123 »

Tiež som kedysi riešila, či odísť z Finaxu alebo to neriešiť a úplne som sa v tom zamotala :D . Nakoniec som si povedala, že to nechám tak ako je a popri tom som si bokom skúšala aj iné veci – napríklad malé investovanie do kryptomien, ale fakt len tak orientačne, aby som mala predstavu, ako to funguje. Pri hľadaní info som sa preklikla aj sem: https://fumbi.network/sk/, viac len zo zvedavosti než že by som chcela niečo meniť. Každý si nakoniec musí nájsť to, v čom sa cíti normálne
Jozef Smrek
Dátum registrácie: Ut 02 12, 2025 8:29 pm
Has thanked: 2 times

Príspevok od používateľa Jozef Smrek »

Ahojte, v poslednom čase sa stretávam často s tým, že ľudia vyťahujú z Finaxu. Myslíte, že je to len kvôli poplatkom?
kaspy
Dátum registrácie: Št 15 08, 2024 9:06 pm
Has thanked: 8 times
Been thanked: 3 times

Príspevok od používateľa kaspy »

Jozef Smrek napísal: Ut 02 12, 2025 8:37 pm Ahojte, v poslednom čase sa stretávam často s tým, že ľudia vyťahujú z Finaxu. Myslíte, že je to len kvôli poplatkom?
Ano
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2397 times
Been thanked: 2788 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Jozef Smrek napísal: Ut 02 12, 2025 8:37 pm Myslíte, že je to len kvôli poplatkom?
Poplatky sú odmena za dobre odvedenú prácu.
Žeby ľudí zaujímal aj výnos? Teda výsledok za ktorý platia?

Je docela možné že investičná gramotnosť, s ktorou Finax prerazil sa mu vracia ako bumerang.
Po lopate povedané, možno sa ľudia začali zaujímať aj o výnosy. :graf:

Príklad:

100 000 € investovaných vo vlajkovej lodi Finax100 (predvolené portfólio 6 ETFs na akcie)
Od začiatku v 2018 je výsledok na účte 192 000 €.

Jožko by si povedal super: bijem infláciu, ktorá trasorítkam znehodnotila úspory o cca -40% :like:

Ale sedliak Fero zapichol vidly a vraj svojích 100 000 investoval do 1 hlúpeho ETF na svetové akcie: MSCI World.
Nevyzná sa v ničom, nevie čo je rebalancing, investoval naslepo a pasívne.
A kua, nech mu zdochne koza...po 8 rokoch si kúpil nový traktor za 50 000 €. :shock:

Pozriem teda koľko by som mal na účte s tým 1 hlúpym ETF: 242 000 €.
To je o 52 000 € viac. :idea:
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
vrana23

jasne chapem, moja obava je ked tieto etf budem chciet predat za 20-30 rokov. Budu existovat ? Ak nie tak ich preberie asi iny spravca, ako moc bude likvidny trh ? Ako moc dobre funguje maket maker ? Mozno to pre neho nebude atraktivne cize tvoj order ostane vysiet vo vzduchu... Je to niekde dane ze "musí" tento nakup prebehnut za kazdu cenu ?

JUGGLER napísal: Ut 02 12, 2025 3:21 pm
vrana23 napísal: Ut 02 12, 2025 2:42 pm Aj spravca fondu STATE STREET nikdy som o tom nepocul...
Klik: State Street Investment Management — predtým State Street Global Advisors — je americká divízia správy investícií spoločnosti State Street Corporation založená v roku 1978 a štvrtý najväčší správca aktív na svete, s aktívami v správe takmer 4,1 bilióna USD k 31. decembru 2023.

UBS Group AG je švajčiarska banka a medzinárodná akciová spoločnosť poskytujúca finančné služby a poradenstvo pre privátnych, inštitucionálnych a korporátnych klientov. UBS je najväčší správca majetku na svete

Vzniká kopec nových dobrých ETFs, z nízkym TER, akumulačné. Teším sa.
Z likviditou by nemal byť problém. Aj ked v EU je objem nízky (často nulový), na Xetre
sú marketmakeri, ktorí zabezpečia nákup/predaj akéhokoľvek množstva.
Spread je tiež regulovaný. Stačí zadať order na cenu do stredu a počkať.
Pri investovaní sa nekupuje 10 x denne, ale nadlho.
iosephus
Gold Member **
Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
Has thanked: 66 times
Been thanked: 117 times

Príspevok od používateľa iosephus »

Ako moc bude likvidný trh za 20 - 30 rokov? Nikto nevie.

Pri každom obchode máš kupujúceho a predajcu, ak si nastavuješ pri kúpe "market order" teda trhovú cenu, cenný papier kúpiš/predáš za najbližšiu dostupnú cenu na trhu, resp. za najbližšiu cenu, ktorú tvoj broker nájde u človeka, ktorý s tebou spraví obchod. Takže môžeš nakúpiť/predať aj za oveľa horšiu cenu, ako by si chcel. Preto sa nastavuje "limit order" teda ty si určíš za akú cenu chceš nakúpiť/predať a vtedy sa môže stať, že sa ti príkaz nenaplní, lebo tvoj broker nenašiel nikoho, kto by za takú cenu s tebou obchodoval. Ale keď sa tu bavíme o pravidelnom mesačnom nakupovaní malých pozícií v ETF tak to môžeš mať úplne v paži, lebo na tom takmer nezáleží.

A tiež sa nemusíš trápiť tým, či tu ETF bude o 20 rokov.
Trh dokáže byť iracionálny dlhšie, ako my solventní.
https://smartinvestor.sk/
vrana23

dakujem za obsiahlu odpoved
v podstate vacsina sporoinvestorov momentalne riesi buy fazu
sell fazu budu riesit za tych 20-30 rokov oni a ak odidu zo sveta necakane mozno az ich deti

JUGGLER napísal: St 03 12, 2025 12:37 pm Market makera môžeme prirovnať k zmenárni valút.
Ak má zmluvu s burzou, je povinný kótovať a nakupovať /predávať v určitom spreade (rozdiel medzi nákupnou a predajnou cenou).

Regulácia spreadov u Market Makerov (MM) na burze Xetra (elektronická platforma Deutsche Börse) je prísna a je stanovená v pravidlách burzy v súlade s európskou smernicou MiFID II.
Cieľom je zaistiť likviditu, transparentnosť a chrániť investorov pred neprimerane širokými spreadmi.

Takže MM majú
1. Povinnosť kótovať (Quoting Obligation)
2. Maximálny povolený spread (Maximum Spread)
3. Povinná veľkosť kotácie (Minimum Quote Size)

a sú burzou monitorovaní a kontrolovaní.

Trh sa hýbe, takže MM to majú ťažšie ako zmenáreň, kde sa kurz mení raz za čas.
Ale zhruba môžeme povedať, že u indexových ETFs je ten spread dajme tomu max. 0,5% z ceny.

Pri nákupe v malom (za 500 alebo 1000 ) je 0,5% reálne 2,50-5€ , čo robí rozdiel od stredu 1,25€ a 2,50€.
Ak nakupujete za 100 000 , tak rozdiel je už 500€. Preto sa snažte cez limit order do stredu nakúpiť čo najlepšie.
Nemusí to byť presne do stredu, proste dajte ponuku lepšiu ako MM až kým to nekúpi hocijaká protistrana.
Nebýva to veľké trápenie, lebo aj kurz sa mení.

V amerike však tieto veci na velkých akciách a Etfkách nerieším. Sú tak likvidné, že spread je zanedbateľný.
Čo riešim denne - to sú malé akcie a obchodovanie po zavretí búrz, alebo pred otvorením.
Tam je likvidita malá, spready veľké, čo sa nedá riešiť ináč ako limitnými príkazmi.
Vlastne ja nikdy nepoužívam market ordery, vždy iba limitné.
Na obchodovanie v nelikvidných trhoch mám svoje know-how, to je však moja súkromná vec.

Pri nákupoch/predajoch v EU si treba uvedomiť, kedy je najlepšia likvidita.
Ak obchodujete americké akcie na európskej burze (Xetra predáva za € ), alebo európske ETFs na americké akcie,
tak najlepšia likvidita je vtedy, ked sú otvorené burzy na oboch kontinentoch.

Amerika otvára o 15,30 a europa zatvára o 17,30. Logika vraví, že najlepší čas bude okolo 16,00...max do tej 17,30
Xetra vás obslúži aj po 17,30...až do 20,00 ..ale pozor, tam je už likvidita slabšia.

Ja v Amerike obchodujem až do 2 v noci a ceny sledujem už od 10 rána. To však umožňujú iba najlepší brokeri.
IB má dokonca overnight trading, kde klienti IB (možno aj iní) obchodujú aj medzi druhou v noci a 10 ráno.
A takisto futures a forex, tie bežia takmer 24 hodín denne.

Čo sa týka ETFs.. Tie indexové sú tu už desiatky rokov.
Nemajú dôvod zaniknúť, lebo len pasívne kopírujú portfólio akcií v indexe.
Ak jeden správca skončí činnosť, fond preberie iný správca.
Pri podielových fondoch, ak tieto nie sú úspešné a ľudia v nich nechcú investovať ( klesá objem peňazí pod správou - AUM ), tak
sa to rieši zlúčením fondu s iným fondom ( vid v hitparáde pod sekciou ,,skončili,, že tam máme zo 5 takých fondov )

Či tu bude Finax o 30 rokov nebudem tipovať. V najlepšom prípade bude.
V happy ende to chlapci predajú za milióny väčšiemu hráčovi, v najhoršom prípade skončí ako etfmatic.

Klienti však na 99% aj v najhoršom prípade prejdú pod iného o.c.p,
V extrémnom prípade sú klienti chránení pre prípad nedostupných vkladov do výšky 50 000 €.
Jozef Smrek
Dátum registrácie: Ut 02 12, 2025 8:29 pm
Has thanked: 2 times

Príspevok od používateľa Jozef Smrek »

JUGGLER napísal: Ut 02 12, 2025 9:40 pm
Jozef Smrek napísal: Ut 02 12, 2025 8:37 pm Myslíte, že je to len kvôli poplatkom?
Poplatky sú odmena za dobre odvedenú prácu.
Žeby ľudí zaujímal aj výnos? Teda výsledok za ktorý platia?

Je docela možné že investičná gramotnosť, s ktorou Finax prerazil sa mu vracia ako bumerang.
Po lopate povedané, možno sa ľudia začali zaujímať aj o výnosy. :graf:

Príklad:

100 000 € investovaných vo vlajkovej lodi Finax100 (predvolené portfólio 6 ETFs na akcie)
Od začiatku v 2018 je výsledok na účte 192 000 €.

Jožko by si povedal super: bijem infláciu, ktorá trasorítkam znehodnotila úspory o cca -40% :like:

Ale sedliak Fero zapichol vidly a vraj svojích 100 000 investoval do 1 hlúpeho ETF na svetové akcie: MSCI World.
Nevyzná sa v ničom, nevie čo je rebalancing, investoval naslepo a pasívne.
A kua, nech mu zdochne koza...po 8 rokoch si kúpil nový traktor za 50 000 €. :shock:

Pozriem teda koľko by som mal na účte s tým 1 hlúpym ETF: 242 000 €.
To je o 52 000 € viac. :idea:
Rozumiem, prekonávať S&P500 s nižším poklesom je asi ultimátny sen každého investora. Otázka je aké máme vlastne možnosti, ak to ten Finax len dobre zamarketoval, Aké riešenia sú teraz zaujímavé? :|
Napísať odpoveď

Návrat na "Investovanie v začiatkoch - začíname sporiť, investovať,"