Zdedeny dom na dedine v povodnom stave - co s nim? Vase nazory a skusenosti.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Zdedeny dom na dedine v povodnom stave - co s nim? Vase nazory a skusenosti.
Zdravim a vopred dakujem za zdielanie vasich nazorov a skusenosti.
Zdedil som dom na dedine o ktory sa otec obcas staral (byval permanentne v meste).
Vzhladom na vek to bola iba minimalna udrzba. Ja sam som velmi daleko od tejto lokality, takze moja ucast bola minimalna.
Som si vedomy, ze dom bez pravidelnej udrzby chatra a nechat si ho je diskutabilne,
preto predaj by sa zdal asi najjednoduchsim riesenim.
Dom je v povodnom stave, cize na byvanie alebo prenajom (na dedine asi malo pravdepodobne) by potreboval kompletnu rekonstrukciu - nove kurenie, elektriku, vodu.
Co sa tyka murov, hrubej stavby a strechy, je v dobrom stave.
Napriek tomu, ze predaj mi vychadza ako najlogickejsia volba, stale hladam nejake alternativy, nakolko pozemky a nehnutelnosti su dobre asety, peniaze momentalne nepotrebujem.
Miestny mi povedali, ze dom by nemal byt problem predat, no obavam sa, ze k voli nutnym investiciam do domu by predajna cena asi nebola atraktivna.
Mate niekto skusenosti s podobnym pripadom?
Rozmyslal som nad rozdelenim pozemku a predat dom iba s castou pozemku,
tvar pozemku - dlhy a uzky obdlznik, pristup z druhej strany pozemku je mozny,
no nikto to v dedine este takto nerozdelil s tym ze by sa tam pripadne postavil novy dom.
Dalsia moznost zrekonstruovat a predat? - Nemam kapacitu na memezovanie celeho procesu, navyse investicie by boli dost vysoke a rentabilita otazna.
Asi nic nevymyslim, no ak by mal niekto podobnu skusenost a s domom nalozil inak dajte vediet.
Este jedna otazka. Kedze dom je v povodnom/neatraktivnom stave s vela haraburdami a taktiez s dvoma mastalami ktore by asi bolo najlepsie zburat (dalsie naklady pre kupujuceho), je vyhodnejsie investovat do vylepsenie vzhladu pre kupujuceho (e.g. kompletne vypratat) alebo to nema vyznam a lepsie je predat to trocha lacnejsie?
Dakujem.
Zdedil som dom na dedine o ktory sa otec obcas staral (byval permanentne v meste).
Vzhladom na vek to bola iba minimalna udrzba. Ja sam som velmi daleko od tejto lokality, takze moja ucast bola minimalna.
Som si vedomy, ze dom bez pravidelnej udrzby chatra a nechat si ho je diskutabilne,
Dom je v povodnom stave, cize na byvanie alebo prenajom (na dedine asi malo pravdepodobne) by potreboval kompletnu rekonstrukciu - nove kurenie, elektriku, vodu.
Napriek tomu, ze predaj mi vychadza ako najlogickejsia volba, stale hladam nejake alternativy, nakolko pozemky a nehnutelnosti su dobre asety, peniaze momentalne nepotrebujem.
Miestny mi povedali, ze dom by nemal byt problem predat, no obavam sa, ze k voli nutnym investiciam do domu by predajna cena asi nebola atraktivna.
no nikto to v dedine este takto nerozdelil s tym ze by sa tam pripadne postavil novy dom.
Dalsia moznost zrekonstruovat a predat? - Nemam kapacitu na memezovanie celeho procesu, navyse investicie by boli dost vysoke a rentabilita otazna.
Asi nic nevymyslim, no ak by mal niekto podobnu skusenost a s domom nalozil inak dajte vediet.
Este jedna otazka. Kedze dom je v povodnom/neatraktivnom stave s vela haraburdami a taktiez s dvoma mastalami ktore by asi bolo najlepsie zburat (dalsie naklady pre kupujuceho), je vyhodnejsie investovat do vylepsenie vzhladu pre kupujuceho (e.g. kompletne vypratat) alebo to nema vyznam a lepsie je predat to trocha lacnejsie?
Dakujem.
-
miror
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ut 06 04, 2021 9:13 pm
- Has thanked: 66 times
- Been thanked: 284 times
Re: Zdedeny dom na dedine v povodnom stave - co s nim? Vase nazory a skusenosti.
user2008 napísal: ↑Št 18 12, 2025 4:35 pm Zdravim a vopred dakujem za zdielanie vasich nazorov a skusenosti.
Dakujem.
Ak si mestsky typ a na prerabku by si volal majstrov, dom predaj. Som z dediny a domy, čo sa tu predávajú/predávali, kupujú väčšinou mladšie ročníky, čo si to svojpomocne (myslím naozaj svojpomocne, že majú v ruke náčinie a fyzicky to robia) opravia a prerobia. Jedine vtedy dáva ekonomický zmysel investovať materiál a svoj čas (platenú prácu druhých už nie) do bežnej dedinskej nehnuteľnosti. Ale ani prerobený dom nie je nikdy ako nový a ceny domov na deidnách sú o dosť menšie ako v mestách, pričom oprava takého domu stojí rovnako alebo viac (z mesta vozíš všetok materiál, ktorý by v meste nebolo potrebné toľko dopravovať) ako domu v meste a efekt výrazne nižší z ekonomického hladiska.
-
JanH
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ne 06 02, 2022 6:31 am
- Has thanked: 152 times
- Been thanked: 225 times
Re: Zdedeny dom na dedine v povodnom stave - co s nim? Vase nazory a skusenosti.
Predaj vyprataného domu v pôvodnom stave bez rekonštrukcie s realistickou cenou ja ideálne riešenie pre teba. Ušetríš čas, energiu a peniaze. V žiadnom prípade by som nerobil rekonštrukciu - ľudia majú často iné predstavy a finančne sa ti to nevráti.
„nehnuteľnosť je dobré aktívum a peniaze nepotrebujem“
To je pravda, ale iba vtedy, ak nehnuteľnosť nezarába a zároveň nechátra.
Dom bez údržby = negatívne cashflow aktívum (aj keď zatiaľ len „mentálne“).
„nehnuteľnosť je dobré aktívum a peniaze nepotrebujem“
To je pravda, ale iba vtedy, ak nehnuteľnosť nezarába a zároveň nechátra.
Dom bez údržby = negatívne cashflow aktívum (aj keď zatiaľ len „mentálne“).
-
stary gambler
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ne 04 12, 2022 10:37 am
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 43 times
pridam aj ja svoj nazor
ahoj. dolezita je vzdy lokalita, to ja najvaic podstatne na vsetkych nehnutelnostiach, ci padaju vekom k zemi , alebo tycia ako na foto do zurnalu.
byvam v beznom mesteceku na Sted.sk, a boli vsetky tri pripady ktore ty spominas, , clovek pred zhruba 5 rokmi kupil starsi dedinsky dom, na slusnom pozemku-cca 6-9 araov, byvam vo vedlajsej ulici, tak v ramci dedinskych klebiet som sa sa dozvedel aj cenu 110.00o euro, rok tam bural ten domcek svojpomocne s budloezerom, odvoz sutuín mal vybaveny miestne, aj ked sme mestecko koli statuto kupelneho mesta, vzdy to pokladam za dedinu, ale zije sa mi tu perfektne lepsie miesto si ani neviem predstavit, terqz si tam postavil celkom dobry moderny dom, dokonca ma v predzahrake ako jediny , aj skalnu sochu-relief -neviem ako sa ro spravne nazyva v nasej stvrti , nie je brutalna a ozaj posobi decentne, odhadujem predjanu cenu v sucasnosti na 450.000 euro, neviem kolko do toho vrazil , ale si myslim ze nie moc chlap sa vyzna, staoja mu pred domom dve elektirikce bmw najnovsie, dalsi priklad, samospravu podlapdili a nasa stvrt sa roszisruje-pozemky, hole s travou cez 220 euro meter stvorcovy-su predane vetky, a ulicu dalej za potokom, a dve ulice dalej kupil dalsi udrziavany dom, na pracele cca 8arov, a komplet hu zbural uz tam stoji novy dom, cenu kupnu a nakladovu zial nepoznam-nepodarilo sa mi k nej dopatrat, dalsi priklad, oproti domu sa dcera vydala do miestnej rodiny, krory mali dom o 150m dalej, rozdelili zahradu a postavili si tam dom , pri vymere cca9 arov sa to da.. Zhrnutie: kde to je? lokalita je najpodstanejsie..... dalej vymer pozemku je velmi postatna. aj ked strecha pada, tehly tiez ak je dobra lokaalita a pozemok , statice z toho potecu
a dobra vymera ma to hodnotu cez 100.000 euro v dobrom pripade aj cez 200.000 euro nepisem az tak caasto riesim teraz rozdelnie dedicstva 6 bytov a a je to trosku narocnejsie obdobie z toho su tri v ba.
byvam v beznom mesteceku na Sted.sk, a boli vsetky tri pripady ktore ty spominas, , clovek pred zhruba 5 rokmi kupil starsi dedinsky dom, na slusnom pozemku-cca 6-9 araov, byvam vo vedlajsej ulici, tak v ramci dedinskych klebiet som sa sa dozvedel aj cenu 110.00o euro, rok tam bural ten domcek svojpomocne s budloezerom, odvoz sutuín mal vybaveny miestne, aj ked sme mestecko koli statuto kupelneho mesta, vzdy to pokladam za dedinu, ale zije sa mi tu perfektne lepsie miesto si ani neviem predstavit, terqz si tam postavil celkom dobry moderny dom, dokonca ma v predzahrake ako jediny , aj skalnu sochu-relief -neviem ako sa ro spravne nazyva v nasej stvrti , nie je brutalna a ozaj posobi decentne, odhadujem predjanu cenu v sucasnosti na 450.000 euro, neviem kolko do toho vrazil , ale si myslim ze nie moc chlap sa vyzna, staoja mu pred domom dve elektirikce bmw najnovsie, dalsi priklad, samospravu podlapdili a nasa stvrt sa roszisruje-pozemky, hole s travou cez 220 euro meter stvorcovy-su predane vetky, a ulicu dalej za potokom, a dve ulice dalej kupil dalsi udrziavany dom, na pracele cca 8arov, a komplet hu zbural uz tam stoji novy dom, cenu kupnu a nakladovu zial nepoznam-nepodarilo sa mi k nej dopatrat, dalsi priklad, oproti domu sa dcera vydala do miestnej rodiny, krory mali dom o 150m dalej, rozdelili zahradu a postavili si tam dom , pri vymere cca9 arov sa to da.. Zhrnutie: kde to je? lokalita je najpodstanejsie..... dalej vymer pozemku je velmi postatna. aj ked strecha pada, tehly tiez ak je dobra lokaalita a pozemok , statice z toho potecu
a dobra vymera ma to hodnotu cez 100.000 euro v dobrom pripade aj cez 200.000 euro nepisem az tak caasto riesim teraz rozdelnie dedicstva 6 bytov a a je to trosku narocnejsie obdobie z toho su tri v ba.
-
Rokosák
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 154 times
Nespomínaš žiadne schopnosti ani skúsenosti s podobným projektom. Práve tieto dve veci – spolu s nadšením – sú pri takomto projekte rozhodujúce. Zváž predaj a použi peniaze na veci, ktoré ti prinesú potešenie a majú vyššiu pravdepodobnosť úspechu.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
-
Rokosák
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 154 times
AI prepísalo príspevok starého gamblera takto:
Ahoj.
Dôležitá je vždy lokalita – to je podľa mňa najpodstatnejšie pri všetkých nehnuteľnostiach, či už vekom padajú k zemi, alebo sa týčia ako na fotografiách do realitných časopisov.
Bývam v bežnom mestečku na Strednom Slovensku a zažil som všetky tri prípady, ktoré spomínaš.
Prvý príklad:
Asi pred piatimi rokmi si tu jeden človek kúpil starší dedinský dom na slušnom pozemku (cca 6–9 árov). Bývam vo vedľajšej ulici, takže v rámci „dedinských klebiet“ som sa dozvedel aj kúpnu cenu – približne 110 000 eur.
Rok ten dom svojpomocne búral (mal aj buldozér), odvoz sutín mal vyriešený miestne. Aj keď sme oficiálne kúpeľné mesto, ja to stále beriem skôr ako dedinu – no žije sa mi tu perfektne, lepšie miesto si ani neviem predstaviť.
Dnes tam stojí veľmi pekný moderný dom. Dokonca má ako jediný v našej štvrti v predzáhradke aj kamenný reliéf (neviem presne, ako sa to správne nazýva). Nie je nijako brutálny, pôsobí decentne a vkusne. Odhadujem jeho dnešnú predajnú cenu na cca 450 000 eur. Neviem, koľko do toho investoval, ale myslím si, že nie extrémne veľa – chlap sa vyzná. Pred domom mu stoja dve najnovšie elektrické BMW.
Druhý príklad:
Samospráva „podľa mňa trochu podľahla tlaku“ a naša štvrť sa rozširuje. Pozemky – holé, len tráva – sa predávali za viac než 220 eur za m² a boli vypredané všetky.
O ulicu ďalej, za potokom, a ešte o dve ulice ďalej niekto kúpil udržiavaný dom na parcele cca 8 árov, kompletne ho zbúral a už tam stojí nový dom. Kúpnu cenu ani náklady bohužiaľ nepoznám, nepodarilo sa mi ich zistiť.
Tretí príklad:
Oproti nášmu domu sa dcéra vydala do miestnej rodiny, ktorá mala dom asi 150 metrov ďalej. Rozdelili záhradu a na časti si postavili nový dom. Pri výmere okolo 9 árov sa to ešte dá urobiť rozumne.
Zhrnutie:
Kde to je? Lokalita je najpodstatnejšia.
Hneď potom je dôležitá výmera pozemku. Aj keď strecha padá a tehly sa rozpadajú, ak je dobrá lokalita a pozemok má slušnú výmeru, statika z toho potečie. Taká nehnuteľnosť má hodnotu cez 100 000 eur, v lepšom prípade aj cez 200 000 eur.
Nepíšem teraz až tak často – riešim rozdelenie dedičstva (6 bytov, z toho 3 v BA) a je to trochu náročnejšie obdobie.
Ahoj.
Dôležitá je vždy lokalita – to je podľa mňa najpodstatnejšie pri všetkých nehnuteľnostiach, či už vekom padajú k zemi, alebo sa týčia ako na fotografiách do realitných časopisov.
Bývam v bežnom mestečku na Strednom Slovensku a zažil som všetky tri prípady, ktoré spomínaš.
Prvý príklad:
Asi pred piatimi rokmi si tu jeden človek kúpil starší dedinský dom na slušnom pozemku (cca 6–9 árov). Bývam vo vedľajšej ulici, takže v rámci „dedinských klebiet“ som sa dozvedel aj kúpnu cenu – približne 110 000 eur.
Rok ten dom svojpomocne búral (mal aj buldozér), odvoz sutín mal vyriešený miestne. Aj keď sme oficiálne kúpeľné mesto, ja to stále beriem skôr ako dedinu – no žije sa mi tu perfektne, lepšie miesto si ani neviem predstaviť.
Dnes tam stojí veľmi pekný moderný dom. Dokonca má ako jediný v našej štvrti v predzáhradke aj kamenný reliéf (neviem presne, ako sa to správne nazýva). Nie je nijako brutálny, pôsobí decentne a vkusne. Odhadujem jeho dnešnú predajnú cenu na cca 450 000 eur. Neviem, koľko do toho investoval, ale myslím si, že nie extrémne veľa – chlap sa vyzná. Pred domom mu stoja dve najnovšie elektrické BMW.
Druhý príklad:
Samospráva „podľa mňa trochu podľahla tlaku“ a naša štvrť sa rozširuje. Pozemky – holé, len tráva – sa predávali za viac než 220 eur za m² a boli vypredané všetky.
O ulicu ďalej, za potokom, a ešte o dve ulice ďalej niekto kúpil udržiavaný dom na parcele cca 8 árov, kompletne ho zbúral a už tam stojí nový dom. Kúpnu cenu ani náklady bohužiaľ nepoznám, nepodarilo sa mi ich zistiť.
Tretí príklad:
Oproti nášmu domu sa dcéra vydala do miestnej rodiny, ktorá mala dom asi 150 metrov ďalej. Rozdelili záhradu a na časti si postavili nový dom. Pri výmere okolo 9 árov sa to ešte dá urobiť rozumne.
Zhrnutie:
Kde to je? Lokalita je najpodstatnejšia.
Hneď potom je dôležitá výmera pozemku. Aj keď strecha padá a tehly sa rozpadajú, ak je dobrá lokalita a pozemok má slušnú výmeru, statika z toho potečie. Taká nehnuteľnosť má hodnotu cez 100 000 eur, v lepšom prípade aj cez 200 000 eur.
Nepíšem teraz až tak často – riešim rozdelenie dedičstva (6 bytov, z toho 3 v BA) a je to trochu náročnejšie obdobie.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
- Has thanked: 293 times
- Been thanked: 198 times
Pred 15 rokmi som svojpomocne, s otcom, kamaratmi a aj s vydatnou platenou pomocou partie murarskych majstrov - byvalych spoluziakov zo zakladky, realizoval prerabku vyse 100 rocneho domu z plnych palenych tehal.
Ak nie si lokalny blizko miesta nehnutelnosti, nemas miestne kontakty, nemas naladu a cas castiam prerabky sa venovat osobne a castiam aspon v pozicii casovo narocneho dohladu a pomocnej sily dodavajucej na poslednu chvilu chybajuci material a ukladajucej bordel, tak podla mna z toho financne nevydolujes nic a prerobis. Pripadne ak mas "obe ruky lave", v zmysle, ze si este nikdy v zivote nezapojil ani jedinu elektricku zasuvku v stene, nenahadzal si ani jednu miesacku, nevymenil kurenarske cerpadlo bez toho, ze by ti z neho kvapkala voda...
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
- Has thanked: 138 times
- Been thanked: 339 times
Keď tam človek nechce bývať alebo nemá hromadu času a záľubu v kutilstve alebo sa netopí v peniazoch že stratová prerábka ho nebude mrzieť ( neda sa strafit do vkusu kupca a naklady a stratu casu premietnut do ceny) tak nič extra sa vymyslieť nedá - len predaj. Keď nepôjde pod cenu tak predávať sa bude dlho. Ľudia sa prerabiek boja väčšina nevie odhadnúť cenu prerábky a pýtajú zľavu na zľavu. Česť výnimkám.
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
Zdravim.
Ďakujem veľmi pekne za všetky príspevky a tipy.
Asi najlogickejsie bude dom predať.
Nikdy som dom nepredával a ked som posledných pár mesiacov zbežne monitoroval ponúkané domy v dedine, tuším, že sa budem musieť vyzbrojiť trpezlivosťou.
Ako vždy odhadnúť správnu cenu je problém, najmä v lokalitách je ponúk iba niekoľko a nie sú porovnateľné.
Som si vedomý, že realitky ( ak sa rozhodnem ísť cez repliku) nemusia zastupova môj záujem a muzu ma tlačiť k nízkej cene aby mali províziu.
Zatiaľ som ešte žiadnu neoslovil.
Tu mám na vás otázku. Aká je bežná provízia realitke, je výhodné mať exkluzívnu zmluvu s jednou realitky alebo to dať viacerým. Alebo ísť bez realitky a povedať miestnym, že som je na predaj.
Akékoľvek typy privitam.
Inak dom je okrese Piešťany, plocha pozemku asi 12 árov, no pozemok je úzky, asi 9-10 metrov.
Ďakujem.
Ďakujem veľmi pekne za všetky príspevky a tipy.
Asi najlogickejsie bude dom predať.
Nikdy som dom nepredával a ked som posledných pár mesiacov zbežne monitoroval ponúkané domy v dedine, tuším, že sa budem musieť vyzbrojiť trpezlivosťou.
Ako vždy odhadnúť správnu cenu je problém, najmä v lokalitách je ponúk iba niekoľko a nie sú porovnateľné.
Som si vedomý, že realitky ( ak sa rozhodnem ísť cez repliku) nemusia zastupova môj záujem a muzu ma tlačiť k nízkej cene aby mali províziu.
Zatiaľ som ešte žiadnu neoslovil.
Tu mám na vás otázku. Aká je bežná provízia realitke, je výhodné mať exkluzívnu zmluvu s jednou realitky alebo to dať viacerým. Alebo ísť bez realitky a povedať miestnym, že som je na predaj.
Akékoľvek typy privitam.
Inak dom je okrese Piešťany, plocha pozemku asi 12 árov, no pozemok je úzky, asi 9-10 metrov.
Ďakujem.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2391 times
- Been thanked: 2776 times
Rozhodol by som sa podľa toho, či je dedina blízko mesta, alebo nie.
Blízko mesta = atraktívna pre tých, čo chcú stavať. Väčší výber realiťákov na spoluprácu.
Ďalej od mesta, či sa hodí na chalupu, alebo nie. V ,,psej riti,, - trebalo by lokálneho realiťáka.
Najprv by som sa spýtal susedov. Úzke pozemky sú vhodné na rozšírenie susedných pozemkov.
Susedia môžu mať záujem pre seba, či pre rodinu ( napr. pre deti, ktoré chcú mať v blízkosti )
Susedov by som určite kontaktoval, takisto poprosil o stráženie a nechal im telefónne číslo.
S cenou nebýva problém. Seknúť sa môžeš len tak, že by si dal nízku cenu.
Je lepšie nahodiť vyššiu. A potom znížiť keď nie je záujem.
Odhad cien je možný z existujúcich inzerátov. Alebo z tých čo ostali v pameti.
Orientačné ceny skús pozrieť zo štatistík, alebo pozri na portál realitná únia.
Do dedičského konania išla aká cena? Notár obyčajne trvá na fér cene.
Sú aj weby kde podľa nahodených parametrov získaš orientačnú cenu.
Ale najlepšie je podľa mňa spojiť sa so skúseným realiťákom, ktorý má ceny ,,v oku,,
On ťa upozorní na negatíva i pozitíva.
Čím vyššia cena, tým získa vyššiu províziu ..neviem prečo si myslíš, že ťa bude tlačiť do nižšej ceny.
Jediný motív k nižšej cene má vtedy, ak by to dlho nevedel predať.
Aj tak ty musíš všetko odsúhlasiť. Realiťák je len sprostredkovateľ.
Ber to tak, že sezóna na predaj začne na jar.
Dovtedy si môžeš urobiť research, spýtať sa susedov a miestnych.
Ak je to velmi malá dedina, daleko od mesta, neatraktívna pre chalupárov, tak
miestni budú možno jedinými potenciálnymi kupcami.
Predať, zbaviť sa starostí a peniaze investuj.
Skôr zarobíš viac investovaním ako strácať čas a energiu predajom, prerábkov, či podobnými starosťami.
Nie je dobré ked dom je dlho opustený.
Môžu ti ho vykradnúť, alebo tam nájdeš nasťahovaných bezdomovcov, či rómov.
Blízko mesta = atraktívna pre tých, čo chcú stavať. Väčší výber realiťákov na spoluprácu.
Ďalej od mesta, či sa hodí na chalupu, alebo nie. V ,,psej riti,, - trebalo by lokálneho realiťáka.
Najprv by som sa spýtal susedov. Úzke pozemky sú vhodné na rozšírenie susedných pozemkov.
Susedia môžu mať záujem pre seba, či pre rodinu ( napr. pre deti, ktoré chcú mať v blízkosti )
Susedov by som určite kontaktoval, takisto poprosil o stráženie a nechal im telefónne číslo.
S cenou nebýva problém. Seknúť sa môžeš len tak, že by si dal nízku cenu.
Je lepšie nahodiť vyššiu. A potom znížiť keď nie je záujem.
Odhad cien je možný z existujúcich inzerátov. Alebo z tých čo ostali v pameti.
Orientačné ceny skús pozrieť zo štatistík, alebo pozri na portál realitná únia.
Do dedičského konania išla aká cena? Notár obyčajne trvá na fér cene.
Sú aj weby kde podľa nahodených parametrov získaš orientačnú cenu.
Ale najlepšie je podľa mňa spojiť sa so skúseným realiťákom, ktorý má ceny ,,v oku,,
On ťa upozorní na negatíva i pozitíva.
Čím vyššia cena, tým získa vyššiu províziu ..neviem prečo si myslíš, že ťa bude tlačiť do nižšej ceny.
Jediný motív k nižšej cene má vtedy, ak by to dlho nevedel predať.
Aj tak ty musíš všetko odsúhlasiť. Realiťák je len sprostredkovateľ.
Ber to tak, že sezóna na predaj začne na jar.
Dovtedy si môžeš urobiť research, spýtať sa susedov a miestnych.
Ak je to velmi malá dedina, daleko od mesta, neatraktívna pre chalupárov, tak
miestni budú možno jedinými potenciálnymi kupcami.
Predať, zbaviť sa starostí a peniaze investuj.
Skôr zarobíš viac investovaním ako strácať čas a energiu predajom, prerábkov, či podobnými starosťami.
Nie je dobré ked dom je dlho opustený.
Môžu ti ho vykradnúť, alebo tam nájdeš nasťahovaných bezdomovcov, či rómov.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
- Has thanked: 293 times
- Been thanked: 198 times
Kazdemu domu tiez dost skodia zimy, pocas ktorych nie je vykurovany. Neobyvany dom nebude nikto vykurovat.
A skontroluj z povaly strechu, to je top priorita. Kazda aj mala diera v skridlach urobi postupom tyzdnov a mesiacov velku skodu. Velmi drahu na naslednu opravu.