U mna A/B= 305 mesiacov , ale vyplacuju dozivotne . Ponukaju aj 2% navysovanie p.a. no samo ze ponizili sumu B a to tak, ze az po 15 rokoch som na sume B bez valorizacie. (zlozenym urocenim ). Ak si zvolim B bez valorizacie tak za tych 305 mesiacov pri inflacii iba 3%p.a. priemer budem mat menej ako 50% realnu hodnotu B. Cele je to nastavene ako biznis pre komercne poistovne. Naj riesenie je moznost vybrat vsetko ak sa da. Este k B bez valorizacie ponukaju 0% az 1% rocne navysovanie ak budu dobre hospodarske vysledky poistovne , to nie je ale zavazne. Ja som sklamany z tych ponuk necakal som zazraky ale toto ??? Kolko 90 rocnych dochodcov muzov poznate vo svojom okoli a aky je pomer k tym co zomeli skor medzi 64 az 90?kixog47100 napísal: ↑Pi 19 12, 2025 10:19 pm Mna by to tiez zaujimalo.
- nasporena suma A (nezaujima ma cislo)
- vyplacana suma B (nezaujima ma cislo)
- pomer A deleno B = C
- Zaujima ma len C
- A kolko mesiacov/rokov
Napr. 20 rokov alebo dozivotne.
A ci sa rata s nejakou valoriaciou navysovanim v case - alebo to je uz pevna suma.
Predpokladam, ze B bude uz konstatna suma.
Ktoru ti v case zozerie inflacia.
Vopred dakujem
II. pilier - DSS
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
- Has thanked: 245 times
- Been thanked: 594 times
- Kontaktovať používateľa:
Re: II. pilier - DSS
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
- wladas
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
- Has thanked: 81 times
- Been thanked: 247 times
Tragykomedia. A potom sa bude niekto zavzdusnovat ze cely 2.pilier je nahovno vsak malo vyplacaju. Samozrejme ked je vyplatna faza zle napisana v zakone. A poistovne sa napakuju.
Vela ludi (2/3 ?) nebude mat moznost jednorazoveho vyberu. A vela tych co budu moc vybrat nebude vediet tie peniaze spravovat.
Vela ludi (2/3 ?) nebude mat moznost jednorazoveho vyberu. A vela tych co budu moc vybrat nebude vediet tie peniaze spravovat.
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
- Has thanked: 138 times
- Been thanked: 339 times
Odkial su tie tvrdenia ? Kto ma aspon 700e len z prveho piliera a moze si vsetko vybrat nemoze byt predsa blbec ze sa nevie postarat o svoje peniaze. Socializmus ze stat sa vie o peniaze ludi postarat lepsie ako ludia sami nastastie skoncil. Programovy vyber nekomentujem - neuvazujem o nom a zda sa ze 90 percent ludi to vidi rovnako kedze vyberaju vsetko a staraju sa o peniaze sami. Ludia v tom maju jasno. Ludia za tuto moznost jednorazoveho vyberu zaplatili nizsim dochodkom z prveho piliera a mensim naporom na ten prvy pilier v buducnosti kedze valorizovat sa bude z nizsej sumy. Dobrovolny win-win.
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2391 times
- Been thanked: 2780 times
Tu je tabulka všetkých typov dôchodkov z 2 piliera:osamely chodec napísal: ↑So 20 12, 2025 11:32 am U mna A/B= 305 mesiacov , ale vyplacuju dozivotne . Ponukaju aj 2% navysovanie p.a. no samo ze ponizili sumu B a to tak, ze az po 15 rokoch som na sume B bez valorizacie. (zlozenym urocenim ). Ak si zvolim B bez valorizacie tak za tych 305 mesiacov pri inflacii iba 3%p.a. priemer budem mat menej ako 50% realnu hodnotu B. Cele je to nastavene ako biznis pre komercne poistovne. Naj riesenie je moznost vybrat vsetko ak sa da. Este k B bez valorizacie ponukaju 0% az 1% rocne navysovanie ak budu dobre hospodarske vysledky poistovne , to nie je ale zavazne. Ja som sklamany z tych ponuk necakal som zazraky ale toto ??? Kolko 90 rocnych dochodcov muzov poznate vo svojom okoli a aky je pomer k tym co zomeli skor medzi 64 az 90?
. .
Tu je to v pdf: https://www.employment.gov.sk/files/slo ... hodkov.pdf
Kľúčové z toho je, že ak sa dosiahne referenčná suma (pre 2025 je 684,10 €..pre 2026 je 702,30 €),
tak sa DÁ čerpať PROGRAMOVÝ (F,H) alebo DOČASNÝ dôchodok (E,G).
Ak sa nedosiahne referenčná suma, tak sa dá čerpať len DOŽIVOTNÝ dôchodok (A,B,C,D,E)
Text z ministerstva PSV vraví, že ak ide o predčasný dôchodok ( a predčasný dôchodok aj z 2 piliera), môže sa o
predčasný dôchodok z II. piliera požiadať v Sociálnej poisťovni alebo v Dôchodkovej správcovskej spoločnosti (DSS)
Ak ide o riadny starobný dôchodok ( a riadny dôchodok aj z 2 piliera), môže sa o
dôchodok z II. piliera požiadať len v Sociálnej poisťovni .
Ak si požiadal len svoju DSS, tak ti zrejme poslala len svoje ponuky.
Ak na tie ponuky neodpovieš do 30 dní, tak môžeš o dôchodok požiadať kedykoľvek neskôr.
Ak požiadaš Sociálnu poisťovňu, ona ti pošle ponuky všetkých DSS.
A tam si môžeš porovnať či tá tvoja DSS ti dala dobrú ponuku:
Sociálna poisťovňa zriadi a spravuje Centrálny informačný ponukový systém (CIPS), ktorý slúži na sprostredkovanie ponúk dôchodkov pre sporiteľov.
Tento systém zabezpečuje transparentnosť sprostredkovania ponúk dôchodkov a znižuje administratívnu záťaž sporiteľa, ktorý dostane všetky ponuky na jednom mieste v rovnakom čase.
Do tohto systému Sociálna poisťovňa, poisťovne a dôchodkové správcovské spoločnosti vkladajú údaje potrebné na určenie splnenia podmienok na výplatu dôchodku, na predloženie ponuky dôchodku a na bezpečný a efektívny prístup k dôchodku.
Vďaka tomu si sporiteľ bude môcť rýchlo porovnať ponuky jednotlivých poisťovní bez toho, aby každú z nich osobne navštívil.
Zavedenie CIPS umožnilo zakázať sprostredkovateľskú činnosť pri vyplácaní dôchodkov, čím sa zamedzuje vzniku jedného z najväčších nákladov vstupujúcich do ceny dôchodku.
Podmienky súčasnej výplatnej fázy sa budú vzťahovať na dôchodky vyplácané na základe žiadosti o dôchodok z II. piliera podanej najneskôr 31. decembra 2028. Od 1. januára 2029 nadobudne účinnosť nová výplatná fáza.
Znamená to, že pri žiadostiach o dôchodok z II. piliera podaných na prelome rokov 2028 a 2029 bude rozhodujúci dátum podania žiadosti.
Ak sporiteľ požiada o dôchodok z II. piliera najneskôr 31. decembra 2028 a následne na základe záväznej ponuky dôchodkov z ponukového listu uzatvorí dohodu o vyplácaní dôchodku programovým výberom alebo zmluvu o poistení dôchodku, budú sa na neho vzťahovať podmienky súčasnej výplatnej fázy účinnej do 31. decembra 2028. Uvedené platí aj v prípade, že sa ponuka dôchodkov sporiteľovi vystaví až začiatkom roka 2029.
- duves
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ut 20 07, 2021 12:34 pm
- Has thanked: 228 times
- Been thanked: 192 times
Na nete bol svojho času uvedeny konkretny príklad a tie ponuky sa líšili o 4-5€ pri nasporenej sume neviem, asi 30 tisic € to mohlo byť.JUGGLER napísal: ↑So 20 12, 2025 10:43 pm
Sociálna poisťovňa zriadi a spravuje Centrálny informačný ponukový systém (CIPS), ktorý slúži na sprostredkovanie ponúk dôchodkov pre sporiteľov.
Tento systém zabezpečuje transparentnosť sprostredkovania ponúk dôchodkov a znižuje administratívnu záťaž sporiteľa, ktorý dostane všetky ponuky na jednom mieste v rovnakom čase.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
realita - je nepodstatne kde poziadas o dochodok z 2. piliera , aj tak to riesi vo finale soc. poistovna cez CIPS. Mne dosli az 2
ponuky jedna generali a druha allianz. Inak najviac ma pobavilo, ze su tamuvedene akoze priklady roznych dochodkov pri roznych nasporenych sumach. Ked som sa porovnal s prikladom, ktory sa najviac zhodoval s mojou nasporenou sumou tak sumy vyplacanych dochodkov boli cca o 35% vyssie v tych prikladoch ako moje finalne ponuky .
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
u mna su to centyduves napísal: ↑Ne 21 12, 2025 10:13 amNa nete bol svojho času uvedeny konkretny príklad a tie ponuky sa líšili o 4-5€ pri nasporenej sume neviem, asi 30 tisic € to mohlo byť.JUGGLER napísal: ↑So 20 12, 2025 10:43 pm
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
Rozumiem tomu dobre že teoreticky na papieri sa sľubuje o 35 percent viac ako v skutočnosti ? Aj 20 perc je veľa.osamely chodec napísal: ↑Ne 21 12, 2025 10:15 am realita - je nepodstatne kde poziadas o dochodok z 2. piliera , aj tak to riesi vo finale soc. poistovna cez CIPS. Mne dosli az 2ponuky jedna generali a druha allianz. Inak najviac ma pobavilo, ze su tamuvedene akoze priklady roznych dochodkov pri roznych nasporenych sumach. Ked som sa porovnal s prikladom, ktory sa najviac zhodoval s mojou nasporenou sumou tak sumy vyplacanych dochodkov boli cca o 35% vyssie v tych prikladoch ako moje finalne ponuky .
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
nechcem z jedneho prikladu zovseobecnovat , ale u mna to plati.Glogol napísal: ↑Ne 21 12, 2025 10:26 amRozumiem tomu dobre že teoreticky na papieri sa sľubuje o 35 percent viac ako v skutočnosti ? Aj 20 perc je veľa.osamely chodec napísal: ↑Ne 21 12, 2025 10:15 am realita - je nepodstatne kde poziadas o dochodok z 2. piliera , aj tak to riesi vo finale soc. poistovna cez CIPS. Mne dosli az 2ponuky jedna generali a druha allianz. Inak najviac ma pobavilo, ze su tamuvedene akoze priklady roznych dochodkov pri roznych nasporenych sumach. Ked som sa porovnal s prikladom, ktory sa najviac zhodoval s mojou nasporenou sumou tak sumy vyplacanych dochodkov boli cca o 35% vyssie v tych prikladoch ako moje finalne ponuky .
![]()
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 1559 times
Akciové fondy v druhom pilieri tento rok zarobili viac ako indexové
https://e.dennikn.sk/5037724/akciove-fo ... o-indexove
ako mohol ten NN Dynamika dosiahnut taky vynos?
https://www.nn.sk/files/archiv/sk-dss/f ... _RF_NN.pdf
ako mohol ten NN Dynamika dosiahnut taky vynos?
https://www.nn.sk/files/archiv/sk-dss/f ... _RF_NN.pdf
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
super, ze stat nuti roky pred dochodkom odist dochodcov do dlhopisovych fondov, ale nenuti spravcou DSS uchovat aspon realnu kupnu silu dochodku , teda doplatit inflaciu. Ale poplatky to sa uctuju
.
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
Je na svete nastroj na investovanie co garantuje zhodnotenie vo vyske inflacie ? Len pre istotu opakakujem slovo garantuje vopred - lebo spatne takych nastrojov najdeme x.osamely chodec napísal: ↑Po 22 12, 2025 2:18 pm super, ze stat nuti roky pred dochodkom odist dochodcov do dlhopisovych fondov, ale nenuti spravcou DSS uchovat aspon realnu kupnu silu dochodku , teda doplatit inflaciu. Ale poplatky to sa uctuju.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
ano je taky nastroj, ale moj prispevok nie je o tom ...Glogol napísal: ↑Po 22 12, 2025 6:45 pmJe na svete nastroj na investovanie co garantuje zhodnotenie vo vyske inflacie ? Len pre istotu opakakujem slovo garantuje vopred - lebo spatne takych nastrojov najdeme x.osamely chodec napísal: ↑Po 22 12, 2025 2:18 pm super, ze stat nuti roky pred dochodkom odist dochodcov do dlhopisovych fondov, ale nenuti spravcou DSS uchovat aspon realnu kupnu silu dochodku , teda doplatit inflaciu. Ale poplatky to sa uctuju.
-
kixog47100
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
- Has thanked: 130 times
- Been thanked: 165 times
V tom fonde mozu investovat len do toho co je povolene, tj do statnych dlhopisov a tam je take zhodnoteni ake je.osamely chodec napísal: ↑Po 22 12, 2025 2:18 pm super, ze stat nuti roky pred dochodkom odist dochodcov do dlhopisovych fondov, ale nenuti spravcou DSS uchovat aspon realnu kupnu silu dochodku , teda doplatit inflaciu. Ale poplatky to sa uctuju.
Doplacanie inflacie alebo poskytovanie sluzieb uplne zadarmo je teda nezmysel..
https://www.nn.sk/files/archiv/sk-dss/f ... _KF_NN.pdf
Mozno poplatky by mohli byt nizsie aspon vo vyplatnej faze. Samostatny fond s nizsimi poplatkami.
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
Chápem ale nemôžeme od dss chcieť niečo na čo nie sú určené. Stat asi vie prečo nespraví štátnu dss-ku. S vysokou pravdepodobnosťou bez štátnych dotacii by nevedel poraziť súkromne.osamely chodec napísal: ↑Po 22 12, 2025 6:53 pmano je taky nastroj, ale moj prispevok nie je o tom ...Glogol napísal: ↑Po 22 12, 2025 6:45 pmJe na svete nastroj na investovanie co garantuje zhodnotenie vo vyske inflacie ? Len pre istotu opakakujem slovo garantuje vopred - lebo spatne takych nastrojov najdeme x.osamely chodec napísal: ↑Po 22 12, 2025 2:18 pm super, ze stat nuti roky pred dochodkom odist dochodcov do dlhopisovych fondov, ale nenuti spravcou DSS uchovat aspon realnu kupnu silu dochodku , teda doplatit inflaciu. Ale poplatky to sa uctuju.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
nakoniec som to ja napisal zle, ak som to spravne pochopil s pomocou AI tak po 50 tke musi si sporitel kazdy rok dat minimalne 2% uspor do dlhopisov takze v 64 moze byt stale 100-(2x14)=72 % v akciach
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
2% vtedy ak si 100% v akciách a po 50tke odškrtneš políčko v ktorom žiadaš o zníženie povinného pomeru, čo je každý rok presun 4% do dlhopisov.osamely chodec napísal: ↑Po 22 12, 2025 7:52 pm nakoniec som to ja napisal zle, ak som to spravne pochopil s pomocou AI tak po 50 tke musi si sporitel kazdy rok dat minimalne 2% uspor do dlhopisov takze v 64 moze byt stale 100-(2x14)=72 % v akciach
Ak si to zanedbal, tak dajme tomu v 60tke už môžeš mať 40% v dlhopisoch a už to len môžeš spomaliť...
Ja každému koho stretnem a bavíme sa o investíciách upozorňujem, že treba prehodiť všetko do indexového fondu a odškrtnúť políčko zo žiadosťou o zníženie povinného prechodu do dlhopisov na polovicu ( zo 4% ročne na 2% ročne )
Toto môže byť najdôležitejší krok v živote, ktorý sa dá vybaviť za 10 minút online !
Ked máte 2 pilier v garantovaných fondoch, okrádate sami seba a budete mať nižší dôchodok.
Pretože garantované fondy majú za posledných 5 rokov NULOVÝ, alebo NEGATÍVNY výnos.
Pritom inflácia znehodnotila úspory o jednu tretinu ! To je -33%
Naproti tomu 1 pilier sa valorizoval za 5 rokov o +35% !
Ale keby ste mali 2 pilier len 100% indexový, tak máte približne +80%.
K tomu, čo dnes dal Mibi, že aký super bol akciový fond Dynamic v 2025 si všimnite, že za 20 rokov má výnos len 4,4% p.a.
Proste ,,jedna lastovička jar nerobí,,. Index bije všetko.
Dávam čísla. Všimnite si, že GARANTOVANÉ fondy bežne majú za 5 rokov aj negatívny výnos.
Prd je garantované !
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 1559 times
Mne bol podozrivy ten vysledok NN Dynamic, skoro 15% YTD ked 45% maju v USA nehedgovane ETF a 24% v dlhopisoch, ze by to dali s tymi 7% drahych kovov?
-
Fund
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Po 15 02, 2021 2:46 pm
- Has thanked: 287 times
- Been thanked: 103 times
...ak nemam aktivovanu PIS (predvolenu investicnu strategiu) mam si ju aktivovat? Alebo ponechat iba plne investovanie do indexoveho fondu? Tym padom pojdem naplno stale iba index a ziadne preklapanie do dlhopisov?
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Ja to mám od 2023 kedy PIS zaviedli opísané takto:
Akonáhle vo veku 50 rokov chceš ten presun do dlhopisov spomaliť na 2% ročne, tak sa z tej PIS
môžeš vyviazať ( požiadať o zníženie na polovicu ).
Vyviazanie z PIS zrejme znamená, že môžeš mať aj viac v dlhopisoch. Ale nie menej ako 2% ročne.
Čiže ten presun 4% od 50 rokov je PIS (predvolená investičná stratégia).JUGGLER napísal: ↑So 22 07, 2023 3:03 pm PIS podľa veku od 2023.
V II pilieri sa od 2023 zaviedla PIS ( Predvolená Investičná Stratégia ).
Do PIS od 1. mája 2023 automaticky vstúpili všetci pasívni sporitelia a budú tam aj noví sporitelia.
Ak sporiteľ narodený po roku 1968 nedoručí správcovi námietku, jeho majetok + nové príspevky sa presunú do PIS od 1 júla 2023.
Ak sporiteľ narodený pred 1968 nedoručí správcovi námietku, do PIS sa začnú presúvať jeho nové príspevky.
Teda pozor, rozumiem tomu tak, že nie doterajší majetok, iba nové príspevky.
Ak je sporiteľ narodený pred rokom 1968 a chce mať maximum v indexovom fonde, mal by si presunúť majetok v maximálnej miere do indexového fondu. Stačí sa online nalogovať do svojho účtu a urobiť zmenu.
PIS funguje tak, že do veku 50 rokov budú všetky úspory v indexovom fonde, teda 100% akcie.
Od veku 50 rokov sa pomerné zastúpenie indexového fondu v majetku znižuje o 4% ročne.
A teraz pozor: presun tých 4% do garantovaného fondu od veku 50 rokov možno znížiť na polovicu.
Teda napríklad vo veku 55 rokov , podľa PIS bude 80% v indexovom fonde a 20% v garantovanom fonde.
Ak sporiteľ online odklikne že si želá zníženie o polovicu...teda každý rok sa presunie iba 2% z indexového do garantovaného fondu.
Čiže aj vo veku 60 rokov môže mať človek vysoký podiel v indexovom fonde a len menší podiel v garantovanom.
Kdesi som čítal, že aj pri výplate dôchodku z II piliera, možno druhú polovicu stále nechať v indexovom fonde. To ale nemám naštudované.
Akonáhle vo veku 50 rokov chceš ten presun do dlhopisov spomaliť na 2% ročne, tak sa z tej PIS
môžeš vyviazať ( požiadať o zníženie na polovicu ).
Vyviazanie z PIS zrejme znamená, že môžeš mať aj viac v dlhopisoch. Ale nie menej ako 2% ročne.
-
Fund
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Po 15 02, 2021 2:46 pm
- Has thanked: 287 times
- Been thanked: 103 times
...vdaka za odpoved,len som chcel vediet,ze ked mam,citujem:
"Aktuálne nastavenie Predvolenej investičnej stratégie:
na Vašej zmluve nie je predvolená investičná stratégia nastavená, môžete do nej vstúpiť"
teda,ak vstupim do PIS budu sa mi peniaze presuvat do dlhopisov,ale ked nevstupim do PIS ostanem v indexovom fonde kolko budem chciet,bez toho aby mi nieco presuvali inam ako budem ja chciet?Chapem to spravne?
"Aktuálne nastavenie Predvolenej investičnej stratégie:
na Vašej zmluve nie je predvolená investičná stratégia nastavená, môžete do nej vstúpiť"
teda,ak vstupim do PIS budu sa mi peniaze presuvat do dlhopisov,ale ked nevstupim do PIS ostanem v indexovom fonde kolko budem chciet,bez toho aby mi nieco presuvali inam ako budem ja chciet?Chapem to spravne?
-
kixog47100
- Platinum Member ***
https://www.vubgenerali.sk/pis/
Nie som v PIS, čo sa deje s mojím majetkom, keď mám nad 50 rokov?
Majetok každého sporiteľa nad 50 rokov (vrátane) podlieha tzv. lifecyclingu, to znamená, postupnému presunu do dlhopisového garantovaného fondu. Ak máte nad 50 rokov, platí pre vás minimálna hranica, koľko percent svojho majetku musíte mať v dlhopisovom garantovanom fonde. Ak toľko majetku v dlhopisovom fonde nemáte, pri výročí Vášho narodenia Vám presunieme majetok tak, aby ste minimálnu hranicu spĺňali.
Ak je to aktualne tak postupny presun do dlhopisoveho je povinny.
Tak si to sleduj.
Nie som v PIS, čo sa deje s mojím majetkom, keď mám nad 50 rokov?
Majetok každého sporiteľa nad 50 rokov (vrátane) podlieha tzv. lifecyclingu, to znamená, postupnému presunu do dlhopisového garantovaného fondu. Ak máte nad 50 rokov, platí pre vás minimálna hranica, koľko percent svojho majetku musíte mať v dlhopisovom garantovanom fonde. Ak toľko majetku v dlhopisovom fonde nemáte, pri výročí Vášho narodenia Vám presunieme majetok tak, aby ste minimálnu hranicu spĺňali.
Ak je to aktualne tak postupny presun do dlhopisoveho je povinny.
Tak si to sleduj.
-
kixog47100
- Platinum Member ***
Dalsi zdroj
https://www.nn.sk/druhy-pilier/predvole ... strategia/
Presun majetku do dlhopisového garantovaného d.f. od stanoveného veku sa uplatňuje povinne aj na sporiteľov, ktorí nie sú v PIS.
https://www.nn.sk/druhy-pilier/predvole ... strategia/
Presun majetku do dlhopisového garantovaného d.f. od stanoveného veku sa uplatňuje povinne aj na sporiteľov, ktorí nie sú v PIS.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Ministerstvo práce:
Sporitelia, ktorí si nechcú sporiť v predvolenej investičnej stratégii , majú možnosť si sporiť ľubovoľne, a to aj vo viacerých dôchodkových fondoch, ktoré spravuje DSS, ak sa na tom s DSS dohodnú, bez povinnosti sporenia v dlhopisovom garantovanom dôchodkovom fonde.
Svoju investičnú stratégiu môžu sporitelia kedykoľvek bezplatne zmeniť.
Od veku 50 rokov však musí byť dodržaný minimálny objem majetku sporiteľa v dlhopisovom garantovanom dôchodkovom fonde aj u sporiteľa, ktorý sa vyviazal z predvolenej investičnej stratégie rovnako, ako je to pri sporiteľovi v predvolenej investičnej stratégii.
Tento pomer si môže sporiteľ, ktorý si nesporí v predvolenej investičnej stratégii, po dohode s DSS znížiť na polovicu.
https://www.employment.gov.sk/sk/social ... fondy.html
Sporitelia, ktorí si nechcú sporiť v predvolenej investičnej stratégii , majú možnosť si sporiť ľubovoľne, a to aj vo viacerých dôchodkových fondoch, ktoré spravuje DSS, ak sa na tom s DSS dohodnú, bez povinnosti sporenia v dlhopisovom garantovanom dôchodkovom fonde.
Od veku 50 rokov však musí byť dodržaný minimálny objem majetku sporiteľa v dlhopisovom garantovanom dôchodkovom fonde aj u sporiteľa, ktorý sa vyviazal z predvolenej investičnej stratégie rovnako, ako je to pri sporiteľovi v predvolenej investičnej stratégii.
Tento pomer si môže sporiteľ, ktorý si nesporí v predvolenej investičnej stratégii, po dohode s DSS znížiť na polovicu.
- duves
- Platinum Member ***
Ja teda neviem, ale mne príde rozumné požadovať zákonom, že ak sporitel pristupi na PIS, tak správcovská spoločnosť musí za každých okolností konať tak, aby pri presunoch sporitel netratil. Ak sa to nestane, pýtam sa, to začo si taká spoločnosť pýta odplatu?
-
rmaly
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
- Has thanked: 1119 times
- Been thanked: 117 times
A tam je nejaka zmena oproti tomu, co platilo doteraz (uz par rokov?)... Lebo toto "mozte si to znizit, ale nemozte..." platilo uz od Krajniaka ci od kedy, nie?JUGGLER napísal: ↑St 24 12, 2025 3:50 pm Ministerstvo práce:
-
kixog47100
- Platinum Member ***
https://blog.sme.sk/adss/spolocnost/dru ... -roku-2030
Dlhopisové fondy zaznamenali výnosy na úrovni 1 – 3 %, indexové fondy 6,3 – 7 % a zmiešané či akciové fondy 8 – 15 %. Indexové fondy zaostali za ostatnými negarantovanými fondmi najmä preto, že ako pasívne portfóliá nevyužívali menové zabezpečenie voči výraznému oslabeniu amerického dolára (-12,79 %).
Zmiešané a akciové fondy túto možnosť mali, v niektorých prípadoch im navyše pomohol aj silný rast ceny zlata (+60 %). Z dlhodobého hľadiska však pravidelné menové zabezpečenie znižuje volatilitu len za cenu vyšších nákladov, čo v konečnom dôsledku vedie k nižším dlhodobým výnosom. Preto zostávajú indexové fondy z pohľadu dlhodobého zhodnotenia a vhodnosti na sporenie prirodzeným favoritom.
- duves
- Platinum Member ***
Mne to vychádza na asi 8%. Lenže pre Trumpovou rošádou som mal 100% dlhopis a potom, ked som videl, že už sa platia nakupiť indexy, tak som tak urobil. Akciovy fond, tak to ma ani nenapadlo.
-
xerces
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Ne 20 06, 2021 12:20 am
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 38 times
Presne pre toto tvrdim, ze 2. pilier je defacto podvod. Taka 3. vlna kuponky. Sposob ako vybrat vela penazi od ludi do sukromnych penazeniek. Nakoniec sa este stane to, ze si nevyberiete ziadne peniaze z 2. piliera a nechate ich zdedit. Ja mam v 2. pilieri minimum.wladas napísal: ↑So 20 12, 2025 3:20 pm Tragykomedia. A potom sa bude niekto zavzdusnovat ze cely 2.pilier je nahovno vsak malo vyplacaju. Samozrejme ked je vyplatna faza zle napisana v zakone. A poistovne sa napakuju.
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
Nijaky podvod to nie je. Treba sa naprv ho snazit pochopit. Ak niekto napise ze v nom ma minimum hned vidim ze velmi 2 pilieru nerozumie. Moze mi to byt sumafuk ale ked niekto precita ten prispevok moze si mysliet ze to pise niekto kto tomu rozumie. Kazdy podla zakona prispieva rovnakym percentom zo svojej mzdy. ( dobrovolne prispevky ignorujeme). Slovo minimum je dost od veci.xerces napísal: ↑Pi 02 01, 2026 3:55 pmPresne pre toto tvrdim, ze 2. pilier je defacto podvod. Taka 3. vlna kuponky. Sposob ako vybrat vela penazi od ludi do sukromnych penazeniek. Nakoniec sa este stane to, ze si nevyberiete ziadne peniaze z 2. piliera a nechate ich zdedit. Ja mam v 2. pilieri minimum.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
Vyplata z 2. piliera je uplne opacne nastavena. Ludia z vysokymi dochodkami (aj s vysokym majetkom, predpoklad) si mozu celu nasporenu sumu vybrat a uzit. Naopak ludia s nizkymi dochodkami (nizky majetok, predpoklad) musia prijat nevyhodne ponuky od poistovni, kde ani po doziti 100 rokov nedostanu realnu cenu nasporenych penazi. Cize su diskriminovani oproti prvej skupine. Skuste sa zamysliet kto potrebuje tie peniaze viac, bohati ci chudobny dochodca?
- wladas
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
- Has thanked: 81 times
- Been thanked: 247 times
Chapem ale podla mna je otazka zle polozena. Treba sa skor pytat preco je ta vyplatna faza taka zla a tym padom znevyhodnuje ludi s nizkym dochodkom.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
neboj lobisti to zariadia a ani ti bohati si uz nebudu moct uspory vybrat
-
kixog47100
- Platinum Member ***
Je to tak blbo nastavene
- pretoze prvych nieco vyse 7 rokov ak poberas dochodok tak nespotrebovana cast sa dedi (na tych nezarobia nic, resp. do rzezerv od nich pojde minimum) Pritom tam by sa dali ziskat najvacsie rezervy.
- plus je zatial maly kmen (co znamena vyssie riziko pre poistovne, ze sa prerataju a aj mensia konkurencia medzi poistovnami co je nevyhodne pre poistencia
- plus nieco musia zarobit (ak nezrobia na tych co sa pominu do cca 7 rokov tak si vyberu zisk od zvysnych)
- mozno aj slaba regulacia - aby pripadne nadvynosy rozdelili zvysnym sporitelom (nieco ako obdoba valorizacie).
- zatial sme v plienkach / nie su skusenosti
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
takze ak poistenec zomrie 8 rok po zacati vyplaty dochodku tak, cely jeho zvysny dochodok prepada v prospech poistovne. 64+8=72 pricom ludia sa doziju tak 78 priemer. Sak to je zlata bana pre poistovne.kixog47100 napísal: ↑Pi 02 01, 2026 5:41 pmJe to tak blbo nastavene
- pretoze prvych nieco vyse 7 rokov ak poberas dochodok tak nespotrebovana cast sa dedi (na tych nezarobia nic, resp. do rzezerv od nich pojde minimum) Pritom tam by sa dali ziskat najvacsie rezervy.
- plus je zatial maly kmen (co znamena vyssie riziko pre poistovne, ze sa prerataju a aj mensia konkurencia medzi poistovnami co je nevyhodne pre poistencia
- plus nieco musia zarobit (ak nezrobia na tych co sa pominu do cca 7 rokov tak si vyberu zisk od zvysnych)
- mozno aj slaba regulacia - aby pripadne nadvynosy rozdelili zvysnym sporitelom (nieco ako obdoba valorizacie).
- zatial sme v plienkach / nie su skusenosti
-
kixog47100
- Platinum Member ***
Pojde to do rezerv z ktorych budu vyplacat dochodky tym co sa doziju viac nez mali nasporene.
Problem je zatial este nie su vytvorene ziodne rezervy lebo prvych 8 rokov sa dedi a malo ludi zatial pobera/poberalo dochodok z 2 P.
A nikto nevie kolko ludi sa akeho veku dozije.
Je predpoklad, ze ludia sa budu dozivat vyssieho veku - lebo pokrok v zdravotnictve (lieky na rakovinu, demenciu a pod.).
Mozno za 10 rokov nikto nebude plesaty.
Vakciny proti rokovine a pod.
Samozejme ak budu hospodarit dobre a budu im casom rast rezervy tak cast si budu moct vybrat - rozpustit do zisku - tak ako to robia aj banky (napr. rezervy na nesplacane/zlyhane uvery a pod) - zalezi od regulacie - co im stat povoli.
Plus vsetci si to tu preratavate predelenim poctom rokov - ale to tak nefunge. Oni potrebuju aj zarobit.
Nikto nevie aka bude regulacia o 10 rokov.
Z tych rezerv si mozno nebudu moct vybrat ziadne peniaze.
Tak si beru odmenu vo forme nizsej renty.
Ze mate dojem, ze vam to rozratali na viac rokov - namiesto 20 na 25 rokov.
Realne vam to rozratali na 20 a 5 rokov si beru proviziu - priklad.
Proste maju nahodenu svoju “marzu”.
Plus cim menej ludi tym vyssie poplatky.
Plus poistenie nie je o tom, ze na tom zarobis ale, ze sa poistis voci nejakej udalosti.
V tomto pripade, ze sa dozijes viac.
A ak udalost nenastane tak na nom prerobis.
Za positenie sa teda plati.
Problem je zatial este nie su vytvorene ziodne rezervy lebo prvych 8 rokov sa dedi a malo ludi zatial pobera/poberalo dochodok z 2 P.
A nikto nevie kolko ludi sa akeho veku dozije.
Je predpoklad, ze ludia sa budu dozivat vyssieho veku - lebo pokrok v zdravotnictve (lieky na rakovinu, demenciu a pod.).
Mozno za 10 rokov nikto nebude plesaty.
Vakciny proti rokovine a pod.
Samozejme ak budu hospodarit dobre a budu im casom rast rezervy tak cast si budu moct vybrat - rozpustit do zisku - tak ako to robia aj banky (napr. rezervy na nesplacane/zlyhane uvery a pod) - zalezi od regulacie - co im stat povoli.
Plus vsetci si to tu preratavate predelenim poctom rokov - ale to tak nefunge. Oni potrebuju aj zarobit.
Nikto nevie aka bude regulacia o 10 rokov.
Z tych rezerv si mozno nebudu moct vybrat ziadne peniaze.
Tak si beru odmenu vo forme nizsej renty.
Ze mate dojem, ze vam to rozratali na viac rokov - namiesto 20 na 25 rokov.
Realne vam to rozratali na 20 a 5 rokov si beru proviziu - priklad.
Proste maju nahodenu svoju “marzu”.
Plus cim menej ludi tym vyssie poplatky.
Plus poistenie nie je o tom, ze na tom zarobis ale, ze sa poistis voci nejakej udalosti.
A ak udalost nenastane tak na nom prerobis.
Naposledy upravil/-a kixog47100 v Pi 02 01, 2026 8:13 pm, upravené celkom 5 krát.
-
rast
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Št 11 09, 2025 4:04 pm
- Has thanked: 67 times
- Been thanked: 12 times
9,50 ...
https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clano ... -seniorov/
Dá sa prežiť z 9,50 eura na deň? Štát tvrdí, že áno.
Platy Slovákov rastú, krajina bohatne....
https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clano ... -seniorov/
Dá sa prežiť z 9,50 eura na deň? Štát tvrdí, že áno.
Platy Slovákov rastú, krajina bohatne....
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
A ak udalost nemastane tak na nom prerobis.
tak asi som financne negramotny, ale poistovat sa na to, ze sa dozijem 95 rokov a az vtedy mi poistovna bude vyplacat realne nieco zo svojho kapitalu nie je najlepsi obchod pre mna. Zial ich opcie maju deltu bliziacu sa k nule a cenu akoby boli ATM . Radost vypisovat.
A ak udalost nemastane tak na nom prerobis.
tak asi som financne negramotny, ale poistovat sa na to, ze sa dozijem 95 rokov a az vtedy mi poistovna bude vyplacat realne nieco zo svojho kapitalu nie je najlepsi obchod pre mna. Zial ich opcie maju deltu bliziacu sa k nule a cenu akoby boli ATM . Radost vypisovat.