Dobrý deň,
už rok pasívne investujem do ETF VWCE DE v XTB odhodlal som sa po asi dvoch rokoch s tým že som sledoval nejaké videá (Investiční brambora…), fóra a prečítal knihu od Rozbitého prasátka a podľa ktorých som nadobudol presvedčenie že je to pre mňa zatiaľ najlepšia voľba nakoľko som bežný zamestnanec a chcem peniaze nejako zhodnocovať.
Toto som stanovil na dlhý horizont 10+ rokov s tým že do neho vkladám cca 200 € mesačne a pri koncoročných prémiách vložím napr. 1000€ naraz prípadne mám ešte nejaké voľné peniaze na dokupovanie pri poklesoch. Uvažujem ale portfólio ešte niečím doplniť napr. NASDAQ 100 cca 10% prípadne ETN na Bitcoin 5% neviem či to má zmysel. Mám nejakú hotovosť mimo nevyhnutnej rezervy na 6 mesiacov cca 5000€ ktoré by som chcel vložiť do fondu peňažných trhov napr. XEON. Do čoho by ste investovali na prelome roka 25/26 keď je všetko na maximách myslím aj iné komodity ako zlato a pod. Možno stojí za úvahu ísť do toho ETN nakoľko sú po prepade alebo sa mýlim. Inak mám akurát 40 rokov preto by som to rád trocha vytunil aj keď si uvedomujem že keď chcem vačšie riziko tak musím myslieť aj na väčšie straty.
VWCE ETF
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
- aviceN
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
- Has thanked: 259 times
- Been thanked: 226 times
- Kontaktovať používateľa:
Re: Doplnenie k VWCE
Za mňa to vypadá fajn, ja osobne by som nešpekuloval a držal sa dlhodobej stratégie - VWCE. Rezervu kľudne vlož do XEON-u, to je tiež fajn krok, nech to zarobí niečo na pivo, ja tam držím celú rezervu (mimo teda cashu na účte na spotrebu).
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.milosbubniak.sk/
VWCE
Ahojte, ako nový člen tohto fóra, ktoré mi, priznám sa, zmenilo pohľad na investovanie a veľa konceptov/názorov som úspešne aplikoval do svojho života, by som rád založil novú tému týkajúcu sa investovania do ETF od Vanguard - FTSE All World UCITS (Acc), ticker VWCE.
Väčšina z vás, ak nie všetci, ste už určite zachtytili zľudovené "VWCE & chill".
Investujem dlhšiu dobu a po viacerých skúsenostiach s konkrétnymi akciami som v záujme ochrany pred sebou samým začal investovať len do ETF, nakoľko som zistil, že pokles trhu aj o 20%+ v prípade ETF so mnou nič nerobí a pristupujem k tomu racionálne (dokupy, dca a podobne) ale pokles na konkrétnom akciovovom titule nedávam a predám v zlom momente (neviem vysedieť straty na konkrétnej akcii - možno sa časom oťukám
).
Ja osobne som aktuálne 100 % zainvestovaný v tomto ETF, ale veľmi rád by som si prečítal vaše názory na to, či a dokedy je vhodné byť 100 % VWCE a či si myslíte, že pri väčšom objeme majetku je vhodné pridať do portfólia ďalšie inštrumenty (v zásade core satellite prístup).
Budem rád za akýkoľvek názor.
Investovaniu zdar.
Väčšina z vás, ak nie všetci, ste už určite zachtytili zľudovené "VWCE & chill".
Investujem dlhšiu dobu a po viacerých skúsenostiach s konkrétnymi akciami som v záujme ochrany pred sebou samým začal investovať len do ETF, nakoľko som zistil, že pokles trhu aj o 20%+ v prípade ETF so mnou nič nerobí a pristupujem k tomu racionálne (dokupy, dca a podobne) ale pokles na konkrétnom akciovovom titule nedávam a predám v zlom momente (neviem vysedieť straty na konkrétnej akcii - možno sa časom oťukám
Ja osobne som aktuálne 100 % zainvestovaný v tomto ETF, ale veľmi rád by som si prečítal vaše názory na to, či a dokedy je vhodné byť 100 % VWCE a či si myslíte, že pri väčšom objeme majetku je vhodné pridať do portfólia ďalšie inštrumenty (v zásade core satellite prístup).
Budem rád za akýkoľvek názor.
Investovaniu zdar.
Najlepší čas na investovanie bol včera; druhý najlepší je dnes.
-
Muti
- Gold Member **
- Dátum registrácie: So 16 01, 2016 11:14 am
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 252 times
Re: VWCE
Všetko už raz povedané bolo. Len v článku je spomenuté SP500 a ty máš VWCE. Ináč platí všetko čo je tam. Tam sú aj odpovede na tvoje otázky.
https://ako-investovat.sk/diskusia/view ... hp?t=24805
https://ako-investovat.sk/diskusia/view ... hp?t=24805