Banka, alebo XTB

Prvé otázky o investovaní a o tom, ako začať investovať.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
majcoo01
Dátum registrácie: St 14 01, 2026 8:44 am

Banka, alebo XTB

Príspevok od používateľa majcoo01 »

Som v investovani zaciatocnik a chcem si zacat sporit na dochodok. Mam 52 a zvazujem, ci si zalozit sporiaci ucet v banke, ktora neponuka vysoke uroky a aj tie mi zdania, ale mam istotu, ze o ne nepridem, alebo zalozit ucet v XTB, kde ked necham peniaze aspon rok, budem oslobodeny od dane, ale je tam riziko. Pokial by som ich vlozil do XTB aspon na 10 rokov, mozem pocitat aspon s 8 % urokom a nemusim sa bat, ze o tie peniaze pridem?
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1649 times

Re: Banka, alebo XTB

Príspevok od používateľa MiBi »

Pri investicii do americkych akcii na 10 rokov mas cca 94% pravdepodobnost, ze budes v pluse, vid obr. Ci budes mat vynost 8% rocne nikto negarantuje.
Ked mas averziu voci riziku radsej investiciu rozloz, cast daj do XTB do ETF na MSCI World a ostatne do menej rizikovych, napr. JT Bond ako bolo pisane https://ako-investovat.sk/diskusia/view ... 56#p221856,
Prílohy
21286fe0-f6ca-4667-b116-48b297aca173_900x500.jpg
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2483 times
Been thanked: 2865 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

majcoo01 napísal: St 14 01, 2026 9:06 am Som v investovani zaciatocnik a chcem si zacat sporit na dochodok. Mam 52 a zvazujem, ci si zalozit sporiaci ucet v banke, ktora neponuka vysoke uroky a aj tie mi zdania, ale mam istotu, ze o ne nepridem, alebo zalozit ucet v XTB, kde ked necham peniaze aspon rok, budem oslobodeny od dane, ale je tam riziko. Pokial by som ich vlozil do XTB aspon na 10 rokov, mozem pocitat aspon s 8 % urokom a nemusim sa bat, ze o tie peniaze pridem?
Žiadny 8% úrok neexistuje. Z hotovosti v banke alebo u brokera maximálne získaš cca úrok 2%.
Úrok je cena (odmena) za požičanie peňazí.

To čo robíme my v XTB je, že investujeme do akcií. Akcie sú podnikanie = podiel na firmách ktoré podnikajú.
Výnos nie je garantovaný, akcie vo fondoch (ETFs) klesajú a stúpajú, ale celkovo je dlhodobý výnos okolo 10% ročne
Tie výnosy z rôznych typov investovania vyhodnocujeme v hitparáde vo vlákne : https://ako-investovat.sk/diskusia/viewtopic.php?t=5925

Každý má averziu k riziku. Nikto nechce straty. Ale život je taký, že výnos bez rizika je len na úrovni 2-3% p.a..

A voči nemu stojí inflácia, teda zdražovanie cien, ktoré skryto, ale isto ZNEHODNOCUJÚ tvoje úspory.
Ked si pred 5 rokmi mal úspory 10 000 a všetko zdraželo v priemere o 33%, tvoje úspory sú znehodnotené o 1/3 !

Alebo po lopate povedané, aby nedošlo k znehodnoteniu, tak za posledných 5 rokov potrebuješ výnos +33%, aby si bol na NULE !

Keďže ty chceš investovať na dôchodok, nemal by si mať strach zo strát, lebo z výnosom 2% úspory ani neochrániš, ani nezhodnotíš.
Inflácia za minulý rok bude okolo 4,3%.

Ty sa potrebuješ zbaviť strachu = nebáť sa zariskovať do PODNIKANIA - najlepších firiem na svete vo fondoch do ktorých investujeme my.
Ak sa zbavíš strachu, dlhodobo si prilepšíš na dôchodok tým, že peniaze zhodnotíš - trebárs zdvojnásobíš svoje úspory za tých 10 rokov.

Veľa šťastia v rozmýšlaní a investovaní.
:beer:
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 198 times
Been thanked: 457 times

Príspevok od používateľa jogo »

majcoo01 napísal: St 14 01, 2026 9:06 am Som v investovani zaciatocnik a chcem si zacat sporit na dochodok. Mam 52 a zvazujem, ci si zalozit sporiaci ucet v banke, ktora neponuka vysoke uroky a aj tie mi zdania, ale mam istotu, ze o ne nepridem, alebo zalozit ucet v XTB, kde ked necham peniaze aspon rok, budem oslobodeny od dane, ale je tam riziko. Pokial by som ich vlozil do XTB aspon na 10 rokov, mozem pocitat aspon s 8 % urokom a nemusim sa bat, ze o tie peniaze pridem?
Ak máš 52 rokov, tak si predpokladám v 2.pilieri dôchodkového poistenia. Kde máš uložený 2.pilier?

Ak v indexových fondoch, tak sa pozri, ako sa ti krásne zhodnotil a ty budeš mať cez ETF-ka kúpené cez brokera ešte vyššie zhodnotenie, lebo budeš mať nižšie poplatky. Musím povedať, že 2 a 3 pilier už presvedčili zopár mojich známych, lebo keď videli, ako sa im zhodnocuje, tak začali investovať aj svoje úspory.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Hanka123
Dátum registrácie: Ut 02 12, 2025 6:08 pm

Príspevok od používateľa Hanka123 »

Podla mna to nie je bud banka alebo XTB, ale skor kombinacia viac veci. Ja to beriem tak, ze zaklad mam v klasickych produktoch a popri tom skusam aj investovanie do kryptomien ako doplnok s tym ze clovek musi ratat aj s vacsimi vykyvmi.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2483 times
Been thanked: 2865 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Hanka123 napísal: Po 02 02, 2026 12:04 pm Podla mna to nie je bud banka alebo XTB, ale skor kombinacia viac veci. Ja to beriem tak, ze zaklad mam v klasickych produktoch a popri tom skusam aj investovanie do kryptomien ako doplnok s tym ze clovek musi ratat aj s vacsimi vykyvmi.
Fumbi si promovala/promoval začiatkom decembra, tak by sa patrilo pochváliť sa zárobkom 😎

Ak by aj nejaký bol , dane a odvody su obrovské . My investujeme do crypta cez ETFs, Čo je oslobodené od daní a odvodov po 1 roku.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1649 times

Mám obavu, že to nezvládnem alebo prerobím

Príspevok od používateľa MiBi »

JUGGLER napísal: St 14 01, 2026 2:11 pm
Každý má averziu k riziku. Nikto nechce straty. Ale život je taký, že výnos bez rizika je len na úrovni 2-3% p.a..
Teme strachu z investovania sa venovali v https://e.dennikn.sk/5398174/mam-cast-i ... e-neistoty
Otazka:
Viem, že by som mal/mala začať investovať, no mám z toho obavu, že to nezvládnem alebo prerobím. Ako si mám s týmto pocitom poradiť, keď pripúšťam, že investovaniu nerozumiem a nechcem tomu venovať svoj čas? Nie je pre mňa predsa istejšie držať peniaze na termínovanom vklade v banke? Je rozdiel, či mám dnes 30 alebo 50 rokov?

Tomáš Vranka,
analytik akciových trhov XTB

Celý koncept investovania je o tom, že musím prijať určitú mieru rizika za to, že očakávam vyšší výnos. Pokiaľ riziko akceptovať nechcem, tak si musím byť vedomý, že moje peniaze strácajú hodnotu alebo si ju plus-mínus nejako držia na tých termínovaných účtoch. Výhodou dnes je však to, že si to portfólio viem namiešať podľa svojich potrieb – môžem ísť čisto do akcií (vyšší výnos aj riziko) alebo môžem portfólio kombinovať 50:50, alebo 70:30 (dlhopisy aj akcie, teda nižší výnos, ale aj riziko).

Základom je, že ak si to chcem riediť sám, musím chápať základné koncepty, teda musím venovať pár hodín alebo desiatok hodín vzdelávaniu a pochopeniu inštrumentov. Vek je, samozrejme, dôležitým faktorom. Ak mám 30, môj horizont je ešte naozaj dlhý, môžem teda voliť vyšší podiel akcií. Ak mám 50 a napríklad do 10 rokov chcem ísť do dôchodku, môžem postupne portfólio preklápať do konzervatívnejších nástrojov.

Maroš Ovčarik,
riaditeľ pre rozvoj investícií, Brokeria

Najlepší čas na investovanie bol včera, druhý najlepší je dnes. Ak investovaniu nechcete venovať čas ani energiu, riešením sú hotové portfólia. Samotný vek (či máte 30 alebo 50 rokov) nie je až taký dôležitý ako investičný horizont, teda čas, ktorý peniazom doprajete. Sila zloženého úročenia totiž funguje exponenciálne.

Ak investujete jednorazovo 1 000 eur pri priemernom ročnom výnose 8 percent, za 10 rokov môžete mať približne 2 200 eur. Ak však investícii doprajete 30 rokov, tá istá tisícka sa premení na takmer 11 000 eur. Mladší človek z investície dokáže získať viac, no začať v päťdesiatke je stále neporovnateľne lepšie, ako nespraviť nič.

Pavel Škriniar,
pedagóg Národohospodárskej fakulty Ekonomickej Univerzity v Bratislave

Klientom štandardne odporúčam začať s pre nich symbolickou sumou. Sám mám účet, ktorým prezentujem práve takýto začiatok a výhody zotrvania v pravidelnosti. Klientom to po pár príspevkoch začne dávať zmysel a po čase zvýšia pravidelnú platbu. Investovanie totiž nie je o potrebe rozumieť všetkému do detailov, pokiaľ sa používa štandardný a široko diverzifikovaný investičný nástroj.

S investovaním sa dá začať v akomkoľvek veku, pretože investičný horizont nekončí dosiahnutím dôchodkového veku, ale potrebou financovania pôvodného cieľa. Cieľom nemusí byť iba spotreba, ale aj odovzdanie zmysluplných aktív ďalšej generácii. To sa s termínovaným či sporiacim účtom nedá dosiahnuť. Tieto dva produkty považujem za úvod pri budovaní osobných financií, nie však za ideálne úložisko celoživotných úspor.

Jana Vyskočil Račková,
psychologička

K tejto otázke je veľmi veľa výskumov z oblasti behaviorálnej ekonómie a psychológie finančných rozhodnutí.
Pri rozhodovaní o investovaní sa ľudia nerozhodujú matematicky, ale podľa možnosti straty. Strata bolí viac ako zisk. Preto si vyberajú produkty, kde je toto riziko menšie.

Čím viac človek sleduje investície, tým viac sa bojí straty. Behaviorálni ekonómovia Richard Thaler a Shlomo Benartzi v programe Save More Tomorrow (Ušetrite viac zajtrajška) ukázali, že ľuďom pomáha, keď sa nemusia stále nanovo rozhodovať, ale dopredu si nastavia jednoduchý automatický systém. Základné pravidlo je, že s peniazmi, ktoré investujem, nerátam a sú to tie, ktoré sú navyše alebo môžem stratiť.

Výskumy rizikovej tolerancie ukazujú, že s vekom často klesá ochota podstupovať finančné riziko. Čím mám viac rokov, tým viac volím istoty. Mám už iné pohľady na životné rozhodnutia.

Dôležité je zamyslieť sa aj nad zámerom, prečo to chcem. O čom je strach. Ak je strach prílišný, tak je v poriadku to nerobiť a byť radšej v pokoji, ako sa vystaviť enormnej záťaži, ktorá ovplyvní moje fungovanie.

Miroslav Ovčarik,
country manažér pre Slovensko, Amundi

Ak niekto nechce investovaniu venovať veľa času, nemal by sa mu úplne vyhýbať, ale zvoliť jednoduchý a disciplinovaný prístup. Začať sa dá aj malými sumami, ideálne cez pravidelné investovanie do diverzifikovaného portfólia. Termínovaný vklad je síce bezpečnejší z pohľadu nominálnej hodnoty, ale pri vyššej inflácii často neochráni kúpnu silu peňazí.

Rozdiel medzi 30 a 50 rokmi je najmä v horizonte, mladší človek má viac času prekonať výkyvy trhu, starší by mal byť opatrnejší a viac zohľadniť stabilitu a dostupnosť peňazí. Aj v päťdesiatke však môže dávať investovanie zmysel, len možno s konzervatívnejším nastavením.

Rastislav Kráľ,
investičný analytik KBC Asset Managementu

Obavy z investovania sú prirodzené, aj preto väčšina Slovákov drží svoje úspory prevažne na bežných a sporiacich účtoch, kde ich hodnota postupne klesá vplyvom inflácie. Termínované vklady predstavujú skôr nástroj na krátkodobé uchovanie hodnoty než zhodnocovanie. Investovanie je nástroj na dlhodobé, systematické budovanie majetku.

Vek je pri investovaní významným faktorom. Mladší majú vďaka dlhodobému horizontu výhodu. Dlhší čas výrazne znižuje vplyv krátkodobých poklesov a zvyšuje pravdepodobnosť pozitívneho zhodnotenia. Môžu si tak dovoliť dynamickejšie, akciové investície. S vyšším vekom a pri kratšom horizonte je zodpovedné dávať väčší dôraz na stabilitu a zachovanie hodnoty. Starší investori by mali voliť skôr zmiešané fondy s vyšším podielom dlhopisov.

Vhodným riešením pre väčšinu investorov je pravidelné investovanie menších súm. Automatizované investovanie výrazne znižuje náročnosť a odbúrava obavy spojené s rozhodovaním. Pre konzervatívnejších klientov je ideálna kombinácia oboch prístupov – časť úspor uložiť na terminovaný vklad a časť zhodnotiť investovaním napr. cez podielové fondy.

Martin Smrek,
vedúci oddelenia produkt manažmentu Tatra Asset Management

Držanie peňazí na termínovaných vkladoch vystavuje úspory reálnemu znehodnocovaniu v čase vplyvom rastúcich cien (inflácie). Investovanie predstavuje osvedčený spôsob, ako dopriať svojim peniazom výnosový potenciál. Investovanie na vlastnú päsť je komplikované, vyžaduje si výrazné znalosti aj čas. Preto vznikli podielové fondy, aby aj bežný investor mohol zarábať na finančných trhoch, pričom investičné rozhodnutia za neho robia profesionáli.

Najjednoduchší spôsob, ako začať s podielovými fondami, je formou populárnych investičných sporení. Investovanie tak bude prebiehať pravidelne každý mesiac aj s minimálnou sumou, takýto spôsob investovania navyše priemeruje nákupnú cenu pri investovaní a rozkladá riziko nesprávneho načasovania investície.

Čím skôr začnem investovať, tým dlhšie môžem zhodnocovať svoje peniaze, a tým dynamickejší produkt si môžem zvoliť. Samotný vek nie je rozhodujúcim kritériom pri výbere fondu, treba zohľadniť viacero faktorov ako požadovaný výnos, schopnosť zvládať riziko či plánovaný horizont použitia investovaných prostriedkov.

Ján Tonka,
odborník na osobné financie a dôchodky vo Finaxe

Rozumiem tomu strachu. Nikto nechce prísť o peniaze, na ktoré roky pracoval. Lenže riziko nevzniká iba pri investovaní. Riziko má aj neinvestovanie, len ho na prvý pohľad nevidíte. Termínovaný vklad pôsobí bezpečne, pretože suma na účte nekolíše smerom nadol. Máte istotu budúceho výnosu, nie však kúpnej sily. Ak vaše peniaze dlhodobo zarábajú menej ako inflácia, ktorá sa tento rok pohybuje približne okolo 4 %, reálne chudobniete.

Pre človeka, ktorý sa nechce venovať burze, akciám a ekonomickým správam, je najjednoduchším riešením pasívne investovanie cez indexové ETF fondy. Nemusíte vyberať jednotlivé akcie či sledovať trh každý deň. Začať sa dá aj malou sumou, pokojne 20 alebo 50 eur mesačne. Na začiatku nejde o to, aby ste za rok zbohatli. Ide o to, aby ste si vytvorili návyk a zistili, že investovanie nemusí byť zložité ani stresujúce.

Vek hrá veľkú úlohu. Tridsiatnik má pred sebou dlhý horizont a môže si dovoliť v portfóliu viac akcií, pretože má čas prečkať poklesy. Päťdesiatnik by mal byť opatrnejší, ale nie je to dôvod nezačať. Platí jednoduché pravidlo. Čím neskôr začnete, tým viac musíte mesačne investovať. S každou dekádou odkladania sa potrebná mesačná suma výrazne zvyšuje. Preto nie je dobré čakať, kým budete investovaniu dokonale rozumieť.
Napísať odpoveď

Návrat na "Investovanie v začiatkoch - začíname sporiť, investovať,"