Stratégia na približne 25-35r
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
-
alojz.tarabik
- Dátum registrácie: Po 24 10, 2022 12:02 pm
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 7 times
Stratégia na približne 25-35r
Ahojte chcel by som pocut vás nazor ohladom mojej stratégie chcel by som investovat prostredníctvom lacných brokerov ako trade republic, xtb a pod:
iShares Core S&P 500 (Acc) 40 %
iShares Core MSC World (Acc)26,7 %
iShares Core MSC Emerging Markets IMI 20 %
Bitcoin 13,3 %
Moja stratégia je založená na tom ze si myslim ze v tomto období co som napisal hore dôjde k niečomu veľkému podobne ako veľká priemyselná revolúcia ale v oblasti robotiky a AI, a verím na celkový rast ľudstva. Viem ze je tam momentálne veľký overlap na USA ale vnimam ze svetový index sa v podstate sam rebalansuje ak bude nejaky nový tahun v rámci sveta, a tie IMI tam mam vzhľadom na to ze si myslim ze India a Čína este majú co svetu ponúknuť. A Bitcoin je čistá špekulácia ze mozno raz vystrelí. Co si myslite o tejto stratégii? Akoze mojim cieľom bolo pokryť celý svet s dôrazom na USA. Dakujem za vase názory, postrehy.
iShares Core S&P 500 (Acc) 40 %
iShares Core MSC World (Acc)26,7 %
iShares Core MSC Emerging Markets IMI 20 %
Bitcoin 13,3 %
Moja stratégia je založená na tom ze si myslim ze v tomto období co som napisal hore dôjde k niečomu veľkému podobne ako veľká priemyselná revolúcia ale v oblasti robotiky a AI, a verím na celkový rast ľudstva. Viem ze je tam momentálne veľký overlap na USA ale vnimam ze svetový index sa v podstate sam rebalansuje ak bude nejaky nový tahun v rámci sveta, a tie IMI tam mam vzhľadom na to ze si myslim ze India a Čína este majú co svetu ponúknuť. A Bitcoin je čistá špekulácia ze mozno raz vystrelí. Co si myslite o tejto stratégii? Akoze mojim cieľom bolo pokryť celý svet s dôrazom na USA. Dakujem za vase názory, postrehy.
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 1562 times
Re: Stratégia na približne 25-35r
Nenapisal si ci sa jedna o pravidelne investovanie alebo jednorazove ?
Ak chces oddelit zvysok vyspeleho sveta od USA, pouzi Xtrackers MSCI World ex USA - ticker EXUS, lebo v tom co si zvolil mas cca 70% USA.
Osobne sa mi vidi 13% do BTC vela, max. 5% by som odporucal, ked uz chces mat nieco neakciove daj tam este ETF na zlato radsej za 8%
Ak chces oddelit zvysok vyspeleho sveta od USA, pouzi Xtrackers MSCI World ex USA - ticker EXUS, lebo v tom co si zvolil mas cca 70% USA.
Osobne sa mi vidi 13% do BTC vela, max. 5% by som odporucal, ked uz chces mat nieco neakciove daj tam este ETF na zlato radsej za 8%
-
alojz.tarabik
Mibi ide o pravidelné investovanie momentálne to je cca 150e časom to chcem navysovat podla príjmu cim viac tym lepsie. A vieš co nevadi mi momentálne ze tam je overlap, vsak ak to chapem spravne tak momentálne je to fajn ze je tam dost usa lebo vsak ťahajú a ak by nahodou tak nešli tak index msci world sa zmení podiel usa cize sam sa mi rebalansuje na aktuálneho tahuna ako to bolo kedysi Japonsko. Chapem to takto spravne? Ps nejake etf na zlato na trade republic ako ho hľadať? Tam je replikacia aka dôležitá je fyzicka ci len syntetická?
Pridal som moznosti zlata v TR tam vidim len od firmy alebo sprostredkovateľa wisdomtree a vobec od ishares neviem najst neviem ci neponúka alebo ako to je
Práve som to pozrel a asi sa mi najviac. Pozdáva physical swiss gold ter 0,15% JE00B588CD74
Oproti tomuto physical gold USD ter 0,39% JE00B1VS3770
Iné v ponuke nevidim co povieš? Tiez by si šiel radsej do swiss gold?
Pridal som moznosti zlata v TR tam vidim len od firmy alebo sprostredkovateľa wisdomtree a vobec od ishares neviem najst neviem ci neponúka alebo ako to je
Práve som to pozrel a asi sa mi najviac. Pozdáva physical swiss gold ter 0,15% JE00B588CD74
Oproti tomuto physical gold USD ter 0,39% JE00B1VS3770
Iné v ponuke nevidim co povieš? Tiez by si šiel radsej do swiss gold?
-
alojz.tarabik
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 1562 times
Ja by som ti aj tak odporucal dat MSCI WORLD ex US, lebo vies priamo riadit pomer USA, ak chces mat rovnaky pomer ako by si mal v MSCI WORLD, tak daj ex US 8% a S&P500 56%
Pozor aby si neinvestoval priamo do Bitcoinu lebo vysoke dane, preto hladaj ETF/ETN na BTC - ako pozeram tak to asi TR nema
V pripade zlata, hladaj ETF vedene v EUR, aby si neplatil poplatok za konverziu do USD
Pozor aby si neinvestoval priamo do Bitcoinu lebo vysoke dane, preto hladaj ETF/ETN na BTC - ako pozeram tak to asi TR nema
V pripade zlata, hladaj ETF vedene v EUR, aby si neplatil poplatok za konverziu do USD
-
Stoky
- Dátum registrácie: So 15 01, 2022 11:31 pm
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 5 times
Ja mam jedno portfolio nastavene nasledovne:
IS3N core msci em 8%
EUNL core msci world 66%
IUSN core msci smal cap 11%
XXBT galaxy physical bitcoin 5%
4GLD xetra gold 10%
IS3N core msci em 8%
EUNL core msci world 66%
IUSN core msci smal cap 11%
XXBT galaxy physical bitcoin 5%
4GLD xetra gold 10%
-
alojz.tarabik
Vies co podla ai su uvedené vsetky fondy na TR viac menej v usd (príklad aj index sap500 alebo world je v usd ale podla isinu ide o eur na just etf ale v app mi to svieti ze usd za fondom) a neni ani moznost na swiss gold v eurach. Ked tak je hedzovane ale tam su drahé ter. No ai mi vysvetlilo toto vid príloha ze oni údajne drzia fond v usd ale nakupujem to v eurach aj ked za fondom majú usd. A ohladom toho pomeru no si pamatam ze niekde tu juggler uvádzal ze staci sap500 index ( tzv. Investovanie na sedliaka) a to je vsetko preto to mam tak preplacane usa, verím ze pôjdu a ked nie tak preto si ten index rebalansuje podla potreby a mam aj zvyšok svetaMiBi napísal: ↑Ne 15 02, 2026 6:59 pm Ja by som ti aj tak odporucal dat MSCI WORLD ex US, lebo vies priamo riadit pomer USA, ak chces mat rovnaky pomer ako by si mal v MSCI WORLD, tak daj ex US 8% a S&P500 56%
- wladas
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
- Has thanked: 81 times
- Been thanked: 247 times
Americke akcie sa nakupuju logicky len za USD. Cize fondy ich nakupuju za USD. Tebe predaju ale indexove ETFko v EUR cize konverzia prebieha u nich ked nakupia jednotlive akcie na poskladanie indexu.
-
alojz.tarabik
Cize pre laika odpoveď ja nemusím riesit konverziu. To si poriesia oni a ja investujem v eurach a aj nakupujem