Birdwingo (ex-Tatrym)

Výber, skúsenosti, poplatky
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
Baba Jaga
Gold Member **
Dátum registrácie: St 25 08, 2021 6:56 pm
Has thanked: 52 times
Been thanked: 126 times

Re: Birdwingo (ex-Tatrym)

Príspevok od používateľa Baba Jaga »

Croven napísal: Št 06 03, 2025 3:59 pm A posielal som aj cez revolut klasickým wire a tevolut mi zobral poplatok 1%.
Funguje to super. Vybral som zo zoznamu WISE US nalogoval som sa do účtu dal som prístup Plaid na moj US účet. :palec_hore:
IB-https://ibkr.com/referral/roman3131
Tasty-https://tastytrade.com/welcome/?referralCode=CEKTJ78ZFX
Alpaca 3 ref na mesiac.Vklad 500USD 30 dní výplata do 10 prac. dní dostaneme obidvaja 100USD prvý mesiac je do 28.02.2026) V prípade záujmu cez správu
Croven
Gold Member **
Dátum registrácie: Po 18 04, 2022 8:14 am
Has thanked: 33 times
Been thanked: 77 times

Príspevok od používateľa Croven »

Baba Jaga napísal: Št 06 03, 2025 4:32 pm
Croven napísal: Št 06 03, 2025 3:59 pm A posielal som aj cez revolut klasickým wire a tevolut mi zobral poplatok 1%.
Funguje to super. Vybral som zo zoznamu WISE US nalogoval som sa do účtu dal som prístup Plaid na moj US účet. :palec_hore:
Super,ešte aby sa zrusila estate tax a môžeme veselo nakupovať 😀
bloodwer
Dátum registrácie: Pi 28 03, 2025 3:54 pm
Has thanked: 1 time

Príspevok od používateľa bloodwer »

Zdravím rád by som sa opýtal či je tu ešte niekto kto nedostal peniaze z investičného účtu späť tak ako ja? Samozrejme dovolať sa nedá a ani neodpovedajú na mail . Prípadne ako to riešiť. Ďakujem
capitalcapital
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 27 02, 2018 8:51 am
Has thanked: 95 times
Been thanked: 86 times

Príspevok od používateľa capitalcapital »

bloodwer napísal: Pi 28 03, 2025 4:24 pm Zdravím rád by som sa opýtal či je tu ešte niekto kto nedostal peniaze z investičného účtu späť tak ako ja? Samozrejme dovolať sa nedá a ani neodpovedajú na mail . Prípadne ako to riešiť. Ďakujem
Ja som požiadal o prevod do Alpaca, ten prebehol až 11.3.2025.
capitalcapital
Gold Member **

Ak ste si ešte nechali App tak mi tam 19.3.2025 pribudol "Daňový výkaz". Vyzerá to ako formulár podľa US pravidiel.
Form 1042-S / Foreign Person's U.S. Source Income Subject to Withholding
bloodwer

Ja som požiadal o prevod do Alpaca, ten prebehol až 11.3.2025.
Prevod pozícií som si tiež spravil tam je to v poriadku len hotovosť čo mi zostala som predpokladal že normálne pošlú na účet a nič..... tak preto zisťujem či je nás viacej, už je dávno po poslednom termíne čo peniaze mali byt poslané na účet....
capitalcapital
Gold Member **

bloodwer napísal: So 29 03, 2025 6:03 pm
Prevod pozícií som si tiež spravil tam je to v poriadku len hotovosť čo mi zostala som predpokladal že normálne pošlú na účet a nič..... tak preto zisťujem či je nás viacej, už je dávno po poslednom termíne čo peniaze mali byt poslané na účet....
Do Alpaca previedli aj hotovosť aj frakcie.
bloodwer

capitalcapital napísal: So 29 03, 2025 6:09 pm
nepresne som sa vyjadril pozície som si prenášal do FIO hotovosť čo tam zostala som čakal že vrátia na účet ako deklarovali v maile ale nič....ešte raz som im napísal ak do pondelka večera nebudem mat odpoveď tak asi podám trestné oznámenie alebo obdobne to budem riešiť
Croven
Gold Member **

bloodwer napísal: Ne 30 03, 2025 9:33 pm
nepresne som sa vyjadril pozície som si prenášal do FIO hotovosť čo tam zostala som čakal že vrátia na účet ako deklarovali v maile ale nič....ešte raz som im napísal ak do pondelka večera nebudem mat odpoveď tak asi podám trestné oznámenie alebo obdobne to budem riešiť
Ak ti možem poradiť, tak napíš rovno do Alpacy.
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1559 times

Príspevok od používateľa MiBi »

bloodwer napísal: Pi 28 03, 2025 4:24 pm Zdravím rád by som sa opýtal či je tu ešte niekto kto nedostal peniaze z investičného účtu späť tak ako ja? Samozrejme dovolať sa nedá a ani neodpovedajú na mail . Prípadne ako to riešiť. Ďakujem
Navrhujem obratit sa na WEM:
Birdwingo doteraz pôsobil ako viazaný finančný agent a WEM pre jeho činnosť poskytoval záštitu vo forme o.c.p. licencie.
Bez ohľadu na to, či patríte medzi klientov WEM-u — ak ste využívali Birdwingo a nie ste si istí ohľadom ďalších krokov, pokojne sa na nás môžete obrátiť. Radi vám poradíme a pomôžeme s ďalšími krokmi.

https://www.facebook.com/wealtheffectma ... 815290078/
segi
Active Member
Dátum registrácie: So 27 02, 2021 5:29 pm
Has thanked: 219 times
Been thanked: 17 times

Príspevok od používateľa segi »

Mne všetkú voľnú cash previedli do Alpaca. Kamoš nechcel prejsť do Alpaca a už dávnejšie dostal cash na účet z ktorého posielal peniaze.
BTW účet z ktorého si posielal peniaze na Birdwingo máš stále aktívny?
bloodwer

Croven napísal: Po 31 03, 2025 7:27 am
bloodwer napísal: Ne 30 03, 2025 9:33 pm
Ak ti možem poradiť, tak napíš rovno do Alpacy.
vyskúšam ale do účtu som sa práve dostal a nemám tam žiadnu hotovosť.
MiBi napísal: Po 31 03, 2025 8:03 am
Navrhujem obratit sa na WEM:
Birdwingo doteraz pôsobil ako viazaný finančný agent a WEM pre jeho činnosť poskytoval záštitu vo forme o.c.p. licencie.
Bez ohľadu na to, či patríte medzi klientov WEM-u — ak ste využívali Birdwingo a nie ste si istí ohľadom ďalších krokov, pokojne sa na nás môžete obrátiť. Radi vám poradíme a pomôžeme s ďalšími krokmi.
ďakujem zajtra im tam zavolám
segi napísal: Po 31 03, 2025 8:13 am Mne všetkú voľnú cash previedli do Alpaca. Kamoš nechcel prejsť do Alpaca a už dávnejšie dostal cash na účet z ktorého posielal peniaze.
BTW účet z ktorého si posielal peniaze na Birdwingo máš stále aktívny?
samozrejme používam ho na dennej báze
tentoone
Dátum registrácie: St 02 04, 2025 11:47 am

Príspevok od používateľa tentoone »

Ako zacinajuci v tejto oblasti, som si teda otvoril ucet u BW minuly rok a celkom sa v tom zacal orientovat. V predoslych odpovediach som postrehol, ze ste si to niektori presuvali do IB alebo nechali v Alpace.
Mne BW velmi vyhovovalo, kedze to bolo jednoduche, nizke poplatky a automaticke zlozenie portoflia. Mal som tam VOO, VTEB,VWO, VEA, VIG . Som ten typ, ktory si vyberie nejake to stabilne ETF na roky dopredu a obcas prehodnoti strategiu - ked tomu zacnem viac rozumiet. Viete mi prosim vas odporucit nieco podobne z toho co je dostupne na nasom trhu?
Sledujem Juraja Karpisa a citam co sa da, len som zrazu z americkych ETF na europskom trhu....
Dakujem
Croven
Gold Member **

tentoone napísal: St 02 04, 2025 12:13 pm Ako zacinajuci v tejto oblasti, som si teda otvoril ucet u BW minuly rok a celkom sa v tom zacal orientovat. V predoslych odpovediach som postrehol, ze ste si to niektori presuvali do IB alebo nechali v Alpace.
Mne BW velmi vyhovovalo, kedze to bolo jednoduche, nizke poplatky a automaticke zlozenie portoflia. Mal som tam VOO, VTEB,VWO, VEA, VIG . Som ten typ, ktory si vyberie nejake to stabilne ETF na roky dopredu a obcas prehodnoti strategiu - ked tomu zacnem viac rozumiet. Viete mi prosim vas odporucit nieco podobne z toho co je dostupne na nasom trhu?
Sledujem Juraja Karpisa a citam co sa da, len som zrazu z americkych ETF na europskom trhu....
Dakujem
Ja na nakpu americkych ETF využívam Tastytrade (US Broker)
Pravlad
Dátum registrácie: Po 12 02, 2024 9:37 pm
Has thanked: 66 times
Been thanked: 25 times

Príspevok od používateľa Pravlad »

Ja by som skôr ako náhradu za birdwingo pre začiatočníka odporučil trading212/xtb a kupovať európske ucits etf.
bloodwer

Na ucits etf máš asi všetkých eu brokerov odporúčam XTB jednoduché prehľadné podpora v SK + fyzická pobočka, bez poplatkov za nákup alebo si prebehni recenzie ďalších brokerov je ich kopec a nájdeš si presne čo potrebuješ + každý ti tu ponúkne svoj referral link a ešte na tom zarobíš (tuším 30€)
Croven napísal: St 02 04, 2025 1:34 pm
tentoone napísal: St 02 04, 2025 12:13 pm Ako zacinajuci v tejto oblasti, som si teda otvoril ucet u BW minuly rok a celkom sa v tom zacal orientovat. V predoslych odpovediach som postrehol, ze ste si to niektori presuvali do IB alebo nechali v Alpace.
Dakujem
Ja na nakpu americkych ETF využívam Tastytrade (US Broker)
Taktiež si idem založiť TT, z Birdwinga som to presúval do FIO kvôli tomu super časovému oknu čo mám bratia Hanovci dali, ale tie poplatky sú hrôza najprv som myslel že to nejako dám ale za zastaralým dizajnom prostredia a veľkými poplatkami za všetko sa neskrýva už nič čo by nadchlo, hľadal som... ale nič tam nie je čo by človeka presvedčilo.
tentoone

Dakujem za odpovede. Recenzie som precital a clovek si nevie aj tak vybrat. Karpis odporuca IB, lebo ostatni su "hrackarski" brokeri, no zaroven je IB prilis zlozity. Tak teda XTB a casom sa uvidi. Zabudol som spomenut, ze moj investicny horizont je 10+ rokov a ciastky od 200-400e/mesacne.
Len dufam, ze XTB neskonci do roka. Potom uz neviem :D
Ak teda mate teda referral link tak by som poprosil.
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1559 times

Príspevok od používateľa MiBi »

moj referral mas v mojom podpise:
tentoone

MiBi napísal: Št 03 04, 2025 2:49 pm moj referral mas v mojom podpise:
Vdaka, pouzil som a zaroven dakujem vsetkym co sem prispievate, kedze su to casto rady na nezaplatenie.
bronski
Dátum registrácie: Ne 01 06, 2014 12:53 pm
Has thanked: 9 times
Been thanked: 2 times

Príspevok od používateľa bronski »

RIP Birdwingo. :uctievanie:
Vydrzali 4 roky.
xerces
Silver Member *
Dátum registrácie: Ne 20 06, 2021 12:20 am
Has thanked: 4 times
Been thanked: 38 times

Príspevok od používateľa xerces »

Ano skoda. Zvazoval som ich ako nahradu za XTB.
Baba Jaga
Gold Member **

xerces napísal: So 14 02, 2026 11:24 am Ano skoda. Zvazoval som ich ako nahradu za XTB.
Tak si otvor účet priamo u Alpaca markets. Vklad cez Wise bez poplatku cez (ACH inkaso)Aktuálne navýšili SIPC ochranu klientých účtov z 500000USD(250K cash+250K cp) na 150milUSD (75mil cash a 75mil cp) a agregovaný limit je 250mil.
Ak by si mal zájuem cez SS ti pošlem link na referal minimálny vklad 500USD musíš držať 30dní a potom dostaneme obidvaja pripísane do 10 prac dní po 100USD
Alpaca 3 ref na mesiac.Vklad 500USD 30 dní výplata do 10 prac. dní dostaneme obidvaja 100USD prvý mesiac je do 28.02.2026) V prípade záujmu cez správu
polovnik
Silver Member *
Dátum registrácie: Ne 22 02, 2009 6:00 pm
Has thanked: 102 times
Been thanked: 10 times

Príspevok od používateľa polovnik »

baba jaga k comu pouzivas alpaca trading ? vidim ze maju len us stock etfs ... , ze vraj podpora nic moc.
ked porovnas s tastyrade alebo inymi brokermi jak si spokojny ?
dik
kixog47100
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
Has thanked: 130 times
Been thanked: 165 times

Príspevok od používateľa kixog47100 »

Baba Jaga - moze prosimt ta popisat aj sposob vkladu.
Na co postupne kliknut v menu?
Mam len Paper trading ucet - a tam moznost vkladu neviem najst.
Tak neviemci tam zamerne ta volba nie je alebo zle hladam.
Dakujem
Baba Jaga
Gold Member **

polovnik napísal: Ne 15 02, 2026 1:58 pm baba jaga k comu pouzivas alpaca trading ? vidim ze maju len us stock etfs ... , ze vraj podpora nic moc.
ked porovnas s tastyrade alebo inymi brokermi jak si spokojny ?
dik
Poplatkovo na opcie su lepší pretože idú (PFOF) :D.U Tasty 11USD za otvorenie pozície 9 kontraktov tak u Alpacy to je od 0,46USD-0,49USD za (9kontraktov) čo som zatial zaplatil, a ja vždy zobchodujem za tú cenu akú chcem, vždy vidím moje objednávky na trhu pozerám to cez Tasty alebo cez IBKR, žiadne excercise fee u opcií Tasty si účtuje 5USD fee. Zatial nemajú indexové opcie ,ale počítam ,že hadam už tento rok bude aj to, Stabilita ich web plaoformy u Tasty sa mi bežne stávalo ,že som sa nemohol prihlasiť do platformy bo ma ich system blokoval,, žiadne obmedzenie či daná akcia ma likviditu na opčnom trhu u Tasty to bolo aj s obmedzeniami niektoré sa nedali obchodovať. Fractional shares u Tasty to boli iba vybrané akcie, Alpaca ponúka aj úrok na voľnú hotovosť (neviazanú ako kolateral). Instant ACH do 1000USD a následne po pár mesiacoch zvýšená na 3000USD. A čo sa týka podpory tá je super. Akurát dáta na opcie su len z burzy IEX, takže na to používam dáta od Tastytrade tie su free nechal som tam zostatok 0,02USD :D prípadne ešte sa dá použiť od IBKR za 1,5USD mesačne. ponúkajú aj lending shares ,ale na to musíte vybrať príjem Annual income 25000-99000. do 100K učtov vyplácajú 25% a pri účtoch na 100K vypláacajú úrok klientom 50% z požičania vašich CP
Zatiaľ majú na opcie iba LVL3 a prepodkladám ,že hneď ako spustia indexové opcie tak bude aj LVL4
Naposledy upravil/-a Baba Jaga v Po 16 02, 2026 7:30 am, upravené celkom 18 krát.
Baba Jaga
Gold Member **

kixog47100 napísal: Ne 15 02, 2026 4:13 pm Baba Jaga - moze prosimt ta popisat aj sposob vkladu.
Na co postupne kliknut v menu?
Mam len Paper trading ucet - a tam moznost vkladu neviem najst.
Tak neviemci tam zamerne ta volba nie je alebo zle hladam.
Dakujem
u paper účtu nie je možnosť vkladu
xerces
Silver Member *
Dátum registrácie: Ne 20 06, 2021 12:20 am
Has thanked: 4 times
Been thanked: 38 times

Príspevok od používateľa xerces »

Baba Jaga napísal: Ne 15 02, 2026 12:40 pm Tak si otvor účet priamo u Alpaca markets. Vklad cez Wise bez poplatku ...
Ano, len mi vadi nedostatocna podpora. Skoda, ze XTB za mna nema konkurenciu. V IB je to chaoticke, Lynx je drahy a ostatni nemaju SK podporu.
Napísať odpoveď

Návrat na "Brokeri - cez koho na burzu"