Programovanie & AI

Podnikanie, podnikateľské nápady, skúsenosti, príbehy
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 194 times
Been thanked: 447 times

Re: OpenAI - AI umelá inteligencia

Príspevok od používateľa jogo »

JUGGLER napísal: Ut 17 02, 2026 9:15 pm A potvrdzujem, že platená verzia je úplne niečo iné ako verzie zadarmo.
Kto nie je programátor, tak ako nám písal Wolf, stačí začať z Google AI Plus, ktoré dostanete za 7€ mes.
Opýtam sa tých, ktorí používate platené verzie umelej inteligencie, či je nejaký zásadný rozdiel, od ktorej spoločnosti si ju kúpim.

Posledný mesiac som použil neplatené verzie AI na vytvorenie programov, na ktoré som sa roky chystal a ani teraz na dôchodku som nemal dosť entuziazmu, aby som sa do toho vážne pustil...bolo to na ma príliš zložité nie z pohľadu napísania kódu, ale z pohľadu nastavenia programovacej platformy, sťahovania dát, ovládania API atď. Niektoré jednoduché finty som hľadal hodiny a žiaden môj známy-programátor nemal na to čas a ani google mi v tom veľmi nevedel pomôcť.
Už asi pred rokom som zistil, že AI mi perfektne vysvetlí kód, ale nevedel som, že ho dokáže aj napísať. A keď som to zistil, tak som aplikácie, o ktoré som sa roky pokúšal, urobil za pár hodín vrátane nastavenia API, stiahnutia knižníc, grafického výstupu atď...
Preto som rozhodnutý si kúpiť platenú verziu AI a len sa rozhodujem, že ktorú a preto sa zaujímam o vaše skúsenosti.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Grexacik
Dátum registrácie: Ut 03 12, 2019 10:36 pm

Príspevok od používateľa Grexacik »

V poslednom podcaste od Vojta Zizsku si cesky expert chvalil Claude od Antropicu (odidenci z OpenAI) za ucelom programovania.
Prílohy
Screenshot_143.png
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 194 times
Been thanked: 447 times

Príspevok od používateľa jogo »

Grexacik napísal: St 18 02, 2026 10:27 am V poslednom podcaste od Vojta Zizsku si cesky expert chvalil Claude od Antropicu (odidenci z OpenAI) za ucelom programovania.
Na programovanie je asi najlepší kursor, ale ja to nechcem len na programovanie, ale aj na overovanie si informácii.
Ak si spomenul Cursor, trafil si do čierneho. Momentálne je to najlepší nástroj pre programátorov na svete.
V skratke: Cursor nie je len AI chatbot, je to celý editor kódu (postavený na VS Code), ktorý má AI integrovanú priamo v „mozgu“.
Prečo je Cursor momentálne kráľom:
Výber modelov: V Cursore si môžeš prepínať medzi Claude 3.5 Sonnet (najobľúbenejší na kód), GPT-4o a ich vlastnými modelmi.
Pozná celý tvoj projekt: Na rozdiel od ChatGPT, ktorému musíš kód kopírovať, Cursor si "indexuje" všetky tvoje súbory. Môžeš sa opýtať: "Kde v tomto projekte spracovávam prihlásenie?" a on presne vie.
Cursor Tab: Extrémne výkonné automatické dopĺňanie. Predpovedá nielen nasledujúce slovo, ale celé bloky kódu a úpravy vo viacerých súboroch naraz.
Composer (Ctrl+I): Povieš mu: "Pridaj do aplikácie tmavý režim," a on sám prepíše CSS, upraví komponenty a pridá prepínač vo viacerých súboroch súčasne.
Koľko stojí?
Hobby (Zadarmo): Máš k dispozícii obmedzený počet dopytov pre pokročilé modely a neobmedzene pre tie jednoduchšie.
Pro ($20 mesačne): Neobmedzené používanie ich najlepšieho modelu (vlastný small model) a 500 dopytov mesačne pre špičky ako Claude 3.5 Sonnet alebo GPT-4o.
Business ($40 mesačne): Pre tímy so zvýšeným zabezpečením súkromia (vaše dáta sa nikdy nepoužijú na trénovanie).
Ak to s programovaním myslíte vážne, Cursor + Claude 3.5 Sonnet je momentálne silnejšia kombinácia ako samostatný Grok, ChatGPT alebo Gemini.
Je možné poskytnúť radu, ako si Cursor nastaviť, aby indexoval lokálny projekt.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Myk
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ne 29 11, 2009 8:05 am
Has thanked: 3 times
Been thanked: 86 times

Príspevok od používateľa Myk »

Na programování doporučuji Claude Code. Zaplatíš jeden tarif a máš Claude jako chat bot, ale i Claude code jako aplikaci. Claude code je command line terminál, dáš mu přístup do adresáře, kde máš kód a on si sám bude dohledávat soubory, které potřebuje. Na rozdíl od Cursoru nemáš v tom terminálu prohlížeč kódu, ale to vůbec nevadí. Já mám vedle terminálu otevřené IDe (v mém případě PyCharm od Jetbrains, ale může to být VScode nebo cokoliv jiného) a v něm si prohlídnu co Claude udělal, spustím to a otestuju a pak případně řeknu v terminálu, co dalšího má upravit nebo to commitnu do Gitu. Můžeš terminál přepnout i na plaánovaci mód, kde ti nejdřív vypíše, co chce udělat a ty jen potvrzuješ nebo říkáš, ať to udělá jinak.

Podobný terminál pro kódování nabízí i Gemini, ale v diskusích na redditu panuje shoda, že Claude code produkuje lepší kód. 5.2.2026 Anthropic uvolnil verzi Opus 4.6 a ta mi přijde opět lepší, ale pokud chceš používat jen verzi Pro za 20 eur, tak se můžeš přepnout na verzi sonnet a šetřit tokeny. I sonnet je ok, jen ho musím víc hlídat. Takže když vím, že tento týden budu dělat málo, pustím si Opus, pokud vím, že budu kódovat každý den, jedu na sonnetu.
Je ale fakt, že Gemini nabízí více tokenů, tak pro intenzivní kódování a chatování vydrží déle. Ale z diskusí plyne, že Gemini často neukončuje kód a snaží se to přehodit na tebe. Když jsem to zkoušel, tak Claude to udělal celé, ale Gemini i mi napsal kus kódu a pak napsal, že si mám ještě upravit varibles v souboru xy.
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1559 times

Programovanie & AI

Príspevok od používateľa MiBi »

Screenshot 2026-02-21 154903.png
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2391 times
Been thanked: 2780 times

Re: Programovanie & AI

Príspevok od používateľa JUGGLER »

To som zvedavý na oficiálne výsledky.
Lebo z 5 free verzií AI čo som skúšal bol DeepSeek taký hlupák, že som ho nakoniec vylúčil ako ,,stratu času,,.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1559 times

Re: Programovanie & AI

Príspevok od používateľa MiBi »

Akcie IBM klesli o 13 % po tom, ako startup Anthropic oznámil, že jeho nástroj Claude Code môže pomôcť modernizovať zastaraný programovací jazyk Cobol bežiaci na počítačoch IBM.

Cobol je programovací jazyk široko používaný na sálových počítačoch IBM v bankovníctve, poisťovníctve a vo vládnych systémoch.
„Modernizácia systému Cobol kedysi vyžadovala armádu konzultantov, ktorí strávili roky mapovaním pracovných postupov,“ uviedol Anthropic.
Nástroje ako Claude Code môžu podľa startupu automatizovať fázy prieskumu a analýzy, ktoré spotrebúvajú väčšinu úsilia pri modernizácii Cobolu.

Akcie softvérových firiem sa v posledných mesiacoch oslabili pre obavy trhu z rastúcich možností nástrojov AI, najmä po spustení pluginov z rozsiahleho jazykového modelu Claude od Anthropicu.
V pondelok klesli aj akcie podnikov zaoberajúcich sa kybernetickou bezpečnosťou vrátane CrowdStrike a Datadog.
Investori zvažovali potenciálny vplyv nového bezpečnostného nástroja od Anthropicu na toto odvetvie.
https://claude.com/blog/how-ai-helps-br ... ernization
https://www.theregister.com/2026/02/23/ ... pic_cobol/
Napísať odpoveď

Návrat na "Podnikanie, podnikateľské nápady, skúsenosti, príbehy"