TRHY AKTUÁLNE - POKEC

Trading, tipy na obchody a investície, zverejňvanie pozícií, denníky traderov a investorov
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2391 times
Been thanked: 2776 times

Re: TRHY AKTUÁLNE - POKEC

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Počkal som si do polnoci na open futures.
Na moje prekvapenie, indexy len -1% a po 10 minútach iba -0,75%
- podarilo sa mi kúpiť jeden VIX futures kontrakt tesne po polnoci (nahlásil som u seba).
- som prekvapený, že ani VIX neotvoril vysoko...ja som chytil cenu 21,70 ( close v piatok bolo 20,55...chytal som v piatok po 20,50 )
- ropa iba +7 až +8% (pozdravujem Goldman Sachs) a americký plyn iba +1%.
- Dolár a BTC mierne posilnili , euro mierne oslabilo. Zlato a striebro +2%. Proste investorská pohoda.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1559 times

Príspevok od používateľa MiBi »

JUGGLER napísal: Po 02 03, 2026 12:23 am Počkal som si do polnoci na open futures.
Na moje prekvapenie, indexy len -1% a po 10 minútach iba -0,75%
Proste investorská pohoda.
Asi to dopadne ako vzdy - kratky pokles a potom rast ?
Prílohy
1772431940074.jpg
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 963 times
Been thanked: 527 times

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

rast ceny ropy zatial nebol az tak vysoky asi aj z toho dôvodu, že Čína ako najväčší odberatel, ma za posledne roky vytvorene obrovske zasoby lacnej ropy z Ruska a Iranu. Takze nie je az tak zavisla od aktualnej situacie.

MiBi
Asi to dopadne ako vzdy - kratky pokles a potom rast ?
a prečo nie? Všetky tie uvedené konflikty vratane tohto su defacto len lokálne.
Joki
Guru Member ****
Dátum registrácie: Po 30 08, 2021 1:24 pm
Has thanked: 266 times
Been thanked: 320 times

Príspevok od používateľa Joki »

Kraken sa stáva prvou bankou digitálnych aktív, ktorá získala hlavný účet Federálneho rezervného systému.
Historický míľnik umožňuje priamy prístup k americkému platobnému systému a posilňuje inštitucionálnu ponuku Krakenu
https://blog.kraken.com/news/federal-re ... er-account
Interactive Brokers referral link, ak má niekto záujem. Ďakujem

https://ibkr.com/referral/jozef473
Glogol
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 138 times
Been thanked: 339 times

Príspevok od používateľa Glogol »

ste niekto v azii ? priznam sa ja aziu vobec nesledujem dokonca uz ani indexy - venujem sa len svojim cca 10 tickerom tak neviem ci sa mam bat ci len smecko prehana. Nejde mi ani o indexy - ich cenu vidim skor o naladu ci ozaj tam je panika https://www.sme.sk/index/c/cierna-stred ... -roku-2008. Pytam sa len preto ze som nejaku paniku nezaregistroval dokonca tickery mi rastu (zatial ) dokonca moj privatny idikator nalady BTC narastol - tak som nejako prekapeny ze nejaka panika je niekde, keby ze nie smecko tak nemam ani sajnu,
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

:pozor: Deje sa niečo? toto asi nie je uplne bežná vec..

Gigant BlackRock blokuje výbery vo výške 14 biliónov dolárov po žiadostiach o odchod vo výške 1,2 miliardy dolárov — TradingView News
https://www.tradingview.com/news/coinpe ... -requests/
Najväčší svetový správca aktív, BlackRock, s aktívami pod správou vo výške 14 biliónov dolárov, obmedzil výbery zo svojho úverového fondu vo výške 26 miliárd dolárov po tom, čo investori ponáhľali vybrať 1,2 miliardy dolárov, čo výrazne prekračuje povolený limit.

Tento krok vyvolal obavy o likviditu spoločnosti BlackRock. Mnohí vo finančnom svete sa teraz pýtajú, prečo má firma obmedzené výbery a

Čelí BlackRock väčšiemu finančnému tlaku?

BlackRock Fund obmedzuje výbery na 5 %
aviceN
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
Has thanked: 259 times
Been thanked: 226 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa aviceN »

Aj si cital dalej?
Prečo BlackRock čelil problémom s výbermi?

BlackRock čelí tlaku na výbery najmä kvôli tomu, ako fungujú jeho fondy súkromného úverovania (private credit). Tieto fondy poskytujú dlhodobé pôžičky stredne veľkým firmám a na rozdiel od akcií alebo dlhopisov sa tieto pôžičky nedajú rýchlo predať na trhu.

Kvôli tomu môže byť pre BlackRock ťažšie rýchlo získať hotovosť, ak veľa investorov požiada o výber svojich peňazí v rovnakom čase.
Analytici hovoria, že ide o bežný problém v oblasti private credit. Investori môžu očakávať jednoduché výbery, ale pôžičky vo fonde sa často splácajú až po niekoľkých rokoch, čo môže vytvárať krátkodobý tlak na likviditu.
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.milosbubniak.sk/
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

aviceN napísal: Ne 08 03, 2026 9:24 am Aj si cital dalej?
Prečo BlackRock čelil problémom s výbermi?

BlackRock čelí tlaku na výbery najmä kvôli tomu, ako fungujú jeho fondy súkromného úverovania (private credit). Tieto fondy poskytujú dlhodobé pôžičky stredne veľkým firmám a na rozdiel od akcií alebo dlhopisov sa tieto pôžičky nedajú rýchlo predať na trhu.

Kvôli tomu môže byť pre BlackRock ťažšie rýchlo získať hotovosť, ak veľa investorov požiada o výber svojich peňazí v rovnakom čase.
Analytici hovoria, že ide o bežný problém v oblasti private credit. Investori môžu očakávať jednoduché výbery, ale pôžičky vo fonde sa často splácajú až po niekoľkých rokoch, čo môže vytvárať krátkodobý tlak na likviditu.
o to prave ide, to je ta otazka, preco investory chcu v tak kratkom case vybrat tolko cashu?
aviceN
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
Has thanked: 259 times
Been thanked: 226 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa aviceN »

To je asi rovnaká otázka, ako prečo Buffet drží najviac cashu v histórii :)
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.milosbubniak.sk/
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Ja som si všimol že v piatok prudko vyletela Americká ropa WTI, čím sa cena skoro vyrovnala Európskej Brent.
Keď ste čítali predpovede toho čínskeho profesora žijúceho v Kanade (ktorý doteraz mal vždy pravdu), vysoká cena ropy by mala negatívne ovplyvniť AI, zrejme cez budovanie dátových centier a vysokú spotrebu energie.
Ďalej my sme tu už mali niekoľko príspevkov týkajúcich sa nebankového financovania cez súkromné fondy, čiže ide o rizikový kapitál z ktorého sa môžu chcieť súkromní investori stiahnuť. Ak sa pamätáte na banku SVB, Silicon Valley Bank, tá sa položila na tom že bohatší súkromní klienti začali vyberať vklady.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

áno, to by davalo logiku, že je to odliv kapitalu z Ai firiem a spolocnosti na nich napojenych. Ai sa dlhodobo poklada za nadhodnoteny + tie aktualne vysoke ceny ropy.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

TRUMP napísal: Ne 08 03, 2026 9:46 pm „vyhrávame na úrovni, akú sme ešte nevideli“.
- úroveň víťazstva po polnoci, ked otvorili trhy futures...američania budú potešení:
Prílohy
stupid winner.png
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 293 times
Been thanked: 198 times

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

JUGGLER napísal: Po 09 03, 2026 12:32 am
TRUMP napísal: Ne 08 03, 2026 9:46 pm „vyhrávame na úrovni, akú sme ešte nevideli“.
- úroveň víťazstva po polnoci, ked otvorili trhy futures...američania budú potešení:
https://www.aljazeera.com/news/liveblog ... te=4380745
Qatar arrests 313 people for disseminating ‘misleading information’
The Qatari Interior Ministry says these people were arrested for “filming, disseminating and publishing misleading information”.
Those taken into custody were of various nationalities, it said.
Juggler davaj si pozor, aby si neskoncil podobne, v tej skupine "various nationalities".
Pan prezident Trump povedal, ze vyhravaju na plnej ciare, tak o tom prilis nepolemizuj.

Krasna formulacia "filming misleading information" :lol: :lol:
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

V Katare predtym zakazali uverejnovat akekolvek video zabery z utokov, preto ti zatknuti. Btw podobny zakon existuje aj v Rusku.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Trumpeta1978 napísal: Po 09 03, 2026 10:18 am V Katare predtym zakazali uverejnovat akekolvek video zabery z utokov, preto ti zatknuti. Btw podobny zakon existuje aj v Rusku.
Na Ukrajine samozrejme tiez, este v tvrdsej forme. A predpokladam ze v Izraeli a v Irane tiez.

Verejnost predsa nema vediet pravdu a skutocny rozsah skod, ale ma si nechavat mozgy vymyvat vladnou propagandou a ist do zakopov ako barani.

Pritom trestana by mala byt praveze cenzura a snazenie sa manipulovat verejnost utajovanim jej skutocnosti.
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

Cez Hormuz nadalej neplavaju v podstate ziadne lode. Iranske gardy zoopakovali vyhrazku ze zautocia na kazdu lod okrem cinskych.
Niektore krajiny Perzskeho zalivu zacnu mat do niekolkych dni problemy s dostatkom potravín, stojí aj preprava síry zo zálivu do sveta, ktora je velmi potrebna v polnohospodarstve.
Dá sa cakat narast inflacie vo svete.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Izrael/USA nedavno este uplne zbytocne zautocili aj na odsolovaciu stanicu na iranskom ostrove. Pricom UAE su z 90% sladkej vody zavisle na odsolovacich staniciach. Cim si USA/Izrael podpilili dalsi konar - Iran moze sposobit na pustnom a slnecnom strednom vychode nedostatok vody prinajmensom na umyvanie, ak nie aj na pitie.

V Iranskych vyhlaseniach sa to aj casto spomina. Susedia nemaju dovolit pouzivat ich uzemie a vodu agresorom z USA na utoky voci Iranu, inak budu nadalej cielom utokov, voci ktorym ich USA zatial chrania dost neuspesne.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 194 times
Been thanked: 447 times

Príspevok od používateľa jogo »

jaroslav80 napísal: Po 09 03, 2026 10:24 am
Trumpeta1978 napísal: Po 09 03, 2026 10:18 am V Katare predtym zakazali uverejnovat akekolvek video zabery z utokov, preto ti zatknuti. Btw podobny zakon existuje aj v Rusku.
Na Ukrajine samozrejme tiez, este v tvrdsej forme. A predpokladam ze v Izraeli a v Irane tiez.

Verejnost predsa nema vediet pravdu a skutocny rozsah skod, ale ma si nechavat mozgy vymyvat vladnou propagandou a ist do zakopov ako barani.

Pritom trestana by mala byt praveze cenzura a snazenie sa manipulovat verejnost utajovanim jej skutocnosti.
Za protektorátu sa počúvanie anglického vysielania trestalo väzením (bolo potrebné preladenie na iné kmitočty, resp. konvertor), ale ten, kto iným preladil rádio na počúvanie anglického vysielania, bol trestaný smrťou.
Preto je pre mňa dobová tlač(aj terajšia tlač a vysielanie v štátoch konfliktu) počas vojny bezcennou...je absolútne cenzurovaná.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

jogo napísal: Po 09 03, 2026 11:26 am Preto je pre mňa dobová tlač(aj terajšia tlač a vysielanie v štátoch konfliktu) počas vojny bezcennou...je absolútne cenzurovaná.
Rozumnejsie je zozbierat tlac z oboch stran konfliktu. Z jednej tlace sa dozvies o uspechoch prvej strany, z druhej sa dozvies o uspechoch druhej strany.
Vsetky "uspechy na urovni, aku sme este nevideli" vydelis cislom 3 a vies ake asi boli realne straty a skody.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 245 times
Been thanked: 593 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

jogo napísal: Po 09 03, 2026 11:26 am
jaroslav80 napísal: Po 09 03, 2026 10:24 am

Za protektorátu sa počúvanie anglického vysielania trestalo väzením (bolo potrebné preladenie na iné kmitočty, resp. konvertor), ale ten, kto iným preladil rádio na počúvanie anglického vysielania, bol trestaný smrťou.
Preto je pre mňa dobová tlač(aj terajšia tlač a vysielanie v štátoch konfliktu) počas vojny bezcennou...je absolútne cenzurovaná.
Jogo , naco ist do dob protektoratu, komancovia trestali vazenim pocuvanie Hlasu Ameriky a Slobodnej Europy. A pani z predoslej a sucasnej vlady za slobodne vysloveny nazor. :(
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Blackrock

Odliv kapitálu z trhu súkromných úverov dosahuje bezprecedentné úrovne. Vzhľadom na povahu tohto trhu a jeho nízku likviditu to stavia fondy do náročnej situácie.
Spoločnosti ako BlackRock a Blue Owl teraz platia cenu za slabiny vo vlastnej stratégii. Myšlienkou rastu trhu súkromných úverov bolo rozšíriť ponuku aj na retailových investorov, tí však majú výrazne odlišný rizikový profil a oveľa nižšiu toleranciu na to, aby ich kapitál zostal dlhodobo viazaný. Obavy investorov navyše nie sú neopodstatnené: trh súkromných úverov zohráva zásadnú úlohu pri financovaní výstavby AI infraštruktúry, teda oblasti, pri ktorej sa čoraz častejšie spochybňujú sľubované výnosy.

Čo BlackRock skrýva?
Nedostatok likvidity na trhu súkromných úverov sám osebe nie je dôvodom na paniku. Nízka likvidita je základnou charakteristikou tohto trhu, nie niečím mimoriadnym. Čo by však mohlo predstavovať zásadný problém a pripomínať rok 2007, je skutočnosť, že podľa vyšetrovania agentúry Bloomberg má viacero fondov a pozícií na trhu súkromných úverov väčšiu expozíciu voči softvérovému sektoru, než oficiálne uvádza. V praxi to znamená, že mnohé fondy môžu maskovať svoju skutočnú expozíciu voči softvéru, aby získali financovanie bez nutnosti platiť zodpovedajúcu rizikovú prémiu. Samotná existencia takejto prémie — a dôkazy o snahách túto expozíciu skrývať, aby sa jej fondy vyhli — naznačujú, že situácia technologických firiem aj trhu súkromných úverov môže byť horšia, než naznačujú finančné ukazovatele mnohých z týchto spoločností.

https://www.xtb.com/sk/trhove-analyzy/s ... uje-vybery
Prílohy
image-2026-03-09t140015-758.png
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Donald Trump ohlásil na 22.30 h nášho času tlačovú konferenciu „Dnes sa koná mnoho dôležitých schôdzok a telefonátov,“ dodal na sieti Truth Social. S novinármi bude hovoriť v tanečnej sále svojho golfového klubu v Miami.

Agentúra Reuters podotkla, že tlačová konferencia sa má konať až po závere obchodovania na americkej burze.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Trhy vyskočili v novej nádeji ( podľa mňa len dead cat bounce):

Reportérka CBS Weijia Jiang uvádza, že prezident Trump jej v telefonickom rozhovore povedal, že vojna s Iránom by mohla čoskoro skončiť;
tvrdí, že USA sú „veľmi ďaleko“ vpredu od jeho pôvodného odhadovaného časového rámca 4–5 týždňov

„V telefonickom rozhovore mi prezident Trump povedal, že vojna by mohla čoskoro skončiť: „Myslím si, že vojna je takmer úplne ukončená.
Nemajú námorníctvo, nemajú komunikácie, nemajú letectvo.“
Dodajme, že USA sú „veľmi ďaleko“ pred jeho pôvodným odhadom trvania 4–5 týždňov.
Na otázku o novom najvyššom vodcovi Iránu Mojtabovi Chameneim, ktorého Trump otvorene kritizoval, odpovedal: „Nemám pre neho žiadnu správu.
Absolútne žiadnu.“ Trump povedal, že má na mysli niekoho, kto by mohol nahradiť Chameneia, ale bližšie to nešpecifikoval.

Prezident Trump tiež povedal CBS News, že uvažuje o „prevzatí kontroly“ nad Hormuzským prielivom (pozri 15:21, 15:24) (106,60 -2,18)

Pokiaľ ide o Hormuzský prieliv, Trump poznamenal, že lode ním teraz prechádzajú, ale on „uvažuje o jeho prevzatí“.
Trump varoval Irán: „Vystrieľali všetko, čo mali, a radšej by nemali skúšať žiadne hlúposti, lebo to bude koniec tej krajiny.“

X Post

P.S. USO z +6% je zrazu -6%.
Joki
Guru Member ****
Dátum registrácie: Po 30 08, 2021 1:24 pm
Has thanked: 266 times
Been thanked: 320 times

Príspevok od používateľa Joki »

Nasdaq sa spojil s Krakenom na rozšírení tokenizačnej infraštruktúry
Samostatne spoločnosť Nasdaq oznámila aj partnerstvo s platformou pre tokenizáciu nemeckého burzového operátora Boerse Stuttgart s cieľom uľahčiť obchodovanie s akciami založenými na blockchaine v celej Európe.
https://www.reuters.com/business/nasdaq ... 026-03-09/
Interactive Brokers referral link, ak má niekto záujem. Ďakujem

https://ibkr.com/referral/jozef473
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 245 times
Been thanked: 593 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

TR.jpg
Teraz sa uplne zmenil sposob tradingu ...
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

To sa mi uľavilo...

Hovorkyňa Bieleho domu Karoline Leavitt zdvojnásobila argument Trumpovej administratívy, že rast cien ropy a plynu je „dočasný“.
V utorok Leavittová uviedla, že ceny energie pre Američanov v skutočnosti klesnú – potenciálne na úroveň nižšiu ako pred začiatkom vojny.
Operácia, ako povedala, „zníži ceny ropy a plynu“.

Potrebujeme nového smajlíka na pokles. Máme len na rast: :graf:
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Delím sa o nové info (večerné utorok ):

Spojené arabské emiráty reagujú na „záplavu balistických rakiet“

Spojené arabské emiráty uvádzajú, že ich „protivzdušná obrana v súčasnosti čelí záplave balistických rakiet prichádzajúcich z Iránu“.
V príspevku na X ministerstvo obrany uviedlo, že je „plne pripravené riešiť všetky hrozby s cieľom zabezpečiť ochranu územia štátu a bezpečnosť občanov a obyvateľov“.
Spojené arabské emiráty, ktoré majú väzby na Izrael, boli opakovane napádané odvtedy, čo USA a Izrael 28. februára zahájili útok na Irán.

Netanjahu tvrdí, že Izrael bude útočiť na iránske vládne objekty „s rastúcou silou“
Netanjahu pokračuje vo svojom posolstve iránskemu ľudu a tvrdí, že USA a Izrael zasiahli počas vojny „nespočetné“ vládne ciele a „budú pokračovať v útokoch s rastúcou silou“.
Netanjahu tvrdí, že Izrael je „najlepším spojencom“ iránskeho ľudu, a dodáva: „V najbližších dňoch vytvoríme podmienky, aby ste mohli uchopiť svoj osud.“

Útoky USA a Izraela na Irán zabili počas vojny najmenej 1 255 ľudí a zranili asi 12 000, povedal iránsky námestník ministra zdravotníctva Ali Jafarian.
Útoky tiež zničili takmer 10 000 civilných objektov, vrátane 65 škôl a vzdelávacích inštitúcií a takmer 8 000 domov, podľa iránskeho veľvyslanca pri OSN Amira Saeida Iravaniho.

Iránsky minister zahraničných vecí tvrdí, že USA „zverejňujú falošné správy“ o Hormuze, aby manipulovali finančné trhy
Abbas Araghchi zverejnil tento príspevok po tom, ako USA stiahli tvrdenie, že jedna z ich vojnových lodí dnes eskortovala tanker s energiou cez Hormuzský prieliv.
„Americkí predstavitelia zverejňujú falošné správy, aby manipulovali trhy.
To ich však neochráni pred inflačnou vlnou, ktorú sami spôsobili Američanom,“ napísal iránsky minister zahraničných vecí.
„Trhy čelia najväčšiemu výpadku v histórii: väčšiemu ako arabské ropné embargo, iránska islamská revolúcia a invázia do Kuvajtu dohromady,“ uzavrel

V Izraeli sa diskutuje o tom, že vojna potrvá tak dlho, ako bude Izrael potrebovať.
V skutočnosti nie je stanovený žiadny časový rámec. Izraelská vláda dokonca zvažuje predĺženie výnimočného stavu v podstate až do konca marca.
Izrael si však veľmi dobre uvedomuje rastúci tlak v USA, a preto je verejnosti jasne komunikované, že nejde o nekonečnú vojnu, že vojna prináša výsledky a že jej výsledkom bude zvrhnutie vlády a systému vládnutia v Teheráne.
Podľa izraelských správ to povedie k väčšej stabilite na Blízkom východe.
Pokiaľ ide o izraelskú armádu, tá plánuje bojovať najmenej štyri alebo päť týždňov.
Zároveň však vojenské zdroje informujú izraelskú verejnosť, že útoky na Irán teraz vedú, ako keby sa časové okno zatváralo.
Sú si vedomí, že tlak v USA by mohol viesť k tomu, že Trump túto vojnu zastaví skôr, ako by si Izrael prial.

Došlo k ďalším iránskym útokom, ďalším raketám Hizballáhu a ďalším poruchám v systéme včasného varovania, keď sirény nezačali húkať.
Videli sme to včera v Beit Shemesh, keď bola zasiahnutá satelitná stanica.
Izraelská armáda tvrdí, že to všetko vyšetruje, ale medzi Izraelčanmi neexistuje pochybnosť, že útoky Iránu na niekoľko radarových staníc v regióne,
najmä na americké zariadenia, pripravili Izrael o významnú výhodu v systéme včasného varovania.
Existujú obavy, že tieto iránske rakety sú schopné zasiahnuť čoraz viac cieľov v Izraeli, hoci vojenská cenzúra o podrobnostiach mlčí.

Irán a Egypt diskutujú o regionálnom napätí v telefonickom rozhovore
Podľa iránskeho ministerstva zahraničných vecí diskutovali ministri zahraničných vecí Iránu a Egypta o rastúcom regionálnom napätí po nedávnych útokoch, do ktorých boli zapojené Spojené štáty a Izrael.
V príspevku na X ministerstvo uviedlo, že iránsky minister zahraničných vecí Abbas Araghchi povedal svojmu egyptskému náprotivku Badrovi Abdelattymu, že iránske ozbrojené sily sú plne pripravené uplatniť to, čo opísal ako „legitímne právo krajiny na sebaobranu“.
Araghchi uviedol, že iránske útoky na americké základne a majetok v regióne boli vykonané „v rámci legitímneho práva na sebaobranu“ a ako odpoveď na to, čo opísal ako agresiu.
Tiež uviedol, že Irán sa snaží udržiavať „priateľské a bratské vzťahy“ so susednými krajinami.
Egypt už skôr odsúdil iránske útoky na arabské krajiny a opísal ich ako jasné porušenie medzinárodného práva.

Pakistanský premiér poslal Mojtaba Khameneimu kondolenčný list – a vyjadril nádej
Pakistanský premiér Shehbaz Sharif poslal novému najvyššiemu vodcovi Iránu Mojtaba Khameneimu kondolenčný list, v ktorom vyjadril sústrasť nad smrťou jeho otca – bývalého najvyššieho vodcu – ajatolláha Alího Khameneia.
Sharif napísal, že „dúfa, že jeho [Mojtaba Khameneiho] vedenie povedie Irán k mieru, stabilite, dôstojnosti a prosperite v nasledujúcich rokoch“.

P.S. Jo a ešte pár drobných sa minulo na zbrane a muníciu. Potešenie pre zbrojárskych kámošov...

USA minuli za dva dni útokov na Irán muníciu za 5,6 miliardy dolárov
Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa informovala Kongres, že počas prvých dvoch dní útokov proti Iránu použili Spojené štáty muníciu v hodnote približne 5,6 miliardy dolárov. Údaje sa objavili v správe predloženej kongresovým výborom.

Niektorí zákonodarcovia vyjadrujú obavy, že pokračujúci konflikt by mohol rýchlo vyčerpať zásoby americkej armády v čase, keď obranný priemysel už teraz zápasí s vysokým dopytom po zbraniach. Kongres by pritom mohol čoskoro rozhodovať o ďalších finančných prostriedkoch na vojenské operácie.

Trump sa minulý týždeň stretol s predstaviteľmi siedmich zbrojárskych spoločností, keďže Pentagón pracuje na doplnení zásob. Administratíva zatiaľ nezverejnila celkové náklady konfliktu, ktorý USA začali 28. februára spolu s Izraelom.

Politici Demokratickej strany zároveň žiadajú viac informácií o dôvodoch vojny a jej dôsledkoch na obranyschopnosť krajiny. Podľa zdrojov by Biely dom mohol požiadať Kongres o dodatočné financovanie vo výške približne 50 miliárd dolárov.

(reuters, mja)
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

vyrazne isiel hore Baltic Dirty Tanker Index - su to defacto naklady na prepravu surovej ropy
https://www.investing.com/indices/baltic-dirty-tanker
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Trumpeta1978 napísal: Št 12 03, 2026 11:21 am vyrazne isiel hore Baltic Dirty Tanker Index - su to defacto naklady na prepravu surovej ropy
https://www.investing.com/indices/baltic-dirty-tanker
Mozno je to skor cena za dodanie takeho tankera plneho ropy kupcovi. A kedze posledne dni isla cena ropy hore, tak aj ak prepravne naklady sa nedvihli, v sucte "cena ropy + cena dopravy" moze vychadzat vyssie cislo.
Baba Jaga
Gold Member **
Dátum registrácie: St 25 08, 2021 6:56 pm
Has thanked: 52 times
Been thanked: 126 times

Re: TRHY AKTUÁLNE 2026 (INFO)

Príspevok od používateľa Baba Jaga »

Tento rok sú middtern elecetion a Trump si uvedomuje ,že Irán nie je Venezuela a Kuba a že tým ničí svoju ekonomiku aby sa nestalo ,že na konci mesiaca oznámi, že všetko dôležité v Iráne zničili a je koniec operácie :lol:
IB-https://ibkr.com/referral/roman3131
Tasty-https://tastytrade.com/welcome/?referralCode=CEKTJ78ZFX
Alpaca 3 ref na mesiac.Vklad 500USD 30 dní výplata do 10 prac. dní dostaneme obidvaja 100USD prvý mesiac je do 28.02.2026) V prípade záujmu cez správu
Myk
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ne 29 11, 2009 8:05 am
Has thanked: 3 times
Been thanked: 86 times

Príspevok od používateľa Myk »

Baba Jaga napísal: Pi 13 03, 2026 4:42 pm Tento rok sú middtern elecetion a Trump si uvedomuje ,že Irán nie je Venezuela a Kuba a že tým ničí svoju ekonomiku aby sa nestalo ,že na konci mesiaca oznámi, že všetko dôležité v Iráne zničili a je koniec operácie :lol:
To ale neznamená, že Irán oznámí konec blokády průlivu. :wink:
Zatím Iránci nabízí, že pustí USA do těžby ropy a sníží zásoby uranu na polovinu, ale výměnou chtějí kompletní zrušení sankcí a oficiální uznání práva obohacování uranu pro mírové účely :D To se nebude líbit izraelcům.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Myk napísal: Pi 13 03, 2026 4:52 pm To ale neznamená, že Irán oznámí konec blokády průlivu. :wink:
Zatím Iránci nabízí, že pustí USA do těžby ropy a sníží zásoby uranu na polovinu, ale výměnou chtějí kompletní zrušení sankcí a oficiální uznání práva obohacování uranu pro mírové účely :D To se nebude líbit izraelcům.
Vcera Iranci oznamovali ine podmienky mieru:
https://www.aljazeera.com/news/2026/3/1 ... p-in-sight
Iranian President Masoud Pezeshkian has laid out terms for ending the war with the United States and Israel in what analysts say is a possible sign of de-escalation from Tehran as the US-Israel war on Iran entered its 13th day on Thursday.

“The only way to end this war – ignited by the Zionist regime & US – is recognizing Iran’s legitimate rights, payment of reparations, and firm int’l guarantees against future aggression,” Pezeshkian wrote.
Glogol
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 138 times
Been thanked: 339 times

Príspevok od používateľa Glogol »

no parada ...
"Americký regulátor obchodování s akciemi SEC uvedl, že připravuje návrh na zrušení povinnosti čtvrtletního reportování výsledků (Bloomberg)"
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

Glogol napísal: Ut 17 03, 2026 1:43 pm no parada ...
"Americký regulátor obchodování s akciemi SEC uvedl, že připravuje návrh na zrušení povinnosti čtvrtletního reportování výsledků (Bloomberg)"
Podle dostupných zpráv by SEC mohla oficiální návrh zveřejnit k připomínkovému řízení již během příštího měsíce (duben 2026). Poté bude následovat minimálně 30 až 60denní lhůta, kdy se k návrhu bude moci vyjádřit veřejnost a účastníci trhu, než dojde k finálnímu hlasování komise.

Zajímavost: USA by tímto krokem následovaly model, který již dříve zavedla Velká Británie nebo Evropská unie. V těchto zemích povinnost kvartálního reportování de facto neexistuje, přesto se k němu mnoho velkých korporací dobrovolně hlásí, aby si udržely důvěru investorů.
Analytici z Goldman Sachs odhadují, že 90 % firem z indexu S&P 500 bude i nadále reportovat kvartálně
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Akcie dnes posilňujú v reakcii na vyjadrenie prezidenta Trumpa, ktoré naznačilo možný koniec vojny v Iráne.
Prezident Trump dnes ráno prostredníctvom Truth Social uviedol, že USA a Irán vedú plodné rozhovory o „úplnom a definitívnom ukončení našich nepriateľských akcií na Blízkom východe“, pričom dodal, že rokovania budú pokračovať a nariadil ministerstvu obrany odložiť akékoľvek útoky na iránske elektrárne a energetickú infraštruktúru.

Futures na akcie prudko posilnili, zatiaľ čo ceny ropy v reakcii na predburzové vyhlásenie klesli.
Akcie od otvorenia trhu rozšírili svoje zisky, pričom S&P 500 (+2,0 %) a DJIA (2,2 %) si opäť dosiahli svoje 200-dňové kĺzavé priemery, zatiaľ čo Nasdaq Composite (+2,0 %) sa teraz nachádza menej ako 0,5 % pod svojím 200-dňovým kĺzavým priemerom.
Indexy malých spoločností Russell 2000 (+3,6 %) a S&P Mid Cap 400 (+3,2 %) zaznamenávajú ešte výraznejšie zisky.

Všetkých jedenásť sektorov indexu S&P 500 sa obchoduje vyššie, pričom osem sektorov zaznamenáva zisky vyššie ako 1,0 %.
Rastové a cyklické sektory, ako sú sektor spotrebného tovaru (+3,4 %), priemysel (+2,9 %) a informačné technológie (+2,4 %), dosahujú nadpriemerné výsledky, zatiaľ čo defenzívne sektory základných spotrebných tovarov (+0,8 %) a zdravotníctva (+0,8 %) zaznamenávajú skromnejšie zisky.

Sektor energetiky (+0,3 %) obchoduje len mierne vyššie, keďže cena ropy dnes klesá, aktuálne o 11,25 USD (-11,5 %) na 86,98 USD za barel.

Optimizmus ohľadom potenciálneho ukončenia vojny v Iráne mal tiež pozitívny vplyv na očakávania trhu týkajúce sa zníženia úrokových sadzieb.
Trh stále neočakáva zníženie úrokových sadzieb v tomto roku, hoci pravdepodobnosť ich zvýšenia sa dnes znížila.
V piatok nástroj CME FedWatch Tool pripisoval 32 % pravdepodobnosť zvýšenia úrokových sadzieb o minimálne 25 bázických bodov na októbrovom zasadnutí FOMC. Dnes je táto hodnota nižšia, tesne pod 10 %.

PS. Vyzerá to tak, že Trump blafuje. Jednak vie, že jeho slová majú dosah na trhy, jednak posunul 48 hodinové ultimátum o 5 dní.
Ak by to tak bolo, ultimátum bude končiť rovno na víkend. Sobota je obľúbený termín pre ,,šoky,, aby sa to utriaslo do pondelka.

Vychádzam z toho, že Irán popiera, že by s USA rokoval:

Iránsky Ghalibaf vyhlásil: „S USA neprebehli žiadne rokovania“

Hovorí: „Falošné správy sa využívajú na manipuláciu s finančnými a ropnými trhmi a na únik z bažiny, v ktorej uviazli USA a Izrael...
Náš ľud požaduje úplné a ponižujúce potrestanie agresorov.
Všetci úradníci pevne stoja za svojím vodcom a ľudom, kým sa tento cieľ nedosiahne.
Žiadne rokovania s Amerikou sa nekonali. Falošné správy majú za cieľ manipulovať s finančnými a ropnými trhmi a uniknúť z bažiny, v ktorej uviazli Amerika a Izrael.“

Trump predtým:

S potešením oznamujem, že Spojené štáty americké a Irán v priebehu posledných dvoch dní viedli veľmi dobré a plodné rozhovory o úplnom a definitívnom urovnaní našich sporov na Blízkom východe.
NA ZÁKLADE CHARAKTERU A TÓNU TÝCHTO HĽBOKÝCH, PODROBNÝCH A KONŠTRUKTÍVNYCH ROZHOVOROV, KTORÉ BUDÚ POKRAČOVAŤ PO CELÝ TÝŽDEŇ, som nariadil ministerstvu vojny, aby na päť dní odložilo všetky vojenské údery proti iránskym elektrárňam a energetickej infraštruktúre, a to v závislosti od úspechu prebiehajúcich stretnutí a diskusií.
ĎAKUJEM ZA VAŠU POZORNOSŤ V TÝTOCH OTÁZKACH! PREZIDENT DONALD J. TRUMP
Prílohy
Trump maybe fake.png
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

USA hlásia pokrok v rokovaniach s Iránom, ten o ničom nevie

Prezident USA Donald Trump v pondelok ozrejmil, že Spojené štáty a Irán v uplynulých dňoch viedli rozhovory, v ktorých sa podľa neho podarilo dosiahnuť zhodu na dôležitých bodoch možnej dohody o urovnaní konfliktu.

Diskusie vraj viedli jeho vyslanec pre Blízky východ Steve Witkoff a Jared Kushner, pričom rokovania majú pokračovať.
Trump označil rozhovory za veľmi silné a naznačil, že dohoda o urovnaní by mohla byť blízko.

„Hovorím len to, že sa nachádzame v ťažkej situácii, keď sa nám podarí dosiahnuť dohodu,“ povedal novinárom pred odchodom z Floridy do Memphisu.

Odmietol prezradiť, s kým Spojené štáty v Iráne hovorili, ale potvrdil, že to nebol iránsky najvyšší vodca ajatolláh Modžtabá Chameneí.
Trump skonštatoval, že v Iráne „zostali nejakí vodcovia“. „Ide o muža, ktorého považujem za veľmi uznávaného lídra.“

Iránske médiá však tieto tvrdenia popreli.
Agentúry Fars aj Tasním informovali, že medzi Iránom a USA sa nekoná žiadna priama ani nepriama komunikácia.
Podľa zdrojov ide zo strany Washingtonu o psychologický tlak.

Trump zároveň ustúpil od hrozby útokov na iránsku energetickú infraštruktúru a rozhodol o ich odklade.
Podľa informácií médií tak urobil po varovaní, že Irán by mohol zacieliť na elektrárne v Izraeli a krajinách Perzského zálivu.

(reuters, max)

Trump: Rokovania s Iránom musia zabezpečiť, že sa vzdá jadrových ambícií

Americký prezident Donald Trump v pondelok vyhlásil, že v rokovaniach, ktoré Spojené štáty vedú s Iránom, dosiahli obe strany „kľúčové body zhody“.
Podľa jeho slov musia rozhovory viesť k tomu, aby Teherán upustil od svojich jadrových ambícií a zbavil sa zásob obohateného uránu.

Trump potvrdil, že rokovania neprebiehajú s novým najvyšším vodcom Iránu Modžtabáhom Chámeneím, ale s „veľmi rozumnými“ ľuďmi.
Podľa prezidentových slov zahynulo v tejto vojne toľko iránskych vysokopostavených predstaviteľov, že „k zmene režimu dochádza automaticky“.

Prezident USA uviedol, že rozhovory medzi krajinami sa uskutočnili v nedeľu a budú pokračovať aj v pondelok.
Ak budú produktívne, dohoda medzi Washingtonom a Teheránom bude podľa neho uzavretá čoskoro.
Dodal, že americkú stranu na rokovaniach zastupovali jeho osobitný vyslanec Steve Witkoff a jeho zať Jared Kushner.

Trump zároveň vyhlásil, že ak rokovania s predstaviteľmi Teheránu dopadnú neúspešne, bombardovanie Iránu bude pokračovať.

Irán popiera, že by s Američanmi vôbec rokoval a vojnu chce ukončiť za ním diktovaných podmienok.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Update USA a ÁZIA:

Futures na akciové indexy naznačujú, že trh dnes ráno otvorí vyššie, hoci hlavné indexy na začiatku skráteného sviatočného týždňa väčšinou klesli.
Včerajšie obchodovanie bolo pomerne búrlivé, keďže trh reagoval na zmiešané signály týkajúce sa konfliktu v Iráne.
Sila bola relatívne široká, avšak obnovená slabosť akcií spoločností z odvetvia polovodičov výrazne zaťažila hlavné indexy.

Ranné zisky sa vo veľkej miere pripisujú vývoju na geopolitickej scéne.
Konkrétne denník The Wall Street Journal informoval, že prezident Trump povedal svojim poradcom, že je ochotný ukončiť vojenské operácie USA proti Iránu, aj keď Hormuzský prieliv zostáva uzavretý, keďže snaha o zabezpečenie tejto vodnej cesty by pravdepodobne predĺžila operáciu nad rámec jej pôvodného časového rámca 4 až 6 týždňov.

Súčasný stav rokovaní však zostáva nejasný, pričom denník The New York Times informoval, že rozdelené iránske vedenie sťažuje koordináciu.
Pentagón usporiada brífing o Iráne o 8:00 hod. východného času.

Akciové indexy v ázijsko-tichomorskom regióne uzavreli utorok prevažne v mínuse, pričom juhokórejský Kospi (-4,3 %) klesol na najnižšiu úroveň od začiatku februára, zatiaľ čo indické trhy boli kvôli sviatku zatvorené.
Japonský Nikkei: -1,6 %, hongkonský Hang Seng: +0,2 %, čínsky Shanghai Composite: -0,8 %, indický Sensex: ZATVORENÝ, juhokórejský Kospi: -4,3 %, austrálsky ASX All Ordinaries: +0,3 %.

Japonský index spotrebiteľských cien (CPI) v Tokiu za marec spomalil na 1,7 % z 1,8 %, ale viaceré spoločnosti naznačili plány na zvýšenie cien, čo naznačuje, že inflácia v aprílovom meraní opäť zrýchli.
Čínsky gigant v oblasti liehovín Kweichow Moutai tiež oznámil zvýšenie cien.
Čínske oficiálne hodnoty PMI vo výrobnom sektore (50,4) a vo nevýrobnom sektore (50,1) sa v marci vrátili k rastu.
Južná Kórea plánuje mimoriadny rozpočet vo výške 26,2 bilióna KRW na kompenzáciu dopadu vojny s Iránom.

Čínsky marcový PMI vo výrobnom sektore 50,4 (očakávané 50,1; predchádzajúce 49,0) a PMI v nevýrobnom sektore 50,1 (očakávané 49,9; predchádzajúce 49,5)
Japonské februárové maloobchodné tržby -0,2 % medziročne (očakávané 0,9 %; predchádzajúce 1,8 %), februárová priemyselná produkcia -2,1 % medzimesačne, podľa očakávania (predchádzajúce 4,3 %), februárová miera nezamestnanosti 2,6 % (očakávané 2,7 %; predchádzajúca hodnota 2,7 %), marcový index spotrebiteľských cien v Tokiu 1,4 % medziročne (predchádzajúca hodnota 1,6 %) a marcový jadrový index spotrebiteľských cien v Tokiu 1,7 % medziročne (očakávanie 1,8 %; predchádzajúca hodnota 1,8 %).
Počet začatých stavieb v februári -4,9 % medziročne (očakávané -4,5 %; predchádzajúce -0,4 %) a stavebné objednávky 42,7 % medziročne (predchádzajúce 5,7 %)

Južná Kórea: maloobchodný predaj v februári 0,0 % medzimesačne (predchádzajúce 2,9 %).
Februárová priemyselná produkcia 5,4 % m/m (očakávané 1,8 %; predchádzajúce -2,4 %); -2,2 % medziročne (očakávané 6,0 %; predchádzajúce 6,8 %). Februárový výstup v sektore služieb 0,5 % m/m (predchádzajúce -0,2 %)

Obchodný deficit Indie za 3. štvrťrok 87,40 mld. USD (predchádzajúci deficit 93,60 mld. USD)

Bankové úvery v Singapure za február 893,6 mld. SGD (predchádzajúce 887,5 mld. SGD)

Úvery súkromnému sektoru v Austrálii v marci 0,6 % m/m, podľa očakávania (predchádzajúce 0,5 %) a úvery na bývanie v marci 0,6 % m/m (predchádzajúce 0,6 %)

Index podnikateľskej dôvery ANZ na Novom Zélande v marci 32,5 (predchádzajúce 59,2)
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

káčer Donald pred hodinou:

Prezident nového iránskeho režimu, ktorý je oveľa menej radikálny a oveľa inteligentnejší ako jeho predchodcovia, práve požiadal Spojené štáty americké o PRÍMERIE! Zvážime to, až bude Hormuzský prieliv otvorený, voľný a bezpečný.
Do tej doby budeme Irán ničiť do úplného zániku alebo, ako sa hovorí, späť do doby kamennej!!!
Prezident DJT

P.S. trhy mu to žerú. Teda uvidíme či len retail. Ak nevydržia hore, tak len retail.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Prejav prezidenta Trumpa k národu ( o 21,00 EST a 3 ráno nášho času) :

Irán bude v priebehu nasledujúcich 2–3 týždňov zasiahnutý mimoriadne tvrdo;
Irán bude vrátený do „doby kamennej“;
Kľúčové strategické ciele sa blížia k splneniu (trhy klesajú, cena ropy stúpa)

Trump povedal:

Väčšina iránskeho vedenia je mŕtva.
Schopnosť Iránu odpáliť rakety a bezpilotné lietadlá bola obmedzená.
Kľúčové strategické ciele sa blížia k naplneniu.
USA sú „veľmi blízko“ k dokončeniu svojej práce.
Spojenci na Blízkom východe boli skvelí.
USA podstatne zvýšia ťažbu ropy.
Ostatné krajiny musia prevziať vedenie pri starostlivosti o Hormuzský prieliv.
Hormuzský prieliv sa „prirodzene“ otvorí, keď konflikt skončí.
Sme na dobrej ceste k „veľmi rýchlemu“ splneniu všetkých vojenských cieľov v Iráne.
Irán bude v priebehu nasledujúcich 2–3 týždňov zasiahnutý mimoriadne tvrdo; Irán sa vráti do „doby kamennej“.
Ak sa nedosiahne dohoda, USA zasiahnu iránske elektrárne.
Poznámka: Prezident Trump väčšinu týchto komentárov už predtým vyslovil.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

TEHERÁN (Tasnim) – Iránsky námestník ministra zahraničných vecí uviedol, že Teherán a Omán pracujú na vypracovaní spoločného protokolu, ktorý má v povojnovom období zabezpečiť bezpečný námorný priechod Hormuzským prielivom.

V rozhovore pre Sputnik Kazem Gharibabadi uviedol, že Hormuzský prieliv bol doteraz otvorený a námorná doprava v ňom prebiehala normálne, avšak nedávne ozbrojené útoky a agresívne kroky USA a Izraela narušili bezpečnú plavbu a vytvorili významné problémy.
Poznamenal, že Irán sa momentálne nachádza vo vojnovom stave a že je nereálne očakávať, že za takýchto podmienok budú platiť pravidlá mierového obdobia.
S odkazom na americko-izraelských agresorov a ich podporovateľov uviedol, že v dôsledku konfliktu boli prirodzene zavedené obmedzenia a reštrikcie.

Gharibabadi dodal, že súčasná situácia v prielive je priamym dôsledkom týchto agresívnych akcií.
Varoval, že aj po vojne by región mohol čeliť ďalším aktom agresie, pričom poznamenal, že niektoré krajiny naďalej využívajú vojnu ako politický nástroj.
V takýchto scenároch, povedal, by plavidlám patriacim agresorom a ich podporovateľom – či už komerčným alebo vojenským – nebolo povolené preplávať úžinou.

Zdôraznil, že tento prístup by bol súčasťou zásadovej politiky Iránu v budúcich konfliktných situáciách.
Zároveň vyzdvihol, že v mierových časoch sú Irán a Omán ako dva pobrežné štáty odhodlané zabezpečiť bezpečnú a istú plavbu prostredníctvom koordinovaných snáh.

Gharibabadi uviedol, že za normálnych podmienok by sa od všetkých plavidiel prechádzajúcich prielivom očakávalo, že sa vopred skoordinujú s iránskymi a ománskymi orgánmi a získajú potrebné povolenia na zabezpečenie bezpečnosti a ochrany.
Dodal, že kľúčovými faktormi v tomto rámci sú aj environmentálne hľadiská, ako aj námorná bezpečnosť.

Vysvetlil, že Irán a Omán preberú väčšiu zodpovednosť za zaručenie bezpečného prechodu a v súčasnosti pracujú na návrhu protokolu, ktorý bude regulovať plavbu v prielive v mierových časoch.
Podľa neho nie je protokol zamýšľaný ako obmedzenie, ale ako mechanizmus na uľahčenie bezpečného tranzitu a poskytovanie lepších služieb plavidlám.
Gharibabadi poznamenal, že proces vypracovávania návrhu je v záverečnej fáze a že po jeho vnútornom dokončení začne Irán formálne rokovania s Ománom s cieľom finalizovať spoločný protokol upravujúci námorný prechod cez túto strategickú vodnú cestu.

https://www.tasnimnews.ir/en/news/2026/ ... muz-strait
Napísať odpoveď

Návrat na "Trading, tipy, zverejňovanie obchodov a investícií"