Zemný plyn, UNG, NG
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2390 times
- Been thanked: 2776 times
Re: Zemný plyn, UNG, NG
EU plyn +31%
Paráda. Ako dobre že nám Zelensky zavrel plyn a teraz aj ropu. Bude ,,Ficova drahota,,
Tipujem, že 3 marca nám pustí aspoň ropu za oslavných fanfár a ďakovných úklonov...
Žijeme si jak na zámku, ať to trvá večne !
Paráda. Ako dobre že nám Zelensky zavrel plyn a teraz aj ropu. Bude ,,Ficova drahota,,
Tipujem, že 3 marca nám pustí aspoň ropu za oslavných fanfár a ďakovných úklonov...
Žijeme si jak na zámku, ať to trvá večne !
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 1559 times
Dnes v r. 2026 je europska cena plynu - TTF je vysoko nad sivou plochou. Rozdiel (marža) je približne $4 – $5. To sú zisky, ktoré inkasuju obchodníci
Smerom k roku 2029 sa TTF približuje k hornej hranici nákladov na skvapalnenie. Autor na https://x.com/firstenercast/status/2027 ... 61/photo/1 uvádza, že spread sa stlačí k úrovni $3.50. To znamená, že po zaplatení prepravy a skvapalnenia zostane exportérovi len minimálny alebo takmer nulový čistý zisk, trh sa vtedy dostane do stavu, kedy bude cena v Európe takmer rovná nákladom na dodanie z USA.
Len pre doplnenie: Russian Natural Gas Price (2025-2026) Pipeline Gas (Europe/Turkey): Approximately $6–8/MMBTU
Vysvetlivky k grafu
HH (Tmavomodrá): Cena surového plynu nakúpeného v USA.
Fuel Loss (Modrá): Straty plynu počas procesu (vlastná spotreba terminálu).
Shipping (Svetlomodrá): Náklady na prepravu tankermi cez Atlantik.
Liquefaction (Sivá šrafovaná): Náklady na skvapalnenie plynu (fixné a variabilné poplatky za terminál).
Smerom k roku 2029 sa TTF približuje k hornej hranici nákladov na skvapalnenie. Autor na https://x.com/firstenercast/status/2027 ... 61/photo/1 uvádza, že spread sa stlačí k úrovni $3.50. To znamená, že po zaplatení prepravy a skvapalnenia zostane exportérovi len minimálny alebo takmer nulový čistý zisk, trh sa vtedy dostane do stavu, kedy bude cena v Európe takmer rovná nákladom na dodanie z USA.
Len pre doplnenie: Russian Natural Gas Price (2025-2026) Pipeline Gas (Europe/Turkey): Approximately $6–8/MMBTU
Vysvetlivky k grafu
Liquefaction (Sivá šrafovaná): Náklady na skvapalnenie plynu (fixné a variabilné poplatky za terminál).
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
- Has thanked: 245 times
- Been thanked: 593 times
- Kontaktovať používateľa:
MiBi napísal: ↑Po 02 03, 2026 1:48 pm Dnes v r. 2026 je europska cena plynu - TTF je vysoko nad sivou plochou. Rozdiel (marža) je približne $4 – $5. To sú zisky, ktoré inkasuju obchodníci
Vysvetlivky k grafu
Mibi, Ben dal tento graf aby ukazal aka iluzorna je predstava EU ze ceny plynu pojdu dole. Pocita tam s prepravou za 1 usd a skvapalnenim +2,75 usd k cene HH. Proste tie ceny na chvoste krivky TTF boli uz nerealne ako vidno z grafu. Teraz prichadza novy problem uzke hrdlo Katar (vyrobne a logisticky). Svet zrazu nema dost dostupnych molekul. A v tejto situacii ma EU zacat plnit svoje zasobniky ked su historicky na minime za ceny ktore isli len za jeden den 50% hore. Ktory majitel zasobnikov bude plnit za tieto ceny? A EU si sama odsuhlasi, ze nechce molekuly z Ruska. Absurdistan.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
Teraz sa caka na zistenie skutocneho rozsahu poskodenia, ci to bolo iba preventivne odstavenie alebo male ci devastacne poskodenie. Zatial je cena ok ak ked sa niekomu denne high +50% moze zdat vela ak by sa potvrdilo vazne poskodenie ceny vyletia ako 2022osamely chodec napísal: ↑Po 02 03, 2026 1:09 pm Katar prave oznamil ze zastavil prevadzku v Ras Laffan, asi je to pravda lebo za par minut TTF o 10% hore![]()
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
- Has thanked: 963 times
- Been thanked: 527 times
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
zabava zacina uz to kotuje okolo 37 , ten hedzing cien, co som tu nukal na jesen by sa celkom vyplatil...osamely chodec napísal: ↑Pi 20 02, 2026 7:00 pm Tak dnes som sa dostal do trhu, chytilo mi na TTFW 20,80 . Alea iacta est.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
som zvedavy na realny dopad tejto agresie na zasoby plynu v EU, treba chvilu pockat lebo data este nie su . Moze to dopadnut aj tak, ze cena obmedzi spotrebu tak, ze sa zasoby konecne zacnu rychlejsie doplnat ako predosly pol rok . Uvidime. V kazdom pridate vitazi su americke ropne , plynarenske a uholne firmy. Ich produkty budu mat cenu zlata
.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
Zavislost od Katarskeho plynu.
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
"Katar úplne zastavil výrobu LNG po iránskych útokoch a vyhlásil vyššiu moc na vývoz plynu Podľa agentúry Reuters bude po stredajšom odstavení hlavného katarského závodu v Ras Laffane výroba paliva nemožná najmenej dva týždne. Katar vyhlásil vyššiu moc na vývoz plynu uprostred americko-izraelskej bojovej operácie v Iráne. Po obnovení prevádzky závodu bude trvať ďalšie dva týždne, kým dosiahne plnú kapacitu."
https://x.com/RealKON_/status/2029254084679668139?s=20
https://x.com/RealKON_/status/2029254084679668139?s=20
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
Európa strávila tri roky a stovky miliárd eur riešením svojho problému s ruským plynom. Podarilo sa jej to. Nahradila závislosť na potrubí od nepriateľského štátu námornou závislosťou na úžine, ktorú práve zatvoril iný nepriateľský štát.
To je Hormuzská LNG kríza v jednom vete. Všetko ostatné je aritmetika.
Aritmetika je prísna. Európske zásobníky plynu sú na úrovni 30 percent kapacity, čo je najnižšia hodnota v tomto bode sezóny od roku 2022. Nemecko je na 20,7 percenta. Francúzsko na 21,1 percenta. Obe krajiny vstupujú do jarného obdobia dopĺňania zásob, šesťmesačného okna, ktoré určuje, či Európa prežije nasledujúcu zimu, v najhoršom možnom okamihu. Katar, ktorého sa Európska komisia roky usilovala získať ako ukotvenie svojej stratégie diverzifikácie po Rusku, zastavil výrobu LNG v Ras Laffan po iránskych útokoch. Taliansko, ktoré v roku 2024 absorbovalo zhruba 50 percent celkového podielu dovozu LNG z Perzského zálivu do Európy, je teraz najviac ohrozenou ekonomikou na kontinente vo vojne, na ktorú nemá hlas a nad ktorou nemá žiadnu páku. TTF plyn vyskočil o 45 percent na približne 46 eur za megavatthodinu. Goldman Sachs uviedol, že mesačné narušenie Hormuzu by mohlo spôsobiť 130-percentný nárast cien.
Mechanizmus, ktorý trh podceňuje, nie je špička cien. Je to časová pasca. Európa dopĺňa svoje zásobníky z globálnych spotových trhov LNG, ktoré na jar a v lete konkurujú ázijským kupcom, ktorí sa teraz tiež snažia nahradiť stratu dodávok z Perzského zálivu. Čína má zhruba 100 dní rezervného krytia ropy. Každý ďalší deň sú čínski štátni kupci na rovnakom spotovom trhu, ktorý Európa potrebuje, a dražia sa proti európskym energetickým spoločnostiam o náklady, ktoré už neprechádzajú Hormuzom. Konkurencia v období dopĺňania zásob, ktorá bola už aj tak napätá, sa stáva štrukturálnou aukciou. Varovanie Goldman Sachs pred cenami nie je špička, ktorá sa normalizuje. Je to nový režim, ktorý pretrváva cez leto až do nasledujúcej zimy, pretože základná fyzická dodávka nebola nahradená.
Americký protipatrag musí byť priamo zodpovedaný. Americké LNG teraz tvorí zhruba 58 percent dovozov do EÚ a Washington má každú motiváciu maximalizovať toky. Ale infraštruktúra je obmedzením, nie politická vôľa. Kapacita vývozu LNG z USA je už blízko stropu. Dodatočná kapacita v Golden Pass a Plaquemines pridá možno dva až tri miliardy kubických stôp denne koncom roku 2026. Sám Katar exportoval ekvivalent desiatich miliárd kubických stôp denne na globálne trhy. Aritmetika sa nezaviera.
Poľsko s 50,47 percentami zásob a Španielsko s 55,79 percentami majú čas. Nemecko a Francúzsko nie. Blížia sa k prahu, kde sa priemyselná racionalizácia stane nevyhnutnou bez ohľadu na cenu. Európsky komplex BASF, jeho hlinikárne, chemickí výrobcovia, priemysly, ktoré odišli v roku 2022 a nikdy sa nevrátili, čelia druhému šoku skôr, než sa prvý vyrieši.
Európa vyriešila ruský problém. Outsourcingovala riešenie do Hormuzského prielivu.
Prieliv je teraz zatvorený. Liečba bola chorobou.
Pozicionujte sa podľa toho.
To je Hormuzská LNG kríza v jednom vete. Všetko ostatné je aritmetika.
Aritmetika je prísna. Európske zásobníky plynu sú na úrovni 30 percent kapacity, čo je najnižšia hodnota v tomto bode sezóny od roku 2022. Nemecko je na 20,7 percenta. Francúzsko na 21,1 percenta. Obe krajiny vstupujú do jarného obdobia dopĺňania zásob, šesťmesačného okna, ktoré určuje, či Európa prežije nasledujúcu zimu, v najhoršom možnom okamihu. Katar, ktorého sa Európska komisia roky usilovala získať ako ukotvenie svojej stratégie diverzifikácie po Rusku, zastavil výrobu LNG v Ras Laffan po iránskych útokoch. Taliansko, ktoré v roku 2024 absorbovalo zhruba 50 percent celkového podielu dovozu LNG z Perzského zálivu do Európy, je teraz najviac ohrozenou ekonomikou na kontinente vo vojne, na ktorú nemá hlas a nad ktorou nemá žiadnu páku. TTF plyn vyskočil o 45 percent na približne 46 eur za megavatthodinu. Goldman Sachs uviedol, že mesačné narušenie Hormuzu by mohlo spôsobiť 130-percentný nárast cien.
Mechanizmus, ktorý trh podceňuje, nie je špička cien. Je to časová pasca. Európa dopĺňa svoje zásobníky z globálnych spotových trhov LNG, ktoré na jar a v lete konkurujú ázijským kupcom, ktorí sa teraz tiež snažia nahradiť stratu dodávok z Perzského zálivu. Čína má zhruba 100 dní rezervného krytia ropy. Každý ďalší deň sú čínski štátni kupci na rovnakom spotovom trhu, ktorý Európa potrebuje, a dražia sa proti európskym energetickým spoločnostiam o náklady, ktoré už neprechádzajú Hormuzom. Konkurencia v období dopĺňania zásob, ktorá bola už aj tak napätá, sa stáva štrukturálnou aukciou. Varovanie Goldman Sachs pred cenami nie je špička, ktorá sa normalizuje. Je to nový režim, ktorý pretrváva cez leto až do nasledujúcej zimy, pretože základná fyzická dodávka nebola nahradená.
Americký protipatrag musí byť priamo zodpovedaný. Americké LNG teraz tvorí zhruba 58 percent dovozov do EÚ a Washington má každú motiváciu maximalizovať toky. Ale infraštruktúra je obmedzením, nie politická vôľa. Kapacita vývozu LNG z USA je už blízko stropu. Dodatočná kapacita v Golden Pass a Plaquemines pridá možno dva až tri miliardy kubických stôp denne koncom roku 2026. Sám Katar exportoval ekvivalent desiatich miliárd kubických stôp denne na globálne trhy. Aritmetika sa nezaviera.
Poľsko s 50,47 percentami zásob a Španielsko s 55,79 percentami majú čas. Nemecko a Francúzsko nie. Blížia sa k prahu, kde sa priemyselná racionalizácia stane nevyhnutnou bez ohľadu na cenu. Európsky komplex BASF, jeho hlinikárne, chemickí výrobcovia, priemysly, ktoré odišli v roku 2022 a nikdy sa nevrátili, čelia druhému šoku skôr, než sa prvý vyrieši.
Európa vyriešila ruský problém. Outsourcingovala riešenie do Hormuzského prielivu.
Prieliv je teraz zatvorený. Liečba bola chorobou.
Pozicionujte sa podľa toho.
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
Tankery u Hormuzského průlivu stojí. Přepravovaný zemní plyn se odpařuje, vyložit ho jinde je nemožné
https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/tan ... =271495583
https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/tan ... =271495583
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
Cena uz bola +100%, ale povedal som si, ze to zobchodujem podla fundamentov. Pre mna sa zatial nezmenili, v tychto dnoch by EU mala zacat doplnat zasobniky po zime, zatial tam nie sme, este cerpame , ale to sme robili aj pred rokom o tomto case. Zatial este v datach vobec nevidim vplyv odstavenia produkcie Kataru, na to cakam. Ak by sme ale tahali namiesto plnenia plyn zo zasobnikov este dalsie tyzdne, tak sucasne ceny su iba drobaky voci tym, ktore sa nastavia na odstanenie dopytu ...osamely chodec napísal: ↑Pi 20 02, 2026 7:00 pm Tak dnes som sa dostal do trhu, chytilo mi na TTFW 20,80 . Alea iacta est.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
ostavenie arabskej plynovej produkcie zatial v datach nevidno, uvidime ci pomaha teple pocasie alebo uz vysoka cena, alebo oboje. Zatial fundamentalna pohoda.osamely chodec napísal: ↑Ut 10 03, 2026 5:19 pmCena uz bola +100%, ale povedal som si, ze to zobchodujem podla fundamentov. Pre mna sa zatial nezmenili, v tychto dnoch by EU mala zacat doplnat zasobniky po zime, zatial tam nie sme, este cerpame , ale to sme robili aj pred rokom o tomto case. Zatial este v datach vobec nevidim vplyv odstavenia produkcie Kataru, na to cakam. Ak by sme ale tahali namiesto plnenia plyn zo zasobnikov este dalsie tyzdne, tak sucasne ceny su iba drobaky voci tym, ktore sa nastavia na odstanenie dopytu ...osamely chodec napísal: ↑Pi 20 02, 2026 7:00 pm Tak dnes som sa dostal do trhu, chytilo mi na TTFW 20,80 . Alea iacta est.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
dam to sem , aby sme sa mohli k tomu na jesen vratit ...
Vysoká predstaviteľka EÚ Kaja Kallasová 17. marca vyhlásila, že nemá záujem o energetické dohody s Ruskom a varovala, že by to posilnilo Moskvu a riskovalo by ďalšie konflikty, ako napríklad inváziu na Ukrajine. Toto rozhodnutie nasleduje po sľube komisára pre energetiku Dana Jørgensena, že z Ruska nedovezie ani jednu molekulu ropy, keďže americko-izraelská kampaň proti Iránu narúša toky ropy a tlačí cenu ropy Brent na 103 dolárov za barel. Napriek výzvam belgického premiéra na normalizáciu a výnimkám USA pre ruskú ropu si EÚ pevne stojí za diverzifikáciou po roku 2022 smerom k zdrojom, ako je americký LNG a Nórsko, a to aj napriek tomu, že online frustrácia z vysokých účtov a rizík deindustrializácie rastie.
Vysoká predstaviteľka EÚ Kaja Kallasová 17. marca vyhlásila, že nemá záujem o energetické dohody s Ruskom a varovala, že by to posilnilo Moskvu a riskovalo by ďalšie konflikty, ako napríklad inváziu na Ukrajine. Toto rozhodnutie nasleduje po sľube komisára pre energetiku Dana Jørgensena, že z Ruska nedovezie ani jednu molekulu ropy, keďže americko-izraelská kampaň proti Iránu narúša toky ropy a tlačí cenu ropy Brent na 103 dolárov za barel. Napriek výzvam belgického premiéra na normalizáciu a výnimkám USA pre ruskú ropu si EÚ pevne stojí za diverzifikáciou po roku 2022 smerom k zdrojom, ako je americký LNG a Nórsko, a to aj napriek tomu, že online frustrácia z vysokých účtov a rizík deindustrializácie rastie.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
cesta plynu do EU z Kataru trva tak do 20 dni, takze na buduci tyzden sa zacne ukazovat realita...osamely chodec napísal: ↑Po 16 03, 2026 4:30 pmostavenie arabskej plynovej produkcie zatial v datach nevidno, uvidime ci pomaha teple pocasie alebo uz vysoka cena, alebo oboje. Zatial fundamentalna pohoda.osamely chodec napísal: ↑Ut 10 03, 2026 5:19 pmCena uz bola +100%, ale povedal som si, ze to zobchodujem podla fundamentov. Pre mna sa zatial nezmenili, v tychto dnoch by EU mala zacat doplnat zasobniky po zime, zatial tam nie sme, este cerpame , ale to sme robili aj pred rokom o tomto case. Zatial este v datach vobec nevidim vplyv odstavenia produkcie Kataru, na to cakam. Ak by sme ale tahali namiesto plnenia plyn zo zasobnikov este dalsie tyzdne, tak sucasne ceny su iba drobaky voci tym, ktore sa nastavia na odstanenie dopytu ...osamely chodec napísal: ↑Pi 20 02, 2026 7:00 pm Tak dnes som sa dostal do trhu, chytilo mi na TTFW 20,80 . Alea iacta est.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Dobre ju vybrali američania. Bráni ich záujmy do posledného dychu...osamely chodec napísal: ↑Ut 17 03, 2026 5:13 pm Vysoká predstaviteľka EÚ Kaja Kallasová 17. marca vyhlásila, že nemá záujem o energetické dohody s Ruskom...
„Ak nedokážeme spoločne vyvinúť na Moskvu dostatočný tlak, aby sme dosiahli skutočný účinok,
ako potom môžeme tvrdiť, že by sme boli schopní poraziť Čínu?,, Kaja kallas
(„If we cannot collectively exert enough pressure on Moscow to achieve a real effect,
then how can we claim that we would be able to defeat China?“)
- Baba Jaga
- Gold Member **
- Dátum registrácie: St 25 08, 2021 6:56 pm
- Has thanked: 52 times
- Been thanked: 126 times
Dúfam ,že sa EU už čoskoro rozpadne.JUGGLER napísal: ↑Ut 17 03, 2026 7:49 pmDobre ju vybrali američania. Bráni ich záujmy do posledného dychu...osamely chodec napísal: ↑Ut 17 03, 2026 5:13 pm Vysoká predstaviteľka EÚ Kaja Kallasová 17. marca vyhlásila, že nemá záujem o energetické dohody s Ruskom...![]()
„Ak nedokážeme spoločne vyvinúť na Moskvu dostatočný tlak, aby sme dosiahli skutočný účinok,
(„If we cannot collectively exert enough pressure on Moscow to achieve a real effect,
IB-https://ibkr.com/referral/roman3131
Tasty-https://tastytrade.com/welcome/?referralCode=CEKTJ78ZFX
Alpaca 3 ref na mesiac.Vklad 500USD 30 dní výplata do 10 prac. dní dostaneme obidvaja 100USD prvý mesiac je do 28.02.2026) V prípade záujmu cez správu
Alpaca 3 ref na mesiac.Vklad 500USD 30 dní výplata do 10 prac. dní dostaneme obidvaja 100USD prvý mesiac je do 28.02.2026) V prípade záujmu cez správu
-
frakan
- Gold Member **
- Dátum registrácie: St 23 09, 2009 8:24 am
- Has thanked: 92 times
- Been thanked: 46 times
Ak sa rozpadne EU, my sa rozpadneme do roka tiež.Baba Jaga napísal: ↑Ut 17 03, 2026 8:56 pmDúfam ,že sa EU už čoskoro rozpadne.JUGGLER napísal: ↑Ut 17 03, 2026 7:49 pmDobre ju vybrali američania. Bráni ich záujmy do posledného dychu...osamely chodec napísal: ↑Ut 17 03, 2026 5:13 pm Vysoká predstaviteľka EÚ Kaja Kallasová 17. marca vyhlásila, že nemá záujem o energetické dohody s Ruskom...![]()
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
tak Iranci prave si zastrielali na Ras Laffan. Plyn z Kataru tak skoro nebude, vraj skody su rozsiahle.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Keby hlúposť kvitla, Brusel je ako ružová záhrada.osamely chodec napísal: ↑St 18 03, 2026 8:27 pm tak horsie nacasovat to uz ani nemohli. Začína platiť zákaz EÚ na dovoz ruského plynu a spotových dodávok LNG
A uprostred leyenová a kallasová. Najškodlivejšie vedenie EU v histórii.
Európska ropa 111 USD. Americká tesne pod 100 USD.
Putin a Trump sa tešia.
Putin možno prekoná tých +200 mld. čo zarobil v 2022 vdaka prvým hlúpym sankciám.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Ras Laffan ..keďže tam nechodíme na dovolenku, treba vysvetliť, že je to Katarské plynové centrum - najväčšie nálezisko zemného plynu na svete.osamely chodec napísal: ↑St 18 03, 2026 8:17 pm tak Iranci prave si zastrielali na Ras Laffan. Plyn z Kataru tak skoro nebude, vraj skody su rozsiahle.
Pretože je to evidentne odveta na izraelské útoky na Iránske plynové polia:
Irán po izraelskom útoku na energetickú infraštruktúru odvetil útokmi na štáty Perzského zálivu
Iránske revolučné gardy pohrozili odvetnými údermi na viaceré energetické zariadenia v Saudskej Arábii, Spojených arabských emirátoch a Katare „v najbližších hodinách“ po tom, čo štátne médiá informovali, že rakety zasiahli iránske plynárenské zariadenia na obrovskom ložisku South Pars, ktoré disponuje najväčšími zásobami plynu na svete.
Útoky na iránske plynové pole South Pars, ktoré Irán zdieľa s Katarom, boli v izraelských médiách široko prezentované ako útoky vykonané Izraelom so súhlasom USA.
Útok na srdce iránskej plynárenskej infraštruktúry predstavuje zásadné vyhrotenie vojenských operácií USA a Izraela. Obe krajiny doteraz vo veľkej miere šetrili iránsky ropný a plynárenský sektor a prispievali k udržaniu globálneho rastu cien ropy pod kontrolou.
Iránske štátne médiá identifikovali ako ciele režimu rafinériu Samref a petrochemický komplex Jubail v Saudskej Arábii, plynové pole al-Hosn v Spojených arabských emirátoch, petrochemický komplex a holdingovú spoločnosť Mesaieed v Katare a rafinériu Ras Laffan.
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
"Minister energetiky Kataru uviedol, že návrat k normálu bude trvať týždne až mesiace od momentu, kedy ustanú boje. Škody na technológiách sú podľa predbežných správ natoľko vážne, že ani po deeskalácii nebude možné spustiť výrobu okamžite."osamely chodec napísal: ↑St 18 03, 2026 8:17 pm tak Iranci prave si zastrielali na Ras Laffan. Plyn z Kataru tak skoro nebude, vraj skody su rozsiahle.
Katar zabezpečuje 20 % celosvetového exportu LNG-vplyv na cenu tejto komodity bude značný.
"Irán zasiahol 9 krajín za jednu noc. Toto bola teheránska odpoveď na izraelský útok na plynové pole South Pars, najväčšie na svete, ktorý sa uskutočnil skôr. Išlo o najintenzívnejšiu odvetnú paľbu celej vojny"
Ak by odstávka trvala mesiac, analytici z Goldman Sachs predpovedajú, že ceny by sa mohli zdvojnásobiť oproti súčasnosti.
LNG:
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
Po otvoreni trhu ide cena TTF o 30% hore. Na plneni zasob v EU sa to (vypadok Katar) zatial vobec neprejavuje, ale ako som uz pisal asi ide o casovy posun. Uvidime kolko spotreby znizi cena. Ale treba si uvedomit, ze to znizenie spotreby pojde za cenu vypinania ekonomiky. Vysoke ceny a nizky rast, to slovo sa vola Stagflacia. Som zvedavy ako na rast TTF zareaguje NG v USA, tam zatial plyn je lacny spot sa drzi v okoli 3 usd. Ale de javu 2021 ?Trumpeta1978 napísal: ↑Št 19 03, 2026 7:16 am"Minister energetiky Kataru uviedol, že návrat k normálu bude trvať týždne až mesiace od momentu, kedy ustanú boje. Škody na technológiách sú podľa predbežných správ natoľko vážne, že ani po deeskalácii nebude možné spustiť výrobu okamžite."osamely chodec napísal: ↑St 18 03, 2026 8:17 pm tak Iranci prave si zastrielali na Ras Laffan. Plyn z Kataru tak skoro nebude, vraj skody su rozsiahle.
Katar zabezpečuje 20 % celosvetového exportu LNG-vplyv na cenu tejto komodity bude značný.
"Irán zasiahol 9 krajín za jednu noc. Toto bola teheránska odpoveď na izraelský útok na plynové pole South Pars, najväčšie na svete, ktorý sa uskutočnil skôr. Išlo o najintenzívnejšiu odvetnú paľbu celej vojny"
Ak by odstávka trvala mesiac, analytici z Goldman Sachs predpovedajú, že ceny by sa mohli zdvojnásobiť oproti súčasnosti.
LNG:
- Baba Jaga
- Gold Member **
- Dátum registrácie: St 25 08, 2021 6:56 pm
- Has thanked: 52 times
- Been thanked: 126 times
byť členom EU a mať euro už nie je výhodné. To bolo v čase ,ked sme vstupovali. Teraz to smeruje k federalizácii čo je dosť nebezpečné. Takže radšej späť slovenskú korunu (Poľsko,Česko,Madarsko) nechcú euro a asi vedia prečo.frakan napísal: ↑Ut 17 03, 2026 10:06 pmAk sa rozpadne EU, my sa rozpadneme do roka tiež.Baba Jaga napísal: ↑Ut 17 03, 2026 8:56 pmDúfam ,že sa EU už čoskoro rozpadne.JUGGLER napísal: ↑Ut 17 03, 2026 7:49 pmDobre ju vybrali američania. Bráni ich záujmy do posledného dychu...osamely chodec napísal: ↑Ut 17 03, 2026 5:13 pm Vysoká predstaviteľka EÚ Kaja Kallasová 17. marca vyhlásila, že nemá záujem o energetické dohody s Ruskom...![]()
IB-https://ibkr.com/referral/roman3131
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
- Has thanked: 293 times
- Been thanked: 198 times
Trump a Netanjahu predsa uz po prvom tyzdni od zaciatku ich otvorenej agresie prehlasili, ze iranske raketove sili boli rozdrvene a moznosti ohrozovat okolite krajiny elminimovane.Trumpeta1978 napísal: ↑Št 19 03, 2026 7:16 am "Irán zasiahol 9 krajín za jednu noc. Toto bola teheránska odpoveď na izraelský útok na plynové pole South Pars, najväčšie na svete, ktorý sa uskutočnil skôr. Išlo o najintenzívnejšiu odvetnú paľbu celej vojny"
Toto bude tusim po 1187-my krat, co klamali, zavadzali a prehlasovali do masmedii nezmysly.
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
Oprava vraj moze trvat 3 az 5 rokov!
Usa sa nabalia najprv minimalne pol roka na vysokych cenách ropy ale aj najblizsie roky ako najväcsi exporter LNG! A plyn bude dlhodobo hore..
Europa ktora vo velkom dovazala LNG z Kataru bude nutena kupovat este viacej z USa a bude viacej na USa zavisla.
Trumpov tím velmi dobre vie čo robí, od začiatku..
-
frakan
- Gold Member **
Nejako si v tej úvahe zabudol na ruské energie.Trumpeta1978 napísal: ↑Št 19 03, 2026 8:47 pmKatar pred par hodinami vyhlasil, ze vraj škody na Ras Laffan su ovela zavaznejsie ako sa myslelo.
Usa sa nabalia najprv minimalne pol roka na vysokych cenách ropy ale aj najblizsie roky ako najväcsi exporter plynu! A plyn bude dlhodobo hore..
Europa ktora vo velkom dovazala LNG z Kataru bude nutena kupovat este viacej z USa a bude viacej na USa zavisla.
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
Ruske energie do Eu neprúdia. Resp co si mal presne na mysli?frakan napísal: ↑Št 19 03, 2026 9:14 pmNejako si v tej úvahe zabudol na ruské energie.Trumpeta1978 napísal: ↑Št 19 03, 2026 8:47 pmKatar pred par hodinami vyhlasil, ze vraj škody na Ras Laffan su ovela zavaznejsie ako sa myslelo.
Usa sa nabalia najprv minimalne pol roka na vysokych cenách ropy ale aj najblizsie roky ako najväcsi exporter plynu! A plyn bude dlhodobo hore..
-
frakan
- Gold Member **
Nejako si v tej úvahe zabudol na ruské energie.
[/quote]
Ruske energie do Eu neprúdia. Resp co si mal presne na mysli?
[/quote]
To sa ale môže rýchlo zmeniť
[/quote]
Ruske energie do Eu neprúdia. Resp co si mal presne na mysli?
[/quote]
To sa ale môže rýchlo zmeniť
- iosephus
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
- Has thanked: 66 times
- Been thanked: 117 times
Myslím, že už môžeme povedať, že ruský plyn je pre nás jediné východisko. Inak tu bude stagflácia ako z učebnice.
Trh dokáže byť iracionálny dlhšie, ako my solventní.
https://smartinvestor.sk/
https://smartinvestor.sk/
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
frakan
Eu ma nakázané brať co najviac plynu z Usa/resp su uz na to zmluvy/.
Skôr nie. Eu neustúpi. Rusko Eu sice ponuka svoj plyn cez Turkstream, ale nič z toho nebude.To sa ale môže rýchlo zmeniť
Eu ma nakázané brať co najviac plynu z Usa/resp su uz na to zmluvy/.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
Vypadok sa uz od 17.3.2026 takze cca po 2 tyzdnoch zacal prejavovat aj v zasobach EU. Teraz bude nasledovat omnoho slabsie plnenie ako bolo po minule roky. AI mi to zhrnula asi takto:
Toto nie je klasická „kríza cien“. Je to kríza objemu.
Ak vypadne veľký hráč ako Qatar:
globálny trh stratí ~15–20 % LNG
EÚ nemá fyzickú náhradu
výsledok = deštrukcia dopytu (recesia)
Takze EU voli radsej recesiu ako by brala plyn z Ruska. Myslim, ale ze obyvatelia EU by mali byt o tychto dosledkoch oboznameni. Aj ked by EU nasla (natlacila) peniaze na vysoke ceny plynu, problem to neriesi. Zas AI
Kľúčová chyba v úvahe (na ktorú si daj pozor)
„Keď zaplatím, problém zmizne.“
To platí pri finančných krízach.
Neplatí pri komoditnom nedostatku.
Takze co mozeme urobit? Myslim, ze EUR mena nebude bezpecny pristav.
Toto nie je klasická „kríza cien“. Je to kríza objemu.
Ak vypadne veľký hráč ako Qatar:
globálny trh stratí ~15–20 % LNG
EÚ nemá fyzickú náhradu
výsledok = deštrukcia dopytu (recesia)
Takze EU voli radsej recesiu ako by brala plyn z Ruska. Myslim, ale ze obyvatelia EU by mali byt o tychto dosledkoch oboznameni. Aj ked by EU nasla (natlacila) peniaze na vysoke ceny plynu, problem to neriesi. Zas AI
Kľúčová chyba v úvahe (na ktorú si daj pozor)
„Keď zaplatím, problém zmizne.“
To platí pri finančných krízach.
Neplatí pri komoditnom nedostatku.
Takze co mozeme urobit? Myslim, ze EUR mena nebude bezpecny pristav.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Trump dnes postol:
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
Holandania uz idu na vypary
.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Ja len pripomeniem:
Pred dvoma týždňami holandský minister pre klímu vyhlásil, že „Slovensko je energetickou čiernou dierou Európy“.
Slovenská strana kontrovala tým, že kým v Rotterdame kotvia ruské tankery, Holandsko nemá morálne právo nikoho poučovať.
Holandsko nás kritizuje za vysokú percentuálnu závislosť od Ruska.
Avšak v absolútnych číslach (miliardy metrov kubických) dováža Holandsko takmer rovnaké množstvo ruského plynu ako my – len v inej skupenskej podobe.
Holandská vláda tvrdí, že chce ruský plyn zakázať, ale terminál Gate v Rotterdame má dlhodobé súkromné kontrakty (napríklad so spoločnosťou TotalEnergies), ktoré právne nevie zrušiť bez celoeurópskeho embarga. Takže plyn z ruského projektu Yamal LNG tam veselo vykladajú ďalej.
Zisky z tranzitu: Holandsko na ruskom LNG zarába cez prístavné poplatky a dane, zatiaľ čo Slovensko platí vysoké tranzitné poplatky Rakúsku a Nemecku za to, aby k nám dostalo alternatívny (neruský) plyn zo západu.
P.S.: Holandské zásobníky sú naplnené na približne 6,5 % až 7 % svojej celkovej kapacity.
Pre porovnanie, pred rokom (marec 2025) bola naplnenosť na úrovni približne 27 %.
Európska únia ako celok je na tom lepšie, s priemernou naplnenosťou zásobníkov okolo 28,5 %.
Slovensko – naše zásobníky sú momentálne naplnené na približne 24 %, čo je na koniec marca stabilná hodnota.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
Ak sa nic zasadne nezmeni , tak EU dojde plyn a ropa do par mesiacov. Pomozu iba astronomicky vysoke ceny, ktore totalne utlmia dopyt.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
pozrel som sa asi aky by mal byt deficit v EU na jesen 2026 a vyzera ze doplnime max. na 70% . Potom podla AI to cenove moze byt takto:
Tu je scenárová mapka letnej ceny TTF, ak trh očakáva, že zásoby EU na jeseň budú len 70 %. Hodnoty sú založené na historickej citlivosti trhu a na rizikovej prémii za nedostatok plynu:
Pravdepodobnosť scenára Situácia Letná cena TTF (€/MWh) Poznámky
10 % (extrémna panika) Výpadok LNG alebo Nórska, studená jeseň 110‑150 Cena reflektuje extrémny tail risk; historicky podobné v 2021
20 % (silná obava) Mierny výpadok, napätý trh 90‑110 Trh plne oceňuje riziko 70 % zásob, prudký nárast futures
40 % (normálna citlivosť) Bez výpadku, priemerne chladná jeseň 60‑90 Cena odráža len riziko nedostatku, ešte nie fyzický nedostatok
20 % (mierne) Normálna dodávka, teplejšia jeseň 50‑60 Trh mierne priráta riziko, menšia volatilita
10 % (optimistický) Vyššie zásoby, zvýšený LNG dovoz 40‑50 Cena prakticky stabilná, trh ignoruje slabší deficit
Tu je scenárová mapka letnej ceny TTF, ak trh očakáva, že zásoby EU na jeseň budú len 70 %. Hodnoty sú založené na historickej citlivosti trhu a na rizikovej prémii za nedostatok plynu:
Pravdepodobnosť scenára Situácia Letná cena TTF (€/MWh) Poznámky
10 % (extrémna panika) Výpadok LNG alebo Nórska, studená jeseň 110‑150 Cena reflektuje extrémny tail risk; historicky podobné v 2021
20 % (silná obava) Mierny výpadok, napätý trh 90‑110 Trh plne oceňuje riziko 70 % zásob, prudký nárast futures
40 % (normálna citlivosť) Bez výpadku, priemerne chladná jeseň 60‑90 Cena odráža len riziko nedostatku, ešte nie fyzický nedostatok
20 % (mierne) Normálna dodávka, teplejšia jeseň 50‑60 Trh mierne priráta riziko, menšia volatilita
10 % (optimistický) Vyššie zásoby, zvýšený LNG dovoz 40‑50 Cena prakticky stabilná, trh ignoruje slabší deficit
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
z obrazka vidno ze silno poškodene boli hlavne zariadenia suvisiace s plynom/LNG