1.pilier

Poistenia, sporenie na dôchodok, doplnkové dôchodkové sporenie, investičné poistky, kapitálové poistky.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 194 times
Been thanked: 447 times

Re: 1.pilier

Príspevok od používateľa jogo »

Ja som si myslel, že invalid ma preto invalidný dôchodok, že nevládze pracovať 8 hodín denne a preto tie percentá, že ma napr. 50% invaliditu, tak vládze robiť len 4 hodiny denne a invalidný dôchodok mu sčasti nahrádza ušlý príjem ...asi som sa mýlil. :roll:
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Murosik
Gold Member **
Dátum registrácie: So 20 11, 2021 8:44 pm
Has thanked: 73 times
Been thanked: 64 times

Príspevok od používateľa Murosik »

Neviem ako to je možné. Mám zasa známeho, čo zistil, že má nárok na invalidné tak, že sa na neho na nemenovanom úrade osoptili, že čo chce, veď má so svojou diagnózou invalidný a nemá otravovať. Keď sa pýtal ako to myslia, tak zistil, že naozaj má nárok minimálne na polovičný invalidný (už niekoľko rokov).
No keď si ho chcel vybaviť, tak mu povedali, že dokiaľ pracuje, tak mu ho nepriznajú, lebo pri svojom príjme ho nepotrebuje. V podstate by musel dať výpoveď, počkať na priznanie a potom sa do práce vrátiť. Doteraz teda invalidný dôchodok nemá a to už odvtedy ubehlo hádam aj 10 rokov. Neviem ako to teda robia iní. Asi idú na chvíľu na úrad práce.

No inak tiež z druhej strany poznám xy ľudí, čo si vybavili invalidný dôchodok len tak cez známosti alebo neúnosné otravovanie lekárov, kým im nedali potvrdenie a ešte sa tým chvália. Určite je treba toto prekopať a aj spätne skúmať, či daní ľudia stále potrebujú invalidný dôchodok.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 293 times
Been thanked: 198 times

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Korupciu z posudkovych lekarov aj tak nevytlcu. Ak na nich zatlacia, aby usetrili, tak beznych budu este viac skrtit, aby peniaze (miesto v statistike) pre "vyvolenych" kamosov nadalej ostalo.
Kto mu dokaze, ze u tamtoho kamosa bol extra benevolentny a ze tamtoho neznameho posudil tvrdsie.
Murosik
Gold Member **

jaroslav80 napísal: So 28 03, 2026 9:42 am Korupciu z posudkovych lekarov aj tak nevytlcu. Ak na nich zatlacia, aby usetrili, tak beznych budu este viac skrtit, aby peniaze (miesto v statistike) pre "vyvolenych" kamosov nadalej ostalo.
Kto mu dokaze, ze u tamtoho kamosa bol extra benevolentny a ze tamtoho neznameho posudil tvrdsie.
Prvá vec sú úplatky, druhá vec je bezpečie. Časť ľudí si invalidný vybaví cez úplatky, druhá časť si to vybaví tak, že bude každý deň chodiť k lekárom aj s rodinou, otravovať lekára, personál aj ostatných pacientov v čakárni tak dlho, až to lekár vzdá a dá im potvrdenie. Aj toto je bežne využívaný spôsob, cez zastrašovanie lekára a to nemusí byť ani skorumpovaný.
Používateľov profilový obrázok
duves
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 20 07, 2021 12:34 pm
Has thanked: 228 times
Been thanked: 192 times

Príspevok od používateľa duves »

jogo napísal: Pi 27 03, 2026 8:32 pm Ja som si myslel, že invalid ma preto invalidný dôchodok, že nevládze pracovať 8 hodín denne a preto tie percentá, že ma napr. 50% invaliditu, tak vládze robiť len 4 hodiny denne a invalidný dôchodok mu sčasti nahrádza ušlý príjem ...asi som sa mýlil. :roll:
Toto som si myslel tiež.

Ale tešme sa na zmeny

"Žiadatelia o invalidný dôchodok majú možnosť ovplyvniť obsah predkladanej lekárskej dokumentácie. Hoci existuje
systém elektronického zdieľania zdravotnej dokumentácie (eZKO), Sociálna poisťovňa v praxi stále prijíma značnú časť
lekárskych správ v papierovej forme, priamo od samotných žiadateľov. Tento spôsob podania otvára priestor na účelový výber dokumentácie. Žiadatelia môžu vynechať správy, ktoré nepotvrdzujú závažnosť ich zdravotného stavu, a predložiť len tie,
ktoré ich nárok podporujú. Riziko by sa minimalizovalo, ak by sa lekárske správy predkladali výlučne cez systém eZKO." https://www.mfsr.sk/files/sk/financie/h ... 260316.pdf

Moj osobný názor: Bez odvodovej reformy to nepojde. Ludia by mali z príjmu platiť ZP a dôchodkové poistenie a rozne iné formy dôchodkového zabezpečenia. A zákonom zrušiť povinné odvody na invalidné poistenie. Takto by sa znížilo odvodové zaťaženie po ktorom mnohí stále volajú. A navrhnuť, že kto chce, môže sa poistiť v komerčných poisťovniach pre prípad invalidity. Garantujem vam (teda obrazne), že tá naša slovenská pandemia vychcanosti mať invalidný dochodok, rok pred jeho priznaním simulovať problemy a po jeho priznani sa zázračne vyliečiť, zamestnať a žiť z 2 príjmov by teda rýchlo skončil.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 245 times
Been thanked: 593 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

duves napísal: So 28 03, 2026 1:49 pm
jogo napísal: Pi 27 03, 2026 8:32 pm Ja som si myslel, že invalid ma preto invalidný dôchodok, že nevládze pracovať 8 hodín denne a preto tie percentá, že ma napr. 50% invaliditu, tak vládze robiť len 4 hodiny denne a invalidný dôchodok mu sčasti nahrádza ušlý príjem ...asi som sa mýlil. :roll:
Toto som si myslel tiež.

Ale tešme sa na zmeny

"Žiadatelia o invalidný dôchodok majú možnosť ovplyvniť obsah predkladanej lekárskej dokumentácie. Hoci existuje
systém elektronického zdieľania zdravotnej dokumentácie (eZKO), Sociálna poisťovňa v praxi stále prijíma značnú časť
lekárskych správ v papierovej forme, priamo od samotných žiadateľov. Tento spôsob podania otvára priestor na účelový výber dokumentácie. Žiadatelia môžu vynechať správy, ktoré nepotvrdzujú závažnosť ich zdravotného stavu, a predložiť len tie,
ktoré ich nárok podporujú. Riziko by sa minimalizovalo, ak by sa lekárske správy predkladali výlučne cez systém eZKO." https://www.mfsr.sk/files/sk/financie/h ... 260316.pdf

Moj osobný názor: Bez odvodovej reformy to nepojde. Ludia by mali z príjmu platiť ZP a dôchodkové poistenie a rozne iné formy dôchodkového zabezpečenia. A zákonom zrušiť povinné odvody na invalidné poistenie. Takto by sa znížilo odvodové zaťaženie po ktorom mnohí stále volajú. A navrhnuť, že kto chce, môže sa poistiť v komerčných poisťovniach pre prípad invalidity. Garantujem vam (teda obrazne), že tá naša slovenská pandemia vychcanosti mať invalidný dochodok, rok pred jeho priznaním simulovať problemy a po jeho priznani sa zázračne vyliečiť, zamestnať a žiť z 2 príjmov by teda rýchlo skončil.
takato odvodova reforma je politicky nerealna, volby sa nevyhravaju skrtmi ale cim vacsimi slubmi
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
duves
Platinum Member ***

Zmeny zaviesť po voľbách.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

duves napísal: So 28 03, 2026 1:49 pm Moj osobný názor: Bez odvodovej reformy to nepojde. Ludia by mali z príjmu platiť ZP a dôchodkové poistenie a rozne iné formy dôchodkového zabezpečenia. A zákonom zrušiť povinné odvody na invalidné poistenie. Takto by sa znížilo odvodové zaťaženie po ktorom mnohí stále volajú. A navrhnuť, že kto chce, môže sa poistiť v komerčných poisťovniach pre prípad invalidity. Garantujem vam (teda obrazne), že tá naša slovenská pandemia vychcanosti mať invalidný dochodok, rok pred jeho priznaním simulovať problemy a po jeho priznani sa zázračne vyliečiť, zamestnať a žiť z 2 príjmov by teda rýchlo skončil.
Navrhujes zrusit povinne invalidne poistenie a nahradit ho dobrovolnym.
To by neislo, opozicia by vytahovala pripady, kde ludia idu zomriet od hladu.
Schodnejsia cesta by bolo tak ako na cestach - mas povine PZP a je k tomu dobrovolne havarijne poistenie. Nieco podobne urobit aj ohladom odvodov na invalidne poistenie.
Za to povinne by si dostal nejaku almuznu - za ktorou by sa hnalo menej spekulantov. A dobrovolne by si neplatil skoro nikto (a potom by sa mu to dalo otrieskavat o hlavu - ze ved preto dostavas len almuznu).

Teda mozno niektori by si to platili. Ja som za takmer 30 rokov co mam vodicak neplatil este ani cent az havarijnu poistku. Ak nieco ponicim, nesiem si radsej plne naklady sam, nez snazit sa dolovat v podstate moje vlastne naukladane peniaze z poistovne.
Murosik
Gold Member **

jaroslav80 napísal: Ne 29 03, 2026 12:42 pm Za to povinne by si dostal nejaku almuznu - za ktorou by sa hnalo menej spekulantov. A dobrovolne by si neplatil skoro nikto (a potom by sa mu to dalo otrieskavat o hlavu - ze ved preto dostavas len almuznu).
Ved nevieme “otrieskat o hlavu” ani to ak niekto spravi vedomé rozhodnutie platit minimalne dochodkove poistenie minimum rokov. Ak ma potom niekto malý dôchodok tak ho ľudia ľutujú a považujú to za nespravodlivosť štátu.
Pri invalidnom dôchodku (kde budu isto aj tragicke situacie), si nejaký realisticky pohlad spoločnosti viem predstaviť ešte menej.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Murosik napísal: Ne 29 03, 2026 7:35 pm Ved nevieme “otrieskat o hlavu” ani to ak niekto spravi vedomé rozhodnutie platit minimalne dochodkove poistenie minimum rokov. Ak ma potom niekto malý dôchodok tak ho ľudia ľutujú a považujú to za nespravodlivosť štátu.
Pri invalidnom dôchodku (kde budu isto aj tragicke situacie), si nejaký realisticky pohlad spoločnosti viem predstaviť ešte menej.
No praveze drzia ich dost nakratko ked aj naplakaju kolko chcu. Akoze zit z 500 EUR dochodku, na dedine v dome ktory vlastnis asi v pohode, ale v prenajatom byte v BA by som nechcel...

Preveze som zachytil v poslednom case tezy ako "peniaze sa budu musiet rozdat ludom, kedze teraz pride zdrazovanie". Tak rozumnejsie z mojho pohladu je cez bezne mechanizmy valorizacie dochodkov (starobnych aj invalidnych) - ked aj o absolutnu hodnotu a nie percentualne - nez vymyslat taku a onaku "energeticku pomoc" a podobne psychopatiny, kde to bude pocitat a rozdelovat este dalsich 10000 uradnikov.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2390 times
Been thanked: 2776 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

To invalidné stačí prekopať.

Tvorí 6% z vymeriavacieho základu (z toho 3 % platí zamestnanec a 3 % zamestnávateľ).
Pre porovnanie: odvod na druhý pilier je 4%.

Na Slovensku poberá invalidný dôchodok približne 220-tisíc ľudí.
Priemerná výška (pri poklese schopnosti pracovať nad 70 %) je na úrovni okolo 550 – 600 €.

Ked si to premeníme na peniaze:
Za invalidné poistenie (6 %)pri priemernej mzde 1620 € sa platí mesačne: 97,20 € , čo je ročne 1 166,40 €.
Na 2 pilier (4%) ide mesačne: 64,80 €, ročne: 777,60 €

Nezdá sa vám, že na to invalidné ide veľa?
Komerčné poistenie stojí 3x menej. Je však zložitejšie, lebo tam závisí od veku, zdravotného stavu a pod.
Čiže rizikovejší alebo starší ľudia by platili viac, mladší a zdraví menej. To by však bolo motivačné.
Pričom štát je veľký grand - poisťuje všetkých rovnako.

Ak sa nám zdá, že to invalidné je drahé a že štát tie peniaze vyplytvá ....realita je, že NEVYPLYTVÁ.

Bilancia fondu invalidného poistenia na Slovensku je dlhodobo prebytková, čo znamená, že štát na tomto type poistenia vyberie viac, než vyplatí na dávkach.
Tento „zisk“ sa následne používa na vykrývanie obrovského deficitu v starobnom dôchodkovom sporení.

V 2025 boli príjmy z invalidného okolo 2,3 mld. a výdavky 1,44 mld.
Rozdiel: 858 mil. € štát použil ne vykrytie obrovského deficitu v starobných dôchodkoch.

Čiže je evidentné, že na invalidné idú zbytočne veľké odvody, ked aj pri rozhadzovaní štátu sa neminie zhruba 1/3.

Perlička: pri invaliditách na 95% ide o choroby. Len 5% ide na vrub úrazom.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
incognito
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 05 07, 2011 10:03 am
Has thanked: 41 times
Been thanked: 57 times

Príspevok od používateľa incognito »

jogo napísal: Pi 27 03, 2026 10:25 am
duves napísal: So 21 03, 2026 8:30 am Ja to vidím pravidelne. Síce majú mnohí tie ID nízke, asi pod 70%. Ale vyskytujú sa ID cez tisicku a typek má príjem zo zamestnania.
Pričom, ID je náhrada príjmu za neschopnosť pracovať. Toto nevymyslíte.
Počul som, že Slovensko má už také vysoké výdavky sociálneho charakteru v % vyjadrení ako malo grécko pred krachom.
Minule som stretol človeka, ktorý ma 70% invaliditu a mesačne robí 280hodín manuálnej práce za strojom. :?
a ja takeho, ktory ma 4ity bypass a invalidny dochodok mu nepriznali. Nie je to exaktna veda, je tam velky priestor na manevrovanie.
incognito
Gold Member **

duves napísal: Ne 29 03, 2026 9:39 am Zmeny zaviesť po voľbách.
to skusil uz Kanik a nalepku "socialny netvor" pocuval skoro 20 rokov.
incognito
Gold Member **

JUGGLER napísal: Ne 29 03, 2026 8:12 pm To invalidné stačí prekopať.

Tvorí 6% z vymeriavacieho základu (z toho 3 % platí zamestnanec a 3 % zamestnávateľ).

Na Slovensku poberá invalidný dôchodok približne 220-tisíc ľudí.
Priemerná výška (pri poklese schopnosti pracovať nad 70 %) je na úrovni okolo 550 – 600 €.

Ked si to premeníme na peniaze:
Za invalidné poistenie (6 %)pri priemernej mzde 1620 € sa platí mesačne: 97,20 € , čo je ročne 1 166,40 €.
Na 2 pilier (4%) ide mesačne: 64,80 €, ročne: 777,60 €

Nezdá sa vám, že na to invalidné ide veľa?
Komerčné poistenie stojí 3x menej. Je však zložitejšie, lebo tam závisí od veku, zdravotného stavu a pod.
Čiže rizikovejší alebo starší ľudia by platili viac, mladší a zdraví menej. To by však bolo motivačné.
Pričom štát je veľký grand - poisťuje všetkých rovnako.

Ak sa nám zdá, že to invalidné je drahé a že štát tie peniaze vyplytvá ....realita je, že NEVYPLYTVÁ.

Bilancia fondu invalidného poistenia na Slovensku je dlhodobo prebytková, čo znamená, že štát na tomto type poistenia vyberie viac, než vyplatí na dávkach.
Tento „zisk“ sa následne používa na vykrývanie obrovského deficitu v starobnom dôchodkovom sporení.

V 2025 boli príjmy z invalidného okolo 2,3 mld. a výdavky 1,44 mld.
Rozdiel: 858 mil. € štát použil ne vykrytie obrovského deficitu v starobných dôchodkoch.

Čiže je evidentné, že na invalidné idú zbytočne veľké odvody, ked aj pri rozhadzovaní štátu sa neminie zhruba 1/3.

Perlička: pri invaliditách na 95% ide o choroby. Len 5% ide na vrub úrazom.
Neviem co je na tom perlicka, ale necham sa pobavit...

Pri tom ako sa poistenie hejti a ake nezmysly sa o tom siria... toto uplne nebude cesta. Pri tom krytie PN, invalidity a umrtia maju minimum vyluk a najjednoduchsie podmienky. Najblizsia krajina, ktora to ma funkcne postavene na komercnom poisteni je UK a tam to tiez nie je ruzove. Kazdopadne, vsetky fondy SP okrem starobneho "poistenia" (nema to nic spolocne s poistenim) su vyrazne prebytkove a sluzia len na (do)financovanie 1 deficitneho.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

JUGGLER napísal: Ne 29 03, 2026 8:12 pm To invalidné stačí prekopať.

Tie 4% na druhy pilier mi prilis nesedia. Je to stara sadzba, ktora sa postupne sa zvyšovala (4,25 % → 4,5 % → 4,75 % → 5 % → 5,25 % → 5,5 %).

Starobny dochodok:
Základ (1. pilier – Sociálna poisťovňa)
Do starobného poistenia (1. pilier) sa odvádza:
zamestnanec: 4 % z vymeriavacieho základu
zamestnávateľ: 14 %
Spolu teda 18 % ide na dôchodkové poistenie.

Do 2. piliera ide 5,5 % z vymeriavacieho základu (obdobie 2024–2026)
Týchto 5,5 % sa neplatí navyše.
Odčítava sa z tých 18 % , ktoré by inak celé išli do 1. piliera"

Invalidne poistenie
Odvody sú:
zamestnanec: 3 % z vymeriavacieho základu
zamestnávateľ: 3 %
Spolu teda 6 % (ako si spravne uviedol)
wladas
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 81 times
Been thanked: 247 times

Príspevok od používateľa wladas »

jaroslav80 - nie, bolsevici to okresali

2005 - 08/2012 - 9,00%
09/2012 - 2016 - 4,00%
2017 - 4,25%
2018 - 4,50%
2019 - 4,75%
2020 - 5,00%
2021 - 5,25%
2022 - 2023 - 5,50%
2024 a nasl. - 4,00%

https://www.socpoist.sk/kto-som/sporite ... ii-piliera
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Myslím, že z Duvesom obaja riešime vysoké odvody. Bez nich by mali ľudia vyššie čisté platy.
A tí, čo podnikajú by v pohode platili viac na starobné.

V minulosti som neraz písal, že sa platia zbytočné vysoké odvody.
Tí čo sú zamestnanci nemajú na výber, ale ľudia, čo sa živia sami nemusia platiť nič.
Teda takmer nič. Touto cestou podľa mňa pôjde čoraz viac ľudí.
Nadávame na politikov, na štát, ale väčšina ľudí ostáva na štáte závislá.
No čoraz viac ľudí nebude chcieť byť závislá, ale postará sa o seba slobodne a efektívnejšie.
Štát by mal preto prekopať celý systém odvodov.

Pointa je jednoduchá. To čo nepotrebujem, to nebudem platiť. Nikto ma nemôže prinútiť.
Ak by som sa mal zamestnávať vo vlastnej firme, na odvody a dane odovzdám 45% z celkovej hodnoty práce.
V mojom prípade som ochotný platiť len zdravotné a starobné. A možno invalidné, ak by bolo polovičné.
Nepotrebujem nemocenské, nezamestnanecké, PN, úrazové, garančné. Dane sú ok.
Ak by som si chcel nadeliť priemerný čistý plat 1225 €, potrebujem na to 2206 €.
Teda takmer 1000 € mesačne odovzdám štátu.

Ak teda nechcem odovzdávať 1000 €, nemusím. Odovzdám len toľko, koľko musím.
Zo zvyšku sa sám postarám o seba. A myslím si, že oveľa lepšie ako štát. To je pointa.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
jogo
VETERAN MEMBER *****

Za rok 2025 som ešte nenašiel oficiálnu správu SocPoist, tak rok 2024 https://www.socpoist.sk/sites/default/f ... R%20SP.pdf

Výdaj za rok 2024 je 14 445 118 z toho dotácia štátu je 2 720 000
Deficit je 2 720 000/14 445 118 = -18,82%

Riešenie je jednoduché, aby sa nikto necítil ukrivdený, tak všetky dôchodky, dávky v nezamestnanosti, nemocenské, 13 dôchodky atď treba znížiť rovnako o 18,82% a budeme mať to, na čo máme....zaujímavé, že aj Grécko muselo znížiť dôchodky o podobné percento. A potom sa môžeme dohadovať, komu pridať, ale zároveň povedať, komu tu istú sumu ubrať a ak chceme znížiť odvody, tak automaticky o to percento znížiť plošne dôchodky a dávky. Lebo delenie na fondy v ramci SocPoist je len formálne, reálne tie fondy fungujú dokopy cez vzájomné dotácie.

Samozrejme je to politicky neprechodné, tak musíme počkať na krízu podobnú tej, ktorú sme zažili v 1998 roku a potom to bude prechodné či sa nám to bude páčiť alebo nie.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
jogo
VETERAN MEMBER *****

jogo napísal: Po 30 03, 2026 8:26 am Samozrejme je to politicky neprechodné, tak musíme počkať na krízu podobnú tej, ktorú sme zažili v 1998 roku a potom to bude prechodné či sa nám to bude páčiť alebo nie.
Pozrel som si štáty PIGS ako hospodária teraz.
Grecko, Cyprus, Portugalsko a Irsko majú dlhodobo, okrem covidových rokov, prebytkové rozpočty a znižujú dlh v pomere k HDP. Akurát Španielsko a Taliansko majú stále deficitné rozpočty-na nich asi veritelia nemôžu tak pritlačiť kvôli stabilite Eurozóny - čo je dobrá správa pre nás. Sme malý štát, tak veritelia s nami urobia poriadok podobne ako s Irskom, Cyprom, Portugalskom a Gréckom, keď to bude potrebné a sa nespamätáme sami.
duves
Platinum Member ***

jogo napísal: Po 30 03, 2026 8:26 am Riešenie je jednoduché, aby sa nikto necítil ukrivdený, tak všetky dôchodky, dávky v nezamestnanosti, nemocenské, 13 dôchodky atď treba znížiť rovnako o 18,82% a budeme mať to, na čo máme....
Vidiš a to je to svinstvo čo mne vadí. Plošne potrestať všetkych, aplikovať kolektívnu vinu.

https://www.azet.sk/magazin/clanok/mByU ... m-diagnoz/
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

duves napísal: Ut 31 03, 2026 9:32 am
jogo napísal: Po 30 03, 2026 8:26 am Riešenie je jednoduché, aby sa nikto necítil ukrivdený, tak všetky dôchodky, dávky v nezamestnanosti, nemocenské, 13 dôchodky atď treba znížiť rovnako o 18,82% a budeme mať to, na čo máme....
Vidiš a to je to svinstvo čo mne vadí. Plošne potrestať všetkych, aplikovať kolektívnu vinu.
Duves, ak by este kolektivne vsetkym vsetko znizili o 19%, to by bol ten lepsi scenar.
Lenze z vedenia EU vanie taky vietor, aby sa flakacom, co nikdy poriadne nepracovali a nic poriadne neplatili - tak tym aby sa neznizilo nic, pripadne aby sa im este pridalo. A aby sa podojit islo zase a znovu iba tych, ktori makali a odvadzali...
duves
Platinum Member ***

Nie je tajomstvom, že idey progresivizmu sú len prezlečený marxizmus
https://blog.postoj.sk/132425/neomarxis ... ivnom-sate
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

duves napísal: Ut 31 03, 2026 12:10 pm Nie je tajomstvom, že idey progresivizmu sú len prezlečený marxizmus
No ved asi preto to Juggler casto nazyva "progresivisticky neomarxizmus". Co mne ale uplne nesedi.

Ja "progresivizmus", ktory sa pretlaca z najvyssich miest EU, by som definoval siestimi zakladnymi znakmi:
- musi zapadnym farmaceutickym a zbrojarskym monopolom davat zarobit - vela a bez otazok
- musi pretlacat LGBT agendu na vsetkych urovniach
- musi byt rusofobny
- masam flakacov "dobrosrdecne rozdavat" SELEKTIVNU (!!) pomoc, idealne len nazorovom spriaznenym flakacom. Dojit treba strednu triedu. Vrcholec ladovca uchovat nedotknutelny, ako v ktoromkolvek inom zriadeni.
- musi umoznovat akykolvek podnikatelsky zamer dojit cez prebujnelu byrokraciu danovych, enviromentalnych, poziarnych, bezpecnostnych poziadaviek. A zaroven ignorovat aj najnechutnejsie priestupky v danych smeroch - hlavne ze papiere sa orazitkovali a poplatky sa vybrali.
- masmedialny priestor ako v kazdej inej diktature maju dostavat len siritelia a vychvalovaci "EU typu progresivizmu"

Cize z mojho pohladu je to natolko posunuta iteracia "neomarxizmu", s pridanymi poziadavkami, ze to pomenovanie mi na to prilis nesedi.
Glogol
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 138 times
Been thanked: 339 times

Príspevok od používateľa Glogol »

jaroslav80 napísal: Ut 31 03, 2026 12:36 pm
duves napísal: Ut 31 03, 2026 12:10 pm Nie je tajomstvom, že idey progresivizmu sú len prezlečený marxizmus
No ved asi preto to Juggler casto nazyva "progresivisticky neomarxizmus". Co mne ale uplne nesedi.

Ja "progresivizmus", ktory sa pretlaca z najvyssich miest EU, by som definoval siestimi zakladnymi znakmi:
- musi zapadnym farmaceutickym a zbrojarskym monopolom davat zarobit - vela a bez otazok
- musi pretlacat LGBT agendu na vsetkych urovniach
- musi byt rusofobny
- masam flakacov "dobrosrdecne rozdavat" SELEKTIVNU (!!) pomoc, idealne len nazorovom spriaznenym flakacom. Dojit treba strednu triedu. Vrcholec ladovca uchovat nedotknutelny, ako v ktoromkolvek inom zriadeni.
- musi umoznovat akykolvek podnikatelsky zamer dojit cez prebujnelu byrokraciu danovych, enviromentalnych, poziarnych, bezpecnostnych poziadaviek. A zaroven ignorovat aj najnechutnejsie priestupky v danych smeroch - hlavne ze papiere sa orazitkovali a poplatky sa vybrali.
- masmedialny priestor ako v kazdej inej diktature maju dostavat len siritelia a vychvalovaci "EU typu progresivizmu"

Cize z mojho pohladu je to natolko posunuta iteracia "neomarxizmu", s pridanymi poziadavkami, ze to pomenovanie mi na to prilis nesedi.
ako keby pro-rusky populizmus nebol taky isty - je jedno co ako nazvete. Podstatne su skutky a nie reci. Progresivci aj ked ich nemusim nam tu na rozdiel od 4nasobneho premiera ktoru krajinu doviedol tam kde je teraz - este nevladli. btw na politilku su ine off-topic vlakna.
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
jogo
VETERAN MEMBER *****

duves napísal: Ut 31 03, 2026 9:32 am Vidiš a to je to svinstvo čo mne vadí. Plošne potrestať všetkych, aplikovať kolektívnu vinu.

https://www.azet.sk/magazin/clanok/mByU ... m-diagnoz/
To nie je trestanie, to je rýchly návrat k realite, aby sme nežili na dlh. To však zároveň nevylučuje tie kontroly, prípadne "spravodlivejšie" rozdelenie vybraných peňazí aby nemakačenkovia a špekulanti, ktorý cielene platia minimálne odvody na minimálny dôchodok, nezneužívali systém.
Ale o rozdelení peňazí rozhodujeme vo voľbách a tých menej zarábajúcich bude vždy viac ako lepšie zarábajúcich, tak si vždy zvolia strany, ktoré im sľúbia nejaké prilepšenie na úkor bohatších. Na druhej strane bohatší mali na rozdiel od chudobnejších možnosť si väčšiu časť z príjmu uložiť na dôchodok a nespoliehať sa len na štát.
duves
Platinum Member ***

jaroslav80 napísal: Ut 31 03, 2026 12:36 pm
- masam flakacov "dobrosrdecne rozdavat" SELEKTIVNU (!!) .....
Flákači a paraziti sú v celom voličskom spektre,

jaroslav80 napísal: Ut 31 03, 2026 12:36 pm Cize z mojho pohladu je to natolko posunuta iteracia "neomarxizmu", s pridanymi poziadavkami, ze to pomenovanie mi na to prilis nesedi.
Progresívci nepretláčaju ideologiu marxizmu ako takú. A tá rovnosť(vid komentar od jaroslav80), ano je pretláčaná rovnosť, ale len pre tých dolu, šlachta zostáva. Zdrojov na planéte nie je dosť. Iba pre selektívnu vrchnosť, šlachtu.

Marxizmus: Ja som nezažil ideologiu 50-ych rokov, ale pamätam na roky 70-e. Starých päťdesiatnikov nahradila taká mladá vlna progresívne naladených svazačikov, kandidatov strany. Pretože tá politická angažovanosť prinášala výhody (skôr sa dostať k bytu, vyštudovač školu, dostať dobré miesto...).Navonok sa tvárili, že ich názor je predsa správny a treba byť aktívny (kdo stojí na chodníku, nemiluje republiku...atd).
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

duves napísal: Ut 31 03, 2026 4:23 pm Zdrojov na planéte nie je dosť. Iba pre selektívnu vrchnosť, šlachtu.
Zdrojov na planete je dost. Dokonca sa vzdy vela prostriedkov najde este aj na vojny a nicenie.
Malokedy je problem po technickej stranke. Obycajne je problem v hlavach ludi.
Ludia vzdy dokazali vyrabovat a zdevastovat aj tie najkrajsie a najhojnejsie miesta na planete a este sa stihali pocas toho aj vrazdit a okradat navzajom.
duves
Platinum Member ***

Nie sú zdroje ako zdroje. Lahko prístupných a lacných nie je dost.
duves
Platinum Member ***

jogo
VETERAN MEMBER *****

Gemini
Rok | Počet živonarodených detí (EÚ-27)
2005 | 4 397 544
2006 | 4 452 798
2007 | 4 513 145
2008 | 4 675 081 (vrchol)
2009 | 4 615 801
2010 | 4 602 104
2011 | 4 453 821
2012 | 4 416 384
2013 | 4 300 200
2014 | 4 336 789
2015 | 4 319 725
2016 | 4 344 656
2017 | 4 250 162
2018 | 4 191 035
2019 | 4 135 631
2020 | 4 046 512
2021 | 4 091 144
2022 | 3 881 672
2023 | 3 665 000 (odhad)
2024 | 3 550 000 (minimum)
Zaujímavé, že ten pokles pôrodnosti sa znova a rýchlejšie rozbehol po covide... :roll:
duves
Platinum Member ***

Rast inflácie. A ak sem niečo napíšem, že ľudia strácajú kúpnu silu a že je to zlyhanie elít, najradšej by ma zadupali do zeme.
wladas
Guru Member ****

jogo napísal: Št 02 04, 2026 1:10 pmZaujímavé, že ten pokles pôrodnosti sa znova a rýchlejšie rozbehol po covide... :roll:
To kvoli tym cipom alebo zmene DNA z vakciny. Neviem co je teraz IN.
incognito
Gold Member **

duves napísal: Št 02 04, 2026 6:07 pm Rast inflácie. A ak sem niečo napíšem, že ľudia strácajú kúpnu silu a že je to zlyhanie elít, najradšej by ma zadupali do zeme.
Zial, ziadne data toto nepodporuju. Je to ovela sirsi problem, kedy maju rozne socialne skupiny rozne dovody. Niektori na viac deti nemaju, niektori maju, ale radsej minaju na dovolenky/vylety/"lifestyle", niektori nechu lebo zodpovednost a strach z "klimatickej krizy"... a trpia tym aj krajiny, ktore este do nedavna posobili dojmom, je to vyriesili...
duves
Platinum Member ***

"Nyní hrozí ochromení už beztak chřadnoucího evropského průmyslu, zvyšování cen potravin, drahé vytápění, krachy leteckých společností a spirálovitý růst inflace. Krize se promítne také do výroby plastů, čipů, chemikálií i do zemědělství. Růst evropského bloku se přibrzdí. Pocítí to každá evropská rodina."

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... 0712FC0650
incognito
Gold Member **

duves napísal: Pi 03 04, 2026 11:49 am "Nyní hrozí ochromení už beztak chřadnoucího evropského průmyslu, zvyšování cen potravin, drahé vytápění, krachy leteckých společností a spirálovitý růst inflace. Krize se promítne také do výroby plastů, čipů, chemikálií i do zemědělství. Růst evropského bloku se přibrzdí. Pocítí to každá evropská rodina."

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... 0712FC0650
A toto ovplyvnilo demografiu za poslednych 5-10 rokov? Nehovoriac o tom, ze sme stale najbohatsi a najsocialnejsi kut sveta? Toto nam este len ovplyvni demografiu... a ked nebude co robit (nebude paniaze), mozno sa bude rodit viac deti za socializmu (z polovice myslene ironicky).
wladas
Guru Member ****

Ochudobnieme. Zacneme sa nudit a vdaka tomu bude viac deti. Problem solved :)
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 963 times
Been thanked: 527 times

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Treba vydrzat 10-15 rokov. Do tej doby Ai a humanoidi zastupia znacnu cast prac. pozicii. Nebude treba tolko ludi.. Mozno sa to nezda, ale vyvoj ide velmi rychlo a bude nadalej akcelerovat.
duves
Platinum Member ***

Počet narozených dětí prudce klesá nejen v Česku. Lidstvo směřuje k vymírání

https://ekonomickydenik.cz/evropa-i-asi ... cka-krize/

A nedavno v TV bolo o nas, to isté.

A česko detailne úvahy
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/bezd ... 0A25E79890
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

duves napísal: Po 06 04, 2026 3:23 pm Lidstvo směřuje k vymírání
Zatial je to HOAX. Svetová populácia rastie a bude rásť ešte niekoľko desiatok rokov.
Najväčší trtkáči žijú v subsaharskej afrike a izraeli.
Paradoxne to súvisí s emancipáciou žien: ak majú ženy prístup k vzdelaniu a práci, prestávajú rodiť.

Tým sa však my nemusíme trápiť. Európu zachráni moslimské obyvateľstvo a Slovensku pomôžu rómovia.

Rok ......Odhadovaný počet obyvatel Poznámka
2026 8,3 miliardy Aktuální stav, stále rosteme o cca 0,8 % ročně.
2037 9,0 miliard Růst se zpomaluje, ale setrvačnost je silná.
2058 10,0 miliard Možná psychologická hranice a začátek stagnace.
Murosik
Gold Member **

https://uzitocna.pravda.sk/dochodky/cla ... r-mesacne/

Náklad 83 milionov eur.
Ked toto niekto číta, tak mu to môže prísť tak, že druhý pilier rozhodne nemá tak dobré zhodnotenie ako má prvý pilier aj cez rôzne dodatky.
Napísať odpoveď

Návrat na "Druhý pilier, životné poistenie, tretí pilier"