Zdvihnem tuto starsiu temu - aby som nezakladal novu.
Mam sro, neplatim ziadne odvody do SP. Zatial tak robim len preto, ze vnutorne som presvedceny, ze platit (aj keby len) minimalne odvody - sa neoplati.
Ale rad by som nasiel niekde spracovanu tuto temu - priamo usitu na majitelov (moj specificky pripad je zatial jednoosobovej) srociek.
Aka je pointa SP?
1.) nahradza prijem pocas PN
2.) nahradza prijem pocas invalidity
3.) nahradza prijem v dochodku
Cize moje otazky by potom boli nasledovne:
1.) PN
ak platim minimalne odvody (cize z minimalneho vymeru 402.50 EUR) - kolko vlastne dostavam ak som na PN? (1-3.den 25%, 4+. den 55% denneho vymeriavacieho zakladu... cize to je nejakych 3.3 EUR/den prve tri dni a potom 7.27 EUR/den dalsie dni ak to spravne chapem). Z biedy to cloveka asi nevytrhne -- ale lepsie ako drotom do oka. Ak je clovek mesiac PN tak to je okolo 210 EUR. Pointa ale je, ze tie odvody si musel platit uz minimalne rok dozadu (predchadzajuci kalendarny rok).
Samozrejme - malokto z nas si bude planovat PN a vsetci dufame, ze budeme vzdy zdravi... Ale tych 210 EUR/mesiac ma nevytrhne z biedy, ak budem mesiac PN, budem bud musiet mat niekoho namiesto mna pracujuceho v sro alebo budem minusovat. Cize urcite tam je obrovska motivacia byt co najkratsie PN. Z minimalnych odvodov do SP tvori nemocenske priblizne sumu 212.50 EUR rocne, cize clovek by mal byt mesiac PN, aby sa mu vratilo to, co do toho systemu vlozil.
2.) invalidny dochodok
ak opat platim minimalne odvody - cast, ktora ide na invalidny dochodok cini priblizne 290 EUR/rok. Otazne je, aky je minimalny invalidny dochodok? Mam nad 28r. cize jedna z kriterii na priznanie invalidneho dochodku, je platit si odvody minimalne 5 rokov. Cize z minimalnych odvodov za 5 rokov ide 1450 EUR na invalidne poistenie. Tu neviem odhadnut kolko by clovek "vyuzil" ten invalidny dochodok. Ale ak sa nahodou stane, ze pride taky uraz, ktory ma odstavi - tak urcite je v mojom zaujme sa voci niecomu takemuto poistit. Otazne je, ci je SP ta najoptimalnejsia poistovna na toto a tu si myslim, ze komercne poistovne mozno lepsie zastupia SP. Neviem, neskumal som to a ziadnu poistku nevlastnim (ale viem, ze by som mal a urcite planujem to napravit).
3.) normalny dochodok
ak opat platim minimalne odvody - cast, ktora ide na starobny dochodok je priblizne 870 EUR/rok. Opat - tu sa tazko pocita, lebo sa stracam v tych vsetkych vypoctoch, ale kdesi na
Mihalovom blogu som nasiel koeficient na vypocet minimalneho dochodku a predpokladam, ze z toho sa da priblizne vychadzat. Dajme tomu, ze odvadzam minimum 30 rokov. Cize na starobny dam 26 100 EUR (870*30). A z toho dostanem vyratany dochodok 175.6 EUR/mesiac. Na dochodku sa musim teda dozit aspon 12.38 roka, aby sa mi len ta cast co som odvadzal vratila.
Lenze...
Okrem poistenia proti nezamestnaniu - je to minimalne poistne platene ako balicek... cize platim vsetko dokopy naraz. Co momentalne bez nezamestnaneckeho poistenia je 133.42/mesiac = 1 601.04 rok. Vo vsetkych vypoctoch neuvazujem nad tym, zeby sa tie platby nejako menili (aj ked sa samozrejme budu).
Ak budem platit 30 rokov * 1 601.04 - za 30 rokov zaplatim 48 031.2 EUR a to znamena, ze si toho minimalneho dochodku 175.6 EUR/mesiac musim uzivat minimalne 22.8 roka, aby sa mi to vratilo. A to uz je celkom rozdiel.
A dalsia vec:
Stat momentalne vyplati ludom v dochodkovom veku davku v hmotnej nudzi. Ak dostavate maly dochodok, dostanete len urcite percento tejto davky. No ak by ste nedostavali ziaden dochodok - dostanete celu tuto davku (tento rok tusim 180/mesiac).
Takze uplne hlavna otazka potom je - naco platit vobec minimalne odvody - ak tu davku v hmotnej nudzi dostanem aj tak?
Mam v tom troska gulas, urcite to cele zjednodusujem ale moja pointa je asi nasledovna:
1.) PN - zivnostnik/podnikatel sa bude vzdy vsemocne snazit minimalizovat PN, vhodnejsie je mozno si len odkladat nejaku mesacnu davku na nu.
2.) Invalidita - tu si myslim, ze asi viac zmyslu dava nejake komercne poistenie (nie som si isty ale)
3.) Starobny dochodok - ak ma vychadzat len z minimalnych odvodov, tak z biedy ma nevytrhne a budem sa musiet dozit 20+ rokov na dochodku, aby som si vobec vyuzil tie peniaze, ktore som do systemu dal...
4.) A nakoniec aj tak ak by som ten minimalny odvod neplatil, tak dostanem nejake minimum, ktore neni az tak daleko od toho minimalneho dochodku.
5.) Zakony, vypocty, hodnoty sa na Slovensku menia kazdy rok, podla toho aka garnitura nastupi ale nenaberam pocit, zeby sa to menilo k lepsiemu... takze spoliehat sa na to, ze o 30 rokov z toho budem moc benefitovat asi nie je najracionalnejsie.
Zaujimalo by ma, ako ste sa k tomu postavili vy? Vyplacate si aspon minimalnu mzdu a platite minimalne odvody?