PREZIDENT U.S.A

Politika, svetonázory, naša spoločnosť
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.

Kto sa stane najbližším prezidentom Usa a koho by som volil ?

Hlasovanie ukončené Ut 05 11, 2024 1:16 pm

1. Kamala Harris, ale volil by som Trumpa
2
11%
2. Donald Trump, ale volil by som Harrisovú
2
11%
3. Kamala Harris...aj ja by som ju volil
8
42%
4. Donald Trump...aj ja by som ho volil
7
37%
5. Je mi to jedno, nemám názor, alebo by som nevolil
0
Žiadne hlasovania

Celkom hlasov: 19

MiiikPiiik
Dátum registrácie: Št 24 08, 2023 11:35 am
Has thanked: 14 times
Been thanked: 10 times

Re: PREZIDENT U.S.A

Príspevok od používateľa MiiikPiiik »

jaroslav80 napísal: St 28 01, 2026 6:19 pm Robert Fico: Dôrazne odmietam klamstvá nenávistného, probruselského liberálneho portálu POLITICO
Ako keby sa dalo Ficovi v niečom veriť. :?
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 963 times
Been thanked: 527 times

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

psycholog: Donald Trump trpí bipolární poruchou, maligním narcismem a začínající demencí - YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=itkhczsgYek
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2390 times
Been thanked: 2776 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Ouch. Nové fakty o Trumpovi...
Ďalšia vec ktorá ho v snahe odpútať pozornosť od seba môže pohnať do útoku na Irán:

Eduard Chmelár
10 h
·
LAJČÁK, EPSTEIN, TRUMP A IRÁN

Čo sa týka samotného Miroslava Lajčáka, zverejnenie ďalších podrobností o jeho vzťahu k sexuálnemu delikventovi Jeffreymu Epsteinovi ma vôbec neprekvapuje. Už pred Vianocami som napísal, že je to pre neho na uterák, a teraz sa len potvrdilo, že Lajčák klamal, keď sa vyhováral, že s Epsteinom komunikoval len v rámci svojich diplomatických povinností. Jeho záujem o dohadzované mladé dievčatá bol evidentný.

Tento človek pre mňa nikdy nebol dôveryhodný.
Vždy ma prekvapovalo skôr to, že kvôli obchodu so zbraňami je premiér Fico ochotný riskovať svoju reputáciu, hoci dlhodobo veľmi dobre vie, kto je to Lajčák. Teraz však má táto kauza potenciál poškodiť samotný Smer-SD, takže jeho pozícia je neudržateľná a predpokladám, že Robert Fico bude musieť konať.
Ale možno sa mýlim, veď odkedy sa táto strana zastáva neonacistov, násilníkov a iných grázlov, možno jej voliči odpustia aj pedofilov...

O tomto však nebudeme žartovať. Mňa však už na tejto kauze nezaujímajú Lajčákove slizké manévre.
Neprekvapuje ma dokonca ani to, že na zozname dievčat v Epsteinovom pedofilnom impériu sa objavujú aj Slovenky a že jeho súkromné lietadlo niekoľkokrát pristálo v Bratislave a Poprade. Oveľa viac ma na tých zverejnených nechutných zvrátenostiach znepokojuje možná reakcia Donalda Trumpa.
Spisy podrobne opisujú jeho aktívnu účasť na dražbe dievčat, ako im prstom odmeriaval tesnosť vagíny, ako znásilnil 13-ročné dievča...
a ďalej radšej nebudem pokračovať, lebo mi je z toho fyzicky nevoľno.

Znepokojuje ma to o to viac, že od čias Moniky Lewinsky sa sexuálne aféry amerických prezidentov riešili odvedením pozornosti vojnami - aj keď si nie som istý, či bombardovanie Iránu prehluší atómovú bombu, ktorá Trumpovi práve vybuchla v rukách.

Na príklade Iránu vidíte, že Európa sa napriek veľkolepým rečiam v Davose a na následnom mimoriadnom summite EÚ nepoučila.
Pokračuje v tej istej politike ako doteraz. Najvýrečnejšie o tomto stave vypovedá, že rady, čo treba robiť, rozdáva v médiách Mikuláš Dzurinda - namiesto toho, aby pykal za to, že nás zatiahol do niekoľkých protiprávnych vojen.

Zverejnené esemesky Emmanuela Macrona Donaldovi Trumpovi ukazujú, že bol ochotný americkému imperátorovi so zvrhnutím iránskeho režimu pomôcť. Iránsky minister zahraničných vecí na sociálnej sieti uviedol: "V súčasnosti sa pokúša odvrátiť vypuknutie totálnej vojny v našom regióne niekoľko krajín. Žiadna z nich nie je európska."

Z času na čas sa ma niekto spýta, prečo nepodporujem útoky na Irán, veď sám tvrdím, že ten režim je veľmi nepríjemný.
Za iných okolností by stačilo povedať, že nepodporujem žiadne násilné riešenia konfliktov a už vôbec nie tie, ktoré sú v príkrom rozpore s medzinárodným právom. Ale tu musím dodať niekoľko podrobností.

Len hlupáci veria vojnovej propagande o Iráne.
Neexistuje nič, čo by ma presvedčilo, že vojenský intervencionizmus na Blízkom východe je správna myšlienka a že nám Trump hovorí o Iráne pravdu. Neexistuje nič, čo by ma presvedčilo, že ľudia, ktorí trávili dva roky vyhladením Gazy, majú s iránskym ľudom dobrosrdečné úmysly.
Neexistuje nič, čo by ma presvedčilo, že mocenská aliancia sústredená okolo amerického impéria by mala rozhodovať o osude celého ľudstva.
Nie je normálne 23 rokov od hanebnej invázie do Iraku stále nechápať, že Biely dom, Pentagon a skorumpované západné médiá nám klamú.
Nie je normálne žiť v roku 2026 a stále veriť, že intervencionizmus USA povedie k pozitívnym výsledkom.
Nie je normálne prežiť to, čo tieto monštrá vyvádzali v Líbyi, čo títo šialenci urobili s Gazou, a veriť, že majú šľachetné úmysly.
Je mi pritom úplne jedno, či svoje argumenty opierate o konzervatívnu protimoslimskú rétoriku, o liberálnu predstavu ľudských práv alebo o ľavicovú solidaritu s iránskymi pracujúcimi - vo všetkých prípadoch je táto argumentácia chybná a vaša pozícia nesprávna.

Plán na rozbitie Iránu nie je o ničom inom ako o ovládnutí Blízkeho východu a sveta vo všeobecnosti.
Ide len o moc a kontrolu a vaše fantazmagórie o slobode a demokracii budú okamžite podriadené iným cieľom.
Pretože cieľom nie je oslobodiť iránsky ľud. Spojené štáty a Izrael nikdy nedovolia, aby sa na Blízkom východe rozvíjala demokracia, ak nedokážu kontrolovať jej výsledky - ako to ukazujú v Iraku.
Cieľom je buď dosadiť do Teheránu bábkový režim alebo balkanizovať národ do viacerých nezávislých štátov, ktoré sa dajú ľahko ovládať, prípadne uvrhnúť celý štát do nezvládnuteľného chaosu, ako to urobili v Líbyi.
Žiaden z týchto scenárov nesleduje záujmy iránskeho ľudu.
A každý, kto chce spôsobiť takéto hrôzy ktorémukoľvek národu na Zemi, by mal byť vyhlásený za nepriateľa ľudstva.

Väčšina ľudí na Západe strávi celý svoj život v propagandistickej komnate, ktorá ich neustále živí zveličenými príbehmi o tom, ako sú všetci naši konkurenti zlí a ako nás chcú zničiť, lebo nenávidia našu slobodu.
Takíto ľudia žijúci v Platónovej jaskyni tieňov nedostanú ani len príležitosť na to, aby si uvedomili, že najtyranskejšou mocenskou štruktúrou na Zemi je americké impérium.
Odmietam sa zapájať do tejto imperiálnej vojnovej propagandistickej kampane, pretože svoju kritiku chcem sústreďovať na mocenskú štruktúru, v ktorej žijem a ktorá spôsobuje ľudstvu väčšinu problémov.
Neviem, ako to zvrátiť, ale viem, že v ľuďoch treba prebúdzať túžbu po mieri, priateľstve a spolupráci, nie po dobýjaní, ovládaní a rivalite.
A v tomto duchu budem vždy hovoriť a konať.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

epsteinove spisy pôsobia velmi nechutne až bizarne. Ťažko veriť tomu, že tolko vyznamnych a vplyvnych ludi by dobrovolne podstupilo take riziko. Su dost inteligentni na to, aby vedeli, že niečo také skôr či neskôr zaručene praskne.
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

Kremeľ aj Kazachstan majú na Trumpa kompromateriály, hovorí bývalý šéf tajnej služby KGB
https://www.kyivpost.com/post/69648
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1559 times

Príspevok od používateľa MiBi »

Dvakrát a dosť? Keď dve funkčné obdobia nestačia
vyber z https://dennikn.sk/5132445/donald-trump ... emokracie/
„Nikto nesmie byť zvolený do úradu prezidenta viac než dvakrát.“ (Prvá veta dvadsiateho druhého dodatku Ústavy Spojených štátov amerických)
Dvadsiaty druhý dodatok ústavy Spojených štátov nevznikol ako akademická formalita, ale ako ústavná poistka proti koncentrácii moci krátko po skončení druhej svetovej vojny. Jeho cieľ bol jasný. Zabrániť tomu, aby sa prezidentská funkcia zmenila na dlhodobú osobnú vládu legitimizovanú opakovanými voľbami.

Aj preto je dnešná diskusia znepokojujúca. Na verejnosti sa objavujú aj konkrétne symboly politických ambícií, ktoré s ústavným limitom otvorene nepočítajú. V Spojených štátoch sú dnes v obehu reklamné čiapky s nápisom „TRUMP 2028“. Tento vizuálny slogan korešponduje s politickými vyhláseniami Steva Bannona, dlhoročného ideológa trumpovského hnutia, ktorý 24. októbra 2025 v rozhovore pre Economist otvorene hovoril o Trumpovi ako o budúcom prezidentovi Spojených štátov v roku 2028. Na otázku, čo v takom prípade s dvadsiatym druhým dodatkom, Bannon odpovedal, že „existuje mnoho rôznych alternatív“ a „v primeranom čase bude predstavený plán“. Dodal, že „prezident Trump bude prezidentom Spojených štátov“, „krajina ho potrebuje“ a Trump je „nástrojom božej prozreteľnosti“. Redaktorka Economistu v tejto výmene názorov správne upozornila, že takéto úvahy sú v rozpore s duchom ústavy a jej základným účelom obmedzovať výkon moci.

Kam až môže viesť obchádzanie ústavných pravidiel, ukazuje ruský príklad. Ruská ústava sa pôvodne inšpirovala osvedčeným modelom limitovania počtu prezidentských funkčných období. Postupné obchádzanie tohto obmedzenia a jeho následná ústavná revízia v prospech Vladimira Putina však otvorili cestu k bezprecedentnej koncentrácii moci a k premene pôvodne demokraticky zvoleného prezidenta na fakticky doživotného diktátora. Ruská skúsenosť tak jednoznačne ukazuje, že obchádzanie týchto limitov nie je marginálnou odchýlkou, ale bodom zlomu, po ktorom sa ústavný poriadok mení na nástroj osobnej moci – s následkami, ktoré ďaleko presahujú hranice jednej krajiny.

Donald Trump sa sám netají tým, že jeho politické konanie je nepredvídateľné a že sa zámerne vymyká zabehnutým pravidlám. Táto deklarovaná nepredvídateľnosť nie je neutrálnou taktikou, ale výslovným popretím základnej logiky vlády práva a samotnej idey, že právo má byť limitom politického rozhodovania a nie jeho podriadeným nástrojom.

Viac než rok jeho vládnutia ukázal, že nejde len o rétoriku, ale o praktický spôsob výkonu moci jeho i jemu blízkych spolupracovníkov. Nemožno pritom očakávať, že by sa v zostávajúcich troch rokoch jeho mandátu tento prístup zásadne zmenil. MAGA predstavy o riadení štátu vedú k MEGA problémom, a to nielen pre samotné Spojené štáty, ale aj pre širšie medzinárodné prostredie. Pôjde o obdobie, ktoré nepochybne vstúpi do učebníc nie ako pozitívny príklad, ale ako jeden z najvážnejších testov funkčnosti demokracie a systému bŕzd a protiváh v novodobej histórii. Verím, že tento spôsob vládnutia vyvolá primeranú reakciu nielen amerických inštitúcií, ale najmä občianskej spoločnosti.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 293 times
Been thanked: 198 times

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

MiBi napísal: St 11 02, 2026 3:28 pm „Nikto nesmie byť zvolený do úradu prezidenta viac než dvakrát.“ (Prvá veta dvadsiateho druhého dodatku Ústavy Spojených štátov amerických)
OK, cize ziskat urad americkeho prezidenta volbami sa da len dva krat - treti krat by sa dalo pripadne bez volieb. Trump rad zhadzuje masky tak mozno demaskuje aj "americke volby" a "americku demokraciu".

Dezorientovany Biden bol tiez v podstate treti krat zvoleny Obama, cize vtedy naplnili len formalne literu zakona, ale nie podstatu toho zakona. Takze uz to samotne jasne hovori o tom, ze americka "demokracia" je len prazdna fasada a Potemkinova dedina. Rusi su v tomto smere este o krok vpred a Cinania sa hrou na "demokraciu" ani neunuvaju zabijat cas.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Tak ked toto uz nie je kult osobnosti
Trumpova tvár po novom zdobí budovu ministerstva spravodlivosti vo Washingtone, dopĺňa ju slogan „Urobme Ameriku opäť bezpečnou“. Nejde o prvú inštitúciu s podobizňou prezidenta, jeho meno najnovšie zrejme ponesie aj letisko v Palm Beach na Floride.
Transparenty s Trumpovou fotografiou sa už vlani objavili na ďalších federálnych budovách vrátane ministerstva poľnohospodárstva, ministerstva práce a Amerického mierového inštitútu (USIP), ktorý po prezidentovi aj pomenovali. O pár týždňov neskôr sa jeho meno objavilo na budove kultúrneho Kennedyho centra v hlavnom meste, ktoré už nesie názov Trumpovo a Kennedyho centrum.
Prezidentova tvár sa tiež objavila na vstupenkách do národných parkov.

Obrázok
MiBi
VETERAN MEMBER *****

priateľské prevzatie Kuby

Prezident Donald Trump v piatok vyhlásil, že USA rokujú s Havanou a nastolil možnosť „priateľského prevzatia Kuby“ bez toho, aby poskytol akékoľvek podrobnosti o tom, čo tým myslel.

Trump v rozhovore pre novinárov pred Bielym domom pri odchode na cestu do Texasu povedal, že minister zahraničných vecí Marco Rubio rokuje s kubánskymi lídrami „na veľmi vysokej úrovni“.
„Kubánska vláda s nami rokuje,“ povedal prezident. „Nemajú žiadne peniaze. Momentálne nemajú nič. Ale rokujú s nami a možno dôjde k priateľskému prevzatiu Kuby.“
Dodal: „Veľmi pokojne by sme mohli skončiť s priateľským prevzatím Kuby.“
https://www.nbcnews.com/politics/trump- ... rcna261081
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

Snemovna bude hlasovat ohladom obmedzenia Trumpa v dalsom utoceni na Iran.
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

"Americký Senát většinově ovládaný republikány neschválil rezoluci, která se snaží omezit pravomoci amerického prezidenta Donalda Trumpa pokračovat ve vojenském konfliktu s Íránem bez souhlasu Kongresu. Poměr hlasů byl 47 ku 52 zhruba odpovídající republikánské většině.

Ochranka Kapitolu na místě zatkla protestujícího veterána americké námořní pěchoty Briana McGinnise, který neoprávněně vnikl do sálu. „Nikdo nechce bojovat za Izrael,“ křičel podle stanice CNN muž, který v letošních volbách kandiduje do Senátu za v USA zcela okrajovou Stranu zelených."
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

Ministerstvo spravodlivosti zverejnilo záznamy z rozhovorov FBI týkajúce sa obvinenia zo sexuálneho zneužívania Trumpa
https://edition.cnn.com/2026/03/05/poli ... tein-files
Medzi chýbajúcimi záznamami boli tri poznámky o rozhovoroch so ženou, ktorá agentom povedala, že Epstein ju pred desiatkami rokov opakovane fyzicky a sexuálne zneužíval, počnúc jej približne 13-ročným vekom, a ktorá tiež obvinila Trumpa zo sexuálneho napadnutia.
V članku su ďalej riadne pikantnosti..
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

Trump naznačuje, že USA sa po Iráne obrátia na Kubu: „Otázka času“
https://www.cnbc.com/2026/03/05/trump-c ... hange.html
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

TRUMP JE TYRAN. TREBA HO ZASTAVIŤ, NIE PRISPÔSOBOVAŤ SA MU.

Eduard Chmelár
1 d.
80 tis. označuje Páči sa mi to • sledovatelia: 100 tis.

Tento obrázok visí na oficiálnej stránke Bieleho domu. Je nad ním nápis: "Symbol nádeje. Pravdy. Spravodlivosti. Amerického spôsobu života. Superman Trump."
.
Trump narciS.jpg
.
Je to typická ukážka, akým spôsobom komunikuje v týchto vojnových časoch súčasná administratíva USA s verejnosťou.
Súčasťou tejto prezentácie sú aj mimoriadne nevkusné až trápne videá v hollywoodskom štýle oslavujúce odhodlanie zabíjať všetkých nepriateľov Ameriky.

Pôvodne som sa nechcel vyjadrovať k prvej tlačovej konferencii Donalda Trumpa od začiatku vojenskej agresie na Blízkom východe vôbec.
Bola totiž plná lží, bola tak prešpikovaná bezočivými klamstvami, že by bolo efektívnejšie hľadať v tých táraninách zrnká pravdy.
Ale keď som videl, že jeho jalové reči, že táto vojna sa chýli ku koncu, vyvolali chaos nielen medzi ľuďmi, ale aj na svetových burzách, skúsim do toho vniesť aspoň trochu svetla.

Tohto psychopata nemôžete brať vážne. Nemôžete sa spoľahnúť na platnosť jeho názorov, ktoré mení častejšie ako ponožky, nemôžete sa spoľahnúť na jeho slovo, ktoré je vierolomné rovnako ako prísľuby prvých bielych misionárov domorodým kmeňom Ameriky. Bez výčitiek a bez mihnutia oka vás oklame.

Je to súčasť jeho mentality, o ktorej si namýšľa, že je to mentalita úspešného tvrdého obchodníka, hoci je to preukázateľne skôr metóda bezškrupulózneho gangstra.
Preto hrdí Peržania zatiaľ odmietajú prímerie. Nie preto, že by netúžili po mieri, ale preto, že požadujú záruky, že sa toto svojvoľné vojnové besnenie viac nebude opakovať.

Napriek tomu, že už aj nezávislé vyšetrovanie potvrdilo zodpovednosť Spojených štátov za barbarský útok na základnú školu v Mínábe, pri ktorom zahynulo 165 detí, napriek tomu, že sa k tomu priznali už aj vojenskí predstavitelia, prezident USA to stále zbabelo zapieral a tvrdil, že to bol Irán.
Dokonca pri konfrontácii s informáciou, že školu zasiahli rakety s plochou dráhou letu Tomahawk, detinsky klamal, že takéto strely majú "mnohé národy", čo je lož: majú ich len Američania, Briti a Japonci, ale rozhodne nie Irán.
Za týmito jeho klamstvami vidím strach, že by ho Medzinárodný trestný súd mohol obviniť z vojnových zločinov podobne ako Netanjahua či Putina.

Donald Trump sa včera tak zamotával do vlastných lží, že občas to bolo až komické. V jednom momente sa ho novinár spýtal:
- Povedali ste, že vojna je takmer na konci. Ale váš minister vojny hovorí, že toto je len začiatok. Tak čo to je?
- Dá sa povedať, že oboje.

Asi takúto hodnotu majú jeho slová. Ukončiť túto vojnu bude veľmi ťažké aj v prípade, že by to Donald Trump naozaj chcel.
Jeho pôvodný plán bleskovej vojny už teraz stroskotal.
Američanov a Izraelčanov zaskočil a šokoval húževnatý odpor Iránu, ktorý preukázal mimoriadnu schopnosť efektívne zasahovať vojenské ciele a spôsobovať nepriateľovi obrovské škody. V tejto chvíli už Trump a Netanjahu cúvnuť nemôžu, sú pod tlakom a konflikt sa stále rozrastá.
Do vojny je v tejto chvíli zapojených už vyše 20 štátov a celé sa to začína vymykať z rúk.

Najnebezpečnejšia je snaha Izraela vyprovokovať k účasti štáty NATO.
Už tu bola provokácia s vystrelenou raketou na Cyprus (kde sú aj britské jednotky), o ktorej sa napriek počiatočným obvineniam zistilo, že nebola iránska. Teraz už druhýkrát Teherán údajne vypálil raketu na Turecko.
Už včera som na TA3 vyjadril skepsu, že nerozumiem, prečo by to Irán robil, nedáva to žiadnu logiku.
Dnes iránsky minister zahraničných vecí Arákčí kategoricky poprel, že by raketa vyslaná na Turecko bola vypálená z územia Iránu.

Európa by mala byť v tejto chvíli maximálne zdržanlivá, múdro uvažujúca a nereagujúca na každú provokáciu.
Lenže ako to môžete dosiahnuť s touto reprezentáciou, keď predseda Európskej rady António Costa, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a šéfka európskej diplomacie Kaja Kallas vo včerajšom spoločnom vyhlásení "odsúdili bezohľadné útoky Iránu v najsilnejších výrazoch" (sic!!!) a ani slovom sa nezmienili o ich príčine - vojenskej agresii USA a Izraela.

Je zhubné, ak Európa namiesto toho, aby sa stala lídrom v presadzovaní mieru, je opäť na zlej vojnovej strane a oživuje svoje koloniálne inštinkty.
Európska únia vyjadruje solidaritu s monarchiami Perzského zálivu, ale nechápe, že v týchto krajinách kulminujú protizápadné nálady.

Jeden z najvplyvnejších ľudí Spojených arabských emirátov, miliardár Chalaf Ahmad al-Habor sa oboril na Donalda Trumpa týmito slovami:
"Kto vám dal právo zatiahnuť náš región do vojny proti Iránu? Kto vám dal povolenie zmeniť náš región na bojové pole?
Zavliekli ste nás do centra nebezpečenstva, čo si nikto z nás nevybral.
Vaša Mierová rada bola financovaná krajinami Perzského zálivu. Teraz sa na nás útočí.
Kam išli tie peniaze? Na nové šaty pre Melaniu??"

Hoci Donald Trump sľuboval, že nebude začínať žiadne nové vojnové konflikty, priviedol svet až na pokraj tretej svetovej vojny.
Na vojenské operácie minul za rok 210 miliárd dolárov, čo je toľko ako minul Joe Biden za celé svoje funkčné obdobie.
Trump sa ocitol v pasci a vytvoril neudržateľnú situáciu tým, že požaduje kapituláciu Iránu, ale k tomu bez pozemnej operácie nedôjde.
Ak ju spustí, zahynie veľa Američanov a on prehrá jesenné parlamentné voľby, po ktorých ho čaká zosadenie a obžaloba.

V tejto atmosfére, keď Donald Trump pácha nepredstaviteľné vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti, keď zapálením ropných rafinérií rozpútal environmentálnu katastrofu apokalyptických rozmerov, ktorá premenila deň na noc a vypustila do ovzdušia toxické látky, ktoré budú ešte dlho zabíjať ľudí, v tejto atmosfére sa verejne pýtam všetkých zodpovedných činiteľov: koľko spôsobov ničenia vám ešte musí ukázať tento šialenec, ktorý zapálil Teherán tak ako cisár Nero Rím, aby ste pochopili, že neprišiel Irán oslobodiť, ale ho spáliť, že nemá žiadnu úctu k životu?
Kde ste všetci zelení aktivisti, ktorí zbierate vrchnáčiky a odmietate plastové slamky, ale táto chemická genocída vás necháva ľahostajnými?
Spamätajme sa! Naša civilizácia predsa nemôže dopustiť, aby tento despota naďalej svojvoľne tyranizoval svet.

Mali sme ho zastaviť už vtedy, keď sa pokúšal ovplyvniť voľby v Brazílii a Argentíne. Ale mnohým pravicovo zmýšľajúcim ľuďom to vyhovovalo.
Potom bezočivo uniesol venezuelského prezidenta. Ale my sme sa stále tvárili, že si to zaslúži.
Koncom januára sa postavil proti nominácii Núrího Málikího za irackého premiéra a vyhrážal sa, že Spojené štáty zastavia Iraku všetku pomoc, od ktorej je závislý. V dôsledku hrozby sankcií iracké politické špičky zvažujú, že Málikího nomináciu stiahnu.
Ako je možné, že Európa sa ho ani tentoraz nezastala, hoci bol demokraticky zvolený, hoci západná propaganda ospravedlňovala inváziu do Iraku tým, že má priniesť demokraciu na Blízky východ? A keď iracký ľud demokraticky prejaví svoju vôľu, začnú ho zastrašovať?

A keďže sme sa Donaldovi Trumpovi nepostavili ani tentoraz, dal si ešte absurdnejšiu požiadavku - on sám (!!!) chce schváliť voľbu najvyššieho duchovného vodcu šiitskych moslimov!!!
Čo bude nabudúce? Vtrhne do Sixtínskej kaplnky počas konkláve a bude požadovať, aby on sám vybral pápeža???

Nie Putin, nie Kim, nie Chameneí, ale Donald Trump je najnebezpečnejší muž planéty.
Len zaslepení európski lídri nevidia, že sa pred našimi očami mení na tyranské monštrum, no oni ho chcú napriek tomu nasledovať a prispôsobiť sa jeho často až nepríčetným manierom.
Vyhlásenia niektorých predstaviteľov EÚ, najmä nemeckého kancelára a francúzskeho prezidenta, že na Irán by sa nemalo vzťahovať medzinárodné právo a že on je zodpovedný za jeho porušenie, hoci nikoho nenapadol a všetky obvinenia voči nemu boli vyfabrikované - považujem vo svojej podstate za zločinné.

S takýmito Spojenými štátmi, ktoré ovláda a poháňa militarizmus, náboženský fanatizmus a neokoloniálna rozpínavosť, nesmieme za žiadnych okolností spolupracovať. Ak je to americký imperializmus, ktorý rúca všetky normy, všetky pravidlá, všetky dohody, a to nielen právne, ale aj morálne, je našou povinnosťou sa voči tomuto zločineckému systému postaviť. Inak nás všetkých stiahne do pekla.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

Tohle dělají jen diktátoři, míní odborníci. Trumpova zlatá mince vyvolává rozruch
https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika ... .seznam.cz
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Trumpeta1978 napísal: Ne 22 03, 2026 6:48 pm Tohle dělají jen diktátoři, míní odborníci. Trumpova zlatá mince vyvolává rozruch
https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika ... .seznam.cz
Ja som Trumpovi drzal palce, ked vyradil Harrisovu; ale ukazalo sa, ze je to rovnako skodna zver, ako ludia stojaci za Bidenom a Harrisovou - akurat je inym sposobom zdegenerovany nez oni.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Trumpova minca a lekcie od Ostrogótov

Brendan Greeley ( preklad z FT)
Keď koncom piateho storočia dorazili Ostrogóti na Taliansky polostrov, ovládli mincovne v Ravenne a Ríme, ale na žiadnu zo svojich zlatých mincí nedali svojho vlastného kráľa. Namiesto toho mincovne naďalej razili verné a presné kópie zlatého byzantského solidu s vyobrazením dohlada oholených cisárov Byzancie. Obchodníci by nič iné neprijali.
Ostrogóti si však dovolili viac slobody pri drobných minciach. Za krátkej vlády Theodahada začiatkom šiesteho storočia sa na bronzových nummi objavil gótsky kráľ s gótskym doplnkom: fúzmi.
Nové režimy často signalizovali svoj príchod na minciach. Najmä vlasy, ľahko viditeľné na malej buste, môžu ukázať zmenu v politike. Karol II. nariadil v 60. rokoch 17. storočia po návrate z exilu po protektoráte Olivera Cromwella razbu nových mincí v Anglicku; nové mince zobrazovali jeho dlhé stuartovské kučery, čo bolo viditeľné odmietnutie strohých účesov Cromwellových „okrúhlohlavcov“.
Teraz ministerstvo financií Donalda Trumpa oznámilo, že na špeciálnej pamätnej zlatej minci bude vyobrazený prezident a jeho jemný „pompadour“ (účes), s päsťami vzdorovito položenými na stole a lícnymi kosťami, ktoré sú oveľa hranatejšie než v skutočnosti. Je to prvýkrát, čo sa úradujúci prezident objavil na americkej minci.

V rámci ďalšieho prvenstva sa Trumpov podpis objaví na niektorých dolárových bankovkách v tomto roku. Podobne ako mnohé veci, ktoré prezident robí, obe tieto skutočnosti sú odklonom od základnej zdržanlivosti každého iného prezidenta. Obe sa zdajú byť legálne podľa jasného znenia federálnych zákonov. Trump má tendenciu robiť to, čo chce, pokiaľ ho niekto nezastaví.
Spoločne táto minca a podpis na dolári naznačujú zmenu režimu, že mincovňu ovládol nový Ostrogót. Ale prezident sa už takmer desaťročie snaží vtlačiť svoju pečať americkým peniazom, najmä peniazom vytvoreným vo Federálnom rezervnom systéme (Fed).
To, že mu zostal len podpis a zlatá minca, neukazuje dosah jeho moci, ale jej hranice. Podobne ako Theodahad a jeho fúzy, aj Trump musí držať svoje ruky a svoje vlasy preč od peňazí, na ktorých skutočne záleží.
Bolo prekvapujúce sledovať, ako odolne sa republikáni a väčšina Najvyššieho súdu postavili voči Trumpovým plánom pre Fed. Počas svojich dvoch funkčných období prezident zvažoval do Rady guvernérov Fedu niekoľko mien, ktoré boli buď nekvalifikované, alebo príliš poddajné. Po jasných signáloch od senátnych republikánov namiesto nich poslal do Senátu na potvrdenie Michelle Bowmanovú, Richarda Claridu, Randala Quarlesa, Christophera Wallera, Stephena Mirana a teraz Kevina Warsha. Všetkých šesť nominácií sú rozumné voľby, ľahko predstaviteľné pod akýmkoľvek republikánskym prezidentom.
Aj Najvyšší súd dal jasne najavo, že Trump môže mať veľa vecí, ale nie Fed. Pokúsil sa prepustiť Lisu Cookovú, nominantku Joea Bidena. Súd mu povedal, že to nemôže urobiť okamžite, a sudcovia vyjadrili nad týmto krokom skepticizmus.
Trumpovo ministerstvo spravodlivosti začalo trestné vyšetrovanie predsedu Fedu Jaya Powella. Thom Tillis, republikán v senátnom bankovom výbore, vyhlásil, že neschváli žiadne nové menovania, kým ministerstvo spravodlivosti nevyrieši svoje vyšetrovanie.
Fed kontroluje doláre, na ktorých záleží – rezervy vo svojej vlastnej súvahe. Rezervy chránia súvahy komerčných bánk. Poskytujú istotu centrálnym bankám v zahraničí, ktoré sa spoliehajú na krátkodobé swapové linky s Fedom pre prístup k dolárom počas finančnej krízy. Najvyšší súd a senátni republikáni vyslali počas oboch Trumpových funkčných období jasný signál, že budú chrániť rezervy vo Fede z rovnakého dôvodu, pre ktorý Ostrogóti ponechali byzantských cisárov na zlatých solidoch. Obchodníci a bohatí sa spoliehali na určitý druh spoľahlivých peňazí.
V prezentácii začiatkom tohto mesiaca komisii, ktorá schvaľuje návrhy peňazí, úradník americkej mincovne uviedol, že prezident sám už návrh schválil. Jeden z komisárov poznamenal, že prezident na svojej minci vyzeral „veľmi silne, veľmi drsne“.
Komisári, všetci nominovaní tento rok, sa zdali byť väčšinou znepokojení tým, aby minca bola nielen veľká, ale väčšia než akákoľvek iná porovnateľná minca, v súlade s prezidentovými preferenciami. Ako mu mohol povedať majster mincovne v Ravenne zo šiesteho storočia, svojvoľný rozmar panovníka môže sťažiť razbu mincí s užitočnou hodnotou. Úradník mincovne mohol len povedať, že Trumpova minca bude mať hodnotu o niečo viac ako 250 dolárov. Zlaté mince sa budú raziť aj v tom, čo mincovňa nazvala „veľmi limitovanou výrobnou sériou“, čo naznačuje, že môže ísť skôr o cetku pre prezidenta a jeho priaznivcov.
Zákon doteraz bránil Trumpovi nahradiť tvár Benjamina Franklina svojou vlastnou na 100-dolárovej bankovke, čo je pokušenie, o ktorom určite uvažoval. Neustále mu bolo bránené v realizácii jeho najhorších inštinktov vo Fede. Stále platí, že svoje meno a svoj účes nemôže umiestniť všade, kam sa mu zachce.
Brendan Greeley je autorom pripravovanej knihy „The Almighty Dollar: 500 Years of the World’s Most Powerful Money“ (Všemocný dolár: 500 rokov najmocnejších peňazí sveta).
Prílohy
657309064_10239983792706012_1858455688991977291_n.jpg
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Re: Trumpova minca a lekcie od Ostrogótov

MiBi napísal: So 28 03, 2026 8:53 am Brendan Greeley je autorom pripravovanej knihy „The Almighty Dollar: 500 Years of the World’s Most Powerful Money“
Brendan Greeley je zrejme tiez postihnuty Trumpovskym komplexom fantazirovania o "americkej kulture".

Americky dolar neexistuje este ani 250 rokov (zavedeny bol v 1792) a vyse polovicu z jeho doterajsej existencie boli dolezitejsimi a uznavanejsimi platidlami Spanielsky dolar a Britska libra.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Slovo „dolár“ nevzniklo v Amerike. Je odvodené od nemeckého slova Thaler (toliar).
​V roku 1520 sa v jáchymovských baniach (v dnešnom Česku) začali raziť strieborné mince s vysokou rýdzosťou – Joachimsthaler.
​Tieto mince boli také populárne, že sa názov „toliar“ (skrátene na Thaler a neskôr skomolené na Dollar) stal synonymom pre kvalitné strieborné platidlo po celom svete.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Ten uz je zrely na psychiatriu:

Iránci ma chcú za svojho najvyššieho vodcu, ale ja to odmietam, tvrdí Donald Trump
Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že iránsky ľud ho chce urobiť svojim najvyšším vodcom, ale on o túto funkciu nemá záujem.
Trump tvrdil, že myšlienku, že by sa stal budúcim najvyšším vodcom Iránu, neformálne nadhodilo vedenie v Teheráne po tom, čo pri americko-izraelskej vojenskej operácii zahynul ajatolláh Alí Chameneí, on ju však odmietol.
"Oni hovoria: Radi by sme z vás urobili budúceho najvyššieho vodcu. Nie, ďakujem. Nechcem to," vyhlásil Trump v stredu na každoročnej benefičnej večeri Národného republikánskeho kongresového výboru.

"Mimochodom, oni vyjednávajú a tak veľmi chcú uzavrieť dohodu, ale boja sa to povedať, pretože si myslia, že ich zabije ich vlastný ľud. Bojí sa tiež, že ich zabijeme my," povedal Trump s odkazom na sériu významných atentátov v Iráne, ktoré v krajine vytvorili mocenské vákuum.

https://www.ndtv.com/world-news/iran-wa ... r-11268677
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

MiBi napísal: So 28 03, 2026 3:29 pm Ten uz je zrely na psychiatriu:

Iránci ma chcú za svojho najvyššieho vodcu, ale ja to odmietam, tvrdí Donald Trump
Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že iránsky ľud ho chce urobiť svojim najvyšším vodcom, ale on o túto funkciu nemá záujem.
S Bidenom to mali jednoduchsie, ked zacal kvakat ptakoviny.

Iranci v statnej televizii sa mu vysmiali uz na treti den:
https://www.youtube.com/watch?v=mZ5Gl5LaVC8

A nedavno mu poslali tiez pekny obrazok:
IranEmbassy in SouthAfrica meme to Trump.JPG
IranEmbassy in SouthAfrica meme to Trump.JPG (22.05 KiB) 1046 zobrazení
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

MiBi napísal: So 28 03, 2026 3:29 pm Ten uz je zrely na psychiatriu:
Súhlas. Každý deň posúva hranice. Kam to dôjde, kto ho zastaví?

Trump zvažuje premenovať Hormuzský prieliv

Americký prezident Donald Trump podľa zdrojov New York Post zvažuje, že po prípadnom ovládnutí Hormuzského prielivu by ho premenoval na „Americký prieliv“ alebo dokonca po sebe.

Tento krok súvisí s jeho snahou oslabiť vplyv Iránu na jednu z najdôležitejších námorných trás sveta, cez ktorú prechádza významná časť globálneho obchodu s ropou.

Trump je údajne frustrovaný nedostatočnou podporou spojencov a zvažuje aj vojenské riešenia vrátane nasadenia amerických síl v regióne.
Zároveň prebiehajú diplomatické rokovania s Teheránom, ktoré však zatiaľ nepriniesli zásadný posun.

Myšlienka premenovania prielivu vyvolala zmiešané reakcie – od podpory medzi jeho stúpencami až po kritiku, že ide o nevkusné gesto s politickými dôsledkami.

Zaujímavosťou je, že impulz pre túto debatu prišiel aj z virálneho, no zrejme falošného príspevku na sociálnych sieťach.

(pir)

P.S. Dalo sa ešte pochopiť, že chcel premenovať Panamský prieplav, ktorého vznik financovali...
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

Protesty proti kráľom: Tisíce ľudí po celých USA demonštrujú proti Trumpovi
https://www.bbc.com/news/articles/cq8wy7g1gd1o
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

Riadny rozdiel oproti minulosti: ked sa rozhodovalo ci US zautocia proti Iraku, tak to musela schvalit snemovna reprezentantov. Teraz s tym Iranom myslim nikto nič neschvaloval, iba si Trump urobil co uznal za vhodne..

**
Tuesday will be Power Plant Day, and Bridge Day, all wrapped up in one, in Iran. There will be nothing like it!!! Open the Fuckin’ Strait, you crazy bastards, or you’ll be living in Hell - JUST WATCH! Praise be to Allah. President DONALD J. TRUMP
niekomu teda statne "kúruje" :roll:
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Trumpeta1978 napísal: Ne 05 04, 2026 3:25 pm Riadny rozdiel oproti minulosti: ked sa rozhodovalo ci US zautocia proti Iraku, tak to musela schvalit snemovna reprezentantov. Teraz s tym Iranom myslim nikto nič neschvaloval, iba si Trump urobil co uznal za vhodne..
To ukazuje, ze nie len Trump patri do blazninca, ale aj cely statny aparat USA.
Tak ako je nezmyslel hadzat vinu za druhu svetovu len na Hitlera a nejako zabudat na vsetkych tych nackov, ktori sa okolo neho prizivovali a podporovali ho.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Všimnite si tú podobnosť s Hitlerom 1939-1940.
Hitler bol tiež v 1939 nominovaný na Nobelovú cenu mieru:

V rokoch 1939 – 1940 bol Adolf Hitler na absolútnom vrchole svojej politickej a vojenskej moci.
Toto obdobie sa nieslo v znamení série bleskových víťazstiev, ktoré šokovali svet a upevnili jeho pozíciu „nepremožiteľného vodcu“.

1. Vojenské úspechy (Blitzkrieg)
V tomto období Hitler premenil nemecký Wehrmacht na najefektívnejšiu vojenskú mašinériu tej doby.
Septembrová invázia do Poľska (1939): Rýchle zničenie poľskej armády a rozdelenie krajiny so Sovietskym zväzom na základe paktu Molotov-Ribbentrop.
Dobytie Dánska a Nórska (apríl 1940): Zabezpečenie prísunu železnej rudy zo Švédska a námorných základní.
Pád Francúzska (máj – jún 1940): Najväčší Hitlerov triumf. Francúzsko, považované za jednu z najsilnejších armád Európy, kapitulovalo za šesť týždňov.
Hitler si vychutnal pomstu tým, že podpísal kapituláciu v tom istom vagóne v Compiègne, kde Nemecko prehralo v roku 1918.

2. Politická a vnútroštátna situácia
Kult osobnosti: Po páde Francúzska bol Hitler v Nemecku nekriticky uctievaný. Aj tí Nemci, ktorí mali predtým pochybnosti, uverili, že je génius.
Zahraničná politika: Uzavrel Pakt troch (Nemecko, Taliansko, Japonsko), čím vytvoril Os Berlín-Rím-Tokio.
Príprava na Holokaust: Hoci masové vyvražďovanie v plynových komorách sa naplno rozbehlo neskôr, v Poľsku už začalo masové strieľanie židovskej inteligencie a vznikali prvé getá.

3. Psychický a zdravotný stav
Hitler v tomto čase trpel extrémnou megalomániou. Prestal počúvať svojich generálov (ktorí boli voči útoku na Francúzsko skeptickí) a nadobudol pocit, že jeho intuícia je neomylná.

Prvé neúspechy: Koncom roka 1940 prišlo prvé vytriezvenie v Bitke o Britániu.
Luftwaffe nedokázala zlomiť RAF, čo Hitlera prinútilo odložiť inváziu do Anglicka (operácia Seelöwe) a obrátiť pozornosť na východ.

4. Vzťah k Slovensku
Pre nás je toto obdobie kľúčové, pretože v marci 1939 Hitler pod nátlakom inicioval vznik Slovenského štátu.
Jozef Tiso bol v marci 1939 pozvaný do Berlína, kde mu Hitler dal ultimátum: buď samostatnosť pod ochranou Nemecka, alebo rozdelenie územia medzi susedov (najmä Maďarsko).

Zaujímavosť: V roku 1939 bol Hitler dokonca nominovaný na Nobelovu cenu za mier.
Bola to však ironická nominácia od švédskeho politika ako protest proti mníchovskému diktátu, nie skutočné uznanie jeho „mierových snáh“.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Zaujimave je teraz citat ako Trumpa pred rokom oslavoval Danis a Daniska:
https://standard.sk/871551/7-dni-v-kock ... tak-kricia
Jednoducho: nástup Donalda Trumpa ako protiváhy globalistov zásadne zmení povahu západnej politiky. A oslabí hlas tých, ktorí boli naučení opakovať hlúpe vojnové alebo dúhové zaklínadlá Bidenovej vlády.
Navyše, Trumpov tím ohlásil, že ukončuje financovanie medzinárodnej siete provojnových a prodúhových organizácií. Končí s nimi.

Inaugurácia nového amerického prezidenta ukázala zaujímavú vec. Trumpa už nepodporujú len milióny voličov, ale aj americké elity: podnikateľské, mediálne, finančné, bezpečnostné… Jeho prejav – ostrý a radikálny prejav – sprevádzala séria standing-ovation americkej a svetovej nobility.

To sme pri inaugurácii Trumpa v roku 2017 nevideli. Vtedy sa k nemu správali ako k votrelcovi, ktorý kazí hru. Dnes je to inak. Za Trumpom a jeho „revolúciou zdravého rozumu“ stojí sila, ktorú už nie je možné spochybňovať a zhadzovať.
V roku 2017 bol Trump odsudzovaný ako „chyba v programe“.

Dnes je vítaný ako ten, ktorý mal odvahu chyby v programe nahlas pomenovať a odstrániť.
Trump, ktorému postojačky tlieskali americkí prominenti, bol tvrdý, rázny a neoblomný. V priebehu pár minút zbúral všetky mýty, ktoré vtĺkala ľuďom do hláv dopletená bidenovská propaganda.
Americkí voliči aj americké elity počúvali Trumpa s úľavou. S úľavou, že už nemusia predstierať záujem o progresivistické preludy, ktoré boli načisto zvrátené a škodlivé.
Američania sa vracajú k zdravému rozumu. Oslobodzujú sa z kazajky prevýchovných programov, ktoré kompletne zlyhali.
Spojené štáty čaká pokus o očistu a ozdravenie. V tom im môžeme držať palce.

https://standard.sk/716579/optimizmus-na-pat-trump
Trump to mal v sebe asi odjakživa, jeho politické heslo MAGA - Make America Great Again – to nie je sľub, to nie sú istoty, vyššie dávky, ani nižšie dane. Je to predstava. Pozitívna a optimistická predstava. Nepôsobí to ako vzdor, už vôbec nie ako hnev, nie sú to reformy, nič technokratické. Je to niečo, čo to celé presahuje.
Trumpovi sa podarilo niečo, čo je vrcholným zážitkom z politiky: keď sa politický líder spojí so svojimi voličmi spôsobom, že obidve strany to vnímajú ako rozhovor. Nerobí dojem, nie je to prejav napísaný intelektuálom, vraj až tretinu povedal priamo na mieste z hlavy (zdroj: CNN), vznikla tam komunita. Niekto na neho vykríkol a on mu odpovedal. Každý cítil, že má svoju cenu.
A teraz pointa: Ak si spomínate, jeden z argumentov pred voľbami v roku 2016 bol, že Trump je nebezpečný pre Ameriku a svet, pretože môže vyvolať tretiu svetovú vojnu, pretože kufrík s jadrovými zbraňami.. veď viete. Ale čo sa stalo? Na pokraj tretej svetovej vojny nás dostal Biden a Trump to chce zvrátiť.
A ešte raz zábava. Na Trumpovi je jedinečné, ako dokáže baviť publikum. Prihovorí sa každému, vytiahne jednotlivca, obyvateľov mesta, štátu.., dopraje im samostatný potlesk, na všetko je dosť času. A ľudia sa zabávajú. Každý môže byť celebrita. Všetko je to pretkané tým, že keď už hovorí dlhšie, keď sa už začne trochu (viac ako trochu) prechvaľovať a preceňovať, povie presne to, čo bežných ľudí trápi.
Napríklad aj čiernych a hispáncov, keď im pripomenie, kto im berie prácu – (lacnejší) imigranti bez papierov, poistenia atď.

Amerika má hlboké a vážne problémy, mnohé z nich politika už ani nedokáže vyriešiť.
Trump neponúka riešenia, ponúka však optimizmus. Je to málo? Nemyslím.
Občas to až prekvapivo funguje, spomínate, ako prestali imigranti istý čas chodiť do Ameriky po jeho zvolení len preto, že mali z jeho politiky obavy?
Trump vracia Amerike moc vo vlastné sily. A to je niečo hlboko americké. On zo seba pri tom všetkom urobil značku.
Uznajte, môže sa niečo také podariť v nejakej inej krajine na svete?
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Vo vyťahovaní starých článkov nevidím žiadny význam
Dnes môžeš chváliť hocikoho a zajtra sa z neho stane vrah.

Najvýraznejšia zmena Trumpa je v tom, že vstupoval do volieb ako mierotvorca.
A stáva sa z neho novodobý Hitler.
Čoraz viac porušuje medzinárodné právo, no najhoršie sú vojnové zločiny.

Chválabohu, že aspoň niektorí politici sa neboja ozvať. Lebo to mlčanie a schvalovanie zločinov je na tom všetkom najhoršie...

Po vyhrážkach Donalda Trumpa sa ozval aj predseda Európskej rady: Akýkoľvek útok na civilnú infraštruktúru je nezákonný

Platí to pre ruskú vojnu na Ukrajine a platí to aj inde, povedal.

Útoky na zariadenia civilnej infraštruktúry počas vojny sú nezákonné, vyhlásil v pondelok (6. 4.) na sociálnych sieťach predseda Európskej rady António Costa. Upozornila na to agentúra AFP.

Jeho vyjadrenia prišli po tom, čo americký prezident Donald Trump pohrozil, že zničí civilnú infraštruktúru v Iráne, ak krajina znovu neotvorí Hormuzský prieliv, vysvetľuje AFP.
„Akýkoľvek útok na civilnú infraštruktúru, ako aj energetické zariadenia, je nezákonný a neprijateľný,“ uviedol Costa.

„To platí pre ruskú vojnu na Ukrajine a platí to aj všade inde. Iránske civilné obyvateľstvo je hlavnou obeťou iránskeho režimu.
Bolo by tiež hlavnou obeťou rozšírenia vojenskej kampane,“ dodal.

„Európska únia naliehavo vyzýva Irán, aby okamžite prestal útočiť na krajiny v regióne a opätovne povolil úplnú slobodu plavby cez Hormuzský prieliv…
Po piatich týždňoch vojny na Blízkom východe je jasné, že jej hlavné príčiny urovná iba diplomatické riešenie,“ uzavrel Costa

P.S. Je strašne smutné, že ani on, ani iní to nedokážu nazvať pravým menom: že ide o takú istú agresiu akej sa dopustilo Rusko.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

JUGGLER napísal: Po 06 04, 2026 9:16 pm Vo vyťahovaní starých článkov nevidím žiadny význam
Vytahovanie starych clankov je praveze velmi dolezite, lebo az tym sa da ukazat, kto bol nakolko mimo. Aktualne prazdne reci politikov nikdy nemas ako objektivne konfrontovat s realitou, lebo vzdy az cas ukaze, v com boli riadne mimo.

JUGGLER napísal: Po 06 04, 2026 9:16 pm Útoky na zariadenia civilnej infraštruktúry počas vojny sú nezákonné, vyhlásil v pondelok (6. 4.) na sociálnych sieťach predseda Európskej rady António Costa. Upozornila na to agentúra AFP.
Toto je velmi smiesne - cele vedenie EU su klauni.
Namiesto toho, aby Leyenova aj Kallasova denno-denne vydavali formalne vyhlasenie, ze Trump je blazon a psychopat a treba ho zastavit - a uvalovali na USA a Izrael snakcie na beziacom pase -- tak namiesto toho Costa na socialnych sietach napise nejaku veticku, na ktoru upozorni nejaka tlacova agentura.
Klauni a chudaci.
MiBi napísal: Po 06 04, 2026 9:15 am Jednoducho: nástup Donalda Trumpa ako protiváhy globalistov zásadne zmení povahu západnej politiky. A oslabí hlas tých, ktorí boli naučení opakovať hlúpe vojnové alebo dúhové zaklínadlá Bidenovej vlády.
Navyše, Trumpov tím ohlásil, že ukončuje financovanie medzinárodnej siete provojnových a prodúhových organizácií. Končí s nimi.

A teraz pointa: Ak si spomínate, jeden z argumentov pred voľbami v roku 2016 bol, že Trump je nebezpečný pre Ameriku a svet, pretože môže vyvolať tretiu svetovú vojnu, pretože kufrík s jadrovými zbraňami.. veď viete. Ale čo sa stalo? Na pokraj tretej svetovej vojny nás dostal Biden a Trump to chce zvrátiť.

Amerika má hlboké a vážne problémy, mnohé z nich politika už ani nedokáže vyriešiť.
Trump neponúka riešenia, ponúka však optimizmus. Je to málo? Nemyslím.
Občas to až prekvapivo funguje, spomínate, ako prestali imigranti istý čas chodiť do Ameriky po jeho zvolení len preto, že mali z jeho politiky obavy?
Trump vracia Amerike moc vo vlastné sily. A to je niečo hlboko americké. On zo seba pri tom všetkom urobil značku.
Uznajte, môže sa niečo také podariť v nejakej inej krajine na svete?
Suhlasim s MiBi. Trump pocas jeho kampane jednoznacne velmi vyrazne oklamal volicov. Hlavne ohladom zahranicnej politiky. Pochopili to uz ludia ako novinar Tucker Carlson, ciastocne aj Musk (ten skor ohladom ciel nez ohladom zlocinnych vojen).

Od momentu, ked Trump dal vystrielat ochranku prezidenta Venezuely a uniest ho aj s manzelkou ... a nasledne ked na Netanjahuov pokyn napadol Iran a odrovnal im Ajatolaha -- je absolutne jasne, ze ten clovek je blazon a nuklearne zbrane v jeho rukach su na horsom mieste, ako ak by ich ovladal simpanz. Putinovi, Kimovi, Xi-mu, Modimu, Pakistancom a dokonca ani uboziakom vo vedeni EU nesiaha v spolahlivosti a v pouzivani mozgu ani po clenky.
Je to pre svet velmi nebezpecny psychopat na urovni Hitlera.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

JUGGLER napísal: Po 06 04, 2026 9:16 pm Vo vyťahovaní starých článkov nevidím žiadny význam
Uvidime, ci Danis alebo Daniska dokazu teraz nazvat Trumpa pravym menom. Marker aspon nateraz prevzal clanok americkeho autora:
https://marker.sk/clanky/1303/trump-a-n ... ju-na-boha

Odporucam precitat cele, je tam kopec linkov:
Trump a Netanjahu. Dvaja šialenci, ktorí sa hrajú na boha

Trump aj Netanjahu si mesiášsku identitu výslovne prisvojili. Ak ich nezastavíme, všetci sa staneme obeťami týchto dvoch psychopatov.
Sú v zajatí troch navzájom prepojených patológií. Prvou je osobnosť: obaja sú malígni narcisovia. Druhou je arogancia moci: disponujú mocou nariadiť jadrové zničenie a v dôsledku toho nepociťujú žiadne zábrany. Tretia, a najnebezpečnejšia zo všetkých, je náboženská pomätenosť: veria – a každý deň im to vtĺkajú do hlavy ľudia okolo nich –, že sú mesiášmi vykonávajúcimi božiu prácu. Každá z týchto patológií zhoršuje tie ostatné, takže spolu vystavujú svet bezprecedentnému nebezpečenstvu.

Začnime základnou psychickou poruchou. Malígny narcizmus je klinický pojem, nie urážka. Sociálny psychológ Erich Fromm tento pojem zaviedol v roku 1964, keď opisoval Adolfa Hitlera. Ide o spojenie patologickej grandióznosti, psychopatie, paranoje a antisociálnej osobnosti do jednej charakterovej štruktúry. Malígny narcis nie je len márnivý. Je štrukturálne neschopný skutočnej empatie, má vrodenú imunitu voči pocitu viny a poháňa ho paranoidné presvedčenie, že je obklopený nepriateľmi, ktorých treba zničiť. Už v roku 2017 psychológ John Garnter a mnohí ďalší odborníci varovali pred Trumpovým malígnym narcizmom. Psychopatiu možno najlepšie charakterizovať ako absenciu svedomia alebo súcitu s inými ľuďmi.

Chýbajúce svedomie je najnebezpečnejšou patológiou z týchto troch, pretože je to tá, ktorá odstraňuje poslednú možnú vnútornú brzdu. Stratég, ktorý vedie nespravodlivú vojnu, môže nakoniec usúdiť, že náklady prevyšujú zisky, a vojnu zastaví. Malígny narcis, ktorý vedie vojnu pre svoje ego, môže nakoniec vyčerpať požiadavky ega, a vojnu zastaví. Psychopat eskaluje, pretože preňho neexistujú žiadne hranice.

A verte alebo nie, situácia je ešte horšia. Trump aj Netanjahu sú ašpirujúci mesiáši. Sú to samozvaní zástupcovia boha. Pre nich by zastavenie vojny proti Iránu znamenalo, že boh sa mýlil. A samozvaný mesiáš sa tiež nemôže mýliť, pretože mesiáš a boh sa v grandióznej psychike stali v podstate tým istým.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

MiBi napísal: St 08 04, 2026 9:17 am
Uvidime, ci Danis alebo Daniska dokazu teraz nazvat Trumpa pravym menom. Marker aspon nateraz prevzal clanok americkeho autora:

Odporucam precitat cele, je tam kopec linkov:
Trump a Netanjahu. Dvaja šialenci, ktorí sa hrajú na boha

Nie je dôležité aký majú názor Daniš, či Daniška. Ich názory sú uverejňované ako komentáre a je to OK
Daniška je šéfredaktor Markeru a Daniš jeho zástupca.
Kľúčové je čo prináša médium Marker, ktoré riadia.
Napríklad ten článok čo si dal je od profesora Sachsa.
Toho Sachsa, ktorý bol neprijateľný pre Ta3, ked s ním Anka Žitná spravila rozhovor v 2023
Pretože vtedy vládla v médiách cenzúra a profesor Sachs volal po mieri a vyjednávaní, aby vojna na Ukrajine neskončila
tak ako skončí - miliónom mŕtvych a UA príde o územie.
Prišiel Trump, ten hovorí to isté a zrazu všetci chápu, že nie vojna je riešením ale mier.

Takisto Marker prináša rozhovory s profesorom Mearsheimerom, ktoré neraz kopírujem tu.
Obidvaja sú baječní. Prvotriedna kvalita a presne tak ako vravíš:
profesor Sachs má veci overené, podložené a dokázané s akademickou presnosťou.

P.S. Ďalší je profesor Drulák, ktorého si v minulosti spochybňoval, ale podľa mňa píše perfektne.
Toho preberá Štandard. Jeden z dôvodov, prečo som so Štandardom neskončil:

Trumpova antidiplomacia a propaganda

Ak Trump radikálne neprehodnotí svoj prístup k spojencom aj rivalom, vlastné chyby ho čoskoro dobehnú.
Najneskôr tento rok na jeseň pri voľbách do Kongresu.

Trump vlani nastúpil do Bieleho domu ako mierotvorca, vyjednávač a bojovník za americké záujmy, ktorý rozbíja globálne siete kontroly informácií a propagandy.
Nie sú to len slová.

V prvom polroku sa na viacerých miestach planéty pokúšal sprostredkovať mierové rokovania.
Neukončil síce osem vojen, ako sa chváli, ale jeho úsilie si zaslúži uznanie.
Dohodol aj prepustenie rukojemníkov zadržiavaných Hamasom a obnovil vzťahy s Ruskom.

A propagandistický kolos paralyzuje odrezaním financií pre USAID a mimovládne organizácie.

Kontrast so súčasnosťou však nemôže byť väčší.
Bez ospravedlniteľného dôvodu začal alebo sa dal vtiahnuť do mimoriadne nebezpečnej vojny s Iránom, jeho pokusy o rokovania vyvolávajú posmech a oživuje propagandistické štruktúry. Zdrvujúca je najmä absencia schopnosti rokovať, na ktorej si Trump tak zakladá, a stávka na lži a manipulácie, z ktorých roky oprávnene obviňuje svojich nepriateľov.

Trump mal pravdu, keď usúdil, že rokovanie je zvláštne umenie, ktorým vládni úradníci a experti zvyčajne nedisponujú.
Chýba však aj jeho dôverníkom, ktorých vyslal do terénu rokovať s Ruskom, Iránom a Izraelom.

Vedúce duo vyjednávačov, tvorené Trumpovým priateľom Witkoffom a zaťom Kushnerom, ktorým príležitostne asistujú ministri Rubio a Bessent, zaznamenáva katastrofálne výsledky.

V prípade Ruska a Iránu sa Trumpova administratíva dopúšťa dvoch rovnakých chýb.

Po prvé, ani po intenzívnej komunikácii s druhou stranou nechápu jej základné motívy a záujmy.
Následne predkladajú návrhy, ktoré už na prvý pohľad nedávajú zmysel.
Pätnásťbodový plán kapitulácie a odzbrojenia je v súčasnosti pre Irán rovnako neprijateľný, ako boli pre Rusko vlaňajšie návrhy na prímerie.
Washington ich predkladal napriek tomu, že Rusko opakovane dávalo najavo, že o prímerie nemá záujem a chce rokovať o podmienkach mieru.

Druhou chybou sú činy, ktoré druhá strana nevyhnutne interpretuje ako zradu a dôkaz, že s americkým prezidentom nemá zmysel rokovať.
Krátko po tom, ako Washington v decembri prišiel s osemnásťbodovým mierovým plánom pre Ukrajinu, ktorý konečne predstavoval realistický základ na mierové rokovania, došlo k vianočnému útoku na Putinovu rezidenciu vo Valdaji, ktorý v Moskve hodnotia ako pokus o atentát.

Útok síce prišiel z Ukrajiny, ale Rusi podozrievajú aj západné spravodajské služby vrátane Američanov.
Oznamujú preto prehodnotenie prístupu k mierovým rokovaniam.

Podobne deň po tom, ako Irán ponúkol USA v Ženeve neočakávané ústupky, ktoré ocenili ománski sprostredkovatelia aj britskí pozorovatelia, Američania spolu s Izraelčanmi začali útok, ktorého obeťou sa stali najvyšší duchovný vodca a ďalší vysokí predstavitelia iránskej politiky.

Ťažko sa rokuje s niekým, kto na vyhliadky na dohodu reaguje likvidáciou svojho protivníka.

S Izraelom dochádza k inej chybe. Kým americkí predstavitelia skôr ignorujú ruské a iránske pozície, voči tým izraelským sú až príliš vnímaví.
V podstate ich preberajú, a to aj na úkor vlastných záujmov.
Niet sa však čomu čudovať, keď traja zo štyroch spomenutých predstaviteľov – Witkoff, Kushner, Bessent – sú židovskí miliardári a presvedčení sionisti a štvrtý (Rubio) je oportunista, ktorého proizraelské lobistické skupiny Trumpovi vnútili do administratívy.

Sklon k Netanjahuovmu extrémizmu ho odvádza nielen od deklarovaného cieľa venovať Blízkemu východu oveľa menej strategickej pozornosti ako v minulosti, ale aj od možnosti v tomto regióne diplomaticky pôsobiť.

Čím väčšie sú zahraničnopolitické neúspechy, tým väčšia je potreba propagandy, ktorá ich prekrúca na veľké diplomatické víťazstvá.

Pred niekoľkými dňami sme boli svedkami absurdnej situácie, keď si Trump podľa všetkého vymyslel rokovania s Iránom.
Označil ich za plodné, čím zdôvodňoval, prečo napriek vlastným hrozbám nezaútočí na najcitlivejšie iránske ciele.
Nikto iný však o rokovaniach nepočul a Irán popieral, že by sa viedli.

Keď vyšlo najavo, že šéf Bieleho domu pravdepodobne blafuje, oznámil, že USA už nad Iránom zvíťazili, zároveň sa však vrátil k predchádzajúcim hrozbám.

Aj skalní Trumpovi stúpenci boli zneistení. Vo Washingtone totiž zistili, že k propagande je potrebné pristupovať systematicky.
Minister Rubio minulý týždeň v tomto duchu poveril všetky americké veľvyslanectvá.
Diplomatom bolo podľa pokynov nariadené bojovať proti nepriateľským správam a ponúkať schválené informácie, čo je vo verejnej diplomacii bežnou praxou.

Majú však zároveň odhaľovať nepriateľské správanie a propagovať „americký príbeh“, a to zapojením miestnych influencerov a akademikov, aby to vyvolávalo skôr dojem miestnej iniciatívy než centrálne riadenej kampane.

Diplomatom sa zároveň odporúča Muskova sieť X a spolupráca s oddelením psychologických operácií na americkom ministerstve vojny, čo už ide ďaleko za rámec bežnej verejnej diplomacie.

Na ministerstvo zahraničných vecí nastupuje nová námestníčka pre verejnú diplomaciu Sarah Rogersová, ktorá sa chce naplno venovať boju proti „antiamerickej propagande“.

Vo Washingtone by asi najradšej oživili programy a inštitúcie globálnej propagandy, ktoré minulý rok s takou slávou zrušili.
Uvidíme, či sa pod novými názvami vrátia staré štruktúry.

Američanov v propagande nemožno podceňovať.
Od čias Edwarda Bernaysa, zakladateľa public relations a úspešného tvorcu mnohých obchodných i politických kampaní, to nikto iný nezvláda s takým prehľadom ako oni.

Niektoré zlyhania však nezakryje ani tá najlepšia propaganda.
Ak Trump radikálne neprehodnotí svoj prístup k spojencom aj rivalom, vlastné chyby ho čoskoro dobehnú.
Najneskôr tento rok na jeseň pri voľbách do Kongresu.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

JUGGLER napísal: St 08 04, 2026 10:08 pm Američanov v propagande nemožno podceňovať.
Od čias Edwarda Bernaysa, zakladateľa public relations a úspešného tvorcu mnohých obchodných i politických kampaní, to nikto iný nezvláda s takým prehľadom ako oni.
Ano, Americania funguju na logike - 100 krat opakovana loz sa stane pravdou.

Cize ked 50 kraty uplne nezmyselne pridu s tymi istymi podmienkami primeria, ignorujuc fakty, ktore sa medzicasom znacne vyvinuli proti nim, aj tak maju pocit, ze tym opakovanim sa ich "X-bodovy mierovy plan" stane zakladom rokovania, v ktorom sa bude uz len skoro nic menit. A to len preto, ze s tym dementnym planom prisli uz 50-ty krat uplne nezmyselne.
Rovnako Trumpove klamstva - ak to zopakuje 10 krat na jeho socialnej sieti, tak ma pocit, ze vsetci tomu uz urcite museli uverit, aj ked jeho vymysly s realnymi faktami zjavne nemaju nic spolocne.

Ten xxxxxxx narod, ktory v podstate ani nie je narodom ale zmeskou najvacsich spekulantov z rozlicnych narodov - sa postupne zlikviduje sam seba. "Spojenci" nimi budu opovrhovat stale viac a nepriatelia ich budu nenavidiet stale viac. Trajektoria je jasna.
V pripade USA totiz neexistuju spojenci, ale len aktualni docasni obchodni partneri.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

jaroslav80 napísal: Št 09 04, 2026 9:03 am Ten xxxxxxx narod, ktory v podstate ani nie je narodom ale zmeskou najvacsich spekulantov z rozlicnych narodov - sa postupne zlikviduje sam seba. "Spojenci" nimi budu opovrhovat stale viac a nepriatelia ich budu nenavidiet stale viac. Trajektoria je jasna.
V pripade USA totiz neexistuju spojenci, ale len aktualni docasni obchodni partneri.
Prosím ťa zdrž sa hanlivých nadávok a nenávistných prejavov voči akémukoľvek národu ako celku.
Treba dodržiavať pravidlá fóra a nezabúdať, že sloboda slova nie je absolútna - máme zákonom stanovené mantinely.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

JUGGLER napísal: Št 09 04, 2026 5:05 pm
jaroslav80 napísal: Št 09 04, 2026 9:03 am Ten xxxxxxx narod, ktory v podstate ani nie je narodom ale zmeskou najvacsich spekulantov z rozlicnych narodov - sa postupne zlikviduje sam seba. "Spojenci" nimi budu opovrhovat stale viac a nepriatelia ich budu nenavidiet stale viac. Trajektoria je jasna.
Prosím ťa zdrž sa hanlivých nadávok a nenávistných prejavov voči akémukoľvek národu ako celku.
Treba dodržiavať pravidlá fóra a nezabúdať, že sloboda slova nie je absolútna - máme zákonom stanovené mantinely.
Vo vrcholovej politike to riesia takto (minister obrany nuklearnej mocnosti, nie nejaky rojko z dediny...) :

https://www.aljazeera.com/news/liveblog ... te=4477728
Israel ‘a curse for humanity’: Pakistan’s defence minister

Pakistan’s Defence Minister Khawaja Asif has called Israel “evil and a curse for humanity” in a social media post, accusing it of committing “genocide” in Lebanon while peace negotiations are under way.

“Innocent citizens are being killed by Israel, first Gaza, then Iran and now Lebanon, bloodletting continues unabated,” he said.
Tiez si pripomen, ze Trump, Netanjahu, izraelsky parlament, Hegseth nie len ze maju do masmedii genocidne vyroky na rozlicne narody a civilizacie ako na beziacom pase, ale okrem slov pouzivaju daleko nebezpecnejsie veci - stovky rakiet a bomb na vybrane skupiny civilistov.

Takze ked si vrcholovi politici vyberu z oka brvna, ktore tam maju, potom si pojdem ohladom mojich vyrokov vyberat triesku z oka.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Nejde o mňa. Ide o teba.
Ja ako moderátor chránim portál ( a naších diskutérov ) pred možnými nepríjemnosťami, ak vidím, že sa to blíži na hranu zákona.
V USA je ,,hate speech,, legálna, pokiaľ ňou vyslovene priamo nepodnecuješ k násiliu.
Trump a spol. sú momentálne nedotknuteľní : americký systém chráni aj prejavy, ktoré by boli v Európe okamžite klasifikované ako nezákonné.
Takisto žalovať amerického prezidenta na medzinárodnej úrovni je takmer nemožné, kým ho chráni domáca jurisdikcia a politická moc.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

OK, mozem teda krajsie zabalit moj nazor, aby splnal "standardy fora":

USA je zmeskou najvacsich spekulantov z rozlicnych narodov - a postupne zlikviduju sami seba. "Spojenci" nimi budu opovrhovat stale viac a nepriatelia ich budu nenavidiet stale viac. Trajektoria je jasna.

Stat Izrael je na tom este horsie nez USA. Len s tym rozdielom, ze za "nadludi" sa tam sami-seba pasuju Zidia.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

MiBi napísal: St 08 04, 2026 9:17 am Uvidime, ci Danis alebo Daniska dokazu teraz nazvat Trumpa pravym menom. Marker aspon nateraz prevzal clanok americkeho autora:
Je to v pohode. Daniš nie je progresívec, ktorý svoj názor považuje za jediný správny a nemenný.
Trump sa zmenil a tomu sa prispôsobujú komentáre:

https://marker.sk/clanky/1313/7-dni-v-k ... ale-izrael

Trump z roku 2025 a Trump z roku 2026 – to sú dva celkom rozdielne svety. Pôvodne Trump vyzeral ako posol zdravého rozumu.
Jeho program ukončenia vojen, dohôd a mocenskej rovnováhy sme mohli pochváliť. Boli to kroky správnym smerom a zaslúžili si podporu.

Nakoniec sa však Trump vyfarbil ako ďalšia z figúr v rukách Izraela. Zradil vlastné (národné) hnutie. A veľmi škaredo narazil.
Trump chcel rýchlou a úspešnou vojnou proti Iránu demonštrovať silu Spojených štátov. Podobne ako pri Venezuele.
Alebo ako pri bombardovaní Iránu v lete 2025. Lenže tentoraz si vylámal pár zubov.

Amerika už nie je superveľmoc, ktorá garantuje bezpečnosť svojim spojencom. A nedotknuteľnosť svojich vojenských základní.
Pax americana, americké impérium na Blízkom východe, vyhorelo. Trump si musel vykričať a vydupať prímerie.
Bez toho, aby tušil, čo presne potrebuje dosiahnuť.

Bola by však chyba považovať za hlavný problém Trumpa. Áno, zahodil svoje sľuby. Správa sa primitívne.
No istý čas mal snahu, zrejme úprimnú, otáčať kormidlo od vojen k dohodám.

Do vojny s Iránom sa napokon nechal zlomiť. Hybnou silou, ktorá plánovala „operáciu“, bol Izrael. Aj v lete 2025, aj tento rok.

Hlavným problémom nebol a nie je Trump, ale Izrael. A vplyv izraelskej loby na americkú bezpečnostnú politiku.
Platí to už roky. A Trump je len jedným z dlhého radu lídrov, ktorí boli použití.

Bol to Izrael, kto sa snažil zmariť dohody s Iránom vojnami (2025, 2026). Bol to Izrael, kto okamžite odmietol dohody o prímerí a pokračoval v inváznej vojne v Libanone. A je to Izrael, kto aspoň sčasti dosahuje svoje vojenské ciele: oslabovať Hamas, Hizballáh, Irán. Hoci aj za cenu genocídnych zločinov.

Orientálny štát menom Izrael sa pričasto presadzuje ako hybná páka americkej vojenskej politiky.
A to je problém nielen Blízkeho východu alebo Američanov, ale celého Západu. Deformuje ho blízkovýchodná mentalita.
Je to mentalita, ktorá nevníma vojny ako „pokračovanie politiky inými prostriedkami“ (čo znamená, že ciele vojen sú politické).
Vníma ich ako nástroj na ničenie a zabíjanie nepriateľov. Alebo ako nástroj na ich trestanie.

Východisko veľmi dobre vystihol Tucker Carlson: Amerika sa potrebuje okamžite odpojiť od Izraela.

Vojny Izraela nemôžu byť automaticky vojnami Západu. Hlavne ak nevedú k poriadku, ale k rozvratu.
Aj z nášho, európskeho pohľadu predsa platí, že sa nemôže rozhodovať o nás bez nás. A často proti našim záujmom.
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

Uz Trumpa nemusia ani mnohi republikani
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicn ... .seznam.cz
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Trumpeta1978 napísal: So 11 04, 2026 1:27 pm Uz Trumpa nemusia ani mnohi republikani
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicn ... .seznam.cz

Tak je. Čistý úpadok. Z mierotvorcu vojnový agresor, vydierač, nafúkanec, klamár, nedrží slovo, mení názory, povyšuje sa nad ostatných, zosmiešňuje iných...
Žiadny rešpekt k hodnotám, len moc a prachy.

Nuž: ,,kto sa povyšuje, bude ponížený,,

Som to preložil:

Už nie je pri zmysloch, odvolajte ho. Proti Trumpovi sa obracajú bývalí známi spojenci
Martin Dohnal

Donald Trump už nie je psychicky v poriadku, je potrebné ho rýchlo odvolať z funkcie.
Takéto komentáre na adresu republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa nie sú výnimkou v tábore opozičných demokratov, teraz je to však iné – zaznievajú totiž aj od jeho bývalých známych spojencov. Rozkol v hnutí Make America Great Again (MAGA), ktorý započala kauza okolo sexuálneho delikventa Jeffreya Epsteina, ešte umocnila americká vojna proti Iránu, s ktorou mnohí doterajší Trumpovi stúpenci nesúhlasia.

Donalda Trumpa začínajú kritizovať aj jeho bývalí podporovatelia. Kritizujú ho za vojnu s Iránom alebo spochybňujú jeho duševnú kondíciu.
Medzi nimi je jeden z najpočúvanejších podcasterov Joe Rogan, moderátor Tucker Carlson alebo konšpirátor a podcaster Alex Jones.
Trump na sociálnej sieti v reakcii označil svojich bývalých stúpencov, ktorí ho teraz kritizujú, za ľudí s nízkym IQ.

„V tejto chvíli sa odhaľuje veľa vecí,“ posťažoval sa nedávno Joe Rogan, jeden z najpočúvanejších podcasterov na svete, ktorého podpora pomohla Trumpovi v posledných voľbách.
„Je tu veľa podvodov,“ poznamenal a dodal, že ľudia sa tiež boja. „Napríklad nikto sa nedostane do problémov kvôli Epsteinovým spisom,“ vysvetlil Rogan.
Potom prešiel k vojne s Iránom. „Jedna vec, ktorú v minulosti vodcovia používali na zakrytie problémov doma, je prekliata vojna.
Nehovorím, že preto bombardovali Irán, ale bol by to spôsob, ako to urobiť. Ak ste psychopati a aj tak ste o tom uvažovali, možno si to takto dokážete ospravedlniť,“ dodal podcaster na adresu Trumpa, s ktorým pred dvoma rokmi krátko pred prezidentskými voľbami natočil ústretový rozhovor.

Medzi ďalších „odpadlíkov“ patrí aj moderátor Tucker Carlson, ktorý bol dlho tvárou konzervatívnej stanice Fox News a Trump mu poskytol nespočetné množstvo rozhovorov.

„Kto si myslíte, že ste? Tweetovať slovo začínajúce na F na Veľkonočné ráno?
Žiaden slušný človek sa nevysmieva náboženstvám iných ľudí,“ komentoval Carlson Trumpov veľkonočný odkaz, v ktorom prezident hrubo vyzýval Irán na otvorenie Hormuzského prielivu. Carlson jeho prejav označil za „definíciu zla“.

„Ak pracujete v Bielom dome alebo v americkej armáde, teraz je čas povedať: ‚Nie! Absolútne nie!‘ alebo rezignovať,“ dodal Carlson.

K odvolaniu Trumpa s odôvodnením, že nie je duševne v poriadku, teraz vyzýva podcaster a konšpirátor Alex Jones.
Ten má stále miliónové publikum aj po tom, čo bol odsúdený na obrovskú pokutu za lži o streľbe na škole Sandy Hook.
Trump pred rokmi rozplýval nad jeho „úžasnou“ reputáciou, keď bol hosťom v jeho relácii, a Jones mu dlho opätoval sympatie.

„Trump sa správa čoraz nepredvídateľnejšie. Jeho prejavy sú často nesúvislé. Nemôžete poprieť, že sa to deje,“ povedal teraz Jones, na čo dodal, že americký prezident, ktorého predtým podporoval, mu teraz pripomína jeho dedka, ktorý „bol mŕtvy rok predtým, než fyzicky zomrel“.

„Nie je to vôbec na smiech. Nie je to dobré. Ale už nás opustil,“ povedal o súčasnom zdravotnom stave prezidenta.
„Keď vám opuchnú členky na trojnásobok pôvodnej veľkosti, znamená to srdcové zlyhanie,“ ďalej rozoberal Trumpov zdravotný stav.
„Nechajte ho predstierať, že je prezident“
„Trump potrebuje zásah. Potrebuje si dať pauzu,“ dodal.
So svojím právnikom a zároveň hosťom Robertom Barnesom následne v podcaste rozoberali, či bude v tejto situácii lepšie impeachment alebo aktivácia 25. dodatku ústavy, podľa ktorého v prípade neschopnosti prezidenta vykonávať úrad dočasne prevezme jeho právomoci viceprezident.

„Nechajte Trumpa predstierať, že je prezidentom, a verejne oznámte, že má zdravotné problémy, a nech Vance prevezme moc,“ poradil Barnes.
Trump nahneval niektorých amerických konzervatívcov aj hrozbou adresovanou Iránu, že zničí celú civilizáciu.
Patrí medzi nich známa konzervatívna moderátorka Megyn Kellyová, ktorú časopis Time zaradil medzi „100 najvplyvnejších ľudí sveta“.
„Neviem, ako vy, ale ja už toho mám dosť! Proste – už toho mám dosť. Nemôže sa proste správať ako normálny človek?
Úprimne, ako prezident – proste sklapni,“ povedala Kellyová vo svojom podcaste.

„Do čerta, sklapni s tými sračkami! Nevyhrážaj sa vyhladením celej civilizácie.
Hovoríme o civilistoch, len tak mimochodom v príspevku na sociálnych sieťach,“ dodala.

Vždy boli hlúpi, odbil odpadlíkov prezident
Moderátorka a konšpirátorka Candace Owensová, ďalšia známa tvár v amerických konzervatívnych kruhoch, síce spočiatku patrila k Trumpovým veľkým stúpencom, ale kvôli svojim silne protizraelským postojom na neho teraz tiež sype síru.
„Je ochotný obetovať každý americký život a živobytie pre Veľký Izrael. Kto je tu zviera?“ vypustila sa do šéfa Bieleho domu.

Trump sa s niektorými zo svojich bývalých spojencov a súčasných odporcov – konkrétne s Carlsonom, Kellyovou a Owensovou – vysporiadal vo štvrtkovom dlhom príspevku na sieti Truth Social.

„Majú jednu vec spoločnú, nízke IQ. Sú to hlúpi ľudia, vedia to oni, vedia to ich rodiny a všetci ostatní to tiež vedia!
Pozrite sa na ich minulosť, pozrite sa na ich záznamy. Nemajú na to a nikdy nemali!“ napísal okrem iného na adresu všetkých troch.
Napísať odpoveď

Návrat na "Politika a názory o spoločnosti"