Investovanie do akcii - Martin7 ( +AMD )
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
- Has thanked: 248 times
- Been thanked: 596 times
- Kontaktovať používateľa:
Re: Investovanie do akcii - Martin7 ( +AMD )
Ja by som iba tlmil prilisny optimizmus, treba zohladnit efekt KLAMU PREZIVSICH. To samozrejme neznizuje Martinovu vykonnost
.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
- Has thanked: 194 times
- Been thanked: 447 times
Kľudne sa u všetkých mohlo stať a možno aj stane to, čo sa stalo Skrblíkovi, ale tak isto môžu dopadnúť ako Brychta. Ale my, čo neriskujeme všetky vyhraté peniaze tak určite nedopadneme, pretože platí, že len to určite nedokážeme o čo sa nepokúsime.osamely chodec napísal: ↑Ut 14 04, 2026 1:28 pm Ja by som iba tlmil prilisny optimizmus, treba zohladnit efekt KLAMU PREZIVSICH. To samozrejme neznizuje Martinovu vykonnost.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
- Adammd
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
- Has thanked: 465 times
- Been thanked: 258 times
Trh povedal, ze nieTrumpeta1978 napísal: ↑St 08 04, 2026 8:12 pm
INTC dal za 5dni cez 30percent, taky prudky rast je na korekciu, co hovorite?
Hlavne na firmu ktora ma aktualny profit margin -0.51%

SOXL dnes $125 what the heck
AMD $345
₿.a.r.i.s.t.a.
₿ has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
f.i.r.e.
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
f.i.r.e.
-
Ivix
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Po 05 12, 2022 9:00 am
- Has thanked: 395 times
- Been thanked: 48 times
Tak to je ulet. Bol by som opatrny. Ako sa hovori na Slovensku, trh is getting ahead of itself.
Jediny trh, z ktoreho vo vypredaji ludia utekaju, je akciovy trh. Warren Buffett.
Diverzifikovane portfolio moze bohatstvo ochranit, ale koncentrovane portfolio ho buduje. Warren Buffett.
Diverzifikovane portfolio moze bohatstvo ochranit, ale koncentrovane portfolio ho buduje. Warren Buffett.
-
miobaspe
- Active Member
- Dátum registrácie: Pi 01 01, 2021 10:26 pm
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 16 times
Michael Burry v piatok oznamil ze otvoril short poziciu na Semiconductor index. Neviem ci iba klasiku alebo opcie alebo napakovane
Referral link pre založenie účtu u Interactive Brokers:
https://ibkr.com/referral/peter2274
https://ibkr.com/referral/peter2274
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
- Has thanked: 248 times
- Been thanked: 596 times
- Kontaktovať používateľa:
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
- Adammd
- Guru Member ****
Kdo by z fora vydrzal cakat na 1 mil$ 10 rokov? Iba ten, kto tie miliony uz maJUGGLER napísal: ↑Ut 14 04, 2026 12:32 am Pre zaujímavosť. Stále mám v yahoo nahodenú tvoju prvú investíciu, ked si k nám prišiel v 2016.
Bolo to AMD, do ktorého si vrazil 18 450 a nakúpil ho po 4,02 USD.
Bola to najlepšia stávka na single akciu akú som kedy v živote videl.
Dnes má hodnotu cez 1 milión:
Je fascinujuce, ako dokaze trh prekvapit a nacasovanie je defakto o nahode. To by miesto +500k mohol mat ten milion aj teraz, ak by s tohtorocnymi predajmi pockal do dnesnych dni, na to by som po vypuknuti USA/Israel - Iran vojny pred 2 mes. nestavil deravy gros.
₿.a.r.i.s.t.a.
f.i.r.e.
f.i.r.e.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2415 times
- Been thanked: 2805 times
Nemyslím si, že načasovanie je o náhode.Adammd napísal: ↑So 02 05, 2026 9:21 am Je fascinujuce, ako dokaze trh prekvapit a nacasovanie je defakto o nahode. To by miesto +500k mohol mat ten milion aj teraz, ak by s tohtorocnymi predajmi pockal do dnesnych dni, na to by som po vypuknuti USA/Israel - Iran vojny pred 2 mes. nestavil deravy gros.
Martin v 2016 vložil všetky svoje peniaze do AMD na základe vlastnej analýzy, keď trh považoval AMD za outsidera.
Z jeho hľadiska bolo aj správne, že svoju investíciu aktívne manažoval.
Neostal v jedinej pozícii na večné časy amen, ale našiel ďalšie obchody, ktoré tiež úspešne načasoval.
To, že AMD za 10 rokov nakoniec dalo väčší výnos - práve to považujem za náhodu a to nikto nemohol dopredu vedieť.
Mnoho investícií, ktoré vyzerajú ako rakety doletia vysoko, ale aj rýchlo padnú.
Aj AMD za ten čas 2x zaznamenalo pokles o -65%...a nikto na svete nevedel, čo bude nasledovať.
Práve tieto veci máme tendenciu ignorovať, keď sa dívame dozadu.
Ale v skutočnosti by nebolo múdre, aby Martin mal všetok svoj kapitál celých 10 rokov len v AMD.
V skutočnosti bol trejd SOXL ešte lepší a agresívnejší, aj ked z môjho hľadiska páka 3x sa už nehodí na časový test.
Ale dokázal to a pre tých najagresívnejších trejderov je to neskutočná lekcia z hľadiska načasovania i psychiky.
Z hľadiska investingu pre bežných ľudí by som to vyhodnotil asi tak, že každý mohol napodobniť Martina
Úplne jednoduchým investovaním do ETF na čípy ETF VanEck SEMICONDUCTOR (EUR).
To ETF som práve vyhodnotil u seba na stránke a za rovnaký čas ako Martin malo tento výnos:
Od 2016: +1119,5%, +27,65% p.a.
A keby ste napodnobnili jeho trojpákový obchod SOXL bez páky, hoci len väčším dokupom dopadli by ste za 1 rok takto:
. .
Tým chcem povedať, že aktívne investovanie ako nám predviedol Martin sa dá previesť do praxe
aj s menšou agresivitou, menším rizikom a zároveň menším výnosom, ale s využitím mentálneho nastavenia,
že nešpekulujem, investujem pasívne, dlhodobo držím a dokupujem do poklesu.
S mentálnym nastavením, že mám dlhodobý horizont, verím tejto relatívne diverzifikovanej investícii ( ETF obsahuje 25 akcií)
a v priebehu života budem dokupovať..takto sa dá akumulačná fáza investovania pretaviť do nadpriemerne vysokého výnosu.
Ja viem, ono sa o tom píše ľahko.
Ale život ukazuje, že pasívne investovanie s rôznymi nastaveniami prístupu môže byť dlhodobo nadpriemerne výnosne na rôznych úrovniach.
V hitparáde vidíme čisto pasívne výnosy akokeby sme investovali jednorazovo.
Ale s dokupmi do poklesov, z DCA, z nešpekulovaním ohľadom časovania, z trénovaním mentálneho nastavenia, že investujeme do špičkových firiem
diverzifikovaných cez ETF od úrovne 25 akcií (SOXX) cez 75-100 akcií ( Nasdaq100 a technologické ETFs), cez 500 akcií ( SP500)
až po tisíce akcií (ETF SVET) sa to dá. Čas proste prináša peniaze.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
SOXL 150 USD (+17% )
AMD +6,5% po zverejnení, cena 379
Spoločnosť oznámila zisk za 1. štvrťrok (marec) vo výške 1,37 USD na akciu , čo je o 0,08 USD viac, ako predpokladal konsenzus (1,29 USD);
tržby medziročne vzrástli o 37,8 % na 10,25 mld. USD oproti konsenzu 9,9 mld. USD.
Tržby segmentu dátových centier dosiahli 5,8 mld. USD, čo predstavuje medziročný nárast o 57 %, ktorý bol poháňaný silným dopytom po procesoroch AMD EPYC™ a pokračujúcim nárastom dodávok grafických procesorov AMD Instinct.
Tržby segmentu klientov a hier dosiahli 3,6 mld. USD, čo predstavuje medziročný nárast o 23 %.
Tržby v segmente klientov dosiahli 2,9 mld. USD, čo predstavuje medziročný nárast o 26 %, a to najmä vďaka silnému dopytu po špičkových procesoroch AMD Ryzen™ a pokračujúcemu zvyšovaniu podielu na trhu.
Tržby v segmente hier dosiahli 720 mil. USD, čo predstavuje medziročný nárast o 11 %, a to vďaka solídnemu dopytu po grafických procesoroch AMD Radeon™, ktorý bol čiastočne kompenzovaný nižšími tržbami v segmente semi-custom.
Tržby v segmente vstavaných systémov dosiahli 873 miliónov USD, čo predstavuje medziročný nárast o 6 %, keďže dopyt posilnil na viacerých koncových trhoch.
Na non-GAAP základe dosiahla hrubá marža 55 %.
Spoločnosť vydala optimistický výhľad:
na 2. štvrťrok a predpokladá tržby v rozmedzí 10,90 – 11,5 mld. USD oproti konsenzu 10,54 mld. USD.
Hrubá marža na základe non-GAAP by mala dosiahnuť približne 56 %.
„Do budúcnosti očakávame výrazné zrýchlenie rastu v oblasti serverov, keďže rozširujeme ponuku, aby sme uspokojili dopyt.
Záujem zákazníkov o produkty radu MI450 a Helios sa zvyšuje, pričom prognózy popredných zákazníkov prekračujú naše pôvodné očakávania a rastúci počet veľkých implementácií nám poskytuje čoraz jasnejší obraz o našej trajektórii rastu.“
AMD +6,5% po zverejnení, cena 379
Spoločnosť oznámila zisk za 1. štvrťrok (marec) vo výške 1,37 USD na akciu , čo je o 0,08 USD viac, ako predpokladal konsenzus (1,29 USD);
tržby medziročne vzrástli o 37,8 % na 10,25 mld. USD oproti konsenzu 9,9 mld. USD.
Tržby segmentu dátových centier dosiahli 5,8 mld. USD, čo predstavuje medziročný nárast o 57 %, ktorý bol poháňaný silným dopytom po procesoroch AMD EPYC™ a pokračujúcim nárastom dodávok grafických procesorov AMD Instinct.
Tržby segmentu klientov a hier dosiahli 3,6 mld. USD, čo predstavuje medziročný nárast o 23 %.
Tržby v segmente klientov dosiahli 2,9 mld. USD, čo predstavuje medziročný nárast o 26 %, a to najmä vďaka silnému dopytu po špičkových procesoroch AMD Ryzen™ a pokračujúcemu zvyšovaniu podielu na trhu.
Tržby v segmente hier dosiahli 720 mil. USD, čo predstavuje medziročný nárast o 11 %, a to vďaka solídnemu dopytu po grafických procesoroch AMD Radeon™, ktorý bol čiastočne kompenzovaný nižšími tržbami v segmente semi-custom.
Tržby v segmente vstavaných systémov dosiahli 873 miliónov USD, čo predstavuje medziročný nárast o 6 %, keďže dopyt posilnil na viacerých koncových trhoch.
Na non-GAAP základe dosiahla hrubá marža 55 %.
Spoločnosť vydala optimistický výhľad:
na 2. štvrťrok a predpokladá tržby v rozmedzí 10,90 – 11,5 mld. USD oproti konsenzu 10,54 mld. USD.
Hrubá marža na základe non-GAAP by mala dosiahnuť približne 56 %.
„Do budúcnosti očakávame výrazné zrýchlenie rastu v oblasti serverov, keďže rozširujeme ponuku, aby sme uspokojili dopyt.
Záujem zákazníkov o produkty radu MI450 a Helios sa zvyšuje, pričom prognózy popredných zákazníkov prekračujú naše pôvodné očakávania a rastúci počet veľkých implementácií nám poskytuje čoraz jasnejší obraz o našej trajektórii rastu.“
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
AMD cena 410 ( +15,5% )...Intel 113
Neuveriteľné ! Minule zverejnila rovnako výborne a nakoniec zletela pod 200.
Za tri mesiace +100% a nevie sa zastaviť v raste...
AI optimizmus a zlatá horúčka pokračuje.
P.S. A ja sa zrovna hnevám na platenú Gemini, že trikrát za sebou halucinovala v jednoduchom výpočte výnosu SP500.
Následne zlyhal aj ChatGPT...Grok ani nenaštartoval a správnym výpočtom ma nakoniec šokoval čínsky DeepSeek.

Neuveriteľné ! Minule zverejnila rovnako výborne a nakoniec zletela pod 200.
Za tri mesiace +100% a nevie sa zastaviť v raste...
AI optimizmus a zlatá horúčka pokračuje.
P.S. A ja sa zrovna hnevám na platenú Gemini, že trikrát za sebou halucinovala v jednoduchom výpočte výnosu SP500.
Následne zlyhal aj ChatGPT...Grok ani nenaštartoval a správnym výpočtom ma nakoniec šokoval čínsky DeepSeek.
-
Martin7
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: So 19 03, 2016 11:49 am
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 436 times
Rastie to všetko až neskutočne. Ja sa už teším na ďalšie ,,vydýchnutie na trhu", ak všetko dobre pôjde, v ďalšom kole by som sa mohol dostať na cca 23k shares SOXL-u pri priemerke cca 25 s tým, že posledné shares budem nakupovať kúsok pod 20, ale okolo 20-ky už budem nakupovať extrémne agresívne.
If you don´t find a way to make money while you sleep, you will work until you die. Warren Buffett
- Baba Jaga
- Gold Member **
- Dátum registrácie: St 25 08, 2021 6:56 pm
- Has thanked: 53 times
- Been thanked: 127 times
začína mi to pripominať roky 1999-2001, kedy nastal velky boom internetu vtedy tiež vznikali tech firmy ako huby po daždi rastli o stovky až tisícky percent a potom prišiel rok 2001 a 90% firiem skončilo Dobre sa na to pamätám vtedy som čučal na CNBC ešte ,ked išla zadarmo cez satelitMartin7 napísal: ↑St 06 05, 2026 8:19 am Rastie to všetko až neskutočne. Ja sa už teším na ďalšie ,,vydýchnutie na trhu", ak všetko dobre pôjde, v ďalšom kole by som sa mohol dostať na cca 23k shares SOXL-u pri priemerke cca 25 s tým, že posledné shares budem nakupovať kúsok pod 20, ale okolo 20-ky už budem nakupovať extrémne agresívne.
IB-https://ibkr.com/referral/roman3131
Tasty-https://tastytrade.com/welcome/?referralCode=CEKTJ78ZFX
Alpaca 3 ref na mesiac.Vklad 500USD 30 dní výplata do 10 prac. dní dostaneme obidvaja 100USD prvý mesiac je do 28.02.2026) V prípade záujmu cez správu
Tasty-https://tastytrade.com/welcome/?referralCode=CEKTJ78ZFX
Alpaca 3 ref na mesiac.Vklad 500USD 30 dní výplata do 10 prac. dní dostaneme obidvaja 100USD prvý mesiac je do 28.02.2026) V prípade záujmu cez správu
-
Nishin
- Silver Member *
- Dátum registrácie: St 31 03, 2021 8:35 am
- Has thanked: 16 times
- Been thanked: 50 times
A neuvažuješ teraz o SOXS?Martin7 napísal: ↑St 06 05, 2026 8:19 am Rastie to všetko až neskutočne. Ja sa už teším na ďalšie ,,vydýchnutie na trhu", ak všetko dobre pôjde, v ďalšom kole by som sa mohol dostať na cca 23k shares SOXL-u pri priemerke cca 25 s tým, že posledné shares budem nakupovať kúsok pod 20, ale okolo 20-ky už budem nakupovať extrémne agresívne.
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 1591 times
AMD vysledky
Komentář vedení
Lisa Su, předsedkyně představenstva a CEO AMD, uvedla: „Dosáhli jsme výjimečného prvního čtvrtletí, taženi akcelerující poptávkou po AI infrastruktuře, přičemž datová centra jsou nyní primárním motorem růstu tržeb i zisku. Zákaznický zájem o řady MI450 a Helios se prohlubuje, přičemž prognózy předních zákazníků překračují naše počáteční očekávání a rostoucí pipeline velkých nasazení nám poskytuje stále lepší přehled o trajektorii růstu."
Jean Hu, výkonná viceprezidentka a CFO AMD, řekla: „Výsledky prvního čtvrtletí odrážejí silný výkon ve všech klíčových finančních ukazatelích, s akcelerujícím růstem tržeb, expanzí zisku a rekordním čtvrtletním volným peněžním tokem. Tyto výsledky dokládají pokračující dynamiku a schopnost realizace napříč celým podnikem."
Komentář analytiků
- report potvrzuje rostoucí poptávku po serverových CPU taženou náběhem agentní AI a inferencí, přičemž pozornost se nyní přesouvá na výhled GPU příjmů ve druhé polovině roku, kde přetrvává potenciál pro překvapení v návaznosti na náběhy u klíčových zákazníků.
- Wedbush označili výsledky za „hvězdná čísla", která překonala očekávání ve všech metrikách a dokazují rostoucí pipeline velkých nasazení poskytující vyšší přehled o výhledu růstu.
https://www.fio.sk/spravodajstvo/novink ... astrukture
Fenomenálny začiatok roka pre AMD
https://www.xtb.com/sk/trhove-analyzy/s ... ro-devices
325-násobný nárast za dekádu. Ako AMD pod vedením Lisy Su dobieha Nvidiu
https://akcie.sk/amd-ai-rekordny-rast-lisa-su/
Lisa Su, předsedkyně představenstva a CEO AMD, uvedla: „Dosáhli jsme výjimečného prvního čtvrtletí, taženi akcelerující poptávkou po AI infrastruktuře, přičemž datová centra jsou nyní primárním motorem růstu tržeb i zisku. Zákaznický zájem o řady MI450 a Helios se prohlubuje, přičemž prognózy předních zákazníků překračují naše počáteční očekávání a rostoucí pipeline velkých nasazení nám poskytuje stále lepší přehled o trajektorii růstu."
Jean Hu, výkonná viceprezidentka a CFO AMD, řekla: „Výsledky prvního čtvrtletí odrážejí silný výkon ve všech klíčových finančních ukazatelích, s akcelerujícím růstem tržeb, expanzí zisku a rekordním čtvrtletním volným peněžním tokem. Tyto výsledky dokládají pokračující dynamiku a schopnost realizace napříč celým podnikem."
Komentář analytiků
- report potvrzuje rostoucí poptávku po serverových CPU taženou náběhem agentní AI a inferencí, přičemž pozornost se nyní přesouvá na výhled GPU příjmů ve druhé polovině roku, kde přetrvává potenciál pro překvapení v návaznosti na náběhy u klíčových zákazníků.
- Wedbush označili výsledky za „hvězdná čísla", která překonala očekávání ve všech metrikách a dokazují rostoucí pipeline velkých nasazení poskytující vyšší přehled o výhledu růstu.
https://www.fio.sk/spravodajstvo/novink ... astrukture
Fenomenálny začiatok roka pre AMD
https://www.xtb.com/sk/trhove-analyzy/s ... ro-devices
325-násobný nárast za dekádu. Ako AMD pod vedením Lisy Su dobieha Nvidiu
https://akcie.sk/amd-ai-rekordny-rast-lisa-su/
- iosephus
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
- Has thanked: 66 times
- Been thanked: 117 times
Martin, keď budeš mať romantickú chvíľku, mohol by si napísať niečo k psychológii tradingu, dnes by tých predaných 6500ks SOXL stálo 1 059 000$, riešiš to v hlave, alebo si mal jasný cieľ?
Trh dokáže byť iracionálny dlhšie, ako my solventní.
https://smartinvestor.sk/
https://smartinvestor.sk/
- Adammd
- Guru Member ****
Keby keby a Martin miesto +500k USD mohol byt stonks(Trump/Iran)
No one ever went broke taking a profit.
No one ever went broke taking a profit.
₿.a.r.i.s.t.a.
f.i.r.e.
f.i.r.e.
-
Martin7
- Guru Member ****
Zadaný pokyn na kúpu 500 SOXS @ 8,50. Je to 3x SHORT SOXX (presný opak SOXL).
If you don´t find a way to make money while you sleep, you will work until you die. Warren Buffett
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
-
Martin7
- Guru Member ****
Nie, určite rok nie, je to trejd a z prípadného zisku budem platiť dane.
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
dnes prave citam:
"Jistě, bylo by ideální nakupovat akcie v sektoru polovodičů po poklesech. Ale jestli na to nemáte trpělivost, i nákup za současné vysoké ceny je lepší, než když tyhle firmy nebudete mít v portfoliu vůbec. Je to pořád velká investiční příležitost," dodal Jim Cramer.
https://www.investicniweb.cz/akcie/3221 ... -nez-nikdy
"Jistě, bylo by ideální nakupovat akcie v sektoru polovodičů po poklesech. Ale jestli na to nemáte trpělivost, i nákup za současné vysoké ceny je lepší, než když tyhle firmy nebudete mít v portfoliu vůbec. Je to pořád velká investiční příležitost," dodal Jim Cramer.
https://www.investicniweb.cz/akcie/3221 ... -nez-nikdy
-
Martin7
- Guru Member ****
BUY 500 SOXS @ 8,50
- Cramer vždy pumpuje trh kúsok pred vrcholom, v poslednej fáze rastu, aby mohli veľkí hráči predať a nakupujúci dodali likviditu. Keď bol SOXL okolo 9, mu volali do štúdia, že by chcel chlapík nakúpiť AMD, Cramer mu hovoril, že polovodiče v žiadnom prípade nekupovať, že je to totálny gambling. Ľudia z finančného biznisu nie sú vaši kamaráti, sú to vaši konkurenti.
- Cramer vždy pumpuje trh kúsok pred vrcholom, v poslednej fáze rastu, aby mohli veľkí hráči predať a nakupujúci dodali likviditu. Keď bol SOXL okolo 9, mu volali do štúdia, že by chcel chlapík nakúpiť AMD, Cramer mu hovoril, že polovodiče v žiadnom prípade nekupovať, že je to totálny gambling. Ľudia z finančného biznisu nie sú vaši kamaráti, sú to vaši konkurenti.
-
Vigrem
- Active Member
- Dátum registrácie: Ne 02 01, 2022 4:07 pm
- Has thanked: 60 times
- Been thanked: 47 times
Kedze momentalne viem kupovat iba UCITS produkty, zvazujem, ze tiez vyskusam tento obchod, ale skrze SC3S (dostupne na XETRE). Pozeram, ze korelacia so SOXS je vysoka, aj ked trackuju trochu iny index, takze myslim ,ze je to +- to iste. Vidi niekto problem v SC3S?Martin7 napísal: ↑Po 11 05, 2026 3:40 pm BUY 500 SOXS @ 8,50
-
Martin7
- Guru Member ****
Možno aj toto bude onedlho dôvod na výplach na trhoch:
https://wccftech.com/another-chinese-dr ... gb-rdimms/
Vyrobiť pamäťové čipy, resp. operačné pamäte (RAM) nieje zas taká veda, ako vyrobiť výkonné CPU a GPU. To Čína zvládne.
Vyrobiť pamäťové čipy, resp. operačné pamäte (RAM) nieje zas taká veda, ako vyrobiť výkonné CPU a GPU. To Čína zvládne.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Na to som myslel viackrát. Len som bol leňoch pátrať.
Čína na rozdiel od amíkov nejde po prachoch. Urobia to isté, čo s autami.
Najprv sebestačnosť, potom ovládnutie svetového trhu.

P.S. Ja tiež budujem long špekuláciu na SOXS. Dnes som zobral prvé opcie na long.
Beriem ITM s blízkou expiráciou a budem to rolovať.
Som milo prekvapený , že trojpákové ETF má blízke opcie takmer bez prémie.
MAY 15 strike 7 mám po 1,33 ..pričom cena je 8,26
Čína na rozdiel od amíkov nejde po prachoch. Urobia to isté, čo s autami.
Najprv sebestačnosť, potom ovládnutie svetového trhu.
P.S. Ja tiež budujem long špekuláciu na SOXS. Dnes som zobral prvé opcie na long.
-
Myk
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ne 29 11, 2009 8:05 am
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 90 times
Trochu jsem pátral proč a je to proto, že u inverzních pákových produktů je výrazně větší decay než u long verzí. PRoblém těchto 3x produktů je decay principem počítání:JUGGLER napísal: ↑Po 11 05, 2026 11:49 pm
1x produkt stojí 100, udělá -10%/+10% a skončí na 99.
SOXL 3x stojí 100, udělá -30%/+30% a skončí na 91. Ztráta není 3x větší, ale 9x větší.
Ztráty jsou tím větší, čím větší je volatilita nahoru a dolů.
Navíc se inverzní produkty konstruují obtížněji a mívají vyšší poplatky.
V Bull trendu SOXL jede nahoru a decay ho brzdí. V silném bulltrendu, jaký jsme viděli, to není takový problém. Větší problém by byl, kdyby bull trend byl nevýrazný s čstými korekcemi - tam by decay mohl klidně požrat zisky z bull trendu.
U short SOXS je v bulltrendu větší průšvih - bull trend je ztráta a decay jí ještě znásobuje.
Ocenění opcí tedy zohledňuje, že jsme v bulltrendu, SOXS rychle ztrácí a jakákoliv volatilita nahoru dolu tu ztrátu ještě prohlubuje. Proto se ty opce zdají levné - oceňují pravděpodobnost, že stačí pár dní růstu a SOXS ztratí většinu hodnoty a pak ani velký propad už nezajistí růst na původních 8, natož 15.
-
lukas-svk
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ut 22 12, 2009 8:57 pm
- Been thanked: 1 time
Hi.Martin7 napísal: ↑Po 11 05, 2026 9:04 pm Možno aj toto bude onedlho dôvod na výplach na trhoch:
Preco by ta sprava mala sposobit vyplach na trhoch? To je mozno tak negativna sprava pre producentov pamati, co je v USA snad len MU a potom korejci, Samsung, Hynix. Kedze im rastie konkurencia. Komu inemu to este ublizi? Pre firmy ako AMD, NVDA, INTC to moze byt skor pozitivna sprava.
Pre vyrobcov HW ( Dell, HPE, Supermicro .. ) tiez.
A pre consumerov to moze byt tiez pozitivne.
Cinania maju potencial vyriesit aktualny bottleneck v pamatiach ( consumer grade + systemova RAM pre servery , zrejme nie HBM vyuzivane na GPUs ) a tym padom sa mozu ozivit aj segmenty ktore aktualne dost trpia ( ceny pamati pre retail su proste velmi vysoko, ceny rozneho HW su vyssie kedze vyrobcovia do nich pretavuju vyssie ceny DDR5 pamati ).
Ja si myslim ze by toto mohlo byt pozitivne aj z pohladu AI, kedze serverove pamate maju shortage len sekundarny kvoli vybokovanej kapacite tych 3 velkych hracov pre HBM kde su vyssie marze. Pokial by sa objavili na trhu dalsie zdroje DDR5tiek, tak ten sekundarny shortage mozu zmiernit ci vyriesit, co by sposobilo nizsie ceny. Teoreticky by to mohlo umoznit aj tym zvysnym 2 hracom este viac prioritizovat HBM bez toho aby tak velmi ovlyvnili zvysok trhu (neprehlbovali by shortage v serverovych RAM), co by boostovalo AI cycle ( Viac serverov, viac DCs )
Z pohladu SOX maju firmy ako AMD, NVDA INTC vacsie zastupenie ako MU, tak by to prijde ze by to mohlo mat neutralny az mierne pozitivny dopad
Ale mozno to len ja zle vidim.