Teraz som pozeral SME a písali o tom podrobne a kvalitne.
Len ty si dal článok z doobedu, keď prebiehalo pojednávanie a to bolo prebraté zo SITA.
Dávam článok SME v plnom rozsahu.
Čo sa týka Gašpara, tam sú rozpory, ale čo sa týka Kuciaka, to odporúčam prečítať každému.
Je to text opakovanej výpovede pod riadkom, ktorý som vyfarbil fialovou.
Táto výpoveď Andruskovi opakovane sedí, čo býva znakom pravdivosti.
Až na mňa idú zimomriavky, lebo som úprimne presvedčený, že tak to aj bolo...
Andruskó z kauzy Kuciak spomínal odkaz od Gašpara, ktorý ho vraj vystríhal pred spoluprácou
Krytie vraj mal zabezpečiť Dušan Kováčik.
Peter Kováč , reportér denníka SME
Na súde vypovedal už niekoľkokrát, no ešte aj v treťom kole súdneho procesu v kauze Kuciak dokázal korunný svedok prípadu Zoltán Andruskó prekvapiť.
Nad rámec opisu udalostí z roku 2018, o ktorých hovoril už ako prvý spolupracujúci obvinený v prípade, tentoraz upozornil na nové nezrovnalosti.
„Zistil som, že škandalózne sú prepísané moje výpovede,“ upozornil v pondelok na špecializovanom súde Andruskó.
„Ako keby som vypovedal, že sa Kočner so Zsuzsovou ani nepoznali pred rokom 2016.
Nikdy som také nepovedal, a predsa je to tam napísané,“ dodával.
Kočnera v kauze vraždy špecializovaný súd už dvakrát oslobodil spod obžaloby z objednávky vraždy.
Naposledy dospel súd k záveru, že Zsuzsová objednala vraždu poza jeho chrbát.
Najvyšší súd však tomuto záveru neuveril a prípad po tretí raz vrátil na špecializovaný súd.
Andruskó v pondelok predstúpil pred súd ako svedok, keďže preňho samotného je už kauza právoplatne uzavretá.
Vďaka spolupráci pri vyšetrovaní dostal v porovnaní s ostatnými aktérmi prípadu miernejší trest 15 rokov väzenia po tom, čo podpísal dohodu o vine.
Na pondelkové pojednávanie v novom, v poradí už treťom súdnom procese týkajúcom sa kauzy, ho priviezli z väzenia v Banskej Bystrici, kde si trest odpykáva.
Po viacerých svedkoch, ktorí v aktuálnom procese odmietli vypovedať, bola Andruskóova výpoveď dosiaľ najkomplexnejším svedectvom o prípade.
Odsúdený sprostredkovateľ vraždy, ktorý zabezpečil vykonávateľov vraždy Tomáša Szabóa a Miroslava Marčeka, poukázal na svoje trestné oznámenie z februára 2019. Opisoval v ňom udalosti, ktoré predchádzali objednávke vraždy Kuciaka.
Podľa jeho opisu od neho najprv Alena Zsuzsová požadovala, aby zabezpečil likvidáciu prokurátora Maroša Žilinku, ktorý v tom čase pôsobil na špeciálnej prokuratúre. Dozoroval Kočnerove kauzy, pre ktoré podnikateľa aj obvinil.
„Vedeli o tom (o objednávke vraždy Žilinku, pozn. red.) aj na špeciálnej prokuratúre a tam si chceli vybudovať rešpekt.
To mi hovorila pani Zsuzsová,“ opisoval Andruskó.
Súdu vysvetľoval, že od Kočnerovej volavky si vypočul, že na prokuratúre fungovali v danom čase dva tábory prokurátorov – takí, ktorí boli lojálni vtedajším vedúcim funkcionárom, a zvyšní.
Kto si chcel vybudovať rešpekt? „Bödör, Kováčik, vedenie polície,“ menoval Andruskó.
Žilinka sa stal nepohodlným, pretože začal stíhať Kočnera.
Informácia o tom, že je zadaná objednávka na jeho likvidáciu, sa vraj dostala aj k prokurátorovmu nadriadenému.
„Konkrétne išlo o Dušana Kováčika, ktorý aj zaručil, že ak by sme boli zadržaní, tak nebudeme stíhaní,“ opisoval Andruskó údajné krytie u bývalého špeciálneho prokurátora. Tvrdil, že celé vedenie polície a prokuratúry v tom čase pracovalo pre mafiu.
Keď neskôr začal spolupracovať s políciou, o všetkom porozprával policajtom, ktorí s ním spísali trestné oznámenie.
Žiadal tiež byť utajeným svedkom.
Lenže s odstupom času zistil, že toto trestné oznámenie sa stratilo a k opísaným udalostiam nebol nikdy viac vypočutý.
„Chýba to. Presne tam sú veci, ktoré som teraz doplnil,“ dodal Andruskó.
Odkaz od Gašpara
Andruskó vo svojom opise spomínal nielen dva tábory v prokuratúre, ale aj v polícii.
Aj tú opísal tak, že bola v područí ľudí prepojených s mafiou, z čoho vraj pramenil aj jeho strach zo Zsuzsovej.
Tú spoznal už niekedy v roku 2010, keď ho kontaktovala so žiadosťou o pomoc.
Požičiaval jej peniaze a v kampani následne finančne pomáhal aj Romanovi Ostružlíkovi, s ktorým Zsuzsová spolupracovala.
Išlo o kandidáta na post primátora Hurbanova.
Ostružlíkov politický rival, primátor Hurbanova László Basternák, bol v júli 2010 zavraždený pred vlastným domom.
Neskôr sa ukázalo, že ho dal zavraždiť práve Ostružlík, ktorý si vraždu objednal u Zsuzsovej.
Dnes sú za to obaja právoplatne odsúdení zhodne na 21 rokov väzenia.
Andruskó na súde vyhlásil, že sám vedel oveľa skôr, že za vraždou primátora je táto dvojica.
„Bol to obrovský šok pre mňa. Bál som sa, aby neublížili aj mne, lebo som o tom vedel,“ opisoval Andruskó.
Udalosti vraj neskôr nahlásil bývalému policajtovi.
Opísal, že to bolo v deň, keď bol za policajného prezidenta vymenovaný Tibor Gašpar.
Toho vymenoval do funkcie niekdajší minister vnútra Robert Kaliňák v polovici mája 2012.
„(Expolicajt) predo mnou zavolal Gašparovi a dohodli sa na stretnutí,“ opisoval Andruskó.
„Z toho stretnutia sa vrátil s tým, aby som mlčal, lebo dopadnem, ako dopadol zavraždený Ladislav Basternák.
To mi údajne odkázal Gašpar, aby som mlčal.“
A práve to bol podľa jeho opisu dôvod, prečo v nasledujúcich rokoch so Zsuzsovou spolupracoval a bez výhrad jej pomáhal, a to predovšetkým finančne.
Prokurátor udalosti preverí
Andruskó v pondelok opakoval, že o týchto udalostiach vypovedá aj napriek tomu, že má ešte stále strach.
V roku 2020, keď už bol vo výkone trestu, za ním vraj prišli policajti a vyhrážali sa mu, aby držal hubu, inak dopadne zle.
Mlčať mal o ekonomických trestných veciach, za ktoré je dnes už odsúdený.
„Hovorili, že uvidím, že (Dušan) Kracina nezostane vo väzbe a v prípravách vrážd dopadnem aj horšie,“ opisoval Andruskó.
Kracina bol jeho komplic, ktorého pôvodne oslovil s požiadavkou na likvidáciu Žilinku.
Opisoval ho ako človeka s výbornými kontaktmi na polícii.
Poznal ho cez jeho nevlastného otca Borisa Gatiaľa, ktorý zas mal dobré vzťahy s oligarchom Norbertom Bödörom.
Bödör s Gašparom sú obžalovaní v kauze Očistec práve preto, že ovládali políciu ako zločineckú skupinu a z úzadia riadili, čo sa má vyšetrovať a ako.
Pre tieto vyhrážky podal Andruskó aj trestné oznámenie, avšak policajná inšpekcia ho ešte v roku 2020 odmietla ako bezdôvodné.
Gašpar, ktorý je dnes obžalovaným podpredsedom parlamentu, svoje angažovanie sa pri Andruskóovi obratom poprel.
„Samozrejme, že je to nezmysel. Nikdy v živote som pána Andruskóa naživo nevidel.
Budem konšpirovať, ale ja za tým vidím aktivitu možno až Igora Matoviča, ako bojovať s mojou osobou,“ vyhlásil Gašpar.
Dodal, že môže iba špekulovať, kto Andruskóa navádza na takú výpoveď.
Dozorový prokurátor Peter Kysel v reakcii na údajné odkazy od Gašpara reagoval slovami, že to počul prvýkrát.
„Nehovoril to týmto spôsobom. Nespomínam si, že by spomínal takúto kombináciu slov,“ vyhlásil Kysel s tým, že výpoveď Andruskóa dá preveriť.
To, že došlo k obsahovému zásahu do jeho výpovede ako oznamovateľa, podľa prokurátora už Andruskó hovoril v rámci predchádzajúceho súdneho procesu.
„Kolegovia neavizovali, že by to bolo spárované s nejakým konaním,“ dodal Kysel.
Aj v tomto prípade však dodal, že situáciu preverí.
Dostal defekt
Vo zvyšnej časti výpovede sa Andruskó napriek časovému odstupu prakticky nijako neodklonil od svojej pôvodnej výpovede z roku 2019.
Zaspomínal si, že sa mu Zsuzsová po dlhšom čase ozvala v roku 2017 a zdôverila sa mu, že ju finančne dotuje Kočner.
Žiadala od neho pomoc s vymáhačmi pohľadávok, ktoré mala za auto.
Zároveň sa ponosovala, že Kočnera začínajú trestne stíhať, čo chcela riešiť.
Obrátila sa preto naňho s požiadavkou na likvidáciu prokurátora Žilinku.
„Oni fakticky riadili štát ako oligarchovia,“ opisoval Andruskó.
Zsuzsová mu vraj rovno dala do rúk 20-tisíc eur zabalených do papierovej servítky, čo mala byť záloha za vraždu.
Dodala aj Žilinkovu adresu v Piešťanoch a jednu fotografiu.
Požiadavka znela, aby vražda vyzerala ako mafiánska poprava a aby to pôsobilo odstrašujúco.
Andruskó oslovil s požiadavkou Kracinu a následne aj Szabóa a Marčeka.
Avšak zdalo sa, že likvidácia prokurátora je problematická.
Korunný svedok však tvrdil, že v skutočnosti sa o realizáciu tejto objednávky nesnažil a Zsuzsovej klamal.
Tá sa ale po čase nahnevala.
„Povedala, že bude lepšie vyriešiť novinára, lebo ten nie je chránený,“ opisoval Andruskó.
Vtedy mu Zsuzsová zadala novú objednávku, a to na vraždu Jána Kuciaka, ktorý sa venoval Kočnerovým kauzám.
S podnikateľom vraj mala podozrenie, že novinár Aktualít má informácie práve od Žilinku.
Zsuzsová dala Andruskóovi podrobné informácie o Kuciakovi aj s výstupmi z jeho sledovania.
Aký mal denný režim, kde sa pohyboval, fotografie, ako vyzeral.
Andruskó oslovil Szabóa a Marčeka. Asi deň rozmýšľali, potom mu oznámili, že zákazku berú.
Nemali však poriadnu zbraň, keďže samopal, ktorý im zabezpečil ešte na likvidáciu Žilinku, sa zasekával.
Andruskó na súde hovoril o tom, že opäť chcel Zsuzsovú naťahovať a nemal vraj záujem, aby k vražde skutočne došlo.
Prekvapilo ho vraj, keď ho dvojica vrahov obišla a vraždu skutočne vykonali.
V rozprávaní opakovane zdôrazňoval, že žil v strachu a chcel vyhovieť Zsuzsovej, avšak nechcel plniť objednávky na vraždy.
Pozastavoval sa aj nad amatérskym postupom dvojice vrahov.
Keby s ním postup konzultovali, dal by si väčší pozor na to, aby ich neodhalili.
„Nemali zabezpečené auto a nemali bezpečný telefón.
To je pre mňa nevysvetliteľné, že išli s vlastným autom a telefónom,“ hovoril Andruskó.
Keby to vraj bolo na ňom, auto by prenajal na nejakého bieleho koňa, ako to robieval pri prepise firiem.
Rovnako by použil „pracovné“ telefóny, cez ktoré by sa skutočného vlastníka nepodarilo zistiť.
„Fakt som nemyslel, že to spravia,“ dodal.
Večer po vražde sa u neho zastavili Szabó s Marčekom a oznámili mu, že zavraždili nielen Kuciaka, ale aj jeho partnerku Martinu Kušnírovú.
To ale nebolo v pláne. Rovnako bola dohoda na tom, že telo zoberú a nenájde sa.
Informáciu potreboval posunúť Zsuzsovej, preto poslal cez Threemu vopred dohodnutý signál a napísal jej, že dostal defekt.
Zrazu mu však začala vypisovať klasické nešifrované sms správy o tom, že jej dlhuje peniaze.
„Ani som nevedel, ako reagovať. Či si robila alibi, alebo čo. Nevedel som, čo mám spraviť,“ opisoval Andruskó.
Zsuzsovú kontaktoval aj o pár dní neskôr, keď sa smrť Kuciaka dostala do médií a ukázala sa byť veľkým problémom.
Dvojica vrahov totiž začala pýtať doplatok k pôvodnej odmene 70-tisíc eur za vraždu. Zsuzsová peniaze na doplatok poskytla.
Čítajte viac:
https://www.sme.sk/domov/c/andrusko-z-k ... polupracou