Garaze som zvazoval aj ja, ale nakoniec mi jednoducho nevychadzala matematika - ako pise iosephus, 4% su jednoducho prilis malo. Davalo by to este aky-taky zmysel, ak by sa na garaz dala zobrat hypoteka, tym padom by sa skrze paku vynos zvysil, ale podla toho, co som zistoval, sa to neda.
Na druhej strane ale rozumiem tomu, ze chces nieco fyzicke a realne. Moze to byt psychologicky problem, ale niekedy je najlepsie si to proste vyskusat a zazit na vlastnej kozi, ake to je - aky budes mat z toho pocit? Bude ta hnevat, ze tie peniaze si mohol investovat lepsie? Alebo budes mat radost a dobry pocit? Niekedy je to dolezitejsie, ako par % vynosu, samozrejme, toto je vysoko individualne a urcite hra rolu, kolko % z portfolia to realne je. Hovoris o dvojcifernych %, ak je to 10%, urcite sa ti to bude skusat inak, nez ak je to 50%.
Z mojej skusenosti ti mozem povedat, ze vacsinu portfolia mam vo virtualnych veciach a pred rokom sa mi tiez zaziadalo mat nieco fyzicke. Tak som kupil investicny apartman vo vystavbe v zahranici. Musim ale povedat, ze mi to neprinasa radost. Nemam nad tym taku kontrolu, ako nad zvyskom mojho portfolia - apartman sa stavia, vystavba meska, nemozem to nijako ovplyvnit a peniaze, ktore som donho dal, nezarabaju. Zistil som, ze mi to robi psychicky zle a uz by som si to nezopakoval. Ale musel som si to proste skusit, inac by som nevedel.
GARÁŽE
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2511 times
- Been thanked: 2884 times
Re: GARÁŽE
Mňa zaujala jedna vec. Známa býva v bloku, kde nie je dobré parkovanie.
Napriek tomu garáže, ktoré sú neďaleko sú takmer nevyužívané.
Na prvý pohľad vidno, že len asi každá piata garáž slúži na parkovanie auta. To je 20%.
Tie staré typy garáži sú malé. Väčšie auto tam ledva vojde a pre malú šírku je ťažké z auta vystúpiť.
Na prvý pohľad vidno, že len asi každá piata garáž slúži na parkovanie auta. To je 20%.
Tie staré typy garáži sú malé. Väčšie auto tam ledva vojde a pre malú šírku je ťažké z auta vystúpiť.
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
- Has thanked: 1054 times
- Been thanked: 552 times
nevieme kolko z nich je realne na predaj. Niektori ludia garáž nevyuzivaju na kazdodenne parkovanie auta ale maju tam napr motorku, ci pouzivaju ako ako sklad pre veci ktore nechcu mat doma ale nerozhodli sa ich este vyhodit. Castokrat vydavam ked idem okolo ked maju otvorenu branu a byvaju narvate až po strop krabicami. Nepotrebuju tu garaz predat, maju to ako investiciu.JUGGLER napísal: ↑Ut 14 07, 2026 11:16 pm Mňa zaujala jedna vec. Známa býva v bloku, kde nie je dobré parkovanie.
- ZuggyZips
- Dátum registrácie: Št 09 12, 2021 3:00 pm
- Has thanked: 27 times
- Been thanked: 15 times
Je to zacarovany kruh. Za 20m2 garaze platis dan 35EUR p.a. Ludom s beznym ekonomickym "vzdelanim" sa to neoplati predavat, je toho nedostatok => ceny garazi bezpracne rastu a po predaji by nemali pre cash lepsiu investiciu.Trumpeta1978 napísal: ↑St 15 07, 2026 10:35 am nevieme kolko z nich je realne na predaj. Niektori ludia garáž nevyuzivaju na kazdodenne parkovanie auta ale maju tam napr motorku, ci pouzivaju ako ako sklad pre veci ktore nechcu mat doma ale nerozhodli sa ich este vyhodit. Castokrat vydavam ked idem okolo ked maju otvorenu branu a byvaju narvate až po strop krabicami. Nepotrebuju tu garaz predat, maju to ako investiciu.
Statisticky, vraj 40-50% garazi sluzi ako sklad nepotrebnych veci, co tiez posilnuje nevolu riesit predaj - ludom sa to nechce vypratavat.
A ano, 20m2 (najcastejsi rozmer 30 rocnej garaze) je pre terajsie auta takmer nedostatocne. Su nizke, s casto dozivajucimi stenami a zatekajucou lepenkovou strechou.
"Life’s barely long enough to get good at one thing. So be careful what you get good at."
-Rust Cohle.
-Rust Cohle.
- ZuggyZips
- Dátum registrácie: Št 09 12, 2021 3:00 pm
- Has thanked: 27 times
- Been thanked: 15 times
Nie, nie som mladý chalan. Škodaiosephus napísal: ↑Ut 14 07, 2026 7:56 pm To je čisto psychologický problém, že považuješ ETF za abstraktný pojem. Ty vlastníš podiely v reálnych fyzických firmách, si akcionárom skutočných spoločností, kúpil si časť funkčnej firmy a tá sa s tebou delí o zisk, zatiaľ čo si sedíš v kľude doma. Nie je na tom nič abstraktné, je to reálne rovnako ako fyzicky neexistujúce peniaze na tvojom bankovom účte.
Prečo je to za mňa na prd je to čomu ekonómovia hovoria "náklady obetovaných príležitostí". Kúpiš si garáž, v najoptimistickejšom scenári aj nájdeš nájomníka, ktorý ti bude stabilne platiť 4% výnos, ale stratíš príležitosť použiť tých 25 000€ niekde inde. Niekde, kde ti môžu zarobiť oveľa viac. A nestratíš len peniaze, stratíš čas a úsilie, v prípade problémových nájomníkov aj nervy.
Asi som pochopil správne, že si mladý chalan, ktorý by nemal nechať 25 000 v plesnivej garáži, práve preto, lebo máš čas. Tu je článok Michala Nalevanka, ktorý mi k tomu napadol, nie je o garáži, ale týka sa toho istého problému (času a príležitosti): https://dennikn.sk/blog/5111462/mozem-z ... j-rezervy/
"Life’s barely long enough to get good at one thing. So be careful what you get good at."
-Rust Cohle.
-Rust Cohle.