Som myslel, ze si uz presiel z FIO, poplatky su dost od veci, hlavne, ked dost trejdujes...teraz, ako si viac menej v cashi, je idealny cas, ale malo by sa dat aj cele portfolio preniest do IB.
Inak aj T212 ma urok, na USD 3,4%, EUR 2,5%, ale tam by som asi nedrzal dlhodobo pol mega nezainvestovanych.
A preco 40% dan, podla mna mate na SK dan z urokov 19% a zdravko sa neplati.
Investovanie do akcii - Martin7 ( +AMD )
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
- Adammd
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
- Has thanked: 514 times
- Been thanked: 279 times
Re: Investovanie do akcii - Martin7 ( +AMD )
₿.a.r.i.s.t.a.
₿ has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
f.i.r.e.
₿ has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
f.i.r.e.
-
Martin7
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: So 19 03, 2016 11:49 am
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 462 times
Chodec, ide len ten XEON a to je XETRA a EUR. Ak by som mal účet v EUR tak super. Ale ak zamením USD na EUR to je 1,5% fee a potom, keď predám späť, to je zase 1,5%, teda spolu 3%. Držať rok pravdepodobne nebudem takže 19% daň + 16% zdravotka = 35% odvody a som na celom obchode v strate. Ak by som ale peniaze poslal do Roklen-u a vymenil tam, tak by som asi niečo zarobil, ale tu je zase riziko, že sa im nebude páčiť výška transakcie a zbytočne na seba upozorním úrady (aj keď mi nemajú čo nájsť). Navyše ak aj trhy ,,prežijú" do konca roka, tak najneskôr v prvej polovici budúceho roka už budú akcioví investori vykašliavať krv a ja už budem potrebovať vo veľkom nakupovať akcie. Čiže bolo by to len na pár mesiacov a to sa mi už asi neoplatí. Ale vďaka za rady.
If you don´t find a way to make money while you sleep, you will work until you die. Warren Buffett
-
Martin7
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: So 19 03, 2016 11:49 am
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 462 times
Adammd, IB by bolo fajn, keby som tam mohol normálne nakupovať pákové ETF-ka, ale ako slovák môžem len cez opcie. Navyše mi vadí tá dedičská daň USA. Aj keď deti zatiaľ nemám, ale časom možno mať budem. Navyše neviem ako by ten broker reagoval na požiadavku presunu daňovej rezidencie do Thajska. Ale keby sa tam dali nakupovať tie ETF-ka, veľmi by som nad tým uvažoval. Na druhej strane je určite lepšie mať majetok v USA ako v EU alebo na Slovensku.
PS: ale asi radšej skočím behom týždňa do Fia a opýtam sa na možnosti priamo v pobočke. Problém je najmä ten prevod meny USD na EUR a opačne.
PS: ale asi radšej skočím behom týždňa do Fia a opýtam sa na možnosti priamo v pobočke. Problém je najmä ten prevod meny USD na EUR a opačne.
If you don´t find a way to make money while you sleep, you will work until you die. Warren Buffett
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2641 times
- Been thanked: 2994 times
Úročia. Úroky nabiehajú denne a info, čo som dal sa týka IBIE, kde má väčšina európanov účty.jaroslav80 napísal: ↑Po 05 10, 2026 4:37 pm Juggler aby si nakoniec nezistil, ze ani tebe nic neuroci.
V CapTraderi ani v Dukascopy mi ziaden volny cash neurocia. U XTB tusim urocili, ale tam mam tak malo volneho, ze neviem povedat.
Predtým v IBCE (hungary) neúročili.
Práveže som prekvapený ( a preto som informoval), že iní brokeri úročia len 0,01% až 0,05%..podľa tabulky IB, kde
však uvádzali len americkú konkurenciu ako eTrade, Schwab...
Ako Adam správne uviedol, úročí aj T212 a pokial sa pametám aj pár iných brokerov.
Nemám v tom prehľad, lebo pre mňa je dôležité len IB, kde otváram/zatváram trejdy, ale väčšinu času držím cash.
Teda je super, že na USD platia 3,4% p.a. , tým pádom mi znižujú cost poplatkov, resp. cost marginu, cost shortovania,
platby za dáta a pod.
ETFs ako IB01 a IBC1 to je niečo iné.
Ja sa teraz nechcem baviť ako investovať do peňažných a dlhopisových fondov, lebo tam treba Martinovi držať na časový test, aby neplatil dane a odvody.
To len hlúpa a byrokratická EU núti brokerov, aby nedovolovali retailu trejdiť ETFs bez KIID.martin7 napísal: Ale keby sa tam dali nakupovať tie ETF-ka, veľmi by som nad tým uvažoval. Na druhej strane je určite lepšie mať majetok v USA ako v EU alebo na Slovensku.
S väčším účtom sa to dá vybaviť aj v IBIE, ale treba preukazovať, že ide o ,,kvalifikovaného,, investora.
V Thajsku si založ účet u IB, automaticky ti otvoria v Interactive Brokers LLC (US).
Budeš trejdiť všetko a na volný cash ti budú platiť úroky.
Daňovú rezidenciu im budeš musieť dokladovať, aj bydlisko, bank. účet, či utility bill a pod.
P.S. Ja by som na tvojom mieste najprv šiel do Thajska na skusy...trebárs na pol roka, alebo na rok.
Lebo nemusí byť všetko tak, že ti Thajsko bude vyhovovať na večné časy...
Každý človek má svoju povahu, mentalitu, zvyky. Takisto vekom a podmienkami sa človek mení.
Ja som žil v Kaliforniii - raji na zemi, ale po rokoch mi začalo liezť na nervy že je tam stále teplo a modrá obloha.
Stále zapnutá klíma a čo nebolo zavlažované - to bola vyprahnutá púšť. Ako u nás toto leto.
Až ked som sa vrátil som si uvedomil ako sa mi páči striedanie ročných období.
Aj ked mi zima, alebo člaptavá jar niekedy lezie na nervy, človek sadne do lietadla/auta a môže cestovať kam sa mu páči... Mentalita Američanov mi tiež liezla na nervy. Tiež žijú iní ľudia vo veľkých kozmopolitných mestách a iní mimo...
Na všetko sa človek adaptuje, kým je mladý, slobodný a užíva si života...Iné je, ked sa človek usadí, založí rodinu...
-
Ivix
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Po 05 12, 2022 9:00 am
- Has thanked: 444 times
- Been thanked: 54 times
Akurat nad 500k mozes ziskat status profesionalneho klienta u IB len by si este musel splnit podmienku bud viacerych velkych tradov za kvartal alebo zdokladovat pracu vo financnom sektore.
The boy with the cold hard cash is always Mr. Right. Madonna.
Jediny trh, z ktoreho vo vypredaji ludia utekaju, je akciovy trh. Warren Buffett.
Diverzifikovane portfolio moze bohatstvo ochranit, ale koncentrovane portfolio ho buduje. Warren Buffett.
Jediny trh, z ktoreho vo vypredaji ludia utekaju, je akciovy trh. Warren Buffett.
Diverzifikovane portfolio moze bohatstvo ochranit, ale koncentrovane portfolio ho buduje. Warren Buffett.
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
- Has thanked: 1134 times
- Been thanked: 592 times
JUGGLER
Ale u kazdeho je to ine: poznam ludi ktori by najradsej prezili cely zivot v JV Azii a poznam aj takych ktori by tam nikdy v zivote zit nechceli ale radsej v Kanade ci Aljaske, proste tam kde je chladno a sneh.
presne. Cely zivot som si hovoril ze ako je o nicom, ze na Slovensku je leto take relativne kratke. Ale potom co som vselico zazil a videl som si uvedomil, že striedanie 4ročných období ake pozname v strednej Europe je jedičné. Už by som to nevymenil dokonca ani za Spanielsko, ci inu krajinu juznej Europy. Našiel som krásu na Svk aj v tej studenej tmavej zime či daždivej jari. Z mojho pohladu to má niečo do seba.Ja som žil v Kaliforniii - raji na zemi, ale po rokoch mi začalo liezť na nervy že je tam stále teplo a modrá obloha.
Ale u kazdeho je to ine: poznam ludi ktori by najradsej prezili cely zivot v JV Azii a poznam aj takych ktori by tam nikdy v zivote zit nechceli ale radsej v Kanade ci Aljaske, proste tam kde je chladno a sneh.