Rada - Dlhopisy a fondy

Zadajte dopyt na konkrétnu požiadavku sporenia, investovania či poistenia seba, alebo rodiny, alebo vypracovanie finančného plánu.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
vratko.michalik
Silver Member *
Dátum registrácie: So 15 08, 2009 9:27 pm

Rada - Dlhopisy a fondy

Príspevok od používateľa vratko.michalik »

Zdravim vsetkych. Chcel by som vas poprosit o pomoc v nasledovnych veciach :
1. Co hovorite na investiciu do korporatneho dlhopisu HomeCredit:
http://www.across.sk/index.php?id=novinky&tx_ttnews" onclick="window.open(this.href);return false;[tt_news]=226&tx_ttnews[backPid]=1&cHash=dd88b0cb57 ,
kupon okolo desat percent rocne, doba do splatnosti 3 roky, min. investicia 2 mil CZK.
Ako by ste odhadli kreditne riziko emitenta? Je mozne tuto investiciu urobit len cez across priamo alebo aj napr cez maklerov(MFC, Partners ...). Vie niekto nakupit tento dlhopis aj ciastocne cize by bola moznost nizsej investicie?
2. Ako sa viem dostat k uzavretym dlhopisovym fondom s dobou splatnosti do 5 az 7 rokov, ktore drzia korporatne a statne dlhopisy s kuponom 8 az 12 percent. Ide mi o konzervativnejsiu strednodobu investiciu drzanu do splatnosti bez toho aby som sa musel obavat pohybov na trhu. Chcem teda aby fond drzal dlhopisy az do splatnosti.
3. Daju sa nakupit fondy KBC cez niektoru poradensku spolocnost, vsimol som si napr. ze chalani z MFC maju siroke portfolio.

Vdaka za vas cas ;)
Používateľov profilový obrázok
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

Re: Rada - Dlhopisy a fondy

Príspevok od používateľa filip glasa »

K dlhopisu:
1. v prvom rade sa vystavuješ menovému riziku, keďže ide o investíciu v CZK

2. je to junk/prašivý dlhopis od firmy, ktorá má problémy v Rusku, Kazachstane, Bielorusku, Ukrajine.

3. Úroková sadzba zodpovedá miere rizika a vôbec sa nejedná konzervatívnu investíciu.

Na to aby si z podobných dlhopisov urobil konzervatívnejšiu investíciu, tak by si riziko krachu spoločnosti musel rozložiť na viaceré korporácie, musel by si sa nejako vysporiadať s menovým rizikom pri Ne-eurových dlhopisoch.

K tomu stále bude existovať riziko zmeny úrokových sadzieb, alebo rizikových prirážok. Ak úrokové sadzby stúpnu, tak ti prídeš o potenciálny vyšší kupón novo vydaných dlhopisov. Dlhopisy s plávajúcim kupónom môžu mať zase problém pri zmene vnímaní rizika a rizikových prirážok.

O korporátnych dlhopisoch sem, tam píše Jan Traxler v niektorých investičných výhľadoch:
http://finez.cz/odborne-clanky/" onclick="window.open(this.href);return false;
Lobista
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ne 16 12, 2007 11:46 pm

Príspevok od používateľa Lobista »

Nepoznam situaciu konkretne v danej firme, ale kedze poskytuje uvery obyvatelstvu, je pravdepodobne, ze v najblizsich rokoch dosiahne vdaka zvysujucej sa nezamestnanosti a nesplacanym uverom slusne straty.

10% na CZK je fakt dost -- pre porovnanie, 1-rocny PRIBOR je okolo 2,5% -- este by ma zaujimalo, ci to predavaju s premiou alebo za PAR /chcel by som vediet YTM/. Ak tam vyrazna premia nie je, tak to svedci o tom, ze dany dlhopis je vysoko rizikovy. A hrat vsetko na jednu kartu sa v dlhopisoch dost casto nevyplaca.
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

porovnaj si to s úrokmi u ČEZu:
http://www.cez.cz/cs/pro-investory/obli ... igace.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Tieto malé firmy ako Homecredit si asi ani nedávajú robiť ratingu, ale isto by sa zaradili skôr do špekulatívnych než investičných stupňov v rámci hodnotenia dlhopisov.
vratko.michalik
Silver Member *
Dátum registrácie: So 15 08, 2009 9:27 pm

Príspevok od používateľa vratko.michalik »

Vdaka chalani za vyjadrenie k tomu HomeCreditu.
Co sa tyka druheho bodu - uzavrete dlhopisove fondy drziace dlhopisy az do splatnosti kde sa nemusim obavat trznych pohybov cien dlhopisov a mam dostatocne diverzifikovane kreditne riziko - neviete o nich niekto nieco?
Popripade sprostredkovatel co ma v portfoliu KBC, alebo oni vobec nespolupracuju s externymi poradcami a predajcami?
Lobista
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ne 16 12, 2007 11:46 pm

Príspevok od používateľa Lobista »

Popripade sprostredkovatel co ma v portfoliu KBC, alebo oni vobec nespolupracuju s externymi poradcami a predajcami?
Na tvojom mieste by som sa isiel spytat rovno do CSOB, ktora je dcerou KBC, ze co sa s tym da robit. V pripade, ze chces taku vysoku investiciu, ako si pisal, tak Ti pravdepodobne umoznia stretnut sa s niekym kompetentnym z dealingu alebo assset managementu a nieco Ti poradia.
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

KBC robí iba tá čsobčka. Tie uzavreté fondy by ti musel predať nejaký existujúci podielnik.
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
Has thanked: 7 times
Been thanked: 17 times

Príspevok od používateľa peter.cmorej »

Vsetko ostatne ti uz napisali chalani, je len potvrdzujem, ze KBC skutocne nemame v portfoliu. Je to v podstate jedina velka spravcovska, ktoru nemame. Pokial viem, nakupit sa daju skutocne iba v CSOB, jednoducho maju taku politiku.

Co sa tyka korporatnych dlhopisov takejto kvality, ide skutocne z velkej miery o spekulaciu. Je vsak vacsi vyber, nie len Homecredit. Urcite kazda private equity skupina alebo "i wanna be private equity skupina" ponuka dlhopisy nejakej takejto spolocnosti. Naposledy sa mi napriklad dostala do ruky ponuka od Penty, resp. Privatbanky, ktori takto ponukaju dlhopisy lekarni Dr.Max. Tie lekarne su ale vo vlastnictve Penty, takze tam to zasa moze byt logicky problem s transparentnostou. To je vsak pri takejto investicii problem vzdy.
Ferin007
Platinum Member ***
Dátum registrácie: St 11 07, 2007 4:14 pm

Príspevok od používateľa Ferin007 »

Pokud se nepletu, tak HomeCredit patří do Kellnerova impéria PPF a je to zavedená a relativně úspěšná společnost. Takže výrazy jako "malá firma" a "junk/prašivý dlhopis" na ni moc nesedí.
10 % na korporátní dluhopis v současné době mi nijak přehnyný nepřinde, u korporátních dluhopisů je (zvlášť teď) vysoká riziková prémie, takže s PRIBORem atd. se to nedá srovnávat. Běžně je kupón i 20%.
Jinak investici do CZK bych spíš než jako měnový "riziko" viděl jako měnovou "šanci". :wink:
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Takže výrazy jako "malá firma" a "junk/prašivý dlhopis" na ni moc nesedí.
1 .To že firma patrí do PPF neznamená, že kupuješ dlhopisy PPF
2. Junk a prašivý dlhopis je každý dlhopis s vysokým výnosom, dlhopis neinvestičného stupňa a podobne
3. Homecredit je z celosvetového hľadiska pomerne bezvýznamná firma - skús ju nájsť v portfóliách dlhopisových fondov.

Stávka na rast CZK môže byť samozrejme dobrá, ale SaFi hľadal konzervatívnu investíciu a nie špekulácie na rast meny.

Investivania fo High Yield, Junk a podobných dlhopisov má určite svoj význam. Ale rozhodne nie vraziť do jednej 2 mil. ak mám majetok 2,5 mil. Skôr do portfólia s desiatkami dlhopisov.
Ferin007
Platinum Member ***
Dátum registrácie: St 11 07, 2007 4:14 pm

Príspevok od používateľa Ferin007 »

ad 1) Jistě, ale zároveň taky nekupuješ dluhopis nějakýho franty z Dolních Kotěhůlek.
ad 2) No právě. Kupón ve výši 10 % v současné době není úplně "high yeld" dluhopis. Měřítka z doby před finanční krizí teď nejsou úplně relevantní.
ad 3) Z celosvětového hlediska jistě, z českého (a postupně i evropského) to zas taková nula není.
Se zbytkem beze zbytku souhlasím. :wink:
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Ja som nikde nenašiel že by zverejňovali o sebe výsledky, takže tie dlhopisy asi ani nepredávajú na burze ani fondom, ale takto pokútne malým investorom. Rating nemajú ani si ho nerobia. To by vysvetľovalo, že sa naozaj nezameriavajú na inštitúcie - možno by im to s takýmto výnosom nikto nezobral.

Ako písal Peter, tak sa naozaj predáva dosť dlhopisov cez poradenské siete. A sú to firmy, ktoré by asi na burze a u inštitúcií nepochodili. Keby tá otázka stála tak, že či požičiam HomeCreditu 2 mil. na 3 roky za 10% úrok, tak by sa veľa ľudí pýtalo, prečo asi takáto firma nemá lacnejšie zdroje financovania chce peniaze práve odo mňa.
silverlive
Dátum registrácie: Po 30 04, 2007 8:36 am

Príspevok od používateľa silverlive »

Homecredit je na Slovensku úverovaný konzorciom bánk na čele s Tatrou, VUB a ešte nejakou bankou. Povráva sa, že táto spolupráca v blízkej dobe končí (prečo asi?) a Homecredit je nútený si hľadať zdroj financií.
Napísať odpoveď

Návrat na "Potrebujem investovať, sporiť, poistiť sa"