povedzme ze z dlhodobeho hladiska ma 10% rocne.
a teraz co ked ma cas a chce aj volaco riesit a chce viac jak 10% rocne. povedzme 20%, co je po 10 rokoch sakramensky rozdiel. ake ma moznosti?
1. mozno je to genius jak buffett, jan traxler alebo vendelin pohly a pasivnym investovanim spravi 20% - sanca prakticky nulova (ze to nebude len stastie)
2. moze daytradovat jak juggler - sanca ze bude mat nato a) rozum b) nervy c) ho to bude bavit je: Total members 987:1
3. moze investovat do otc a nelikvidnych micro cap akcii - ako honzajs, ktoremu to vyzeralo ze celkom ide, ale neviem jak je natom teraz - mozno by sa mohol pochvalit. teoreticky toto by mohla byt jedna moznost, aj ked pinksheets maju katastrofalnu statistiku a vacsina otc akcii bude na tom podobne.. odpoved zatial neviem, skusim spravit nake statistiky low volume, pod $10, microcap akcii z pred par rokov kde su teraz..
problem je ze kazda ta jedna akcia je listok do loterie a aby sa zabranilo katastrofalnym scenarom (kupim si 3 akcie a vsetky skrachuju), treba mat toho v portfoliu viacej - potom ale zase klesa celkovy vynos..
radvan nepoznas nake papire k tomuto?
4. donedavna mohol investovat do nehnutelnosti, teraz sa mu to uz neoplati moc, donedavna mohol uzasne zarobit natom keby postavil napriklad bytovy dom, teraz sa mu to uz neoplati moc a hlavne je to uz investicia co zacina radovo v desiatkach milionov, pokial by to teda neriesil cez brutalnu paku (uver) a to zas tez neni terno - bud to vide a bohovsky zarobi alebo to nevide a pride o vsetko.. ked nema to riziko ako rozlozit..
okrem toho je stym spojenych x problemov...
5. fyzicke komodity - podobne jak akciovy index
6. umenie, starožitnosti, mince -
7. venture capital - pokial ma dost prilezitosti a dokaze rozlozit riziko (ma dost penazi), teoreticky ano, prakticky to take jendoduche nebude
8. zacat podnikat... jasne vyhody aj nevyhody.. vysoka sanca ze pride o vsetko alebo velku cast... mala sanca velmi vysokeho zhodnotenia.. a nieco medzi tym..
ake dalsie moznosti vas napadaju?
keby sem dosiel chlapec co ma 5000 korun a chcel by 5500 korun (10%), co sa mu da poradit? asi nikoho by nenapadlo investovat do akcii, ale skorej asi nieco typu kup nieco niekde (3 krabice horalok v lidli, mobil v bazare...) a predaj niekde inde (turistom v tatrach s vysokohorskou prirazkov, debilovy na inzerat...)...
proste nikoho nezarazi ze chlapec spravi z 5000 korun 5500 okamzite a bez problemov... nebude mu to sice fungovat z 5 miliardami, ale podla mna do istej miery by sa to skalovat mohlo dat...
teraz bezohladu na moralnost a uzasnost takeho "podnikania", ale keby som napriklad mal 100 eshopov a predaval by som vsetko mozne a stacilo by aby som predal v kazdom eshope 1 kus za rok a marzu by som mal pochopitelne lepsiu jak tych 10%, tak mam zrazu zhodnotenie 20...30..50... 100%.... (a to este neratam ze by som to vlastne vobec nemusel drzat skladom ale to je druha vec..)
ono to samozrejme neni take jednoduche, ale v principe ide o to ze naco kupovat/predavat akcie "s marzou 10%", ked mozem kupovat/predavat nieco ine s marzou 20..30.. 50.. 100%.. rozdiel je samozrejme v tom ze akcie vzdy dokazem predat, kdezto ak budem mat nakupenych 10 televizorov, vysavac, pocitac, kosacku, zehlicku, plastove okna, fekalnu nadobu, atd. tak to bude treba vedet nejak predat a moze sa stat ze to nepredam samozrejme... ale existuje x veci kde casom stupa cena, atd.. ako napriklad to umenie, vina a co ja viem co vsetko...
no a co tym chcem povedat, ze podla mna existuju miliony moznosti ako dosiahnut lepsie zhodnotenie jak tych 10% p.a., len som si este nevybral..
(aj ked to porovnanie je samozrejme pasivne investovanie vs aspon-trocha aktivne podnikanie, ale co to meni na veci?)
tak tolko na uvod, snad ztoho vznikne aspon naka zajimava diskusia... (ak to vobec niekdo cele precita